RC10.FI

Yleiset => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Janezki - 11.08.07 - klo: 01.19

Otsikko: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Janezki - 11.08.07 - klo: 01.19
Tämä projekti sai alkunsa kun sattumalta huomasin Traxxasin omalla foorumilla (http://monster.traxxas.com) kuvia erikoisen värisistä Rustler XL-5:n rungoista (alkuperäisenä ankea harmaa...). Väritystä ei kuitenkaan ollut maalaamalla muutettu, sillä kaikki runkomateriaalin tyypilliset pintakuviot sun muut olivat selvästi esillä. Maalatessahan pinta saa kokonaan uuden "kerroksen", jolloin pintamateriaalista häviävät normaalit esim. valussa syntyneet kuviot ja alkuperäisyyden tuntu.
Tarkemmin asiaan perehdyttyäni selvisi että värin muutos oli toteutettu värjäämällä (dye, dyeing) muoviosat ns. tekstiiliväreillä kuumassa vedessä. Aiheesta löytyy juttu myös Misbehavin' RC (http://www.misbehavin-rc.com/pit-lane/dying-nylon/g-dying-nylon.asp)-sivuilta.
Yleensä aina homma oli toteutettu aineella nimeltä Rit Dye. Google ei ainetta luvannut kotimaasta löytyvän, joten jotain piti siis keksiä tilalle.
Koska värjäyksestä saati tekstiiliväreistä ei itselläni sattumalta ole aikaisempaa kokemusta, niin ihan perusteistahan se emännän neuvoilla piti lähteä. Paikallisesta askarteluliikkeestä kävin hakemassa sinistä Dylon:ia ja Deka-merkkistä väriainetta. Tuota Dylon:ia löytyy varmasti monesta suuremmasta marketistakin, kannattaa kysyä henkilökunnalta.
Seuraavaksi piti löytää tarpeeksi suuri astia johon Rustlerin runko mahtuisi lillumaan. Kattilakaappeja kolutessani sain armosta käyttööni ison n. 10 litran ovaalin muotoisen kattilan, jolle ei kuulemma ollut muuta käyttöä...
Kotiliedellä en hommaa kehdannut tehdä luettuani jenkkien juttuja vihaisista vaimoista ja roiskeista värjääntyneistä keittiötasoista...  :embarrassed:

Onneksi työpaikallani on vanha kaksilevyinen sähköliesi jota on käytetty erilaisiin tarkoituksiin aina pienien pulverimaalausten "polttoon" asti.
Siispä eräänä aamuna pari tuntia aikaisemmin töihin ja kattila lämpiämään. Pesin värjättävät osat veden kiehumista odotellessa astianpesuaineella ja ripustelin rautalangalla uunin ritilään roikkumaan. Veden kiehuttua heitin sekaan reilun ruokalusikallisen suolaa ja Dekan sinisen väriainepussin koko sisällön. Kunnollinen sekoitus ja levy viitoselle, niin ettei keitos enää kiehu (lämpötila jossain 80-90 astetta). Ritilä kattilan päälle niin että osat olivat kokonaan upoksissa ja odottelemaan tulosta. Osien suuresta koosta vaiko väriaineesta johtuen jouduin odottelemaan tunnin ennenkuin osat alkoivat näyttää sopivasti värjääntyneiltä. Ripustelin osat kuivumaan ja puhaltelin paineilmalla pahimmista paikoista ylimääräiset väriaineet pois. Kymmeneen minuuttiin kaikki olikin jo kuivaa, mutta näytti mielestäni vielä liian vaalealta. Eikun takaisin kattilaan (onneksi en ehtinyt heittää lientä pois).
Puoli tuntia lisää ja väri saikin jo reilusti lisää tummuutta jolloin päätin lopettaa - kohta alkaisi jo työaikakin...

Kunnolla kuivuttuaan osissa oli havaittavissa pientä vaaleaa "härmää" pinnassa, joka lähti rätillä hankaamalla pois itse värin kuitenkaan tarttumatta rättiin.
Osat näyttivät todella hyviltä, aivan kuin ne olisivat olleet alunperinkin sinisiä.

Itse olin ainakin suoritukseeni tyytyväinen, ja autokin komistui kummasti (makuasioista ei voi kiistellä :)).

Prosessin vaikutus osien kestävyyteen on vielä testaamatta, kun ei tässä ole työkiireiden takia ehtinyt oikein kunnolla harrastamaan. En kuitenkaan ole lukenut ainakaan jenkeiltä negatiivisia havaintoja asian tiimoilta.

Seuraavassa hieman projektikuvia:

Projektin kohteeksi joutunut Traxxas Rustler XL-5

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/originaali.jpg)

Värjäykseen käytetty Deka:n väriaine (muistaakseni 3.40€ pussi)

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/deka.jpg)

Soppa höyryää...

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/kylpy.jpg)

Ensimmäinen kuivatus

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/kuivamassa.jpg)

Kuivat ja putsatut osat

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/lopullinen.jpg)

Värjäsin varuilta kaksi bulkheadia kerralla. Jos sattuu yksi menemään rikki, niin on pistää samansävyinen tilalle.


Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Janezki - 11.08.07 - klo: 01.20
Valmiista autosta vielä kuvia. Muutakin on tosin muuttunut matkan varrella ensimmäisestä kuvasta. :)

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/valmis_1.jpg)

Huom omavalmiste wheeliebar jossa vanhan 70-luvun rc-patteriauton renkaat saavat uusiokäyttöä ja elämänsä kyydit :)

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/valmis_4.jpg)

Akkukaukalosta lipojen tieltä poishiotut ulokkeet erottuvat selvästi vaaleampina kohtina johtuen ilmeisesti karkeammasta pinnasta.

(http://janezki.pp.fi/grfx/varjayskuvat/valmis_5.jpg)

Kokeilin myös värjätä valkeita servosaveriä (on muuten hankala saada se jousi sinne sisälle kasausvaiheessa!) ja ohjausvivustoja mutta ei tuo Deka niihin ainakaan purrut. Misbehavin' RC:n artikkelissa noita oli värjätty Rit Dye:llä, mutta lieneekö sitten erilaista materiaalia, dunno.
Rittiä on tulossa amerikoista neljä pakettia, joten pitänee sitäkin vielä kokeilla kunhan ehtivät perille.

Muutama varoituksen sana vielä lopuksi jos meinaatte itse kokeilla samaa;
Keitoksen hyöryjä ei välttämättä kannata pahemmin hengitellä, saattavat olla jopa haitallisia.
Kumihanskat tms. suositeltavat, muuten voi olla tuloksena mielenkiintoisen värisiä sormia... :)
Jos käytät värjäyksessä kattilaa, huomioi että sitä ei välttämättä kannata käyttää enää ruoan valmistukseen.

Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: TheArska - 11.08.07 - klo: 01.40
Mielenkiintoista..Oman autoni muovi(vai komposiittimuovi?) osat ovat mustia, tankkia ja vanteita lukuun ottamatta. Mustia osia tuskin voi värjätä, ainakaan selvästi eriväriseksi?? No täytyy seuraavia vanteita koittaa värjätä..Olisihan se vaikka punainen tankkikin härski.. :grin:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Janezki - 11.08.07 - klo: 02.50
Jotain komposiittimateriaalejahan nämä tarkasti ottaen ovat. Ja mustia osia ei kyllä oikein muun värisiksi enää saa.
Unohtui tuossa mainita että RPM:n kromiosia (vanteet, puskurit) pystyy värjäämään, linkki (http://www.rpmrcproducts.com/faq/dyepg2.htm).
Muiden valmistajien kromiosien värjäystä ei kannata kokeilla, saattaapi lähteä koko pinta irti.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: MME - 11.08.07 - klo: 09.05
Mikään ihan uusi juttuhan muoviosien värjäys ei ole. Itse olen värjännyt Asson valkoiset muovit Dylonilla jo joskus -80 luvun lopussa :smiley: Tuosta kestävyydestä sen verran että,keittämisenhän sanotaan tekevän muoviosat sitkeämmiksi.Väriaine ei tiettävästi vaikuta millään tavalla osien kestävyyteen,joten ei tuosta värjäyksestä ainakaan haittaa pitäisi olla.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: MarkusH - 11.08.07 - klo: 23.03
Mitenköhän hyvin tuo väri pysyy kiinni? Esim. pohjalevyn kohdistuu kaikenlaista hankausta, kuluukohan pohjasta värit pois jo ekalla ajokerralla :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Nege - 12.08.07 - klo: 09.45
pointtihan tuossa keittämisessä on se, että väri imeytyy muovin huokosiin.
Eli väri ei jää kerrokseksi pinnalle kuten maalatessa vaan imeytyy muoviin jolloin se ei kulu pois.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: jerzirccar1 - 12.08.07 - klo: 10.42
Mikään ihan uusi juttuhan muoviosien värjäys ei ole. Itse olen värjännyt Asson valkoiset muovit Dylonilla jo joskus -80 luvun lopussa :smiley: Tuosta kestävyydestä sen verran että,keittämisenhän sanotaan tekevän muoviosat sitkeämmiksi.Väriaine ei tiettävästi vaikuta millään tavalla osien kestävyyteen,joten ei tuosta värjäyksestä ainakaan haittaa pitäisi olla.

Töölöön kisahalli oli -80 luvulla mitä ihmeelisiä assoja, kenties muistat jos siellä kävit.
Itsekin värjäsin vaalean punaiseksi osaat.
Jerzi

PS Joo tuo keittäminen oli myös -80 luvulla todella melkein joka pojan juttu kuin nuo rattaat olivat sitä ja tätä laatua niin kiukan sitkeemäksi ne sai keittämällä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: R5 - 12.08.07 - klo: 12.16
Voisi itsekin kokeilla moista konstia joskus. Harmi vain, että nykyinen runko jo näinkin pienessä ajassa niin hakattu, ettei sille viitsi paljoa enää tehdä. Jossain vaiheessa jos uuden ostaa, niin sitten. Turhan tumma tuo vakiosävy kyllä on, joten pitänee valkoisilla väreillä käsitellä ennen, että saa tarpeeksi vaaleaksi. Sitten mieleisellä värillä. Tiedä sitten siitä, että onko miten järkevää montaa kertaa käsitellä..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: ToniP - 12.08.07 - klo: 15.17
Jotkut muovilajit keitetään jo valmistuksen jälkeen tehtaalla. Silloin käytetään nesteessä erilaisia aineita (mm. väriaineita) ominaisuuksien parantamiseksi kuten sitkeys ja pakkasen- ja kemikaalinkestävyys.

Jos joku tuntee vaikka kampaajansa niin hyvin, että sais tipan vetyperoksidia kokeeks. Sillä vois koittaa vaalentaa muoviosia ennen värjäystä. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta olen kuullut sen toimivan joillekin muoveille. En myöskään tiedä miten se tehdään joten multa on turha kysyä.

Samoten oon kuullu, että ohennetulla epoksiliimalla voi "maskeerata" muovikappaleesta alueita, joihin ei halua väriaineen tarttuvan. Siitäkään en tiedä tämän enempää mut vois olla hauska tehdä vaikka pohjalevyyn oma logo. Olisko tässä vinkkiä ihan blingbling-osien valmistajille asti  ($$$)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Monstertruck76 - 12.08.07 - klo: 15.54
Komee verrattuna entiseen väriin :roll:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Janezki - 12.08.07 - klo: 22.22
Onkin jo aika herätellä tätä katoavaa kansanperinnettä sitten henkiin  :wink:

Kävin tänään montulla ajelemassa ja voin sanoa että kyllä siinä olisi maalit pohjasta karisseet.
Muutama uusi naarmu pohjaan tuli mutta väri säilyi pinnassa. Takavanteen sain tosin rikki kun kaahasin kivikasaan. :(
Otsikko: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 12.01.10 - klo: 08.45
Vanteiden värjäykseen voisi kokeneemmat antaa vinkkejä.

Varoittava esimerkki:
Pikkasen otin selvää, että kankaiden värjäämiseen tarkoitetulla jauheella homma pitäis onnistua. Kuin kunnon tee-se-itse mies, hain lähimmästä kaupasta Dylonin värijauheet (musta) ja laitoin sopan kiehumaan. (Vettä oli noin 6-7 litraa + suolaa muutama rkl + 2x250g dylon jauhetta)

Keitin Hyper ST Pro:n vanteita noin 1½-tuntia ja juuri mitään ei ollut tapahtunut, joten sammutin keittolevyn ja jätin vanteet siihen vielä yöksi killumaan.

Nyt aamulla menin jännityksellä katsomaan, josko ne olis edes vaalean harmaat. Kröhöm... Ei, eivät olleet harmaat. Ne olivat ihonväriset! :shocked: Pirun nätit!

Vinkkejä otetaan vastaan.
Pitäiskö lisätä asetonia liuokseen?
Vaiko Rit -värijauheet tilaukseen jostain?
Vai mitä ihmettä...
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Hegetus - 12.01.10 - klo: 09.39
Miksei niitä voisi maalata spray maalilla, tai pienoismalleihin tarkoitetuilla emalimaaleilla?
Tai siis näin itse olen tehnyt, ja varsinkin nuo emalimaalit on kestäneet hyvin myös kolhuja.....
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: samae - 12.01.10 - klo: 09.44
Ne peltiset Dylonin värinapit vois toimia paremmin.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 12.01.10 - klo: 11.25
Peltiset värinapit..?
Niitä en paikallisesta minimanista löytänytkään. Pitänee etsiä muualta.

Sitäkin mietin, että onko tuo soppa liian laimeaa?
6-7 litraa vettä ja kaksi pussia (á 250g) väriä.

Ja jos ei tuo väri rupea kohta muuttumaan, niin kyllä ne saa sitte spray pullosta.
Sitten varmaan kannattaa joku muoville tarkoitettu otepohja vetää ihan ensin.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: MirosHima - 12.01.10 - klo: 11.28
Rallimustaa vaan purkista, ihan turha painia tuollasen asian kanssa :D
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 12.01.10 - klo: 14.38
Se voipi olla, mutta kaikenlainen ylimääräinen näpertely ja nysvääminen on kivaa.  :p

Näyttää vain niin helpolta tuolla youtubessa...
http://www.youtube.com/watch?v=6T4L0lXJOD8 (http://www.youtube.com/watch?v=6T4L0lXJOD8)

Pitää vielä katsoa tuo vielä kotona oikein äänien kera,
työkoneella kun ei ole kajareita.

Taidan hakea silti varalle paukkupullot.
Ei muuta kuin leuka rintaa vasten ja kohti uusia vastoinkäymisiä.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Bonzer - 12.01.10 - klo: 16.56
Minä olen maalannut vanteet revelin pienoismalli maaleilla. ei kannata maalata. omista vanteista lähtee maalit aina kun joku ajaa päin mun autoa, niistä puuttuu maalia sieltä täältä.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: TTH-80 - 12.01.10 - klo: 17.17
Mitenkäs vasaralakka, onko kukaan kokeillut RC-touhuissa?
Värivalikoima ei oo hirmuisen iso, mutta kestävyys ois vähän eri luokkaa verrattuna perus Mastoniin.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: mascot - 12.01.10 - klo: 17.30
Vanteiden värjäykseen voisi kokeneemmat antaa vinkkejä.

Varoittava esimerkki:
Pikkasen otin selvää, että kankaiden värjäämiseen tarkoitetulla jauheella homma pitäis onnistua. Kuin kunnon tee-se-itse mies, hain lähimmästä kaupasta Dylonin värijauheet (musta) ja laitoin sopan kiehumaan. (Vettä oli noin 6-7 litraa + suolaa muutama rkl + 2x250g dylon jauhetta)

Keitin Hyper ST Pro:n vanteita noin 1½-tuntia ja juuri mitään ei ollut tapahtunut, joten sammutin keittolevyn ja jätin vanteet siihen vielä yöksi killumaan.

Nyt aamulla menin jännityksellä katsomaan, josko ne olis edes vaalean harmaat. Kröhöm... Ei, eivät olleet harmaat. Ne olivat ihonväriset! :shocked: Pirun nätit!

Vinkkejä otetaan vastaan.
Pitäiskö lisätä asetonia liuokseen?
Vaiko Rit -värijauheet tilaukseen jostain?
Vai mitä ihmettä...
Ei toimi suolalla... Dylonille pitää laittaa muuan ruokalusikallinen ETIKKAA!! Oon dyloneilla värjännyt APC:n kuituvahvisteisia nylon potkureita eräänkin kerran ja ykskään yritys suolalla ei onnistunu vaan vaati sen etikan sinne sekaan...
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Casull - 12.01.10 - klo: 18.40
No onpas kumma jos ei Dyloneilla onnistu?

Itse värjäsin kerran muutamat vanteet suolan ja dylonien kanssa eikä mitään ongelmaa.
Väri tosin ei ollut ollenkaan toivottu, kirkkaan keltaista tavoittelin ja lopputulos oli tumman oranssi.

Laitoin liikaa värijauhetta, eli yhden pussin kolmeen litraan vettä.
Noin neljäsosa pussia olisi luultavasti tuottanut toivotun tuloksen.

No, jos joskus vetäisi uudelleen ja tällä kertaa mustaksi.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Kakkutukka - 12.01.10 - klo: 20.09
Onkos tuo vanteiden maalaus kuinka hankalaa ja millaista tulosta voi saada? Kelpaako tuohon ihan tavallinen spraymaali, kunhan suojaa kumit?
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Duster1 - 12.01.10 - klo: 22.27
Onko kellään fakta tietoa pysyykö nämä korimaalit (Parma fascolor) miten vanteissa?
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 13.01.10 - klo: 09.38
No niin, nyt onnistui.
Löysin Prismasta NITOR yleisväriä (2,50€/pkt).
Paketin kyljessäkin jo luki, että tepsii nyloniin.

Paketissa vain 15g jauhetta, mutta näytti purevan 7 litrassa vettä tosi hyvin.
Keittelin vanteita n. 60 min. ja homma oli selvä.
Saatiin Hyperiin mustat vanteet alle.  :cool:

Helppoa ja ennenkaikkea väri pysyy vanteissa kiinni.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: SLap - 13.01.10 - klo: 13.14
Laitoitko sen kanssa etikkaa / suolaa sekaan ? Vai siltääsä veteen ja menox. Ja aika isot vanteet saa olla, jos tarvittee 7 litraa vettä. 1/8 ? Itsekin tuli mieli värjätä vanteet tuolla tavalla. -Sami
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 13.01.10 - klo: 14.33
Nitorin kanssa ei tarvinnu mitään muuta kuin kiehuvaa vettä. Luulisin tämän vastaavan hyvinkin tuota Rit dye -jauhetta, mitä maailmalla näkyvät paljon käyttävän.

1/8 vanteet joo.
Perhana kun tuo mun 7l kattila on sen kokoinen, että vanteiden piti olla "pystyssä".
Keitin siis kaikki kerralla, hätäinen kun olen.

Mutta hyvin tuntu 15g tuohonkin riittävän.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Hyrsleri - 14.01.10 - klo: 12.12
Tuli mieleen, että onko teillä ihan omat kattilat tähän touhuun? Mietin vaan, että värjääkö tuo litku kattilaa. Toisaalta tuskin se kovin terveellistä on keittää perunoita samassa kattilassa. Ainakaan samaan aikaan =)
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Iletus - 14.01.10 - klo: 12.24
Hain juuri tähän tarkoitukseen ihka uuden 7l kattilan.
Mistään kun en löytänyt käytettyäkään, enkä jaksanu lähteä kirppareita kiertämään.

En kyllä keittäisi tuossa enää mitään syötävää.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: ironmanxxxx - 09.02.10 - klo: 15.11
voisiko mustat osat vrjätä prus siniseksi valkoisen ja sinisen yhdistelmällä??? :huh:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: -rcmh- - 09.02.10 - klo: 19.18
Jos tarkoitat keittämällä värjäystä, niin mustaa ei voi värjätä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: ironmanxxxx - 10.02.10 - klo: 08.59
hitsi omassa autossa melkein kaikki osat mustia niin enkai sitten voi asialle mitään
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Maxximo - 10.02.10 - klo: 16.13
Mustahan on just hyvä. Mutta näppärä keino tämä värjäys tosiaan. Vois kokeilla joskus johonki M8 vanteisiin ku mustana ei oo kovin suurta valikoimaa...
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Funk - 12.02.10 - klo: 19.09
Tulipas tuossa vanteita värjäillessä mieleeni, että onnistuiskohan tällä konstilla saamaan mattamustan korin? Ikkunamaskit tekisi ohennetulla epoksiliimalla molemmille puolille tietysti ja sitten keittelemään... Täytyy varmaan kokeilla seuraavan korin jämäpalaan.

Vähän epäilyttää, että ei jäis leksaniin kiinni.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: ripa_k - 12.02.10 - klo: 19.19
Ohut lexan-kori löytyisi varmaan epämääräisenä rusinana kattilan pohjalta..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Funk - 12.02.10 - klo: 19.23
Sekö sulaa alle 100 asteen? höh. Jos olis pitäny veden ihan siinä kiehumispisteen nurkilla. Joo tietty kattilan pohja varmaan on kuumempi, mutta ripustelis korin siten, että se ei pääse pohjaan vaikka tökkis vahingossa.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Duster1 - 12.02.10 - klo: 19.25
No ei se sula, mutta vääntyilee.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäys
Kirjoitti: Funk - 12.02.10 - klo: 19.54
no voi. Ei se sit onnistu.

Koitin just 20min keitellä. Ei se JConceptsin B44 spoikka taipuillut kyllä yhtään, mutta ei myöskään väriä jäänyt pintaan. pöh.
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: jesi - 08.08.11 - klo: 12.21
wanha, mut enivei.

joutessani kokeilin tuota nitoria, tarvii rit dyee tilata varastoon.


(https://lh4.googleusercontent.com/-JmumoPnO0Hk/Tj6tGPKtXkI/AAAAAAAAJEY/IaXnfPirLfM/s720/IMAG0140.jpg)

(https://lh3.googleusercontent.com/-SHhISgCYEdM/Tj6s_W-b1eI/AAAAAAAAJDo/jyQ6FwdOb4U/s720/IMAG0142.jpg)

(https://lh3.googleusercontent.com/-XmqCj5sG4R0/Tj6s6pRKdZI/AAAAAAAAJDg/Us8v0jZJwZ0/s1280/IMAG0144.jpg)

(https://lh6.googleusercontent.com/-nD6d7isTWxo/Tj6s2z3ozgI/AAAAAAAAJDc/7t4gjcdMiso/s1280/IMAG0145.jpg)

(https://lh5.googleusercontent.com/-bU0H3xqnKF0/Tj6s0irkDjI/AAAAAAAAJDY/_I2DISzfQDE/s720/IMAG0146.jpg)

(https://lh4.googleusercontent.com/-B_VsEuREr6w/Tj6svRtcc_I/AAAAAAAAJDU/3JbCv9XysE8/s720/IMAG0147.jpg)

(https://lh5.googleusercontent.com/-d2RAMITdcFQ/Tj6sturoobI/AAAAAAAAJDQ/ujm1JLWOM7I/s1280/IMAG0148.jpg)

(https://lh5.googleusercontent.com/-oJKiEMFbgsQ/Tj6soDe6dMI/AAAAAAAAJDM/SqfSu-1AP3E/s1280/IMAG0149.jpg)

(https://lh5.googleusercontent.com/-Ju8JSabBRY0/Tj6slPmSEiI/AAAAAAAAJDI/nnuMspJrCYk/s1280/IMAG0150.jpg)

(https://lh6.googleusercontent.com/-NF_5F_0h7aY/Tj6sgxQAhZI/AAAAAAAAJDA/GRlesx-jiuM/s1280/IMAG0152.jpg)


ihan ok toimi, 25min keittelin padassa.
Otsikko: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 19.08.13 - klo: 08.19
Joku puolivuotta vanha topicci löytyi mutta herätetään tätä taas henkiin  :smiley: Mikä nyt olisikaan yhtä turhaa kuin muovin värjääminen mutta tuo TRXn harmaa on niin ruma väri että ajatus oli värjätä harmaat osat mustiksi. Noh.. eilen kävin ostamassa Dylon nimistä tekstiiliväriä kaupasta ja ei muuta kuin vettä kiuhumaan ja siitä ämpäriin  :smiley: Sen jälkeen osat upoksiin ja odottelemaan. Noh.. ne ketkä on värjännyt niin huomaa lukemastaan että sä et laittanut suolaa tohon veteen ?!?! No en laittanut en eikä ne muuten värjäytyneet vaikka lilluivat muutamia tunteja vedessä  :smiley:

Nyt sitten kysymystä niille ketkä osaa hommansa että oliko syy värjäämättömyyteen suola vai mikä ?

Onko toi suola se ydin tossa touhussa vai jäähtyykö muka kiehuva vesi liikaa kun sen kaataa ämpäriin ?

Tänään taas uutta yritystä suolan kanssa mutta jos teen jotain muuta vielä väärin niin senkin voisi korjata ens kertaan  :laugh:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: samimake - 19.08.13 - klo: 08.28
Juhamatti tuolla bensa puolella teki oman topicin aiheesta joskus http://rc10.fi/index.php?topic=66278.msg601007#msg601007 (http://rc10.fi/index.php?topic=66278.msg601007#msg601007)
Itse joskus värjäsin bajan tukivarret noilla tekstiili väreillä,
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 19.08.13 - klo: 13.27
Näköjään tuo suola on just se joka "aktivoi" tuon värin  :wink: eli eiköhän se illalla sitten onnistu. Toki jos jollain on tipsejä niin laittakoon tähän niin katsotaan kaikki  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Hannu83 - 19.08.13 - klo: 16.24
Itse kokeilin tuota samaa Dylon väriä. Se oli jotain sellaista että voi värjätä pesukoneessa. Laitoin kiehuvaa vettä paljon suolaa ja osat astiaan ja annoin olla niiden vedessä noin pari tuntia. Väriä tarttui osiin vain vähän. Ne muuttuivat vain hiukan tummemman harmaaksi. Ehkä väri pitäis olla kattilassa ja sitä pitäis keittää tai ehkä kannattaa kokeilla eri merkkistä väriä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Fleku - 19.08.13 - klo: 17.27
Taitaa olla helpoin värjätä valkoisia osia,tarttuuko väri värilliseen muoviin ??  lopputulos taitaa olla mitä sattuu. . .
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Hannu83 - 19.08.13 - klo: 23.34
Taitaa olla helpoin värjätä valkoisia osia,tarttuuko väri värilliseen muoviin ??  lopputulos taitaa olla mitä sattuu. . .

Pitäs onnistua värjäämään, ainakin tummemmaksi. mcly olikin värjäämäsä osia mustaksi.
Netistä löytyy paljon videoita ja ohjeita värjäykseen. Sen kai pitäsi onnistua. Itse en saanut värjättyä osia.

Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 20.08.13 - klo: 08.32
Taitaa olla helpoin värjätä valkoisia osia,tarttuuko väri värilliseen muoviin ??  lopputulos taitaa olla mitä sattuu. . .

Pitäs onnistua värjäämään, ainakin tummemmaksi. mcly olikin värjäämäsä osia mustaksi.
Netistä löytyy paljon videoita ja ohjeita värjäykseen. Sen kai pitäsi onnistua. Itse en saanut värjättyä osia.
Eilen tosiaan laitoin ohjeen mukaan suolaa ja iskin taas ämpäriin.. Kävi juuri noin kuin Hannulla, eli hieman se tummui siitä perus väristä mutta mustaksi ei voi sanoa.

Eli ilmeisesti tarvitsee olla ne tunnit sitten ihan juuri ja juuri kiehuvassa vedessä. Ongelmaksi tulee tietysti heti kattila.. Ei mahdu tuollainen E-Maxxn runko kyllä mitenkään edes 6l kattilaan. Ja ei viitsisi kahdessa osassa värjätä kun tulee sitten taas sellainen härö :smiley:

Kiva olisi se mustaksi saada mutta katsotaan jos löytyis jostain jotain suurta kattilaa tähän  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mascot - 20.08.13 - klo: 09.46
Ei pitäisi tarvita ihan kiehuvaakaan olla. Tee sillai että keittelet vettä kattilassa koko aika lisää ja kippaat sinne värjäyssaaviin n. 5 minuutin välein lisää kuumaa vettä. Eli aloitat sillai että osat on juuri ja juuri pinnan alla siellä värjäysastiassa että sinne mahtuu lisää vettä.

Ite olen muinoin värjännyn APC:n 15" potkureita sellasesta vaalean harmaasta tumman punaiseksi, mustaksi ja violetiksi. Näistä kaikin parhaiten onnistu nuo violetit ja mustat, koska olivat huomattavasti tummempia värejä ku alkuperäinen harmaa. Punaisesta tuli sellainen likaisen punainen, melkein ruskea.

Tosin APC:n potkurit on todella kuivaa nylonia (veden osuus seoksessa alle 3%) Mitä kovempi vesiprosentti nylon seoksessa, sitä huonommin osa värjäytyy kun ei ime vettä...
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 20.08.13 - klo: 11.11
Ei pitäisi tarvita ihan kiehuvaakaan olla. Tee sillai että keittelet vettä kattilassa koko aika lisää ja kippaat sinne värjäyssaaviin n. 5 minuutin välein lisää kuumaa vettä. Eli aloitat sillai että osat on juuri ja juuri pinnan alla siellä värjäysastiassa että sinne mahtuu lisää vettä.

Ite olen muinoin värjännyn APC:n 15" potkureita sellasesta vaalean harmaasta tumman punaiseksi, mustaksi ja violetiksi. Näistä kaikin parhaiten onnistu nuo violetit ja mustat, koska olivat huomattavasti tummempia värejä ku alkuperäinen harmaa. Punaisesta tuli sellainen likaisen punainen, melkein ruskea.

Tosin APC:n potkurit on todella kuivaa nylonia (veden osuus seoksessa alle 3%) Mitä kovempi vesiprosentti nylon seoksessa, sitä huonommin osa värjäytyy kun ei ime vettä...
Noin ainakin yritin tehdä  :smiley: Koitan vielä kerran toisella väriainemerkillä (sama mitä juhamatti käytti). Voisin ensin koittaa sitä muutamaan pikku osaan kattilassa ja sen jälkeen sitten jos värjääntyy niin siirtää väriaineen isompaan vatiin ja upottaa sinne tuon rungon. Ja toki sitten tuolla idealla lisätä kiehuvaa vettä vähän väliä..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: topcat - 20.08.13 - klo: 11.28
Muoviosien keittämistä käytetään monasti muovin sitkeyden parantamiseen. Miten on, tuntuuko värjätyt osat enempi fleksaavilta? Voiko jo valmiiksi riittävän fleksaavista osista keittämällä saada liian velttoja?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 20.08.13 - klo: 12.36
Muoviosien keittämistä käytetään monasti muovin sitkeyden parantamiseen. Miten on, tuntuuko värjätyt osat enempi fleksaavilta? Voiko jo valmiiksi riittävän fleksaavista osista keittämällä saada liian velttoja?
En usko, että saa liian lötköä. Toki jos keität sitä tajuttoman kauan kiehuvassa vedessä niin en tiedä mitä tapahtuu mutta värjäämisessä osia ei pidetä kuitenkaan tunteja kattilassa  :smiley:

Nyt on Nitorit ostettuna  :wink:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mascot - 20.08.13 - klo: 15.44
Nitor mullaki muuten oli se väriaine jolla niitä potkureitä värjäilin...
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.08.13 - klo: 07.40
Alku kankeuksien kautta voittoon  :cool: Black Edition..

Ja siis en enää ikinä koske tuohon Dyloniin.. Käytin tuota Velvet Black väriä ja se ei ainakaan tarttunut juuri yhtään. Sitten siirryin Nitorin numeroon 17, joka on siis perus musta.

Käytin pari pussia tuota ja noin 6l vettä ja 10 ruokalusikallista suolaa ja annoin olla 30min. Lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen kun tuli tasainen väri vaikka 2 osassa piti tuo runko värjätä kun ei mahtunut kattilaan  :smiley:

(https://pbs.twimg.com/media/BSKmL8GCYAACd9y.jpg:large)

(https://pbs.twimg.com/media/BSKmO6lCEAEsZOn.jpg:large)

Niin ja samalla tavalla kuin juhamatti, eli kattila on jälleen kuin uusi  :wink:

Ja kun mustaan on päästy, harmaata ei enää hyväksytä  :police:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Nudde - 21.08.13 - klo: 09.26
Lainaus
Käytin pari pussia tuota ja noin 6l vettä ja 10 ruokalusikallista suolaa ja annoin olla 30min. Lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen kun tuli tasainen väri vaikka 2 osassa piti tuo runko värjätä kun ei mahtunut kattilaan

Hieno on, nyt tuli kauhea miele tehdä itse kaikki mustaksi. Nitor nr 17, saako sitä ihan tavallisesta kaupasta? Vai mistä näitä aineita saa. Keititkö sen 30 min vai annoitko vaan olla, siis ekaksi kun oli kiehunut, lämpä pois vai miten? Kattila menee mustaksi, vai kuin uusi? Hieman jäi askarruttamaan, mutta tota on kokeiltava itse! Hienoa työtä!
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.08.13 - klo: 10.17
Lainaus
Käytin pari pussia tuota ja noin 6l vettä ja 10 ruokalusikallista suolaa ja annoin olla 30min. Lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen kun tuli tasainen väri vaikka 2 osassa piti tuo runko värjätä kun ei mahtunut kattilaan


Hieno on, nyt tuli kauhea miele tehdä itse kaikki mustaksi. Nitor nr 17, saako sitä ihan tavallisesta kaupasta? Vai mistä näitä aineita saa. Keititkö sen 30 min vai annoitko vaan olla, siis ekaksi kun oli kiehunut, lämpä pois vai miten? Kattila menee mustaksi, vai kuin uusi? Hieman jäi askarruttamaan, mutta tota on kokeiltava itse! Hienoa työtä!
Sitä saa esimerkiksi Prismasta. Löytyy noiden pyykinpesuaineiden lähettyviltä  :smiley:

Ja siis


Ja tosiaan se kattila.. Se hieman tummuu toki kun se väri on siellä lillumassa mutta saa pestyä täysin puhtaaksi. Muista kuitenkin, että JOS voit käyttää jotain jämä kattilaa niin varmaan kannattaa käyttää sitä.

Ja mihin vaan sitä väriainetta sitten lentää, värjääntyy se kyseiseen väriin  :wink: Varovaisuutta siis..

Ja siis omaan keitokseen meni


(https://d2i1ofz69vk5mz.cloudfront.net/images/entries/180x220/3045200400172_0.png)
(http://www.kauppahalli24.fi/media/catalog/product/cache/1/image/400x/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/p/a/patapata.png)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mascot - 21.08.13 - klo: 14.02
Tuohon vielä lisäisin huomautuksen siitä kylmällä vedellä huuhtelusta heti värjäys "kiehutuksen" jälkeen. Sen tarkoitus on sulkea muovin pintahuokoset. Eli suoraan kuumasta kattilastä kylmään veteen, niin väriä ei lähde muovin "sisältä" fairypesussa.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.08.13 - klo: 14.11
Tuohon vielä lisäisin huomautuksen siitä kylmällä vedellä huuhtelusta heti värjäys "kiehutuksen" jälkeen. Sen tarkoitus on sulkea muovin pintahuokoset. Eli suoraan kuumasta kattilastä kylmään veteen, niin väriä ei lähde muovin "sisältä" fairypesussa.
Hyvä lisäys  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Mäkistation - 21.08.13 - klo: 18.29
Tässä myös hyvä juttu osien värjäyksestä, tässä tosin anodisoidaan alumiinia:
http://timohapponen.net/anodisointi/ (http://timohapponen.net/anodisointi/)
Ja rc-autoista löytyy myös aluosia... :grin:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Fleku - 21.08.13 - klo: 21.30
Hyvä että värjäys onnistui,tietää nyt että se onnistuu myös harmaasta mustaan,ettei tarvi olla valkoinen saadakseen siistiä pintaa.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.08.13 - klo: 21.50
Hyvä että värjäys onnistui,tietää nyt että se onnistuu myös harmaasta mustaan,ettei tarvi olla valkoinen saadakseen siistiä pintaa.
Joo..  :smiley:

Lähinnä kun ostaa tuon Nitor värin, käyttää suolaa ja "keittää" kattilassa niin onnistuu  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: pitsinki - 21.08.13 - klo: 22.12
Nyt on kyllä niin selkeät ohjeet, että pitää itsekkin kokeilla värjäystä. Jospa saisi runkoon/muihinkin osiin uuden värityksen. Siistin näköistä jälkeä olette saaneet aikaiseksi :azn:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Hannu83 - 26.08.13 - klo: 18.51
Näytti niin hyvin värjäytyneet nuo osat, että oli pakko käydä kaupasta hakemassa pari paketia tuota samaan väriä.
Pitää viikonloppuna laittaa E-Maxx palasiksi ja värjätä osia. Kiitoksia selkeistä ohjeista mcly.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 26.08.13 - klo: 19.23
Näytti niin hyvin värjäytyneet nuo osat, että oli pakko käydä kaupasta hakemassa pari paketia tuota samaan väriä.
Pitää viikonloppuna laittaa E-Maxx palasiksi ja värjätä osia. Kiitoksia selkeistä ohjeista mcly.
Hyväksi todettuja ja hyvin onnistuneita juttuja on aina kiva jakaa  :smiley: Laita ihmeessä kuvia tänne kun saat värjättyä.. Laitan kohta pari kuvaa muista värjätyistä osista ja sitten kun ne on kiinni  :smiley:

Tässäpä nämä  :smiley: Eka kuva vähän huono mutta nuo ovat E-Maxxn rumat osat ja nyt eivät enään ole rumia, heh  :grin: Ja toisessa kuvassa näkyy hyvin kun kaikki sopii yhteen muiden mustien osien kanssa  :smiley:

(https://pbs.twimg.com/media/BSm6sTaCUAEZ1hq.jpg:large)

(https://pbs.twimg.com/media/BSm60gECIAAeuRR.jpg:large)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Hannu83 - 30.08.13 - klo: 19.15
Nyt on harmaat osat värjätty. Emäntä ei antanun sotkea suurinta puurokattilaa leikkiauton osien värjäykseen.
Eikä antanut sotkea keittiötä. Tein homman sitten ulkona. Menetelmä oli vähän karu, mutta osat värjääntyivät hyvin  :grin:

(http://i4.aijaa.com/b/00762/12614472.jpg)

Tässä kuva lopputuloksesta. Näyttäis että jäi vähän haaleammaksi kuin mcly värjäys. Minulla taisi olla vähän liikaa vettä.

(http://i9.aijaa.com/b/00697/12614480.jpg)

Laitoin astiaan niin paljon vettä, että kaikki osat jäi veden alle. Laitoin suolaa "riittävästi" sekoitin ja lisäsin värin. Keittelin osia sen aikaa että väri näytti olevan hyvä. Pesin osat kylmällä vedellä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 30.08.13 - klo: 19.34
Nyt on harmaat osat värjätty. Emäntä ei antanun sotkea suurinta puurokattilaa leikkiauton osien värjäykseen.
Eikä antanut sotkea keittiötä. Tein homman sitten ulkona. Menetelmä oli vähän karu, mutta osat värjääntyivät hyvin  :grin:

([url]http://i4.aijaa.com/b/00762/12614472.jpg[/url])

Tässä kuva lopputuloksesta. Näyttäis että jäi vähän haaleammaksi kuin mcly värjäys. Minulla taisi olla vähän liikaa vettä.

([url]http://i9.aijaa.com/b/00697/12614480.jpg[/url])

Laitoin astiaan niin paljon vettä, että kaikki osat jäi veden alle. Laitoin suolaa "riittävästi" sekoitin ja lisäsin värin. Keittelin osia sen aikaa että väri näytti olevan hyvä. Pesin osat kylmällä vedellä.
Musta on aina musta  :wink: Hienohan siitä tuli.. karuilta vehkeet kyl kieltämättä näyttää mutta lopputulos on todella hyvä  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Hannu83 - 31.08.13 - klo: 12.22
Nyt on auto kasassa taas. Omasta mielestäni värjäys onnistui hyvin. Autosta tuli paljon paremmannäköinen.
Toivottavasti väri pysyy hyvin. Oli vielä vähän öljyä tuossa keitto astiassa vaikka puhdistin hyvin. Toivottavasti se ei haittaa.

Tässä vielä kuva.
(http://i7.aijaa.com/b/00137/12616052.jpg)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 31.08.13 - klo: 13.07
Hieno !! Ja kun se väri on imeytynyt tuolla keittämisellä niin pysyyhän se  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 01.09.13 - klo: 20.53
Tässä pähkäilen että kuinka suuri vaaleus ero pitää olla vanhan ja uuden värin värillä että onnistuu... Esim onnistuuko millään tuo harmaa-punaiseksi..?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 01.09.13 - klo: 21.27
Tässä pähkäilen että kuinka suuri vaaleus ero pitää olla vanhan ja uuden värin värillä että onnistuu... Esim onnistuuko millään tuo harmaa-punaiseksi..?
Lukemani ja näkemiseni perusteella siitä tulee sellanen tumman punainen.. kirkasta punaista et salettii saa harmaan kanssa.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 01.09.13 - klo: 21.31
Vois kyllä yrittää... Tai sitten runkokin mustaksi. Tekis mieli ostaa valkoset rpm kamppeet ja värjätä punaiseksi E Maxxiin.
Hmm musta-punainen väritys..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 01.09.13 - klo: 21.34
Vois kyllä yrittää... Tai sitten runkokin mustaksi. Tekis mieli ostaa valkoset rpm kamppeet ja värjätä punaiseksi E Maxxiin.
Hmm musta-punainen väritys..
Musta punainen toimii  :wink:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 02.09.13 - klo: 13.12
Itse värjäsin asson valkoiset vanteet tuolla Dyloni oranssilla. http://dylon.fi/kasinvarjays (http://dylon.fi/kasinvarjays)

Ensin keittelin parikertaa ja annoin olla  3 vuorokautta kattilassa.mielestäni väri on just sitä mitä hain :wink:

Loppuviikosta menee pallokupit liotukseen, toivottavasti väri tarttuu myös niihin.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 02.09.13 - klo: 13.13
Itse värjäsin asson valkoiset vanteet tuolla Dyloni oranssilla. [url]http://dylon.fi/kasinvarjays[/url] ([url]http://dylon.fi/kasinvarjays[/url])

Ensin keittelin parikertaa ja annoin olla  3 vuorokautta kattilassa.mielestäni väri on just sitä mitä hain :wink:

Loppuviikosta menee pallokupit liotukseen, toivottavasti väri tarttuu myös niihin.
Kohtuullinen "valmistusaika"  :wink: Lopputulos kuitenkin ratkaisee  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 02.09.13 - klo: 13.19
jep, tuo oranssi on niin "haalea väri". mutta ajan kanssa sai hyvät :laugh:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 02.09.13 - klo: 13.42
jep, tuo oranssi on niin "haalea väri". mutta ajan kanssa sai hyvät :laugh:
Onko sulla mahdollisesti kuvia tuosta väristä ?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 02.09.13 - klo: 14.12
(http://[URL=http://aijaa.com/CHHYuP]http://aijaa.com/CHHYuP[/URL][img])http://aijaa.com/CHHYuP (http://aijaa.com/CHHYuP)[/img]

Ei ossaa!! :grin:

tulihan kuva, etuvanteet on liotettu, kori on maalattu matsonin oranssilla
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 02.09.13 - klo: 16.26
^Hieno väri tullut. Sopii hyvin autoon! :)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 02.09.13 - klo: 19.46
Nyt ois hautumassa, valkoiset rpm pallokupit.
Katsotaan milloin on sopivan väriset :wink:
Väri tökötti on uusio käytössä, lisäsin vaan suolaa pikkuisen
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 02.09.13 - klo: 19.57
Nyt ois hautumassa, valkoiset rpm pallokupit.
Katsotaan milloin on sopivan väriset :wink:
Väri tökötti on uusio käytössä, lisäsin vaan suolaa pikkuisen
Värjäätkö haaleassa vedessä ?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 02.09.13 - klo: 20.01
juu nyt on huoneen lämpöisessä, huomenna jos jaksaa niin lämmitän taas kattilan.

Noin tunnin ollut "kylmävärjäyksessä". Väriä on tarttunut, jos nuo vaikka viikon kelluis tuolla :roll:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 03.09.13 - klo: 07.19
juu nyt on huoneen lämpöisessä, huomenna jos jaksaa niin lämmitän taas kattilan.

Noin tunnin ollut "kylmävärjäyksessä". Väriä on tarttunut, jos nuo vaikka viikon kelluis tuolla :roll:
Olishan se periaatteessa helpompaa kuumentaa niin tarvis murto osan tuosta ajasta MUTTA tää Nitor on ilmeisesti sen verran hyvä väri, että tarttuu myös tuolla tavalla. Ei siis aina tarvii kattilalla poristella. Hyvä siis tietää tämäkin. Onnistuu kun lämmittää vettä ämpäriin ja tuikaa osat sinne ja odotellaan, eikö ?!?! Vai lämmititkö sä aina välillä sitä vettä ?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 03.09.13 - klo: 09.48
(http://[URL=http://aijaa.com/i8E3WX][img width=150 height=113]http://i1.aijaa.com/t/00697/12627658.t.jpg)[/URL](http://i1.aijaa.com/t/00697/12627658.t.jpg) (http://aijaa.com/i8E3WX)

Oli yön kattilassa, en lämmittänyt keitosta.
Vanteita taisin 3 kertaa kuumentaa ja kylmävesi jäähdytyksiä tehdä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: jerzirccar1 - 03.09.13 - klo: 10.16
Back to eightees  :grin:
Jerzi
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 03.09.13 - klo: 10.36
Back to eightees  :grin:
Jerzi
Todellakin  :grin: Melkein retroa mutta ei ihan  :wink:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 21.09.13 - klo: 00.05
https://www.dropbox.com/sh/d8iwghe5b9y1j24/CK8dZn35_P (https://www.dropbox.com/sh/d8iwghe5b9y1j24/CK8dZn35_P)
Sieltä löytyy osa.

Tukivarret ja knucklet on valkosesta punaiseen värjätty. Runko harmaasta punaiseksi. Värjäilin ison kasan muitakin osia mutta ne meni lopulta mustiksi joten en niistä jaksanut ottaa kuvia.

Mitäs porukka mieltä?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.09.13 - klo: 08.25
https://www.dropbox.com/sh/d8iwghe5b9y1j24/CK8dZn35_P (https://www.dropbox.com/sh/d8iwghe5b9y1j24/CK8dZn35_P)
Sieltä löytyy osa.

Tukivarret ja knucklet on valkosesta punaiseen värjätty. Runko harmaasta punaiseksi. Värjäilin ison kasan muitakin osia mutta ne meni lopulta mustiksi joten en niistä jaksanut ottaa kuvia.

Mitäs porukka mieltä?
Ihan hyvältähän ne näyttää kun annoit ymmärtää et meni vähän penkin alle  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: tuplaesa1 - 21.09.13 - klo: 08.59
No ei kyllä pahemmin punaisia tukivarsia näy. Ehkä jos suurennuslasin kera tutkisi ja olisi hieman likinäköinen nuo voisi punaisiksi tulkita.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 21.09.13 - klo: 10.04
Kyllä omaan silmään ainakin punainen erottuu hyvin vaikka tumma onkin. Katsoitko kuvat kansiosta värjäykset? Kuva 1 ja 4/5 kyllä pitäis punainen näkyä...? En sitten tiedä kenellä sitä likinäköisyyttä on.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.09.13 - klo: 10.09
Kyllä omaan silmään ainakin punainen erottuu hyvin vaikka tumma onkin. Katsoitko kuvat kansiosta värjäykset? Kuva 1 ja 4/5 kyllä pitäis punainen näkyä...? En sitten tiedä kenellä sitä likinäköisyyttä on.
Otappa kuva päivän valossa jos näkyis paremmin  :wink:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 21.09.13 - klo: 10.12
Niin ajattelinkin :)

Mustaa
(http://imageshack.us/a/img22/373/x40c.jpg)
(http://imageshack.us/a/img30/932/6no.JPG)
Punaista
(http://imageshack.us/a/img32/7356/n9h.JPG)
(http://imageshack.us/a/img694/2328/xxc4.jpg)
Molemmat
(http://img34.imageshack.us/img34/3739/6cj.JPG) (http://imageshack.us/photo/my-images/34/6cj.JPG/)

Joko näet punaista?  :azn:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: tuplaesa1 - 21.09.13 - klo: 12.52
no daa! nyt näkyy punaista prkl! :) välillä kyllä vaikuttaa tummanruskealta, mutta se sopiikin ihan kivasti syksyn ruskaan. ;)
Aivan kaameen näkönenhän tuosta tuli, onnittelut mikäli se oli tarkoituskin. muuten fail.
Jälleenmyyntiarvokin varmaan nousi ihan kohisten? Niinku Nokian osakkeet.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: STruck - 21.09.13 - klo: 13.06
no daa! nyt näkyy punaista prkl! :) välillä kyllä vaikuttaa tummanruskealta, mutta se sopiikin ihan kivasti syksyn ruskaan. ;)
Aivan kaameen näkönenhän tuosta tuli, onnittelut mikäli se oli tarkoituskin. muuten fail.
Jälleenmyyntiarvokin varmaan nousi ihan kohisten? Niinku Nokian osakkeet.
Haha  :tongue: Ei tässä olla mitään jälleenmyyntiarvoa olla nostamassa  :huh:Kokeiluahan tämä kaikki on ja ei tätä rahasta tehdä. Vai olenko ymmärtänyt ihan päin hemmettiä tämän värjäyksen idean taikka koko rc harrastuksen? :shocked:  :roll:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.09.13 - klo: 14.59
Musta toi punainen värinä näyttää ihan siistiltä  :smiley: se että puolet ja puolet en ota kantaa  :wink: Jostain kulmasta näyttää että ei olis mahtunu kattilaan kokonaan  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 21.09.13 - klo: 18.47
(http://i9.aijaa.com/t/00914/12680871.t.jpg) (http://aijaa.com/CVxkyI)

Tuunattu :wink:
 
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 21.09.13 - klo: 18.53
([url]http://i9.aijaa.com/t/00914/12680871.t.jpg[/url]) ([url]http://aijaa.com/CVxkyI[/url])

Tuunattu :wink:
Ei paha  :smiley: Savôxn väreissä..
Otsikko: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Janne O - 21.09.13 - klo: 21.21
Kannattaako maalata tukivarsia ihan jollain tokmannin sprayllä? Mitään hienoa lopputulosta en hae, eihän niitä ajellessa niin katota. Ois vähän vaihteluukin, kun auto suunnilleen kokonaan musta.
Otsikko: .
Kirjoitti: Janne O - 21.09.13 - klo: 21.22
Tuli kahesti.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 22.09.13 - klo: 10.53
Kannattaako maalata tukivarsia ihan jollain tokmannin sprayllä? Mitään hienoa lopputulosta en hae, eihän niitä ajellessa niin katota. Ois vähän vaihteluukin, kun auto suunnilleen kokonaan musta.
Ei kannata  :sad: Jos maalausesta haluaisi kestävää joutuisi siihen tekemään kunnon pohjat ja silti ne kivet koputtais ne aina törkeen näköisiksi  :smiley: Jos niitä ei katso niin ei kannata edes värjää mutta värjäämisessä on se hyvä puoli, että ei se väri siitä enää pois lähde  :wink: Ja on paljon halvempaa kuin maalaaminen..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 30.09.13 - klo: 15.24
(http://i6.aijaa.com/t/00581/12709344.t.jpg) (http://aijaa.com/xil9N0)

Taas vanteet "hautumassa".
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 30.09.13 - klo: 15.25
([url]http://i6.aijaa.com/t/00581/12709344.t.jpg[/url]) ([url]http://aijaa.com/xil9N0[/url])

Taas vanteet "hautumassa".
Wau.. rokkenroll  :cool:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: akkunen - 03.10.13 - klo: 12.59
(http://i1.aijaa.com/t/00635/12717350.t.jpg) (http://aijaa.com/6AvCqn)

Samaiset vanteet, eikä oo hyvät! :embarrassed:

Väri on jotain marjapuuron /tulppaanin välillä.Liotus jatkukoon!
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: SavageRS - 20.06.14 - klo: 19.13
Tuli myös kokeiltua osien värjäämistä ja hyvinhän tuo onnistui  :cool: Tarvikkeet olivat : Honkkarista sellainen halpa yhdenkattilan keittolevy + teräksinen 1,5L kattila lasikannella + paketti hienoa merisuolaa + musta Nitor #17 väri rasia.
Värjättävä kohde oli Baja 5B:n DarkSoul roof scoop eli kattopala, katto-scooppi ja väri oli kirkkaan punainen.

Keittelin ulkona ja ensin vettä noin puoli kattilallista, suolaa reilusti sekaan varmaan 100 - 150g, kun se oli sulanut, niin väripussi sekaan ja sen jälkeen kirkkaan punainen kattopala sekaan. Väri alkoi tarttua ensin hitaasti, mutta kun annoin porista 10 - 15 min niin alkoi punainen väri muuttumaan. Kääntelin välillä ja painelin pinnan alle, koska osa tuppasi kellumaan. Lämmöt  kakkosella kansi päällä siten, että kiehui hiljalleen. Loppujen lopuksi annoin porista varmaan 45 min, sillä halusin värin tunkeutuvan mahdollisemman syvään johtuen osan väristä. Sitten nopeasti suoraan kylmään veteen, jotta osan pinta sulkeutui. Lopuksi hankasin vielä vanhalla tiskiharjalla osan puhtaaksi ja loppu tulos oli juuri sellainen kun halusinkin, tasainen melkein mattamusta, mutta silti vähän satiinimainen pinta  :azn:

- Huomioita keittämisen aikana ja lopussa : Pinnalle alkoi muodostumaan aika pian sellaista hassua karstaa joka tarttui osan pintaan, mutta ei pysyvästi.
- Kattilan pohjalla oli lopuksi outo n. 3cm paksu kiinteä musta sakka ( väriä ja suolaako ???) , joka lähti harjalla pestessä pois ja liukeni veteen kun huuhtelin välineet.
- Mahdollisesti vähempikin suola olisi riittänyt, ehkä aine olisi toiminut ilmankin, mutta yleensä suolaa suositelleen laitettavan reilusti, joten...suolaa suolaa, enemmän suolaa  :roll:
- Lasikannellinen kattila ja irtokeittolevy oli hyvä valinta hommaan.

Valkoiset hiukkaset jäivät pöydällä olleesta rätistä, en huomannut niitä kun kuvasin.
(http://i1138.photobucket.com/albums/n526/SavageRS30/Rovan%20Baja%205B/IMG_1384.jpg) (http://s1138.photobucket.com/user/SavageRS30/media/Rovan%20Baja%205B/IMG_1384.jpg.html)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 24.06.14 - klo: 08.23
Nätisti näyttänyt sujuvan.. Ja tosiaan jos on tumma väri eikä väliä sävystä.. kunhan se on tumma niin juurikin noin  :smiley:
Otsikko: Vs: Vanteiden värjäys?
Kirjoitti: Nudde - 09.09.14 - klo: 16.35
Moi, itse keittelin viikonloppuna Dylonilla muovi-osia monta tuntia, ilman että väriä (mustaa) tuli pintaan. En laittanut etikkaa vaan suolaa, tällä se ei ainakaan toiminut, täytyy jostain löytää Nitoria.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 10.09.14 - klo: 12.12
..
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: SavageRS - 06.02.15 - klo: 15.01
RIT-värejä saa näköjään myös tuolta -> https://www.rcmodelz.co.uk/misc.html (https://www.rcmodelz.co.uk/misc.html)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: aFox - 16.02.15 - klo: 17.28
Tulipas kokeiltua rungon värjäystä itsekkin. Tein noilla mclyn ohjeilla ja kylläpäs tuli hyvä :) Nitoria tosiaan löytyi prisman pyykinpesuosastolta. Pinttynyt likakin "hävisi" ja näyttää kaikinpuolin paremmalta :) Entisen omistajan pikaliimatahroja oli vaan alapuolella niin vaikka niitä olevinaan rapsuttelin pois mutta silti ei niistä kohti värjäytynyt, ilmeisesti pikaliimakin imeytynyt tuohon ainekseen, onneks niitä oli vaan "piilossa" alapuolella.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 16.02.15 - klo: 20.05
Tulipas kokeiltua rungon värjäystä itsekkin. Tein noilla mclyn ohjeilla ja kylläpäs tuli hyvä :) Nitoria tosiaan löytyi prisman pyykinpesuosastolta. Pinttynyt likakin "hävisi" ja näyttää kaikinpuolin paremmalta :) Entisen omistajan pikaliimatahroja oli vaan alapuolella niin vaikka niitä olevinaan rapsuttelin pois mutta silti ei niistä kohti värjäytynyt, ilmeisesti pikaliimakin imeytynyt tuohon ainekseen, onneks niitä oli vaan "piilossa" alapuolella.
Saatko kuvaa osista värjäyksen jälkeen  :smiley: ?
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: aFox - 16.02.15 - klo: 20.41
Saatko kuvaa osista värjäyksen jälkeen  :smiley: ?


Toki. Ei tosin ollu ku yks osa. Lähtö:
(http://kotisivut.telemail.fi/anssi.kettunen/rc/1.jpg)

Keitos, samat määrät aineita paitsi vettä ei ollu ku tuo määrä mitä pannulle mahtui:
(http://kotisivut.telemail.fi/anssi.kettunen/rc/2.jpg)

Valmis:
(http://kotisivut.telemail.fi/anssi.kettunen/rc/3.jpg)

Värikin on 95% saman näköstä / väristä ku alkuperäiset mustat osat:
(http://kotisivut.telemail.fi/anssi.kettunen/rc/4.jpg)

Pohjaan jäi siis pikaliimalla sutatut kohdat harmaaks jotka suttasin tussilla lopuks mustaks:
(http://kotisivut.telemail.fi/anssi.kettunen/rc/5.jpg)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Juha-Matti - 17.02.15 - klo: 08.35
Nitorin musta ja sininen väri on ihan ok, mutta paras väri muovin värjäykseen on kyllä ehottomasti omien kokemusten mukaan rit.
http://www.davesmotors.com/Products/?search=rit (http://www.davesmotors.com/Products/?search=rit)
Suomesta ei taija saaha rittiä mistään.
Siinä ois hobbykaupoille yksi tuote lisättäväksi valikoimiin  :wink:
Omista keitoksista juttua.
Itseasiassa löysin yhen kaupan josta rittiä saapi.
http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html (http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: mcly - 17.02.15 - klo: 08.52
Ei toi ole yhtään sen parempaa kuin Nitorkaan vaikka Youtubesta löytyy enemmän videoita rapakontakaa kuin mitä Nitorista täältä  :wink: Eli ei kaikki ole aina parempaa jos sen Youtubesta löytää  :smiley:

Mutta hyväähän Ritzn värikin on. Sanoisin että samaa huttua eri paketissa  :azn:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: temppa.kk - 17.02.15 - klo: 09.30
Onko kukaan tetannut idye:ta? Ainakin muovisen Frisbee kiekon värjäyksessä toimii parhaiten.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Juha-Matti - 17.02.15 - klo: 21.13
Ei toi ole yhtään sen parempaa kuin Nitorkaan vaikka Youtubesta löytyy enemmän videoita rapakontakaa kuin mitä Nitorista täältä  :wink: Eli ei kaikki ole aina parempaa jos sen Youtubesta löytää  :smiley:

Mutta hyväähän Ritzn värikin on. Sanoisin että samaa huttua eri paketissa  :azn:

Olen kokeillut noilla nitorin muilla väreillä värjäystä, ei tullut lasta eikä p****a.
Ainuat nitorit jotka värjäsi muovia, on musta ja sininen, muut ei tarttuneet ollenkaan.
RIT on oman kokemuksen mukaan paras väri vinyylille.
Tämä siis oma kokemus eikä mitään juutuubi shittiä.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: MonsTTer - 17.08.15 - klo: 14.42
Tuli keiteltyä vanteita Rit:ssä jota tilasin Ullakkasta.

Väri tarttui saman tien, en pitänyt kun n.10min.

Näköjään jonkun verran eroa noissa muovilaaduissa värjäytymän suhteen, nuo 3racingin minin vanteet meni paljon tummemmaksi kuin HPI:n VTR vanteet, vaikka oli saman ajan kattilassa. Nuo HPI:t olivat vielä ns.tummemmat luonnonvalkoiset alunperin :shocked:

Tuolta tilaan seuraavaksi väriä jos tarvis, löytyy myös hyviä ohjeita ->http://dgstore.fi/epages/dgstore.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014123104/Products/DGSIDYE/SubProducts/DGSIDYE-0002 (http://dgstore.fi/epages/dgstore.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014123104/Products/DGSIDYE/SubProducts/DGSIDYE-0002)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: aakoskin - 07.06.18 - klo: 01.02
Löytyykö Dylon-nappeja vielä jostakin, jos ei niin mikä olisi paras helpoimmin saatava toimiva korvike vuonna 2018? Asson muoviosat tuli joskus värjättyä mustaksi, nyt pitäisi saada uudisosat saman väriseksi...
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: MonsTTer - 07.06.18 - klo: 15.48
Löytyykö Dylon-nappeja vielä jostakin, jos ei niin mikä olisi paras helpoimmin saatava toimiva korvike vuonna 2018? Asson muoviosat tuli joskus värjättyä mustaksi, nyt pitäisi saada uudisosat saman väriseksi...


Tämä ainakin toimii: http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html#/rit_varit-musta (http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html#/rit_varit-musta)
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: luke007 - 09.07.18 - klo: 21.52
Hei. Kyselen tässä, että minkälaisella maalilla tuo mininkori pitäisi oikein maalata? Maalasimme toisen mininkorin spraymaalilla, mutta heti kun johonkin törmäsi, niin spraymaali alkoi murentua.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: aakoskin - 24.07.18 - klo: 23.38
Löytyykö Dylon-nappeja vielä jostakin, jos ei niin mikä olisi paras helpoimmin saatava toimiva korvike vuonna 2018? Asson muoviosat tuli joskus värjättyä mustaksi, nyt pitäisi saada uudisosat saman väriseksi...


Tämä ainakin toimii: [url]http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html#/rit_varit-musta[/url] ([url]http://ullaka.fi/fi/tekstiilivarjays-varit/1059-rit-varipulveri-32g.html#/rit_varit-musta[/url])

Asson muoviosaan tuo Rit tarttuu kuin tauti!

Lasikuituosien kanssa oli haastellisempaa. Piti keittää 2-3 kertaa ennen kuin kunnolla mustui. Eikä kaikki silloinkaan; A&L-tukivarsien iskariteline muoviosineen ei ottanut väriä sitten millään...
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: aakoskin - 23.03.19 - klo: 21.31
Asson muoviosaan tuo Rit tarttuu kuin tauti!

Kokeilin nyt myös lähimarketin mustaa Nitor-väriä ja toimii hyvin Asson osiin. Kyytipojaksi kourallinen suolaa ja tunnin keittoaika. Helpompi ja halvempi kuin tuo Rit; ei tarvitse tilata brittiläisestä ompelutarvikeliikkeestä ja odottaa viikkoja.
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: MonsTTer - 24.03.19 - klo: 10.09
Asson muoviosaan tuo Rit tarttuu kuin tauti!


Kokeilin nyt myös lähimarketin mustaa Nitor-väriä ja toimii hyvin Asson osiin. Kyytipojaksi kourallinen suolaa ja tunnin keittoaika. Helpompi ja halvempi kuin tuo Rit; ei tarvitse tilata brittiläisestä ompelutarvikeliikkeestä ja odottaa viikkoja.

www.ullaka.fi (http://www.ullaka.fi) suomestakin saa Rittiä ja ei tuo hinta nyt kauhean kova ole :roll:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: Tenkainen - 06.05.19 - klo: 17.46
Kuinka siis tuo Rit juttu toimii? Ensimmäistä kertaa kuulen kyseisestä värjäyskeinosta.  :smiley:
Otsikko: Vs: Muoviosien värjäystä
Kirjoitti: MonsTTer - 06.05.19 - klo: 19.39
Kuinka siis tuo Rit juttu toimii? Ensimmäistä kertaa kuulen kyseisestä värjäyskeinosta.  :smiley:

-Ota teräskattila johon värjättävä osa/osat mahtuu.
-Laita kattilaan reilusti vettä ja kattila hellalle.
-Kiehauta vesi ja muutama ruokalusikallinen suolaa.
-Laita levy pois päältä.
-Lisää Rit värijauhe, sekoita.
-Laita värjättävä osa/osat kattilaan.
-Seikoittele osia kattilassa, tarkasta väilillä värjäytymis aste nostamalla kappale pois vedestä.
-Huuhtele kappale/et kylmällä vedellä(huokoset sulkeutuu), pese tiskiaineella.
-Anna osien kuivua.
-Asenna osat paikoilleen ja ihastele lopputulosta  :grin:

Itse ostin kirpputorilta kattilan ettei hallitus vihastu ja sekoitusvälineenä teräs lusikka.