RC10.FI

Kilpailut => Kilpailijoiden kanava => Aiheen aloitti: Sami L - 26.04.09 - klo: 22.18

Otsikko: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Sami L - 26.04.09 - klo: 22.18
Kilpailutoiminnassa mukana olleet:
Miten kilpailutoiminnan aloittamista voitaisiin mahdollisesti helpottaa, miten itse aloitit ja mitä ongelmia koit? Mietteitä, ajatuksia ja kehitysehdotuksia, tai vaikka vain yleistä rohkaisua aloittamista miettiville. Olisitko valmis toimimaan "kummiharrastajana"?

Kilpailutoiminnasta kiinnostuneet:
Missä asioissa kaipaisit neuvoa, onko foorumi mielestäsi tarpeeksi nopea, informatiivinen ja asiallinen infokanava, vai kaipaisitko henkilökohtaisempaa otetta "kädestäpitäen"? Mitkä ovat suurimmat esteet kilpailutoiminnan aloittamiselle?



Omia mietteitä:
Kilpailutoiminta on todella hauskaa, välillä väännetään tosissaan ja keskittyneesti, mutta sitten varikon puolella heitetään läpyskää ja jauhetaan niitä näitä. Kisareissut ovat olleet todella mukavia, vaikka kisa olisikin mennyt kehnosti, Vantaan porukka on ainakin tavannut kisan jälkeen mennä 'Esson baariin' syömään ja jälkipelailemaan (Kuulemma tapana muuallakin...). Harrastajaporukka muutenkin on usein saman henkistä tekniikasta ja kilpa-autoilusta kiinnostunutta, joten hyviä kavereita löytyy todennäköisesti. Miten näin hyvään juttuun ja aktiivisempaan harrastamiseen saataisiin lisää porukkaa mukaan?

Koska tämä foorumi on pienoisautoilun pääväylä, niin kokeneempien harrastajien pitäisi kyetä paremmin puhaltamaan yhteen hiileen, ja saada asiat ulospäin näyttämään hyvältä, vaikka pinnan alla joku asia ei ihan niin nappiin menisikään. Hillitään sitä 'Lähetä'-napin painamista ja mietitään onko viesti lajin asiaa ajava, yksiselitteisesti tulkittava, eikä provosoi kohtuuttomasti. Kisojen jälkipeleissä on liian usein höpisty nostohommista, lauteilla mekastamisesta yms., voisiko tämän kinastelun näkyvyyttä vähentää jotenkin? Usein se vääntö vielä lähtee lapasesta koska siihen ei puututa ajoissa. Hyvää fiilistä, onnistuneita ajokokemuksia ja rentoa harrastamista kannattaa hehkuttaa, kyllä kiva aina kiinnostaa. Hillitään myös sitä "KVG"-viestittelyä ja "Käytä Hakua" pätemistä kun uusia naamoja foorumille tulee. Kunhan joku ystävällisesti neuvoo alkuun, ei jokaisen tarvitse siihen tulla pätemään, mikäli et jaksa olla ystävällinen niin jätä vastaamatta.

Kilpaileminen on kallista, ei ole kyytiä kisapaikalle, en osaa ajaa, minä nyt vähän treenailen ensin ja katsotaan sitten... Höpöhöpö, kun pitää silmät auki ja tekee järkeviä valintoja, niin kulut voi pitää maltillisella tasolla 'normaaliin harrastamiseen' verrattuna, eli kilpailutoiminnasta aiheutuvat lisäkulut eivät saisi olla ylitsepääsemättömiä. Mikäli ei aja ihan sillä pehmeimmällä kumiseoksella ja kalleimmalla moottorilla, voi silti pärjätä, pitää hauskaa ja mikä tärkeintä, osallistua! Kerhokilpailut mahdollistavat osallistumisen ilman lisenssejä ja leimattuja pillejä, joten niistä on hyvä aloittaa.

Nuorilla kavereilla kyyti kisapaikalle on usein isästä riippuvainen ja mikäli ei isukki hommasta ole kovin kiinnostunut, tai muuten kiireinen, niin voi olla kovasti hankalaa. Itselläni ainakin oli. Kuitenkin radalta ja foorumilta tuttujen kanssaharrastajien avustuksella alle 18v jannu voi hyvinkin saada kyydit kisapaikoille, niin sain itsekin ja olen laittanut hyvän kiertämään tarjoamalla kyytiä myös muille. Rohkeasti suuta auki ja sanaa kiertämään, jos ei juuri sillä tietyllä kaverilla autossa ole tilaa, niin ehkä kaverin kaverilla.

Myös usein se kokeneempi kaveri omistaa mekkauspöytää, jonka nurkasta varmaan löytyy tilaa uudelle kaverille ja tätä "kummiharrastaja" käytäntöä onkin jonkun verran näkynyt. Se toimii. Otetaan se parhaiten tutuksi tullut kokeneempi harrastaja siihen alkuun avuksi, jotta päästään porukkaan sisään. Tämähän on luonnollinen tapa päästä mihin tahansa porukkaan mukaan.

Ei kannata katsoa ja katua, heti kuin vaan suinkin kynnelle kykenee, niin kisoihin mukaan. Siellä ajaa saman tasoiset kaverit keskenään, eli "pro-jamppojen" kisaa ei ensikertalainen pilaamaan pääse, päinvastoin ovat tyytyväisiä kun on uusia ukkoja mukana mahdollisimman paljon! Siellä on nostajat, ajanotto yms. palvelut talon puolesta, sekä reilusti asiantuntevia kanssaharrastajia valmiina neuvomaan ja auttamaan parhaansa mukaan, hyvää aikaa opetella pysymään putkien välissä. Ne jotka ovat kisoihin lähteneet, ovat myös yleensä päätökseensä tyytyväisiä olleet ja osallistuneet jatkossakin, kaikkien juttu se ei tietysti voi olla, tai ei ensimmäisellä kerralla siltä ehkä tunnu, kokeile, lähde vaikka vain katsomaan kisailua ja ota kaveri mukaan!

Eli nyt lopetetaan toisten juttujen dumaaminen, käydään kehumassa tai pidetään suu kiinni, mietitään miltä homma näyttää ulkopuolisten silmin ja pyritään edesauttamaan lajin kehitystä parhaamme mukaan, kukin tavallaan osallistumalla, oli se sitten neuvomista foorumilla, radalla, kisojen järjestelyä, ratojen kunnostusta tai kisoissa käymistä! GT-jannut ovatkin jo päässeet pahimmasta leirimeiningistä ja nyt onkin ollut mukava seurata toisten juttujen kehumista hyvässä ja rennossa hengessä, mennään imussa muutkin. Uudet harrastajat rohkeasti mukaan kehittämään omaa harrastusta ja osallistumaan!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 26.04.09 - klo: 22.41
Mielestäni homma lähtee ihan perusjutuista. Pitää olla paikkoja missä harrastaa ja missä niitä auttajia on. RC-autoilu on harrastus, jossa on apua jos auttavia käsiä, silmiä ja korvia on lähellä. Lippiksen talvi on osoittanut selvästi sen, että hyvät harrastusmahdollisuudet lisäävät harrastajia ja sitä kautta myös kilpailijoita.

On muistettava, että kaikille kilpaileminen ei ole se ainoa päämäärä, RC-harrastuksesta voi nauttia monella tavalla ilman kilpailemistakin, pihasuttaamalla tai ihan vaan autoja rakentamalla tai keräämällä. Kuten Sami tuossa edellä totesi, kilpailemista kannattaa kuitenkin kokeilla jos vähänkään tekee mieli, seuraaviin kisoihin ei ole pakko osallistua jos jäi paha mieli, mutta epäilen kyllä. Mulle oli selvää heti ekan kisan jälkeen, että tässä se juttu on. Isot ihmiset osaavat ottaa vastaan myös ne vastoinkäymiset ja pettymykset, jota kilpaileminen väistämättä mukanaan tuo, onnistumista ja epäonnistumista, sitähän se kilpaileminen aina on.

Harrastajien pitää osata pitää yhtä ja tehdä osuutensa harrastuksen kehittämiseksi. Ratatalkoot, ajopaikkojen hankinta, kisojen järjestämiset jne. ovat vaan esimerkkejä siitä ruohonjuurityöstä, jota vaan pitää jaksaa tehdä, jotta harrastajilla on mahdollisuuksia harrastaa, oikotietä onneen ei nähdäkseni ole.

Uusien harrastajien hankinta ja olemassa olevien mukana pitäminen, siinä se juttu on. Osasta tulee kilpailijoita, osasta ei, jokainen tekee asioita tavallaan. Mahdollisuuksien luominen, kannustaminen, neuvominen, omana itsenä oleminen, rehellinen ja avoin suhtautuminen eikait tuohon muuta tarvita.. :wink:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jucca - 26.04.09 - klo: 22.54
Ja pitää muistaa että tämä foorumi on varmasti monelle nuorelle harrastajan alulle ensimmäisiä paikkoja josta tullaan kysymään apua ongelmatilanteissa. Jos vastaanotto on töykeää ja aletaan herjata ym. niin se saattaa olla ratkaiseva asia harrastuksen lopettamiselle, kilpailun aloittamisesta puhumattakaan. Eli juuri niin kuin edellä mainittiin, pitää olla kannustava eikä "herne nenässä pätemistä" meiningillä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Vesa-Ratti - 27.04.09 - klo: 22.23
Toivoisin keskisuomi/savon alueen harrastajien pitävän enemmän yhteyttä (täällä on jo topicit valmiina). Saataisiin porukka kasaan ja ehkä jonkinlaista kerho/kilpailu toimintaa aikaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: kemi - 27.04.09 - klo: 22.47
Ensiksi markkinoidaan hyvin että saadaan kaikki "pihasuttaajat" saman katon alle ajamaan yhdessä ja tekemään muutakin talkoo hommaa.

Sitten hypätään pois raskaan ja kalliin AAK:n alta ja aletaan järjestään kisoja helpommalla, halvemmalla ja tarkasti luokitellulla kalustolla. Eli tarkat säännöt kalustolle jossa ei tunneta porsaan reikiä esim. 18 rtr, minit yms ja periaatteella sama akku ja kone, ehkä vielä rtr radiokin.

Kisaan saa osallistua esim. ennen 2007 ajaneet ja sen jälkeen aloittaneet. Tarkka jako, "vanhat" ajaa eri kuin "uudet" kuskit. Tai periaatteella myt kisalistoilla esiintyneet minet ajaa omaa sarjaa ja muut omaa.

Hifistelijöille joilla ei lompakko rajoita tehdään ihan oma sarja, eivät siten latista aloittavien junnujen intoa.

Rahallista tukea saatava järjestöjen toimintaan valtiolta. kunnilta ja yrityksiltä. Tällä hetkellä kunnat suorastaan hylkii ja sylkee harrastajien päälle jos ei riittävästi suhteitä päättäjiin. Harrastustiloja hankalaa saada muun "paremman" toiminnan vuoksi.

Nyt kun lama iskee ja tyhjentää puolet Suomen yritys tiloista niin voisivat "sponssata" tyhjiä tilojaan harrastuspaikoiksi, eikä vain antaa rapistua tyhjillään, ilkivallan kohteena kun "samalla" hintaa saisivat ilkivallan tekijät hyvän harrastuksen pariin pois tuhoamasta samaa "hallia". Samalla saisivat valvontaa alueelle kun harrastajat kulkisivat lähistöllä tullessaan treeneihin.

MUTTA EIHÄN SE KÄY!! EI MISSÄÄN NIMESSÄ, SIITÄHÄN VOI JOKU S**TANA HYÖTYÄ!

Kun vaan tajuaisivat että siitä hyötyvät eniten itse ja sen lisäksi yhteiskunta, kunnat, vanhemmat jne!! Kekkonen takas ja maalaisjärki käyttöön!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TomiKoo - 27.04.09 - klo: 23.45
Ensinnäkin oikein hyvä ja aiheellinen, itselle ajankohtainenkin asia ottaa esille. Vastailen täältä aloittelijan näkökulmasta...

Kilpailutoiminnasta kiinnostuneet:
Missä asioissa kaipaisit neuvoa, onko foorumi mielestäsi tarpeeksi nopea, informatiivinen ja asiallinen infokanava, vai kaipaisitko henkilökohtaisempaa otetta "kädestäpitäen"? Mitkä ovat suurimmat esteet kilpailutoiminnan aloittamiselle?

Omia mietteitä:

Miten näin hyvään juttuun ja aktiivisempaan harrastamiseen saataisiin lisää porukkaa mukaan?

Hillitään myös sitä "KVG"-viestittelyä ja "Käytä Hakua" pätemistä kun uusia naamoja foorumille tulee. Kunhan joku ystävällisesti neuvoo alkuun, ei jokaisen tarvitse siihen tulla pätemään, mikäli et jaksa olla ystävällinen niin jätä vastaamatta.

Kilpaileminen on kallista, en osaa ajaa, minä nyt vähän treenailen ensin ja katsotaan sitten...

Myös usein se kokeneempi kaveri omistaa mekkauspöytää, jonka nurkasta varmaan löytyy tilaa uudelle kaverille ja tätä "kummiharrastaja" käytäntöä onkin jonkun verran näkynyt. Se toimii. Otetaan se parhaiten tutuksi tullut kokeneempi harrastaja siihen alkuun avuksi, jotta päästään porukkaan sisään. Tämähän on luonnollinen tapa päästä mihin tahansa porukkaan mukaan.

Ei kannata katsoa ja katua, heti kuin vaan suinkin kynnelle kykenee, niin kisoihin mukaan. Siellä ajaa saman tasoiset kaverit keskenään, eli "pro-jamppojen" kisaa ei ensikertalainen pilaamaan pääse, päinvastoin ovat tyytyväisiä kun on uusia ukkoja mukana mahdollisimman paljon!

Eli nyt lopetetaan toisten juttujen dumaaminen, käydään kehumassa tai pidetään suu kiinni, mietitään miltä homma näyttää ulkopuolisten silmin ja pyritään edesauttamaan lajin kehitystä parhaamme mukaan, kukin tavallaan osallistumalla, oli se sitten neuvomista foorumilla, radalla, kisojen järjestelyä, ratojen kunnostusta tai kisoissa käymistä!

Itse olen päässyt "hommaan sisään" tai ainakin "tukevasti ovenrakoon" kummina toimineen kokeneemman harrastajan kautta. Hänen vanhat autot ovat löytäneet tiensä minun pöydälle kohtuu korvauksin ja omaa raha on sijoitettu kunnostukseen ja paranteluun. Neuvoja on löytynyt tallin toisesta nurkasta enemmän kuin kehtaa kysyä ja puhelimellakin on tullut häirittyä riesaksi asti. Eilen olin kaverin kannustuksesta katsomassa meininkiä Tattiksella ja kyllähän se kipinä puraisi pahasti. Nöirin kiitos "kummille", jos sattuu lukemaan!

Foorumi on hieno lähde harrastuksen aloittamiseen. Täältä löytyy kattavasti asiaa kaikista mieleen tulevista osa-alueista ja lisää tulee koko ajan. Asiaa tulee vuorokaudessa liikaakin ja yöt vierähtävät herkästi koneen ääressä. Jos jotain kehitettävää haluaa foorumista hakea, niin mainitut "KVG" tyyliset keskustelut vaikeuttavat monesti oikean tiedon saamista. On totta, ettei samaa asiaa monta kertaa jaksa laittaa. Toisaalta monesti keskustelu samassa viestiketjussa rönsyilee asian ulkopuolelle, jopa kinasteluksi asti ja niinpä kysyjä ei välttämättä ole bongannut kaikkia asioita joita on kerrottu. On vaikea motivoitua lukemaan 15 sivua keskutelua jossa jutellaan sivukaupalla aiheen vierestä. Vastauksen antaminen periaatteella "olihan tästä aiemminkin puhetta" ei auta, vaan näppärästi voi heittää vastaukseksi linkin kohtaan, josta tieto löytyy.

Itsellä olisi kova kiinnostus kilpailemisesta mutta kaikkia noita mainittuja syitä ja esteitä tulee toki mietittyä. Rahallisesti en pidä esim mielessä olevaan VTR-sarjaan osallistumista ongelmana. Mukaan pääsee jo melko kohtuullisin kustannuksin, varsinkin jos löytää käytetyn lähtökohdan. Toisaalta jostain syystä on iso kynnys heittäytyä mukaan. Hieman vielä taiteilen rajalla "katsotaan tämä kesä sivusta ja ajellaan muualla" tai "hankitaan vermeet ja kokeillaan kisaamista". On todellakin olo, että ensin pitäisi päästä jossain iltahämärissä nurkan takana treenaamaan, jotta ei aivan ensimmäiseksi nolaa itseään radalla. Mistä sitä tietää, pysyykö ollenkaan "kaiteiden välissä" ennen kuin pääsee kokeilemaan. Mielessä pyörii myös ajatus "onkohan tämä oikeasti mun juttu", eli kun ei ole vielä päässyt kokeilemaan ajoa hyvällä autolla saati ajoa radalla, ei oikein tiedä kuinka homma jaksaa kiinnostaa pitkässä juoksussa. Näin palataan aloituksen tuomiin kustannuksiin ja siihen, kuinka paljon on valmis rahaa käyttämään. Paljolti on myös kyse ajasta ja harrastuspaikoista. Uudellamaalla on kaksi kerhoa ja tarjolla useita ratoja. Kustannuksia alkaa kertymään jos haluaa laajalla rintamalla tutustua harrastukseen, kuulua kerhoihin ja ajella aktiivisesti kaikkialla. Erään kokeneemmän foorumilaisen vinkki olikin ajella alkuun kertamaksuilla, katsella mikä paikka itselle sopii ja vasta sitten liittyä sopivaan jengiin.

Yhtenä mieleen tulleena kehityskohteena olisi lajin esille tuominen erilaisissa yhetyksissä. Kun nyt autoista puhutaan, lienee harrasteautotapahtumat hyvä paikka näyttäytyä. Drifting-autot ovat jo tainneet löytää tiensä tuning-tapahtumiin? Esim VTR-luokalle hyvä tilaisuus olisi kesän mittaan järjestettävät 1:1 jenkkiautojen tapahtumat. Merkkikerhot järjestävät ratapäiviä (FMOC, F-body club, Corvette-kerho jne.) joihin varmasti pääsee asvalttikentän laidalle ajamaan näytösluonteisesti muutaman ukon kesken kisaa. Kerron miellelläni yhteystietoja ja toimin järjestäjänä, jos kiinnostusta löytyy!

Toivottavasti näistä oli iloa. Minä jatkan tahollani pähkäilyä...  :roll: :grin:

Tomi
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Karvajalka - 28.04.09 - klo: 07.09
Toisaalta jostain syystä on iso kynnys heittäytyä mukaan. Hieman vielä taiteilen rajalla "katsotaan tämä kesä sivusta ja ajellaan muualla" tai "hankitaan vermeet ja kokeillaan kisaamista". On todellakin olo, että ensin pitäisi päästä jossain iltahämärissä nurkan takana treenaamaan, jotta ei aivan ensimmäiseksi nolaa itseään radalla. Mistä sitä tietää, pysyykö ollenkaan "kaiteiden välissä" ennen kuin pääsee kokeilemaan.

Paljolti on myös kyse ajasta ja harrastuspaikoista. Uudellamaalla on kaksi kerhoa ja tarjolla useita ratoja. Kustannuksia alkaa kertymään jos haluaa laajalla rintamalla tutustua harrastukseen, kuulua kerhoihin ja ajella aktiivisesti kaikkialla. Erään kokeneemmän foorumilaisen vinkki olikin ajella alkuun kertamaksuilla, katsella mikä paikka itselle sopii ja vasta sitten liittyä sopivaan jengiin.

Yhtenä mieleen tulleena kehityskohteena olisi lajin esille tuominen erilaisissa yhetyksissä. Kun nyt autoista puhutaan, lienee harrasteautotapahtumat hyvä paikka näyttäytyä.

Tutulta kuulostaa, samoja asioita tuli pähkittyä vuosi sitten.

Kukaan tuskin hyppää kilpailemaan ihan kylmiltään heti ensimmäisen auton ostettuaan. Joten harjoitusmahdollisuuksia täytyy olla. Mielellään paikassa missä olisi kokeneempaa porukkaa antamassa neuvoja, mutta kuitenkin turvallinen paikka ensi metrien kokeiluun.

Lippiksessähän oli toinen pienempi rata vieressä, missä pääsi kokeilemaan ensi alkuun jos saisi auton pysymään radalla ennen kuin meni muiden kanssa isommalle radalle. Itse käytin Rajatorpan palveluita joten en nähnyt miten homma toimi, mutta ainakin teoriassa tuon pitäisi madaltaa kynnystä. Vai?

Jos ratkaisu oli toimiva niin ainakin Rajatorpassa ja Tattarisuolla samanlainen järjestely olisi mahdollinen. Ei helppo järjestää, mutta mahdollinen. Rajatorpan radan vieressä on edelleen toinen huone mihin mahtuisi pikku rata ja Tattarisuolla ne kivituhka möykyt tasoittamalla ja vetämällä asfaltin päälle saisi tilaan mahtumaan pikku radan. Saman tyyppisiä mahdollisuuksia on varmaan monessa muussakin paikassa.

<OT> Lisäksi ainakin touring puolella lyhyemmille radoille tuntuisi olevan muutakin kysyntää. Minien, driftereiden ja VTR-autojen ajaminen pitkillä suorilla kun ei ole erityistä herkkua. </OT>

Harrastuspaikkojen esiintuominen ei todellakaan olisi pahitteeksi. Enoni perheineen asuu Rajatorpassa, viime talvena kerroin käyväni melkein heidän alakerrassaa ajamassa RC-autolla. Eivät olleet sitä ennen edes tienneet koko radasta. Myöskään tuonne Tattikselle ei ihan vahingossa eksy kukaan saamaan kipinää lajiin...
Ratoja tuskin saadaan tuotua kovin paljon paremmin näkyville paikoille, joten tuodaan sitten autot ja kerrotaan missä niillä pääsee ajamaan. Harrasteautotapahtumat kuulostaisi minunkin korvaan passelilta paikalta esittelylle.

Kaksi kerhoa näinkin pieniin ympyröihin ei varmastikaan tee aloittelijan valintoja yhtään helpommaksi...

Sitten itse kilpailutoimintaan osallistuminen. VTRssä on milestäni aika hyvä keppi&porkkana-systeemi. Koreja ja moottoreita saa halvemmalla kun sitoutuu osallistumaan kilpailuun. Muutaman kympin säätö saa kyllä harkitsemaan josko sinne kisapaikalle kehtaisikin lähteä vaikkei taidot vielä ihan voittoon asti riittäisikään. Samaa ideaa varmaan voisi käyttää muissakin luokissa?

Yksi asia mikä omalla kohdallani hidasti kisoihin osallistumista, on kaluston säännöt. Menin ostamaan lipot jo viime syksynä ja NiMHeihin ei sitten enää ollutkaan paluuta, eipä tarvinnut kisoihin osallistumistakaan pähkäillä kun akut eivät olleet lailliset. Tällaisia teknisiä murroksia on varmasti luvassa lisääkin, niissä tapauksissa olisi hyvä ettei uusien harrastajien tarvitsisi ostaa "vanhaa tekniikkaa" puoleksi vuodeksi päästäkseen mukaan kilpailuihin.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hmort - 28.04.09 - klo: 10.02
Ratoja pitäisi saada enemmän ihmisten näkyville...Lippis on ollut todella hyvä paikka..Harrastajia on tullut todella paljon lisää...Minä ja lapset mukaan lukien..+++ Koko meidän tiimi... Tammikuussa menin poikien kanssa lippikseen katselemaan ajoa.... Tällä hetkellä meillä on 3 Sähkö crossia, 1 touring, 1 polttis ja poika on menossa ajamaan ensi kesänä polttiksen SM- kisat..... Että pienestä se kipinä  lähti....Mutta eipä olis tullut ekana mieleen lähtee ajamaan ellei rata olisi ollut esillä.. Eli joko pitäis järjestää tapahtumia mitä mainostettaisiin... Tai sitten kisat pitäis saada juuri johonkin kauppakeskuksiin missä on paljon ihmisiä..Ei mullakaan ollut mitään tietoa noista muista radoista ennen kun kuulin lippiksessä että on muitakin ratoja etelä suomessa....
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 28.04.09 - klo: 12.12
Loistava keskustelun aihe.
Ja varsinkin samin aloituksessahan ei painoteta sitä että saataisiin harrastajista huippu kisaajia jne vaan lähinnä nimenomaan saamaan ihan perus harrastajille mahdollisimman paljon opetusta ja neuvoja kädestä pitäen.
Oli sitten kiinnostunut kisaamisesta kärkisijoista tai vain puhtaasti harrastuksesta ylipäätään.

Tärkein pointti mielestäni on että kisoissa harrastaja oppii yhden päivän aikana harrastuksesta ja kalustostaan enemmän kuin kuukausien yksin parkkipaikalla kurvailusta ja esim polttomoottorin säätöjen kanssa taistellessa.
Itse kun aloitin harrastuksen niin ajatuksena oli lähinnä hauskanpito kiinnostavien teknisten vempainten kanssa.
Menin radalle ajelemaan ja hetikohta oli pari kokenutta harrastajaa opastamassa ja varsinkin kiskomassa hihasta kilpailemaan.
Itsekin ajattelin että josko tässä nyt vuoden pari ihan vaan ajelis ja opettelis homman ja ehkä sitten katsoisi josko kehtaisi mennä kisoihin mukaan...
Väärä ajattelutapa.
Kaverit saivat houkuteltua minut kauden ensinmäiseen M8 kilpailuun joka sopivasti pidettiin minun kotiradalla lavangossa.
No ei muuta ku kisaan mukaan huvikseen periaatteella.
Tämän päivän aikana sain niin paljon neuvoja moottorin säädöistä, auton säädöitä jne jne jne + varsinkin paljon kavereita.
Loppusijoituksella ei ollut sen enempää väliä, kuin että oma kilpailuvietti tietenkin puski päälle ja se yritettiin mihin pystyttiin.
Mitä tästä jäi käteen...
Nimenomaan opin koko harrastuksesta yhden päivän aikana enemmän kuin muutaman kuukauden vapaalla treenailulla.
Kavereita tuli tusina lisää jne.

Tässäkin topikissa nähdään että huudellaan oman paikkakunnan harrastajien perään.
Harrastuskavereiden löytäminen on kohtuu vaikeaa, mutta...
Kun kisoissa on nimenomaan paljon harrastajia mukana niin siellä tulee äkkiä kasvot tutuiksi ja esim seuraavalla kerralla kun radalle muutenvain ajamaan menee niin tutut kasvot muuttuvat kavereiksi eikä missään nimessä tarvitse enää häpeillä omaa ajotaitoaan tai mitään muutakaan.

Eli... Vaikka nyt moni miettiikin ja päässään ajattelee ettei kehtaa mennä mihinkään kisoihin itseään nolaamaan niin tämä ajattelutapa juuri tarvitsisi saada kumottua.
Kisoihin ei mennä taistelemaan voitosta... eikä tarvitse missään nimessä häpeillä omaa taitotasoaan.
Mikäli harrastus on vasta alkuvaiheilla jne niin juuri kisoissa sitä apua on parhaiten tarjolla.
Vaikka itse ei kehtaisi keneltäkään mennä mitään apua pyytämään niin sekään ei ole ongelma.
Sitä apua tullaan jopa tyrkyttämään.
Auto on vähän rempallaan ja hävettää sitä kokeneille kisaajille näyttää...
Ei ongelmaa.
Kokenut kisaaja tulee sinun luoksesi katsomaan mikä autossa on vialla ja mikäli hänellä on aikaa niin jopa ruuvaa sen sinun puolestasi kuntoon.
Nyt varsinkin kun varsinkin jokaisella M8 merkillä on oma tiiminsä niin varaosia, yms on varmasti tarjolla jne.
Omistat esim Hobaon, Hongnorin, Xrayn tai minkä tahansa muun valtamerkin niin voit olla varma että samalla merkillä ajava tiimiläinen tulee ennemmin tai myöhemmin pyörähtämään luonasi katsomassa kuinka voisi auttaa.
Jossain toisessa topikissa näin myös keskustelua mekaanikoista ja varsinkin niiden puuttesta aloittelijalla...
Tämäkään ei jälleen kerran ole ongelma.
Oman merkin tiimitelttaan kävely jne niin jos ei siitä heti mekaanikkoa avuksi löydy niin jälleen kokeneempi kisaaja löytää kyllä vapaan mekaanikon monen kymmenen kaverin joukosta.
Ja kun erittäin usein näkee juuri tätä kirjoitusta että ei kehtaa mennä radalle ajamaan kun siellä on kokeneita kuskeja seassa... vielä vähemmän kisoihin...
Kisoissa juuri nimenomaan on nostajat ympäri rataa. Mikäli et radalla pysy niin sinut nostetaan takaisin radalle/renkaille ihan siinä missää Pro kuskitkin.
Kisoissa kuskit pyritään laittamaan mahdollisimman hyvin oman tasoistensa kanssa samaan erään.
Et siis misään nimessä joudu kisoissa ajamaan itseäsi reilusti kovempitasoisten seassa, etkä siis myöskään mitenkään pysty heidän kisaansa vaikeuttamaan jne.
Ja mikä vielä parasta...
Nostotoimintakin menee siten että aina mennään nostamaan oman ajovuoron jälkeen.
Jos olet aloittelija niin sinut laitetaan ykkös erään.
Kovimmat kuskit viimeiseen erään jne.
Eli sinua on nostamassa siis nimenomaan se eniten kokemusta omaava porukka.
Monesti näkee että kun on uusi harrastaja ja hänellä on esim ensinmäisessä erässä jotain ongelmaa niin tämän erän jälkeen nostopaikalta varikolle tulevat kokeneemmat kuskit menevät heti auttamaan kaveria kenellä on näyttänyt ongelmia olevan.
Itse esim olen nähnyt jonkun hajoittavan autonsa, siinä on ollut jotain vikaa jne.
Erän jälkeen olen mennyt katsomaan mikä kaverin autossa on vialla ollut ja mikäli on osatarvetta ollut tai muuta niin olen kaivanut pakistani jne... tai olen käynyt antamassa vinkkejä ajamisen tai säätöjen suhteen.

Eli...
Nimenomaan jos olet vasta aloitteleva kuljettaja ja ajattelet että et kehtaa mennä radalle "isojen poikien" sekaan niin sitä suuremmalla syyllä heti kisaan mukaan.
Kisoissa käyminen ei tarkoita sitä että pitää olla tavoitteet ajaa tosissaan kilpaa, vaan sinne mennään pitämään hauskaa ison samasta harrastuksesta kiinnostuneen porukan kanssa... kavereiden saamista et pysty edes estämään... niitä tulee väkisinkin.

Ei muuta kuin polttiskrossista kiinnostuneet Finnish open kisoihin ilmoittautumaan ja kisapaikalla ei mennä sinne perimmäiseen nurkkaan pöydän kanssa, vaan keskelle koko hässäkkää.

Jokainen on tervetullut esim minun (kuin myös lukemattoman määrän muiden harrastajien) pöydän viereen katselemaan mitä siellä tehdään... Esittämään tyhmiä kysymyksiä (niitä kun ei tunnetusti ole) jne.
Siitä ei häiriinnytä, vaan päinvastoin neuvotaan ja autetaan se minkä keritään jotta saadaan lisää jäseniä hienon harrastuksen pariin, tasoon, pärstäkertoimeen, ikään, panostukseen ym. ym. ym. katsomatta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Antti86 - 28.04.09 - klo: 14.34
Jos homma todella on edellä kuvatun kaltaista, niin johonkin finnish open kisaan pitää tulla koettamaan :smiley:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 28.04.09 - klo: 14.56
Tervetuloa.

Ja kyllä se tosiaan hyvin pitkälti näin on.
Itsellä omakohtaisia kokemuksia, kuin myös Samilla ja lukemattomalla määrällä muita kavereita.

Mikäli on aloitteleva harrastaja niin Finnish Open kisoihin kannattaa lähteä ihan vaikka oppireissulle.
Ja kaikkein parasta varsinkin mikäli onnistuu saamaan Saminkin mainitseman "kummin" jonka pöydänviereen voi mennä.
Kisat on tosiaan ohjattua harrastamista jossa tapaa paljon uusia samanhenkisiä kavereita, eikä haittaa pätkääkään montako kertaa kierroksen aikana kaataa... Siellä on jopa nostajat auttamassa.
Tällaista reeniä ei tosiaan treenipäivänä radalla saa, vaan itse pitää lähes joka kerta auto käydä nostamassa...
Ajamisesta siis oppii paljon enemmän kun voi katsella miten pro kuskit ajaa minkäkin kohdan ja jos päätää itse kokeilla samaa, ja kaataa treenaillessa niin nostaja on paikalla... Ei kun uusi yritys seuraavalla kierroksella, eikä tarvitse itse hikoilla oman kämmäilyn takia  :cool:

Osallistumismaksuna 20e koko päivästä jossa saa paljon neuvoja ja oppia ja näkee paljon samasta harrastuksesta kiinnostunutta porukkaa, ei ole hukkaanheitettyä rahaa.

Kilpailut on toki terminä vähän "pelottava"... Se tuo monelle fiiliksen että on "pakko" pärjätä.
Kisathan ovat vain kuin rc-harrastajien tapaaminen ohjatulla toiminnalla.
Antaa tosissaan kisaavien kisata ja keskittyy itse siihen harrastamiseen ja hauskanpitoon... kunnes kokemusta ja taitoa kertyy enemmän ja kärpänen purasee ja ollaankin yhtäkkiä itse vääntämässä kynsinhampain A finaalin sijoituksista... Joskin tämä ei tosiaan ole kaikkien tavoite kisaamisessa.
Tässä harrastuksessa on paljon kavereita jotka ovat jo vuosia kiertäneet kisoja puhtaasti hauskaa pitäen... aivan sama mikä sijoitus on, kunhan pääsee kavereita näkemään jne.

Ps: Sami ei ole ainoa jota pitkään suostuttelin kisaamiseen mukaan, ja joka sanoi kisan jälkeen että olipas tyhmää jättää osallistuminen niin pitkälle... heti olis vaan pitäny tulla mukaan.

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Joel N - 28.04.09 - klo: 17.00
Itsekin voin tässä välissä työntää lusikkani soppaan, ja valoittaa hieman omaakin taivaltani.

Kovasti kiinnosti tosiaan kisaaminen jo harrastuksen alkuaikoina, noin kolme vuotta sitten, mutta aina päähn tuli juurikin tuo ajatus että "äh, en mä pärjää" jne. Kylläpä siinä muutaman kerran muunmuassa Hokea tuli aiheen tiimoilta pommitettua, ja vastauksena saadun kannustuksen tukemana päätinkin lähteä kokeilemaan kisaa Hobao-Cupiin (Finnish-Openin edeltäjä). Ikinä en ollut polttiskrossirataa livenä nähnnyt, saati sellaisella ajanut. Odottaa saattoi siis että ongelmia alkuun oli, mutta niistä selvittiin kanssakilpailijoiden hienolla avustuksella. Kiitoksen velkaa kaikille auttajille siis olen.
No, siitähän se kärpänen puri, ja sen jälkeen on käyty jokainen kisa läpi johon vaan on päästy, eikä kertaakaan ole kaduttu että kisatoimintaan lähdettiin mukaan. Kehitystä tapahtuu pikkuhiljaa, alussa kisattiin täysin viihdepohjalta, ja sijoitukset olivat sen mukaisia, mutta pikkuhiljaa on treenimäärän ja kokemuksen kasvaessa alettu panostamaan pärjäämiseenkin :azn:

Eli, ei sitä kisatoimintaa pidä pelätä, kaikki vaan rohkeasti mukaan, ja kuten Hoke ja Sami ovatkin tuossa jo kertoilleet, reilusti vaan nykimään kokeneempia hihasta niin apua ja vinkkejä löytyy AIVAN varmasti.


-Joel Nissinen
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 28.04.09 - klo: 17.26
noniin, sitten mä voisin kysyä sitä mikä hokea ei kiinnostanut  :afro:

Eli miten saada huippu kisaajia :-)
Eli suomeksi sanottuna onko ketään sellaista joka panostaisi tähän lajiin vähän enemmän, esimerkiksi haluaisi pärjätä maailmalla myös. Ja mikä siinä on ettei ketään näytä kiinnostavan? Itse ajattelin kun aloitin et joko teen kunnolla tai en ollenkaan, en ajatellut vaan "harrastaa". Eikö crossipuolelle löydy ketään muuta? Minkä takia? Kertokaa ihmeessä haluan ymmärtää.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jucca - 28.04.09 - klo: 17.36
Ehkä se on vähän sama kuin vaikka hiihdossa: Suomessa on harrastajia tosi paljon mutta huippuja tai huipulle pyrkiviä siihen nähden vähän. Suurin osa harrastajista on tyytyväisiä nykyiseen "olotilaansa" ns. viikonloppu harrastajina ja voi olla että harrastavat kilpailumielessä jotain muuta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 28.04.09 - klo: 18.02
noniin, sitten mä voisin kysyä sitä mikä hokea ei kiinnostanut  :afro:

Hep...
Toki kiinnostaa.
Mutta jos vaikka lähtis ensin siitä liikkeelle että saatais lisää harrastajia jne.
Ja itseähän kyllä todellakin kiinnostaisi panostaa tähän hommaan ihan tosissaan... Panostamiseenhan se kovasti lähtikin jne... Mikälie epidemia vaan iski tämän lajin harrastajiin, johon itsekin "sairastuin", eli alko tuota jälkikasvua monille pukkaamaan.
Tuppaa pistämään elämänarvot uusiks... Kyl säkin joskus tuut huomaamaan, kunhan ensin pääset puberteetti ikään. (kiäh)
Nyt panostan suomen kisoihin sen minkä pystyn ainakin tämän vuoden... Katsotaan josko panostamista vois taas lisätä ensvuonna... tai sitä seuraavana viimeistään.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 29.04.09 - klo: 07.34
Eli suomeksi sanottuna onko ketään sellaista joka panostaisi tähän lajiin vähän enemmän, esimerkiksi haluaisi pärjätä maailmalla myös. Ja mikä siinä on ettei ketään näytä kiinnostavan?

Kansainvälisissä pienoisautokilpailuissa käyminen on aina mahtava kokemus, opintomatka, muuten vaan matka ja kun kotiin pääsee alkaa jo haaveilla seuraavasta "isosta" kisasta. Oman tiimimme kokemus rajoittuu tosin sähköturistiin ja vain Euroopan tasolla.

Mutta silläkin kokemuksella on helppoa nimetä kustannukset yhdeksi keskeiseksi rajoitteeksi kilpailuvietin ja menestymishalun toteuttamiseen huipputasolla ja erityisesti kv. kisoissa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 29.04.09 - klo: 10.07
Eli suomeksi sanottuna onko ketään sellaista joka panostaisi tähän lajiin vähän enemmän, esimerkiksi haluaisi pärjätä maailmalla myös. Ja mikä siinä on ettei ketään näytä kiinnostavan?

- Kaksi lasta (2v. ja 4v.)
- Vaimo
- Päivätyö, joka usein venyy ilta- ja yö- ja viikonlopputyöksi
- Työmatkat
- Muut harrastukset
- Omat kädet

Jotenkin tämä hieno harrastus pitää sovittaa kaiken muun elämän kanssa, minulla se tarkoittaa rajoitettua aikaa ja mahdollisuutta osallistua kilpailuhin ja treeneihin. Eli vaikka halua olisikin, niin elämän realiteetit tulevat äkkiä vastaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 29.04.09 - klo: 10.53
Juuri näin.

Halua kyllä olisi vaikka kuinka.
Ja vaikka vapaata sen verran saisikin että pystyisi panostamaan tähän hommaan enemmän tai edes sen mitä pari vuotta takaperin niin rahat loppuu nopeesti kun perheen tulot on lähinnä meikäläisestä kiinni.
Emännän kun tarttee olla pienen muksun kanssa kotosalla niin ei ole kahta tulojen hankkijaa.

Eli kyllä halukkaita olisi varmasti minun lisäkseni useita... Peitsamon mainitsemat elämän realiteetit vaan "estää".
Kunhan tosiaan tuo muksu kasvaa ja emäntä pääsee töihin niin panostustasokin luonnollisesti omalta osaltani kasvaa.

Ja kuten jo sanoin... Tärkeintähän olis saada ylipäätään harrastajia lisää kilpailutoimintaan... Tiedä mitä kuakraineja sieltä ilmaantuu...

Ja JQ hei... Eikös tilanne ole aikalailla parantunut sitten -05 vuoden jälkeen.
Eihän silloin olut pahemmin kuskeja jotka hommaan olis panostanu sen enempää kuin SM kisoihin.
Sittenhän ilmesty muutamat kuskit jotka ovat sinunkin kanssa ulkomaita kierrelleet minä mukaan lukien...
Parille näistä kavereista taisi jälkikasvua tulla... Toinen näköjään pystyi pitämään panostustason korkeana... omalla kohdalla oli pakkorako vähentää.

Eli älä sie huoli... Kyllä niitä panostajia aina sillointällöin ilmaantuu lisää ja vanhat panostajat tulevat takas.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: matecci - 29.04.09 - klo: 11.31
Voi perskeles jätkät teidän kanssa,pidän teitä ja tätä topikkia vastuussa suuresta kiinnostuksen heräämisestä kilpailemista kohtaan :wink:

Elämäntilanne vain yksinkertaisesti on nyt niin,että edes vuorokaudeksi irrottautuminen kodinturvajoukoista on erittäin hankalaa...kaksi lasta,nuorempi vasta 1 vuotias,vaimo raskaana ja ennenaikaisuuden uhka päällä.
Pihasuttaajana siis jatkettava,mutta vain toistaiseksi!
Heti kun mahdollisuus aukeaa,aion hakeutua jollekkin radalle ja myös kisoihin oppia keräämään. Olipa se sitten jo tänä kesänä tai sitten vasta ensi vuonna.

Tarkoitan siis crossikisoja,autona kun on Hongnorin buggy.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 29.04.09 - klo: 13.08
Eli suomeksi sanottuna onko ketään sellaista joka panostaisi tähän lajiin vähän enemmän, esimerkiksi haluaisi pärjätä maailmalla myös. Ja mikä siinä on ettei ketään näytä kiinnostavan?

Kansainvälisissä pienoisautokilpailuissa käyminen on aina mahtava kokemus, opintomatka, muuten vaan matka ja kun kotiin pääsee alkaa jo haaveilla seuraavasta "isosta" kisasta. Oman tiimimme kokemus rajoittuu tosin sähköturistiin ja vain Euroopan tasolla.

Mutta silläkin kokemuksella on helppoa nimetä kustannukset yhdeksi keskeiseksi rajoitteeksi kilpailuvietin ja menestymishalun toteuttamiseen huipputasolla ja erityisesti kv. kisoissa.

Tää on just sitä p*skapuhetta joka ottaa päähän. Aina syytetään kustannuksia ja ei oo rahaa blaa blaa. Ottaa päähän. Jos oikeasti haluaa jotain niin yleensä se onnistuu yrittämällä. Ja pienoisautoilu ei oo kallis harrastus. Kokeilkaa vaikka motocrossia tai rallia. Ne jotka tuntee minut vähän paremmin tai ovat tunteneet pidemmän aikaa tietävät että jos minä voin päästä näinkin pitkälle tämän lajin parissa niin sitten kuka vaan voi. Ei se nyt ainakaan ole rahasta kiinni.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: CluBBaH - 29.04.09 - klo: 13.27
Ei tehdä tästä _taas_ yhtä kinastelu topikkia. jooko..

Kyllä se monelle voi olla rahallinen este lähtä ulkomaille kisaamaan, mukaanlukien itseni. Tällä hetkellä en voi edes treenata niin paljon kun haluan , ei vaan rahat riitä ajamaan joka päivä ~300km lähimmälle radalle (onneksi kohta saa radan kotikylille)

Luulisin osaavien kuskien vähyyden johtuvan enimmäkseen siitä että monille radat ovat kaukana ja kynnys lähtä treenaamaan joka päivä vähä suurempi.

Toki jos itse saisi autot , renkaat fuilit yms. tarvikkeet ilmaseks ja tarvis maksaa vaan matkakulut ni onnistuis kyllä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 29.04.09 - klo: 13.45
Aika kauas devioutunut keskustelu alkuperäisestä aiheesta.

Eiköhän tässä pitäisi osata erottaa virkistystoiminnallinen tarkoitus (=harrastus) ja ammattiurheilu.

Pienoisautoilu harrastuksena on ihan kiva ja kisoissa käyminen voi olla osa sitä. Siitä piti kai keskustella miksi kisoissa ei kuitenkaan käydä niin paljon kun jotkut toivoisivat että käydään. Suuri osa harrastajista sitä vastoin tyyty pihasuditteluun. Vastauksia mulla ei ole tarjota. Toiset käy ja toiset ei. Veikkaan että aika ja raha ovat kuitenkin yleisimmät syyt.

Ammattiurheilun näkökulmasta taas PA ei ole riittävän seksikäs laji jotta se palvelisi samaa kuin ammattiurheilu yleensä eli sen tarkoitushan on viihdyttää kansaa ja tehdä "tähtiä" joihin ihmiset voivat samaistua joko kansallisesti tai kansainvälisesti, se lisäksi että ammattilaisurheilu on valtavaa bisnestä. Tästä syystä PA ei vedä samalla tavalla kuin muut urheilulajit.

Ammatinvalintamielessä mun mielestä keskussairaalan neurokirurgi on aika helvetin paljon kovempi jätkä kuin ammattimainen pienoisautoilija enkä siten kannustaisi poikaani miettimään PA-ammattilaisen uraa, ainakaan yksinomaan. Sivutoimena ehkä mutta se ei taas taida riittää niinkuin ei missään urheilussa kovin pitkälle. Sen sijaan harrastuksena ihan kiva osallistuu kisoihin tai ei.

Kokeilla kannattaa mutta ei siitä ole pakko tykätä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: IIVONEN - 29.04.09 - klo: 20.29
Kyl se vaan on tekijöistä kiinni !!!! Sitä on niin helppo tulla valmiille.  Kuka  tekee puitteet kilpailutoiminnalle ja hankkii vielä omalle kerholleen harrastajia ja opettaa ne tekemään autosta kilpailukykyisen? Harvemmin kokopäiväinen kisakuski. Kun vielä samantasoisten kuskien kanssa on niin kiva heittää läppää ja keskustella auton säädöistä ja kierrosajoista. Miten siinä 10 vuotias poika voi tulla kysymään mitään saatikka tietämätön isä tai äiti.
Kilpailutoimtaan tarvitaan koko kerholta yksisuuntainen tavoite ja suuntaviivat kuinka sinne ohjataan porukkaa.
Kyllä suomessa on tällä saralla ollut hyvin toimivia kerhoja ja tulee aina olemaan mutta kylla se on eräänlaista aalto liikettä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hmort - 29.04.09 - klo: 22.50
Eli suomeksi sanottuna onko ketään sellaista joka panostaisi tähän lajiin vähän enemmän, esimerkiksi haluaisi pärjätä maailmalla myös. Ja mikä siinä on ettei ketään näytä kiinnostavan?

- Kaksi lasta (2v. ja 4v.)
- Vaimo
- Päivätyö, joka usein venyy ilta- ja yö- ja viikonlopputyöksi
- Työmatkat
- Muut harrastukset
- Omat kädet

Jotenkin tämä hieno harrastus pitää sovittaa kaiken muun elämän kanssa, minulla se tarkoittaa rajoitettua aikaa ja mahdollisuutta osallistua kilpailuhin ja treeneihin. Eli vaikka halua olisikin, niin elämän realiteetit tulevat äkkiä vastaan.


Höpö Höpö  :grin: :grin:

Vaimo ja lapset harrastuksen mukaan....Meillä on ajettu rallia, Motocrossia, Supermotoa ja nyt tällä hetkellä ajetaan Motocrossia ja RC -autoja..... kyllä se on oikeesti siitä kiinni mitä haluaa vapaa ajalla  tehdä.. talkoissa on ollut mukana Arin jälkikasvua meidän jälkikasvua ja vaimoja .... Aikoinaan kun ei ollut omia ralli kisoja niin kävimme katsomassa rallia pojat mukana... Rex oli 1 kk vanha kun olimme katsomassa päitsiä...Vaipat vaihdettiin metsässä... noi on poijaat selityksiä...Jos on lapsia niin elämästä voi tehdä vaikeaa tai sitten se on helppoa kun ei ressaa... Meillä oli pojille kantorinkka mikä oli mulla selässä kun kävimme katsomassa kisoja...Ei lapset vaikeuta elämää se on itsestä kiinni... :wink:  JA ELKÄÄ OTTAKO HERNEITÄ NOKKAAN NÄIN MEILLÄ... Ollaan kyllä sivussa aiheesta ja aika pahasti mutta tulipahan avauduttua... Jos vaan jostain sais Lippiksen tapaisia rata paikkoja niin harrastajia olis pirusti lisää...Lippis on osoittanut sen jo...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 29.04.09 - klo: 23.00
Niin josehan kysyi, kenellä olisi mahdollisuus panostaa siten, että menestyisi myös maailmalla.

Olen samaa mieltä, ei lapset ole este, eikä vaiva, päin vastoin, niistä on kovasti iloa ja riemua. En kutenkaan usko, että jos maailmalle tähtää ja haluaa sikäli kehittää itseään kilpailijana, olisi mahdollistaa kulkea kisapaikoilla parin pikkumuksun kanssa ja vaihtaa vaippaa puskassa aina siinä erän välissä. Harrastaminen on eri asia, kyllä meidänkin pojat (ja vaimo) on Lippiksessä monena iltana mukana olleet, ei siinä mitään.

On eri asia katsoa päitsiä pikkuvauvan kanssa, kuin yrittää tähdätä kilpailijana maailman huipulle ja hoitaa jälkikasvua ja muita elämän mukanaan tuomia velvoitteita siinä samalla. (edes) pienoisautoilussa ei maailman huipulle pääse "ilmoittautumalla", vaan asiaan pitää panostaa rahallisesti ja ajallisesti todella paljon. Useimmille tämäkään ei riitä, vaan pitää olla myös niitä kykyjä ja mentaalipuolen vahvuutta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 30.04.09 - klo: 02.00
Minun mielestä laji on loistava ja sen aloittaminen ei ole kallista. RC-harrastusta harrastavat niin aikuiset kuin lapsetkin. On erittäin mukava kun laji kiinnostaa monia eri ikäisiä, mutta tahtoisin tietää muutamasta asiasta. Miksi niin moni AIKUINEN mollaa ja aliarvioi nuorten taitoja kisassa ja ylipäänsä, sitten kun katselee sijoituksia niin itse ollaan alempana kuin esim tämä vasta 13v vanha kisakumppani! Silti uusia kuskeja mollataan liikaa esim tällä sivustolla. Kisat ovat mahtava homma, ja se on hienoa että niitä järjestetään. Olisi hienoa että nuorille kuskeille järjestettäisiin omat opettavat kisat, jossa opetetaan kisan salat yms. Tiedän että tämä on kerhojen homma, mutta kaikissa kerhoissa tällaiseen ei ole mahdollisuutta. Kannustettaisiin nuoria ajamaan ja kehuttaisiin heitä hyvän suorituksen jälkeen, näin luomme hyvää fiilistä ja autamme lajia. Toinen mihin olen kiinnitäänyt huomiota on nämä nostamishaukut yms. Asiahan on niin että on aivan turha haukkua nostajaa, kun itse sen auton sinne pöpeliköön ajaa, se on yleensä omasta ratista ja kaasusta kiinni. Tietysti kovassa kahakassa saattaa tulla kylkikosketuksia ja auton suistumiselle ei voi mitään, tässä tilanteessa onkin  nostajan oltava valppaana. Silti minua ihmetyttää ne jotka osaavat kamalasti pilkata ja väheksyä ajajaa mutta oma ajotaito ei riitä edes siihen että se nuorempi / kokemattomampi ( ei välttämättä ) voitetaan. Itse en siedä tällaita ja olen valmis huomauttamaan asiasta vaikka kovemminkin. Antakaa nyt kerpele nuoremmillekin oikeus ajaa ilman haukkuja yms

EDIT: JA tehkää se innostaminen jollain muulla tavalla kuin MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ, MINUN AUTO MINUN AUTO MINUN AUTO, MINUN OSAT MINUN OSAT MINUN OSAT! Minulla oikeasti palaa päre joihinkin tyyppeihin ihan sillä, että he vaan moittivat muita ajajia ja pitävät itseään jumalina, totta on se että itseään saa kunnioittaa,mutta se on täysi i*iootti joka tekee omien saavutuksiensa myötä mulkun
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 30.04.09 - klo: 02.45
Snakepoisonin viesti pisti kyllä huulen pyöreäksi.

Nimenomaan tässähän on huudettu sen perään että jokainen ikään ja taitotasoon katsomatta kisaamaan mukaan jotta pääsevät helpommin tutustumaan muihinkin harrastajiin ja kokeneempaan "isojen poikien" porukkaan.
Koskaan en ole nähnyt että aikuinen mollaisi tai aliarvioisi nuoremman osaamista varsinkaan kisassa.

Kuten itsekin ensinmäisessä viestissäni painotin niin kisatapahtumissa ei todellakaan aloittelevia kuskeja mollata tai väheksytä ikään tai panostustasoon liittyen...
Päinvastoin.
Tullaan jopa tyrkyttämään apuja jne.

Ja juuri sitähän minäkin sanoin että ei ku kisaamaan vaan...
Ekoissa kisoissa joutuu ykköserään, missä on muutkin ekakertalaiset jne...
He saavat jopa parhaan palvelun, koska heidän erissään on taas se kovin ja kokenein porukka nostamassa jne.

Mitä tulee tuohon nostaja mainintaasi...
Itse olen ollut osallisena (ja sivusta nähnyt) ainoastaan keskusteluita nostotoiminnasta kun nostajana on ollut joku kokenut harrastaja.
Se että joku on ekaa kertaa, eikä osaa hommaa täydellistesti, ei ketään haittaa.
Se että joku on ollut harrastustoiminnassa mukana useita vuosia, ajanut kymmenittäin kisoja jne, toimii nostajana pahasti pieleen, pistää monesti ihmetyttämään ja jopa vihastuttamaan.
Kokenut kyllä osaa hommansa kunnolla joten huonosti hoidettu nostotoiminta on ollut lähinnä omien tehtävien laiminlyömistä tai jotain muuta vastaavaa.
Se taas mitä nähtiin tässä joku kuukaus takaperin lippulaivan kisoista kun nostajalle oli huudettu niin siitä en mitään tiedä kun en paikalla ollut, mutta aika käsittämättömältä kuulosti että on haukuttu nuorta kuskia jos hän ei heti autoa huomannut... Nimittely on vähän liikaa... Se että hän ei ollut asiaa edes jälkeenpäin hoitanut niinkuin oikeaksi kuuluu, eli mennä henkilökohtaisesti pyytämään anteeksi törkeää käytöstään, on anteeksiantamatonta.
Mutta huom... Tämä on niin harvinaista että harva tulee koskaan tällaista näkemään.
Nuo jutut siis kannattaa unohtaa aivan täysin...

Uusien kuskejen mollaamistakaan en kyllä kovin paljoa ole tällä foorumillakaan nähnyt.
Toki muutamia "google" heittoja jne on näkynyt ja muutamaan olen joskus itsekin syyllistynyt, mut hei...
Jos tullaan kysymään että mitä pitäis tehdä kun renkaan mutteri irtos niin ei siihen kovin vakavasti voi vastata...
Tällaiseen kysymykseen olen itse muutama vuosi takaperin vastannut tyylillä...
"tjaa ah... mitähän pitäis tehdä... No ruuvaa se mutteri takas... ei vaan oo niin vaikeeta"
Joo... ehkä ei olis tarvinnu noin "röyhkeästi" vastata, mut hei... Mitä mun pitäis tehdä kun vessassa on pimeetä???

Mut joo... nyt lähti illan myöhäisinä tunteina taas höpinät käsistä, mut moni varmaan ymmärs pointin.

Ja todellakin nimenomaan nuoria kannustetaan ja kehutaan kisoissa.
Sen on varmasti moni huomannut jotka ovat esim WJ kisoissa nyt talven aikana ajaneet.
Aloittelijat ja nuoret on monesti jopa saaneet pienen palkinnon yms.

Varsinkin mitä nuorempi kuski niin sitä hanakammin ollaan auttamassa, zemppaamassa ja kehumassa.
Aikuisempaa aloittelijaa taas harvemmin voi mennä neuvomaan vaikka olisi kuinka pihalla kun asenne on sillointällöin "kyl mä nää jutut osaan hei... mikä sä luulet olevas".
Ja taas aikuisemmat harrastajat monesti uskaltautuvat tulla itse kyselemään.

Mut tosiaan... Jokainen jota vähänkään kiinnostaa varsinkin polttiskrossi harrastuksessa oppia nopeasti, saada uusia harrastuskavereita jne niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kisaamista.
Kuten edelläkin sanoin... apua tullaan jopa tyrkyttämään ja moni voi oikein mielellään olla jollekin aloittelevalle kuskille "kummina" ja tarjota pöydänpäästään tilaa nuorelle aloittelevalle kuskille auttaen sen minkä ehtii.
Itseni mukaan lukien... Pari kuskia olen alkuun jo saattanutkin ja mielelläni teen sitä enemmänkin.

Ennakkoluulot vaan mäkeen niin huomaatte että näin se tosissaan menee.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Karvajalka - 30.04.09 - klo: 08.07
Tätä ketjua tavaillessani näyttää että ne jotka kisoissa ovat käyneet suosittelevat niitä kaikilla mahtavana kokemuksena ja taas aloittelijat jotka eivät vielä ole mukana olleet, ihmettelevät mitä siellä kilpailuissa oikein tapahtuu. Yksi tapa täytää tuota kuilua voisi olla esim tälle foorumille naputellut kisapäiväkirjat. Siis kilpailijoiden ihan omin sanoin kertoma tarina siitä mitä kisapäivän/-viikonlopun aikana tapahtui. Kun en vielä itsekään ole kisaamista kokeillut, niin en tiedä paljonko siinä jää aikaa moiseen, mutta lukeminen kiinnostaisi kyllä. Poistaisi varmaan tehokkaammin "mystiikkaa" tapahtumien ympäriltä kuin oppaiden lukeminen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Tuukka - 30.04.09 - klo: 09.26
Karvajalalta kohtuullinen ja järkevä pyyntö. Minäpä kirjoitan pienen sepostuksen M8:n osalta tässa vapun aikoina. M8 tarkoittaa Maasto, 1/8 kokoa ja moottorina 3,5 cm3 nitrokone.

t. M8 luokkayhteyshenkilö (täman luokan osalta viestin viejä rc lajijohdon ja kenttäväen välissä, molempiin suuntiin)
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 30.04.09 - klo: 10.09
Karvajalka: Oletko tutustunut kisaoppaaseen (http://rc10.fi/index.php?topic=5454.0)? Vaikka se onkin aika vanha niin pääpiirteissään pitää paikkaansa edelleen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hmort - 30.04.09 - klo: 10.42
Tätä ketjua tavaillessani näyttää että ne jotka kisoissa ovat käyneet suosittelevat niitä kaikilla mahtavana kokemuksena ja taas aloittelijat jotka eivät vielä ole mukana olleet, ihmettelevät mitä siellä kilpailuissa oikein tapahtuu. Yksi tapa täytää tuota kuilua voisi olla esim tälle foorumille naputellut kisapäiväkirjat. Siis kilpailijoiden ihan omin sanoin kertoma tarina siitä mitä kisapäivän/-viikonlopun aikana tapahtui. Kun en vielä itsekään ole kisaamista kokeillut, niin en tiedä paljonko siinä jää aikaa moiseen, mutta lukeminen kiinnostaisi kyllä. Poistaisi varmaan tehokkaammin "mystiikkaa" tapahtumien ympäriltä kuin oppaiden lukeminen.

Meidän tiimi on menossa ekaan polttis kisaan ensi viikonloppuna.... Viikonlopusta tulee meidän sivuille jonkun näköinen kisaraportti ja ehkä jopa muutama kuva...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 30.04.09 - klo: 10.48
Tämän topikin alkupään keskustelu oli erittäin lupaava ja asia on erittäin tärkeä.
Kiitinkin Samia erinomaisen aloitteen tekemisestä.

Sitten...
EDIT: JA tehkää se innostaminen jollain muulla tavalla kuin MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ, MINUN AUTO MINUN AUTO MINUN AUTO, MINUN OSAT MINUN OSAT MINUN OSAT!..........

Niinpä...  Valitettavasti tässäkin ketjussa turhan pian harhauduttiin aiheesta ja esiin alkoi nousta jos mitäkin EGO-pullistelua.

Mika R muistutti oivasti, että kannattaa pitää erillään uusien porukoiden saaminen mukaan harrastamiseen ja Pro'na itseään pitävien päteminen.

Omasta mielestäni on hyödyllisempää jatkaa tätä pohdintaa otsikon pohjalta "Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?. Jospa huippukisaamisen pohdinta tapahtuisi vaikka omassa ketjussaan ettei taas toisteta samaa perusvirhettä eli haudataan itse asiat muun pätemisen alle.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Karvajalka - 30.04.09 - klo: 10.56
Lainaus
Karvajalka: Oletko tutustunut kisaoppaaseen? Vaikka se onkin aika vanha niin pääpiirteissään pitää paikkaansa edelleen.

Jep jep, on tullut katsottua ja hyvää informaatiota siinä on edelleen. Meinasin noilla kisapäiväkirjoilla vähän samaa kuin matkaoppaalla ja matkakertomuksella. Oppaista selviää faktat, hyvin kirjoitetusta päiväkirjasta irtoaa huomattavasti persoonallisempi versio siitä miten hommat ihan oikeasti toimii. Esim. Itselläni olisi haaveena joskus päästä Kilimanjarolle pari matkakertomusta luettuani...

No joo, mutta kun tässä ketjussa ideoita harrastajien saamiseksi kisaamaan kysyttiin, niin tuo saattaisi auttaa madaltamaan kynnystä lähteä mukaan kun on jo vähän elänyt mukana tapahtumaa tai paria kertomusta lukiessa. Nykyaikaisempi versio olisi tietenkin kirjoitella blogia kisasta...

Kiitoksia jo etukäteen kisaraporteista. Minne niitä kasattaisiin etteivät huku kiinnostuneiden silmistä, kisan oman ketjun painuessa unholan puolelle?


Yleisesti ottaen tehokkain tapa saada lisää kilpailijoita on hankkia lisää harrastajia ja saada harrastajat lähimmille radoille käymään enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Esimerkiksi osallistuminen kilpailuun vähän pidemmällä helpottuu kummasti kun radalla tapaa lähettyvillä asuvan ja samaan kisaan lähdössä olevan kaverin jonka autossa olisi tilaa järjestää kimppakyyti... Eikä varmasti pahenna nuorempien harrastajien mahdollisuuksia jos heidän "mekaanikot" tapaavat toisiaan ratavarikoilla :wink:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hmort - 30.04.09 - klo: 11.08
Tässä lajissa on sama ongelma kuin muissakin....Eli nykyään ihmiset on niin laiskoja että eivät jaksa lähteä katsomaan mihinkään pitkälle kisoja...

1. Kisat pitää saada ostoskeskuksiin missä on ne ihmiset...

2. Tai sitten pitää mainostaa kisoja..Olen monesti huomannut että vaikka itse olen menossa kisoihin on vaikea löytää koko kisa aluetta....Ei se ole ylivoimasta laittaa tien varteen pieniä kylttejä RC-kisat..

3. Messut...No nyt olikin Model Expossa hyvin esillä porukkaa ja autoja..

4. FIRMAT mitkä myyvät RC-Tavaraa.... Seiniin mainoksia kisoista ja myyntipuheita ihmisille että lähtevät mukaan kisoihin kun ostavat osia tai autoja...

5. Ja "Pro kuskit" jeesatkaa aloittelijoita "näin on jo tapahtunutkin"...

Tässä muutamia eväitä millä saadaan kisoihin yleisöä ja ehkä uusia harrastajia..
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 30.04.09 - klo: 11.42
Tämän topikin alkupään keskustelu oli erittäin lupaava ja asia on erittäin tärkeä.
Kiitinkin Samia erinomaisen aloitteen tekemisestä.

Sitten...
EDIT: JA tehkää se innostaminen jollain muulla tavalla kuin MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ, MINUN AUTO MINUN AUTO MINUN AUTO, MINUN OSAT MINUN OSAT MINUN OSAT!..........
Niinpä...  Valitettavasti tässäkin ketjussa turhan pian harhauduttiin aiheesta ja esiin alkoi nousta jos mitäkin EGO-pullistelua.
Se ei ole EGO-pullistelua, vaan asiasta sanomista! Pointti on lähinnä se että esimerkiksi sinun auton säädöt ei välttämättä toimisi minulla ollenkaan ja toisin päin. Oma auto säädetään itselleen, ei naapurille. Joku kisaaja saattaa tykätä jäykemmästä alustasta, toinen löysemmästä. Ei ole mitään ohjesääntöä siitä että auto olisi säädettävä juuri näin. Tietenkin ymmärrän sen että kun säädöistä kysytään, niin yleensä omasta autosta ne esimerkit annetaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 30.04.09 - klo: 11.54
sori että korjaan mutta ymmärsitköhän tuon Jarkon viestin väärin - hän ei tarkoittanut EGO pullistelulla sinun viestejäsi. Ainakaan minusta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 30.04.09 - klo: 11.59
sori että korjaan mutta ymmärsitköhän tuon Jarkon viestin väärin - hän ei tarkoittanut EGO pullistelulla sinun viestejäsi. Ainakaan minusta.
Saattaa olla että ymmärsin väärin, Jarkko korjatkoon asian.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 30.04.09 - klo: 12.52
EDIT: JA tehkää se innostaminen jollain muulla tavalla kuin MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ, MINUN AUTO MINUN AUTO MINUN AUTO, MINUN OSAT MINUN OSAT MINUN OSAT! Minulla oikeasti palaa päre joihinkin tyyppeihin ihan sillä, että he vaan moittivat muita ajajia ja pitävät itseään jumalina, totta on se että itseään saa kunnioittaa,mutta se on täysi i*iootti joka tekee omien saavutuksiensa myötä mulkun

Mua jäi oikeesti häiritsemään tämä kommentti.
En tässä topikissa ainakaan tällaiseen törmännyt vaikka kuinka uudelleen lueskelen...
En kyllä myöskään ymmärrä tuota Jarkon ego pullistelu heittoakaan...

Selittäkää pliis tarkemmin mistä/keistä on nyt kyse?

Pääsääntösesti kuitenkin olen nähnyt vain kannustavaa tekstiä ja ainakin omalla kohdallani pyrkinyt vain ja ainoataan kannustamaan uusia kuskeja mukaan...
Kertonut että aloittelevia kuskeja autetaan se minkä pystytään ja tarjonnut jopa omaa apua kiinnostuneille.

Mä oon ihmeissäni mistä nää kommentit juontaa.
Voitteko siis hieman tarkentaa kommenttejanne ettei saa ainakaan väärää kuvaa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 30.04.09 - klo: 12.58
........
Se ei ole EGO-pullistelua, vaan asiasta sanomista! Pointti on lähinnä se että esimerkiksi sinun auton säädöt ei välttämättä toimisi minulla ollenkaan ja toisin päin. Oma auto säädetään itselleen, ei naapurille. Joku kisaaja saattaa tykätä jäykemmästä alustasta, toinen löysemmästä. Ei ole mitään ohjesääntöä siitä että auto olisi säädettävä juuri näin. Tietenkin ymmärrän sen että kun säädöistä kysytään, niin yleensä omasta autosta ne esimerkit annetaan.

Sori snakepoison, ilmaisin kantani hieman huonosti.

Olen ihan samaa mieltä kanssasi ja osuva kommenttisi sai minut jatkamaan samaan suuntaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 30.04.09 - klo: 13.20
Kilpailutoiminnasta vielä sanon sen verran. Vaikka itse olenkin jo lähelle 30vuotias, niin silti kynnykseni lähteä kisoihin on erittäin korkea. Syynä tähän on se, että en ole kiertänyt kisoja saati sitten oikein SM tai EM-kisoja. Ajokaavakkeet ja itse ne pakolliset toimet jotka on huolehdittava ennen radalle menoa ja radalta tultuaan arveluttavat minua. Olisin varmasti aivan hukassa siellä ihmisvilinän keskellä. Vaikka kuinka olen lukenut hyviäkin sivustoja, jossa selitetään tarkasti mitä kisoissa tapahtuu olisi aivan varma asia että jotain unohtuisi itse kisapaikalla. Ja kun on lukenut tuota kisaajien kanavaa ja jälkipuinteja niin valitettavasti minulle tulee sellainen olo, että jotkut tulevat mollaamaan aloittavaa kuskia joka ei kaikkea vielä ymmärrä mitä kisatapahtumissa tapahtuu. Muutamissa videoissa olen myös huomannut todella törkeää asenetta nostajia kohtaan. Nosta nyt se v*tun auto hemmetti, ompa todella kannustavaa! Tuolla keinolla ainakin saadaan ne aloittavat ja ekakertalaiset lopettamaan koko kisatoiminta. Ja mikä huvittavinta, ite eka ajetaan se auto sinne metikköön ja sitten kirotaan nostajalle kun mikäkin hullu. Mitä todennäköisemmin tulen itse ajamaan "epävirallisia kisoja" joissa saan ainakin opetella kisatoiminnan ja missä on rento hyvä meininki. CORR ja Minikisat ovat varmasti oiva kisamuoto josta aloitella. Minä en kuitenkaan sano sitä, että verenmakusuussa kisaaminen ei olisi hyvä asia. Tämähän on autourheilulaji siinä missä ralli, formulat ja muut, tottakai radan tapahtumat nostattavat sykettä ja adrenaliini virtaa. Olisi kuitenkin hyvä että näytetään hyvää esimerkkiä muillekin. Mielestäni rangaistukset saisivat tulla tähänkin lajiin. Ja tarkoitan että tällä pureuduttaisiin radan ulkopuolisiin asioihin. Otat 2 rangaistusta ja olet seuraavista kisoista ulkona kokonaan. On aika kaukaa haettu, mutta silti
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 30.04.09 - klo: 13.26
Tsekkaa tämä kisavideo http://www.youtube.com/watch?v=36d9_M308v0

..CORR ja Minikisat ovat varmasti oiva kisamuoto josta aloitella.

ehdottomasti
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 30.04.09 - klo: 13.40
Juuri tätähän saminkin tekstissä painotetaan ja olen myös itse yrittänyt painottaa että apua varmasti saa kun sitä kysyy... ja monesti myös kysymättäkin.

Ja juuri tämä samin mainitsema "kummi" toiminta on puhtaasti auttamista nimenomaan siihen mitä kisoissa tapahtuu milloinkin, millon pitää olla ajamassa, miten erät etenee, milloin nostetaan yms yms.
Näitä asioita myös jonkinverran kerrotaan ohjaajakokouksessa...
Joka tosin omankin kokemuksen mukaan on ekakertalaisena vaikea sisäistää, koska asioita on paljon.

Juuri nimenomaan kaikkiin näihin kysymyksiin saa parhaiten vastauksen juuri kisapaikalla käytännön opin kautta kokeneemman opastamana.
Mikäli tosiaan homma yhtään vähääkään kiinnostaa niin ei muuta kuin kisoihin ilmoittautumaan rohkeasti.
Kysyy vaikka ennen kisoja tämän foorumin kautta josko joku voisi lupautua "kummiksi".
Varmasti löytyy vapaaehtoisia.
Tai jos ei foorumilta löydy niin kisapaikalla vaikka mainintaa kisojen järjestäjille, josko voisivat vaikka ohjaajakokouksessa ilmoittaa että paikalla on aloittelijoita jotka mielellään ottavat kaikki neuvot vastaan...
Aivan varmasti nousee tusinan verran käsiä pystyyn kavereilta jotka hyvinkin mielellään neuvovat kädestä pitäen kilpailun kulun, tulee jopa mekaanikoksi varikolle jne joten kuskin ei tartte pahemmin muuta tehdä kuin ajaa, nostaa ja huoltaa omaa kalustoaan.

Oma esimerkki...
Menin ekoihin kisoihin jotka olivat SM arvoiset...
Olin pihalla kuin lumiukko enkä tajunnut touhusta yhtään mitään.
Katsoin kisapaikalta tuttuja kasvoja joilta menin kysymään että voiko joku kertoa mulle millon mun pitää ylipäätään ajaa.
Välittömästi tuli apua ja tultiin jopa varikolle ajon aikana hoitamaan varikkotoimintaa josta siitäkään ei ollut pienintäkään tajua minulla tai kaverillani joka oli mukaan lähtenyt minua tankkailemaan.
Pari alkuerää oli avulias kaveri varikolla lähettämässä autoani radalle ja huutamassa minua varikolle tankkaukseen jne...

Kisoissa on toki paljon monimutkaista opittavaa, mutta erittäin yksinkertaista kun joku homman osaava avustaa kädestä pitäen.

Eli ei muuta kuin Snakepoison M8 kalustoa kasaan ja kisoihin...
Voin henkilökohtaisesti lupautua opastamaan sinua kaikessa kisaamiseen liittyvässä sen minkä pystyn, ja mikäli aika ei minulla kaikkeen riitä niin hankin kaveriporukasta auttavia silmäpareja...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 30.04.09 - klo: 13.54
Siis en tarkoita pelkästään polttissarjaa vaan puhun asiasta yleisesti ja koko kisatoiminnasta. En minä polttistouhuun mukaan lähde. Ennemin sähkökrossi, mutta kun en senkään kisatoiminnasta tajua mitään. Jaahas ja ylläpito näköjään pamautti oman mielipiteensä asiaan. Sanoin vain oman mielipiteeni, ehkä hieman kovastikkin mutta silti. Vihtori mua kiinnosta mikään RC-juttu enään, lähden vappukaljalle.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: MrOllinmaki - 30.04.09 - klo: 13.55
Ohessa mieleeni tulleita epäkohtia, joihin voisi mielestäni kiinnittää huomiota:

- Kilpailupäivän pituus (Kauhavan kilpailukutsu ilmestyi juuri äsken. Paikalla pitäisi olla kello 07.30-20.00. Tähän lisättynä matkat ja majoitukset ja pakkaamiset yms.) Mun duunikaverin poika pelaa paikallisseurassa potkupalloa. Jos niillä on lauantaina peli, niin harrastuskerran pituus on ehkä kello 12.00-16.00 ja lisäksi ne pelailee vaan tässä lähiseudulla (kauimmainen paikka taitaa olla 50km päässä). Kumpikohan harrastus on lapsiperheen juniorin vanhemmille mieluisampi??

- Kilpailupaikkojen ulkonäkö/yleinen viihtyvyys. Suomessa on Vaasan sähkökrossirata, joka on kuvien perusteella hienon näköinen. Asvalttiradoilla tilanne on keskimäärin kohtalainen/välttävä, krossiradoilla olosuhteet vastaavat liian usein armeijan leiriolosuhteita/rakennustyömaaolosuhteita. Tämä kohta on siis taas tarkoitettu luettavaksi uuden mahdollisen harrastajan näkökulmasta, jotka eivät ole vielä päättäneet mitä lajia heidän perheensä rupeaisi harrastamaan (lapsiperhe ei voi viettää kokopäivää sellaisessa paikassa, missä ei ole vessaa jossa on juokseva vesi, se sensijaan kyllä onnistuu että isä ja poika käyvät illalla töiden jälkeen pari tuntia pörräämässä sillä uudella Trukilla silläaikaa kun äiti käy muiden lasten kanssa kaupassa) Itse olen tietoinen olosuhteista ja hyväksynyt ne täysin, tämä ei siis ole minun purnaamistani siitä että kaiken pitäisi olla hienompaa ja mukavampaa. (Uusia ratoja minulle tänäkeväänä ovat olleet Lahti ja Tampere, molemmat tosikivoja ratoja ajaa ja harrastaa)

- AKK/lisenssit:  Satunnaisia uusia naamoja näkyisi kisoissa enemmän, jos kisoihin tuleminen olisi helpompaa. Finnish-open sarja on hyvä sarja siinä mielessä että sinne ei tarvitse lisenssiä, eikä Efrapilliä, ei tarvitse osata ilmoittautua Kitissä, eikä sarjalla ole mitään mestaruusstatusta. GT-8 luokka oli melkein tulossa ratapuolelle vastaavaksi helpoksi luokaksi aloittaa kisaaminen, mutta viimehetkellä se muuttui kuitenkin aloittelijan kannalta liian viralliseksi luokaksi, jotta sitä voisi käydä koklaamassa sillä Jumbon Kyoshokaupasta ostetulla RTR-autolla ilman sitoumuksia.

- sarjamuotoiset kisat/yksittäisiä irrallisia kisoja===> Edelleen se lapsiperheen äiti on se joka asioista päättää siellä kotona. Se äiti ei halua sitoutua mihinkään kovin pitkäaikaiseen eikä kovin pitkällä kalenterissa olevaan juttuun. (Tilanne on ihan sama riippumatta siitä onko se uusi harrastaja niiden pienten lasten 30v isä vai se 12v poika) Kaikilla näillä sarjamuotoisilla SM-kisaformaateilla on perusajatuksena se että kilpailija sitoutetaan/pakotetaan kiertämään koko sarja, jotta kilpailunjärjestäjät saisivat varmasti pidettyä ns. täysiä kisoja, joissa on maksimimäärä osallistujia. Tai siis niin että kaikkien jotka ajavat kilpaa, niin niiden on pakko tulla joka kisaan, jotta eivät menetä paikkaansa hyvässä alkuerässä yms. Tämä palvelee ihan hyvin ns. aktiivikisaajaa, joka kuitenkin käy kaikki kisat läpi. Se vaatii kuitenkin perheeltä sitoutumista, joka on sille perheenäidille se punainen vaate..

- Ns. harrastajille tarkoitetuissa edullisissa "merkkiluokissa" (Tamiya-Mini, Jerry-Vintage, Mika8R-GT ja sen oheisluokat yms..) ei pitäisi mennä liian tarkkaan kalustonrajaamiseen (sähkömoottori/akku). Se johtaa siihen että aloittelijan on vaikeampi päästä mukaan kisaan. Nämä kisat voittaa kuitenkin joku pro-jamppa riippumatta siitä millä kaikille-sama-moottori-ja-akku vehkeillä ajetaan. Eli pitäisi ajatella vain sitä että sen aloittelijan auton pitää kelvata sellaisenaan siihen kisaan, jos halutaan että hän yleensä osallistuu.

- Pro-harrastajien kisaaminen pitää olla samanmuotoista, kuin mitä se on ulkomaan arvokisoissa, mutta uusien harrastaja-kilpailijoiden suhteen mielestäni pitäisi lähestyä tätä asiaa toisella tapaa. Tämä harrastus kilpailee suosiosta muiden ajanvietteiden/harrastuksien kanssa ja jos ei se ole tarpeeksi viihteellistä, mukavaa ja helppoa, niin moni perhe valitsee viikonloppujen ajanvietteeksi jonkun muun lajin joka vaan tuntuu kivemmalta.

-A-
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Bulvaani - 30.04.09 - klo: 14.14
Miten saada lisää harrastajia RC-autoilun pariin?

Harrastajat kilpailutoimintaan eivät tule mistään eri tuutista kuin harrastajat lajin pariin ylipäänsä. Perusharrastajien määrää kasvattamalla saamme myös kilpailijoita lisää.

Esimerkiksi näin: http://rc10.fi/index.php?topic=35698.0 (http://rc10.fi/index.php?topic=35698.0)

Kaikki joukolla mukaan, ilman meidän harrastajien omaa osallistumista ja panostusta ei joukkomme kasva!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: MrOllinmaki - 30.04.09 - klo: 14.32
Toi on hyvä juttu:

Erityisesti pidin näistä:

näkyvä paikka:
PAIKKA
Lahti, Tavaratalo Kärkkäisen piha, Pasaasi 2
Ajoalustana parkkipaikan asfaltti "au naturel".

Ei liian tiukat tekniset säännöt:
TEKNISET SÄÄNNÖT
http://users.tkk.fi/~ktlehto/Mini/KyPakMiniTekniset2008.pdf (http://users.tkk.fi/~ktlehto/Mini/KyPakMiniTekniset2008.pdf)
Poikkeukset em. sääntöihin:
AKUT
- NiMH pötköakku, 6 kennoa , kapasiteetti vapaa
- LiPo akku (kapasiteetti vapaa)  7,4 v (pehmeäkuoriset akut kielletty ja latauksessa järjenkäyttö sallittu; lipon pössäytyksestä seuraa välitön sulkeminen kilpailusta)
KORIT
- M03 autoon tarkoitettu , esikuvan mukainen kori sallittu; esim. Tamiya Suzuki Swift , uusi Mini, Fiat 500 jne. Suosituksena perinteinen Mini Cooper.  Korisääntö muuten em. teknisten sääntöjen mukainen.

ja lopuksi järkevä päivänpituus:
AIKATAULU
Vapaat harjoitukset klo 11.00-12.00.
klo 12.30 alk.      Alkuerät 3-4kpl a´ 6-8 min (riippuen osanottajamäärästä)
klo 16.00 alk.      Finaalit (kaikille)
klo 17.00      Tapahtuman päätös ja palkintojen jako

-A-
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 30.04.09 - klo: 14.48
Tätä ketjua tavaillessani näyttää että ne jotka kisoissa ovat käyneet suosittelevat niitä kaikilla mahtavana kokemuksena ja taas aloittelijat jotka eivät vielä ole mukana olleet, ihmettelevät mitä siellä kilpailuissa oikein tapahtuu. Yksi tapa täytää tuota kuilua voisi olla esim tälle foorumille naputellut kisapäiväkirjat. Siis kilpailijoiden ihan omin sanoin kertoma tarina siitä mitä kisapäivän/-viikonlopun aikana tapahtui. Kun en vielä itsekään ole kisaamista kokeillut, niin en tiedä paljonko siinä jää aikaa moiseen, mutta lukeminen kiinnostaisi kyllä. Poistaisi varmaan tehokkaammin "mystiikkaa" tapahtumien ympäriltä kuin oppaiden lukeminen.

Lukekaa hei keijot pienoismalli lehteä.... :afro:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 30.04.09 - klo: 14.49
Karvajalalta kohtuullinen ja järkevä pyyntö. Minäpä kirjoitan pienen sepostuksen M8:n osalta tässa vapun aikoina. M8 tarkoittaa Maasto, 1/8 kokoa ja moottorina 3,5 cm3 nitrokone.

t. M8 luokkayhteyshenkilö (täman luokan osalta viestin viejä rc lajijohdon ja kenttäväen välissä, molempiin suuntiin)

Tuukka lue sinäkin sellanen on jo.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Tuukka - 30.04.09 - klo: 15.28
Pistätkö JQ linkin. Jos nimittäin tarkoitat tässä topicissa olevaa opaslinkkiä, niin se on sähköautoilua.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 30.04.09 - klo: 16.24
Pienoismalli lehti on tiedätkös sellainen paperinen lehti. niitä löytyy kirjastosta tai voi tilata -> www.pienoismalli.com

Sieltä voi katsoa sisällysluettelot ja löytää oikeat lehdet jotka kannattaa sit tilata.

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koiranputki - 30.04.09 - klo: 18.07
Pienoismalli lehti on tiedätkös sellainen paperinen lehti...

 Juuri näin ... Tervetuloa harrastamaan.  Ai niin piti ensin tilata/ostaa se lehti.
Tuo ivallinen lausahdus kertookin jo paljon. Pitäisikö kerhojen, aktiivien ym katsoa peiliin,
miettiä syitä miksi moni ei viitsi edes ajatella kisapaikalle tulemista.

 Aikoinani menin kisoihin ja koska olin ulkopuolinen ampui lauma aktiiveja ympärille
Ja sitten se alkoi, arvostelu. En sit ajanut kun oli kuulema takasiimpi 3mm liian leveä tjsp.
Eipä se ois mun taidoilla mitään vaikuttanut. Neuvoja tosin sain, MISTÄ mennä ostamaan ja mitä.
"Ilman niita ei kuulema ees kannata". Tuntui aivan lobbaajien armejalta. 

 Sitten kun löysin mukavan tuntuisen kaverin kuka hieman neuvoikin ja samalla auliisti myi
minulle hyväuskoiselle noobille "vähänkäytettyjä" osia.
Huomasin kuitenkin ostaneeni tosiasiassa vanhaa romua. Se siitä.
Sen jälkeen en ole kisoihin tunkenut.
Omassa kaveripiirissä vaan.
 Olen myös huomannut että huippukuskit(?), ei niinkään perusharrastajat, pitävät monasti
rataa/ ajopaikkaa kuin omanaan eivätkä halua sinne ulkopuolisia sotkemaan.
Menee nääs kierrosajat persiile.

 Tosiasiassa olin jo hankkimassa 1:5 rata pirssiä mutta ne vanhat muistot tulivat mieleen ja
jätin koko homman.
Voihan olla että maailma on muuttunut niistä päivistä mutta suuresti epäilen.

 
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: atarauskis - 30.04.09 - klo: 18.41
Itse sain kokea myös viimetalvena tuota ylimielisyyttä ja kaluston mollaamista Raision lukiolla!
Ei oikein hyvä maku jäänyt turisti kuskeista,ja heidän tausta joukoista.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 30.04.09 - klo: 18.52
Kyllä noissa tarinoissa on paljon totuutta.

Puheissa toteamme joka iikka, että lämpimämpää vastaanottoa, kuin mikä ujoa ja mitään tietämätöntä aloittelijaa odottaa pienoisautoradalla saa hakea. Todellisuudessa täälläkin kerrottujen kokemusten mukaista vähättelevää, kritisoivaa, piikittelevää tai muuten ei-rohkaisevaa käytöstä näkee ja kuulee liian usein. Se ei ole jokapäiväistä, mutta silti sitä ilmenee liikaa.

Se, joka väittää ettei ole koskaan em. tyyppistä kommentointia tai käytöstä havainnut, ei osaa asettua aidosti ujon aloittelijan asemaan. Konkarin mielestä letkeä heitto on vain letkeä heitto, mutta aloittelijalle se voi tuntua ihan joltain muulta.

Itse voisin katsoa peiliin siltä osin, että en ole kerhoa vetävänä henkilönä koittanut aktiivisesti puuttua tuon tyyppiseen käytökseen. Jatkossa tulen tekemään niin.

Edelleen kerhoa vetävän henkilön roolissa tiedän hyvin kuinka arvokas lajille on jokainen varikolle tai radalle tuleva uusi harrastaja tai aloitusta harkitseva henkilö.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 30.04.09 - klo: 19.49
no haloo oikeesti. Kyllä tuukalle saa avautua.

Ja keskustelupalstat ovat tunnetusti ihan hanurista monestakin syystä. EI täällä kirjoitettua kannata uskoa aina. Mutta tietenkin seuraava kirjoitus on täyttä faktaa: ->

Oikeesti jos joku haluaa harrastaa niin sitten harrastaa, ei kukaan voi olla niin vellihousu ettei aloita koska joku iso poika voi sanoa rumasti. Ei tarvi kädestä pitäen taluttaa korokkeelle, tai näyttää että tässä on mekkauspaikka, vähän rajaa. Itsekkin starttailin autoa starttiboksin piuhat väärinpäin, ja jotkut karveset ukkelit (jerry ja jouni, tais olla, ja muutama muu) naureskeli vieressä. No voi hitto, en tajunnutkan et mun olis pitäny lopettaa tää harrastus siihen. Lopettakaa se itkeminen mitättömistä asioista ja tulkaa radalle ajamaan. Ja jos on jotain epäselvää ihan mistä vain niin kysykää ihan keneltä tahansa niin saatte vastauksen. Jos pannu ei käy pyytäkää jmlauta apua, mieluiten sellaiselta henkilöltä jolla on tietotaitoa asiasta. Seuratkaa vaikka vähänaikaa että kenen moottorit käy hyvin, ja kysykää häneltä. Ja jos joku osa menee rikki niin kysykää ihan keneltä tahansa niin saatte sen osan jostain. Ei stana, mä oon nähny ku kaveri ruuvas OMASTA autosta jonkun palikan irti niin että aloittelija pääs ajamaan.

KERTOKAA MISSÄ MUUSSA LAJISSA OTETAAN MUUT HUOMIOON SAMALLA TAVALLA.

Niin, ja onhan meillä ollut polttiscrossikoulun tynkää viime kesänä vai oliks se toissa kesänä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: atarauskis - 30.04.09 - klo: 19.55
No esim.Jokamiesluokan kilpailuissa on sama henki, kuin kirjoitit :wink:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: juupeli72 - 30.04.09 - klo: 20.22
 Tämä seuraava on omakohtainen mielipiteeni:

 Täällä eri keskusteluita lukeneena olen ihmetellyt juuri tuota MINÄ MINÄ ajatusmallia. Tietysti se on mukava pärjätä kisoissa, mutta opetelkaa myös häviämään. Kaikki eivät voi voittaa.

 Ja ne gurut voisivat pysyä taka-alalla aloittelija luokissa esim mini luokka. Ei mikään vähennä innostusta nuorelta aloittelevalta harrastajalta niin paljon kuin ns "pujottelu keppinä" olo, eli nopeampia, pitkään harrastaneita menee kahta puolta ohi sadatellen isoon ääneen noobin tolloilua. Eli gurut noobi luokkiin avustamaan, eikä ajamaan ja voittamaan joka kilpailun.

 Epä urheilijamaisesta käyttäytymisestä rangaistaan muissakin lajeissa, miksei siis myös RC kisoissa.

 Meillä (Meri-Lapin pienois autoilijat) uutena kerhona on vielä vähänlaisesti harrastajia ja vasta alkajia on monta, ite oon kanssa noobi porukkaan luettavissa. Guruja on vähänlaisesti. Opastusta olen saanut ja olen pyrkinyt sitä myös antamaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 30.04.09 - klo: 20.22
hieno homma. Top Gear kävi muuten ajamassa jokkista. Oli hyvä jakso
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: MrOllinmaki - 30.04.09 - klo: 22.04
Kyllä noissa tarinoissa on paljon totuutta.

...vähättelevää, kritisoivaa, piikittelevää tai muuten ei-rohkaisevaa käytöstä näkee ja kuulee liian usein. Se ei ole jokapäiväistä, mutta silti sitä ilmenee liikaa.

Itse voisin katsoa peiliin siltä osin, että en ole kerhoa vetävänä henkilönä koittanut aktiivisesti puuttua tuon tyyppiseen käytökseen. Jatkossa tulen tekemään niin.

Edelleen kerhoa vetävän henkilön roolissa tiedän hyvin kuinka arvokas lajille on jokainen varikolle tai radalle tuleva uusi harrastaja tai aloitusta harkitseva henkilö.

Pieni lista lisää ongelmia:
1. Tämä on ainoa tietämäni laji, missä se ekaakertaa radallaoleva aloittelija ja Räikkös/Schumacher-tason maailmanluokan tähdet joutuvat harjoituksissa ajamaan samaan aikaan samalla radalla huonoin seurauksin.
 
*** sensuroin tästä yleisön pyynnöstä ikäviä esimerkkitilanteita vuosien varrelta pois ***

==> tässä on pysyvä ongelma. Toiset tulevat radalle viihtymään ja toisille se on ammatti että jokainen kierros pitää mennä täysillä. Krossiradalla ongelma ei ole niin iso, koska tähtienkin ajaminen treeneissä on enemmän ajoharjoittelua, kuin sekuntikellon kanssa testaamista. Rata-autoissa tähdet eivät harjoittele vaan testaavat kalustoa ja säätöjä. testi on onnistunut vain jos koko erän pystyy ajamaan virheettömästi ja häiriöttömästi täysillä maaliin asti. Hitaampien kanssa hippaleikin pitämiseen ei ole aikaa, vaan testi menee heti pilalle jos tilanne osuu eteen.
==> Harjoituspaikan vastuuhenkilön tehtäväksi kuuluisi pitää huoli siitä että jonkinlainen ajovuorojärjestelmä on käytössä ja kaikki sitä kunnioittavat. Näin ei tule kenellekkään paha mieli.

2. Lelut eivät kuulu kilparadalle. Tämä asia olisi kauppiaiden vastuulla, kun johtavat ihmisiä harhaan mutta eipä tällekkään mitään varmaan voi.

3. Verrattuna moneen muuhun lajiin, tämä laji ei ole millään tavalla ohjattu laji. Tässä lajissa ei juniorilla ole valmentajaa eikä kukaan luonnostaan neuvo ja pakota noudattamaan sääntöjä jo harjoituksissa. Tämä asia voisi olla toisinkin, jos se vaan haluttaisiin olevan toisin.
 
-A-
 
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Bulvaani - 30.04.09 - klo: 22.55
Voi, voi sentään. Jos olette aivan varmoja siitä, että em. muisteluiden kirjoittaminen vie lajia eteenpäin niin siitä vaan. Voidaan vaikka laittaa pystyyn kilpailu siitä, kuka muistaa eniten erikoisia tapahtumia vuosien varrelta. Luulen, että niitä kyllä riittää. Melko tuoreena harrastajana ja harrastajan isänä kuitenkin toivoisin, että voisimme mieluummin yhdessä katsoa eteenpäin ja miettiä keinoja ja väyliä viedä hienoa lajiamme eteenpäin. Näin olen itsekin ystävieni kanssa tehnyt ja tulosta alkaa vähitellen syntyä.

Henkilökohtaisen menestyksen hakemiseen keskittymällä ei edistetä kollektiivisia tavoitteita. Minulle harrastajana on aivan yksi hailea, kenellä on minkäkin verran meriittejä, pokaaleja ja sponsoreita, jos toiminta ja käyttäytyminen on sellaista, että uusien harrastajien mukaantuloa ei helpoteta. Mestarien mussutus on samaa mussutusta kuin kenen tahansa muunkin. Kilpailumenestys sinänsä ansaitsee kunnioituksen, mutta todelliset lajin eteenpäinviejät löytyvät niistä henkilöistä, jotka käytännön tasolla mahdollistavat uusien harrastajien mukaan tulemisen. Ja kyllä tähän joukkoon mestaritkin mahtuvat. Tämä vain ei ole mahdollista ilman omien intressien taka-alalle asettamista. Kokeilkaa - tuntuu aika mukavalta kun saa ohjattua lajin pariin pari uutta ihmistä - silläkin uhalla että jää itseltä pari hiittiä ajamatta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 30.04.09 - klo: 23.55
Pienoismalli lehti on tiedätkös sellainen paperinen lehti...

 Juuri näin ... Tervetuloa harrastamaan.  Ai niin piti ensin tilata/ostaa se lehti.
Tuo ivallinen lausahdus kertookin jo paljon. Pitäisikö kerhojen, aktiivien ym katsoa peiliin,
miettiä syitä miksi moni ei viitsi edes ajatella kisapaikalle tulemista.

 Aikoinani menin kisoihin ja koska olin ulkopuolinen ampui lauma aktiiveja ympärille
Ja sitten se alkoi, arvostelu. En sit ajanut kun oli kuulema takasiimpi 3mm liian leveä tjsp.
Eipä se ois mun taidoilla mitään vaikuttanut. Neuvoja tosin sain, MISTÄ mennä ostamaan ja mitä.
"Ilman niita ei kuulema ees kannata". Tuntui aivan lobbaajien armejalta. 

 Sitten kun löysin mukavan tuntuisen kaverin kuka hieman neuvoikin ja samalla auliisti myi
minulle hyväuskoiselle noobille "vähänkäytettyjä" osia.
Huomasin kuitenkin ostaneeni tosiasiassa vanhaa romua. Se siitä.
Sen jälkeen en ole kisoihin tunkenut.
Omassa kaveripiirissä vaan.
 Olen myös huomannut että huippukuskit(?), ei niinkään perusharrastajat, pitävät monasti
rataa/ ajopaikkaa kuin omanaan eivätkä halua sinne ulkopuolisia sotkemaan.
Menee nääs kierrosajat persiile.

 Tosiasiassa olin jo hankkimassa 1:5 rata pirssiä mutta ne vanhat muistot tulivat mieleen ja
jätin koko homman.
Voihan olla että maailma on muuttunut niistä päivistä mutta suuresti epäilen.

 


Missä kisaluokassa näin???

Ei nimittäin millään osu M8 touhuun, mistä siis tässä topikissa enimmäkseen puhutaan.


Käsittämätöntä toimintaa olet omalle kohdallesi saanut.

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 01.05.09 - klo: 00.11
Ohhoh...
Nyt vetää meikäläisenkin jopa hiljaseks lukea ollinmäen kertomuksia...

Jälleen kerran... Missä luokassa näin on tapahtunut.

Kuten jo yllä sanoin... ei ole ainakaan M8 luokassa voinut tapahtua muutaman vuoden sisään...
Tässä luokassa omakohtaiset (kuin myös monen muunkin) kokemukset ovat olleet päinvastaisia.

Nyt en ihmettele yhtään miksi monille on niin iso kynnys osallistua kisoihin, tai jopa tulla radalle ylipäätään edes harrastamaan.

Jösses soikoon...

Tiedän että saan jälleen kerran paljon vihamiehiä niskaani, kuten olen jo kauan sitten saanut, mutta sanon silti...
Jos harrastajat olette tuollaista kohtelua saaneet osaksenne niin vaihtakaa luokkaa...
Tervetuloa M8 luokkaan... Mikäli tuollaista kohtelua jälleenkerran saatte osaksenne niin maailmankirjat ovat menneet sekaisin, ja tulen OIKEASTI henkilökohtaisesti pyytämään anteeksi kaikkien puolesta...

Uskomatonta... hiljaseks vetää kerrankin.

Ps: JQ teksti, vaikka tosin aika kovaa onkin, on myös hyvin totta...
Suoraa, joidenkin mielestä provosoivaa, ylimielistä egoilua jne, mutta AH niin totta.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hmort - 01.05.09 - klo: 00.18
Joo älkää nyt isot miehet ruvetko tappelemaan.. Kyllä tää on ollut ainakin itseni kohdalla hemmetin hyvin tuettu joka luokka mitä ollaan ajettu...1:10 sähköcrossi ja nyt tää M8 ohjeita olen saanut ja kovaa yritetään ajaa...Oikeesti menkää isojen autojen 1:1 tai prätkien kanssa ajaa kilpaa siellä ei kerrota mitään... RC-piireisssä sentään annetaan setup ohjeita ihan pyytämättäkin...Ja jos tää olis ihan kamalaa niin ei me varmaan ajettaiskaan...Oikeesti täällä on helppo v..tuilla yms yms mutta ei siitä kannata ottaa ressiä joka palstalla on kähinää....Radalla saa kuitenkin hyviä neuvoja...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 01.05.09 - klo: 00.19
sori että en mielistele.  :grin:

The truth hurts i guess.

hmort puhuu asiaa ystävällisemmällä tavalla , uskokaa hyvät ihmiset häntä.

mr ollinmäki

Jos aloittaa esimerkikis aikuisena motocrossin niin jos haluaa mennä vaikka lavangon radalle treenaamaan niin kyllä pro ja puoliksi pro kuskit joutuu väistelee ihan niinkuin meidänkin lajissa. Ja samaan aikaan joutuu radalle.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: MrOllinmaki - 01.05.09 - klo: 00.36
Jos aloittaa esimerkikis aikuisena motocrossin niin jos haluaa mennä vaikka lavangon radalle treenaamaan niin kyllä pro ja puoliksi pro kuskit joutuu väistelee ihan niinkuin meidänkin lajissa. Ja samaan aikaan joutuu radalle.

Isojen autojen puolella F1-autoille ja F-ryhmän Starleteille on omat harjoitukset vaikka molemmat alkaakin F-kirjaimella. RC-autoilussa formulat ja Starletit joutuvat usein ajamaan samaan aikaan, jos ei ajovuorojärjestelyitä hoideta.

M8-luokassa ongelma ei ole niin iso kuin muissa luokissa. Rata on iso ja pitkä ja kaikilla on suunnilleen samanlainen auto.

-A- 
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: SS - 01.05.09 - klo: 00.42
Jos harrastus kiehtoo ja vetää puoleensa, kyllä sitä haluaa jatkaa pienistä vastoinkäymisistä huolimatta.
Ne, jotka ensimmäisinä harjoitus- tai kilpailukertoina, kohtaavat jonkun naureskelijan tai ylimielisesti käyttäytyvän kanssakilpailijan ja lopettavat touhun alkuunsa sen vuoksi, eivät ehkä ole löytäneet sitä poltetta tämän lajin parista. Turha täällä on sitä kaikille toitottaa kuinka kurjaa oli ja samalla taas pelotella niitä uusia harrastajia pois, jos ei kiinnosta riittävästi, miksi keksiä tekosyitä.
Itse olin poissa kuvioista 15 vuotta, välissä oli autoja, prätkiä, duunia, perhettä, kilvanajoa...ja kuitenkin koko ajan tiesin että jonain päivänä tätä lajia vielä harrastan. Pienoisautoilu on lajina sellainen että se vie mukanaan.

Kun katselee kesän sähkökrossikisoihin ennakkoon ilmoittautuneiden määrää, suunta näyttää kuitenkin olevan oikea.

Ja muistakaa, se oikea maailma on siellä ratojen varressa ja kerhoilla, ei täällä virtuaalitodellisuudessa, jossa on aivan liian helppoa olla ylimielinen tai kärkäs kommenteissaan, olen siihen syyllistynyt itsekin.

...samaa mieltä hmortin kanssa, ei paljon kanssakilpailijoilta apuja tullut kun jokamiesluokkaa aloitteli ajamaa tossa 90-luvun puolivälissä.

Itse aiheeseen: Näytöstyyliset sarjojen ulkopuoliset kilpailut järjestettyinä paikoissa joissa ihmiset liikkuvat herättävät aina kiinnostusta. Sarjojen ulkopuoliset siksi, että rentous säilyy, eikä lauteilla tarvitse mölytä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Hyrsleri - 01.05.09 - klo: 00.49
Oma näkemys on tämä. Esim Salon (kavikan) radalle ei itse viitsi lähteä lähteä kahdesta syystä:
- Ei ole täydellistä buggykalustoa, radalle sopiva kuitenkin
- Ei ole ainakaan minun tietooni tullut, että olisi PRO ja amatöörikuskeille omat vuorot

Tämä viesti ei ole tarkoitus ollut millään muotoa olla vittuilua osaaville (vakio)kuskeilla, ainoastaan oma mielipide. Voin puhua myös muiden lajien puolesta. Olen omasta mielstäni jossain lajissa "pro" ja välillä ärsyttää, että ensikertalainen tulee ja pilaa suorituksen. Edellisellä lauseella ei ollut tarkoitus kieltää amatöörien pääsy radalle vaan pikemminkin auttaa ymmärtämään, että PROot ja aloittelijat eivät sovi yhtä aikaa radalle. Tosin kovan luokan kuskeista on apua säädöissä yms. mutta paras hyöty olisi jos eritason kuskit olisivat eri aikaa radalla. Kenelle oikeasti tulee himo mihinkään lajiin kun (omasta mielestä hyvän) kierroksen aikana jää toisen kuskin jalkoihin 3 kertaa yhden kierroksen aikana!? Jos taas on radalle on kasa uusia/ei ammattikuskeja niin ajo on paljon hauskempaa!!!

Loppuun vielä pikku pyyntö! Jos Salossa on erivuorot tunareilla ( ELI ITSELLENI) on omat vuorot Kavilassa niin saa ilomoittaa YV:llä!!! Toivoo nimim HALUKAS RADALLE OMANTASOISTEN KUSKIEN KANSSA!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 01.05.09 - klo: 12.01
Hyrslerin kirjoituksesta nousee mieleen ajatus, johon suuntaan Lavangon polttiskrossi Newbie-illoissa viime vuonna ja Lippulaivan sähkökrossi vastaavissa tänä talvena ymmärtääkseni pyrittiin.

Kyseessä olisi eräänlainen tutorointi, missä "pro" olisi vaikka tunnin verran aloittelijan tai parin aloittelevan tutorina eikä ajaisi silloin itse. Siinä tunnin aikana käytäisiin läpi yhdessä
-valmistautuminen ajovuoroon ( = ikäänkuin kisaerään)
-ryhmittyminen korokkeelle ja toiminta korokkeella
-radan ajaminen "oikein", kuinka otetaan hyppyrit jne (Pro seisoo vieressä ja seuraa ajamista, neuvoo + KANNUSTAA)
-toiminta ajovuoron/erän jälkeen
-auton huoltotoimet

Eiköhän ala kynnys kisaan osallistumiseen sen jälkeen tuntua ihan kohtuullisen matalalta.

Löytyykö kokeneilta kuskeilta intoa em. tyyppiseen toimintaa maan eri radoilla?

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 01.05.09 - klo: 12.12
No eikö tässäkin topikissa ole jo pariin kertaan mainittu ns. "kummi" toiminta????
Mielestäni hyvin pitkälti sama asia.
Montakohan kertaa mä sen vieläpä sanoin...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Nege - 01.05.09 - klo: 12.37
Nyt kun sain luettua koko ketjun läpi (tunti siinä meni) niin täytyy todeta että erittäin hyvää kommenttia tullut.

Kuten monesti on todettu tässä ketjussa niin sitä mukaa kun saadaan lisää harrstajia niin saadaan lisää kisaajia.

Mitä kummi toimintaan tulee niin sitä olen saanut itse osakseni ja sitä olen yrittänyt myös harjoittaa.
Viime kisassa nykäisin Hokea hihasta ja kyselin miten saan autoni perän rauhoittumaan.
Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä ja sain auton toimimaan huomattavasti paremmin.

Monien kommenttien perusteella mielessäni on ruvennut pyörimään ajatus.
Se on tiedossa että moni harrastepaikka on syrjässä ja niihin pitää melkein eksyä jotta tietää että sellaisia on olemassa.
Joten miksei laitettaisi ilmoituksia esim. lehtiin jne. ja järjestettäisi vaikka kerran viikossa "tutustu harrastukseen" päiviä, joissa kerrotaan alusta pitäen mitä tämä harrastus pitää sisällään.
Kerrotaan kalustosta, toiminta tavoista, ja näytetään / annetaan ihmisten kokeilla.
Josko sillä tavalla saataisiin ihmisiä keitä asia kiinnostaa paikalle.
Silloin heille tulee harraste paikat ja harrastus tutuiksi.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 01.05.09 - klo: 13.27
No eikö tässäkin topikissa ole jo pariin kertaan mainittu ns. "kummi" toiminta????
Mielestäni hyvin pitkälti sama asia.
Montakohan kertaa mä sen vieläpä sanoin...

Puhetta on paljon, mutta missä ja koska alkaa tapahtua? Katseet nyt eteenpäin.
Ja tähän ei kannata ruveta kertomaan kuinka minä silloin sitä ja tätä jne.  Niitä tarinoita täällä on jo paljon.

Tuossapahan on konkretisoitu mallia vähän pitemmälle kuin pelkkä sana kummitoiminta.

Prot ja muut konkarit nyt vaan sitoutumaan kaikki omilla kerhoillaan siihen, että tulee päivämääriä kalenteriin ja nimiä "kummilistoihin" näille tilaisuuksille.

Hey Guys, konkretiaa ??? >>> toimintaa ???   :wink:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Miika.laurila - 01.05.09 - klo: 15.02
Tätä ketjua lukeneena, päätin nyt laittaa oman lusikan soppaan (ihan niinkuin niitä ei jo tarpeeksi olisi).

Olemme täällä Kiiminki-Oulu akselilla ilmeisesti ihan hyvällä mallilla, viimeisen vuoden aikana on tullut ~15 uutta harrastajaa kerholla, joita olemme saaneet jo kisoihinkin houkuteltua. Aloittelijoille olisi todellakin hyvä olla joku todella matalan osallistumiskynnyksen omaava luokka. Tässä olisi hyvä esimerkki jota voi soveltaa muillakin kerhoilla:
Blue Carpet TSB-10 Cup 2008-2009

Uusi oman kerhon TSB-10 luokka on saanut niin mukavasti suosiota kerholaisten keskuudessa, että ajamme kokonaisen cupin kisoja kevään 2009 aikana. Mukaan lasketaan jo ajetut BCR-kisojen 2 kisaa, sekä 3.1. minikisan yhteydessä ajettu TSB-kisa. Cupin kuudesta (6) kisasta neljä  (4) parasta lasketaan loppupisteisiin. Sarjan menestyjät palkitaan viimeisessä kisassa 4.4.2009.

TSB-10 luokka on siis mun päästä keksitty luoka, jota ei ajeta muualla kuin meillä. Luokkaan saa osallistua 1/10 touringautoilla, kone ja kennomäärä ovat vapaat, mutta 5 kennoa ja mieto (yli 17 lankainen/10+t hiiletön) kone on suositus. Renkaiksi sliksit, mieluiten Sorex 28 tai LRP V-tec 27 eli ne millä Suomessa ajetaan. Sopivia renkaita löytyy edullisesti varmasti kerhon kokeneimmilta kuskeilta, kannattaa kysyä.

Kanniaisen Antti on voittanut kaksi edellistä kisaa 13.5t koneella, joten ei ole homma tehosta kiinni. Mukana on ollut huomatavasti kireämmälläkin koneella ajavia. Luokka on tarkoitettu kaikille uusille kuskeille ikään ja kokoon katsomatta, kaikki siis mukaan vaikka ajokokemusta ei olekkaan vielä montaa kerhokertaa. 70% listalla olevista kuljettajista aloittivat ajohommat vasta lokakuussa viime syksynä, eli 2kk kokemusta ja takana jo kolme kertsikisaa. Ei siis kannata arpoa, mukaan vaan!
Lopputulokset:
                                       
TSB-10 sarjan loppupisteet

#  Nimi                  I      II      III      IV      V       VI     4/6 yht
 1  Antti Kanniainen     90     100     100     100     100      100      400
 2  Timo Korhonen        69      90      82      90      72               334
 3  Antti Luoto                          76      82      90       69      317
 4  Matias Sääskilahti   76      76      72      72      82       72      306
 5  Eemeli Anttonen              72      69      57      63       63      267
 6  Lauri Kerola         72      69                      55       60      254
 7  Ville Sipola                         90      76               82      248
 8  Antti Jaakkola      100      66                               76      242
 9  Pasi Laurila                         66      60      76               202
 10 Janne Laitila                                66      69       66      201
 11 Arttu Laitila                                52      57       57      166
 12 Kimmo Kaltiokumpu            82              63                       145
 13 Pasi Karvonen                                69      66               135
 14 Tommi Korhonen                               55      60               115
 15 Arttu Laitila                                52      57       57      166
 16 Anssi Rimpisalo      82                                                82

TSB-10 "pikkupoika" -sarjan voitti Eemeli Anttonen (6v) - ONNEA! "Pikkupojat" merkattu sinisellä listaan.

Sivustakatsojanakin oli selvästi nähtävissä että meininki oli rentoa, ja uudet harrastajat nauttivat kisaamaan pääsystä toisten aloittelijoiden kanssa. Meillä on lisäksi sellainen sääntö että jos osallistut johonkin viralliseen SM tai tms. kisaan ja pärjää, niin TSB-10 luokkaan ei saa enää osallistua. Näin saadaan pidettyä luokka oikeana _aloittelijoiden_ luokkana, ja kaikilla on mukavaa.
Ja tuon "aloittelijat pujotelukeppinä proiden seassa" ongelman olemme mielestäni ratkaisseet ihan hyvin: prot eivät vain aja alottelijoiden seassa ja toisinpäin.
Olemme myös perustamassa ihan oikeaa "mekkauskerhoa" jossa kaikki halukkaat tulevat paikanpäälle ja aloittelijat saavat kysyä proilta mitä tahansa autojen säätämiseen,korjaamiseen jne. liittyvää. Jos halutaan niin näytetään ihan kädestäpitäen, että miten se homma hoidetaan. Näin saadaan itse ajopäivänä lisää ajoaikaa _kaikille_ ja prot sekä aloittelijat pysyvät tyytyväisenä. Tähän mennessä on kuitenkin menty sillä periaattella että saa kysyä jos haluaa, näytetään miten ne asiat hoidetaan ja on jätetty hiittejä väliin aloittelijoiden vuoksi ja lainailtu osia pakista kaikille.
Näkyvyyttä toiminnallemme on saatu todella kiitettävästi lehtien yms. toimesta. Viime viikollakin oli jokaiseen talouteen jaettavassa ilmaislehdessä puolen etusivun juttu harrastuksesta (allekirjoittanut oli kuvassa  :cool:). Lisäksi kisoista on ollut ilmoituksia lehdessä ja olipa jopa meidän koulun
ilmoitustaulullakin mainos  :shocked:. Sitten meillä on kerholla kaksi Mini-luokan autoa joita uudet tutustujat saavat vapaasti kokeilla, on niillä mineillä kisoihinkin päästetty porukkaa,joilla ei vielä omaa autoa ole.

Yleisesti ottaen, on meidän kerholla todella mahtava yhteishenki, ja kaikki ovat mukana, niin aloittelijat kuin prot. Välillä lentää toisesta hieman pahempaakin vitsiä, mutta se otetaan huumorilla.
Kaikki ovat samanarvoisia kuskeina, vaikka taidot olisivatkin hieman huonommat ja ajovuorot pyritään hoitamaan tasaisesti. Meillä on Kiimingin pienellä radalla parhaimmillaan 25-30 kuskia ajelemassa, ja ei ole vielä tullut ahdasta. En tiedä mistä tämä kaikki johtuu, kai se on se pohojalaanen yhteishenki :smiley: En vain vieläkään ymmärrä sitä, että etelässä näitä aloittelijoiden tarpeita jätetään huomioimatta, sillä jokainen uusi harrastaja on arvokas tämän lajin kannalta.

PS. Elä Vesa suutu että esittelin tämän meideän mahtavasti toimineen luokan muulle kansalle  :laugh:

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 01.05.09 - klo: 18.00
No eikö tässäkin topikissa ole jo pariin kertaan mainittu ns. "kummi" toiminta????
Mielestäni hyvin pitkälti sama asia.
Montakohan kertaa mä sen vieläpä sanoin...

Puhetta on paljon, mutta missä ja koska alkaa tapahtua? Katseet nyt eteenpäin.
Ja tähän ei kannata ruveta kertomaan kuinka minä silloin sitä ja tätä jne.  Niitä tarinoita täällä on jo paljon.

Tuossapahan on konkretisoitu mallia vähän pitemmälle kuin pelkkä sana kummitoiminta.

Prot ja muut konkarit nyt vaan sitoutumaan kaikki omilla kerhoillaan siihen, että tulee päivämääriä kalenteriin ja nimiä "kummilistoihin" näille tilaisuuksille.

Hey Guys, konkretiaa ??? >>> toimintaa ???   :wink:

Kuten on jo ilmi käynyt niin toimintaa on ollut, on tälläkin hetkellä ja tulee myös olemaan.

Kuinkapaljon enemmän konkretiaa pitäsi olla????

Olen jo sanonut että kiinnostuneet harrastajat ottavat minuun yhteyttä.

Vieläkö enemmän konkretiaa kaipaat???

Vaikka kuinka olen vain tuonut esiin homman positiivisia puolia, kannustanut ja luvannut auttaa kunhan vain joku minulle ilmoittautuu niin mitä tässäkin topikissa saa lukea...

Egoilua...
Konkretiaa...

Miksi kirjoitat kuin kukaan meikäläisistä ei mitään tällaista tekisi vaan ainoastaan netissä leveilee???

Kiitos Jarkko kannustuksestasi...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 01.05.09 - klo: 23.16
Koska nettiväittely ei johda mihinkään, I rest my case.   :roll:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 01.05.09 - klo: 23.31
Kuten ylempänä jo sanoin...

Kuvaamaasi toiminta on ollut, on tälläkin hetkellä ja tulee myös olemaan.

Tätä myös toin esiin omakohtaisilla kokemuksilla ym kertomuksilla mitä on tehty jne.

Tämä oli sinulle turhaa floodaamista, topikin täyttämistä, ego pullistelua ja mitälie...

Kumma kun heti alkuun pari henkilöä sanoi että pakkohan se on tulla kisaamaan jos homma tosiaan niin menee jne.

Enemmänkin nimenomaan on porukkaa autettu kuin mitä foorumilla ilmi tulee.
Ethän sinä niistä tietenkään tiedä kun et ole nähnyt, mutta pitääkö asenne olla tuo???
Ei johda mihinkään ja tehkää jotain konkreettista.

Ole hyvä ja kannusta itse edes jollain tavoin äläkä anna sellaista kuvaa että vain egoillaan foorumilla, mutta mitään ei oikeasti tapahdu...
Tuo kun on oikeasti niin väärin.

Melkein tulee jopa sellainen fiilis että miksi ihmeessä ketään auttaisinkaan kun palaute on tätä...

Tosin... en voi auttavalle luonteelleni kuitenkaan mitään.

Tämä sinun mielestäsi "nettiväittely" on sitäpaitsi jo johtanut johonkin.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 01.05.09 - klo: 23.37
Tätä ketjua lukeneena, päätin nyt laittaa oman lusikan soppaan (ihan niinkuin niitä ei jo tarpeeksi olisi).

Olemme täällä Kiiminki-Oulu akselilla ilmeisesti ihan hyvällä mallilla, viimeisen vuoden aikana on tullut ~15 uutta harrastajaa kerholla, joita olemme saaneet jo kisoihinkin houkuteltua.
Sivustakatsojanakin oli selvästi nähtävissä että meininki oli rentoa, ja uudet harrastajat nauttivat kisaamaan pääsystä toisten aloittelijoiden kanssa. Meillä on lisäksi sellainen sääntö että jos osallistut johonkin viralliseen SM tai tms. kisaan ja pärjää, niin TSB-10 luokkaan ei saa enää osallistua. Näin saadaan pidettyä luokka oikeana _aloittelijoiden_ luokkana, ja kaikilla on mukavaa.
Ja tuon "aloittelijat pujotelukeppinä proiden seassa" ongelman olemme mielestäni ratkaisseet ihan hyvin: prot eivät vain aja alottelijoiden seassa ja toisinpäin.
Olemme myös perustamassa ihan oikeaa "mekkauskerhoa" jossa kaikki halukkaat tulevat paikanpäälle ja aloittelijat saavat kysyä proilta mitä tahansa autojen säätämiseen,korjaamiseen jne. liittyvää. Jos halutaan niin näytetään ihan kädestäpitäen, että miten se homma hoidetaan. Näin saadaan itse ajopäivänä lisää ajoaikaa _kaikille_ ja prot sekä aloittelijat pysyvät tyytyväisenä. Tähän mennessä on kuitenkin menty sillä periaattella että saa kysyä jos haluaa, näytetään miten ne asiat hoidetaan ja on jätetty hiittejä väliin aloittelijoiden vuoksi ja lainailtu osia pakista kaikille.
Näkyvyyttä toiminnallemme on saatu todella kiitettävästi lehtien yms. toimesta. Viime viikollakin oli jokaiseen talouteen jaettavassa ilmaislehdessä puolen etusivun juttu harrastuksesta (allekirjoittanut oli kuvassa  :cool:). Lisäksi kisoista on ollut ilmoituksia lehdessä ja olipa jopa meidän koulun
ilmoitustaulullakin mainos  :shocked:. Sitten meillä on kerholla kaksi Mini-luokan autoa joita uudet tutustujat saavat vapaasti kokeilla, on niillä mineillä kisoihinkin päästetty porukkaa,joilla ei vielä omaa autoa ole.

Yleisesti ottaen, on meidän kerholla todella mahtava yhteishenki, ja kaikki ovat mukana, niin aloittelijat kuin prot. Välillä lentää toisesta hieman pahempaakin vitsiä, mutta se otetaan huumorilla.
Kaikki ovat samanarvoisia kuskeina, vaikka taidot olisivatkin hieman huonommat ja ajovuorot pyritään hoitamaan tasaisesti. Meillä on Kiimingin pienellä radalla parhaimmillaan 25-30 kuskia ajelemassa, ja ei ole vielä tullut ahdasta. En tiedä mistä tämä kaikki johtuu, kai se on se pohojalaanen yhteishenki :smiley: En vain vieläkään ymmärrä sitä, että etelässä näitä aloittelijoiden tarpeita jätetään huomioimatta, sillä jokainen uusi harrastaja on arvokas tämän lajin kannalta.

Olenkin miettinyt missä pohjoosen poijaat on ollu.... ne on näköjään jättäneet netissä pätemiset, ja tehneet matalalla profiililla näkyvää tulosta, josta tuossa Miikan viestissä on esimerkkejä antaa.

Hienoa.... ja ONNITTELUT !!!!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 01.05.09 - klo: 23.54
Jäänyt kenties huomaamatta että nimenomaan täällä etelässä PKSRCA Ry keräsi talven aikana kasapäin täysin uusia harrastajia, jäsenmäärän noustessa reilusti yli 100 jäsenen.

Mutta hetihän tietenkin jos netissä mainitsee edes osan asioista mitä on aikaan saatu niin se on egoilu pätemistä...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 02.05.09 - klo: 00.05
Entistä enemmän kunnioitan pohjoisen saavutusta, kun huomioidaan etäisyydet ja väkiluku.

Etelässä on pienellä alueella 10-15-20 % koko maan väkiluvusta.

Ilmeisesti ei ole tarvinnut pelätä ketään tullessa harrastuksen pariin.... siis siellä pohjoisessa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 02.05.09 - klo: 00.31
Totta... Hienoa toimintaa pohjosessa tosiaan.

Lähinnä pointtini olikin tuo jälleen mainittu päteminen jne.

Yhteenvetoa närkästymisestäni...
Koko topikki lähtee käyntiin siitä miten saataisiin lisää kuskeja kilpailuun mukaan...
Mainitaan kummitoimintaa.
Keskustelu jatkuu eteenpäin ja kerrotaan että tällaista avun tarjoamista yms on ollut vuosikaudet...
Joitain tapauksia myös tällaisista "kummi" toiminnoista, eli joku ekaa kertaa kisaa ajamaan tuleva on otettu siihen pöydänviereen ja opastettu häntä kisatoiminnasta, autoon koskevissa asioissa ja jopa ajamisesta.
Eli kaikkea tätä mitä Jarkko mainitsi tuossa "tutor" viestissään.
Ainakin pari harrastajaa ilmoitti tässä topikissa että pitääpä tosiaan uskaltautua kisaamiseen mukaan.
No sitten alkaakin nämä egoilu maininnat jne.
Huudetaan konkreettisten tekojen perään yms.
No tätähän on jo todellakin ollut ja tulee myös olemaan.
Konkreettisella tasolla on toimittu ties minkälaisin tavoin.

Mutta... Annasolla kun mainitset että tällaista toimintaa on ollut niin palaute on "egoilua, nettiväittelyä jne"

Olen suoraan sanottuna ymmälläni.

Foorumilla ei sais mitään puhua koska se on floodaamista...
Tänäpäivänä vaan tuppaa olemaan niin että suurin osa aloittelijoista saa infoa puhtaasti netin kautta.
Miten he voivat tietää että tällaista toimintaa on jos ei siitä saa sanallakaan mainita ilman että tulee leimatuksi egoilijaksi joka ei mitään konkreettista kuitenkaan aikaan saa.
Ja miltä taholta tällaista vielä tuleekaan.

Miltähän nyt uuden harrastajan silmään tämä näyttää.
Rohkaistaan, kerrotaan positiivisia kokemuksia jne jne...
"egoilua"

Itse toin vain positiivisia asioita esille...
Mutta ei... aletaan puhumaan negatiivisista asioista ja päälle kuulutetaan tekoja...
No kun niitä on jo...

Käsittämätön oravanpyörä.

En kyllä muuta osaa sanoa kuin että olen todella hämmästynyt ja varsinkin erittäin pettynyt tästä.

Jos minä olen joidenkin mielestä egoileva, pullisteleva, turhan väittelijä täällä foorumilla niin onneksi sentään IRL saan pääosin vain positiivista palautetta teoistani ja sanoistani.

Kunhan näitä vaan ei missään nimessä tuo ilmi... Se kun on egoilua...

Ps: Enkä todellakaan ole puhunut vain MINUN tekemisistäni vaan olen maininnut nimenomaan tätä toimintaa YLEISESTI.
Erittäin moni on ollut auttamassa uusia harrastajia lajin pariin jos minkäkinlaisilla toimillaan ja olen nähnyt viimeisen vuoden aikana lähinnä vain positiivista kehitystä...

Ai niin, mutta nythän mä taas egoilen kun tuon mainitsin.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 02.05.09 - klo: 01.16
Yleisesti olisi myös hyvä vaikka saada harrastajat yhteen kokoon miettimään näitä asioita. Ihan vaan perus miittinki jossa käytäisiin epäkohtia läpi. Asiat olisi hyvä selvitä kasvotusten eikä sillä että netissä jälkeepäin huudellaan. Mielestäni tällainen tapaaminen olisi erittäin hyvä asia. Ja tämä siis yleisesti ei vaan tämän topicin takia
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 02.05.09 - klo: 01.41
Kerrotko tarkemmin mitä tarkoitat harrastajilla??

Meinaatko kaikki harratajia yhteensä vai ainoastaan aktiivisimmat??

Pelkästään aktiiveja on jo niin paljon että heidän yhteen saaminen on jonkinsortin temppu, saati sitten että olis ihan yleisesti harrastajat...

Eli jos lähdettäisiin keskustelemaan näistä asioista mitä esim tässäkin topikissa on käsitelty niin silloinhan sinne tarvittaisiin juurikin kaikki aloittelijat, perus harrastajat, vähän enemmän harrataneet ja kisaajat...
Sen tilaisuuden järkkääminen ei sitten ihan pieni juttu enää olisikaan.

Ja taas kuten sanoin... Tämän topikin aiheita on tehty ihan konkreettisesti radoilla jo pitkään...
Näitä kokemuksia esille toinkin... Eikö vain???
Tuntuu hieman pahalta että sen jälkeen kun kerrotaan mitä se homma oikeasti paikanpäällä onkaan niin siihen tuleekin palautetta että on egoilua ja pitäis ruveta tekemään asioita eikä pätemään netissä.

Huoh...

No niin on tehtykin...

Älä egoile.

No mut ku niin on tehty...

Toi nettiäänestäminen on turhaa... TEKOJA!!!

Niin turhauttavaa mitään tehdä.

Asioista ei oikeasti tarvitse tehdä mitään vaikeita tai ihmeellisiä.
Jos jotain edelleen tämän topikin vääntöjen jälkeen kiinnostaa/askarruttaa jotkin asiat kisaamiseen liittyen niin ottaa minuun yhteyttä.
Neuvon sen minkä ehdin.
Mikäli kiinnostaa tulla M8 kisoja kokeilemaan ja saamaan oppia/vastaukset kaikkiin kysymyksiin ihan kädestä pitäen paikanpäällä niin ottaa minuun yhteyden.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 03.05.09 - klo: 00.10
Tarkoitan harrastajilla juurikin harrastajia, ja kaikkia niitä jotka tuntee kuuluvansa jollainlailla tähän harrastukseen. Joo mä tiedän että miittinki on aika työläs, mutta erään maailman kuulun rockbändin suomen miittingit ovat saatu toimimaan hienosti ja ne ovat olleet mahtavia kokemuksia, miksi ei samaa voida tehdä RC-piireihin. Mä itse ainakin mielelläni tulisin "egoilemaan" ja puhumaan asioista ihan kasvotusten, niin saadaan mielestäni parhaat tulokset. Ja siellä voitaisiin puhua ihan kaikki läpi ja homma alkaisi toimimaan.

EDIT: Tänään olimme porukalla jokkiksen asfalttikunkku kisoissa, ja oikein hymyilytti se miten hienosti siellä asiat toimii ja millä asenteella ajajat ovat siellä liikkeellä. Iso kiitos myös Mikko Hirvoselle! Se ford varmasti kulki hyvin!! =)
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jucca - 03.05.09 - klo: 00.25
Hatun nosto Pohjois-Suomalaisille. Eivät paljon anna kuulua itsestään foorumilla mutta toimintaa ja innostusta löytyy kunnioitettavasti.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Miika.laurila - 03.05.09 - klo: 09.51
Jäänyt kenties huomaamatta että nimenomaan täällä etelässä PKSRCA Ry keräsi talven aikana kasapäin täysin uusia harrastajia, jäsenmäärän noustessa reilusti yli 100 jäsenen.

Mutta hetihän tietenkin jos netissä mainitsee edes osan asioista mitä on aikaan saatu niin se on egoilu pätemistä...

Joo taisin yleistää liikaa "etelän" vai mikä se oli. Ehkä se johtui siitä että kaikki(paitsi Kemin porukka), joilta näitä tarinoita kuulee, asuvat etelämpänä kuin minä  :roll:
Tainnut PKSRCA Ry:llä olla melkoinen rekry päällä, yli 100 jäsentä/kuskia jos tähän hommaan saadaan lisää niin kyllä se näkyy jo pikkuhiljaa kisailijamäärissäkin  :afro:

Olenkin miettinyt missä pohjoosen poijaat on ollu.... ne on näköjään jättäneet netissä pätemiset, ja tehneet matalalla profiililla näkyvää tulosta, josta tuossa Miikan viestissä on esimerkkejä antaa.

Hienoa.... ja ONNITTELUT !!!!

Joo no kiitoksia, mutta sun täytyis esittää nuo onnittelut Vesalle, Mika A:lle ja parille muulle kaverille, ne tätä hommaa on suurissa määrin vienyt eteenpäin.
Luin ton oman viestin ja se näyttää jotenkin mainokselta. Se ei kyllä ollut tarkoitus, halusin vain antaa esimerkin että miten niitä asioita voidaan hoitaa jos niin halutaan.

Totta... Hienoa toimintaa pohjosessa tosiaan.

Lähinnä pointtini olikin tuo jälleen mainittu päteminen jne.

Yhteenvetoa närkästymisestäni...
Koko topikki lähtee käyntiin siitä miten saataisiin lisää kuskeja kilpailuun mukaan...
Mainitaan kummitoimintaa.
Keskustelu jatkuu eteenpäin ja kerrotaan että tällaista avun tarjoamista yms on ollut vuosikaudet...
Joitain tapauksia myös tällaisista "kummi" toiminnoista, eli joku ekaa kertaa kisaa ajamaan tuleva on otettu siihen pöydänviereen ja opastettu häntä kisatoiminnasta, autoon koskevissa asioissa ja jopa ajamisesta.
Eli kaikkea tätä mitä Jarkko mainitsi tuossa "tutor" viestissään.
Ainakin pari harrastajaa ilmoitti tässä topikissa että pitääpä tosiaan uskaltautua kisaamiseen mukaan.
No sitten alkaakin nämä egoilu maininnat jne.
Huudetaan konkreettisten tekojen perään yms.
No tätähän on jo todellakin ollut ja tulee myös olemaan.
Konkreettisella tasolla on toimittu ties minkälaisin tavoin.

Mutta... Annasolla kun mainitset että tällaista toimintaa on ollut niin palaute on "egoilua, nettiväittelyä jne"

Olen suoraan sanottuna ymmälläni.

Foorumilla ei sais mitään puhua koska se on floodaamista...
Tänäpäivänä vaan tuppaa olemaan niin että suurin osa aloittelijoista saa infoa puhtaasti netin kautta.
Miten he voivat tietää että tällaista toimintaa on jos ei siitä saa sanallakaan mainita ilman että tulee leimatuksi egoilijaksi joka ei mitään konkreettista kuitenkaan aikaan saa.
Ja miltä taholta tällaista vielä tuleekaan.

Miltähän nyt uuden harrastajan silmään tämä näyttää.
Rohkaistaan, kerrotaan positiivisia kokemuksia jne jne...
"egoilua"

Itse toin vain positiivisia asioita esille...
Mutta ei... aletaan puhumaan negatiivisista asioista ja päälle kuulutetaan tekoja...
No kun niitä on jo...

Käsittämätön oravanpyörä.

En kyllä muuta osaa sanoa kuin että olen todella hämmästynyt ja varsinkin erittäin pettynyt tästä.

Jos minä olen joidenkin mielestä egoileva, pullisteleva, turhan väittelijä täällä foorumilla niin onneksi sentään IRL saan pääosin vain positiivista palautetta teoistani ja sanoistani.

Kunhan näitä vaan ei missään nimessä tuo ilmi... Se kun on egoilua...

Ps: Enkä todellakaan ole puhunut vain MINUN tekemisistäni vaan olen maininnut nimenomaan tätä toimintaa YLEISESTI.
Erittäin moni on ollut auttamassa uusia harrastajia lajin pariin jos minkäkinlaisilla toimillaan ja olen nähnyt viimeisen vuoden aikana lähinnä vain positiivista kehitystä...

Ai niin, mutta nythän mä taas egoilen kun tuon mainitsin.

Tätä topiccia lukeneena yhdyn tuohon viestiin Hoken kannalle.


Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 04.05.09 - klo: 11.58
Jäänyt kenties huomaamatta että nimenomaan täällä etelässä PKSRCA Ry keräsi talven aikana kasapäin täysin uusia harrastajia, jäsenmäärän noustessa reilusti yli 100 jäsenen.

Mutta hetihän tietenkin jos netissä mainitsee edes osan asioista mitä on aikaan saatu niin se on egoilu pätemistä...

Joo taisin yleistää liikaa "etelän" vai mikä se oli. Ehkä se johtui siitä että kaikki(paitsi Kemin porukka), joilta näitä tarinoita kuulee, asuvat etelämpänä kuin minä  :roll:
Tainnut PKSRCA Ry:llä olla melkoinen rekry päällä, yli 100 jäsentä/kuskia jos tähän hommaan saadaan lisää niin kyllä se näkyy jo pikkuhiljaa kisailijamäärissäkin  :afro:


PKSRCA:n jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 180 jäsentä jäsentä, joista oman arvioni mukaan täysin uusia harrastajia (menneen talven aikana aloittaneita) on yli puolet.

Tällä ei ole tarkoitus pullistella vaan todeta, että hyvät harrastusolosuhteet luovat tarvetta ja päinvastoin. Lippis on ollut hieno tilaisuus luoda harrastajille monipuolisia mahdollisuuksia harrastaa RC-autoilua. Aika harva aloittelijoista kuitenkaan "näkee" tulevaisuuteensa siten, että ennen harrastuksen aloittamista tai sen alkuhetkillä voi sanoa kuinka pitkälle harrastuksen kanssa haluaa mennä ja mitä lajia loppupelissä haluaa harrastaa. Asia vaatii kypsyttelyä, näkemistä ja kokemista, se mahdollisuus pitää luoda.

Kun saamme lisää aktiiveja ruohonjuuritoimintaan, eli harrastuspaikojen pystyttämiseen, niiden kehittämiseen ja ylläpitoon, reiluun kerho- ja kilpailutoimintaan, on pomminvarmaa, että harrastajamäärät ja kilpailijamäärät kasvaa samassa suhteessa. Tästä on helppo vetää analogia Maastosarjan ennakkoilmoittatuneisiin. Uusia kuskeja on kymmenittäin, näistä iso osa Lippiksen peruja.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 04.05.09 - klo: 12.32
Olenkin miettinyt missä pohjoosen poijaat on ollu.... ne on näköjään jättäneet netissä pätemiset, ja tehneet matalalla profiililla näkyvää tulosta, josta tuossa Miikan viestissä on esimerkkejä antaa.

Hienoa.... ja ONNITTELUT !!!!

Joo no kiitoksia, mutta sun täytyis esittää nuo onnittelut Vesalle, Mika A:lle ja parille muulle kaverille, ne tätä hommaa on suurissa määrin vienyt eteenpäin.
Luin ton oman viestin ja se näyttää jotenkin mainokselta. Se ei kyllä ollut tarkoitus, halusin vain antaa esimerkin että miten niitä asioita voidaan hoitaa jos niin halutaan.

Kyllä tietenkin.
Tarkoitin onnittelut yleisesti sinnepäin, ja suurinpiirtein "syylliset" tiedänkin, jotka siellä hommaa pyörittävät.


EDIT: Meinasi ihan unohtua....

Onnittelut Vesalle, Mika A:lle ja parille muulle kaverille....   :smiley:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Miika.laurila - 04.05.09 - klo: 15.33
Tällä ei ole tarkoitus pullistella vaan todeta, että hyvät harrastusolosuhteet luovat tarvetta ja päinvastoin. Lippis on ollut hieno tilaisuus luoda harrastajille monipuolisia mahdollisuuksia harrastaa RC-autoilua. Aika harva aloittelijoista kuitenkaan "näkee" tulevaisuuteensa siten, että ennen harrastuksen aloittamista tai sen alkuhetkillä voi sanoa kuinka pitkälle harrastuksen kanssa haluaa mennä ja mitä lajia loppupelissä haluaa harrastaa. Asia vaatii kypsyttelyä, näkemistä ja kokemista, se mahdollisuus pitää luoda.

Joo no tarkoitinkin lähinnä sitä että jos uusia harrastajia saadaan näin tiuhaan tahtiin niin kyllä sieltä varmasti löytyy niitä tosikisaajiakin. En ole hirveästi seuraillut, mutta missäpäin tämä Lippis oikein sijaitsee? Tälläisiä harrastepaikkoja tosiaan kun saataisiin enemmänkin niin harrastajamäärät
nousisivat aivan hurjasti.

Ps. Oon kattonu videoita sieltä Lippiksen WJ kisoista niin ajajakorokkeelta katsottuna oikeaan reunaan voisi harkita jonkun valon asentamista. Näyttää meinaan aika pimeältä se kauimmainen nurkka. Tai sitten video vääristää :grin:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koheltaja - 04.05.09 - klo: 16.37
Lippiksen sisärata sijaitsee kauppakeskus Lippulaivassa Espoon Kivenlahdessa, jos löytää McÄkkärin niin taatusti löytää myös vieressä olevan sisäpaanan :smiley:

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Miika.laurila - 04.05.09 - klo: 17.26
Jaa se on oikeen Mäkkärin vieressä, ei tarvii kaukaa hakea ruokaa jos nälkä yllättää  :cool: Mutta nyt jos taas lopetetaan offtopicci ennenkuin ehti kunnolla edes alkaa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jerzirccar1 - 04.05.09 - klo: 18.23
Minä aloitin vuonna -91 M8 lajin ja en muista että olis koskaan ollut eritasoille omat ajovuorot. Aloitin vuonna -85 tai -86 HMR klubbenilla ajaminen ja en muista että sielläkään olis ollut ajovuoroja eritasoisille, siis tuolla ajettiin sähkäkrossareilla.
Jerzi
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: JQ - 05.05.09 - klo: 00.51
ei mitään ajovuoroja. Kerhoillat sit erikseen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 05.05.09 - klo: 08.57
Kuskien tasoon/nopeuteen perustuvia vuoroja ei kovin herkästi kannata ottaa käyttöön, ne vain jäykistävät meininkiä.

Lyhyemmällä ja ahtaammalla radalla sekä nopeuserojen ollessa suuria (esim. Rajatorpan mattorata) vuorojen käyttö on herkemmin tarpeen. Lavangossa on tilaa radalla vähintään sen verran kuin kuskeja mahtuu korokkeelle yhtäaikaa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: ToniP - 10.05.09 - klo: 20.44
Kiitos Tuukka jos vaan jaksat tehdä kuvailemasi kirjoituksen. Sellaiselle on kysyntää. Toivottavasti se ei jää pieneksi vaikka voihan sitä sitten täydennellä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: -PM- - 25.05.09 - klo: 02.22
Lainaus
Oma näkemys on tämä. Esim Salon (kavikan) radalle ei itse viitsi lähteä lähteä kahdesta syystä:
- Ei ole täydellistä buggykalustoa, radalle sopiva kuitenkin
- Ei ole ainakaan minun tietooni tullut, että olisi PRO ja amatöörikuskeille omat vuorot

Tämä viesti ei ole tarkoitus ollut millään muotoa olla vittuilua osaaville (vakio)kuskeilla, ainoastaan oma mielipide. Voin puhua myös muiden lajien puolesta. Olen omasta mielstäni jossain lajissa "pro" ja välillä ärsyttää, että ensikertalainen tulee ja pilaa suorituksen. Edellisellä lauseella ei ollut tarkoitus kieltää amatöörien pääsy radalle vaan pikemminkin auttaa ymmärtämään, että PROot ja aloittelijat eivät sovi yhtä aikaa radalle. Tosin kovan luokan kuskeista on apua säädöissä yms. mutta paras hyöty olisi jos eritason kuskit olisivat eri aikaa radalla. Kenelle oikeasti tulee himo mihinkään lajiin kun (omasta mielestä hyvän) kierroksen aikana jää toisen kuskin jalkoihin 3 kertaa yhden kierroksen aikana!? Jos taas on radalle on kasa uusia/ei ammattikuskeja niin ajo on paljon hauskempaa!!!

Loppuun vielä pikku pyyntö! Jos Salossa on erivuorot tunareilla ( ELI ITSELLENI) on omat vuorot Kavilassa niin saa ilomoittaa YV:llä!!! Toivoo nimim HALUKAS RADALLE OMANTASOISTEN KUSKIEN KANSSA!

on aika vaha viesti, mutta vastaan silti.

-Kavilassa ei käy pro kuskeja
-Vakio porukkaan kuuluu ainoastaan minä, muita kuskeja ei valitettavasti enää ole.
-Ajovuoroja ei tarvita, mahdumme varmasti radalle yhtäaikaa.
-Rata on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa 1/8 kokoluokan autoille, myös 1/10 saa ajaa.

T:PTE
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 25.05.09 - klo: 12.59
Pete, vielä 3-4 vuotta sitten Kavilan porukka oli yksi aktiivisimmista vai mitä. Osaatko sanoa miksi porukka on hajonnut ja mitä ilmeisimmin M8 kuskeja ei sinun lisäksesi ole juuri muita?
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: veijo - 28.05.09 - klo: 21.24
Meillä kilpailu kynnykseen lähtemiseen on auto, ei ole sille ilmeisesti luokkia. (HPI E-Firestorm Flux)
Viime kesänä pojan (5v) kanssa ostettiin 2kpl E-Firestormia harjallisia ja nimh akut. Sitten kaverin kaveri innostui lajista uudelleen ja osti Team Associated T4. Loppu kesästä alettiin innostumaan lipoista ja harjattomista. Autot myin kavereille ja ostin 2kpl E-Firestorm Fluxia. Sitten alkoi olla omia pihakisoja 5 autolla. Tänä kesänä on saatu jo yksi kaveri lisää se hankki Losi Speed-t ja naapuri ja kaveri miettii vielä auton hankintaa tänä kesänä. Nyt on 6 auton rinki ja kisoja pidämme keskenämme 2-3 kertaa viikossa ja tietenkin tilasto vihko löytyy.

Jos näille trukeille olisi kisoja niin kyllä osallistuttaisiin kisoihin.
Omasta mielestä luokkia pitäisi olla enemmän että olisi edes mahdollisuus tulla kisoihin. Trukkissa on kuitenkin sen verran maavaraa että sopii pojalle piha-autoksi eikä sähköjen puolesta ärsytä naapureita. Se oli ensimmäinen kriteeri auton hankintaan. Nyt kun luokkia ei ole niin pitää myllyttää kavereita tulemaan ajamaan ja hankimaan oma auto. Onnistuu se kisaaminen tälläkin tavalla.
 
     
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: bluebeetle - 28.05.09 - klo: 21.50
Ostakaa vaikka Tamiya Minit niin on kisoja ja rentoa tunnelmaa!

Itselläni tämä kakkoskierros harrastuksessa lähti FG:n beetlestä, mutta oikeastaan homma lähti vasta kunnolla käyntiin kun osallistuin ensimmäisiin Mini-kisoihin. Niin paljon neuvoja ja tukea en ole saanut ikinä, plus vielä varaosatukea. Sitten olikin seuraavana vuonna pakko mennä driftiskaboihin (x-treme.fi, jäähallilla) ja ne meni ihan pöydän alle, mutta siitä ei lannistuttu vaan pistettiin kunnon kalusto ja opeteltiin ajamaan (treeniä treeniä) niin johan lippiksen kisoissa palkittiin voittajana (molemmilla kerroilla) :)

Seuraavaks VTR-luokkaan tulossa peli, ja Kuusankoskelle kisoja kovasti mietitään.

Minissäkin pitkä ja määrätietoinen työ (ajettiin jos driftingiltä ehti) tuotti jo kilpailussakin kolmannen paikan, siitä tuli kyllä paremmat fiilikset kuin noista driftipokaaleista :)
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 29.05.09 - klo: 10.18
...ostin 2kpl E-Firestorm Fluxia.

Jos näille trukeille olisi kisoja niin kyllä osallistuttaisiin kisoihin.

Viime talvena Lippiksen HIC-sarjassa pari hemmoa ajeli sähkötrukeilla buggyjen joukossa, taisivatpa olla juurikin Firestromeja.

Jos/kun myös tulevana talvena järjestetään vastaava kilpasarja, niin siellä on mahdollisuus kisata trukilla, tervetuloa mukaan.

Edit: Tuli mieleen, että tällaisilla trukeilla varmaan voisi ajaa myös CORR-kilpailujen yhteydessä? Näyttää vaan siltä, että joka luokkaan kun ei erikseen riitä kilpailijoita.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Janne A - 29.05.09 - klo: 11.21
...ostin 2kpl E-Firestorm Fluxia.

Jos näille trukeille olisi kisoja niin kyllä osallistuttaisiin kisoihin.

Viime talvena Lippiksen HIC-sarjassa pari hemmoa ajeli sähkötrukeilla buggyjen joukossa, taisivatpa olla juurikin Firestromeja.

Jos/kun myös tulevana talvena järjestetään vastaava kilpasarja, niin siellä on mahdollisuus kisata trukilla, tervetuloa mukaan.

Edit: Tuli mieleen, että tällaisilla trukeilla varmaan voisi ajaa myös CORR-kilpailujen yhteydessä? Näyttää vaan siltä, että joka luokkaan kun ei erikseen riitä kilpailijoita.

Nuo kisaamassa olleet Truggyt taisivat olla Asson T4:sia, eli siis B4 leveämmillä tukivarsilla, pitemmällä pohjalevyllä ja isolla korilla.

EDIT: Tuo CORR-kisojen yhteyteen 1/10 Truggyjen tuonti on hyvä idea, saisi lisää porukkaa paikalle.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: crazy man - 29.10.09 - klo: 21.28
Jos tässä topicissa saa kysyä, että onko junioreille jokin oma luokka. :huh: Koska olen ajatellut alkaa ajamaan sähkö touringia, mutta ongelma on se että olen vasta 12v :sad:,joten  kyselisin vaan että onko junioreille jokin oma luokka?
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 29.10.09 - klo: 21.43
Kyllä on:

http://rc10.fi/index.php?topic=40921.0

Nuortenmestaruusluokat

Lainaus
TSS-10 sähkötouringautot (17,5t moottorit)

http://rc10.fi/index.php?topic=40569.0

....eli mukaan vaan.

Kerhokisoja on jo paljon ennen FinTrack sarjaa.

Tiistaina voit tulla kotikaupunkisi kerhoon tutustumaan autoihin.... (ellet jo käy)  :wink:

Tossa ketjussa tulee tietoa tiukkaan tahtiin: http://rc10.fi/index.php?topic=41206.msg378214#new
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 29.10.09 - klo: 22.21
Onkos stanuluokka nyt sitten tänä vuonna ikärajaton ? tällaista huhua kuullut pitkin vuotta
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 29.10.09 - klo: 22.24
snakepoison: Jep, tuossa edellisessä viestissä on linkki mistä löytyy vastaus.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 29.10.09 - klo: 22.25
Edellisestä viestistäni: (linkki)

Lainaus
TSS-10 ikäraja poistuu

Luokka on kuitenkin edelleen suunnattu selkeästi aloittelijoille ja suuri osa heistä on myös nuoria alle 18 vuotiaita. Alle 18 vuotiaiden osalta osallistumisrajoitukset pysyvät samoina kuin tähänkin asti (sääntökirja). Yli 18-vuotiaden osalta osallistumista rajoitetaan seuraavasti:

TSS-10 FinTrack-sarjan osakilpailuihin yli 18 vuotiaista ei saa osallistua...
- kahden edellisen kauden aikana jossain sähkö rata SM-sarjassa (C-12, TSM-10) parhaaseen puolikkaaseen sijoittunut kilpailija
- kahden edellisen kauden aikana muissa ROA SM-sarjoissa (TP-10, M2-10, M4-10, M-8, LS-5) parhaaseen kolmannekseen sijoittunut kipailija
- kahden edellisen kauden aikana ROA EM/MM -kilpailuissa parhaaseen puolikkaaseen sijoittunut kilpailija
- edellisellä kaudella TSP-10 FinTrack-sarjassa parhaaseen kolmannekseen sijoittunut
- edellisellä kaudella TSS-10 FinTrack-sarjassa kolmen parhaan joukkoon sijoittunut yli 18 v kilpailija (tämä vaikuttaa käytännössä vasta kaudella 2011)

Nuortenmestaruus jaetaan alle 18-vuotiaiden kesken. Minimiosallistujamäärää NM-pisteiden jakamiseen ei ole.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: snakepoison - 29.10.09 - klo: 23.20
Tuo ikärajan poistuminen on mielestäni hieno homma. Kun taidot ei riitä Prostockiin, niin vauhtia voi hakea stanusta. Tietenkin nuoret kuskit etusijalla, mutta mukavaa että joihinkin kisoihin saadaan me vanhemmatkin osalistua.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: crazy man - 30.10.09 - klo: 08.28
Todella kiva kun ikäraja on poistunut, niin pääsee ehkä itsekkin kokeilemaan. :smiley:
Mutta tosin vasta ensi kaudella, koska sain ensimmäisen oman touring auton vasta muutama kuukausi sitten.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mr Cale - 30.10.09 - klo: 10.13
2010 TSS-10 -sarja alkaa 30.1.2010 Kouvolassa. Tervetuloa mukaan!
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 30.10.09 - klo: 10.45
Lainaus
TSS-10 ikäraja poistuu

Yli 18-vuotiaden osalta osallistumista rajoitetaan seuraavasti:

TSS-10 FinTrack-sarjan osakilpailuihin yli 18 vuotiaista ei saa osallistua...
- kahden edellisen kauden aikana muissa ROA SM-sarjoissa (TP-10, M2-10, M4-10, M-8, LS-5) parhaaseen kolmannekseen sijoittunut kipailija

Ihan tarkkaan ottaen en siis pääsekään TSS-10 luokkaan. Sijoituin M-8 SM-sarjassa sijalle 25. Sarjassa ajoi kaikenkaikkiaan 75 kuljettajaa, joten olin siis nippa-nappa siinä "parhaassa kolmanneksessa"  :cry:  :cry:.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Jonni - 30.10.09 - klo: 11.14
Hieno sääntö, taitaa olla stanussa liikaa kilpailijoita, kun pitää osallistujia rajoittaa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 11.22
Lainataan vielä TSS-10 sääntöjä:
Lainaus
Luokka on kuitenkin edelleen suunnattu selkeästi aloittelijoille ja suuri osa heistä on myös nuoria alle 18 vuotiaita.

Mitä kohtaa Jonni ei tuosta ymmärtänyt? Jos ajaa kärkisijoilla SM-sarjaa jossain muissa luokissa niin ei se kuski ole ihan samalla viivalla ensimmäistä kisaa ajavan junnun kanssa eikä siksi kuulu samaan luokkaan. Onneksi valinnanvaraa on touringissa: 10,5t koneilla ajettava prostock (siinäkin on omat rajoituksensa jos on EM-tasolla pärjännyt) tai viritetty luokka.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: TTKoo - 30.10.09 - klo: 12.13
Hieno sääntö, taitaa olla stanussa liikaa kilpailijoita, kun pitää osallistujia rajoittaa.

Eihän se ole rajoittamista, jos kerta sallitaan nyt myös yli 18v:t mukaan.

Rajoitushan koskee vain näiden nyt sallittujen sitä osaa, joka on pärjännyt muissa luokissa "riittävän hyvin"!

Käytännössä stanuluokassa tulee kilpailijamäärät lisääntymään.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 12.57
Pystyykö joku vastaamaan tähän liittyen Stanu luokkaan edellä http://rc10.fi/index.php?topic=41064.msg378314#msg378314 ?
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 01.11.09 - klo: 21.53
Eri luokkien kuskit ovat aika eri asemassa tuon "parhaaseen kolmannekseen" säännön pohjalta. M-8:ssa rangaistaan porukkaa siitä, että sarjaa on käynyt kokeilemassa iso joukko kuskeja, jotka ajoivat vain yhden kisan => 1/3 on 25 kun toisessa luokassa 1/3 on aidosti kärkitason suoritus jossain 9-11 sijan nurkilla.
HUOM. En nyt dissaa tällä kommentilla kenenkään menestystä omassa luokassaan.

Lainataan vielä TSS-10 sääntöjä:
Lainaus
Luokka on kuitenkin edelleen suunnattu selkeästi aloittelijoille ja suuri osa heistä on myös nuoria alle 18 vuotiaita.

Mitä kohtaa Jonni ei tuosta ymmärtänyt? Jos ajaa kärkisijoilla SM-sarjaa jossain muissa luokissa niin ei se kuski ole ihan samalla viivalla ensimmäistä kisaa ajavan junnun kanssa eikä siksi kuulu samaan luokkaan. Onneksi valinnanvaraa on touringissa: 10,5t koneilla ajettava prostock (siinäkin on omat rajoituksensa jos on EM-tasolla pärjännyt) tai viritetty luokka.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 01.11.09 - klo: 22.03
M-8:ssa rangaistaan porukkaa siitä, että sarjaa on käynyt kokeilemassa iso joukko kuskeja, jotka ajoivat vain yhden kisan => 1/3 on 25 kun toisessa luokassa 1/3 on aidosti kärkitason suoritus jossain 9-11 sijan nurkilla.
HUOM. En nyt dissaa tällä kommentilla kenenkään menestystä omassa luokassaan.

Niin, jos siellä olis ollut vaan ne 25 kuskia, niin mähän olisin ollut sitten viimeinen..  :cry: :laugh:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 01.11.09 - klo: 22.08
peitsamo: Tunnetko kokevasi vääryyttä ettet saa osallistua Nuortenmestaruus luokkaan vakiosähkötouringautoissa?  :tongue:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jerzirccar1 - 01.11.09 - klo: 22.08
Lainaus
TSS-10 ikäraja poistuu

Yli 18-vuotiaden osalta osallistumista rajoitetaan seuraavasti:

TSS-10 FinTrack-sarjan osakilpailuihin yli 18 vuotiaista ei saa osallistua...
- kahden edellisen kauden aikana muissa ROA SM-sarjoissa (TP-10, M2-10, M4-10, M-8, LS-5) parhaaseen kolmannekseen sijoittunut kipailija

Ihan tarkkaan ottaen en siis pääsekään TSS-10 luokkaan. Sijoituin M-8 SM-sarjassa sijalle 25. Sarjassa ajoi kaikenkaikkiaan 75 kuljettajaa, joten olin siis nippa-nappa siinä "parhaassa kolmanneksessa"  :cry:  :cry:.

Minullahan kävi tuuri, ajoin ekassa LS-5 SM kisassa pari vuotta sitten 4seksi (no tuurilla tuli tuokin sijoitus ja olinhan minä 3 vuotta sitten tuon sarjan voittaja), jopa voitto oli lähellä ja en noita muita kisoja ajannutkaan niin minulle suodaan mahdollisuus ajaa aloittelijoiden seassa koska minun ajotaito sen sallii :p

Sori Pekka sääntö on kaikille se sama :wink:

Jonni mieti tätä.
Kuinka paljon on LS-5 luokan autolla ja stanu turistilla eroa, vastaus noin 10kiloa :lol:
Jerzi

PS Onneksi ei VTR luokan kisa sijoitukset lasketa mukaan :lol:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 01.11.09 - klo: 22.11
peitsamo: Tunnetko kokevasi vääryyttä ettet saa osallistua Nuortenmestaruus luokkaan vakiosähkötouringautoissa?  :tongue:

En missään tapauksessa. Tunnen ainoastaan kokevani vääryyttä siinä, etten ole enää alle 18 vuotias.  :cheesy:

Jos voin sanoa osallistumiseni esteeksi menestymisen muussa pienoisautoluokassa, voin kantaa tätä syntiä ylpedellä.

Tourinki on hieno laji, varmaan pitää alkaa katselemaan noita poroluokan laitteita.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jerzirccar1 - 01.11.09 - klo: 22.13
peitsamo: Tunnetko kokevasi vääryyttä ettet saa osallistua Nuortenmestaruus luokkaan vakiosähkötouringautoissa?  :tongue:

Niin tässähän olis ollut mahdollisuus monille kisajärjestäjälle saada lisää rahaa kirstuun, ja kisailijoita olis ollut enemmänkin tulossa stanulauokkaan.
Pro stock luokka on nyt vain liian nopea minulle/meille ja esim minä en ole taidoiltaan niin hyvä että lähtisin sinne ajamaan.
Jos menisin laittaisin mielellään esim stanu koneen kiinni mutta sehän on vissiin kielletty pro stock luokassa.
No mitä minä valitan, minähän saan ajaa stanuluokassa junnujen seassa :lol: Pytty mikä pytty.
Jerzi
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 01.11.09 - klo: 22.17
Mää ainakin oon tuon säännön ymmärtänyt niin että vakioluokka halutaan pitää nimenomaan junnujen ja uusien kuskien luokkana. Jos on 30-40 v kuski mikä opettelee ajamaan niin tuo vakioluokka on mitä paras siihen tarkoitukseen. Jos on kuitenkin kokenut kuski ja menestynyt Suomenmestaruustasolla riittävän hyvin (kuten peitsamo) niin silloinhan voi ajaa vaikka prostockkia tai jos sen vauhti ei riitä niin viritettyä luokkaa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jerzirccar1 - 01.11.09 - klo: 22.37
30-40v joten minä menen justjustjust siihen kategoriaan sitten :lol:
Voin itse kuvitella että aika moni jää pois SM kisoista (siis tuosta stanu luokasta) nyt kuin sääntä on mikä on.
Jerzi
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 01.11.09 - klo: 22.40
Tässähän nimenomaan on sääntöjä helpotettu uusien kuskien saamiseksi vakioluokkaan eli rajoituksia on poistettu. Sisälukutaito kunniaan...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 01.11.09 - klo: 22.45
Mää ainakin oon tuon säännön ymmärtänyt niin että vakioluokka halutaan pitää nimenomaan junnujen ja uusien kuskien luokkana. Jos on 30-40 v kuski mikä opettelee ajamaan niin tuo vakioluokka on mitä paras siihen tarkoitukseen. Jos on kuitenkin kokenut kuski ja menestynyt Suomenmestaruustasolla riittävän hyvin (kuten peitsamo) niin silloinhan voi ajaa vaikka prostockkia tai jos sen vauhti ei riitä niin viritettyä luokkaa.

Miten pitkälle tätä asiaa katsotaan? Oli puhe jostain kahdesta vuodesta kisamenestyksen osalta? En ole koskaan ajanut kuitenkaan tourinkia kisaa (tai no onko GT8 luokka tourinkia, ei ainakaan sähkötourinkia).
Voiko 40-vuotias osallistua siis koemielessä tuohon stanu luokkaan ja sitten jos se tuntuu helpolta (jota en usko) niin sitten nopeampaan? Nyt kun pappaluokka on poistunut.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 02.11.09 - klo: 08.32
Mika R: Edellisellä sivulla TTKoo linkitti nuo uudet TSS-10 säännöt missä sallittiin yli 18-vuotiaiden ajaminen vakioluokassa tietyn rajoituksin. GT-8:ia ei siellä mainita joten se ei vaikuta tähän mitenkään. Tänä vuotena FTT-sarjassa sai kauden aikana siirtyä hitaammasta nopeampaan luokkaan, muttei toisinpäin. Jos kyselit Alue8-sarjasta niin siellä tuskin on mitään rajoitusta tuon suhteen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Mika R - 02.11.09 - klo: 09.17
Ok, lähdetään tolta pohjalta, kiitos.

(Joo tiedän ettei GT8 ole SM-luokka joten sillä ei vaikutusta, se vaan kommenttina ns. touring kokemukseen, M8:lla vuosien takaa on tuskin asiaan mitään merkitystä osaltani)
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Sami L - 09.09.10 - klo: 19.57
Paljon tärkeämpää olisi saada junnuille sitä ajoaikaa lisää, vaareilla on kyllä ollut vuosia aikaa harjoitella ja ajaa, ajokortit taskussa yms.

Niitä 10-15v junnuja pitäisi saada enemmän mukaan ja muutakin ajoa nostajien kera kuin se 15-20min nousu ja lyhyet alkuerät. Tästä lystistä saa maksaa tottakai täydet hinnat ja kaivaa nenää kisapaikalla loppupäivän ja katsoa kun paremmat ajaa ja saa lisää reeniä. Ei voi mitenkään sanoa että tämä nykyinen malli tukisi heikompia kuskeja. Vielä sinne joku vaarifinaali väliin niin saa junnut katella ku papat vetää, laitetaan vielä alimmista finaaleista pudonneet sinne nostamaan, ettei tule aika pitkäksi. Nuorelle tuo alimmasta noususta keskeyttäminen ja esimerkiksi koko kisan häviäminen ottaa varmasti paljon kovemmille kuin meille "vanhoille". Toisen mahdollisuuden tarjoaminen päivän lopuksi pitäisi sitä intoa yllä ja antaisi tottakai myös rahalle paremmin vastinetta. Jos tavoite on vain pedata itselle sitä ajoaikaa tai menestystä kun ei muuten kerkiä, niin voihan tämän lajin "nuorisotyön" lopettaa kokonaan ja kusta omaan housuun, hetken se lämmittää.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: *Wimmu* - 09.09.10 - klo: 20.01
Paljon tärkeämpää olisi saada junnuille sitä ajoaikaa lisää, vaareilla on kyllä ollut vuosia aikaa harjoitella ja ajaa, ajokortit taskussa yms.

Niitä 10-15v junnuja pitäisi saada enemmän mukaan ja muutakin ajoa nostajien kera kuin se 15-20min nousu ja lyhyet alkuerät. Tästä lystistä saa maksaa tottakai täydet hinnat ja kaivaa nenää kisapaikalla loppupäivän ja katsoa kun paremmat ajaa ja saa lisää reeniä. Ei voi mitenkään sanoa että tämä nykyinen malli tukisi heikompia kuskeja. Vielä sinne joku vaarifinaali väliin niin saa junnut katella ku papat vetää, laitetaan vielä alimmista finaaleista pudonneet sinne nostamaan, ettei tule aika pitkäksi. Nuorelle tuo alimmasta noususta keskeyttäminen ja esimerkiksi koko kisan häviäminen ottaa varmasti paljon kovemmille kuin meille "vanhoille". Toisen mahdollisuuden tarjoaminen päivän lopuksi pitäisi sitä intoa yllä ja antaisi tottakai myös rahalle paremmin vastinetta. Jos tavoite on vain pedata itselle sitä ajoaikaa tai menestystä kun ei muuten kerkiä, niin voihan tämän lajin "nuorisotyön" lopettaa kokonaan ja kusta omaan housuun, hetken se lämmittää.

+1
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: mikari - 09.09.10 - klo: 21.31
Pakko editoida oma kommentti kun luin Samin tekstin oikein ajatuksella uudelleen.

Perää kirjoituksessa paljon kyllä.

Omasta puolestani ilmottaudun innolla ajamaan pappa sarjaa (olkoon raja sitten 35, 40 tai 50) ja ei se ehkä omaa finaalia edes tarvii, erotellaan pisteet tuloksista? niinku junnujenkin ?

Tietty (lisä) ajaminen aina kiinnostaa mutta niinhän se on kaikilla.

ps. näkökulmathan ovat rikkaus  :wink:
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: copter - 09.09.10 - klo: 23.10
Näinhän se on, mutta on tullut ilmi että kilpailunjohtajaa ei olisi eräässä kilpailussa
kuunneltu ja päätökset olisi tehty miten tehty eikä sille enää voi mitään. Ja siitä tämä pienimuotoinen keskustelu harrastajien parissa koskien sään vaikutuksista ajamiseen on lähtenyt.

No tämä on historiaa mutta tulevaisuutta ajatellen vielä kaikille jotka eivät ole lukeneet sääntökirjaa (yleistä sekä pienoisautoilun) tässä virkistystä:
- Kilpailun johtaja on vastuussa siitä, että kilpailu tapahtuu sääntöjen ja virallisen ohjelman mukaisesti
- Toimia asioiden esittelijänä tuomariston kokouksissa (Ehdottaa päätöstä ajetaanko vai ei josta tuomaristo YHDESSÄ tekee päätöksen kilpailun jatkamisesta)

En tiedä mistä kisasta on kyse (tosin aavistan kyllä), mutta kisoissa joissa itse olen ollut tuomariston puheenjohtana ei koskaan ole ollut tilannetta missä päätöksiä ei olisi tehty yhdessä. Myöskään koskaan ei ole ollut tilannetta missä olisin joutunut "jyräämään" kilpailun johtajan tekemän päätöksen, eli ei tässä kyllä nyt mitään mielivaltaa ole käytetty vaikka kuinka asiaa yrittäisi vatvoa.

Yleisin tilanne on se, että kilpailun johtajat ovat kokemattomia ja eivät tiedä kuinka menetellä muuttuvissa olosuhteissa taikka muissa tilanteissa missä homma ei mene normaalien rutiinien mukaan. Näin on käynyt valitettavan monessa kisassa tällä kaudella ja tämä on seurausta juuri siitä paljon puhutusta tekijöiden pulasta ja siitä että asioihin ei perehdytä tarpeeksi. Tosin ei tämä kausi mikään poikkeus ole vaan näitä on joka vuosi.

Ja mitä tulee tuohon tuomariston toimintaan noin muuten, niin sama koskee sitäkin että tällä kaudella ei ole ollut yhtään tapausta / päätöstä josta ei oltaisi oltu yksimielisiä niin kilpailun johtajan kuin tuomaristonkin kanssa. Eli siis kaikki päätökset on kyllä tehty yhdessä.

En tiedä mitä pienissä piirissä on supistu näistä asioista, mutta tuossapa hieman faktaa niin ei tarvitse spekuloida mitä päätöksiä on tehty taikka kuka ne on tehnyt. Yhtään vastalausetta ei myöskään ole jätetty tämän kauden kisoista taikka niissä tehdyistä päätöksistä.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: copter - 09.09.10 - klo: 23.27
Nuorisotyö on erittäin tärkeä keskustelunaihe. Aikoinaanhan meillä oli oma junnusarja, mutta muutama vuosi sitten se siirrettiin Finnish Open sarjan yhteyteen. Tällöin tarkoituksena olisi, että Finnish Open kisoissa olisi väljemmän aikataulun ansiosta mahdollisuus ajaa erillinen junnufinaali ja siltä osin siirto oli perusteltu.

Finnish Open on kuitenkin tällä kaudella ollut melko heikossa hapessa, joten ehkä olisi syytä miettiä tämän junnusarjan palauttamista SM -sarjan yhteyteen. Tosin aikataulu ei varmaan sielläkään anna periksi erillisen junnufinaalin ajamiseen, mutta ainakin voitaisiin NM -titteliä jakaa samaan tyyliin kuin ennenkin?

Mielestäni tulisi tehdä enemmän työtä nuorien harrastajien haalimiseksi. Toki tiedän että sitä työtä tehdään kokoajan ja se ei ole helppoa, mutta valitettavasti uudet ja ennen kaikkea nuoret harrastajat ovat melko harvinaisia tällä hetkellä.

Aikoinaan kun Lavangossa ajettiin "krossikoulua" oli mielessäni, että olisi hienoa jos junioreita saataisiin lajin pariin tällaisen ohjatun harjoittelun kautta. Siitä seuraava looginen askel olisi ollut ohjattu kilpaileminen esim. siten että kullakin juniorilla on mekaanikkona huoltajan lisäksi kokenut kuljettaja joka opastaa kilpailun kulussa ja sitä kaitta tekemiseen tulisi rutiinia. Tällaista mallia ei kuitenkaan päästä hyödyntämään ennen kuin ne juniorit on saatu lajin pariin tavalla taikka toisella.

Mielestäni uusien harrastajien haaliminen on sekä seurojen että myös alan jälleenmyyjien / maahantuojien vastuulla. Seurat tekevät jo työtä aktiivisesti tämän eteen ja toki myös jälleenmyyjät tietyllä tapaa, mutta sen lisäksi että laitteet myydään tulisi mielestäni asiakkaita puskea radalle ja kilpailutoimintaan.

Tähän liittyen olen miettinyt, että voisimme kokeilla mallia missä jälleenmyyjä antaisi uudelle auton ostajalle / harrastelijalle auton mukana kupongin joka oikeuttaisi joko ratamaksuun treeniradalle taikka sitten jopa yhden taikka kahden kisan osallistumismaksun / kertalisenssin. Tässä mallissa kuitenkin pitäisi tulla kaikkien vastaan (seurat, radat, myyjät), koska kukaan ei suoranaisesti tästä hyödy (rata/osallistumismaksua ei tule mistään). Kuitenkin pidemmässä juoksussa se näkyy toivottavasti uusina harrastajina, varaosien myyntinä jne.

Valitettavasti meillä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kertalisenssiä, eli siis osallistumismaksu pitäisi ainakin alkuvaiheessa kohdistua kerhokisaan missä lisenssiä ei vaadita.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Vesa - 09.09.10 - klo: 23.35
R/C kamoissa on kisoihin lähdettäessä kiinni vähintään se 1000euroa, joten ei se 26euron lisenssi ja 20-30euron seuran maksu VOI olla niin vaikeeta maksaa...
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: copter - 09.09.10 - klo: 23.41
M-8 luokassa aloittelija voi olla liikenteessä sillä n. 300-400€ RTR setillä. Eikä tämä mielestäni ole kustannuskysymys, vaan se kynnyksen madaltaminen että nähdään mistä kilpailemisessa on kysymys.

Olen muiden maiden federaatioiden kanssa käynyt keskustelua ja muutamassa paikassa missä tätä on kokeiltu, niin on tällaisesta menettelystä hyviä tuloksia. Näissä maissa maahantuoja on nähnyt tästä saavutettavat hyödyt ja ottanut kyseiset kustannukset kontolleen (hyvittävät seuroille maksut). Toki tällainen malli olisi myös Suomessa optimi.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 00.03
R/C kamoissa on kisoihin lähdettäessä kiinni vähintään se 1000euroa, joten ei se 26euron lisenssi ja 20-30euron seuran maksu VOI olla niin vaikeeta maksaa...

UAU liittyminen 35 + jäsenmaksu 35 + lisenssi 26 + osallistumismaksu kisaan 25
Tekee äkkimatematiikalla 121e
+ isän kyyti + paikanpäällä syöminen + isän syöminen + setti uusia renkaita
Aika äkkiä alkaa tulla aika iso summa vain KOKEILLA kisaamista.

Kyllä se vaan VOI olla kiinni siitä läheteekö kokeilemaan ekaa kisaa, vai kuuluuko se sama vanha veisu... "ehkä me tässä treenaillaan ja haetaan kokemuksia ennenkuin kehdataan tulla kokeilemaan..."

Kertalisenssi olis todellakin tervetullut takaisin.

On myös kuskeja jotka eivät hanki lisenssiä koska tietävät jo etukäteen ettei pysty tulemaan jokaiseen kisaan... tai EHKÄ pystyis käymään kahdessa...
Ei maksa vaivaa monelle perusharrastajalle.

Ja tämä on näkynyt kisaajien vähentymisenä.

Osaltaan isona syynä on nimenomaan Finnish Openin puuttuminen tältä kaudelta.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Vesa - 10.09.10 - klo: 00.06
heh, mnee vähän offtopiciksi, mut ei oo kyl Oulusta koskaan ollu este lähtee kisaamista aloittamaan etelään, 600km per suunta ja kustannuksia "hiukan" enemmän. Mut ikuisuuskysymyksiähän nämä :D Noh, jatkakaa. LOL

edit: Mutta joo, maahatuojat ois hyvä saada jotenki mukaan tukemaan ja kannustamaan kisaamaan lähtemistä, useimpia ei kiinnosta kuin se raha jonka autosta saa. Onneksi krossipuolella on tehokkasti toiminu tuo Finnish Open, vastaavaa aktiivisuutta (harrastajapohjaa) kaivattais muissakin luokissa sen myönnän.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: copter - 10.09.10 - klo: 00.15
Kustannuksia toki tulee ja se tiedetään. Lähinnä pointti tässä nyt on vain olisi hyödyntää mallia joka ainakin tuolla tiettyjen aineiden katukaupassa tuntuu toimivan (pari ekaa sessiota ilmaiseksi). :mrgreen:

Mielestäni asia voidaan rinnastaa ruokakaupassa vähän väliä näkyviin maistajaisiin. Jokin uusi tuote tulee markkinoille ja kauppaan laitetaan ständi missä tätä uutta lihaa / keksiä / leipää tms voi maistaa ja toivotaan, että se johtaa tuotteen ostamiseen tällä kauppareissulla sekä jatkossa.

Ehkä tämä kuitenkin kuuluu osittain yleiseen keskusteluun toiminnan kehittämisestä eikä siis ole mitenkään M-8 spesifistä, mutta tuli nyt tässä samassa yhteydessä mieleen kun mainittiin uusien / nuorien harrastajien puute.

Mitä tulee tuohon Finnish Openin puuttumiseen, niin se on toki harmi. Kuitenkin mielestäni siitä riippumatta ajetaanko Finnish Open sarjaa ensi kesänä, niin tuo NM voitaisiin toteuttaa SM -sarjan yhteydessä. Ja jos asioista päästäisiin yhteisymmärrykseen kauppiaitten sekä FO järjestäjien kanssa, niin tuota esittämääni mallia voitaisiin hyvin kokeilla juuri FO sarjan kanssa, koska ei vaadi lisenssiä.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: racersrcshop - 10.09.10 - klo: 00.17
Paljon tärkeämpää olisi saada junnuille sitä ajoaikaa lisää, vaareilla on kyllä ollut vuosia aikaa harjoitella ja ajaa, ajokortit taskussa yms.

Niitä 10-15v junnuja pitäisi saada enemmän mukaan ja muutakin ajoa nostajien kera kuin se 15-20min nousu ja lyhyet alkuerät. Tästä lystistä saa maksaa tottakai täydet hinnat ja kaivaa nenää kisapaikalla loppupäivän ja katsoa kun paremmat ajaa ja saa lisää reeniä. Ei voi mitenkään sanoa että tämä nykyinen malli tukisi heikompia kuskeja. Vielä sinne joku vaarifinaali väliin niin saa junnut katella ku papat vetää, laitetaan vielä alimmista finaaleista pudonneet sinne nostamaan, ettei tule aika pitkäksi. Nuorelle tuo alimmasta noususta keskeyttäminen ja esimerkiksi koko kisan häviäminen ottaa varmasti paljon kovemmille kuin meille "vanhoille". Toisen mahdollisuuden tarjoaminen päivän lopuksi pitäisi sitä intoa yllä ja antaisi tottakai myös rahalle paremmin vastinetta. Jos tavoite on vain pedata itselle sitä ajoaikaa tai menestystä kun ei muuten kerkiä, niin voihan tämän lajin "nuorisotyön" lopettaa kokonaan ja kusta omaan housuun, hetken se lämmittää.

tässä hyvä idea. Sellaisella erolla kuitenkin että mukaan ottaa junnujen lisäksi aloittelijat. Kuka sitten määritteleekin sen että kuka on aloittelija. Tulisi sitä arvokasta ajokokemusta tosiaan jota ei muuten todennäköisesti saa kun tippuu heti alkuunsa. Ensi kaudella ensimmäiset M8 kisani ajattelin ajaa, ja tuollainen olisi hieno juttu.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Sami L - 10.09.10 - klo: 00.45
Joo se ei ehkä sinulle (Vesa) ole ongelma kiertää kisoissa ja maksella maksuja, mutta kun tätä lajia ajavat muutkin. Iso osa näistä tulokkaista jotka pitäisi saada kisoihin saavat kaiken rahoituksen faijan lompakosta ja kaikki ostokset myös pitää sinne perustella. Tämä "ehkä me tässä treenaillaan ja haetaan kokemuksia ennenkuin kehdataan tulla kokeilemaan..." tulee kuitenkin esiin USEIN, ainakin täällä, ei ehkä Oulussa. Höpisit tonnin vehkeistä, RTR-paketti ja hilppeitä on alle 600e, tähän kun ynnäät n. 100e virastomaksuja, eli kisaamista kokeilevalle pakollisia, niin se on aika iso osuus kokonaispotista. Mitenkäs se .21 kone sen RTR .28-koneen tilalle 200-250e ja siihen laillinen pilli vielä sen 50-100e? Ihan oikeastiko tässä ei ole mitään ongelmaa, helppo ja aloittelijaystävällinen luokka?

Vaikka se kynnys ei tosiaan kokeneemmille ole ongelma, niin se on ongelma ensikertalaisille, jotka juurikin pitäisi 'saada koukkuun' ja sitten hankkimaan ne lisenssit. Kuinka moni aloittaa kartingin harrastamisen ostamalla auton, lisenssit, muulin, varikkoteltan yms rojut ja kuinka moni heittää kympin tiskiin hallilla ja käy pörräämässä 10min? Kuinka moni käy ensin rangella tai golfkoulussa ja sitten vasta hankkii bagin ja golfauton? Aloituskynnys on 1:1 aloitussumman kanssa. Eli vaikka yksi Oululainen nyt käykin ulkomaita myöten kisaamassa, ei voi tarkoittaa sitä että jokin luokka on helposti lähestyttävä, tai sen asioista keskusteleminen olisi jotenkin turhaa tai vähäpätöistä, koska sinä olet voittanut isompiakin ongelmia asuinpaikastasi johtuen. Missä ne Oululaiset on M8 kisoista, kun siellä on niin sisukas asenne ja paljon rahaa?

Mitä tulee sitten M8 luokan kehitykseen ja näihin FO-spekulaatioihin, niin yksi taitekohta lajin kasvussa oli tämä kauppiaiden jatkuva kädenvääntö ja leirijako, joka vei fiilikset monilta. Olen spekuloinut, että eräs kovasti hypetetty automerkki voi kääntää tilanteen taas toiseen suuntaan. Jos esimerkiksi UAU:n suunnalta nämä "fiilikset menee" vielä muutamalta tärkeältä ihmiseltä, niin ollaan todella kusessa (erityisesti Lavangon rataprojektin kanssa). Kisajärkkäreiden niskaan on myös kipattu ihan sankokaupalla, joten en ihmettele laantunutta intoa siltäkään osin. Järjestyspuolen aktiivisuus näkyy kuitenkin suoraan uusien tulokkaiden määrässä. Foorumilla luokan autoja käsittelevät triidit ovat lähestulkoon kuolleet, kokeneet eivät enää jaksa täällä neuvoa, opastaa (ja mainostaa) samaan tapaan kuin vielä muutama vuosi takaperin.

racersrcshop: Junnupodiumihan tapasi pari vuotta sitten koostua parrakkaista, tai parrankasvussa hyvässä vaiheessa olevista junnuista.  :grin:
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Vesa - 10.09.10 - klo: 00.53
Meni vissiin pointti sulla ohi. Aloittaa voi vaan kerran. Oulussa ei toistaiseksi ole M8 rataa, lähimmälle matkaa 350km. Muissa kisoissa kylläkin ihan hyvä edustus.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: copter - 10.09.10 - klo: 00.57
Sami L on kyllä ihan asian ytimessä tässä asiassa. Erittäin hyvä pointti joka kantilta katsottuna. Tuosta kauppiaiden leirijaosta ja kädenväännöstä olen kuullut hyvin monelta taholta ja juuri tuon saman "meni fiilis" kommentin, joka mielestäni on huolestuttava. Samoin myös kisoissa tapahtuvasta äänestyksestä olen monelta taholta kuullut, että ei ole mielekästä harrastaa kun muutama kaveri kokoajan avautumassa joka kisassa ja ihan samoista asioista.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: Penguin - 10.09.10 - klo: 01.27
Mitään en M8:lla ajamisesta tiedä, jos ei lasketa PM-kisan seuraamista katsojana. Hienoa kisailua muuten! Mielenkiintoista että nyt ainakin osa keskustelijoista on huomannut noiden maksujen olevan este kisaamisen aloittamiselle. SC-kisaamisen osalta otin tämän esille keväällä ja tuli aika rankasti lunta tupaan, kun väitin tuota samaa. Hienoa että ainakin osa on tuon kesän aikana ymmärtänyt.

Viime talvena pohdimme Foffi-kisojen osalta aloituskynnyksen korkeutta ja aloituskustannuksia. Lajissa oli kolme luokkaa, yksi polttis- ja kaksi sähköautoluokkaa. Kaikissa aloitusinvestointi kilpailukykyiseen ajokalustoon vaati lähemmäs 1000 euroa, isommassa sähköluokassa paljon tuon päällekin. Lisäksi kaikki autot sähköluokissa oli rankasti rakennettuja eikä kaupan hyllystä otettu auto ollut kilpailukykyinen edes huippukuskin käsittelyssä.

Ratkaisuksi nostettiin uusi SC-autoihin perustuva luokka, joka korvasi osanottajapulasta kärsineen nitroluokan. SC:ssä ajetaan täysin vakioilla SC-autoilla, jotka sellaisenaan kelpaavat vaikka maastosarjan yhteydessä järjestettyihin kansallisiin SC-kisoihin. Ainoa käytännössä tarvittava lisähankinta on laparenkaat foffin rinnejaksoille. Nämä autot mahtuvat myös pienemmän sähköautoluokkan sääntöihin, joten samalla autolla on voinut ajaa kahdessa luokassa, joskaan eivät aivan pärjää luokkaan rakennetulle huippukalustolle.

Toinen uudistus, joka lajiin otettiin, niin yhteen kisaan jokaisessa luokassa saa kauden aikana osallistua ilmaiseksi. Käytännössä nämä asiat tekivät ensinnäkin SC-luokasta erittäin suositun, mutta ovat myös tuoneet useita uusia harrastajia lajin pariin. Tämä siitäkin huolimatta, että kaikki kisat ovat kilometrien päässä mistään mihin pääsee julkisella kulkuneuvolla. Kisaajia tulee niin läheltä kuin kaukaakin, jopa satojen kilometrien päästä.

Miksi kerron tämän täällä, niin uudelle harrastajalle ikään katsomatta aloituskustannukset ovat suurin este aloittaa kilpaileminen. Takaraivossa on ajatus, että entä jos en osaa tai jos kilpaileminen ei sittenkään ole minun juttu. Viimeisintä ruokkii myös hyvin pro-kuskit, jotka menevät kaksi kertaa kierroksella ohi aloittelijasta.

Kisaamisen voi aloittaa vaikka käytetyllä kalustolla, jolloin riittää ehkä jopa alle 500 euron kokonaispanostus kalustoon ja tarvikkeisiin. Jos kisaaminen tai ajaminen ylipäätään ei sitten maistukaan, niin tästä saa leijonanosan pois myymällä kaluston. Sen sijaan näistä *HOKE*:n listaamista "virastomaksuista" ei saa senttiäkään takaisin.

Ajatus mahdollisuudesta osallistua ensimmäiseen kisaan ilman noita noita jäsenyyksiä ja lisenssimaksuja voi todella auttaa uutta kilpailijaa alkuun. Sitä vaan en ymmärrä miksi sen autokauppiaan pitäisi niitä maksuja kustantaa. Eikö kyse ole kuitenkin siitä että seura saisi aktiivin jäsenen ja kilpailuihin saataisiin osanottajia. Silloin mielestäni olisi seuran, kisajärjestäjien ja AKK:n paikka alentaa tuota aloituskynnystä. Kertalisenssi käyttöön ja siten että ensimmäisen kertalisenssin saisi ilmaiseksi tai täysin nimellisellä euro hinnalla. Lyhytnäköisesti voisi olla jopa tappiollinen, mutta niinhän markkinointi aina on. Tämä ensimmäinen kerta pitäisi sallia myös ilman seuran jäsenyyttä. Kisamaksustakin vielä ainakin alennus, niin parhaimmillaan ensimmäisen kisan virastomaksut nolla euroa ja kiinnostus herätetään tällä.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 02.04
heh, mnee vähän offtopiciksi, mut ei oo kyl Oulusta koskaan ollu este lähtee kisaamista aloittamaan etelään, 600km per suunta ja kustannuksia "hiukan" enemmän. Mut ikuisuuskysymyksiähän nämä :D Noh, jatkakaa. LOL

Eli ilmeisesti joitain oululaisia on homman alottanut... Hyvä...

Silti pari Oululaista ei ole sama asia kuin muutamakymmen pääkaupunkiseutulainen.

Täällä on todella paljon harrastajia jotka ajaa, mutta kisoihin saa olla oikeasti houkuttelemassa.
Ja todellakin yksi kynnys on tuo vähintään yli 100 euron summa joka pitää maksaa jo ENNEN kuin edes pääset kokeilemaan onko se kisaaminen nyt sitten niin jees kuin annetaan ymmärtää.

Siihen tosiaan vielä muut kulut päälle niin todella harvassa on varsinkin ne junnut joilla on mahdollisuus yhtäkkiä tempasta jopa 1000e harrastuksen aloitusbudjetin päälle vielä parinsadan euron KOKEILUmaksu.
Sillon näkee kuinka kokeilu jää ensvuodelle harkintaan...
Harmi, mutta näin se vaan tosiaan on.

Uusia on tänäkin kesänä tullut M8 ja GT-8 luokkiin, mutta ei lähellekään sitä määrää mikä olisi mahdollista jos kynnys olisi pienempi.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: VihtiRC - 10.09.10 - klo: 06.42
Junnuja ja uusia harrastajia todella tarvitaan. Ilman uusia kasvoja tämä harrastus näivettyy ennen pitkää kokonaan. Täällä aikaisemmin keskusteltiin M8 kisoihin mahdollisesti sallittavasta sadekelin autosta. Ainakin HOKE vastusti ajatusta, kuten minäkin! Perustelut, sitten kun se uusi kaveri on saatu kilpailutoimintaan mukaan ja jatkokin näyttää todennäköiseltä, poika ja isä alkavat selvittämään mitä tämä nyt sitten maksaa ja milläs vehkeillä ne muut ajelee. Tämän tuloksena perhe päättää ostaa kunnon kitin rtr:n sijaan. Kaikki hyvin kunnes poika toteaa isälle, että niitä reilun viidensadan rakennus-sarjoja pitääkin olla kaksi. Eihän ole mitään järkeä mennä kisoihin, jossa kaikki muut ajavat kakkosautolla sateen sattuessa!!!! Summa summarum, jos halutaan uusia harrastajia/kilpailijoita mukaan mutta ollaan huolissaan aloituskustannuksista/ kustannuksista yleensä, ei niitä ainakaan pidä nostaa nykyisestä.
Otsikko: Vs: M8 kauden 2011 (sarja)säännöt
Kirjoitti: peitsamo - 10.09.10 - klo: 07.54
Voisko tästä lohkasta tämän hyvän keskustelun Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?  (http://rc10.fi/index.php?topic=35751.0) aiheketjuun?
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 10.09.10 - klo: 08.35
Peitsamo: Jep, siirretty

*HOKE*: Eikö junnuille ole mitään alennuksia UAU:ssa? Omassa seurassani normaali jäsenmaksu on 30 euroa (+5 euroa liittyminen), mutta alle 18 vuotiailla maksu on vain 10 euroa vuodessa (eikä erillistä liittymismaksua). Varmaankin kannattaisi ottaa asia esille UAU:ssa jos maksut todellakin ovat noin suuria junnuille?

SM-kisat kuitenkaan ei välttämättä ole se paras paikka kokeilla kisaamista ensimmäisen kerran, kerhokisoista se innostus pitää saada ensin alkuun ja sitäkautta liittyy sitten seuraan ja ostaa lisenssin kun haluaa ajaa lisää kisoja.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 10.09.10 - klo: 10.10
Tarkastin netistä niin olikin UAU:n maksut junnuille sentään vähän pienemmät mitä Hoken laskelmissa: 25 eur jäsenmaksu + 20 eur liittymismaksu. Näitä "virastomaksuja" kuitenkin pitää olla että voidaan olettaa jatkossa myös kisoja järjestettävän, mutta uusille kuskeille mieluummin alemmat hinnat kuin tuollaiset ylimääräiset lisäkulut liittymisestä tms.

Tässä aiheessa keskusteltiin viime talvena TSS-10 luokan 18 vuoden maksimi-ikärajan poistamisesta. Nyt kun kausi on ajettu niin kilpailijamäärät kaksinkertaistuivat viime vuodesta vakioluokassa. Todella onnistunut uudistus kun saatiin paljon uusia kuljettajia! Ensi talvena vauhdit tippuvat (todennäköisesti) 0-ennakkosäätimien myötä niin saadaan luokka sopimaan vielä paremmin aivan uusille kuljettajille. Toivottavasti helposti lähestyttäviä autoluokkia saadaan myös muihinkin kuin touringautoihin, esim. mattoautoihin kun nykyviriin ei kovin helposti voi lähteä mukaan ilman aikaisempaa ajokokemusta muista nopeista luokista.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jerzirccar1 - 10.09.10 - klo: 10.24
Mikä autourheilu luokka on halvin harrastaa  :huh:
Ei mikää harrastus ole halpa se täytyy muistaa.
Tämä laji tarjoa siis niin hyvää sosiaalista elämää että tuo raha on niin pieni siihen verrattuna mitä se tuo myös mukana. Kavereita saa jos on vähäkään aiktiivinen.
Oli pirun hienoa mennä M8 PM kisoihin kuin joka nurkassa on joku jolle voi puhua kuulumisista.
Jerzi
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 10.27
Tarkastin netistä niin olikin UAU:n maksut junnuille sentään vähän pienemmät mitä Hoken laskelmissa: 25 eur jäsenmaksu + 20 eur liittymismaksu. Näitä "virastomaksuja" kuitenkin pitää olla että voidaan olettaa jatkossa myös kisoja järjestettävän, mutta uusille kuskeille mieluummin alemmat hinnat kuin tuollaiset ylimääräiset lisäkulut liittymisestä tms.

Joo... laskin homman aikuisten maksujen mukaan...
Silti varmaan se pointti menee perille kuitenkin.

Ja eniveis... näitä aikuis harrastajia on tällähetkellä paljon enemmän jotka juuri harrastelevat, mutta odottelevat ennenkuin "kehtaavat/uskaltautuvat" hommaan mukaan...

Ja koska eivät heti alkuvuodesta uskaltaudu mukaan niin sillon se kynnys kasvaakin vielä isommaksi tuon lisenssin suhteen.
Loppukaudesta kun ostat lisenssin jolla vähän kokeilet... No ehkä sitten innostutkin ja ajat sarjan loppuun... ainiin, mutta eipäs olekaan enää kuin 1 kisa jäljellä, tai sitten kyseinen kisa oli jo se viimeinen.

Se nimenomaan tekee touhuun turhan ison kynnyksen että se yksi kokeilu maksaa suoraansanottuna turhan paljon...
Oli kyseessä sitten aikuinen tai juniori.

Meille jo vuosia harrastaneille ja aktiivisesti kisoja kierteleville homma ei tunnu missään ja summa on erittäin pieni...
Joo joo, mutta otetaan nyt jälleen huomioon että me kierretään niitä kisoja paljon vuodesta toiseen... Meille se maksu jaettuna kisojen määrällä ei tunnu missään.

Mutta aloittelija kun maksaa pitkälti toista sataa yhden kisan kokeilusta niin on se ihme jos ei kaikki huomaa että tuo on paljon rahaa kokeilla.

Kertalisenssi aikana kisoihin sai moninkerroin helpommin porukkaa... Aina sai kuulla "joo no eihän se ny paljoa maksa"
Nyt vastaukset on täysin toisensuuntaiset.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 10.09.10 - klo: 10.39
*HOKE*: Miksi laskit aikuisten maksujen mukaan kun tuolla aikaisemmin puhuttiin junnusta ja nuorisotyöstä ja itsekin laskit esimerkkiisi isän kyydit ja syömiset? Kyllä töissä käyvällä aikuisella ihmisellä pitäisi olla laittaa rahaa noihin UAU:nkin maksuihin, mutta junnulla ihan eri asia.

Syksyisin alkavalla sisäkaudella on ainakin ollut ihan toimiva systeemi: Syyskaudella on haalittu uusia kuskeja harrastukseen mukaan ja on ajettu kerhokisoja missä ei ole mitään suurempia vaatimuksia niin lisensseistä kuin 100% kisalaillisesta kalustostakaan. Sitten kun on muutama kuukausi treenailtu ja kisattu niin osa on innostunut niin paljon että liittyy seuraan, ostaa lisenssin ja lähtee ajamaan isoja kisoja. Kesällä harmittavasti on kerhokisat kadonneet kokonaan ja ainoa keino siinä vaiheessa on sitten lähteä suoraan SM-kisoihin kisaamista kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 10.56
Noi voi elämä...
Anteeksi pieni kömmähdys summissa.

Onko pointti mahdoton ymmärtää jos sattu tulemaan aikuisten summat kun puhuin junnuista???


Kerhokisoja jne yms.


Mistäs tämä koko keskustelu lähtikään???
Ainiin.... Polttiskrossin säännöistä!!

No siellä ei ollut tänäkesänä kerhokisoja koko luokassa kuin hyvin vähän FO kisojenkin jäädessä vain yhteen.
Silti vaikka pidettäis kerhokisoja kerran viikossa niin SM kisan kokeilu on edelleen iso summa yhdelle kerralle vain kokeiltavaksi.

Turha hypätä vertaamaan muita luokkia tähän aiheeseen kun puhe alkoi puhtaasti M8 luokasta, mutta nyt vain siirrettiin tähän yleisempään.


Jos sulla on yhtäkkiä rahaa pistää 200 sileeks vain kokeillakses jotain niin onneksiolkoon.
Ilmeisesti täällä pääkaupunkiseudulla rahan arvo on eri tai sitten kehäkolmosen ulkopuolella palkat suuremmat.

Näe nyt oikeesti asia harrastajan silmin...
Kerta kokeilu maksaa noin paljon... Yksi kerta!!!!
Sen takia painotan yhtä kertaa koska näin harrastajat nimenomaan ajattelevat.
Jos se kokeilu jää siihen yhteen kertaan sillä kaudella niin sillon sinä olet maksanut yhdestä kisasta tuon summan.


Nimenomaan sulle se ei varmasti tunnu missään maksaa kerhon maksuja ja lisenssejä... Sähän ajatkin kisoja paljon ja tiedät jo ennen maksuja suorittaessa että tulet ajamaan useita kisoja.
No eihän se sillon tunnukaan yhtään missään.

Ei ole mulle mikään tuska pistää 35 + 26 syrjään...
Tolla summalla saan luvan osallistua kisoihin mitkä jaksan kiertää, eli kaikki polttis kisat ja päälle muut kisat mihin jaksaa mennä ajelemaan.



Jokatapauksessa... Näe nyt heuli sinäkin pointti, äläkä köyri pilkun mutkaa siitä että satuin ottamaan yöllä väärän summan käyttöön.

Tilanne ei siitä kuitenkaan mihinkään muutu.
Näin se vaan menee... Näin se on mennyt ja juuri tuosta asiasta minulle moni tuttu "avautunut"
Ei auta vaikka vuosia harrastaneiden mielestä summa on pieni... Ei auta vaikka satunkin junnuista puhuessa ottamaan aikuisten summat vahingossa käyttöön...
Ei...auta ei...

Silti se on isolle osalle ollut niin iso investointi loppukauden kisaan että ovat jättäneet väliin.
Moni on kyllä puhunut että pitää sitten tulla enskaudella ajamaan... nyt ei viittiny maksaa noita maksuja yhden kisan takia.

Mä en puhu omasta mielipiteestäni, vaan siitä mistä nämä harrastajat nimenomaan puhuvat ja siitä miten homma on nyt tänäkin kesänä mennyt.
Ja miten olikaan eri kun oli kertalisenssi.
Sillon moni tuli kertalisenssillä kokeilemaan ja jäi siitä koukkuun.
Ei mikään hirveen iso ero rahasummassa, mutta oli kuitenkin...
Senverran tuntuva kuitenkin että näin se on nyt parina viimevuonna mennyt M-8 luokassa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: tturku - 10.09.10 - klo: 11.03
Kyllä noihin liittymismaksuihin seuriin ja kisoihin voisi jotain reippaita alennuksia junnuille ja alottelijoille antaa vaikka ekaksi vuodeksi. Muualla kuin PKS seudulla asuville ei tule välttämättä mieleen, että varsinkin tällä hetkellä Helsingissä, Vantaalla tai Espoossa asumiskustannukset ovat "älyttömällä" tasolla ja niihin lohkeaa monelta iso osa palkasta. Täällä saa 200 k€ hikisen kerrostaloasunnon kun "maaseudulla" samaan hintaan irtoaa hieno tontti ja uusi omakotitalo (vähän kärjistetysti). Vuokratkin ovat samassa suhteessa korkeat. Monella lapsiperheellä ne pienetkin lisämenot voivat olla juuri se ratkaiseva asia, joka tappaa mielenkiinnon lajiin.
Nykyään sentään autot, ja tekniikat ovat tulleet kohtuulliselle tasolle, joten kilpailutoiminnan aloittaminen esim. käytetyillä kamoilla ei maksa ihan maltaita. Nyt pitää oikeasti saada vain esim. Vantaan myyrymäen uuden radan tuomien mahdollisuuksien mukana tulevat uudet kasvot imaistua mukaan myös kilpailutoimintaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 10.09.10 - klo: 11.08
*HOKE*: Olen kanssasi samaa mieltä että kertalisenssi olisi ratkaisu tuohon ongelmaan. Älä kuitenkaan omi tätä aihetta M8-luokalle kun on tässä aiheessa kuitenkin muistakin luokista puhuttu ja hyvä miettiä parhaita keinoja uusien harrastajien saamiseksi lajin pariin (ja sitä kautta myös polttiscrossiin). Mielestäni uusia harrastajia ei kannata suoraan yrittää saada SM-luokkiin, vaan joko ensin kerhokisoihin tai uusille kuljettajille suunnattuihin vakioluokkiin.


AKK:n sivuillahan lukee näin lisensseistä:

Lainaus
Tutustumislisenssi

Lisenssi on käytettävissä autosuunnistuksessa, autoslalomissa, taloudellisuusajossa, pienoisautoilussa, off roadissa, jokamiehenluokassa, kartingissa sekä driftingissä harjoitus-, jäsenten- ja kerhojenvälisissä kilpailuissa sekä rallissa seurakilpailuissa II-ohjaajalla. Muissa kilpailuissa kaikissa lajeissa kilpailijoilla on oltava tarkoituksenmukainen vuosilisenssi mahdollisine lajikohtaisine tutkintoineen. Tutustumislisenssi ostetaan kilpailupaikalla. Tämä lisenssi ei edellytä kuulumista jäsenyhdistykseen.

Tuossa on vain se ongelma että näitä pienempiä kisoja ei pidetä missä tuo olisi mahdollista vaan lähes kaikki "oikeat" kisat ovat nykyään SM-arvoisia mihin ei kertalisenssejä ilmeisesti saa AKK:n puolesta millään sääntömuutoksellakaan?
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 11.12
Hetkinen hetkinen... Sitten siirretään keskustelu takaisin sinne mistä se tähän siirrettiin.

Kuten sanoin...
Keskustelimme M-8 säännöistä ja ylipäätään siihen liittyvistä asioista M-8 sääntö topikissa.
Yhtäkkiä huomaan aamulla että keskustelut on siirretty.
No minä puhuin edelleen vain M-8 luokan asioista, mutta siihen pistetäänkin vastauksia viitaten muihin luokkiin.
Siksi se ei nyt vaan toimi.

Kuten sanoin... joo... muissa luokissa on tupannut homma menemään erilailla.
Varsinkin turistissa.
Siellä pidetään pitkän talven aikana paljon kisoja... paljon kerhokisoja sekä lisenssin alaisia kisoja.

Tällähetkellä näiden muiden luokkien esimerkit eivät nyt vain istu yhteen M-8 (sekä GT-8) ongelmien kanssa.

Joko siis vastataan edellisiin viesteihin edelleen jatkaen puhumista siitä mistä aloitettiinkin, tai sitten tämä siirretään takas missä oli ettei tartte mennä sekalaiseksi sopaksi.

Keskustelun aihe muuttui välittömästi kun viestit siirrettiin toiseen aiheeseen.
Paitsi kun siirrettyjen viestejen sisältö pysyi edelleen vain M-8 luokassa.

Pitäiskö nyt siis näitä polttiskrossiharrastajia vääntää vaihtamaan luokkaa että pääsevät ajamaan niihin vakioluokkiin jne... Ja sit ehkä vuoden päästä tulla takas polttiskrossin pariin.

ja eiku taas paljon lisää investointeja.

Täällä kun on paljon harrastajia jotka ajaa vain polttiskrossia... Ovat sillä aloittaneet ja haluavat vain sitä ajaa... Muut luokat eivät heitä paljoa tunnu kiinnostavan.
Ja kun nämä jo polttiskrossia jonkinaikaa harrastaneet on vaikea saada ajamaan M-8 SM kisoja niin ei siihen auta ottaa keskusteluun mukaan sitä miten se muissa luokissa menee... se kun on eri tarina.

Ja siis... ilmanmuuta hyvä että keskustellaan yleisesti siitä miten saada porukkaa lisää kisatoimintaan...

Kunhan vaan muistetaan etei luokkia pysty keskenään oikein sekottamaan... Niissä kun on monissa hyvin eri kuviot monessa suhteessa, ja on paljon harrastajia jotka ajavat vain tiettyä luokkaa.

Vain me aktiivit joille ei muutenkaan lisenssit yms kuviot ole ongelma, hypitään luokasta toiseen ja ajetaan millon mitäkin.
Meille se on niin naurettavan helppo kuvio että välillä oikein unohtaa että aloittaneilla tai hetken jo harrastaneilla hommat on monesti todella paljon eri kuin meillä joilla on autoja joka kaapissa ja ajetaan millon mitäkin ja vaikka kaikkia samaan aikaan jos mahdollista.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Heuli - 10.09.10 - klo: 11.27
*HOKE*: Peitsamon pyyntö oli ihan hyvä ja siksi nämä aiheet yhdistin. Sinulla on moden oikeudet niin pystyt kyllä viestisi takaisin tänne (http://rc10.fi/index.php?topic=50127.0) siirtämään jos ne eivät mielestäsi tähän aiheeseen enää sovi tai sitten perustat uuden "Miten saada lisää harrastajia M8-luokkaan" -aiheen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 11.33
Kyllä kyllä kyllä...

Oli hyvä... nyt unohdat vain edelleen sen että viestit joissa puhuttiin vain M8 liittyvistä asioista ovat sitä edelleen...
Niihin ei voi vastata yhtäkkiä kuin puhuttaisiin asioista yleisesti, koska se ei sitä alunperin ollut...
Eli ei voi sotkea eri luokkaa mukaan kun vastaa viestiin joka kirjoitettiin vain M8 liittyvässä topikissa.
Vaikka kuinka yleinen keskustelunaihe onkin niin silti pitää ottaa huomioon luokkien eroavaisuudet.
Ihan hyvä että viestit on yhden aiheen alla, mutta kantaa ottavien kannattaa ottaa huomioon ettei eri luokkien kuviot toimi samalla tavalla toisissa luokissa.
Ja siis kuten muistaakseni tämäkin topikki alkoi aikanaan siitä että onhan noita harrastajia ajamassa, mutta millä ne saadaan kisaan...
Eli on harrastajia ajamassa jotain luokkaa jo, mutta ei tule kisaan...
Ei siihen auta jos polttisjamppa katsoo että kausi on liian lyhyt ja maksut ekaan kokeilukisaan liian isot kun ei sillä saa välttämättä enää yhtään enempää kisoja ajaa... kun kausi on jo loppu.
Eli eihän topikin aihe ole, kuinka saada harrastaja vaihtamaan luokkaa ja sitäkautta osallistumaan kisoihin.

Ymmärrätkö  :wink:

No mutta nyt ennenkuin lähden hommiin, vielä viimenen toisto ja mun pointin toitotus...


Meidän mielipiteet summan suuruudesta ei vaikuta tippaakaan siihen mikä on se totuus mitä harrastajien suusta yleisesti kuulee.
Sun, mun, 100 jo kauan harrastaneen mielestä summa on erittäin pieni... no mutta me nähdäänkin asia täysin eritavalla kuin ne harrastajat jotka haluais vain kokeilla.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *Wimmu* - 10.09.10 - klo: 15.23
Kyllä noihin liittymismaksuihin seuriin ja kisoihin voisi jotain reippaita alennuksia junnuille ja alottelijoille antaa vaikka ekaksi vuodeksi.

Tuohon pääsee vaikuttamaan asettumalla ehdolle seuran hallitukseen!
Tällä hetkellä UAU:ssa ei ole pienoisautoilijoista edustajaa hallituksessa,
halukkaita tähän hommaan kun ei ole.

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 10.09.10 - klo: 15.41
Mikä autourheilu luokka on halvin harrastaa  :huh:
Ei mikää harrastus ole halpa se täytyy muistaa.
Tämä laji tarjoa siis niin hyvää sosiaalista elämää että tuo raha on niin pieni siihen verrattuna mitä se tuo myös mukana. Kavereita saa jos on vähäkään aiktiivinen.
Oli pirun hienoa mennä M8 PM kisoihin kuin joka nurkassa on joku jolle voi puhua kuulumisista.
Jerzi

Kevennys:  vaimoni mielestä pienoisautoilu ei tarjoa sosiaalista elämää ollenkaan, päinvastoin haittaa sitä  :wink:

Oikeasti olet oikeassa oikeastaan tässäkin. Varikkomeininki on +++.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Vesa - 10.09.10 - klo: 15.55
Nykyaikaa kun eletään, esim. Facebook-profiilista voi hyvin kertoa, onko R/C touhu sosiaalista. Ainakin omalla kohdalla 90% kavereista on kisapiireistä tuttuja kavereita.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: tturku - 10.09.10 - klo: 15.58
Of topic: Senhän voi tulkita miten itse haluaa: Joko ei ole elämää pienoisautoilun ulkopuolella tai sitten on vain täydellisesti omistautunut lajille  :mrgreen:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koheltaja - 10.09.10 - klo: 16.13
Of topic: Senhän voi tulkita miten itse haluaa: Joko ei ole elämää pienoisautoilun ulkopuolella tai sitten on vain täydellisesti omistautunut lajille  :mrgreen:

Tuota kun alkaa ajattelemaan syvällisemmin niin maailmankaikkeus tuntuu kovin pieneltä, äijässä on selvästi filosofin ainesta :mrgreen:

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Tuukka - 10.09.10 - klo: 16.18
Voisiko tässä olla lista haasteista, joita ensikertalainen ja varsinkin nuori sellainen kohtaa:

1. Oikeiden varusteiden hankinta:
- onko auto luvallinen?

2. Maksut:
- lisenssi, mistä saa mitä maksaa - ai niin paljon. Mikä on kiti?
- pitää olla seuran jäsen, paljonko se maksaa?
- huoltajalisenssi (onko esim jalkapallon vaihtopenkkivanhemmalla huoltajalisenssi? Ei vai, no sit ei poikasi/tyttösi pelaa!)

3. Pelkääminen:
- olenko riittävän hyvä?
- Mitä muut sanoo?
- voiko tulla viimekauden autolla ilman titaaneja?
- Mitäs jos nostan väärin tai en huomaa?
- Osaanko säännöt?
- Mitäs jos katsastuksessa auto ei mene läpi?
- Saanko auton käyntiin?
- jne...

4. Kylmät faktat:
- ei ole rahaa
- ei ole vanhempia tai vastaavia tukemassa ja kuljettamassa. KKK-sääntö; kuljettaa, kannustaa, kustantaa.


Ratkaisua:

1. kohtaan voidaan auttaa tekemällä hyvän lajiesittelyn vaikka tänne rc10 sivustolla.
2. Pallo on "linjaorganisaatiolla".
3. Itse kukin voi auttaa palstalla ja luonnossa. Jokainen kiivas palstakeskustelu vaikka aiheestakin lisää pelkoa ja aiheuttaa työntöä muualle.
4. Ei oikein voi ulkopuolinen mitenkään vaikuttaa ellei hanki itselleen rc-kummipoikaa/tyttöä.

Ja itse muistan, kun Tuomas 7 vuotta sitten meni ekan kerran lauteille niin polvet veti setsuuria ja radio oli tippua kädestä. Minua jännitti vaan auton käyntiinlaitto. (Ja ei se muuten ekaan erään käyntiin lähtenyt  :laugh:)
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Sami L - 10.09.10 - klo: 16.44
3. Itse kukin voi auttaa palstalla ja luonnossa. Jokainen kiivas palstakeskustelu vaikka aiheestakin lisää pelkoa ja aiheuttaa työntöä muualle.

Tässä tulee ilmi ristiriita, kun tämä palsta on sekä harrastelijoiden keskusteluille (aka. väännöille), että lajin myyntiin. Säännöistä ja ongelmista pitää voida keskustella, mutta samaan aikaan se aiheuttaa tätä pelkoa ja työntöä. Pääsikös kilpailijoiden kanavaa aiemmin edes lukemaan, jos ei ollut sinne kirjoitusoikeuksia. Eihän firmojen sisäiset kokouksetkaan ole mitään lehdistötilaisuuksia.

Kerhokilpailusarjan palaaminen olisi ehkä se isoin tekijä tässä paletissa (M8) kuitenkin, joskin työteliäs. Näistä on itse kukin alottanut, jäänyt koukkuun, ajanut ehkä kauden viimeisen SM-kisan kertalisenssillä, hankkinut seuraavana keväänä lisenssin ja kiertänyt koko sarjan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 16.55
Juuri tuollaista saa jatkuvasti kuulla mitä kohdassa 1 ja 3 kirjoitat.

Sen päälle sit nimenomaan ne maksut on se viimenen tikki minkä takia saa nähdä vuosittain kun harrastajat eivät tule kisaamaan.

Positiivistahan sentään on että tänäkin kesänä on monia harrastajia tullut lisää, joista aika suurella todennäköisyydellä saadaan kisaajia sitten ensikesäksi.
Tänäkesänä juuri nuo kysymykset ja muut kynnykset ovat olleet liian isoja....
Muutama harkitsi ihan vakavasti loppukesästä ajaa kisaa, mutta tosiaan sit tuli se korkee kynnys maksella maksuja vain sen yhden kisan takia. "jos sit vaikka ens vuonna hommais lisenssin ja kiertäis kaikki kisat..."
Myös tietysti oli pari sellaistakin kuskia jotka maksoivat maksut ja ajoivat yhden tai kaksi kisaa kauden lopusta.
Yksi kaveri ajoi vikan SM kisan ja sen päälle PM kisan.
Kiva että tällaisiakin "massipääliköitä" löytyy  :mrgreen:

Mut tosiaan... Kerhokisojen vähäinen olemassaolo ja varsinkin FO cupin puuttuminen varmasti vaikutti todella paljon siihen että kisaajien määrä tänäkesänä oli vähäisempi kuin viimevuonna... Vaikka siis uusia harrastajia on kuitenkin tullut radalle tänäkesänä kohtalaisen paljon.

Tää on kanssa mielenkiintoinen piirre mistä Samikin puhuu...
Omalta kohdaltani aikanaan juuri tällaisen keskustelun jne väännön näkeminen ei millään tavoin vähentänyt kiinnostusta kyseistä lajia kohtaan... Itseasiassa päinvastoin, koska näin että on paljon aktiivista puhetta joka toisinsanoen kertoo siitä kuinka porukka on kiinnostunut kehittämään asioita ja tekemään lajin eteen jotain...
Ja tämän vielä näkee kuka tahansa aloittelijakin... Nykyään voi jopa osallistua keskusteluun mikäli "uskaltautuu".
Jos kaikki keskustelut ja muut olis piilossa eikä siis näkyvillä, ja muutenkin foorumilla keskustelun määrä pientä niin oma kiinnostus olisi saattanut vuosia sitten jäädä sille ihan perus harrastelija tasolle.

Siks mua aina ihmetyttää kun sanotaan että keskustelut vaikuttaa harrastajien kiinnostukseen ja jotku lopettaa koska foorumilla väännetään.
Ei mee mun kaaliin miks jotku lopettais harrastuksen vain sen takia että joistain asioista keskustellaan... Enkä sitäkään ymmärrä miten se vaikuttaa kiinnostuksen tasoon vähentävästi kun asioista keskustellaan... Mä oon kai sit niin oma luku kun mulla herää kiinnostus aina eniten siitä minkä ympärillä eniten kuhistaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jannes28 - 10.09.10 - klo: 18.56
Itsellä ehkä suurin syy siihen etten kilpaillut tällä kaudella(M8) oli epävarmuus. Kaikki sanoo aina et sinne vaan, ja blaa blaa blaa. Jonkun vanhemman seuran jäsenen pitäisi tarjoutua niin sanotusti kummiksi aina uusille kuskeille, että he oppisivat auton säädöt ja saisivat tukea kilpailutilanteeseen. Aika yksikseen on tässä saanut opetella auton säätöjä ja muuta vastaavaa. Paljon on joutunut turvautumaan tähän foorumiin, ja esim moottorin säädöistä on aika paha sanoa noin mutulla.

Jos ei osaa säätää esim auton alustaa  muutakuin hetekkaa muistuttavaksi, niin eipä sitä viitsisi lähteä yrittämään onneaan kisoihin. Eli mielestäni vaatisi jo sellaista taustatyötä reeneissä ja kerhokisoissa. Mut voitte toki olla eri mieltä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koheltaja - 10.09.10 - klo: 19.15
Tuo on totta, aikoinaan eräs alan nestoreista toimi mulle tavallaan "kummina", kuten lukuisille muille pk-seudun kuskeille, ja opasti mitä pitää tehdä ja mitä ei.

Tämä kummi asia on ollut mielessä useita kertoja ja vaikka varsinaisena kummina en ole toiminut niin aina on apua annettu kun on pyydetty, monesti pyytämättäkin... myös toisinpäin on käynyt eli apua tulee nykyäänkin kokeneemmilta kuskeilta.

Varikolla kannattaa rohkeasti käydä kysymässä neuvoja, niitä saa aivan taatusti. Jos ei heti osata auttaa niin etsitään/opastetaan sellaisen luo kuka osaa. Kysyminen on avainsana, harvoin kukaan osaa lähteä auttamaan ellei näe että nyt on tosiaan haarukka kädessä keittolautanen edessä :wink:



 
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jucca - 10.09.10 - klo: 20.17
En ole varma mutta tästä varmaankin on joskus ollut jotain puhetta. Eli saisiko junnuja ym. uusia harrastajia kilpailuihin jos FO sarjasta saisi ns. 1 divarin johon saisivat osallistua vain sellaiset jotka eivät osallistu SM sarjaan. Moni, varsinkin junnuista saattaa jäädä senkin takia pois kilpailutoiminnasta koska ajattelevat että eivät taatusti pärjää kun suomen parhaat kuskit ovat samoissa kisoissa. Tai, koska parhaat on siellä niin eivät viitsi/uskalla yms. mennä kisoihin etteivät vahingossakaan tekisi virheitä tai muuten munaisi itseään pro kuskien edessä. Tai Fo sarjan voisi järjestää niin että SM sarjalaisille olisi omat lähdöt, finaalit. Varmaankin toisi lisätöitä järjestäjille ja aikataulut ehkä venyisivät liian pitkiksi joten se ei varmaankaan olisi hyvä vaihtoehto.

Voisi myös olla jonkunlainen joukkue sarja. Kerhosta olisi mukana esim. 1-2 kokenutta kuskia ja 2-3 aloittelevaa kuskia. Kokenut olisi varmaankin hyvä tukihenkilö kisatilanteessa ja aloittelevien olisi helpompi kysyä neuvoa haneltä kuin joltain tuntemattomalta.


Niin, tuo ei tietenkään poista esim. lisenssimaksu ongelmaa mutta mielestäni mitä enemmän keskustelua käydään tästä aiheesta niin jossain vaiheessa joku idea saattaa poikia jotain ja tietysti olisi hyvä jos tulisi kommentteja niiltä jotka eivät kisoissa käy, jotta saisi paremman ja laajemman kuvan siitä miksi kisoihin ei mennä.  Itselläni syyt ovat, tällä hetkellä harrastusmahdollisuuksien puute (ei viitsi mennä ajamaan kilpailuihin jos ei ole koko kaudella ajanut kuin pari tankillista), en tunne muita jotka käy kisoissa eikä huvita yksin mennä, juurikin ne lisenssi ym. maksut. Ehkä suurin syy on se että ei huvita yksin mennä koheltamaan.

p.s. Puhun tässä lähinnä M8 sarjoista.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koheltaja - 10.09.10 - klo: 21.04
Ehkä suurin syy on se että ei huvita yksin mennä koheltamaan.

Takaan että sitä ei tarvitse tehdä yksin, kisoissa on paljon kylätason kuskeja joten kohelletaan porukalla :azn:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Thusberg - 10.09.10 - klo: 21.20
Jannes 28. Kyllä sua on siellä turussa autettu niin moottorin säätöjen ja muidenkin ongelmien kohdalla... Jos suun saa auki niin varmasti apua löytyy joka radalta...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: speedo - 10.09.10 - klo: 21.49
1:1 autojen puolella nuoret ajaa välissä omat lähtönsä "yleisen"luokan kuljettajien autoilla.Pystyisikö vaikka M-8:ssa soveltamaan jollain tasolla 1 auto 2 kuskia tapaa kuten esim. JM luokassa???? Samalla treeneissä tulisi tutuksi auton säätäminen ym. kun olisi kokenut "tiimikaveri" kenen kanssa ekat kisat veivata ja innostua+treenata. Ihan vaan ajatuksena
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jannes28 - 10.09.10 - klo: 22.29
Jannes 28. Kyllä sua on siellä turussa autettu niin moottorin säätöjen ja muidenkin ongelmien kohdalla... Jos suun saa auki niin varmasti apua löytyy joka radalta...

On joo.

Mutta olisi hyvä kun olisi sellainen yksi kaveri joka ottaisi uuden tulokkaan aina ns. siipiensä alle. Ettei kaikki vaan selitä mikä olisi heidän mielestään paras öljy diffissä ja Kaikki vielä kaiken lisäksi selittää ihan eri juttuja. Ja osa ei viitsi selittää mitä mikäkin muutos vaikuttaa. Niinkuin lähdettäisiin järjestelmällisesti hakemaan siihen autoon säätöjä kohdilleen yhden ihmisen avustamana. olisi sitten kiva mennä kisoihin, kun auto ei ole hetekka.

Ei nyt ollut tarkoitus mollata turun porukkaa. Apua olen saanut kun olen kysynyt, mutta kun sitä tulee joka tuutista eri formaatissa, niin ei tiedä ketä kuuntelisi.

Edit: onneksi minulla on nyt tuo Hudyn raamattu = säätöopas. Luen sen sata kertaa talven aikana niin keväällä sitten pitäisi jo tietää mitä mikäkin säätö tekee :wink:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 23.14
Niin, tuo ei tietenkään poista esim. lisenssimaksu ongelmaa mutta mielestäni mitä enemmän keskustelua käydään tästä aiheesta niin jossain vaiheessa joku idea saattaa poikia jotain ja tietysti olisi hyvä jos tulisi kommentteja niiltä jotka eivät kisoissa käy, jotta saisi paremman ja laajemman kuvan siitä miksi kisoihin ei mennä.  Itselläni syyt ovat, tällä hetkellä harrastusmahdollisuuksien puute (ei viitsi mennä ajamaan kilpailuihin jos ei ole koko kaudella ajanut kuin pari tankillista), en tunne muita jotka käy kisoissa eikä huvita yksin mennä, juurikin ne lisenssi ym. maksut. Ehkä suurin syy on se että ei huvita yksin mennä koheltamaan.

p.s. Puhun tässä lähinnä M8 sarjoista.

Periaatteessa tuo nimenomaan "poistaa" sen lisenssiongelman mikä nyt on ongelmana ollut.

Eli kun pääsis kisaamiseen sisään niin se poistaa monilta kynnyksen SM kisoihin osallistumisesta jolloin tietenkin viitsitään ne maksut hoitaa...
Koska siis on päästy jo kokeilemaan sitä kisaamista ja on nimenomaan oltu näkemässä että ei tartte olla jännäämässä kokeneempia kuskeja, vaan ne onkin samanlaisia harrastajia kuin itsekin... Ainoa ero että on harrastanut pidempään.
Kynnys siis pienenee selkeästi ja toisinsanoen "uskaltaa" sen rahallisen panoksen laittaa kiinni kun tietää että voi hyvillä mielin osallistua kaikkiin SM kisoihin.
Kun just tuo munaamisen pelko on se yks aika iso tekijä tuossa...
Eli hommaan jäsenyydet, lisenssit jne...
Menen kisoihin... jos munaan itseni niin en sen jälkeen kehtaa enää kisoihin mennä... meni sekin raha hukkaan.

Eli oikeastaan FO kisatkin ovat jo osaltaan se hyvä ponnahduslauta jo sellaisenaan ja juuri sen takia että siellä on samat kuskit kuitenkin kärjessä kuin SM kisoissakin.
Pääsee rennommissa ei virallisissa kisoissa toteamaan ettei siellä pysty itseään munaamaan ja jos ollaankin jollaintavoin toiminnasta hukassa niin huomataan että nimenomaan kokeneemmat on ensimmäisinä auttamassa ja neuvomassa.

Melkein sanoisin että jos ns 1 divari keksittäis niin siihen jäis edelleen se kuilu harrastelijoiden ja kokeneempien väliin koska ei "pääse/joudu" kokeneempien sekaan toteamaan että tosiaan harastajia ne kokeneemmatkin ovat siinä missä aloittelijat.
Ja nimenomaan kokeneempien seassa ajamisesta oppii nopeasti sen miten kisan aikana kuuluu menetellä ja miten siellä seassa ajetaankaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 10.09.10 - klo: 23.32
Janne... tuohon auttaa jo paljon ihan yksinkertaiset asiat.
Radalla tutustuu porukkaan... edes jotain puutaheinää höpisee jne.
Osallistuu kisoihin...
Vie pöytänsä tuttujen naamojen viereen... (aivan varmasti viereen mahtuu eikä kukaan ole pois ajamassa)
Siinä ihan vaan vieressä istuessa ja kokeneempien touhuamista sivusta katselee niin oppii jo todella paljon.

Helppo puhua omasta kokemuksesta.

Itse kun ekaan kisaan osallistuin niin kyseessä oli SM osakilpailu.
Ketään en radalta oikeasti tuntenut.
Ainoastaan parikolme kasvoa oli tuttuja.
Menin kisapaikalle ja kävin kysymässä tutuilta kasvoilta josko viitsisivät kertoa mulle millon mun pitää ylipäätään ajaa.
Sama juttu auton säätöjen kanssa... Kävin vaan kysymässä apuja tutuilta kasvoilta ja etenin sen mukaan...
Ekat kisat kun oli ohi niin seuraavina treenipäivinä lavangossa huomasin että lähes jokainen joka radalle tuli, olin edes vilaukselta kisoissa nähnyt...
Siihen tuli moni morjestaen "terve... miltäs se eka kisa maistu"
No maistu jopa siltä että osallistuin samana vuonna kaikkiin polttiskrossikisoihin, lähdin Tanskaan PM kisoihin ja loppuvuodesta belgiaan ekoihin neobuggy kisoihin... indoorholland kisoihin jne.
Meni vain hetki ja jokainen kisoissa vähänkään aktiivisemmin käyvä jo "tunsi" mut.
Kaikkien kanssa pysty mennä heittämään huulta jne.

Ja kaikki tämä tosiaan lähti siitä että päätin mennä ihan huvikseni kisoihin "mokaamaan" ilman mitään odotuksia... Kunhan seassa ajelen ja varon pilaamasta muiden kisaa.

Yksi erittäin iso syy tähän myös oli se että radalla ne muutamat kasvot joihin tutustuin, toitottivat niin monta kertaa mulle kisaamisesta että päätin kokeilla.
Kaverit oli Jussi Sihto ja JQ...

Loistavaa että kaverit potkivat ja käskyttivät kisaamaan... Jose jopa sanoi jo ennen kuin ekaan kisaani olin osallistunut että mun pitää lähteä sen kanssa PM kisoihin...
Naureskelin ja totesin aina että en todellakaan... Kunhan ajelen vaan omaksi ilokseni näitä suomen karkeloita jos jaksaa... Mjust... Näin ei käynyt vaan jätkien "painostuksesta" johtuen koko homma "karkas" käsistä.


Jopas taas tekstiä pursuaa ihan vahingossakin...
Eniveis... pointti on se että ei muuta ku sekaan vaan ja kaikki mitä ei osaa, käydään kyselemässä tutuilta kasvoilta tai jos meikäläisen pärstän tunnistaa niin kysymään vaan... Neuvon sen minkä torsteilultani ehdin.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Voyager - 10.09.10 - klo: 23.55
Itse ajoin viimme keskiviikkona elämäni ensimmäisen kisan.

Kyseessä oli VTR kisat Gallerian radalla.

Suurin apu minulle oli kokeneenpi kisaaja,
tällä kertaa Jerzi, jolta oli helppo tarkistaa,
että menenkö ajamaan erää vai nostamaan.

Nyt kun on eka kisa takana, niin on kova polte päästä kisaamaan jatkossakin.

Toni
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jannes28 - 11.09.10 - klo: 00.10
Kyllä vielä kisoissa nähdään.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jucca - 11.09.10 - klo: 08.26
Eli oikeastaan FO kisatkin ovat jo osaltaan se hyvä ponnahduslauta jo sellaisenaan ja juuri sen takia että siellä on samat kuskit kuitenkin kärjessä kuin SM kisoissakin.
Pääsee rennommissa ei virallisissa kisoissa toteamaan ettei siellä pysty itseään munaamaan ja jos ollaankin jollaintavoin toiminnasta hukassa niin huomataan että nimenomaan kokeneemmat on ensimmäisinä auttamassa ja neuvomassa.

Melkein sanoisin että jos ns 1 divari keksittäis niin siihen jäis edelleen se kuilu harrastelijoiden ja kokeneempien väliin koska ei "pääse/joudu" kokeneempien sekaan toteamaan että tosiaan harastajia ne kokeneemmatkin ovat siinä missä aloittelijat.
Ja nimenomaan kokeneempien seassa ajamisesta oppii nopeasti sen miten kisan aikana kuuluu menetellä ja miten siellä seassa ajetaankaan.

Juu, tuota ei tullutkaan mieleen: FO sarja toimii oivana ponnahduslautana SM kisoihin.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: mikari - 11.09.10 - klo: 08.33
kirjottelin jotain tuonne TP10 aiheeseen kun Aleksi kyseli "tiimitoiminnasta" ja kertoi halukuuudestaan soallistua sellaiseen viime viikolla samaa aihetta sivuten

en tarkoita että kauppiaiden pitäisi yksinomaan tukea harrastajien harrastamista, se ei liene resurssien puitteissa lainkaan mahdollista, mutta noin yhtenä kanavana etenkin nuorten (=potentiaalisten) kuljettajien osalta. perustuu omaan kokemukseen niiden kauppiaiden suhteen kenen kanssa olen tehnyt itse yhteystyötä nämä vuodet

Moi, kiinnostavan aiheen otit Aleksi esille.

Aluksi kilpailemisesta -
Kilpaileminen ei edellytä tiimin jäsenyyttä, mutta AKK alaisen seuran kylläkin jos puhutaan polttistouringin SM-luokasta. Kerhokisoissa ei vaadita sitäkään, mutta niita on harvemmin (jos koskaan) kun kyseessä on polttistourinki. Aihetta sivuten harkitsin kesällä sellaisen järkkäämistä mutta tänä vuonna keskityttiin vain isompiin 1:8 GT autoihin. Ensi kesänä voitaisiin koittaa myös 1:10 polttistourinkia "kertsikisana".

Sitten tästä tiimitoiminnasta -
Ajoittain valmistajat & maahantuojat hakevat kuljettajia tiimeihin joko edustamaan tai hakemaan oppia tulevaisuutta varten (=nousevia tähtiä). Molempien edellytyksenä lienee jonkinlaiset esitykset ajokyvyistään ja haluistaan. Uskoisin, että kun alkaa olee jotain näyttöjä niin sitten voi alkaa kysellä edellä mainituilta tahoilta mahdollisuuksia liittyä tiimiin. Kaikilla valmistajilla ja maahantuojilla (=R/C merkeillä) ei suinkaan ole paikallisia tiimejä. Osa tiimeistä on sitten harrastajien omia tiimejä, tarkoituksena erottua massasta.

Alkuunpääsemisestä -
Luulisin, että yksi tapa lähteä tekemään asiaa on mennä kauppiaan/edustajan luokse ja kertoa haluistaan ja tehdä tarvittavat hankinnat. Tätä kautta pääsee alkuun niin ajamisessa kuin suhteiden luomisessa. Alkuun ei kannata odottaa liikoja vaan lähteä liikkeelle sopivan nöyrällä asenteella. Paljon on porukkaa jotka käväisevät R/C harrastuksessa/kilpailutoiminnassa ja sitten niitä joille se on elämäntapa. Näitä tapaa radoilla ja jälkimmäiset ovat myös mitä luultavimmin niitä, jotka kykenevät auttamaan sinut alkuun. Heiltä voit harkita käytetyn kilpailukaluston hankintaa, tosin tämä ei sitten välttämättä auta sinua pääsemään hyviin yhteyksiin kauppiaan kanssa, joka on taas asia joka voi auttaa sinua kilpailutoiminnassa pidemmällä tähtäimellä.

Ehkä tuossa jotain harkitsemisen arvoista omasta puolestani.

Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 11.09.10 - klo: 09.22
Minun mielestä suurin yksittäinen asia kilpailijoiden määrän lisäämiseksi on hyvät ja tarkoituksenmukaiset harrastus- ja kilpailupaikat.

Meissä harrastajissa on osa sellaista porukkaa joka innostuu kilpailemisesta heti ja jää siihen koukkuun. Sitten on niitä joita kilpaileminen ei vaan kiinnosta. On kuitenkin huomattava se, että mitä enemmän saadaan porukkaan houkuteltua sieltä soramonttujen ja parkkiksien reunoilta radoille, sitä suuremmalla todennäköisyydellä osa tästä porukasta tulee jonain päivänä myös kilpailiuihin.

Mielestäni asian perimmäisen toteutumisen kannalta toisisjaisia seikkoja ovat 26€ lisenssi tai se onko kisa SM- vai joku muu kisa. Edelleenkään en väitä, etteikö em. asioilla olisi merkitystä, joillekin se voi olla jopa kynnyskysymys päätöksen suhteen. Kuitenkin liekin syttyessä ja innostuksen noustessa se lisenssimaksu on "yks-hailee".

Tässä on monena talvena nähty, että uudet sisäradat tarjoavat uusia harrastusmahdollisuuksia ja sitä kautta aina tulee uusia harrastajia joista tietty osa tulee loppupelissä mukaan kilpailuihinkin. Esim. PKSRCA on harrastus- ja kerhotoiminnallaan saanut mukaan varmasti 20-30 uutta kisakuskia viimeisten parin talven aikana. Tässä yhteydessä voisi kysyä, mitä esim. UAU on tehnyt asian eteen, muuta kuin nokkinut marjat puusta vastaanottamalla liittymis- ja jäsenmaksut näiltä henkilöiltä?

Lisäksi näkisin, että lajin kattojärjestön AKK:n tulisi olla aktiivisemmin mukana ratahankkeissa ja osin myös niiden rahoittamisessa. Tällä hetkellä Suomessa taitaa olla 3-4 kiinteää asfalttirataa, eikä tietääkseni ole yhtään hanketta menossa uusien aikaansaamiseksi. Voisiko tässä olla osasyy siihen miksi asfalttiluokissa, esim. TP-10 osallistujia ei liioin ole, smoin nopeammat luokat kuten C8 loistaa kokonaan poissaolollaan.

Sitten vielä noista luokista. Monen mielestä tuntuu olevan aina punainen vaate, kun puhutaan uudesta luokasta tai siitä pitäisikö näillä ja näillä autoilla ajaa omat kisat. Totuus on se, että tämä heijastaa harrastajien todellisia haluja ja kilapilujenjärjestäjien tulisi tämä huomioida. Sulkemalla silmänsä näiltä asioilta, saadaan vaan aikaan "ei-kiinnosta"- mielikuva, joka on omiaan tukehduttamaan aloituskynnyksen ylittämistä. Sanottakoon esimerkkinä sanojeni tueksi vaikka sen, että pari vuotta ajetusta ja parjatusta GT-luokasta on nyt siirtymässä kymmenkunta kuskia LS5-luokkaan, ja olen aivan varma, että tässä joukossa on monta, joille kynnys mennä suoraan ajamaan LS5 olisi ollut aivan liian suuri. Tällaisia entry-luokkia kaivataan, niin polttis- kuin sähköpuolellakin sekä rata- että krossiluokissa.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Pööki - 11.09.10 - klo: 10.26
Olen Peitsamon kanssa täysin samaa mieltä. Hyvät harrastuspaikat ovat loppujen lopuksi se tärkein kriteeri kaikille uusille harrastajille. Heti seuraavana tulee ne kokeneet harrastajat jotka menevät juttelemaan ja neuvomaan näitä uusia harrastajia tai lajiin tutustumaan tulleita.

Itse sain viime talvena useaan kertaan todeta kuinka hienosti Jarkko tätä työtä teki Rajatorpan radalla. Aina kun paikalle tuli uusi harrastaja ujona autonsa kanssa tai paikalle tuli isiä poikansa kanssa tutustumaan lajiin, oli Jarkko kertomassa ja neuvomassa. juuri näin pitää toimia.

Nyt kun Isomyyriin rakentuu todellinen pienoisautoilun keidas, hyvän radan suunnittelun lisäksi mielestäni pitäisi suunnitella myös varikko niin että kiinnostuneet ja uudet kuskit pääsevät helposti ja ketään häiritsemättä ihmettelemään konkareiden autoja ja niiden mekkausta ja kysymään niitä heille tärkeitä vinkkejä. Tarkoitan tällä että varikon pitäisi olla avoin niin että pöytien toiselle puolelle pääsee ja uskaltaa mennä niitä autoja ihmettelmään, ei tarvitse olan yli kuikuilla.

Ihmettelen kovasti ettei UAU:n hallituksessa ole yhtäkään pienoisautoilun edustajaa. Itse nuorempana oman seuran hallituksessa istuneena (silloin olin 15v.) huomasin että ainoa tapa saada oman lajin arvostus ja lajin määrärahat seuran sisällä kasvamaan, oli se että lajin edustaja istui hallituksessa, siitäkin huolimatta että olin niin nuori.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hukka - 11.09.10 - klo: 10.42
Aivan aluksi haluan pahoitella, että en ole lukenut kuin otsikon. Mutta se jo kirvoitti kommentoimaan.

Itse katson kuuluvani parkkissudittajien harrastaja ryhmään. Meitä lienee pari sataatuhatta.
Jos meitä haluaa mukaan kilpailu toimintaan, pitää olla todella matalan kynnyksen kilpailuja, joilla varsinainen kilpailu kipinä sytytetään. Näissä "kylä kisoissa" ei tarvitse jakaa pisteitä tai palkintoja, pidetään homma mahdollisimman helppona ja yksinkertaisena. Kisa kavereiden taputus on aivan riittävä.

Aivan ensimmäinen asia, jos esim. minut haluaisi radalle ajamaan kilpaa, on se, että tuo pihasudituksessa käytettävä auto on kelvattava. Ilman pienintäkään muutosta. Ei tulisi mieleenkään ostaa akkua, noparia, konetta, renkaita ja koria päästäkseni kokeilemaan kilpailua.

Ja sitten kaikki byrokratia näistä "aloittelia kisoista" pois. Unohtakaa jäsenyydet ja lisenssit jne. Tiukat säännöt ja muut ovat paikallaan kun ajetaan SM titteleistä, mutta niillä torpataan todella tehokkaasti harrastuksen aloittaminen.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jarkko - 11.09.10 - klo: 11.45
....Tässä on monena talvena nähty, että uudet sisäradat tarjoavat uusia harrastusmahdollisuuksia ja sitä kautta aina tulee uusia harrastajia joista tietty osa tulee loppupelissä mukaan kilpailuihinkin. Esim. PKSRCA on harrastus- ja kerhotoiminnallaan saanut mukaan varmasti 20-30 uutta kisakuskia viimeisten parin talven aikana.

Tässä yhteydessä voisi kysyä, mitä esim. UAU on tehnyt asian eteen, muuta kuin nokkinut marjat puusta vastaanottamalla liittymis- ja jäsenmaksut näiltä henkilöiltä?

Kun näin suoraan kommentoidaan, niin täytyy vastata UAUn vinkkelistä. Ilman mitään herneitä...

UAUn hallituksessa ei, kuten Pöökikin totesi, ole tällä hetkellä pienoisautoilijoiden edustusta. Tämä osaltaan on ollut syynä hallituksesta selvästi tähän suuntaan tuntuneena "jäykkyytenä ja haluttomuutena" nähdä asioita pienoisautoilun ja koko PK-seudun näkökulmasta.

Meillä on syyskokouksessa mahdollisuus (velvollisuus) korjata tämä puute.

Henkilökohtaisesti olen Peitsamon kanssa samoilla linjoilla ja pyrin vaikuttamaan asioiden edistymiseen näistä lähtökohdista.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 11.09.10 - klo: 11.59
Ehkä tuossa aiemmassa viestissäni oli mukana hieman tarkoitushakuista provoa. Olkoonkin niin, mielestäni suurin momentti asiaan saadaan sillä, että pyritään palvelemaan harrastajakuntaa mahdollismman laajasti ja monipuolisesti tarjoamalla hyvät harrastus- ja harjoitteluolosuhteet harrastajan tasosta riippumatta. Joistakin yksilöistä sitten kehkeytyy huipputason kilpailijoita, useimmista ei. Mutta kyllä yhtenä asiana ja  mukaan tulemisen edellytyksenä on se, että jossain sen oman tason pystyy mittaamaan ja sitä myös kehittämään.

Näin tämä asia menee kaikissa muissakin lajeissa. Esim. jääkiekon kehittyminen Suomessa on ihan tasan riippuvainen jäähallien määrästä ja niiden käyttöajan jakamisesta. Ei se lumipenkan reunalla vanhalla Torspolla tennispalloa hakkaava haalaripöksy yhdessä yössä muutu NHL-pelaajaksi, vaikka kuinka sitä haluaisi. Halun, taidon ja rahan lisäksi tarvitaan vielä paljon muuta, ne hyvät harrastus- ja harjoitteluolosuhteet eivät varmaan ole sieltä vähämerkityksellisimmästä päästä.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 11.09.10 - klo: 12.22

Mielestäni asian perimmäisen toteutumisen kannalta toisisjaisia seikkoja ovat 26€ lisenssi tai se onko kisa SM- vai joku muu kisa. Edelleenkään en väitä, etteikö em. asioilla olisi merkitystä, joillekin se voi olla jopa kynnyskysymys päätöksen suhteen. Kuitenkin liekin syttyessä ja innostuksen noustessa se lisenssimaksu on "yks-hailee".


Tuo on totta sillon kun kyseessä on alkukausi... Ja varsinkin kun puhutaan esim M8 luokasta missä on vain 4 lisenssin alaista kilpailua... Jos on puoliväli taittunut niin se on jo tässä pari vuotta nähty että silloin harva rupee maksamaan UAU:n liittymismaksua, jäsenmaksua ja vasta sitten pääsee maksamaan vielä sen lisenssin.
Luokat joissa on kisoja paljon, ja vielä puolivälissä vuotta pystyy toteamaan että kisoja on vielä kourallinen jäljellä niin silloin tuo lisenssin hommaaminen ei ole niin iso kynnys.
Mutta tässä onkin ero juuri luokkien välillä, kun toisessa luokassa on kisoja vain se neljä ja toisissa tuplasti enemmän.
Ja siis jos saadaan porukalla syttymään se kipinä vaikkapa nyt talven aikana esim sähkökrosissa... Aika isolla todennäkösyydellä saadaan ne kuskit ensikesäksi hommaamaan lisenssit ja muut kun M8 kausi on vasta alussa.

Tätä mä oon ainakin kokoajan toitottanu, että ei se oo joo kynnys jos hankkimisaikeet on kauden alussa, mutta kun moni alottaa harrastuksen kesällä... ehkä vois tulla kisaamaan kun me muut harrastajat kannustetaan... mutta sit tulee just se kysymys... "mitäs mun pitää maksaa että pääsen"
95% näkemistäni tapauksista on tässä kohtaa vetänyt käsijarrun päälle.
Onneksi sentään kohtuu moni on sitten seuraavana kesänä lähtenyt kisailemaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 11.09.10 - klo: 12.44
Ja sitten kaikki byrokratia näistä "aloittelia kisoista" pois. Unohtakaa jäsenyydet ja lisenssit jne. Tiukat säännöt ja muut ovat paikallaan kun ajetaan SM titteleistä, mutta niillä torpataan todella tehokkaasti harrastuksen aloittaminen.


Nyt kun muutamia viestejä olen pikaisesti lukenut niin saan näistä muutamasta viestistä saman asian mieleen...

Ilmeisesti tässäkin tarkoitetaan että lisenssi pitäis saada pois kaikista muista paitsi SM kisoista...????


No mutta kun näinhän asia on.
Lisenssi tarvitaan ainoastaan AKK alaisissa kilpailuissa, joka suomessa tarkoitaa SM kilpailuita.

Missään muissa kisoissa ei lisenssiä tarvitse.
Kerhokisoissa tarvitsee korkeintaan kerhon jäsenyyden.
Kerhokisoihin ja muihin vastaaviin avoimiin kisoihin osallistumisessa ei kynnystä ole kuin se että viitsii tulla paikalle.
Ei niissä tuijoteta aloittelijan autoa ja kiukutella jos katto on puolimilliä turhan matalalla jne.
Vaan nimenomaan näissä kerhokisoissa otetaan huomioon kuskejen tasot jne ja katsotaan aloittelevien kohdalla hyvin monissa asioissa läpi sormien.

Se kun tosiaan tää keskustelu lähti liikkeelle toisesta topikista... eli M8 luokkaan liittyvästä topikista.
Siellä homma on tänävuonna ollut nahkea, koska tosiaan kilpailuita ei ole ollut kuin lähinnä vain 4 SM osakilpailua...
Alkukesästä oli yksi Finnish Open kilpailu (tässä luokassa aloittelija saa ajaa lähes minkälaisella polttiskrossarilla tahansa... ei tarvita lisenssejä, ei EFRA hyväksyttyä pakoputkistoa jne)
Vantaan radalla on pidetty omia viikkokisoja... joita taas ei voi mitenkään verrata tähän oikeaan kilpailutoimintaan, koska vantaalla on vain laitettu aika käymään ja ajettu 30 tuntia kisaa...
Eli kaukana oikeista kilpailuista.
Turussa ovat kerhokisoja järkänneet...

Mutta tähän se oikeastaan jää... Eli polttiskrossissa ei ole tänävuonna ollut oikeastaan yhtään mitään ponnahduslautaa kilpailemiseen.
Vaihtoehdot on... Aja SM kisa tai ole sitten ajamatta.

Ja tämä sama pätee GT-8 luokkaan myös.
Itseasiassa siellä on vielä vähemmän ollut mitään kerhokisoja tai avoimia kisoja...
Äkkiseltään muistan yhden tänäkesänä... vai oliko kaksi...
Hyvä jos oli mitään kerhotoimintaa jne... Loppukesästä sentään jätkät alko syttymään ajatukselle ilmoittaa foorumilla että torstaisin on GT ajopäivä... Tästä sanoin ylistarossa ja tästä se näköjään taas heräs kyseinen toiminta... Ja toi välittömästi kuskeja lisää viimeiseen kisaan.
Kun olis heti alkuvuodesta tuota tehty niin kuinka monta GT kuskia olisikaan ollut kisaamassa...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 11.09.10 - klo: 12.52
Ei se lumipenkan reunalla vanhalla Torspolla tennispalloa hakkaava haalaripöksy yhdessä yössä muutu NHL-pelaajaksi, vaikka kuinka sitä haluaisi.

Jotenkin mun silmiin piirty samantien näky pikku Pekasta...
Ihan kuin puhuisit ihan omakohtaisesta kokemuksesta.
Niin hyvin sait kuvailtua tuon että ton on oltava koettua.  :mrgreen:
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: peitsamo - 11.09.10 - klo: 12.54
Ei se lumipenkan reunalla vanhalla Torspolla tennispalloa hakkaava haalaripöksy yhdessä yössä muutu NHL-pelaajaksi, vaikka kuinka sitä haluaisi.

Jotenkin mun silmiin piirty samantien näky pikku Pekasta...
Ihan kuin puhuisit ihan omakohtaisesta kokemuksesta.
Niin hyvin sait kuvailtua tuon että ton on oltava koettua.  :mrgreen:

 :mrgreen: :mrgreen:

Eikä taida pojasta polvet parantua. :p
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: jon.lindgren - 11.09.10 - klo: 15.29
Radoista kaikki alkaa.
Jos rata on hyvässä paikassa ja sopivasti auki vetää se porukkaa.
Tänäkesänä ei Pääkaupunkiseudulla ole ollut yhtään sähkökrossirataa.
Tilanne on korjautumassa mutta vahinko on jo tapahtunut. Porukka joka ajoi ekat krossikisat talvella Ulappatorilla on jäänyt ilman rataa ja mahdollisuutta jatkaa. Osa on jo hukannut autotkin.
Kesällä ei M2-10 luokalle kaiketi ole ollut muita kisoja kuin SM-sarja? Kynnys lähteä treenaamatta SM-kisaan on korkea...
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: hukka - 11.09.10 - klo: 15.45

Kerhokisoissa tarvitsee korkeintaan kerhon jäsenyyden.
Kerhokisoihin ja muihin vastaaviin avoimiin kisoihin osallistumisessa ei kynnystä ole kuin se että viitsii tulla paikalle.
Ei niissä tuijoteta aloittelijan autoa ja kiukutella jos katto on puolimilliä turhan matalalla jne.
Vaan nimenomaan näissä kerhokisoissa otetaan huomioon kuskejen tasot jne ja katsotaan aloittelevien kohdalla hyvin monissa asioissa läpi sormien.



En epäile etteikö näin todellisuudessa olisi. Kuitenkin aika harvassa on kisakutsut tyyliin:
"Kisa ajetaan 1:10 koon neliveto sähkö maastureilla tai sellaista etäisesti muistuttavalla vekottimella - Kaikki mukaan"
Poikkeuksetta kutsussa on pitkä lista millimetrejä, grammoja, voltteja, kierroksia ja ulkonäkö vaatimuksia, tai ainakin viittaus johonkin luokkasääntöihin, jossa ne millit ja grammat ovat.

Ja ilmeisesti näitä AKK:n ulkopuolisia kerho kisoja ja vastaavia järjestetään hyvin vähän tai ainakin aika salaa. Itse olen sattunut huomaamaan tänä vuonna yhden, Espoon Gallerian kauppakeskuksen katolla ajetun 1:10 touring kisan (joka oli muuten "kunhan auto on jotain sinne päin ja kaikki mukaan" tyyppinen). Silloin ei ollut oma toukka ajokunnossa, joten en päässyt kisailua kokeilemaan.

Mutta siis näitä aloittelijoille ja luokkien ulkopuolisilla autoilla ajaville sopivia kokeilu mahdollisuuksia paljon lisää.

Sitten jos kipinä iskee, rakennellaan sääntökirjan mukainen auto, liitytään paikalliseen AU:hun ja ostetaan lisenssit.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: *HOKE* - 11.09.10 - klo: 16.20
Esim espoossa ajettiin kerhokisoja kerran viikossa missä ei autolla ollut väliä.
Kunhan oli jonkinsortin krossiradalle sopiva auto niin sekaan vaan.

Ja esim espoossa ajetuissa "virallisemmissakin" kisoissa katsottiin aikalailla alottelijat vaan luokkiin mihin heidän autonsa parhaiten soveltuu.
Oli esim trukki mallin autoja SC luokan seassa... tai takavedossa.
Säännöt on näissä ei AKK alaisissa kisoissa yleensä lähinnä vain kärkitason porukalle ja yleensäkin enemmän harrastaville.
Eli jos ekaa kisaa tulee ajamaan jollain krossaria muistuttavalla edes lähelle saman kokoluokan autolla niin kysymällä on selvinnyt pääseekö mukaan ajamaan.
Otsikko: Vs: Miten saada lisää harrastajia kilpailutoimintaan?
Kirjoitti: Koheltaja - 11.09.10 - klo: 18.24
Radoista kaikki alkaa.
Jos rata on hyvässä paikassa ja sopivasti auki vetää se porukkaa.
Tänäkesänä ei Pääkaupunkiseudulla ole ollut yhtään sähkökrossirataa.
Tilanne on korjautumassa mutta vahinko on jo tapahtunut. Porukka joka ajoi ekat krossikisat talvella Ulappatorilla on jäänyt ilman rataa ja mahdollisuutta jatkaa. Osa on jo hukannut autotkin.
Kesällä ei M2-10 luokalle kaiketi ole ollut muita kisoja kuin SM-sarja? Kynnys lähteä treenaamatta SM-kisaan on korkea...

Tämä pitää aika pitkälti paikkansa meidän osalta. Helmikuussa tehtiin päätös tuuppeihin siirtymisestä, sitten tuli Lavangon sähköradan purku ja lopulta kahdelle uuden auton omistajalle surku :cry:

No, omasta aktiivisuudesta on myös kyse, onhan Hyvinkään rata, mikä tosin tapettiin perheellisiltä hinnoittelulla.

Taas alkaa sisäkausi jaota odotellaan innolla, talvella on paremmin aikaa harrastaa ja kisata. Viime talvena nuorin junnu sai maistaa kisaamista ekan kerran Ulapalla ja veikkaan että tulee toistekkin, suurimmat huolenaiheet on menestymisen paineet ja se että joku nauraa jos mokaa, tai jos töpeksii radalla niin tulee huutoa isommilta kuskeilta sekä viimeisenä olemisen pelko.