RC10.FI

Yleiset => Sähköautot => Aiheen aloitti: Janne A - 29.10.09 - klo: 17.16

Otsikko: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 29.10.09 - klo: 17.16
Piti tehdä uus topikki, kun on niin laidasta laitaan nää mun kysymykset ja voin lisäillä sitten lisäillä tänne juttua, jos ja kun homma etenee.

Oon vähän spekuloinut, että alkaisko sitä kiertämään 1/10 krossin lisäksi joitain turistikisoja, lähinnä siis talvikauden 1/10 sähkötouringista ois kyse. Tällä hetkellä mulla ei ole vielä edes autoa, mutta poltetta olisi hommata.

Ajattelin ajaa stanua, kun sinne saan sääntöjen mukaan ilmeisesti vielä osallistua.
Ilmeisesti FTT:n kausi alkaa tammikuussa, mitään kalenteria ei kai ole vielä lyöty lukkoon? Riittääkö lauantain kaksi treeniä radan opetteluun ja samalla auton säätöön? Maastosarjassa homma ei olisi kyllä toiminut niin pienellä treenillä.

Ko. luokkaan osallistuminen maksoi viime vuonna ilmeisesti 20€/kisa ja ilmeisesti itse oli vastuussa renkaiden hankkimisesta, ettei osallistumisen yhteydessä saanut kumeja?

Miten vertaisitte turistilla kisaamisen kuluja maastosarjaan? Renkaita pitää varata yksi sarja per kisa ja tietty ois hyvä ajaa jollain autolla, mille on järjestetty varaosapalvelu. Kaiken järjen mukaan varaosia pitäisi mennä kuitenkin vähemmän. Jos perjantaina ei saa sääntöjenkään mukaan treenata, niin yöpymiseenkään ei menisi rahaa.

Jos alan keräämään kalustoa Stockia varten, niin onko nyt niin, että LRP:n SXX on ainoa nopari, millä on tsäänssejä ajaa kilpailullisesti sen muuttuvan ajoituksen takia?
Onko SP:n tai CS:n koneessa nähty mitään eroa suorituskyvyssä tai ajettavuudessa?
Säätöpöytä (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/108201-FLAT-SET-UP-BOARD-FOR-110-TOURING-CARS-107120), siihen asteikot (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/108211-PLASTIC-SET-UP-BOARD-DECAL-FOR-110-107123) ja ajokorkeuden mittatikku (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/107713-CHASSIS-RIDE-HEIGHT-GAUGE-0-MM-TO-15-MM-1-MM-STEPPED-107115) taitaa olla aika must turisia säädettäessä.
Mites alumiiniset setup pyörät (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/109370-ALU-SETUPWHEEL-FOR-110-RUBBER-TIRES-4-107705) ja setup system (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/109305-UNIVERSAL-EXCLUSIVE-SET-UP-SYSTEM-FOR-110-TOURING-CARS-107107)?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 29.10.09 - klo: 17.29
Tuossa on tämän hetkinen kisakalenteri: http://www.autourheilu.fi/lajit/pienoisautoilu/kilpailukalenteri/

Muistaakseni tuo Kuusankosken avauskisa kuitenkin siirtyy viikolla eteenpäin, mutta eiköhän noi asiat selviä kun sarjasäännöt julkaistaan hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Vakioluokassa tuo osanottomaksu oli ainakin tänä vuotena 20 eur. Renkaita vakioluokissa sai käyttää vain yhden sarjan ja ensi vuonna ne ostetaan kisajärjestäjän kautta ilmoittautumisen yhteydessä.

Osia menee touringissa yleensä vähemmän kuin crossissa, mutta aika samoihin sähkötouringin ja nelivetocrossin kulut menee. Vakioluokka säilyy tietääkseni lauantaina, jolloin treenit on tosiaan vain aamulla nuo 2 akkua.

Säätiminä suositaan nykyään vakioluokassa LRP:n SPX:ää, SXX taas on virisäädin. Koneet pitäisi olla valittu niin ettei niissä ole tehoeroa eli kumpi vaan käy. Tuo Hudyn säätölevy on hyvä, tarra ei niinkään pakollinen. Joku maavaramitta hyvä olla, itse olen selvinnyt 5 millin kuusiokoloavaimella kun ei oikeestaan muuta maavaraa tule koskaan käytettyä. Ainakin alkuvaiheessa kannattaa panostaa muuhun kuin noihin setuppisysteemeihin, tavallisella cambermitallakin pärjää pitkälle.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 29.10.09 - klo: 21.30
hyvä avaus, itseäkin on alkanut tämä kiinnostaa kun sain auton. Siis ei mikään vtr mallailu vaan ihan sedanit. Jossain säännöissä puhuttiin yli 20 lankaisesta hiilikoneesta, mitkä ovat vaihtoehtoja? Onko orionilla myös, tiedättekö? Kiitos
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 29.10.09 - klo: 21.36
Hiilikoneilla ei ole ajettu enää vuosiin, tuossa on tämän vuoden säännöt: http://rc10.fi/index.php?topic=32354.0

Noilla jatketaan myös ensi vuonna vakioluokassa:
TSS-10:
CS Super Sport Brushless Motor 17,5T
- Valmistajan osanumero: C110305
Speed Passion Ultra Sportsman Stock - 17,5T
- Valmistajan osanumero: SPF175


ProStockissa on vastaavasti sallittu kaksi 10,5T käämillä olevaa konetta (CS ja GM), viritetyssä luokassa saa sitten koneen valita vapaasti (valmistajia mm. LRP, Orion, SpeedPassion, Corally...).
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 29.10.09 - klo: 21.49
Mun mielestä hyvä juttu tässä on nyt se, että samalla rungolla, noparilla ja koneella voi ajaa VTR:ää ja TSS-10-luokkaa. Nyt kun ikärajakin on poistettu, tällaiset "19-vuotiaatkin" pääsee mukaan.

Omalta kohdalta kiinnostus heräsi lähinnä VTR-luokkaa kohtaan, mutta melko suurella varmuudella tulee ainakin kokeiltua ainakin stanuturistia. Auto varmaan menee molempiin luokkiin jotakuinkin samoilla säädöilläkin, tietysti maavara huomioiden, joten kahden luokan ajaminen jopa samoissa kisoissa voisi olla mahdollista vaikka samalla autolla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Pööki - 29.10.09 - klo: 22.49
Peitsamon kanssa samoilla linjoilla. VTR-luokkaan itse alunperin lähdin mukaan ja nyt sähkö touringista innostuneena olen myös ajatellut osallistua TSS-10 luokkaan kun ikäraja poistettiin, tuolla aivan samalla autolla, sen kun maavaran laskee ja renkaat vaihtaa.

 
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 29.10.09 - klo: 23.09
ahaa. No täytyy miettiä tilannetta uudelleen. Alue 8 kerhokisoissa näytti hiilikoneet olevan vielä sallittu mikä on mukava asia minusta koska autopaketit vielä sellaisia sisältävät ja toiseksi pärjää niillä sisäkrossissakin ihan riittävästi.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 29.10.09 - klo: 23.11
A8:ssa voi tietysti ajaa sillä vanhalla hiilikoneella, pappa-luokassa. Sekaan vain. Virissä ei kuitenkaan taida olla pelkoa, että hiilikoneella mentäisiin ohi.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 29.10.09 - klo: 23.18
jees kiitti. Mun sijoituksia saakin lukea lopusta päin, ei pelkoa. Sama krossissakin, silti sai olla mukana. Mutta pappa luokkaa ei taida enää olla, se on sitten joko s, m tai p jos oikein ymmärsin. Eli varmaankin tuo s jos sellainen hiilikone k kaupasta löytyy, muuten 17t ja sorex tai vtec.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 29.10.09 - klo: 23.34
Täällä ilmottautuu myös yksi stanukuski. Itse ajattelin kanssa aluksi VTR-luokkaa, mutta päädyin kuitenkin stanuvehkeeseen. Vaikkakin samalla autolla voisi ajaa molempia. Kuitenkin mukava homma, että stanussa hyväksytään myös vanhemmat ajajat.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 29.10.09 - klo: 23.36
Kiitos vastauksista!
Mites kriittisiä stanut ja prostockit ovat LiPOn kunnon suhteen? Onko akkukikkailu jatkunut vaikka siirryttiin Lipoihin? Kuvittelisi, ettei ainakaan stanussa virtaa oteta niin paljon, ettei normi kisa-akulla tulisi toimeen.

EDIT:
Tuo LRP SPX Brushless Competition StockSpec (http://www.lrp.cc/en/products/electronic-speed-controls/car/produkt/lrp-spx-brushless-competition-stockspec-regler/details/) on ilmeisesti nyt se THE valinta stokkiin ja pro stokkiin. Nopari on aika hyvissä hinnoissa, yli 200e Suomessa (http://www.power-racing.net/modules.php?op=modload&name=webshop&file=index&current_op=showp&pid=ZE-116B).

Mutta speksejä autolle alkas oleen sähköjen puolelta:
Nopari: LRP SPX Brushless Competition StockSpec (http://www.lrp.cc/en/products/electronic-speed-controls/car/produkt/lrp-spx-brushless-competition-stockspec-regler/details/)
Servo: Savöx SC-1251MG (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/SERVOT-JA-SERVOVARRET/Savox-SC-1251MG-7kg010-Low-Profile-107542)
Radiot: Spektrum DX3S (http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM3140)
Akut: Pari samanlaista lipoa (joku 4000-5000mAh ja 30-40C)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 30.10.09 - klo: 09.02
Edelleen eniten vaikuttaa se, että ajaa linjaa, kaatamatta ja rataa pitkin koko erän.. Sitten kun näin onnistuu tekemään koko illan putkeen treeneissä tai koko kisapäivän, voi katsella, jos saisi lisää tehoa jostain.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 30.10.09 - klo: 09.08
^ Kyllähän se näin on loppujenlopuksi. Nyt minulla on ollut kantavana ajatuksena hommata kerralla kunnon vehkeet, ettei tarvi tehdä uudestaan samaa rumbaa, mitä on tehnyt ton maastopuolen kanssa. Eli ostanut aina sellasta, mikä riittää just ja just ja päivittänyt sitten parin kk:n päästä parempaan.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 09.34
AiR: Vakioluokkien koneiden vaatimista virtamääristä en osaa kyllä sanoa, mutta ainakin viritetyssä luokassa LRP:n 5300mAh 28C akuista saatava 150A jatkuva virta on riittänyt kevyesti. Nuo linkittämäsi laitteet on kyllä hyvät eikä pitäisi pärjääminen jäädä niistä kiinni. Kannattaa kuitenkin odotella ensi vuoden sarjasääntöjä ennen akkuostoksia (tai jos haluaa ostaa nyt niin ainakin nykyisellä EFRA-listalla olevilla akuilla saa ajaa).
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 30.10.09 - klo: 12.58
Moi vaan kaikki,

Täälläkin yksi kiinnostunut ilmoittautuu mukaan harkitsevien porukkaan. Taustasta sen verran, että aikoinaan 80-90-luvun taitteessa tuli ajettua assolla takavetocrossia ja mattoa 1/12-luokassa -eipä silloin muita luokkia matolla ollutkaan. Nyt piruuttani ostin 1/8-polttiksen ja niinhän tässä nälkä taitaa kasvaa syödessä. Hurjiksi on sähköpuolella elo menny, täytyy opiskella ahkerasti ennen kuin uskaltaa mukaan. Tänään eka steppi vetää luut Rajatorppaan pikaista lajitutustumista varten.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 13.02
Todellakin. Nyt kun tätä opiskelee niin kyllähän mäkin ymmärrän että harjattomat ovat "pop" mutta että aloittelijoiden luokissa pakollisia, niin hieman yllätti.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 13.15
Hiilettömät tuli Suomen kisoihin muutamia vuosia sitten ja on ollut kyllä todella hyvä muutos vanhoista hiilikoneista. Ensimmäisellä "hiilettömällä" kaudella sallittiin vakioluokassa rinnalla vielä vanhat 27t vakiokoneet, mutta niillä ei ole ajettu enää pariin vuoteen Suomessa. Akkujakin on tässä välissä vaihdettu 6 metallikennosta viiteen, jolloin vakioluokassa konerajaksi tuli 13,5t. Nyt ollaan taas palattu "vanhoihin" volttimääriin eli nyt 2 kennon lipolla 7,4V jännitteeseen ja vakiokoneina on 17,5t hiilettömät.

Erityisesti uuden kuljettajan kannalta nuo hiilettömät helpottavat todella paljon kun kaikilla kulkee samaa vauhtia, hiilikoneita virittämällä kun kokemuksella ja tietotaidolla tehtiin paljon eroa. Samoin uudet lipot ovat todella helppokäyttöiset verrattuna vanhoihin peltikennoihin joista tarvitsi pitää hyvää huolta etteivät ne kuolleet.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 13.23
Näin se varmasti on, en epäile. Mutta jos joku haluaa ajaa Stanua tuolla "aataminaikasella" RTR/Readyset teknologialla niin miksi ei voi? Näitä kun edelleen saa kaupasta helposti ja vaivattomasti suoraan radalle.

Kuulostaa siltä ettei paketista radalle -tyyppisiä kuljettajia kaivata. e: Oikeampi syy taitaa kuitenkin löytyy tuosta kusettamisnäkökohdasta eli "kokenut" virittajä saa etua.. olkoon niin sitten.

Sähkökrossissa sisällä tämä kuitenkin vielä onneksi onnistui ja olin tällä aataminaikaisella teknologialla B-finaalin 3., jopa erissä ajoin ajoittain ykkösenäkin. Ei minua voittaminen kiinnosta vaan osallistuminen. Jo siitä syystä etten pysty ajotaidoillani voittamaan oikeita harrastajia/kuljettajia.

Mutta - Alue 8 sallii vielä hiilikoneet ja nimh packit, niin sinne halutessani pääsen ja tämä hienompi talvisarja jääköön vakaville harrastajille.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 30.10.09 - klo: 13.31
Hommaa se 17,5 cs tai sp, ja tule vtr-luokkaan pommittamaan. Tosin renkaat ja korin joutuu kanssa vaihtamaan mutta on muuten hauskaa!

Sillähän sitten saapi stanuunkin osallistua eli proplem solved!
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 13.34
Kerhokisoissa toki ei ole niin tarkkaa koneiden kanssa, mutta TSS-10 luokassa on hyvä että kaikilla on samanlainen kalusto. Tietyissä tapauksissa tuo 27t hiilikone voisi olla nopeampi kuin 17,5t hiiletön, jolloin ne jotka voitosta kamppailisivat hankkisivat taas hiilikonekaluston eikä siinä olisi mitään järkeä.

Vaikka TSS-10 on "aloittelijoiden" luokka niin kärkikuskit ovat todella nopeita, se on nähty mm. tänä vuotena kun August Poutiainen (nuortenmestari 2009 TSS-10 luokassa) voitti kesällä polttiscrossi SM-osakilpailun ja ajoi kauden viimeisessä kisassa viritetyssä luokassa A-finaaliin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 30.10.09 - klo: 13.43
.....

Sensuroin oman vastaukseni.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 30.10.09 - klo: 14.14
Näin se varmasti on, en epäile. Mutta jos joku haluaa ajaa Stanua tuolla "aataminaikasella" RTR/Readyset teknologialla niin miksi ei voi? Näitä kun edelleen saa kaupasta helposti ja vaivattomasti suoraan radalle.

Kuulostaa siltä ettei paketista radalle -tyyppisiä kuljettajia kaivata. e: Oikeampi syy taitaa kuitenkin löytyy tuosta kusettamisnäkökohdasta eli "kokenut" virittajä saa etua.. olkoon niin sitten.

Sähkökrossissa sisällä tämä kuitenkin vielä onneksi onnistui ja olin tällä aataminaikaisella teknologialla B-finaalin 3., jopa erissä ajoin ajoittain ykkösenäkin. Ei minua voittaminen kiinnosta vaan osallistuminen. Jo siitä syystä etten pysty ajotaidoillani voittamaan oikeita harrastajia/kuljettajia.

Mutta - Alue 8 sallii vielä hiilikoneet ja nimh packit, niin sinne halutessani pääsen ja tämä hienompi talvisarja jääköön vakaville harrastajille.

Jos haluat ajaa rtr autolla mitää vikaa Mini sarjassa on? Tasaväkistä vääntöä ja pieni kustannus päästä mukaan.

Siellä kilpailu ei varmaan ole niin vakavaa? Luulen että viihtyisit siellä paljon paremmin kuin stanussa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 30.10.09 - klo: 14.22
Eikö hiilettömiä settejä ja laillisia koneita saa kaupasta ihan yhtä helposti kuin vanhantekniikan laitteita? Kerta säännöt on tehty, niiden mukaan mennään. Pointtina touringin TSS- ja TSP-luokissa on yksityyppikone (2 sallittua), joten valinta on varsin helppo.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: sakke_ - 30.10.09 - klo: 14.47
Jos alan keräämään kalustoa Stockia varten, niin onko nyt niin, että LRP:n SXX on ainoa nopari, millä on tsäänssejä ajaa kilpailullisesti sen muuttuvan ajoituksen takia?
Onko SP:n tai CS:n koneessa nähty mitään eroa suorituskyvyssä tai ajettavuudessa?
Säätöpöytä (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/108201-FLAT-SET-UP-BOARD-FOR-110-TOURING-CARS-107120), siihen asteikot (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/108211-PLASTIC-SET-UP-BOARD-DECAL-FOR-110-107123) ja ajokorkeuden mittatikku (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/107713-CHASSIS-RIDE-HEIGHT-GAUGE-0-MM-TO-15-MM-1-MM-STEPPED-107115) taitaa olla aika must turisia säädettäessä.
Mites alumiiniset setup pyörät (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/109370-ALU-SETUPWHEEL-FOR-110-RUBBER-TIRES-4-107705) ja setup system (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/HUDY-HUDY-Setup/109305-UNIVERSAL-EXCLUSIVE-SET-UP-SYSTEM-FOR-110-TOURING-CARS-107107)?
Eikös tässä topikissa ollu tarkotus käsitellä tätä aihetta (yllä)? Eikä alottaa sitä iänikuista vääntämistä niistä säännöistä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 30.10.09 - klo: 14.51
Jostain kumman syystä itselläkin on mielessä keikkunut että pitäisikö hankkia jonkilainen turistiauto.

Olen innokas tekniikanpäivittäjä-virittäjä ja käsistäkarkaamisen mestari mitä tulee kaluston järki-hintasuhteeseen.
Tästä tuleekin sitten ongelma:
Millaisen auton hankin että sillä voisi osallistua  mahdollisimman moneen luokkaan?

Eli jos hankin esim TRF416:n tai muun vastaavantasoisen auton, saako sillä silti osallistua TSS-10-luokkaan jos moottori, akku, nopari, renkaat, yms helposti vaihdettavat osat täyttää vaatimukset?

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 30.10.09 - klo: 14.53
Tottakai saa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: JiiPee - 30.10.09 - klo: 14.56
Eikös tässä topikissa ollu tarkotus käsitellä tätä aihetta (yllä)? Eikä alottaa sitä iänikuista vääntämistä niistä säännöistä.

Voisin aatella että Mika R on ostanut RTR paketin joka on hiilikoneella ja nyt ihmettytää että siihen pitää vaihtaa koko tekniikka että pääsee mukaan...
Onhan niitä hiilettömiä settejä kaupan, eihän se siitä ole kiinni.
Saa kai ylläolevan topikin alla jutella säännöistäkin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 30.10.09 - klo: 15.00
Casull. Katso Tamiyan, Asson, Yokomon,Xrayn yms touring autot läpi sieltä kyllä löytyy autoja. Eikös nuissa kisoissa paljon eri merkkisiä autoja ole.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: -Petsku- - 30.10.09 - klo: 15.13
Tähän vois kertoa kans sellaisen omakohtaisen kokemuksen, et innostuin kans kaverinkautta kunnolla keväällä turisti autoista ja erityisesti VTR luokasta. Kuukausi sitten sain hankittua Xray T2 007 alustan ja nyt kaikki muut osat, paitsi VTR:ään sopivan korin (Kori on hyllys maalaamattomana vielä) ja renkaat. Eli auto on tällähetkellä stanu.

Vaikkei oo päässykkään ku vähän asvaltilla koittamaan tuota niin hauskaahan se on. Huomenna pitäis mennä ensimmäistäkertaa kunnolla ajamaan ja eiköhän täs jossain vaiheessa pidä sit ajaa oikein kunnolla VTR:ää ja koska samalla autolla voi koria ja renkaita vaihtamalla ajaa stanuakin niin kaippa sitäkin voi jossainvaiheessa koittaa jos joku sopiva kisa osuu kohdalle.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: vato - 30.10.09 - klo: 15.29
Tähän vois kertoa kans sellaisen omakohtaisen kokemuksen, et innostuin kans kaverinkautta kunnolla keväällä turisti autoista ja erityisesti VTR luokasta. Kuukausi sitten sain hankittua Xray T2 007 alustan ja nyt kaikki muut osat, paitsi VTR:ään sopivan korin (Kori on hyllys maalaamattomana vielä) ja renkaat. Eli auto on tällähetkellä stanu.

Vaikkei oo päässykkään ku vähän asvaltilla koittamaan tuota niin hauskaahan se on. Huomenna pitäis mennä ensimmäistäkertaa kunnolla ajamaan ja eiköhän täs jossain vaiheessa pidä sit ajaa oikein kunnolla VTR:ää ja koska samalla autolla voi koria ja renkaita vaihtamalla ajaa stanuakin niin kaippa sitäkin voi jossainvaiheessa koittaa jos joku sopiva kisa osuu kohdalle.

Aika samalla linjalla,VTR herätti kiinnostuksen ja nyt on Xray 008,toki niin vaiheessa ettei pääse huomenna vielä ajamaan :sad:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 16.06
Eikös tässä topikissa ollu tarkotus käsitellä tätä aihetta (yllä)? Eikä alottaa sitä iänikuista vääntämistä niistä säännöistä.

Voisin aatella että Mika R on ostanut RTR paketin joka on hiilikoneella ja nyt ihmettytää että siihen pitää vaihtaa koko tekniikka että pääsee mukaan...
Onhan niitä hiilettömiä settejä kaupan, eihän se siitä ole kiinni.
Saa kai ylläolevan topikin alla jutella säännöistäkin.

Osuit muuten oikeaan! Olin hieman yllättynyt että näin tiukkaa on peli.

Kävin aika pitkän keskutselun K kauppiaan kanssa asiasta, joka on itsekin joskus turistia ajanut ja nyt ymmärrän asiaa ja sen taustaa paremmin. Sain myös YV:tä, kiitos.

Tekniikan vaihtaminen harjattomaan olisi helpoin tie mutta käytännössä se kustantaa auton hinnan joten pitää vielä miettiä onko intressejä niin paljon asiaa kohtaan (driftaus pojan kanssa ihan ok readysettinäkin :))

Kisalaillinen (kelpoisuudesta en tiedä) harjallinen moottori maksaisi 25€ joten se ei olisi mikään kustannus mutta tuo 6V akku homma ihmetyttää, että pitäisi itse kolvata akut kun lipoilla saa ajaa 7.4V :lla. Eikä kiinnosta kolvailu, ei.

Joten jää tämä idea osallistua kerhokisoihin ainakin toistaiseksi.

Mielenkiintoista oli kuitenkin oppia tästäkin hommasta lisää.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 30.10.09 - klo: 17.03
Käytännössä kaikki harrastukset maksaa, myös pitsinnypläys. Tosin on se varmaan halvempaa joten sitä voi harkita tilalle jos touringi on liian kallista? Valintojen maailma...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 17.08
Just.

Jos ajaa, kuten minä, polttiskrossia ja polttistourinkia Kyosholla ja Orionilla niin luuletko että se on rahasta kiinni?

Homma on vaan niin hölmoksi tehty ettei mihinkään kolmesta kerhokisan luokasta voi osallistua kaupasta ostetulla valmispaketilla. Ja puhutaan talvikisoista joita on 4 kpl. Jokaisessa luokassa varmaan 5 kuljettajaa. Olis edes yksi luokka johon voisi, mutta ei.

Toki ymmärrän tekniset syyt & selitykset, mutta vaikeaksi asia on jollain tapaa tehty vaikka asiaa kuinka yrittää ymmärtää.

Onko luokkaan tunkua? Paljonko on harrastajia ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: -Petsku- - 30.10.09 - klo: 17.11
Tähän vois kertoa kans sellaisen omakohtaisen kokemuksen, et innostuin kans kaverinkautta kunnolla keväällä turisti autoista ja erityisesti VTR luokasta. Kuukausi sitten sain hankittua Xray T2 007 alustan ja nyt kaikki muut osat, paitsi VTR:ään sopivan korin (Kori on hyllys maalaamattomana vielä) ja renkaat. Eli auto on tällähetkellä stanu.

Vaikkei oo päässykkään ku vähän asvaltilla koittamaan tuota niin hauskaahan se on. Huomenna pitäis mennä ensimmäistäkertaa kunnolla ajamaan ja eiköhän täs jossain vaiheessa pidä sit ajaa oikein kunnolla VTR:ää ja koska samalla autolla voi koria ja renkaita vaihtamalla ajaa stanuakin niin kaippa sitäkin voi jossainvaiheessa koittaa jos joku sopiva kisa osuu kohdalle.

Aika samalla linjalla,VTR herätti kiinnostuksen ja nyt on Xray 008,toki niin vaiheessa ettei pääse huomenna vielä ajamaan :sad:

Voidaan laittaa kaikki Rintalan syyksi ;)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 17.15
Kuusisen Jarkko laittoi foorumille ylös kilpailijamääriä tämän kauden kisasarjoista: http://rc10.fi/index.php?topic=39854.0

Keräsin kilpailut-foorumille kaikki Suomessa ajettavat luokat ja niiden säännöt. Jos noista paristakymmenestä kisaluokasta ei mikään kelpaa niin ainahan voi perustaa uuden jos uskoo siihen kuskeja riittävän: http://rc10.fi/index.php?topic=40921.0  :wink:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 30.10.09 - klo: 17.18
Just.

Jos ajaa, kuten minä, polttiskrossia ja polttistourinkia Kyosholla ja Orionilla niin luuletko että se on rahasta kiinni?

Homma on vaan niin hölmoksi tehty ettei mihinkään kolmesta kerhokisan luokasta voi osallistua kaupasta ostetulla valmispaketilla. Ja puhutaan talvikisoista joita on 4 kpl. Jokaisessa luokassa varmaan 5 kuljettajaa. Olis edes yksi luokka johon voisi, mutta ei.

Toki ymmärrän tekniset syyt & selitykset, mutta vaikeaksi asia on jollain tapaa tehty vaikka asiaa kuinka yrittää ymmärtää.

Onko luokkaan tunkua? Paljonko on harrastajia ?

Ei sitä ralliakaan voi mennä ajamaan kaupasta ostetulla citikalla. Kisapelit on kisapelejä ja en lue Kyoshon RTR:iä hirveen kisailuystävällisiksi peleiksi (voin kertoo, kokemusta on). Se on Kyoshon oma moka, jos myyvät vielä vanhaa tekniikkaa. Stanukoneet on ollut pakko rajata muutamaan koneeseen, ettei siitä tule sitten kuluerää, että pitää olla eri radalle eri kone.

Toivottavasti tulemme näkemään tulevalla kaudella enemmän osallistuja juuri tämän ikärajan poiston takia, itseni siellä mukaan lukien.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 17.49
Sähkökrossia kuitenkin sai ajaa readysetillä. Ja niin saa polttiskrossiakin.

HPI, Tamiya ja muut ovat yhtä lailla "samassa veneessä". Sieltäkin löytyy valmispaketteja. Ja on Kyoshollakin harjattomia readysettejä. Mutta ne pihasuttaajat jotka näitä ostavat ovat heti kättelyssä ulkona KERHOkisoista jos eivät tunne sääntöjä.

Näinä aikoina luulisi ihmisten haluavan kisata pienemmällä budjetilla.

No ei tästä tarvii vääntää, ei taida edes voida.

Minusta pitäisi olla yksi readyset luokka, eikö se ole v-i-t-t-u-i-h-a-n-s-a-m-a kuka sen voittaa kunhan pääsis edes ajaa mutta nyt ei voi edes tulla. Tai sitten täytyy tulla vaan ajaa, mutta unohdetaan tulokset. Onko se mahdollista?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 30.10.09 - klo: 17.53
Minusta pitäisi olla yksi readyset luokka, eikö se ole v-i-t-t-u-i-h-a-n-s-a-m-a kuka sen voittaa kunhan pääsis edes ajaa mutta nyt ei voi edes tulla. Tai sitten täytyy tulla vaan ajaa, mutta unohdetaan tulokset. Onko se mahdollista?

Minkä ihmeen takia?

Kyse on moottorista ja säätimestä, miksi ei voi hankkia sääntöjen mukaisia vehkeitä?

Mii-not-ändöständ.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 17.55
Mika R: Kyllähän noita kerhokisoja saa ajaa vanhoilla hiilivakiokoneilla eli 27t käämityksellä. Jos ei ole tuollaista vakiokonetta niin sitten vaan viritettyä luokkaa ajamaan koska siellä ei ole mitään rajoituksia.

Juuri nuo sinun mainitsemat sähköcrossi ja polttiscrossi ovat myös "viriluokkia" siinä missä sähkötouringin TSM-10. Mitään yksityyppimoottorista vakioluokkaa ei crossissa ole joten kaikki on sallittu.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 18.19
Mika R: Kyllähän noita kerhokisoja saa ajaa vanhoilla hiilivakiokoneilla eli 27t käämityksellä. Jos ei ole tuollaista vakiokonetta niin sitten vaan viritettyä luokkaa ajamaan koska siellä ei ole mitään rajoituksia.

Juuri nuo sinun mainitsemat sähköcrossi ja polttiscrossi ovat myös "viriluokkia" siinä missä sähkötouringin TSM-10. Mitään yksityyppimoottorista vakioluokkaa ei crossissa ole joten kaikki on sallittu.

Joo, mutta 27T koneen kanssa pitää olla 6V nimh akku. "normi" stickpack ei käy (?)

Mutta ajetaanko viriluokkaa esim alue-8 kerhokisoissa? Taisi tuo mennä multa ohi (täytyy lukea uudelleen). Sinne sitten taistelemaan vikasta sijasta  :grin:

Peitsamo - Siis totta ihmeessä voi hommata "sääntöjen mukaiset" vehkeet ja siitä on keskusteltu edellä. Tämä on sille keskustelulle jatkoa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 18.24
Mika R: Juuri 6 peltikennolla tai 2 lipokennolla tuo 27t hiilikone on oikea vakioluokkaan eli "stickpack" käy. Jos alue8-kisoja olit ajamassa niin tuo 20t hiilikone mitä siellä kyselit sopii viritetyn luokan lisäksi myös prostockkiin:
Lainaus
TSP-10 5min sama rengassääntö kuin ed. hiilellinen 17 lank. tai hiiletön 8,5 lank (5-kennon akku), tai 10.5t lipo -akun kanssa.

btw. Suomessahan on jo yksi todella halpa rtr-luokka missä ajetaan rtr-sähköillä, Tamiya Mini
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 30.10.09 - klo: 18.29
Luetun ymmärtäminen kunniaan! Lisäks ne NiMhit on hengenvaarallisia, etenkin jos ei tajua mitään näistä sähkövehkeistä. JA ne hiilikoneet on täysin hanurista, en edes käsitä miten niitä joku niitä vielä kehtaa myydä. Sitten vielä intetään, että miksei näillä voi ajaa...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 18.30
Todellako?? Luin sitten nämä väärin, puhuu 5:stä kennosta?? Normi stickapck on 6 kennoa. Ei siis itse juotettu. Alla:

C-12 8min hajuttomat pitoaineet sallittu, 4-kennoa tai 1-kennoinen lipo. Painot sääntökirjan mukaan. Eli säännöt voi vaihtua 2010.
TSS-10 5min valetut kumirenkaat, hiilellinen vakiomoottori (27 lank.) tai hiiletön (13,5 lank.) 5-kennon akku tai hiiletön 17.5t lipo -akun kanssa
TSM-10 5min sääntökirjan mukaan, LRP VTEC 27R (vapaa vanne ja insertti) tai Xenon (EM Warm Up ja sääntökirja 2010)
TSP-10 5min sama rengassääntö kuin ed. hiilellinen 17 lank. tai hiiletön 8,5 lank (5-kennon akku), tai 10.5t lipo -akun kanssa.
Pappaluokka on poistettu liian hurjan vauhdin takia, papat ovat tervetulleita muihin kilpaluokkiin kykyjensä mukaan. Suositus on TSS-10 luokka.

No tuohan muuttaa asian! Eli stickpack 6 kennoa 7,2V ja 27-lankainen käy?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 30.10.09 - klo: 18.36
Kieltämättä säännöt olis voinut selkeemminkin tuohon kirjoittaa mutta tulkkaan sulle:

TSS-10 sallitut kone ja akkuyhdistelmät
27t hiilikone + 6 nimh tai lipot
13,5t hiiletön + 5 nimh
17,5t hiiletön + 6 nimh tai lipot

TSP-10 sallitut kone ja akkuyhdistelmät
17t hiilikone + 6 nimh tai lipot
8,5t hiiletön + 5 nimh
10,5t hiiletön + 6 nimh tai lipot

Näin on menty FTT-sarjassa vuosien ajan ja uskoisin näin mentävän myös tuolla kerhokisoissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 18.38
No jumalauta  :grin: Ei olis tarvinnut tätäkään 2 sivua jauhaa.

Kiitos Heuli.

Ja Jarkkom voi työntää päänsä sinne mihin aurinko ei paista.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 30.10.09 - klo: 18.44
Ja Jarkkom voi työntää päänsä sinne mihin aurinko ei paista.

Kerrotko minulle miten nämä kommenttisi ja vänkäämisesi sekä lajin mustamaalaaminen edistävät positiivistä tietoutta sähkötouringista?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 18.48
Ja miten olen mustamaalannut?? Halusin vaan osallistua. Mistä mä voin tietää että säännöt ovat väärin kirjoitettu.

Sitten jengi sanoo (hieman yleistäen) että "sulla on väärät kamat, osta oikeet, köyhä".

Hieman piti selvittää ja samalla yrittää ymmärtää miksi näin on joka ei sitten ollutkaan niin koska säännöt ovat väärin kirjoitettu, tai ainakin huonosti.

Sinä Jarkkom puhut jostain luetun ymmärtämisestä yms. epäolennaisesta.

Myös Peitsamon mii-not-whatever kommentit ovat kanssa ihan turhaa asian kannalta. Samalla tavalla voisi kirjoittaa varmaan 5.000.000 suomalaista. Ja loput 6 miljardia tällä planeeltalla päälle.

Heuli sen sijaan halusi selvittää asiaa ja siitä hänelle isot pisteet.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 30.10.09 - klo: 18.56
Jos se nyt ei vieläkään mennyt jakeluun vaikka tossa yllä on monta kertaa sanottu, niin säännöt on siksi, että kisaaminen on tasaväkistä. Lajiryhmä on myös tehnyt sääntöjä sen mukaan, että kamat on turvallisia käyttää ja jopa pitkäikäisiä.

Se, että leluautolla ei voi osallistua suoraan FTT-kisoihin on tosiaan ihan oma ongelma, eikä kenenkään muun.

Toivottavasti muut innostuneet eivät hautaa ajatustaan aloittaa touring-autoilu näiden episodien jälkeen, sillä on siellä kisoissa ja treeneissä ihan hauskaakin harrastaa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 30.10.09 - klo: 19.01
Myös Peitsamon mii-not-whatever kommentit ovat kanssa ihan turhaa asian kannalta. Samalla tavalla voisi kirjoittaa varmaan 5.000.000 suomalaista. Ja loput 6 miljardia tällä planeeltalla päälle.

Voi olla, että se oli ihan turhaa, myönnän. Mulla on kuitenkin oikeus osallistua tähän keskusteluun, mielestäni viestissäni ei ollut kuitenkaan mitään ihmeellistä. En vaan tajua, mistä taas kaikki tämä poru. Jo-o, osaan lukea, ja ymmärrän lukemani, mutta silti, en vaan jaksa ymmärtää.

Se miksi en selittänyt asiaa, johtuu siitä, etten minä näistä mitään tajua, siksi mielelläni seuraan tätäkin keskustelua, koska aikeissa olisi opetella ja oppia.

Mut sitten ihan oikeesti, noi sun kommentit on jokatapauksessa melko ala-arvoista tavaraa. Ja sitten vielä: odotan innolla sitä päivää, kun tuut ajamaan virituristien sekaan sillä K-kaupan halpis redisetilläs ja hiilikoneellas. Ei mulla muuta.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 30.10.09 - klo: 19.08
Jos vielä jatketaan keskustelua tästä, niin:

Hiilikoneet vaan ovat jo vanhentunutta tekniikkaa.

Noiden neljän kisan lisäksi tulee myös harjoiteltua ja sitähän "kisaaminen" pääasiassa on. Karrikoiden: Kisoissa käydää vain tarkistamassa taso muita vastaan, että onko harjoittelu tuottanut tulosta.

Jos säännöt olisi laadittu niin, että hiilikoneet olisi sallittu ja huonolla mäihällä ne olisivat jostain syystä jopa nopeimpia koneita jollain radalla, niin silloin kaikki menestysinnokkaat harrastajat joutuisivat ostamaan myös hiilikoneen ja siihen noparin. Kun säännöt ovat tarpeeksi tiukat, niin kaikki säästää ja saadaan pidettyä "paketti kasassa".
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 19.31
Joo, no tulipahan testattua readyset lazeria vanhentuneella tekniikalla tuolla Espoon RC centerin kertsikisoissa ja silti noin toinen puoli kuljettajista jäi taakse lopputuloksissa. Veikkaan että auto oli kisojen halvin. Mikäs ihme kun puolet B-finaalin ukoista ajoi maan kiertoradalla eikä radalla. Ai miksikö - liikaa tehoa...

En tietenkään odota pärjääväni touringissa, mutta olen silti halukas kokeilemaan jotain uutta. En silti viitsi heti mennä ostamaan siihen harjatonta settiä sääntöjen takia joka tässä tapauksessa oliskin ollut turhaa koska readysetillä ja stickpackillä pääseekin kisoihin (toisin kuin säännöt aluksi sanoivat, virhellisesti). Mielummin panen ne rahat vaikka Espoon RC Centeriin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: HarriK - 30.10.09 - klo: 20.02
Voithan sinä tulla ajamaan esim. Torppaan sillä RTR:llä ihan vaan treeniä. Jos sitten tuntuu siltä että pitäisi päästä kisaamaan, sitten vasta sähköjen vaihtoa.
Ei tästä tarvi tehdä niin vaikeaa.
Ensin radalle kokoeilemaan kalusto ja vauhti. Vasta tämän jälkeen voisi miettiä päivitystä.

EN keskustele asiasta enempää, seuraan kyllä mielenkiinnolla VÄÄNTÖÄ.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 30.10.09 - klo: 22.08
Olet oikeassa. Jos luet mun ekat viestit niin olin lähinnä kiinnostunut siitä mikä olisi oikea luokka mihin ilmottautua, koska ilmottautumisaika oli alkanut. Siitä sitten alkoivat vaikeudet kun aluksi tuntui ettei mihinkään pääse mukaan. Keskustelemalla se tuli selväksi. Olisin tietty voinut soittaa jollekin prolle ja kysyä, mutta mun lähipiirissä ajetaan vain krossia ja vtr:ää.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 01.11.09 - klo: 12.46
Tässä on nyt keskusteltu säännöistä ja varusteista vaikka kuinka. Mutta kukaan ei ole erityisesti esitellyt vaihtoehtoja autoksi? Vai onko se ihan sama minkä auton tutuilta valmistajilta ostaa?? Yokomo tuntuu aika arvokkaalta, Asson saisi satasen halvemmalla. Minulle "satanen" on ihan riittävä perustelu valita näistä se Asso. Edelleen mulle ikivanhalle ei nämä muut merkit ole niin tuttuja, pl Corally, mutten ole edes kaivanut niiden sivuja vielä esiin. Siis kommentteja puolesta ja vastaan, mutta ei mielellään mitään vertauksia vessaan tai muuta asiatonta. Polttiksen suhteen yllätyin erittäin myönteisesti siitä, mihin ihan LRP:n RTR pystyy; auton ominaisuudet ei todellakaan lopu ennen taitoja. Tarkoitus kisoissa olisi sama kuin Mikalla, eli ajella mukana niin ettei nyt vikaksi jäisi.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 01.11.09 - klo: 15.44
Tässä muutaman ensimmäisen ruuvauskerran aikana (ajettu tietysti välissä..) ei tuo Schumacher Mi3.5 Racekaan kauhean huonolle ole vaikuttanut.. Hinta ainakin toistaiseksi siedettävä, verrattuna noihin yokomoihin ja muihin "huippukilpureihin". Medasecilla (http://www.medasec.com/do?action=group&id=24) 209,75 euroa.

Toki materiaalissa on hieman säästetty, on hiilarivahvisteista lasikuitua eikä pelkkää carbonia, ja iskarit voi joutua uusimaan joskus mutta muuten perushyvä paketti.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 01.11.09 - klo: 17.22
Tässä on nyt keskusteltu säännöistä ja varusteista vaikka kuinka. Mutta kukaan ei ole erityisesti esitellyt vaihtoehtoja autoksi? Tarkoitus kisoissa olisi sama kuin Mikalla, eli ajella mukana niin ettei nyt vikaksi jäisi.

Xray T2R Pro (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/SAHKOAUTOT-Xray/XRAY-T2R-PRO-101001) on varmasti hyvä valinta. Hinta on kohtuullinen ja ominaisuudet varmasti riittää.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 02.11.09 - klo: 13.01
Asiasta kolmanteen:
Mitä välityksiä olette käyttäneet Stanussa? Olikos säännöissä joku rajoitus, että paljon kokonaisvälitys saa olla? Mulle on tulossa TRF416, eikä ole hajua, mikä spurri siinä on kiinni, mutta sitä varten pitää alkaa speksaamaan.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 02.11.09 - klo: 13.19
Mitään sääntöjen määräämää välitystä ei ole. Toki se kone kulkee suoralla kovempaa ylivälityksellä mutta ei se sitten enää kiihdykään mutkasta. Jotain 4,5 tasoa on käytetty sisäradoilla, riippuu toki säätimestä (esim. SPX tarvitsee ihan eri välityksen kuin "normaali" säädin).
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 02.11.09 - klo: 13.35
^ Aivan. No mulle on tulossa SPX. Mutta mulla eio mitään hajua, että missä koko luokissa noi liikkuu, että onko ne 25, 30 vai 35 piikkiä sisäradoilla noin keskimäärin?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jerzirccar1 - 02.11.09 - klo: 13.43
Mitä olen kuullut niin 4.8-5.2 välillä on sopiva spx riippuen tietysti radasta.
Jerzi
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 02.11.09 - klo: 15.11
Itsellä SPX VTR-kilpurissa ja 4.3 välit ja hyvin rokkaa...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 06.11.09 - klo: 15.38
Mistähän löytyisi täydellinen luettelo EFRA-hyväksytyista Lipo-akuista?
Netin syövereistä yhden listan löysin mutta siinäkään ei ollut esim Medasecin myymiä EFRA-akkuja.
Linkki akkulistaan:
http://www.motorsportforbundet.no/files/%7B4B374380-9CE9-4F30-A797-C8C9214864E0%7D.pdf

Linkki Medasecin akkuihin:
http://www.medasec.com/do?action=group&id=67

Eli miten tässä nyt mitään akkua uskaltaa alkaa ostamaan kun kerran näiden pikkuautojen katsatus tuntuu olevan paljon tiukempaa kuin täysikokoisten autojen katsastus aikana ennen yksityisiä konttoreita...   :huh:

"...seuraa välitön hylkäys kilpailusta ilman varoitusta."
Lainaus on peräisin akkujen sääntöjenvastaisesta lataamisesta kertovasta kohdasta, mutta antaa minulle, autottomalle vasta-alkajalle, turhan tiukkapipoisen kuvan koko lajista ja varsinkin sen säännöistä.

Tarkentajille tiedoksi että ymmärrän kyllä hyvin sääntöjen olemassaolon merkityksen kokonaisuudessaan.
Em. mainitun lisäksi ymmärrän myös miksi juuri lipo-akkujen lataamisesta on annettu varsin tarkat ja tiukat ohjeet.

Valitettavasti minulla, ja aivan varmasti todella monella muullakin, tämä sääntöjen ja rajoitusten käsittämättömän laaja viidakko ja yleinen keskustelutapa näistä kilpaluokista nostaa kisatouhun aloittamisrimaa erittäin korkealle.

Kerhokisat on asia erikseen.
Ajoin viikko sitten kilpaa pikkuassolla turistien seassa ja kaikilla oli kivaa!
Enkä ollu edes viimeinen!  :grin:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 06.11.09 - klo: 16.11
Casull: Oon kerännyt tänne (http://rc10.fi/index.php?topic=40921.0) kaikki linkit sarjasääntöihin eri luokkiin ja tuossa on linkit efralistoihinkin. Tuo linkittämäsi lista on se mitä Suomessakin noudetetaan kuten muuallakin Euroopassa. Uusi akkulista tulee EFRA:lta taas vuoden alussa ja se tulee mun tietääkseni voimaan Suomessa taas kesäkauden kynnyksellä eli 1.5.2010.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 06.11.09 - klo: 16.15
EFRA:n LiPO-lista:
http://www.efra.ws/PDFs/2009%20EFRA%202S%20LiPo%20List%20V5%20pdf.pdf
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 06.11.09 - klo: 17.43
Minua lievästi hämää tämä luokkakysymys stanussa. Viestiketjussa todetaan useaan otteeseen, että TSS-10 on nyt ikärajaton, mutta mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa? Esimerkiksi onko niin, että ensi vuoden sarja on varmuudella järjestetty ilman ko. ikärajaa, vai onko kyse jostain varsinaiseen kilpailusarjaan kuulumattomien kisojen sääntöhuojennuksesta? Ja onko siellä edelleen myös TSP-10-luokka? Itse tälläisenä uudelleenheränneenä ennemmin hommaisin hieman rauhallisemmat vehkeet jotta saa taas hommasta kiinni, mutta kuitenkin suoraan sellaiset, että pääsen skabaamaan ilman päivityksiä. Siis, ykskantaan, mihin tälläinen 35v vaari saa osallistua ja missä kaikki muut vastaavat vaarit ajaa?? Ja mihin vaarien noin ylipäätään olisi suotavaa suuntautua...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 06.11.09 - klo: 17.50
EFRA:n LiPO-lista:
http://www.efra.ws/PDFs/2009%20EFRA%202S%20LiPo%20List%20V5%20pdf.pdf

Tuo on täsmälleen sama lista hyväksyttyjen akkujen osalta kuin tuo itse aiemmin linkittämäni.
Päivämäärissä tms oli pikkuisia eroja.

Heuli: Oon noita sarjasääntöjuttuja jo aika tavalla kahlannutkin läpi mutta ainakaan Autourheilu.fiin linkit ei toimi.

Olenko nyt ymmärtänyt oikein jos luulen ettei kilpailuissa ajeta kuin vain ja ainoastaan tuolta listalta löytyvillä akuilla?
Jos näin on niin ihmettelen miksi medasecin akuista annetan ymmärtää että olisivat EFRA-hyväksyttyjä.
Vai riittääkö että akku täyttää nuo EFRAn mitta, yms vaatimukset?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 06.11.09 - klo: 18.09
Kaasukake: Tuossa on noi vakioluokan ensi vuoden säännöt jo kerrottu eli jos et ole aikaisemmin ajanut niin saat ajaa oli ikä mikä vain: http://rc10.fi/index.php?topic=40569.0

Casull: Mitkä linkit sulla ei toimi? Mulla ainakin toimi kaikki kun pikaisesti kokeilin. Kilpailuissa tosiaan noudatetaan tuota EFRA-listaa sekä akuissa että koreissa. Polttisautoissa vastaavasti on pillilistat (ja korilistat rata-autoissa) EFRA:lta. Onhan tuolla Medasecissa noita listalla oleviakin akkuja, mutta nuo CS:t ovat EFRA-sääntöihin tehty, muttei vielä hyväksytty. Uskoisin että keväällä niillä jo saa ajaa.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: m.e. - 06.11.09 - klo: 18.13
Moi!

Tuo 4100 mAh CS:n LiPo taitaa olla ainoa noista EFRA Spec -akuista, jossa ei lue tuota lisähuomautusta: "Akku ei ole kisalaillinen vielä SM-sarjassa 2009." Muiden kohdalla tuo huomautus lukee.

Eli EFRA Spec tarkoittaa sitä, että akut on tuotu Eurooppaan CE -leimojen kanssa ja ne on valmistettu EFRA:n antamien specsien mukaisesti. Se ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että akut olisivat listalla.

Tähän on oikeastaan pari syytä:
*Paikka EFRA-listalla maksaa valmistajille, tämän takia kaikki eivät viitsi ostaa tätä ja lisätä hintaa akkujen myyntihintoihin.
*Esim. Saksassa (ja monissa muissakin maissa) riittää, että akut ovat EFRA Spec. Niiden ei siis ole pakko olla tuolla listalla. Näin myös tosiaan Saksassa, joka on CS:n keskeisin markkina-alue.

Toivottavasti tämä selvensi hieman.

Matti / Medasec
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 06.11.09 - klo: 22.13
Nyt kun on puolenkymmentä treeni-iltaa stanu-turistilla alla, voi vaan sanoa, että kivaa on! Olin ensi alkuun hieman skeptinen koko jutun suhteen, että jaksaako kiinnostaa,  mutta tämähän on todella mielenkiintoista ja hienoa hommaa.

Autokin alkaa pikkuhiljaa tottelemaa kuskia, säätöhommiin en paljon ole vielä alkanut, kun tuntuu, että autossa ei ole mitään parannetavaa. Tietysti niitä on, mutta kierrosajat tuntuu vielä paranevan aika reilusti ihan ajoharjoittelullakin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 06.11.09 - klo: 23.34

*Paikka EFRA-listalla maksaa valmistajille, tämän takia kaikki eivät viitsi ostaa tätä ja lisätä hintaa akkujen myyntihintoihin.

Paikka efra listalla maksaa yhden lipo akun ja 500e + vakuutus että akkuja on tarpeeksi myynissä EFRA maissa, eli en usko että on akkuvalmistajalle rahakysymys.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 07.11.09 - klo: 01.03
Heuli:
Olen näköjään tavannut eri sivua kuin minkä ylempänä linkitit, pikavilkaisulla vain katsoin sen olevan sama.
Sivu jolla linkit ei toimi on tämä: http://rc10.fi/index.php?topic=32354.0
Eli minä pölvästi.

Matti Medaseciltä: Kiitos kovasti kun selvensit tätä akkuasiaa!

Jospa tämä turistiautohomma tästä pikkuhiljaa alkaisi aueta minullekin.

Vielä kun sen auton joku minulle möisi...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 08.11.09 - klo: 02.26
Ja taas päässä kiertää kysymys:
Onko nopareille kuinka tiukat vaatimukset?
Ajatuksena olisi tietysti hankkia kerralla sellainen että sillä saisi ajaa mahdollisimman monessa luokassa.
(jos tässä nyt koskaan mihinkään kisoihin pääsee mutta silti...)

En ainakaan noista AKK:n pienosautoilusäännöistä löytänyt mainintaa noparista.
Tai sitten en osannut oikeasta kohdasta etsiä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 08.11.09 - klo: 08.20
Ei ole nopeudensäätimelle mitään mitta- väri- tai muitakaan rajoituksia, TSS:ssä ilmeisen paljon sinistä (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXWHW3) käytössä.. Johtunee säätimen kierosta ohjelmoinnista, se kun osaa muuttaa ajoitusta kiertävämmäksi kun kone saavuttaa tietyn kierrosnopeuden eli ikään kuin "lykkää kakkosta tupaan" suorilla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 08.11.09 - klo: 09.55
Ei ole nopeudensäätimelle mitään mitta- väri- tai muitakaan rajoituksia, TSS:ssä ilmeisen paljon sinistä (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXWHW3) käytössä.. Johtunee säätimen kierosta ohjelmoinnista, se kun osaa muuttaa ajoitusta kiertävämmäksi kun kone saavuttaa tietyn kierrosnopeuden eli ikään kuin "lykkää kakkosta tupaan" suorilla.

Huomioitavaa ehkä myös että ulkomailla ajetaan vastaavissa sarjoissa paljon tekinin ja GM:n säätimillä mistä löytyy vastaavat ominaisuudet. Suomessa näköjän LRP on yleistynyt.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 08.11.09 - klo: 11.24
Ei ole nopeudensäätimelle mitään mitta- väri- tai muitakaan rajoituksia, TSS:ssä ilmeisen paljon sinistä (http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXWHW3) käytössä.. Johtunee säätimen kierosta ohjelmoinnista, se kun osaa muuttaa ajoitusta kiertävämmäksi kun kone saavuttaa tietyn kierrosnopeuden eli ikään kuin "lykkää kakkosta tupaan" suorilla.

Huomioitavaa ehkä myös että ulkomailla ajetaan vastaavissa sarjoissa paljon tekinin ja GM:n säätimillä mistä löytyy vastaavat ominaisuudet. Suomessa näköjän LRP on yleistynyt.

Jaa tota ominaisuutta on muillakin. Voisitko olla spesifimpi, että mistä säätimistä tuo "kakkosvaihe" löytyy?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 08.11.09 - klo: 18.02
Jaa tota ominaisuutta on muillakin. Voisitko olla spesifimpi, että mistä säätimistä tuo "kakkosvaihe" löytyy?

tekin rs, asia tosin ei ole niin yksinkertainen. En sen enempää aio puhua asiasta kun en tiedä mikä on totta ja mikä ei kun en ole semmosta ikinä nähny edes, mutta laitteessa on 3 erilaista ennakkoa. Tämä vaatii myös ohjelmointipalikan ja säädöt tapahtuu PC:ltä

GM genius 120 oli mitä ajattelin mutta en löytänyt mitään varmistusta että tässä olisi.

Itse aloitin touring ajamisen syksyllä mutta otin vasta tänä viikonloppuna käyttöön profiilin 7 SPX:stä (profiilissa 7 ja 8 on tuo "kakkos vaihde"), joten aloitteleva kuski pärjää varmasti halvemalla jos tuo hinta pelottaa. Kakkos vaihde ehkä ratkaisee kuka on eka ja toka mutta ei se ratkaise kuka pärjää ja kuka ei. Suurin ongelma lienee siinä että oppii eka ajamaan niin hyvin että tuosta on edes hyötyä, puhumattakaan kaikesta autoon liittyvästä säätämisestä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 25.11.09 - klo: 09.57
Nostetaanpas tätä aihetta ylös, kun asia on ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Eilen tuli kannettua rojut kotiin, ja aloitettua kasaaminen. Ohjeet japaniksi on kivat, mutta laatu tuntuu olevan erittäin korkea. Ehtiskö sitä jo sunnuntaiksi Torppaan aloittelijoiden vuorolle? Edellisestä mattoajosta on vierähtänyt 18 vuotta.

Kuvassa siis Yokomo BD5

(http://lh5.ggpht.com/_LoaBf8LygT4/SwzfPWazBXI/AAAAAAAAB04/xD_IThkV1K0/s800/24112009334.jpg)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 25.11.09 - klo: 10.09
^ Mainiota, mainiota.

Meikällä on kanssa auto ajettavassa kunnossa. En oo tosin saanut vielä yhtään läppiä radalla.

Akkujen kiinnitys pitää vielä tosin miettiä. TRF416:een sais jotenkin sovitettua lipon noihin Nimh-reikiin silleen, että akun liittimet on auton takapäässä ja sisempi liitin menee ylädekin välistä. Sitten vaan laittaa punttia akun kylkeen. Vai onko jotain järkevämpiä vaihtoehtoja, mitkä ei maksa 50euroa?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 25.11.09 - klo: 14.56
Kysymys korin maalauksesta:
Säännöissä sanotaan että ikkunoiden pitää olla läpinäkyvät.
Mutta pitääkö niiden olla täysin kirkaat vai saako niihin suhauttaa hyvin lievän tummennuksen?

Tulin koppaa hioessa pyyhkineeksi ikkunatkin sumeaksi...  :embarrassed:

Toisaalta, tuo maalaus näyttää muutenkin penevän niin pahasti perssielleen että taidan hyppiä tuon kopan roskiin ja ostaa jostain valmiiksi maalatun.

Ei oikein tunnu palkitsevalta tämä maalaushomma.
Tähän mennessä on työtunteja kulunut pelkän korin kuvioiden piirtämiseen, nestemaskin kanssa tuhratessa ja kuvioiden leikkelyyn noin 5.
Ja nyt jo tiedän että pilalle meni.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 25.11.09 - klo: 15.21
^ Kaippa ne läpikuultavat ikkunat riittää.

Nestemaskin kanssa maalatessa kannattaa ainakin ekoilla kerroilla pyrkiä mahdollisimman simppeleihin kuvioihin. Suorat viivat on kohtuu helppo tehdä siististi ja niillä pääsee jo pitkälle.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mr Cale - 25.11.09 - klo: 15.22
Kysymys korin maalauksesta:
Säännöissä sanotaan että ikkunoiden pitää olla läpinäkyvät.
Mutta pitääkö niiden olla täysin kirkaat vai saako niihin suhauttaa hyvin lievän tummennuksen?

Saa tummennella. Joskus on käytäntönä ollut se, että jos sanomalehteä näkee lukea lasin läpi, niin on tarpeeksi läpinäkyvä. Pointtihan tuossa säännössä on vaan se, että autot olisi edes vähän auton näköisiä. Sama koskee noita etu- ja takavalojen maalaamista tai tarrojen käyttöä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: _jtr_ - 25.11.09 - klo: 15.50
^ Mainiota, mainiota.

Meikällä on kanssa auto ajettavassa kunnossa. En oo tosin saanut vielä yhtään läppiä radalla.

Akkujen kiinnitys pitää vielä tosin miettiä. TRF416:een sais jotenkin sovitettua lipon noihin Nimh-reikiin silleen, että akun liittimet on auton takapäässä ja sisempi liitin menee ylädekin välistä. Sitten vaan laittaa punttia akun kylkeen. Vai onko jotain järkevämpiä vaihtoehtoja, mitkä ei maksa 50euroa?
Tässä on mun juuri valmistunut kilpuri stanuun ja meinasin lähteä kokeilemaan akun kiinnitystä ihan noin.. Liittimelle on tarpeeksi tilaa eikä ole pänningissä ja teipillä akku kiinni. Painot täytyy vielä puntaroida jahka kerkiää.

(http://i402.photobucket.com/albums/pp105/jahuu76/touring007.jpg?t=1259156924)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 25.11.09 - klo: 15.56
Hyvän näköinen paketti.

Tuohon akun kiinnitykseen kannattaa panostaa, pelkällä teipillä se ei pysy. Siinä vaiheessa kun tulee "töks-pöks" radan päätyseinään, joutuu keräilemään akkuja ja piuhoja pitkin rataa, eli jonkin sortin stopparit akun edessä/takana on pakko olla.

Nimim. kokemusta on.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkko - 25.11.09 - klo: 16.50
Akku kannattaa kiinnittää kunnolla.

Sekin on nähty, että
- huonosti kiinnitetty akku sinkoutui pois paikoiltaan niin, että
- piuhat pysyivät kiinni akun liittimissä ja vielä
- juotokset noparin päässä (valitettavasti) pitivät, jolloin
>>> noparin piirilevyn päästä, mihin johdot juotetaan kiinni, repeytyi irti suurin osa

Hankala tapaus korjattavaksi ja takuukaan ei taida kattaa tuollaista tilannetta.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Pööki - 25.11.09 - klo: 17.49
Tarkentakaahan kokeneemmat millaisia "stoppareita" olette käyttäneet?

Itsellä akku on ollut toistaiseksi pelkällä teipillä kiinni, toistaiseksi ongelmitta...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkko - 25.11.09 - klo: 18.09
Teippikiinnitys toimii hyvin, jos akussa on pohjassa nystyrät, jotka lukitsevat akun sivusuunnassa paikoilleen.

Aika monella on akun pohjaan kiinnitettynä painoja, jotka lukitsevat akun sivusuunnassa paikoilleen. Painoa kun yleensä on tarpeen lisätä, niin senhän on parempi sijaita mahdollisimman alhaalla. Ja sitten yleensä teipillä kiinnitys paikoilleen.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 25.11.09 - klo: 22.11
Tuollainen siitä nyt sitte tuli:
(http://i227.photobucket.com/albums/dd17/Casull_album/RC/25112009592.jpg)

(http://i227.photobucket.com/albums/dd17/Casull_album/RC/25112009588.jpg)

Kuvat tekee kopalle kovasti oikeutta, läheltä ei kovin siisti.

Virheet joita tein:
-Yritin itse (eka kerta maskin, kynäruiskun ja useamman värin kanssa)
-Liian paksusti ja epätasaisesti maskia, ei ollutkaan leikkaantunut jokapaikasta
-Liian terävä veitsi, niistäkohden joista maski oli leikkaantunut kunnolla, myös korissa on paha viilto
-Väärät maalit, vesiohenteinen automaali ei tahdo tulla kynäruiskusta kunnolla läpi ja puolikuivana käyttäytyy täsmälleen samoin kuin kuivunut nestemaski poisrevittäessä.
Eli jo maalatut kuviot yritti lähteä maskin mukana pois. Saa sitten nähdä miten muuten tuo litku korissa kuivuttuaan pysyy.
-Häivytyksiä tehdessä ruisku kannatta pestä ensin edellisestä väristä puhtaaksi...
-Olisi kannattanut varmaan ensin hiukan harjoitella esim HK:N Potkupurkin kanteen.


Yllämainitusta huolimatta onnistumisen iloa koin seuraavista asioista:
-Nenässä on kivan sinistä räkää
-Myös auton sävyihin olen tyytyväinen
-Kuviot on kohtuullisen symmetriset auton vastakkaisilla puolilla
-Sitä sinistä räkää on muuten yllättävän paljon.
Niistämisen jälkeen tulee mieleen että olenkohan sniffannut smurrfin?
-Kaukaa tuo on silti omasta mielestä ihan hieno!!  :grin:
-Muistuttaa ihan vähän hiukan pikkuisen jopa esikuvaansa:
http://www.rcsmart.com.my/webshaper/pcm/pictures/Team%20Associated/TC5R-1.jpg
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: _jtr_ - 25.11.09 - klo: 22.26
Olet nostanut riman melkoisen korkealle jos todella on ensikerta maskin ja ruiskun kanssa.. Nyt kun rupeat puuhaamaan seuraavaa koriasi, tiedät monta asiaa jotka teet hieman erilailla ja lopputulos paranee huomattavasti. Kuten janna A:kin tuossa mainitsi, kannattaa maskin käyttäytymistä harjoitella ensin hieman yksinkertasemmilla grafiikoilla. Häivytyksethän tossa on heti onnistunut ihan hyvin.. Reeniä vaan niin hyvä tulee!!
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 25.11.09 - klo: 22.38
Kuten sanoin, kuvassa näyttää paremmalta kuin elävänä.
Konepellin häivytys onnistui ihan hyvin, kyljet ei niinkään.

Siinä kyllä olet oiekassa että rima taisi olla hiukan turhan korkealla ekakertalaiselle.

Mutta minkäs minä sille voin jos haluaisin samanlaisen auton ku paketin kannessakin on...  :embarrassed:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: JiiPee - 25.11.09 - klo: 23.12
Ei juuri häpeä tuolle stilon heulille tekemän kopan (http://copter.threewee.com/stilo/jotain/rc/Korit/heuli_-08.jpg) jäljessä. No ehkä vähän :cheesy:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 26.11.09 - klo: 12.38
näyttäs olevan meikäläisen maalaamasta Leväsen Juhon korista tuo kopio pari viestiä ylempänä ;)

http://aedownloads.com/downloads/wallpaper/wp_tc5c_1024.jpg

T. V-Dez
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 26.11.09 - klo: 15.37
Ihan mieltä lämmittää jos alkuperäinen taiteilija tunnistaa mallin kuvastakin, eikä pelkästään kuvatekstistä.  :grin:


Eli ei ehkä käynytkään ihan niinkuin pienempänä usein kävi omaa hengentuotostaan äidille esitellessä:
"Voi kun on hieno!  Mitä tuo muuten esittää.... ?"
Kommentti oli jokseenkin sama, olin sitten piirtänyt norsun, äidin, joulukuusen tai isän kuorma-auton...

Olin valitettavasti vain kyllin tyhmä etten tajunnut että helpommalla olisi päässyt jos olisin aina näyttänyt saman tuherruksen ja sanonut sen esittävän mitä nyt kulloinkin mieleen olisi juolahtanyt.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 26.11.09 - klo: 23.51
Huh, ei tahdo vanhalla enää silmät ja selkä kestää väkertämistä. Nyt on kiesi kuitenkin jo loppusuoralla, korikin maalattu. Ei niin hienosti kuin toverilla tuossa edellä, mutta onpahan yksivärinen. Ja oranssi! Pitää laittaa valmiista sitten vielä myöhemmin yksi kuva. SPX ei oikein mahtunut pitkittäin, piti panna poikittain. Niin se Yokomon ohje tosin neuvoikin. Hirvittää kun sähkölaitteet ovat noin avonaisesti reunoilla kuin vain odottamassa että joku tinttaa kylkeen, tai mikä vielä todennäköisempää; itse junttaa vehkeen kylki edellä johonkin betonitolppaan.

Näillä mennään, vielä elää toivo että sunnuntaina pääsisi Torppaan ottamaan ns savut tästä.

(http://lh4.ggpht.com/_LoaBf8LygT4/Sw71v_QKMxI/AAAAAAAAB1c/KsPHURfIBvU/s640/26112009339.jpg)

T Tuukka
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Soo - 27.11.09 - klo: 14.12
Eli onko tilanne se, et kaikki ajaa stanua tolla spx stock specillä? Onko noparin suhteen mitään muita vaihtoehtoja ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 27.11.09 - klo: 14.15
Varmasti sinne A-finaaliin mahtuu millä vaan säätimellä, mutta tuolla SPX:llä ja muilla vastaavilla (esim. Advanced tehdasvalmiina ja tietääkseni sekä GM/CS sekä SP huippumallit softapäivityksellä) voi saada sen muutaman kympin vielä läpistä lähtemään. Tärkeintä kuitenkin alussa on opetella ajamaan 5 minuuttia virheettömästi ja vasta sitten alkaa katsomaan parin sadan säätimiä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 29.11.09 - klo: 10.52
Auto ois ajokunnossa. Kohta pitäs lähtee korkkaamaan. :)

(http://lh5.ggpht.com/_0sQShRNSxEg/SxIzsCV2qiI/AAAAAAAAEQs/baygPIbnmnM/s400/IMG_4019.JPG)
Isompana (http://picasaweb.google.fi/janne.aspinen/TamiyaTRF416#5409442934061181474)

Speksit:
Auto: Tamiya TRF416 (http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=42106)
Nopari: LRP SPX Brushless Competition StockSpec (http://www.lrp.cc/en/products/electronic-speed-controls/car/produkt/lrp-spx-brushless-competition-stockspec-regler/details/)
Servo: Savöx SC-1251MG (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/SERVOT-JA-SERVOVARRET/Savox-SC-1251MG-7kg010-Low-Profile-107542)
Kone: CS-Super Sport Brushless Motor 17.5T (http://www.cs-shop.de/lshop,showdetail,31408,d,1259484334-31431,produkte.motor.elektro_motor.brushless-sport-motor,C110305,5,Tshowrub--produkte.motor.elektro_motor.brushless-sport-motor,.htm)
Radiot: Spektrum DX3S (http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM3140)
Akut: GP 4300-series (4000mAh, 35C) (http://www.gpbatteries.com/html/products/specialty_toys.html)

Välitys:
72t spur, 33t pinjoni, auton välitys 2,055 = kokonaisvälitys ~4,48.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 29.11.09 - klo: 17.55
No höh, nyt se stanukärpänen puraisi tännekkin...

Viikko sitten ei osattu edes kuvitella että tulevalla viikolla tulee käytyä 3 kertaa ajamassa stanulla ja toista autoa rakennetaan pojalle että molemmat pääsee ajamaan. Vieläpä tuli ilmoittauduttua kerhokisoihin joten pahasti näyttää siltä että se on menoa ny :wink:

Vajaa 3 talvea on pojan kanssa ajettu pelkästään krossia ja nyt alettiin opiskelemaan ajamista tasamaalla. Kalusto oli jo valmiina drifterisäädöillä joten uudet setupit ja luokaksi valittiin stanu, alkuun vähän epäilytti että sellaisella mopolla pitäisi rataa kiertää... Valinta oli aivan oikea, stanullakin joutuu tekemään paljon duunia oman ajamisen kanssa että pääsee tasaisiin kierroksiin mälläämättä.

Kolmen treenikerran jälkeen voisi sanoa että oikein mukavaa touhua ja vielä kun kokeneemmilta tulee neuvoja pyytämättä, niin pääsee hyvin alkuun, eikä tarvii opiskella kaikkia asioita kantapään kautta.

Ja takaisin sorvin ääreen rakentamaan toista stanua ettei tarvii pojan kanssa kinata kumpi ajaa seuraavalla ajovuorolla :grin:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Youha - 29.11.09 - klo: 18.12
Mulla kävi myös niin että luulin crossin olevan mun juttu mutta ehkä tuo touring on enemmän se oikea vaihtoehto. Tosin kyllä varmaan ens kesäks pitää hankkia varmaan neliveto crossari.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 29.11.09 - klo: 19.36
Auto ois ajokunnossa. Kohta pitäs lähtee korkkaamaan. :)

(http://lh5.ggpht.com/_0sQShRNSxEg/SxIzsCV2qiI/AAAAAAAAEQs/baygPIbnmnM/s400/IMG_4019.JPG)
Isompana (http://picasaweb.google.fi/janne.aspinen/TamiyaTRF416#5409442934061181474)

Speksit:
Auto: Tamiya TRF416 (http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=42106)
Nopari: LRP SPX Brushless Competition StockSpec (http://www.lrp.cc/en/products/electronic-speed-controls/car/produkt/lrp-spx-brushless-competition-stockspec-regler/details/)
Servo: Savöx SC-1251MG (http://www.racingfactory.fi/tuotteet/SERVOT-JA-SERVOVARRET/Savox-SC-1251MG-7kg010-Low-Profile-107542)
Kone: CS-Super Sport Brushless Motor 17.5T (http://www.cs-shop.de/lshop,showdetail,31408,d,1259484334-31431,produkte.motor.elektro_motor.brushless-sport-motor,C110305,5,Tshowrub--produkte.motor.elektro_motor.brushless-sport-motor,.htm)
Radiot: Spektrum DX3S (http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM3140)
Akut: GP 4300-series (4000mAh, 35C) (http://www.gpbatteries.com/html/products/specialty_toys.html)

Välitys:
72t spur, 33t pinjoni, auton välitys 2,055 = kokonaisvälitys ~4,48.

Oli vallan mainio auton korkkaus. Niin fiiliksissä, että oli pakko tehdä fiilistelykuva. :)
(http://lh3.ggpht.com/_0sQShRNSxEg/SxKwl3UtK3I/AAAAAAAAESw/nzkJbAuuoHs/s800/tamiyaEDIT_800px.jpg)
Isompana (http://picasaweb.google.fi/janne.aspinen/TamiyaTRF416#5409580266977831794)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 29.11.09 - klo: 19.52
Hjuvinhan se alkoi. Yokomo oli oikein helppo ajella, vaikka ei voi vielä sanoa osaavansa ajaa. Pakettisäädöillä pl. iskariöljyt, nyt takana 35 ja edessä 50. Jotain sitä näköjään muistaa 90-luvun alusta, itse asiassa paremmin tämä käyntiin lähti kuin odotin. Jarruttaminen pitää opetella kokonaan alusta, aikoinaan tuli käytettyä Vortex-säädintä jossa ei ollut jarrua. Kiitokset Aakelle muille työkalujen lainasta, kun omat jäi kotiin. Ja Tommille corally-uroksista, ilman niitä olisi ollut hankalaa.

Epäilin niin pirusti ennen kokeilua, että miten oneway-etupää toimii, mutta auto ohjautui mainiosti. Tai ainakaan en paremmasta tiedä. Spooli mua epäilyttää vieläkin enemmän, mutta pitää testata sitä niin sittenpähän tietää. Pitempään harrastaneelle nämä epäilyt varmaan kuulostavat oudoilta, mutta en olisi ylipäätään millään uskonut että näillä ajetaan ilman etudiffiä.

Korin keulasta halki, muuta en saanu rikki. Tästä on vallan mainiota jatkaa! Ehkä sitä jo uskaltaa keskiviikkona normaalivuorolle turaamaan.

t Tuukka
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 29.11.09 - klo: 20.12
Oli vallan mainio auton korkkaus. Niin fiiliksissä, että oli pakko tehdä fiilistelykuva. :)
(http://lh3.ggpht.com/_0sQShRNSxEg/SxKwl3UtK3I/AAAAAAAAESw/nzkJbAuuoHs/s800/tamiyaEDIT_800px.jpg)
Isompana (http://picasaweb.google.fi/janne.aspinen/TamiyaTRF416#5409580266977831794)

Ettei olis ultimaten maalia korissa ja sillä ajossa tehtyä "efektiä"?  :roll:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 29.11.09 - klo: 21.50
^ Jaa-a, en tiedä millä maalilla on maalattu, kun on edellisen omistajan kori. :)
Olen kyllä myös huomannut vastaavaa käytöstä tietyissä UR:n väreissä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: _valtsu_ - 30.11.09 - klo: 14.25
Ur:n maaleilla pitää maalata todella ohut kerros, sitten pysyy kiinni.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 01.12.09 - klo: 09.39
Jannen TRF416 (http://picasaweb.google.fi/janne.aspinen/TamiyaTRF416#5409442934061181474)

Tuo mun auto painoi LiPO:n kanssa 1238 g, kun tämän hetkisten sääntöjen mukaan minimipaino stanussa on 1425g. Mulla ei ole erillisiä vaakoja käytettävissä kulmapainojen selvittämiseen, niin miten kannattaisi lähteä autoa painottamaan? En oikein voi laittaa akun kylkeen painoja esim. velcrolla, kun käytän samoja akkuja muissakin autoissa. Tietty jos tekisi jonkun pitkän listan painoista/messinkilistasta ja liimaisi sen aina servoteipillä akun kylkeen, kun menee ajamaan Tamiyalla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 01.12.09 - klo: 09.51
Taitaa olla tuo sun paino ilman koria kuitenki? kori painaa n 95-110g ja autothan punnitaan ajokunnossa eli korin kanssa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkko - 01.12.09 - klo: 10.34
Ensi vuoden painorajat on otettu jo mm. alue-8 ja UAUn kerhokisoissa käyttöön
- TSM-10 1350 gr
- TSP-10 1375 gr
- TSS-10 1375 gr

Jos käytät messinkilistaa, niin yksi näppärä ja helppo tapa on Ilvessalon Lassen käyttämä; liimataan messinkilistan palasia tasaiseen palaan lexania tai muuta sopivan suoraa muovia
niin että muovi jää akun alle ja messinki/painopalat ovat kolojen kohdalla.
Näin ei tarvitse liimata akkuun kiinni mitään.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mr Cale - 01.12.09 - klo: 10.39
Lajiryhmällä käsittelyssä olevissa ensi kauden sarjasäännöissä kaikkien touring-luokkien painoraja on 1350 g. Tämä voi toki muuttua vielä lajiryhmän päätöksellä, mutta itse en näe tarpeelliseksi eri painorajaa TSS-10 ja TSP-10 -luokkiin.

Vielä tämän vuoden säännöissä ero painorajoista johtui siitä, että Suomessa painoraja oli jo sovittu ennenkuin saimme EFRAn painorajan ja ainoastaan TSM-10 siirtyi siihen. Teknistä syytä eri painorajoihin ei ole olemassa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 01.12.09 - klo: 10.42
Vesa: Auton paino oli korin kanssa, ilman ponderia. GP:n Lipo, 4000mAh:n akku painaa ~229g, joka on tuossa 1238 grammassa mukana. Autossa Protoformin LW Mazda koppana.

Jarkko: Tällä hetkellä akku menee timmisti paikoilleen vanhoihin peltikennokoloihin, joten sen puoleen se olisi pirun hyvin paikallaan.

Jos sitä puuhastelisi telineen pleksistä ja messingistä, niin silloin pleksiin pitäisi rouhia akun jaloille kolot, että saisi koko paketin lukittumaan akkuteipin lisäksi.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: MirosHima - 01.12.09 - klo: 10.42
Taitaa olla tuo sun paino ilman koria kuitenki? kori painaa n 95-110g ja autothan punnitaan ajokunnossa eli korin kanssa.

kyllä se ihan ajokuntosena punnittiin, itse olin vieressä virallisena valvojana

e: jaa janne kerkeski väliin
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.12.09 - klo: 09.41
Nyt on parit treenikerrat takana ja eilen kokeilin lopuksi Xenoneita. Olihan melkoinen ero Sorexiin. Mun auto on vieläkin sen 100g liian kevyt, kun en ole askarrellut vielä mitään ratkaisua.

Xenoneilla perä muuttui ihan hirveeksi ajaa, pito katosi. Laitoin sitten taakse pykälää löysemmät jouset ja vakaajan (edessä ei vakaajaa), niin auto alkoi käyttäytyä vähän rauhallisemmin, mutta Sorexin kaltaisella attackilla ei autoa voinut ajaa. Sen virheen tajusin jälkeenpäin, etten laskenut maavaraa renkaita vaihtaessa.

Mistähän löytyisi stanuun joku hyvä lähtösetupin TRF416:een. Voisi ensi kertaa varten rakennella sen ja lähtee siitä sitten katsomaan hommaa eteenpäin.

Teittekö jotain muutosta pitoaineen käyttöön (kummatkin renkaat koko leveydeltä?), kun siirryitte tähän uuteen renkaaseen?
Onko jotain nyrkkisääntöä, kuinka pitkään pitoaineen pitäisi kuivua ennen erän alkamista?
Itselläni on purkki CS:n High Grippiä, joka toimi kyllä Sorexin kanssa ihan kivasti noilla Laukaan matoilla.

-Nimim. kysymysmies
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 08.12.09 - klo: 20.36
Ensimmäinen varsinainen turistikisa tuli ajettua pojan kanssa ja kyllähän se oli sen verran hauskaa että varmasti ei jää viimeiseksi mittelöksi. Stanuissa meno on tasaista ja joutuu ihan oikeesti opetella ajamaan tarkasti ettei kaverit mene ohi vasemmalta ja oikealta. Tykästyttiin sen verran pojan kanssa että heti laitettiin kalustoa päivitykseen ja jatketaan tasamaan autoilua ja kisailua aina kun keretään :wink:

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 08.12.09 - klo: 20.40
Mulla kävi niin, että pieni kokeilu muuttui vakavaksi riippuvuudeksi. Kivaa on todella ollut ja ennenkaikkea tasainen kilvanajo on (stanu)homman suola.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkko - 08.12.09 - klo: 21.14
Janne A:
pitoaineen käyttöä muutettiin lähinnä etupään osalta. Mäntsälässä jo lyhennettiin etupidotuksen aikaa ja Torpan radalla vielä lisää. Taitaa olla aika yleistä pidottaa edessä noin 5 min tai vähemmänkin Xenoneilla. Takana noin 15-20 min.

Pitoaineista ainakin osa on sellaisia, että niiden ei pitäisi antaa kuivua itsekseen renkaan pintaan, vaan jos alkaa kuivua, niin laitetaan lisää ja sitten pyyhitään pidot pois ennen radalle menoa.

Olen muutamille VTR-kuskeille ehdottanut pidotuksen tekemistä vain renkaan sisemmälle osalle, esim. 1/2 tai 2/3, jos kaatumista korkean maavaran kanssa tulee ihan koko ajan.

Tamiyan kokoomisohjeen mukainen setuppi on hyvä lähtökohta. Xenoneilla ja kovemmalla pidolla iskariöljyjä voi jäykentää (~45) ja ulosjoustoa vähentää.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 14.12.09 - klo: 17.19
Itse ajattelin päivittää servo-osastoani turistiin,koska viime kisoissa tuli nuita muovirattaisia servoja pilkottua aikalailla =). Tuota Savöxin servoa ajattelin itsekin testata koska porukka sitä suosii ja suosittelee. Kysynkin että minkälainen servo on sitten riittävä turistiautoon ? Vääntöä ei ilmeisesti tarvitse olla niin kamalasti kuin krossareissa. Savöxin servo jota ajattelin kokeilla vääntää 3.9kg ja nopeutta on 0.13sek. Eli riittääkö tällainen turistiin ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bazz - 14.12.09 - klo: 17.39
Itse ajattelin päivittää servo-osastoani turistiin,koska viime kisoissa tuli nuita muovirattaisia servoja pilkottua aikalailla =). Tuota Savöxin servoa ajattelin itsekin testata koska porukka sitä suosii ja suosittelee. Kysynkin että minkälainen servo on sitten riittävä turistiautoon ? Vääntöä ei ilmeisesti tarvitse olla niin kamalasti kuin krossareissa. Savöxin servo jota ajattelin kokeilla vääntää 3.9kg ja nopeutta on 0.13sek. Eli riittääkö tällainen turistiin ?

Kantsis laittaa vääntävämpi ja varmaan nopeampikin servo. Isot pojat ajelee turistia kuitenkin joillain 6-9kg ja 0.09s servoilla  :grin:

Noo, on itellekkin vähempi riittänyt. Tärkeintä on että löytyy metallirattaat, ettei tarvi vähän väliä uusia.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 14.12.09 - klo: 17.56
Meillä on kiinni 0,07 Sanwa ERG-RZ ja 0,048 Savöx 1290, jälkimmäinen on omaan makuun turhankin hätäinen. Molemmilla ajoin ja hieman hitaammalla Sanwalla ajaminen on hieman helpompaa kun se kärsii veivata rattia rankemmalla kädellä kuin sikanopea Savöx :wink:

Nopeutta saa olla mutta tärkeää on myös servon tarkkuus ja että keskittää aina samaan kohtaan. Kyllä tolla 0.13sek servollakin pärjää mutta mielummin alle 0,1sek niin ajosta saa tarkempaa eikä tarvii ennakoida niin paljoa. Savöxeja on kiinni useammassa autossa ja en juurikaan muuta servoa enään harkitse, toimii hyvin ja näyttää siltä että on niissä on hieman enemmän nopeutta kuin kilpailijoiden vastaavissa servoissa vaikka lukemat on samat.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 14.12.09 - klo: 18.19
Kiitoksia vastauksista. Tuota kyseistä servoa nyt kaksi kappaletta. Jos tuntuvat turistiin liian hitailta niin isketään miniin sitten =)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 20.12.09 - klo: 19.58
Tänään ensimmäiset metrit Pro Stockilla, ei ollutkaan ihan niin helppoa, mitä kuvittelin. Ensimmäisen parin akun aikana tuli vaan semmonen olo, että tämä homma ei yksinkertaisesti ole tehty minun käsille. Kyllä se siitä alkoi pikkuhiljaa onnistumaan, mutta veikkaan että stanulla ajan nopeampia läppejä, ainakin toistaiseksi. Ajanotto ei ollut torpassa tänään päällä, mutta Ossin vauhti on aika hyvä mittari, stanuilla ajettiin jotakuinkin yhtä kyytiä, mutta tiukemmalla koneella ei enää pysynytkään kyydissä.

Varmaa tämäkin laji tarvii harjoitusta..
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 20.12.09 - klo: 22.50
Jatkoa tähän: http://rc10.fi/index.php?topic=41206.msg389706#msg389706

Tänä viikonloppuna oli kahden päivän treenit Laukaassa. Otin Stilon setupsheetistä (http://copter.threewee.com/stilo/jotain/rc/autot/tamiya_trf_416_we/TRF416_lahti_211109.pdf) vähän osviittaa, tehden muutamia modeja ja hommahan lähti skulaamaan Xenoneilla oikein kivasti. Varmaan tollaset 12-14 akkua tuli ajettua yhteensä.

SPX:ssä on jo 8. profiili käytössä, eli täydet forssit. Auto on 1368g pondereineen kaikkineen, että vähän vois ottaa punttia pois. Lisätessä autoon painoa, kokonaisvälityksellä 4.48 meno tuntui vähän nihkeeltä. Niinpä puotin pari piikkiä pinjonista, että kokonaisvälitys on jotain 4.7 tienoolla. Sopii paremmin Laukaan profiiliin.

Pidotuksena CS High Grippiä 14 min takana ja 5 min edessä. Eteen ei ihan koko renkaan levyinen pidotus. (Kiitos vaan Jarkolle vinkeistä)

On tuo vaan pirun hauskaa hommaa, kun saa tasaista vääntöä ja mennään nokka kaverin kontissa kiinni. Kausi lähenee ja vauhtikin jopa vähän lisääntyy treenikertojen karttuessa.  :shock:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 31.12.09 - klo: 12.59
Noita välityksiä alettiin vielä miettiin, niin mikä näistä FTT:n radoista on varustettu pisimmällä suoralla ja minkälaista kokonaisvälitystä siellä on käytetty? Laukaassa tuo 4,77 näyttäs toimivan hyvin, mutta pääsuora ei ole pitkä.

Stanukeskustelu on ikävän vähäistä täällä foorumilla. En tiedä mistä homma johtuu, haluaako porukka pitää vinkit piilossa ja "oman tiimin" sisällä? Toisaalta kuskit on tähän asti ollut aika nuoria, ketkä ei välttämättä täällä foorumilla ole niin kovasti äänessä. Toivottavasti tähän saataisiin muutosta, kun ikärajaa raotettiin vähän meille vanhemmillekkin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 31.12.09 - klo: 17.26
Torpassa ajoin (T2) 4.28 väleillä ja pojalle kun tuli T3 niin siinä oli sisäinen välitys pienempi kuin T2:ssa, ihmettelin kun peli poistuu aina horisonttiin syheröllä osuudella. Sitten tämä sisäinen välitys tuli esille ja näköjään 4.78 välit nappaa paremmin kyseiselle radalle. Pääsuoralla ei huipuissa vauhtieroja mutta kiihdytyksissä 4.78 karkaa hienoisella erolla.

Molemmilla sama kone ja nopari sekä välitys, SP17.5, Hobbywing Xerun 60A ja 78/31.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 03.01.10 - klo: 04.50
Stanukeskustelu on ikävän vähäistä täällä foorumilla. En tiedä mistä homma johtuu, haluaako porukka pitää vinkit piilossa ja "oman tiimin" sisällä? Toisaalta kuskit on tähän asti ollut aika nuoria, ketkä ei välttämättä täällä foorumilla ole niin kovasti äänessä. Toivottavasti tähän saataisiin muutosta, kun ikärajaa raotettiin vähän meille vanhemmillekkin.

Tämä on kyllä ollut ilahduttava kokemus. Näistä hinnoista kun usein puhutaan niin kustannukset lienevät halvimmasta päästä. Väittäisin sisäkrossia huomattavasti huokeammaksi luokaksi. Ajaminen nappaa näin "pappana" paljon sisäkrossia enemmän, joka omasta mielestäni ei sisällä oikein toimi (tämä on näitä makuasioita, sanonpa kuitenkin). Loistava talviajoluokka siis.

Jonkin aikaa meni että löytyi kohtuullisen sopiva harjattomalle (17T) ja lipo -combolle, TF-5 :eeen se tuntuisi olevan Rajatorppaan 25-27T pinjoni. Vaatii pari ajokertaa lisää tosin, kisoissa ei ole päässyt aivan loppuun asti testaamaan.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 03.01.10 - klo: 09.41
Noita välityksiä alettiin vielä miettiin, niin mikä näistä FTT:n radoista on varustettu pisimmällä suoralla ja minkälaista kokonaisvälitystä siellä on käytetty? Laukaassa tuo 4,77 näyttäs toimivan hyvin, mutta pääsuora ei ole pitkä.

Välitys riippuu myös aina käytetystä nopeussäätimestä, joten pitää muistaa ottaa se huomioon myös. Välitystä säädetään nykyään myös paljon hitaiden mutkien perusteella ja suoralla nopeus otetaan säätämällä ennakkoa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 04.01.10 - klo: 14.54
Olen niin ikään ihmetellyt stanu-setuppien puutetta tällä foorumilla, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka vilkasta viestittely muuten on.

Meikäläinen on ajanyt CS:n koneella ja SPX-säätimellä Torpassa välityksellä 5.33, joka on liian lyhyt. Ajattelin kokeilla jotain 4.8 nurkille ensi kerralla, niin pääsee suorilla muitten vauhtiin. Konekaan ei lämmennyt kuin juuri ollenkaan, joten varaa varmaan on.

Oma auto on Yokomo BD5, jossa kyllä mielenkiintoisempi osio säätämisessä tulee Xenonien ja rajatorpan liimaisen ajouran yhdistelmästä. Ulosjoustoa on nyt lisätty ja iskareihin on vaihdettu jäykempää öljyä, ja niillä onkin ajo hieman helpottunut. Ymmärtääkseni näillä kumeilla pitäisi ajaa ikäänkuin kulmikkaammin, kun kaarteissa ei uskalla pitää vauhtia yllä. Eli käyttää jarrua enemmän kuin Sorexeilla. Omassa autossa on kiinni OneWay, joka rajoittaa jarrun käyttöä.

Eteen on ihan turha lutrata pitoa koko renkaan leveydeltä muuten kuin korkeintaan ekalla kerralla jos kumit ovat olleet kuivina jonkin aikaa. Tosin spoolin kanssa tilanne voipi olla toinen.

Olen myös ollut huomaavinani että auton toispuoleinen painojakauma vaikuttaa kippaamiseen mainittavasti. Vasemmalle käännyttäessä auto pysyy tontissa paljon paremmin kuin oikealla käännyttäessä. Siihen pitää koittaa löytää lääkkeet siirtämällä roinaa vasemmalta oikealla ja akkua ulospäin.

t Tuukka
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 04.01.10 - klo: 15.11
Mielenkiintoista. Täytyy yrittää päästä Torppaan ajamaan taas mahd pian. Neljättä kertaa siis odotellessa. Tomi L lupasi kuskata invalidin paikalle joku söndaagi.

Itsekin vaihdoin öljyt iskareihin, ne olivatkin hieman vajaat kun nuo komposiittiset eivät järin häävit ole. Ajavat kyllä asiansa mitä omiin ajoihini tulee kunhan treenien välissä täyttelee. Täytyy niidenkin kanssa vielä hieman pelata. Ja sitten noi diffit, tossahan on kuulat edessä ja takana. Maavaran laskeminen esti kyllä itsellä pahimmat kippailut.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 04.01.10 - klo: 15.40
Itse olen kanssa erittäin tyytyväinen kun stanu tuli myös vanhemille kuskeille sallituksi. Sen verran vähän aikaa on tullut ajettua turistia, että poro luokassa ei varmastikkaan taito riittäisi eikä kehittymistä tulisi niin kuin stanussa.

 Nuita set-upeja tosiaan on aika vähän näytillä =(. Perus setupin olen autoon laittanut ja siitä lähtenyt kokeilemaan. Oulun BCR-kisassa auto toimi jo erittäin hyvin. Renkailla näkyi olevan aikamoinen vaikutus pitoon, en olisi itse uskonut noin radikaaleihin muutoksiin. CS-koneella ja SPX-säätimellä oli kokonaisvälitys 4.18 kiimingin radalla, joka oli aivan sopiva sinne.

Sitten kysyisin iskareiden säätämisestä tällaista asiaa. Eli iskarit olen saanut aina kyllä toimimaan ihan ok, mutta haluaisin tietää tästä iskarin Rebaundista. Millaisina ne kannattaa pitää ja mikä hyöty / haitta tulee kun aletaan iskareita näin säätämään ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Miika.laurila - 05.01.10 - klo: 08.18
Iskareista voisin sen verran sanoa tähän että se reboundi kannattaa pitää mieluiten vähän pienempänä kuin liian isona.
Sillä jos laittaa paljon reboundia niin ja säätää auton sen mukaan muuten sitte, niin vähän ajan päästä ihmetellään kun auto ei toimikkaa enää ku iskareista on se reboundi vähentyny.
Eli joutus useammin iskareitaki rakentamaan sitte.
Joku 20%-40% voisin suositella että laittaa sitä reboundia, mulla tähän mennessä se on ollu kaikissa autoissa se mikä toiminu parhaiten.
Ja muistaa aina kattoa ne iskarit sillee että on sama reboundi kummallakin puolella, ja että männät myös nousevat täsmälleen yhtä nopeasti. Minun käsityksen mukaan isommalla reboundilla on sellainen vaikutus että autosta tulee herkempi ajaa ja se on ns. terävämpi. Mutta tuo oli aika mutua sitten että älä pidä tuota absoluuttisena tietona  :evil:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 05.01.10 - klo: 22.04
Tänään tuli varmistus, että saan osallistua FTT Stanuun. Mulle se oli erittäin positiivinen uutinen, poroon tuskin olisin ainakaan tänä talvena lähtenyt mukaan.

Nyt on muutamat stanukisat takana ja pikkuhiljaa ajamiseen alkaa löytyä sellainen perusvarmuus, eli kohta alkaa sitten olla aika etsiä niitä pikkukikkoja ja juttuja ja oman ajamisen rajoja. Tarkoitus olis saada vielä hieman nopeutta ja samalla rutiinia ajamiseen, sehän ei ymmärrettävästi tule kuin ajamalla, joten reeniä siis.

Noista säätöjutuista sen verran, että ihan hirveesti en ole eri juttuja kokeillut. Aina silloin tällöin joku fiksumpi kertoo mitä pitää tehdä, - ja minä teen. Yleensä muutokset ovat olleet hyvästä tai ei ainakaan pahasta. Varsinaisesti mulla ei vielä ole kovin kattavaa ymmärrystä, mikä säätö mihinkäkin vaikuttaa ja mitenkä paljon, mutta kyllähän tämä homma on säätämisen suhteen oikeesti "säätämistä". Siitä olen aina pyrkinyt pitämään huolen, että auto on puhdas, kaikki ruuvit varmasti kiinni ja osat paikallaan ja ehjiä. Kun auto on perus hyvässä setupissa, noillakin pärjää jollain tapaa.

Tuli todettu viikonloppuna Raisiossa, että kyllä Stanussakin nopeita kuskeja on, joten innolla odotan tulevaa kautta. Tarkoituksena on ajaa yhtä kisaa lukuunottamatta ainakin kaikki sisäkisat, katsotaan sitten kesällä miten aika riittää polttiskrossin ja GT-8 rinnalla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 06.01.10 - klo: 01.32
Kovat stanukuskit saavat kyllä auton liikkumaan aikalailla. Itse kanssa haluan tuota stanua ajaa, jos sitä vaikka jossain vaiheessa pysyisi muiden perässä edes =)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 06.01.10 - klo: 09.58
Sama täällä :)

Radalla minulle neuvottiin että paras tapa edetä Stanulla radalla on ajaa sellaisia linjoja ettei jarrua tarvitse käyttää (lainkaan) johtuen tehoista ja välityksistä.

Mitä mieltä olette tästä? Saattaa kyllä koskea vain Rajatorppaa?

Lauantaina vihdoin ajamaan Jopi jalkapuolena
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 06.01.10 - klo: 10.17
Torpassa ei tarvii jarrua muualla kuin siinä ajajakorokkeen edessä olevassa neulansilmävasurissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 06.01.10 - klo: 12.47
Säädöistä puheen ollen, jos ette ole testannut drag brakee, niin kannattaa testata.
Mulla on muistaakseni SPX:n kolmostasolla, tasoja on kutoseen asti. Kakkostaso taitaa olla oletuksena. Tuntuu, että auto "sitoo" vähän paremmin ja ei ole sellanen fiilis, että se vaan rullailee mahottomasti.

Muuttivat Laukaassa profiilia viimeksi ja siinä on yks tosi kiree mutka+shikaani, mutta sekin menee oikeella linjalla vielä ilman jarrua.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 06.01.10 - klo: 13.32
Tossa voisi olla ideaa tietty, täytyy kokeilla josko tuosta Carbon säätimestä sellanen löytyis.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Soo - 06.01.10 - klo: 14.51
Miten auton välitys muuttuu 48p vs 64p ? Yleensä noissa "laskureissa" ei oteta sitä huomioon.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Jonni - 06.01.10 - klo: 14.59
Ei mitenkään. Ainoastaan hampaiden koko muuttuu.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 06.01.10 - klo: 15.07
Ei mitenkään, laske välitys jakamalla isorattaan hampaiden lkm pinjonin hampaiden lukumäärällä ja sitten kerrot saadun tulon auton sisäisellä välityksellä. Esim mulla isoratas 96, pinjoni 36 ja auton välity 2 (iso hihnapyörä 40 ja pieni 20). Välitys 96/36 krt 2 = 5.33
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: AAKE K. - 06.01.10 - klo: 16.28
Tässä olisi Yokomo BD5 -autoon 64 rattaille välitystaulukko, täältä jostain löytyy oikea välitys kauden Stanu -kisoihin, CS 17,5t -kone + LRP 5300 40C lipo. Vai löytyykö? Ylhäällä pinionin hammasmäärä ja vasen sivusta isoratas. Vasemmalla olevat lukemat ovat turvallisempia moottorin kannalta ja oikean puoleisista välityksistä löytyy ne, joilla koneen saa rikki, helposti. Nämä ovat kisavälityksiä, ajoaika 5 min, noparina LRP SPX.
Turvallista ja fiksua on treenata 4,5 - 5,5 välityksillä. Voit ajaa pitempiä aikoja pienemmällä riskillä, esim. moottorin palamisesta.

       43      44      45      46      47      48      49      50
96   4,47   4,36   4,27   4,17   4,09   4,00   3,92   3,84
97   4,51   4,41   4,31   4,22   4,13   4,04   3,96   3,88
98   4,56   4,45   4,36   4,26   4,17   4,08   4,00   3,92
   
              
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 06.01.10 - klo: 19.12
No niin tulihan sitä murjottua muutamia tunteja pienellä putaan radalla. Saatiinhan se CS stanukonekin rikki =(, tämä oli tosiaan oma syy ja näin se kävi.

Eli sain jotenkin ihmeellisesti ajettua autoni maton alle ( ratamme kun on sellainen että maton alle onnistuu ajaminen ). Olisin tieten voinut hypätä korokkeelta ja käydä nostamassa autoni takaisin radalle, mutta laiskanahan en sitä tehnyt. Vaan lämä tiskiin että kyllä se sieltä tulee. lopputulos että kone entinen.

Moottori ei lähde pyörimään vaikka kaasua antaa kuin apuja antamalla eli kädellä pyöräyttämällä, tai saattaa välillä lähteä ilmankin vauhtia mutta pyörii epätasaisesti ( erittäin ). Tämä esiintyy niin että auto " rutisee" aivan kuin rattaissa olisi jotain. Joskus muunnoin exige noparin vakio motti teki samaa. Syytä en tiedä, siksi kysynkin teiltä mitä mahdollisesti on koneesta rikki.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 06.01.10 - klo: 19.31
Voisi hyvinkin olla sensorivika, johdossa, koneessa tai noparissa. Kerran meni noparista osa feteistä pimeäksi ja kone kävi kuin kolmella pytyllä hurisemalla. Välttämättä kone ei ole rikki vaan sensorin johto tai nopari, tutkimalla selviää. Jos vika on koneen sensorissa niin se on vaihdettavissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 06.01.10 - klo: 19.36
Voisi hyvinkin olla sensorivika, johdossa, koneessa tai noparissa. Kerran meni noparista osa feteistä pimeäksi ja kone kävi kuin kolmella pytyllä hurisemalla. Välttämättä kone ei ole rikki vaan sensorin johto tai nopari, tutkimalla selviää. Jos vika on koneen sensorissa niin se on vaihdettavissa.
Joo unohdin tuossa sanoa että kokeilin toisella sensorinjohdolla, mutta samanlainen ongelma jatkui.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 06.01.10 - klo: 20.00
Avaa moottorin ruuvit perästä ja katso kannen alta, että onko sensoriyksikkö kunnossa. Sensoriyksikkö on se pyöreen piirilevyn muotoinen tsydeemi, missä on sensorinliitin. Jos piirilevy on vähänkin vääntynyt, niin saattaa olla, ettei se saa enää kontaktia. Uuden voi hankkia Medalta 20eurolla.

Yks tollanen on meillä mennyt rikki, kun moottorin sensoriliittimen päälle on tullut isku. Silloin sensoriliitin pääsee vääntämään piirilevyä moottorin sisällä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 07.01.10 - klo: 09.07
Säädöistä puheen ollen, jos ette ole testannut drag brakee, niin kannattaa testata.
Mulla on muistaakseni SPX:n kolmostasolla, tasoja on kutoseen asti. Kakkostaso taitaa olla oletuksena. Tuntuu, että auto "sitoo" vähän paremmin ja ei ole sellanen fiilis, että se vaan rullailee mahottomasti.

Muuttivat Laukaassa profiilia viimeksi ja siinä on yks tosi kiree mutka+shikaani, mutta sekin menee oikeella linjalla vielä ilman jarrua.

Painamalla vähän kaasua se "sitoo" myös auton ja ei hidasta menoa, monet ajaakin stockluokkia pienellä "push" säädöllä eli auto liikkuu vaikka on kaasu neutraalissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 09.20
Totta. Kokeilemisen arvoinen juttu tämäkin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 07.01.10 - klo: 09.40
Kyllä tota rullausta on käytetty stokkiluokissa iät ja ajat, ei siis oo uus asia. Päätarkotus on ollu yleensä vähentää moottorijarruefektiä, joka irrottaa auton kun rullataan mutkassa tai mutkaan. Hiilikoneaikana samaan pääsi esim hiilenjousia vaihtamalla (löysemmät) tai pienemmällä ennakolla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Ossi K - 07.01.10 - klo: 09.51
Oman kokemuksen mukaan parhaiten mennään kun automaattijarru on kokonaan pois päältä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 09.53
Vesa, en epäile, tarkoitin että kokeilemisen arvoinen juttu minulle itselle. Hyvä ohje siis. Jonkin verran sitä kokeilinkin radalla kisoissa mutta ei siinä oikein ehtinyt saada tuntumaa asiaan.

Ok, Ossi. Lauantaina baanalle ?

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 07.01.10 - klo: 09.55
Varsinkin stokkiluokissa automaattijarrujen käyttö voi olla se tekijä, joka saa auton tuntumaan olevan päin peetä. Perä irtoilee kun löysää kaasun jne.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.01.10 - klo: 10.09
Vai niin.

Itsellä ainakin on krossipuolelta tullut tapa pitää moottorijarrua päällä ja kun teoriassa autolla pitäisi kokoajan jarruttaa tai kaasuttaa, eikä rullailla, niin tuo moottorijarruttomuus tuntuu jotenkin erikoiselta. Tietty jarruttaessa auton pito vähenee, mutta se myös auttaa kääntymään mutkaan sisään. Eihän sitä muun takia olla päästetty kaasusta irtikään.

Tosin se on tullut huomattua, että tää stanuhomma on aika eri asia, kun tehoa on vaan sen verran mitä on. Se on selkeesti jaksettava laittaa ajanotto tulille, että näkee noita eroja tarkemmin...  :shocked:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 07.01.10 - klo: 10.16
Melkeen sääntö enemmän kuin poikkeus on, että suurella osalla porukkaa on jarru rajoittamatta noparista. Eli kun jarruttaa, renkaat menee lukkoon. Takavetoautossa perä sinkoaa ohi. Itse ainakin säädän jarrun siten että kun suoralla täydessä vauhdissa jarruttaa, perä ei mene lukkoon, muuten on täysin mahdotonta arpoa auton suuntaa renkaiden lukittauduttua.

Touringeissa varsinkin trendi näyttää olevan että jarrut säädetään maksimiin, eli kun mennään mutkaan ja yritetään kompensoida liian kovaa sisäänmenovauhtia, jarrutetaan ja mennään metritolkulla pitkäksi koska ei luonnollisesti jarrut pohjassa autoa ohjailla.

Suosittelen kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 10.19
Vesa, mainiota.. osaat varmaan sanoa että tuon jarrun säädön voi tehdä ohjaimen EPA säädöstä (jarrun pääteasento) ? Näin arvelen, koskematta siis nopariin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 07.01.10 - klo: 10.24
Joo EPAsta säätö aina, ei radiosta.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 10.25
Sori, siis noparista? Ei radiosta ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: _jtr_ - 07.01.10 - klo: 10.36
Sori, siis noparista? Ei radiosta ?

Radiosta EPA:lla, ei trimmillä!!
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 10.46
Aivan, nyt ymmärrän. Tottaka näin. Kiitos.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 07.01.10 - klo: 10.55
Omassa autossani on dragbrake kokonaan pois. Säädin eka dragin päälle, mutta en tykännyt käyttäytymisestä, auto haki mutkassa aina johonkin suuntaan. Käytössä oleva säädin on SPX bullet reverse, eli tuosta spx hieman edullisempi malli.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 07.01.10 - klo: 11.12
Joo sori, eli siis radion epasta, ei radion keskitystrimmistä
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 07.01.10 - klo: 11.36
Kyllä täälläkin on träkpreikit pois käytöstä, kokeilin mutta en tykännyt automaattisesta jarrusta. Omalla ajotyylillä tulee välillä ajettua rullaamalla kun ajaminen menee liian jänskäksi ja pelit alkaa olla ajotaitojen rajamailla, silloin on hyvä hetki rauhoittaa vähän menoa ja ajaa jokunen mutka rullaamalla että saa rytmistä taas kiinni :wink:

Jarrut on säädetty 100%, ei tuossa stanukoneessa jarru muutenkaan kovin tehokas ole ja alkuun oli ongelmana ajaa mutkat pitkäksi kun ei vaan pysähdy. Nyt on pikkuhiljaa oppinut jarruttaa vähän aikaisemmin ja vähentää muutenkin turhia jarrutuksia.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 07.01.10 - klo: 12.11
Itsellä ei ole kauheesti kokemusta eri radoista ole, mutta niillä kolmella millä olen ollut niin ainoat paikat missä käytän jarrua on 180 asteen käännökset suoran jälkeen. Joku viisaampi voisi ehkä valoittaa mimosissa paikoissa sitä pitäisi ja missä ei todellakaan pitäisi käyttää.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 07.01.10 - klo: 12.14
Kyllä niistä ylimääräisistä jarrupaikoista pääsee eroon kun nopeampi kaveri hiilostaa jatkuvasti kontissa, siinä alkaa etsimään niitä viimeisiäkin vauhdinrippeitä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.01.10 - klo: 12.22
Parasta viihdettä koko luokassa on just se, että voi ajaa pitkiäkin aikoja toisen kontissa tasasta vauhtia ja ohi ei ole asiaa, ennen kuin toisen kuskin virheestä. Ai että, kun se sitten palkitsee. Kautta odotellessa! :)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 12.36
Et pääsis Lohjalle 17.1. ?

Lainaus
TSS-10

Malinen Lauri
Malinen Jyrki
Rinne Mika
Kuronen Pekka
Söderholm Juha
Otsavaara Tuomo
Taivainen Tatu
Taivainen Teemu
Pesonen Eetu
Toivonen Axel
Riekkinen Matias
Riekkinen Markus
Kaario Ossi
Tiainen Tuukka
Oksanen Jona
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.01.10 - klo: 12.50
^ En ole remmissä näillä näkymin.

Taidan koittaa mennä sillon Casinolle treenaa, että on ees yhdeltä toiselta radalta treeniä ennen kauden alkua.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 07.01.10 - klo: 13.20
Stanussa on juurikin mukavaa tuo tasaväkisyys, eli juuri se kontissa kiinni oleminen. Itse tarvitsen tuossa osa-alueessa opettelua, koska väkisin on aina vaan päästävä ja luultavasti se oma ajo kärsii vain siitä sitten, huonot kun on hermot. Nyt testaamaan että onko tuon cs:n sensori rikki vai onko vika säätimessä
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 07.01.10 - klo: 13.22
Jep. Noista säätimistä kun on puhe ja niille nyt oma osiokin (joka on hieno juttu) niin siellähän vois jatkaa keskustelua ongelmien osalta vai mitä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 07.01.10 - klo: 13.45
Jep. Noista säätimistä kun on puhe ja niille nyt oma osiokin (joka on hieno juttu) niin siellähän vois jatkaa keskustelua ongelmien osalta vai mitä.
No joo tietenkin, mutta osaaltaan kuuluu minusta tännekin koska kyse on stanu-koneesta ja turistikäyttöön vielä. Eli jauhan vielä sen verran tässä, säädin oli onneksi ehjä, eli CS-koneen sensori on ilmeisesti palanut. Noh, tulossa on jo uusi samanlainen kone. Mutta siis se sensoriyksikkökö on cs koneeen takapäässä ( laakerin puolella ) pohjalevyn alla oleva kötöstys ? Tuossa kuva, eli tuollaisen löysin. Ei mielestäni ollut miteenkään vääntynyt eikä kierossa, mutta ei tunnu silti pelittävän
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 07.01.10 - klo: 13.49
Juuri tuo on sensoriyksikkö. Mikä kone sulla on? Tuo näyttää säädettävällä päädyllä olevasta koneesta ja stanukoneissa on kiinteä pääty :huh:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 07.01.10 - klo: 13.51
Juuri tuo on sensoriyksikkö. Mikä kone sulla on? Tuo näyttää säädettävällä päädyllä olevasta koneesta ja stanukoneissa on kiinteä pääty :huh:
Kone on CS. Ja tuo kyseinen sensori on cs-varaosissa. Sinäänsä ei väliä koska uusi kone on jo tulossa, mutta olisihan tuokin kone kiva saada toimintaan, kun ei vanhakaan ole.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.01.10 - klo: 13.56
snakepoison: Tuo sun kuvassa oleva ei ole 17.5t koneen sensoriyksikkö, vaan just tehokkaamman modified-sarjan koneiden.


(http://www.cs-shop.de/cosmoshop/pix/a/n/C1105051255701503.jpg)
Tämä (http://www.cs-shop.de/lshop,showdetail,6270,d,1262865037-6351,produkte.motor.elektro_motor.brushless_motor_zubehoer,C110505,7,Tshowrub--produkte.motor.elektro_motor.brushless_motor_zubehoer,.htm) on Super Sport-sarjan mottien sensoriyksikkö, mikä löytyy siis 17.5t koneesta.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 07.01.10 - klo: 14.22
Janne. A niinpäs onkin, eli tuo sinun postaamasi kuvannäköinen sensori löytyi koneesta kun sen avasin. Saakos tuohon stanuvehkeeseen vaihdettua edes sensoria ? Tosin sekään ei ole varmaa onko se vika juuri sensorissa, mutta koneessa jokatapauksessa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 07.01.10 - klo: 14.25
Saa vaihdettua. Medalta uutta tilaukseen.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 07.01.10 - klo: 14.26
Mittaa kaikkien kolmen virtajohdon keskinäiset vastukset jollain yleismittarilla.

Jos jollain yhdistelmällä tulee eri lukama niin silloin on itse moottorin käämityksessä jotain vikaa.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 09.01.10 - klo: 17.27
Aamupäivä radalla tänään. Voi veljet että mukavaa tämä. Eikä voi näitäkään hitaaksi sanoa.

Viikon päästä Lohjalle kokeilee.

Melkein tekis mieli vaihtaa toi readysetti kisaversioon (nam carbon ja CNC) , mutta katsotaan viitsiikö sitä enää tänä talvena. Tosin onhan tässä vielä 4 kk ajokautta sisällä ainakin vielä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 14.01.10 - klo: 14.53
Kausi lähenee. Nyt pitäisi vähän selvitellä, että mitä pitää ottaa huomioon korin suhteen, että se menee katsastuksessa läpi.
Lähinnä jos teillä on jotain hyviä tekniikoita tarkistaa eri asiat?

Tässä ohjeistosta veetty quote:
Lainaus
Seuraavia kohteita tulee tarkkailla autoista kilpailuerän jälkeisessä katsastuksessa katsastuspäällikön harkinnan mukaan: paino, korkeus, leveys, siiven koko, korin tyyppi, renkaiden merkinnät sekä akkujen laillisuus

Ja säännöistä:
Lainaus
Katsastus

Kaikissa isoissa kilpailuissa, ja usein pienemmissäkin, suoritetaan autojen katsastus. Se voidaan tehdä periaatteessa milloin vain, mutta yleisenä käytäntönä on, että autot viedään katsastuspaikalle erän jälkeen, kun itse siirrytään seuraavan erän nostajaksi. Nostoerän jälkeen oman erän autot yleensä ovat valmiit noudettaviksi.

Katsastus voi tapahtua myös jo ennen omaa ajoerää. Tätä varten on tietenkin varattava muutama minuutti ylimääräistä aikaa. Yleensä kyseessä on akkujen jännitteenmittaus, mistä ilmoitetaan ajoissa ennen erän lähtöä.

Yleisimmin katsastuksessa tarkastetaan auton paino ja korkeus. Mikäli katsastuksessa todetaan, että auto ei ole sääntöjen mukainen, katsastusta edeltäneen erän tulos hylätään. Jos katsastus on tapahtunut ennen erän alkua, on auto tietenkin mahdollista saattaa sääntöjen mukaiseksi ja osallistua erään, mikäli aika tähän riittää.

Työkalupakissa kannattaa aina pitää lyijypainoja, joiden tarrakiinnityksillä auton paino on tarpeen vaatiessa nopeasti korjattavissa. Autot punnitaan useaan kertaan kilpailun aikana, ja joskus joutuu yllätyksekseen huomaamaan sen olevan alipainoinen, vaikka paino edellisessä punnituksessa vielä oli ollut yli painorajan. Tämä johtuu useimmiten eri painoisista akuista, tai sitten autoon vaihdetusta osasta, jonka paino onkin eri kuin poistettu osa.

NM-kisoissa ajetaan hiilettömillä yksityyppimoottoreilla. Sallittuja malleja ovat CS Super Sport Brushless Motor 17,5T ja Speed Passion Ultra Sportsman Stock 17,5T -moottorit. Kilpailuissa noudatetaan lisäksi EFRA:n sääntöjä akkujen ja korimallien osalta. Sarjasäännöt löydät täältä.

Takasiivestä sanotaan seuraavaa:
Lainaus
Touring-luokissa siiven maksimileveys on 190 mm. Sivulta katsottaessa siiven sivulevyineen on mahduttava 25 mm x 40 mm suorakaiteen sisään.

- Ilmeisesti takasiiven yläreuna ei saa olla korkeammalla, kuin katon korkein kohta? Tarkistus lienee hyvä tehdä vatupassilla tai silmämääräisesti jollain tikulla.
- Samoin myös siiven jänne ei saa ilmeisesti olla tietyn mitan yli, mittaa en löytänyt?
- Takasiivessä ei saa olla pystylamelleja, muuten kuin päädyt ja ne pitää mahtua tuon "25 mm x 40 mm" mitan sisään sivulta katsottaessa?
- Mites toi auton kokonaiskorkeus? Sitäkään tietoa en löytänyt? Paljonko se pitää olla?

Prkl, pitää olla tarkkana, ettei tuu hylsyä.  :lol:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 14.01.10 - klo: 15.07
- Ilmeisesti takasiiven yläreuna ei saa olla korkeammalla, kuin katon korkein kohta? Tarkistus
lienee hyvä tehdä vatupassilla tai silmämääräisesti jollain tikulla.
- Samoin myös siiven jänne ei saa ilmeisesti olla tietyn mitan yli, mittaa en löytänyt?
- Takasiivessä ei saa olla pystylamelleja, muuten kuin päädyt ja ne pitää mahtua tuon "25 mm x 40 mm" mitan sisään sivulta katsottaessa?
- Mites toi auton kokonaiskorkeus? Sitäkään tietoa en löytänyt? Paljonko se pitää olla?

Prkl, pitää olla tarkkana, ettei tuu hylsyä.  :lol:

Takasiiven korkein kohta ei saa tulla yli katon korkeimmasta kohdasta, koskee koko siipeä päätylevyineen. Vatupassilla kätevin mitata kotikonstein. Perus juttu on että siipi käydään leikkailemassa kisapäivän aamulla reenien välissä sopivaksi käyden aina tarkastamassa virallisilla mittalaitteilla.

Siiven jännettä ei enään mitata, Kuhan siipi päätylevyineen mahtuu päästä katsottuna 25x40 mittaan niin se on laillinen näiltä osin. Protoformin korien siiven kun leikkaa sisempien leikkausviivojen mukaan siten, ettei viivaa jää näkyviin niin on aika lähellä oikeaa. Todennäköisesti takareunasta voi vielä joutua ottamaan hieman, mutta kannattaa tarkistaa tosiaan kisapaikalla kyseisillä mittalaitteilla.

Kokonaiskorkeus vähintään 115mm.

Auton painon voi ihan hyvillä mielin laittaa 10-20g painavammaksi kuin painoraja niin ei sitten tarvi pelätä, että tuleeko hylätyksi. Ei meinaan vaikuta mitään käytännössä Suomen tasolla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: JUkka-san - 14.01.10 - klo: 15.11
Vaikka olet kuinka tarkka niin korisi hylätään kuitenkin ekassa hiitissä! Siltä on ainakin itestä tuntunut joka kerta kun kisoihin on lähtenyt uudella korilla. Varsinkin takasiiven korkeus tuntuu kasvaneen joka kerta kun auton vie Kuusankoskelle kisoihin  :cry:

Auton minimikorkeushan on 115 mm. (AKK:n sivuilta löytyy säännöt ja sieltä pienoisautoilu)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 14.01.10 - klo: 15.37
Kiitos vastauksista. Tuo protokolla just kiinnostaa, että miten saan tehtyä autostani kilpailukelpoisen kisapaikalla tai optimaalisessa tilanteessa jo harjoitellessa. :)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 14.01.10 - klo: 15.43
miten saan tehtyä autostani kilpailukelpoisen kisapaikalla tai optimaalisessa tilanteessa jo harjoitellessa. :)

Se auto muuttuu kuitenkin sen verran radan ja olosuhteiden mukaan ettei se oo niin just.  :tongue:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 14.01.10 - klo: 20.44
Ja sitten kun on saanut korin ja siiven kohdalleen, ajaa pari hyvää pommia ja lohkaisee korinsa etulokareiden yläosasta, painuu katto hieman alaspäin ja taas on joko katto liian alhaalla, siipi liian korkealla tai molemmat. :huh:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: seppomikael - 14.01.10 - klo: 22.33
Tuota vastaa teippailen vahvistuksia etulokareiden sisä- ja ulkopuolelle. Niistä saattaa olla jopa jotain apuakin... Ainakin psykologista...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 14.01.10 - klo: 22.54
- Ilmeisesti takasiiven yläreuna ei saa olla korkeammalla, kuin katon korkein kohta? Tarkistus lienee hyvä tehdä vatupassilla tai silmämääräisesti jollain tikulla.
- Samoin myös siiven jänne ei saa ilmeisesti olla tietyn mitan yli, mittaa en löytänyt?
- Takasiivessä ei saa olla pystylamelleja, muuten kuin päädyt ja ne pitää mahtua tuon "25 mm x 40 mm" mitan sisään sivulta katsottaessa?
- Mites toi auton kokonaiskorkeus? Sitäkään tietoa en löytänyt? Paljonko se pitää olla?

Prkl, pitää olla tarkkana, ettei tuu hylsyä.  :lol:

Tässä näkyy nuo "pyhän toimituksen" välineet, eli nämä kiertävät FinTrack-kisasta toiseen.

http://copter.threewee.com/stilo/jotain/rc/kisat/FTT_5_Helsinki_-08/lauantai/slides/P1060889.html
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: JuhaS14 - 15.01.10 - klo: 00.52
Tuota vastaa teippailen vahvistuksia etulokareiden sisä- ja ulkopuolelle. Niistä saattaa olla jopa jotain apuakin... Ainakin psykologista...

En suosittele. Mulla lähti teipit irti ja veti teipin renkaan väliin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: ripa_k - 15.01.10 - klo: 00.56
Kyllä siellä sisäpuolella on tullut käytettyä teippiä, muuten voi rengas kuluttaa maalit ikävän näköisesti pois. Eikä ihmeempiä ongelmia ole ollu kun on kunnon teippi ja teippaus.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jval - 15.01.10 - klo: 07.27
Ja sitten kun on saanut korin ja siiven kohdalleen, ajaa pari hyvää pommia ja lohkaisee korinsa etulokareiden yläosasta, painuu katto hieman alaspäin ja taas on joko katto liian alhaalla, siipi liian korkealla tai molemmat. :huh:

Korin repeämistä voi vähentää laittamalla viidennen koritolpan etuetuiskaritukeen kiinni (joissain autoissa reijät valmiina) ja jos puskuri ei yllä koriin saakka niin sitten puskuriin voi liimata fylliä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Pööki - 16.01.10 - klo: 22.04
Seurasin keskustelua S2-10 luokan luomisesta ja siellä mm. Jarkko viittasi TSS-10 luokan sääntöihin ikärajan ja eri luokissa pärjäämisen osalta.

Haluaisin avata keskustelun myös touringin osalta nyt, kun ensi kauteen on vielä runsaasti aikaa. Ajan itse ns. "pääluokkana" LS-5:sta. Talvikaudelle päätin alkaa ajamaan TSS-10 luokkaa kun tuo ikäraja tälle kaudelle poistettiin. Mutta säännöissä on edelleen tämä pykälä "ei saa olla sijoittunut parhaaseen kolmannekseen muissa luokissa".

LS-5 luokassa ei osallistujamäärä ole hirveän suuri joten on teoreettisesti mahdollista että ensi kesän jälkeen en ole oikeutettu osallistumaan TSS-10 luokkaan koska olen ollut LS-5:sten lopputuloksissa parhaassa kolmanneksessa.

Tämä ei silti varmasti tarkoittaisi sitä etteikö junnut menisi minusta TSS-10 kisoissa ohi vasemmalta ja oikealta. Enkä myöskään näe tarvetta tai halua siirtyä poroon. Mutta mikäli tämä sääntö pysyy tälläisena, ei minulle anneta mahdollisuutta valita luokkaa.

Mieluusti pysyisin stanussa ja kehittäisin ajoani 17,5:sen antamalla vauhdilla. Olisiko siis mitään mahdollisuutta muuttaa sääntöä ensi kaudeksi?

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 16.01.10 - klo: 22.14
Sehän on edelleen mahdollista kun laitat VTR-renkaat ja korin autoon..
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 16.01.10 - klo: 22.29
Sehän on edelleen mahdollista kun laitat VTR-renkaat ja korin autoon..

ei oo VTR skaboissa kauheesti näkyny autoja viivalla. Stanua saa ajaa 20 hengen voimin kerhokisoissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 16.01.10 - klo: 22.59
Ei tehdä tästä topikista sääntövääntöä. Eihän...

Tänään oli taas Laukaassa hyvät ajot. Saatiin jopa ajanotto käyttöön. Pudotin automaatti-jarrun, eli drag braken kokonaan pois ja pienen totuttelun jälkeen ajoin jo kovempia aikoja, kun ennen. Eli isot pojat oli oikeassa.

Olen ajanut nykyisellä Xenonikierroksella about kolmisenkymmentä akkua ja renkaista löytyy vielä pitoa ihan kivasti. Tosin yksi renkaista oli taas sellainen, mitä ei ollut liimattu asianmukaisesti tehtaalla. Renkaan runko oli kokonaan irti vanteesta ja vain renkaan reuna oli liimattu. No korjasin sen, niin ei ole enää ongelmaa. Myös jokaisen pyörän vyö on katki tässä vaiheessa, eli renkaassa on koko insertin levyinen kuoppa.
Ei näytä vaikuttavan kai läppiin hirveesti, että kyllä noilla vielä ajelee.

Huomenna reenit jatkuu. Siistiä hommaa!
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 16.01.10 - klo: 23.11
Jarkko viittasi TSS-10 luokan sääntöihin ikärajan ja eri luokissa pärjäämisen osalta.

Haluaisin avata keskustelun myös touringin osalta nyt, kun ensi kauteen on vielä runsaasti aikaa. Ajan itse ns. "pääluokkana" LS-5:sta. Talvikaudelle päätin alkaa ajamaan TSS-10 luokkaa kun tuo ikäraja tälle kaudelle poistettiin. Mutta säännöissä on edelleen tämä pykälä "ei saa olla sijoittunut parhaaseen kolmannekseen muissa luokissa".

LS-5 luokassa ei osallistujamäärä ole hirveän suuri joten on teoreettisesti mahdollista että ensi kesän jälkeen en ole oikeutettu osallistumaan TSS-10 luokkaan koska olen ollut LS-5:sten lopputuloksissa parhaassa kolmanneksessa.

Lainaus
2.1   Osallistumisrajoitukset

TSS-10 ja TSP-10 –luokissa osallistumisrajoitukset sääntökirjan mukaan. Lisäksi TSS-10 –luokassa yli 18-vuotiaiden osallistumista rajoitetaan seuraavasti.

TSS-10 FinTrack-sarjan osakilpailuihin yli 18 vuotiaista ei saa osallistua...
-   kahden edellisen kauden aikana jossain sähkö rata SM-sarjassa (C-12, TSM-10) parhaaseen puolikkaaseen sijoittunut kilpailija
-   kahden edellisen kauden aikana muissa ROA SM-sarjoissa (TP-10, M2-10, M4-10, M-8, LS-5) parhaaseen kolmannekseen sijoittunut kipailija
-   kahden edellisen kauden aikana ROA EM/MM -kilpailuissa parhaaseen puolikkaaseen sijoittunut kilpailija
-   edellisellä kaudella TSP-10 FinTrack-sarjassa parhaaseen kolmannekseen sijoittunut
-   edellisellä kaudella TSS-10 FinTrack-sarjassa kolmen parhaan joukkoon sijoittunut yli 18 v kilpailija (tämä vaikuttaa käytännössä vasta kaudella 2011)

"Ensikauteen".... siis kahdenviikon päästä alkavaan, vai vuodenpäästä alkavaan?

Nyt, ja tässä ketjussa ei varmaan kannata tosiaan alkaa sääntöjä vääntämään, mutta laitoin tuon, että näkee miten sanamuodot menee.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Pööki - 17.01.10 - klo: 06.57
Tarkoitin siis vuoden päästä alkavaa kautta. Tai siis ajetaanhan noita Alue kisoja jo syksyllä. EIkä tarkoituksena tosiaankaan ollut aloittaa sääntövääntö vaan ihan hyvähenkinen keskustelu aiheen tiimoilta.

Mutta siirrän keskustelun muualle.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 17.01.10 - klo: 14.07

Juu, ei ollut syytös, vaan olen samaa mieltä Janne A:n kanssa, että ketju ei taida sopia sääntöjen vääntämiseen.

Nuo linkittämäni säännöt ovat siis FinTrack-kisojen säännöt.
Käsittääkseni aluekisoissa käytäntö on joustavampi.

Oletko muuten varma, että noilla vaatimuksilla olet estynyt ajamaan. (en osaa yhdistää nimimerkkiä henkilöön)  :smiley:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: bluebeetle - 17.01.10 - klo: 14.21

LS-5 luokassa ei osallistujamäärä ole hirveän suuri joten on teoreettisesti mahdollista että ensi kesän jälkeen en ole oikeutettu osallistumaan TSS-10 luokkaan koska olen ollut LS-5:sten lopputuloksissa parhaassa kolmanneksessa.


Spekulointia vaan, Pööki pelkää menestyvänsä liian hyvin ensi kesänä... :)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 17.01.10 - klo: 17.44
Kertokaapas nyt turistinöösille, että miten te teette erään valmistautumisen, että rengas lähtee toimimaan heti lähdöstä? Kysymys voi kuulostaa vähän ääliömäiseltä hifistelyltä, mutta mulla on ollut ongelmia saada auto toimimaan heti alussa ja se pidon löytyminen ei tuu aina samassa ajassa.

Tiedän, että tämä prosessi on pidotusaine ja auto kohtainen, mutta jotain raameja voi heittää. Vaikka esimerkki omasta tavastanne.

Pidotusajat mulla alkaa oleen hanskassa, mutta ite oon sutinu aina rataa pari rundia, että saan pidon jotenkin päälle. Näinhän ei ilmeisesti aina kisoissa ehdi tehdä ja ois kiva ottaa muutama sektori ihan kisavauhtia lämmitelyks.

Itse käytän CS:n aineita, jotka ovat toimineet ihan hyvin Laukaan matoilla, kunhan saa sen pidon päälle.

Elikkäs meneekö prosessi jotenkin näin:
1. Renkaiden putsaus (Miten? Edellisen erän lopussa mattoa vasten sudittamalla vai jotenkin muuten)
2. Pidotus taakse (tai myös eteen, rippuuen auton setupista)
3. Pidotus eteen (setupista riippuen)
4. Märän pidotusaineen kuivaus pyyhkeellä (Kuinka kauan ennen lähtöä?)
5. Erään lämmittely (sudittelua matolla vielä vai pitäisikö kumien jo toimia tässä vaiheessa?)
6. Auton säilytys lähtöruudukossa tai radan reunassa (Kyljelläänkö, jos joutuu selkeesti odotteleen?)
7. Lähdöstä täysiä konttiin...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 17.01.10 - klo: 18.21
Edelliseen vastaus 
 
Itse käytän CS:n aineita, jotka ovat toimineet ihan hyvin Laukaan matoilla, kunhan saa sen pidon päälle.
V: Kun tätä lausetta lukee "suurennuslasin" kanssa, se houkuttelee lausumaan jotain, ainakin omasta mielestä hauskaa.
Siis pitoaine joka toimii, kunhan sen saa pitämään :cool:

Elikkäs meneekö prosessi jotenkin näin:
1. Renkaiden putsaus (Miten? Edellisen erän lopussa mattoa vasten sudittamalla vai jotenkin muuten)
V: Olen nähnyt kahta tapaa, heti ajon jälkeen, ja juuri ennen pidottamista.... ja pitoaineella käsitellyllä rätillä hangaten.

2. Pidotus taakse (tai myös eteen, rippuuen auton setupista)
3. Pidotus eteen (setupista riippuen)
V: Nykyisillä kisarenkailla kait taakse 15-25 min. ennen lähtöä. Eteen 5 min. ennen lähtöä, ja pidosta riippuen, onko koko leveydeltä, vai vain puoli rengasta. (eli puhdistus pitoaineella ennen pidotusta on sitten kait aika haastavaa, jos pitää sitä ulkosyrjää välttää kastelemasta pitoaineella)

4. Märän pidotusaineen kuivaus pyyhkeellä (Kuinka kauan ennen lähtöä?)
V: Juniori kuivaa, mikäli muistaa, hieman ennen radalle menoa. Yleisemmin kuitenkin autoa kiinnipitäen ja kaasuttaen matolla paikallaan.
Monet kuivaavat talouspaperilla hieman ennen radallemenoa

5. Erään lämmittely (sudittelua matolla vielä vai pitäisikö kumien jo toimia tässä vaiheessa?)
V: Ei kait sitä voisi suditella muuten kuin lähtöpaikalle ajomatkalla.

6. Auton säilytys lähtöruudukossa tai radan reunassa (Kyljelläänkö, jos joutuu selkeesti odotteleen?)
V: Muistan juniorin kohdalta yhden niin pitkän viivästymisen, että porukat alkoivat kääntelemään autoja kyljelleen.
Minä kanssa, kun muutkin....tosin oletin lähdön tapahtuvankin kyljeltään....

7. Lähdöstä täysiä konttiin...
V: Eihän tää nyt sentään mitään F1:tä ole  :shocked:

Selvyyden vuoksi, itse en ole ajanut senttiäkään rc-autolla jossa on renkaat pidotettu  :roll:
 
EDIT: Ensimmäisessä kohdassa olisi pitoaineen merkki voinut olla siis mikä tahansa.
"Pikkupiru" iski vain allekirjoittaneelle, kun sanavalinnan näin....se ei siis ollut milläänlailla kannanotto siihen pitoaineen merkkiin.

Olenhan Mäntsälän pukuhuonevarikon "kasvatti", jossa ilmassa on kokoajan jotain vastaavaa.... :wink:

Autot kyljellään, oli suunnilleen sama juttu.
Sitä harvoin (onneksi) tapahtuu, että lähdöt viivästyy.

LiPoaikana se ei edes ole sellainen ongelma kuin peltikennoilla oli, eli akut alkoivat "happanemaan" jos tuli pitkä tauko latauksen ja lähdän väliin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: sakke_ - 17.01.10 - klo: 18.34
Selvyyden vuoksi, itse en ole ajanut senttiäkään rc-autolla jossa on renkaat pidotettu  :roll:
Ja tämän tietoiskun hyöty oli missä :huh:
Edit: Eikös tämän topikin tarkoitus ole antaa vinkkejä aloitteleville kuskeille ja sitä fakta tiedon jakamista.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 17.01.10 - klo: 18.43
Poistanko nyt sen viimeisen lauseen, vai luetko sinä sen, että kerroin siitä, mitä olen nähnyt.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 18.01.10 - klo: 21.47
TTKoo kertoi jo vähän järjestelyistä, mutta olisiko jollain kisakuskilla vielä mahdollisuutta kommentoida yllä olevaan?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 18.01.10 - klo: 21.59
Elikkäs meneekö prosessi jotenkin näin:
1. Renkaiden putsaus (Miten? Edellisen erän lopussa mattoa vasten sudittamalla vai jotenkin muuten)
-Itse en ole rengasta mitenkään putsannut jossei ole hiekka yms. epämääräisen materiaalin päältä ajanut jolloin renkaan pinta olisi täynnä möhnää. Oman teorian mukaan jos renkaan pinnasta putsaa siihen radalta tarttuneen pitoainemöhnän niin rengas kerää sitä uudestaan erän aikana ja auton ajettavuus muuttuu erän aikana enemmän. Tietty testatakkin voisi eikä vain mutuilla.  :tongue:

Pitoaineista olen testannut vain Corally TC4 ja MuchMoren punaisen ja vihreän. Omaan makuun TC4 on ollut paras, mutta veikkaan, että monelle MM vihreä on varsin hyvä vaihtoehto koska se tuntui olevan aavistuksen helpompi ajaa. CS high grip pitäisi vielä testaa ennen kisoja.

2. Pidotus taakse (tai myös eteen, rippuuen auton setupista)
-Treeneissä sillon ku sattuu muistaan laittaan, kisoissa sitten 20-30min ennen erää.

3. Pidotus eteen (setupista riippuen)
-Yleensä jos taakse laittaa sen 20-30min aikasemmin, niin eteen se 10-15min jotta auto olisi hieman rauhallisempi erän alussa, jos tykkää kaataa niin 5min. Jos auto ei oikeen käänny kunnolla niin sitten samaan aikaan kuin taaksekkin.

4. Märän pidotusaineen kuivaus pyyhkeellä (Kuinka kauan ennen lähtöä?)
-Vähän ennen kuin lähtee varikolta käppäilemään erää kohti on kätevä pyyhkäistä pyyhkeellä renkaat kuivaksi. Jossei tässä vaiheessa muista niin sitten kisoissa voi radan varressa vaikka tönästä autoa vähä eteenpäin jollon pitoaine tarttuu mattoon. Treeneissä ei oo niin just, sudittelu kun laittaa auton radalle on iha jees, ainakin riittävän jees.

5. Erään lämmittely (sudittelua matolla vielä vai pitäisikö kumien jo toimia tässä vaiheessa?)
-Xenonit tuntuu kaatavan tosi herkästi ekat pari kierrosta, joten jos vain pystyy niin erää ennen kannattaa yrittää ajaa päri installaatio kierrosta. Riippuu aika paljon kisajärjestäjistä miten tähän on mahdollisuutta. Renkaiden kuivaaminen jo varikolla voi auttaa, ehkä.

6. Auton säilytys lähtöruudukossa tai radan reunassa (Kyljelläänkö, jos joutuu selkeesti odotteleen?)
-Kyljelleen kaikki laittaa yleensä odottamaan erää ennen radalle menoa jos on pitoainetta renkaissa yms, mutta jos autolla on jo kruisailtu lähtöruudukkoon yms. ja pidotukset pyyhitty renkaista niin ei sillä sitten väliä ole.

7. Lähdöstä täysiä konttiin...
-Ei sitä launch controllia kannata käyttää.

Muistaa vaan että kunhan auto on mekaanisesti kaikin puolin kunnossa eli tasavertaset ulosjoustot, camperit, setupit yms), renkaat liimattuna ja että kori ei raavi maahan niin ollaan jo pitkällä. Ei se oo enään niin justiinsa sitten muuten.  :wink:

*edit. muokattu varmaan miljoonannen kerran...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 18.01.10 - klo: 22.15
Vähäisellä tasamaan kokemuksella ollaan menty hyvin pitkälti Stilon linjoilla. Ei tällainen sunnuntaikurvailija edes huomaa eroja pitoaineiden välillä, saati pidostusajoista. Kai toi stanu on sen verran anteeksiantavaa näiden pitoaineiden osalta ettei siinä oo niin nukaa miten ja milloin pidot laittaa/poistaa?

Varmaan sitten kun oppii joskus ajamaan niin alkaa huomaamaan eroja näissä pienissäkin asioissa. Eikös se ole niinkin että turha monimutkaisuus on teknistä tietämättömyyttä? :wink:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 18.01.10 - klo: 22.20
Kannattaa katsoa erän jälkeen, mihin autonsa parkkeeraa odottamaan noutoa. Eli mielellään semmoiseen kohtaan, että kaveri ei aja konttiin ja renkaat kerää mahdollisimman vähän (ei yhtään) roskaa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 18.01.10 - klo: 22.21
No pääasiana, että laittaa sitä pitoainetta ja jos auto ei toimi niin osaa sitten hakea mahdollista syystä myös pitoaineen käytöstä. Hyvä vinkki on katsoa aina mitä muut vähänkin kokeneemmat kuskit käyttää pitoaineena ja mennä sen mukaan. Turha testaa olemattomalla kokemuksella jotai uutta pitoainetta joka sitten voi tehdä autosta mahdottoman ajaa. "ku mää ny vaa oon alottelija niin ei mulla oo niin väliä"  

Ja kyllähän se pitoainekkin voi tehdä isoja eroja, nimim. DHI:ssä hakkasin treenit ja kaksi alkuerää päätä seinään kun ei vaan tajunnut vaihtaa pitoainetta siihen millä muut ajoi. Mutta jos pitoaine on oikea niin sitten sen käyttö ei varsinkaan treeniolosuhteissa aina ole niin justiinsa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 18.01.10 - klo: 22.56
Kiitos vinkeistä. Otetaan taas oppia osaajilta.

Tuntuu tosiaan tuon CS:n High Gripin kohdalla, että jos ei ole kuivannut renkaita ajoissa, niin tarvitaan yllättävän paljon sudittelua tasaisen pidon saavuttamiseksi. Sitten pito onkin mieleinen. Pitää koittaa nyt vaan etsiä se oikeaa tekniikka.

Itse olen vielä niin alkuvaiheessa tässä hommassa, että en ole ajanut yhdelläkään oikeasti kovapitoisella radalla. Kaatopitoa ei ole Laukaassa ehtinyt tulla viikonloppujen aikana ajaessa. No ens viikonlopun jälkeen ollaan taas viisaampia...  :laugh:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 19.01.10 - klo: 10.30
Itse olen käyttänyt vain LRPn pitoainetta ja ajanut pääasiassa Rajatorpassa. Kolmet kerhokisojen kaltaiset olen käynyt kokeilemassa; yhdet A8:t Hyvinkäällä RC-pisteen radalla, Stanukunkkukisat Raisiossa ja viime viikonloppuna A8:t Lohjalla.

Sorexien kanssa homma on toiminut niin (A8-kisat), että taakse puoli tuntia ennen lähtöä aineet ja eteen joko samaan aikaan tai viimeistään 10 min ennen. Kuivaus vanhaan lakanaan (mun mielestä parempi kuin frotee) noin 5 min ennen lähtöä. Seurauksena tasainen pito läpi erän. Etupidottamisen aika vaikuttaa vain vähän pitoon, ja kuten sanottu, lähinnä erän alussa.

Xenonien kanssa Raisiossa tein niin että taakse kuten sorexeilla ja eteen vain puoli rengasta mutta samaan aikaan kuin taakse. Tuloksena siellä kohtuullisen pidon olosuhteissa ihan kohtuullinen ajettavuus.

Rajatorpassa Xenoneilla onkin sitten kinkkistä. Eka akku menee ihan hyvin, kun vain putsaa eturenkaan pitoaineella ja takana antaa hautua vähän aikaa. Sitten toisesta akullisesta lähtien alkaa se kippailu siihen malliin, että pidotusten vaikutusta on mahdoton näillä taidoilla erottaa kokonaisuudesta. Renkaiden ominaisuudet muuttuvat illan aikana, radan pito on tautinen jo alusta alkaen.

Seuraavalla kerralla ajattelin vetää koko illan ilman pitoaineita ja kattoa mitä tuleman pitää.

Vaikka auton säätämisestä kaatamisen estämiseksi on keskusteltu jonkin verran, vain vähän on ollut perusteltuja kannanottoja. Esimerkiksi voisi ottaa vaikka vinkit ylätukivarsien sisempien kiinnitysten nostamista. Miksi se vähentäisi kippailua? Itsellä sen seurauksena vain renkaan ulkoreunan liimaus petti pahemmin kuin normaalisti, ja auto kippaili jos mahdollista vieläkin enemmän. Osaisiko joku sanoa, mitkä fundamentit ovat ratkaisevassa asemassa silloin, kun renkaiden pitoa halutaan heikentään autoa säätämällä?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: JUkka-san - 19.01.10 - klo: 11.24
Mulla on semmonen kuvitelma että camberin pienentäminen voisi vähentää sivuttaispitoa ja siten vähentää kaatumista...en tosin ole kokeillut kun omassa autossani ei ole ollut ongelmaa kaatumisen kanssa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 19.01.10 - klo: 11.26
Itse olen käyttänyt vain LRPn pitoainetta ja ajanut pääasiassa Rajatorpassa. Kolmet kerhokisojen kaltaiset olen käynyt kokeilemassa; yhdet A8:t Hyvinkäällä RC-pisteen radalla, Stanukunkkukisat Raisiossa ja viime viikonloppuna A8:t Lohjalla.

Sorexien kanssa homma on toiminut niin (A8-kisat), että taakse puoli tuntia ennen lähtöä aineet ja eteen joko samaan aikaan tai viimeistään 10 min ennen. Kuivaus vanhaan lakanaan (mun mielestä parempi kuin frotee) noin 5 min ennen lähtöä. Seurauksena tasainen pito läpi erän. Etupidottamisen aika vaikuttaa vain vähän pitoon, ja kuten sanottu, lähinnä erän alussa.

Xenonien kanssa Raisiossa tein niin että taakse kuten sorexeilla ja eteen vain puoli rengasta mutta samaan aikaan kuin taakse. Tuloksena siellä kohtuullisen pidon olosuhteissa ihan kohtuullinen ajettavuus.

Rajatorpassa Xenoneilla onkin sitten kinkkistä. Eka akku menee ihan hyvin, kun vain putsaa eturenkaan pitoaineella ja takana antaa hautua vähän aikaa. Sitten toisesta akullisesta lähtien alkaa se kippailu siihen malliin, että pidotusten vaikutusta on mahdoton näillä taidoilla erottaa kokonaisuudesta. Renkaiden ominaisuudet muuttuvat illan aikana, radan pito on tautinen jo alusta alkaen.

Seuraavalla kerralla ajattelin vetää koko illan ilman pitoaineita ja kattoa mitä tuleman pitää.

Vaikka auton säätämisestä kaatamisen estämiseksi on keskusteltu jonkin verran, vain vähän on ollut perusteltuja kannanottoja. Esimerkiksi voisi ottaa vaikka vinkit ylätukivarsien sisempien kiinnitysten nostamista. Miksi se vähentäisi kippailua? Itsellä sen seurauksena vain renkaan ulkoreunan liimaus petti pahemmin kuin normaalisti, ja auto kippaili jos mahdollista vieläkin enemmän. Osaisiko joku sanoa, mitkä fundamentit ovat ratkaisevassa asemassa silloin, kun renkaiden pitoa halutaan heikentään autoa säätämällä?

Rajatorpassa vanhalla radalla LRP oli parasta koska se on niin mietoa. Itse laitoin Xenoneille sitä reilusti noin 20mins ennen erää samaan aikaan eteen ja taakse, lopputulos tasaisesti pitoa seuraavan 20mins ajan kun ajoi, pitoaine tietty kului hiljalleen pois mutta ei sitä edes huomaa. Ilman pitoaineitakin tuli ajettua paljon. Ero kierrosajoissa noin 0.1-0.2 jos ajaa LRP:llä tai ei.

TC4:n oli taas vanhalla radalla ja xenoneilla hankala, se tuottaa todella "terävän" pidon ja kippauksia saattaa tulla helpommin ajovirheistä kun LRP antoi enemmän anteeksi. TC4:lla myös pito muodostuu ekan 2-4 kierroksen aikana jonka jälkeen se saattaa olla pari kierrosta todella terävä. TC4:lla pystyi ajamaan nopeempia yksittäisia kierrosaikoja mutta ajaminen selkeesti haastavampaa ja tämän johdosta virheitä tulee.

Punaista much moree testasin vaan yhden erän verran(lainasin tätä kun ei ole vielä itsellä) pito aika lähellä TC4:sta mutta terävyys puuttuu joka tekee ajamisen aika lähelle LRP:tä.

Nyt uudella torpan radalla voi huoletta ajaa tc4:lla maksimoidakseen pidon.

Eli lyhyeesti:
TC4 ja punainen much more paljon pitoa, much more oli helpompi ajaa jos oli jo kaatopito
LRP soveltuu loistavasti kaatopidolle jos on ongelmia liian pidon kanssa

Itse Xenoneista sen verran että minulla ei ole isompia ongelmia kippaamisen kanssa, kyllähän auto menee ympäri välillä mutta syy on aina kuskissa. Sorexit tosin antaa enemmän ajovirheitä anteeksi. Homma alko toimimaan kun säädin xray t2 009 etupään jäykäksi, 1.6 vakaaja 2.8/3.0 jouset riippuen pidosta. Edessä ja takana keskikohdan rollcenter palat. Takana 2.6 tai 2.8 jouset ja 1.2mm vakaaja, 650cst öljyt edessä ja takana. Ulosjoustoa noin 6.5mm-7mm edessä ja 5.5-6.5mm takana.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 19.01.10 - klo: 12.24
Alusta siis jäykemmäksi. Tämä kuulostaa järkevältä, sillä äkkinäiset painonsiirrot, kallistelu (=löysä alusta) ovat varmaankin osasyy kippaamiseen. Jos ensin laittaisi paksumpaa öljyä ja sitten jäykempää jousta.

Jäykemmällä alustalla varmaan voisi sitten laittaa renkaat pystympään eli negatiivista Camberia pikkasen veke. Löysällä alustalla tai räpläämällä ylätukivarren kiinnitystä ylemmäksi mutkassa ulomman renkaan camber on takuulla jo positiivisen puolella, minkä toimivuutta epäilen.. Viisaammat vastatkoon onko epäilykselle aihetta
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: -Jari- - 19.01.10 - klo: 12.55
Jäykempi alusta ei yksiselitteisesti ole ratkaisu kippaamiseen. Jäykempi alusta saattaa vaan pahentaa kippaamista koska painonsiirtymän vaikutus siirtyy nopeammin renkaille (koska painonsiirtymä ei vaimene alustan kallistumisena). Jäykemmällä alustalla auto reagoi nopeammin jolloin pehmeämpi ajotyyli on entistä tärkeämpi.

Lisätään vielä senverran että kaiken paras on kun kokeilee itse muutoksia ja tekee samalla havaintoja miten auton käytös muuttuu. Vaikka kaatuminen ei poistuisikaan niin ongelman esiintyminen saattaa muuttua (esim. sisään mutkaan ajaessa -> mutkan keskellä).
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkko - 19.01.10 - klo: 17.34
Jäykentäminen vaiko pehmentäminen lääkkeeksi pidosta kippaamiseen on aika kinkkinen kysymys.

Parasta on jos tämän selvittää empiirisesti ja kuskikohtaisesti, koska se kuski on tärkeä osa yhtälöä. Ajotyyli vaikuttaa suuresti "lääkkeen" sopivuuteen.

Lääkeskenaario 1. Jos alustaa+jousitusta jäykistetään, niin mitä tapahtuu kun painonsiirtoa ei pääse tapahtumaan riittävästi kaikkien renkaiden pitämiseksi kiinni matossa >>> jokin/jotkin renkaat nousevat ilmaan. Sen jälkeen kaikki pito on ulkolaidan renkailla, joka ei ole ajovakauden kannalta paras mahdollinen tilanne.
 
Vaihtoehto 2. Jospa mennäänkin pehmeämpään ja kallistelevampaan suuntaan. Kallistuminen jatkuu pitempään ja vauhti ehtii hidastua mutkan taitekohtaa lähestyttäessä. Pitoa riittää pitempään myös sisäkaarteen puoleisille renkaille. Auto kallistuu niin paljon, että pohjalevy osuu mattoon ja auto alkaa ottaa tukea sekä pohjalevystä että renkaista. Taitavammat osaavat paremmin kuvailla mitä tilanteessa tapahtuu, mutta ehkä autoa kippaava voima ei olekaan niin suuri tässä skenaariossa.

Todellakin olisi hyvä, jos joku testailisi noita käytännössä.     
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Jukka - 20.01.10 - klo: 11.51
Hämmennetääs soppaa kertomalla millainen jousitussetuppi omasta autosta löytyy.
Autona TC5F ohuella ylädekillä, öljyt molemissä päissä asson 30wt ja jousina hopea edessä, vihreä takana. Lisäksi iskarit on edestä niin kallellaan kuin saa ja takana toiseksi alimmassa reiässä. Vakaajat on molemmissa päissä löysimmät mitä Assolta löytyy.
Auto kallistelee kyllä reippaasti, mutta yllättäviä kippaamisia ei tule jos ei kunnolla runno.
Jäykempää jousitusta on kokeiltu huonoin tuloksin, ainakaan tämä kuski ei osannut ajaa sillä(kään) setupilla.

Mitä taas tulee renkaiden pidotukseen niin treeneissä Corallyn aineen olen laittanut molempiin päihin noin 5-10min ennen radalle menoa ja kaikki on imeytynyt renkaaseen / inserttiin eikä pyyhkimistä ole tarvinnut erikseen tehdä.
CS ei imeydy läheskään niin hyvin, mutta ei sitääkään ole treeneissä tarvinnut pyyhkiä pois, korkeintaan hiukan suditella mattoon ja hyvin on toiminut.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 27.01.10 - klo: 14.27
No jokos Janne A on päässyt testaamaan uudelleen?

Itse käväisin pari tuntia uudella autolla, josta auton omassa topikissa kirjoittelinkin. 2h on aivan liian vähän ajokerraksi mutta sen verran ehdin tyypätä spoolilla ja onewaylla että jälkimmäinen toimi tässä sähkösedanissa minusta makoisammin

(vastaavasti polttiksessa oneway on huomattavasti hankalampi ainakin meidän kotiradalla kuin diffi, joten tämä oli lievä yllätys)

En nyt vielä osaa sanoa jääkö se siihen mutta näin ensituntumalta.

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: HVoltage - 27.01.10 - klo: 14.46
Eikös noin oneway:t ole toissatalven sulanneita lumia, tarkoitan että käyttääkö ketään enää onwaytä turistissa oikeasti?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 27.01.10 - klo: 14.49
Eikös noin oneway:t ole toissatalven sulanneita lumia, tarkoitan että käyttääkö ketään enää onwaytä turistissa oikeasti?

Hyvä kysymys - kyselin sitä meidän radalla - niin ainakaan kukaan ei käytä diffiä ? Spooli varmaan yleisin ratkaisu ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 27.01.10 - klo: 14.53
Mulla oli kiinni OneWay niin kauan kuin sain maahantuojalta spoolin ja kyllä ero oli melkoinen jälkimmäisen hyväksi. Jotkut sanoo että on parempi opetella ajamaan OneWaylla, mutta näin jälkikäteen ajatellen en usko sen pitävän paikkaansa. Ajo-ominaisuudet kun muuttuu niin paljon mutkaan tultaessa (rullatessa) ja siitä lähdettäessä (veto päällä).

Spooli on paljon helpompi ajaa.

Mulla on ollu 3 vaihetta n 2kk kestäneellä touring-autoilu-uralla.
1. Auto alle ja usvaa putkeen -perustutustuminen ja harjoittelua
2. OneWay -> Spooli = lisää nopeutta
3. AM-ratio -> M11X = lisää nopeutta
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 27.01.10 - klo: 15.06
Kiitos Kake (tai siis Tuukka). Joo-o, sitä ihmettelinkin. Mutta enpä ehtinyt mitään kierrosaikoja katsellakaan, se oli vaan "perstuntumalla". Ajat tulee sitten joskus myöhemmin. Tähän asti on ollu diffi (aika kireellä --> spooli) kun readyset tuli sen kanssa.

Varmaan tuo vaihtuu kun aletaan mittaa aikoja. Meikän auto on nyt ehkä valtavirrasta hieman poikkeava kun se on keppivetoinen eli kiihtyy aika riittävästi.

Huomenna viikoksi talvilomalle low-cost maahan ;-) ja sitten kun tulee takas niin baanalle testaa uusia välityksiä; laskeskelin tuossa että 47/96 = 5,11 vois olla hyvä välitys 13,5T koneelle.. Saa nähdä, on mulla muitakin sitten mitä kokeilla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 27.01.10 - klo: 15.35
Oneway toimii todennäköisesti varsin huonosti nykyisillä xenon renkailla, kun sillä ei voi yhtään jarruttaa mutkaan tullessa vaan kaikki vauhti pitää vain heittää sisään mutkaan. Tämä on erittäin huono vaihtoehto kun nykyään pidosta kaataminen on suuri ongelma varsinkin stanussa...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 27.01.10 - klo: 15.37
Xenon.. aivan.

Itsellä VTEC, joilla saa ajaa A8:ia..
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 27.01.10 - klo: 15.39
Mulla oli lainassa aluksi 15.5T LRP:n Eraser-kone, jossa pidin välityksenä 5,33. Eipä ollu muita vaihtoehtojakaan aluksi. Nyt Stanu 17.5T tuntuu paranevan välitystä pidentäessä koko ajan, nyt on 4,17. Lämmöt edelleen hyvinkin kurissa 10 min jälkeenkin Torpan radalla.

Olisko 5,11 kuitenkin Torpassa pikkasen liian pitkä 13.5T koneella? Mene ja tiedä, kokeilemallahan se selviää.

PS Samaa mieltä Stilon kanssa, Xenoneillä pitää pudottaa vauhdit veke käännyttäessä ja OneWaylla se on hankalaa kun a) se pitää tehdä suoraan ajettaessa = liian aikaisin ja b) jarrutehoa ei ole kuin nimeksi
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 27.01.10 - klo: 15.46
Se voi olla, varaa on lyhentää sit kyllä.

Noi pikaiset oneway kokeilut oli 17T moottorilla, jossa mä en kyllä jarrua tarvinnut mutkissa mutta välitys ei ollut kovin pitkä joten ehkä nopeudet ei kasvaneet niin isoiksikaan suorilla.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Mika R - 05.02.10 - klo: 09.02
Äskettäisistä Floridan Snowbirdseistä kuvia

http://www.rcactionpics.com/gallery/2010/01_31_2010/
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: sakke_ - 05.02.10 - klo: 09.24
Äskettäisistä Floridan Snowbirdseistä kuvia
http://www.rcactionpics.com/gallery/2010/01_31_2010/
http://www.rcactionpics.com/gallery/2010/01_31_2010/Thursday/slides/snowbirds_2010_thursday_099.html (http://www.rcactionpics.com/gallery/2010/01_31_2010/Thursday/slides/snowbirds_2010_thursday_099.html)
Näyttäs jenkkilän pojilla olevan vähän eri kaliberin siipiä noissa autoissa ku kuvia selailee ja vertaa suomessa käytettäviin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Grasshopper - 05.02.10 - klo: 15.21
Siinä saisi pikkusen enemmän leikellä pois kun viime viikonloppuna jos FTT-kisoihin tulisi.  :mrgreen:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Ossi K - 24.02.10 - klo: 11.07
Säädetäänkö sähköturistin takadiffin jäykkyyttä tyypillisesti jotenkin (itsellä ollut tähän mennessä vakiosäätö=löysä) ? Rasvalla vai ruuvin kireydellä ?

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 24.02.10 - klo: 11.14
Onko joku syy, minkä takia haluat kiristää diffiä?
Itse teen diffin silleen, että se pitää, mutta on mahdollisimman herkkä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Ossi K - 24.02.10 - klo: 11.16
No eikös periaatteessa eri pidolla voisi olla eri jäykkyyksinen takadiffi paras... ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 24.02.10 - klo: 11.21
Takadiffin tulisi olla aina mahdollisimman herkkä, mutta se ei saisi silti luistaa.

Yleensä säädän takadiffin niin, että se toimii herkästi ja luistaa aavistuksen kun kääntää toisesta renkaasta (toista rengasta ja isoratasta samaan aikaan paikallapitäen). Lopuksi pieni kiristys päälle ettei luista. Jos kääntää laakista niin ettei luista niin diffistä tulee helposti liian jäykkä.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 24.02.10 - klo: 11.21
No eikös periaatteessa eri pidolla voisi olla eri jäykkyyksinen takadiffi paras... ?

Periaatteessa juu. Sanokoot isot pojat, että säätävätkö he diffiä pidon mukaan?
Sitä teen kyllä takavetokrossarissa, mutta se on vaan takaveto...

EDIT: heuli ehtikin jo...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 03.03.10 - klo: 22.59
Olen kirjoittanut ajopäiväkirjaa ekasta ajopäivästä lähtien kun aloitin syksyllä ja nyt julkaisen koko "herkun" blogissani. Pyrin päivittämään kerran päivässä että päästään mahdollisimman nopeesti realiaikaan.

http://www.rcautoilua.fi/

Kritiikki ja parannusehdotukset voi osoittaa YV:llä ja huomiot postauksista voi kertoa kommentti kenttään. Sivun perimmäinen tarkoitus on houkutella lisää harrastjia mukavan harrastuksen pariin.

Linkitykset muiden sivuilta ovat tietty tervetulleita myös.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 15.03.10 - klo: 12.47
Mua kiinnostas tämmönen ns. touring-etikettiin kuuluva juttu. Elikkäs kun finaaleissa ajetaan jonossa ja kuten tiedetään, niin se pitävä ura ei aina ole, kuin vähän yli auton levyinen. Ero edellä menevään autoon ei ole aina hirveen pitkä, eli sitä voidaan ajaa esim. puolen metrin välillä.

No sitten kun se edellä menevä auto tekee jotain poikkeavaa, kuten esim. perä lähtee kirjoittaan mutkasta lähtiessä, niin silloin vauhtiero edellä menevän ja seuraavan auton välillä muuttuu yhtäkkiä todella suureksi. Silloin jos takana tuleva kolaa kaveria konttiin, niin katsotteko sen olevan takana tulevan vika?

Kun katsoo noita isojen poikien kisoja (kansainvälisiä), niin siellä jos edellä menevä tekee virheen ja sen seurauksena takana tuleva kolaa, niin ei ne jää kyllä odotteleen. Eikä niille tuu kyllä stoppareitakaan yleensä.

Tietty voi ottaa linjan, että aina on takantulevan vika, mutta ei tiukoilla radoilla pääse ohi, jos joutuu ajaan pari mutkaa perässä. Tämmöinenkin asia on vaan sellanen, että siinä menee aina muutamassa sekassa monta sijaa ohi, jos joutuu tälläiseen tilanteeseen ja tekee siinä lennossa väärän arvion ja jää odottamaan.

EDIT: Ja lähinnä kiinnostaa pitempään harrastaneiden mielipiteet.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Vesa - 15.03.10 - klo: 12.54
Toi tilanne on yleensä tuomarilinjasta ja tapauksesta kiinni. Yleisesti jos se edellämenevä alkaa surffata, ei se takana tuleva voi sitä vauhdin muutosta ennakoida, joten jos tuomari on seurannut tilannetta niin penaltya ei anneta.

Kannattaa myös muistaa, ettei ulkomailla ei aina edes ole stoppareita/stopparipaikkaa, penalty lisätään aikaan erän/finaalin lopussa. Näin ainakin EM- ja MM-kisoissa. Syynä esim. se, että stopparipaikalla kärsittyä aikaa ei voi mitenkään kompensoida takaisin, jos asiasta tehdään protesti ja tuomio onkin ollut väärä. Siksi aika on helppo lisätä ja poistaa tarvittaessa lopputuloksessa. Kansainvälisissä kisoissa mennään usein herrasmiessäännöllä, jossa päälle ajanut kuski jää sivuun hetkeksi odottamaan jotta toinen osapuoli pääsee edelle. Mutta varsinaista stopparialuetta ei esim. ole kyllä ollut läheskään kaikissa kisoissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 25.03.10 - klo: 21.20
Eilen kun taas tuskailin turistin säätöjen kanssa, aloin miettimään, että miksi tämä tuntuu niin monimutkaiselta ja hankalalta. Noh, perusinsinööri ottaa Excelin ratkaisee ongelman..

Laskin noin summittaisesti ja pääpiirteisesti montako eri säätöasiaa ja -mahdollsuutta perus turistissa on, enempää asiaa filosofoimatta tuli eteen seuraavat:

Ulosjousto etu   8
Maavara etu   8
Iskunvaimennus   8
Jousi   6
Iskarin yläpää   5
Iskarin alapää   2
Vakaaja   4
Camber   6
Caster   3
Ylälinkit   2
Ackerman   5
Raideleveys   4
Roll Center   3
Auraus   4

Kaikkia prikkojen laittoja, diffin kireyttä tai muita "vähäpätöisempiä" asioita en tässä nyt viitsinyt alkaa hifistelemään.
 
Perässä oleva luku ilmaisee, montako eri säätövaihtoehtoa ko. säätökohteessa on.

Kun ainakin periaatteessa kaikkia noita säätöjä voi tehdä jokseenkin mielivaltaisesti toisistaan riippumatta saadaan erilaisten yhdistelmien määräksi 1061683200 kappaletta. Kun vielä huomioidaan, että etu- ja takapäässä säädöt voivat olla toisistaan riippumattomat, on säätömahdollisuuksia em. luku potenssiin kaksi.

Em. luvussa siis ei ole mukana vielä erilaiset korit, siivet, rengasvaihtoehdot, pitoaineet, pidotusajat ja -määrät, noparin asetukset ja radion säädöt, joita siis äkkiveikkaamalla löytyy toinen mokoma. Kun auton käyttäytymiseen vielä vaikuttaa mm. osissa käytetty materiaali, niiden ikä ja kunto, ruuvien kireys, radan profiili ja pito ja ennen kaikkea kuskin mielentila ja henkinen ja fyysinen vireys, voi olla jokseenkin varma, ettei sitä täydellistä setuppia tule vielä tässä elämässä vastaan.

Oisko se johtopäätös tästä sitten se, että treenaa ja testaa, vai että peesaa muita ja toivo, että homma toimii myös sulla.. :shock:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Ossi K - 26.03.10 - klo: 08.31
Hienoa !  Hyvä tietää, koska olin juuri päättänyt testata kaikki mahdolliset säätövaihtoehdot läpi.... ;) Ilmeisesti kuitenkin muutama vuosisata ei taida ihan riittää.

Vaikkei asialla ole sinänsä väliä (kun nyt päätin olla testaamatta kaikkia vaihtoehtoja läpi), mitä laskelmassasi tarkoittaa esim. "Auraus 4" ?

Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 26.03.10 - klo: 08.39
Vaikkei asialla ole sinänsä väliä (kun nyt päätin olla testaamatta kaikkia vaihtoehtoja läpi), mitä laskelmassasi tarkoittaa esim. "Auraus 4" ?

Tässä ei ollut tarkoitus tehdä eksaktia tiedettä, vaan enemmänkin hahmottaa asian haasteita ja moniulotteisuutta.

Auraus 4 tarkoittaa sitä, että jos eturenkaiden auraus-haritus on oletettavimmin esim. välillä -1 - 1 astetta ja sitä säädetään puolen asteen pykälissä, tulee tästä neljä eri säätömahdollisuutta. Toki niitä kaikenkaikkiaan on paljon enemmänkin, enkä tiedä edes onko tuo mainitsemani säätöalue oikea, mutta siis ideana näin.

Jos esim. Torpassa meinaat nuo säädöt käydä läpi sillä perusajatuksella, että muutat vain yhtä säätöä kerrallaan, saat hukattua tähän prosessiin elämästäsi noin 567 000 vuotta..  :laugh:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: TTKoo - 26.03.10 - klo: 09.35


Lisäksi tulee vielä ohjaimen ja säätimen säädöt....oikeasti.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 26.03.10 - klo: 10.26
Kun Oulussa rämmin säätöjen kanssa täysin hukassa muutellen koko ajan jotain, päätin että ennen Laukaata on löydettävä joku kohtuullinen perusSetUp noille luokattomille renkaille, ja sitten mennä sillä se vika sisäkisa ilman jatkuvaa hieromista. Ja laukaan jälkeen tunkea kaikki Xenonit jonnekkin minne ei aurinko paista.

Kun on vain vähän kokemusta, olen itse testaillessa soveltanut sellaista metodia, että jos jotain muutan, muutan sitä reilusti. Että tuntisin eron. Huippujätkä huomaa vivahteet, Tumpelotuukka vain reilut erot. Tällä tavalla ajattelin nyt lähteä ettimään jotain kompromissia, semminkin kun nyt ei ole puolta miljoonaa vuotta käytettävissä.. :shock:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 26.03.10 - klo: 10.54
Kun Oulussa rämmin säätöjen kanssa täysin hukassa muutellen koko ajan jotain, päätin että ennen Laukaata on löydettävä joku kohtuullinen perusSetUp noille luokattomille renkaille, ja sitten mennä sillä se vika sisäkisa ilman jatkuvaa hieromista.

Ongelmana noissa uusissa Xenoneissa on se, että jokainen rengassetti tuntuu käyttäytyvän erilailla. Totaalisen puskeva auto voi rengassarjan vaihdolla kadottaa takapidon kokonaan. Stanussa/porossa tämän on vähän vaikea juttu kun rengassarjoja ei saa käyttää kuin yhden. Virissä voi sentään kokeilla jos se ennen hyvältä tuntunut auto rupeis toimimaan toisella setillä paremmin. Tähän voi tietty yrittää varautua pyörittämällä renkaat läpi jollain renkaanpyörityskojeella ja arpomalla sitten ne vähiten vipattavat pyörät vaikka taakse jolloin auto on lähtökohtaisesti aliohjaava... Eli nykyisellään joutuu väkisin hieman säätämään autoa kisojen aikana, jossei satu voittamaan päävoittoa rengaslotossa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Grasshopper - 26.03.10 - klo: 11.46
Kun Oulussa rämmin säätöjen kanssa täysin hukassa muutellen koko ajan jotain, päätin että ennen Laukaata on löydettävä joku kohtuullinen perusSetUp noille luokattomille renkaille, ja sitten mennä sillä se vika sisäkisa ilman jatkuvaa hieromista. Ja laukaan jälkeen tunkea kaikki Xenonit jonnekkin minne ei aurinko paista.

Kun on vain vähän kokemusta, olen itse testaillessa soveltanut sellaista metodia, että jos jotain muutan, muutan sitä reilusti. Että tuntisin eron. Huippujätkä huomaa vivahteet, Tumpelotuukka vain reilut erot. Tällä tavalla ajattelin nyt lähteä ettimään jotain kompromissia, semminkin kun nyt ei ole puolta miljoonaa vuotta käytettävissä.. :shock:

Komppaan! Mulla oli homma Oulussa vielä paljon enemmän hukassa kuin sulla ja kun tuota Peitsamon kirjoitusta miettii niin aikamoista hommaa tämä Turisti on, kun säätömahdollisuuksia on käsittämättömän paljon ja vielä kun tämä Schumacher ei nyt ainakaan yksinkertaisimmasta päästä näistä Turisteista ole. Ei niissä Pro-10-autoissa noin paljon vaihtoehtoja ollut  :grin: 

No nyt on sitten auto pistetty ihan pakettisäätöihin, saas nähdä miten toimii. No hauskaa hommaa tämä kuitenkin on, kun ei tätä tarvitse niin kauhean vakavasti ottaa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Tuukka T - 26.03.10 - klo: 12.23
No niin oltiin heinäsirkan kanssa molemmat pihalla Oulussa kuin Ellun kanat. Vaan oppia ikä kaikki.

Rengaslotto se on veikeä loton alalaji. Mulla on vain kaksi settiä näitä saippuakiekkoja ja todentotta niistäkin saisi jo monta erilaista kokoonpanoa. Kun päälle päätteeksi laitetaan Torpan varsin erilaiset ominaisuudet treenialustana verrattuna esim Ouluun, meikäläiseltä loppuu konstit. Samoillakin rengasyksilöillä vakioiduissa kulmissa torpassa auto puski reilusti ollen hidas ja Oulussa perä oli irti käytännössä koko ajan ja sellainen 180 asteen käännös onnistui (ilman yrittämistä  :roll:) milloin vain. Näin vaikka kaikki temput oli tehty mitä kuvitella saattoi ml dual-ratesta 20% pois.

Stilo taitaa olla valittavasti oikeassa, ei siitä säätämättä selviä. Vielä kun tietäisi mitä tekisi.

Yt Tuukka
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Bulvaani - 26.03.10 - klo: 14.22
Vielä kun tietäisi mitä tekisi.

Kopsaat Aaken (tai siis Viljamin) setupin ja lähdet siitä hieromaan omaan makuusi sopivaa, ei voi ainakaan täysin mennä metsään.

Oma tunnelma tällä hetkellä on se, että en koe kovin suureksi ongelmaksi rengassarjojen epätasaisuutta, sillä kisoissa on tultava toimeen sillä yhdellä. Harjoituksissa huomaa aika nopeasti mikä on päivän henki ja sen mukaan sitten hierotaan. Jos pitäisi vielä eri rengassarjoja vertailla samalla, ei siitä enää meikäläisen taidoilla tulisi yhtään mitään. Yleensä nyt on ollut niin, että pitoa on puuttunut joko kaikkialta tai vain toisesta päästä, mutta aina johdonmukaisesti. Tämän vuoksi koko kiesiä ei ole tarvinnut rakentaa uudelleen ja tutuilla ja tiedossa olevilla veivauksilla ajokelpoinen reki on saatu aikaiseksi. Kokonaan toinen juttu onkin, onko autosta sitten tullut nopeampi, jos kuski ei sitä ole...
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 26.03.10 - klo: 14.38
No niin oltiin heinäsirkan kanssa molemmat pihalla Oulussa kuin Ellun kanat. Vaan oppia ikä kaikki.

Rengaslotto se on veikeä loton alalaji. Mulla on vain kaksi settiä näitä saippuakiekkoja ja todentotta niistäkin saisi jo monta erilaista kokoonpanoa. Kun päälle päätteeksi laitetaan Torpan varsin erilaiset ominaisuudet treenialustana verrattuna esim Ouluun, meikäläiseltä loppuu konstit. Samoillakin rengasyksilöillä vakioiduissa kulmissa torpassa auto puski reilusti ollen hidas ja Oulussa perä oli irti käytännössä koko ajan ja sellainen 180 asteen käännös onnistui (ilman yrittämistä  :roll:) milloin vain. Näin vaikka kaikki temput oli tehty mitä kuvitella saattoi ml dual-ratesta 20% pois.

Itse ajoin oulussa 100% samoilla säädöillä kuin torpassa. Oulussa oli fiilis että ihan ok pito oli ja auto oli täydellisesti etu/taka tasapainossa. Laitan aina pitoaineet eteen ja taakse samaan aikaan. Olen tosin treenannut kuusan skaboista lähtien vain saippuaxenoneilla ja hieronut setupin kohdalleen. Nyt ajattelin säästellä laukaalle oulun renkaita koska olivat ihan yes. Näin tietää mimmoset renkaat on alla kilpailussa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 26.03.10 - klo: 15.20
Itse ajoin lähes samalla setupilla Oulussa, kuin Tampereellakin. Ouluun kavensin ainoastaan raideväliä puoli milliä puoleltaan ja lisäsin ohjaimesta vähän maksimikääntyvyyttä. Kauden aikana olen harjoitellut vain vanhoilla kisarenkailla.

Laukaassa on samaa materiaalia olevat matot, kuin Kuusankoskella. Että jos ekassa kisassa toimi auto hyvin, niin sillä setupilla voi lähteä haastamaan Laukaassakin. :)
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 05.04.10 - klo: 23.05
Herätetääs vähän topicia henkiin kysymällä hieman aloittelijakysymyksiä. Tuossa vlopun pyhitin oikeastaan ajamiseen ja säätöihin ja kokeiluihin. Alkoi hieman vanhakin oppimaan jotain pientä. Ulosjoustoista ja sen mittauksista, ostin oikein hienon ulosjoustomitan Muchmorelta. Noh enhän minä sitä osaa edes käyttää =D, eli onko jollain hyviä selkeitä neuvoja ja vielä parempi jos oikein selkeiden kuvien kanssa ? Olen silmämääräisesti säätänyt joka kulman ja testannut lasialustalla nostaa autoa pohjasta, jotta kumpikin rengas irtoaa lasista yhtäaikaa. Voisin vielä kysyä että mihinkä oleellisesti ulosjoustojen säätö vaikuttaa ? Pitoon ?

tässä vaiheessa jo kiitokset.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Casull - 19.04.10 - klo: 17.02
Nyt tulee tyhmä kysymys:
Kuinka korkeita varikkopöydät yleensä on?

Ostin liian korkean pöydän ja nyt sitä ajattelin madaltaa.
Korkeutta utelen siksi että saisin pöydän suurin piirtein saman korkuiseksi kuin muillakin, olisi kivempi laittaa pöytiä vierekkäin kisoissa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Heuli - 19.04.10 - klo: 17.17
Casull: Samanlaisia pöytiä kuin sinulla on muillakin käytössä "normikorkuisena". Jaloista on lyhennetty rautasahalla n. 10 cm suunnilleen siihen alimman poikittaistuen kohdalle pätkäisten.

Jotta ei mene OT:ksi niin onnittelut aiheen aloittajalle hienosta talvikaudesta TSS-10 luokassa!
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 19.04.10 - klo: 18.01
Jotta ei mene OT:ksi niin onnittelut aiheen aloittajalle hienosta talvikaudesta TSS-10 luokassa!

No kiitos, Pauli. Katotaan mitä kesällä tehdään, vielä eio mitään päätetty. Mukavaa hommaa joka tapauksessa.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 19.04.10 - klo: 18.24
Sähkötouring alkaa olla tältä erää pikkuhiljaa paketissa. Nyt voidaan mennä uimarannalle, kaivaa helevetin iso kuoppa ja polttaa kaikki jäljelle jäänee kseenonit ja tanssia ympärillä voodoo-tanssia.

Kiva kausi takana, vaikka koskaan ei ollutkaan tarkoitus ajaa turistia, taidan silti ajaa sitä ensi kaudellakin, siis kuitenkin ilmeisesti jotain muuta kuin stanua. Menestys/sen puute oli jokseenkin suhteessa panostukseen ja synnynnäisiin lahjoihin, joten kovin paljoa ei ollutkaan luvassa. Hyviä kisoja, tiukkaa kilvanajoa ja mukavia kisareissuja, pikkuautoilua parhaimmillaan.

Tästä sitten pikkuhiljaa ulkoradoille ja GT-8 ja M8-luokkien pariin.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Janne A - 27.04.10 - klo: 11.21
Ulkoajelut lähenee, niin mitäs pitää ottaa huomioon ulkona ajellessa?
Lähinnä tulee ensimmäisenä mieleen pohjalevyn suojaus. Harrastetaanko sellaista?
Satasen hiilarilevyä on jotenkin ikävä tarjota betonikanttariin sellaisenaan.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: goos - 27.04.10 - klo: 11.41
Ainakin pidotus on erilaista ja vaihtuu renkaatkin, setuppi varmaan täysin eri. Moni käyttää kait myös renkaan lämmittimiä. Ehkä prot osais kertoo meille?  :huh:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 27.04.10 - klo: 13.45
Setuppi on ainakin Tamiyan kanssa pysynyt aika samana, viimevuonna ei taidettu muuttaa oikeastaan mitään, olisko öljyt vaihtuny löysemmiksi.  :tongue: Tietty joissain tiimeissä on muutettu autot aika täysin, en tosin tiedä miten näitten tiimien uusien autojen kanssa on. Siiven paikan vaikutus korostuu nopeilla ulkoradoilla, tämä tuli opittua viimekesänä. Jos auto puskee ihan hulluna nopeissa mutkissa niin siiven takaylitystä kannattaa vähentää jos mikään muu ei auta.

Pitoaineitten käyttö nyt on ollut vähän mitä on. Lähinnä sillä Suomen oloissa on kait saanut hieman säästettyä rengasta, hyvin pärjää kyllä ilmankin. Jos käyttää pitoainetta niin pitää muistaa sitten käyttää asfaltille tarkoitettuja litkuja. Renkaanlämmittimistä saa iloa viilemmissä keleissä erän alusta muutamalta kierrokselta. Kuumalla kelillä niillä lähinnä saa aikaan ongelmia enemmän kuin hyötyä jos käyttö on vähänkään hakusessa. Valmiiksi ylikuumenneet renkaat kun varmasti sulavat alle erän loppua kohti.

Ilman pitoaineita ja renkaanlämppäreitä varmasti pärjää ihan hyvin. Tietty sitten jos haluaa hifistellä niin sitten voi ostaa pelit ja vermeet, mutta tällöin kannattaa tarkasti seurata ja kysellä mitä kokeneemmat kuskit tekee.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 27.04.10 - klo: 14.05
Tulee arvon turistikuskeille tällainen kysymyksen poikanen koskien kesän asfaltilla ajettavia turistikisoja. Eli mielessä olisi että ajaisin ainakin yhden asfaltilla ajettavan turistikisan. En kuitenkaan raaskisi naarmuttaa oman autoni pohjaa ja mietinkin että jos ostaisi jonkun halvemman turistin jolla voisi sitten huoletta rytistellä asfaltilla. Silmiini osui Honkkarin X-10e ja XRAY T2R PRO. kysymys kuuluukin että onko nuissa autoissa potentiaalia ihan radalle ja pystyykö niillä kamppailemaan sijoituksista ? Ajotaidossahan on kyllä korjaamista mutta siis yleisesti ajatellen.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Stilo - 27.04.10 - klo: 14.28
No johan sen halpisauton hinnalla saa ostettua sitten syksyllä uuden pohjalevyn (ei se auto muilta osiltaan kulu sen enempää) ja saa kesälläkin nauttia kunnon kalustosta? Tietty jos sateella meinaa ajaa niin sielä joku halpis saattas toimia, kuhan se nyt on ees oikean kilpa-auton halpismalli, jollain TT-01 on turha ajaa silloinkaan.

*En ole testannut, mutta ainakin RC Devil (http://www.freemart.de/rcdevilshop/) kaupasta saisi jonkunlaista erikoiskestävää muotoonleikattua suojakalvoa pohjalevyille.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: jarkkom - 27.04.10 - klo: 14.33
Semmoinen aloittelijaratkaisu vielä, että liimaa krossareista tuttu kontaktimuovi pohjaan säästäämän naarmuilta. Ei välttämättä kestä montaa hiittiä, eikä tarvi voitosta ajaa ja kaikki nauraa sulle sit varikolla myös...  :mrgreen:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Bulvaani - 27.04.10 - klo: 15.15
Ulkoajelut lähenee, niin mitäs pitää ottaa huomioon ulkona ajellessa?
Lähinnä tulee ensimmäisenä mieleen pohjalevyn suojaus. Harrastetaanko sellaista?
Satasen hiilarilevyä on jotenkin ikävä tarjota betonikanttariin sellaisenaan.

-Kaikki ylimääräiset voiteluaineet ja teippi- ja rasvatahrat kannattaa putsata pois osista ja rungosta, pöly tarttuu rasvaan kuin pa*** kuuluisaan Junttilan tuvan seinään. Erityisesti vetareiden nivelet tykkää huonoa pöly-rasva -seoksesta.
-Em. syystä voisi ennen ulkoradalle siirtymistä viimeistään olla hyvä huolehtia siitä, että iskarit eivät vuoda aivan tolkuttomasti... :grin:
-Pohjalevyn reunojen pikaliimauksesta kannattaa huolehtia, paksulla pikaliimalla voi myös liimata "palkoa" pohjalevyn reunan kuluvimpiin kohtiin. Tämä säästää levyn reunoja rispaantumiselta. Naarmuja ei kannata pelätä, eivät ne vauhtia hidasta.
-Laakerit kuluvat ulkona nopeammin vaihtokuntoon.
-Paineilman käytöstä auton puhdistuksessa ollaan montaa mieltä; minä en käytä, sillä paineella saa työnnettyä paljon pölyä ja muuta debristä laakereihin. Pehmeä sivellin riittää myös ulkokäytössä.
-Eri koreja kannattaa kokeilla, korin vaikutus korostuu ulkona, kun tuulta on enemmän kuin sisällä.

-Sateessa ei nykysäätimillä ja koneilla kiinnosta ajella, joten siitä en nyt sano mitään... :tongue:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Koheltaja - 27.04.10 - klo: 18.16
Erityisesti vetareiden nivelet tykkää huonoa pöly-rasva -seoksesta.

Tästä en välttämättä ole samaa mieltä. Kuiva metalli metallia vasten, sekaan pöly niin kiinnileikkaantuminen tulee esiin kulumisen muodossa. Kuivavoiteluaine, grafiitti jota saa lyijykynästä on sopivaa voiteluainetta niveliin jos ei mustaa rasvaa halua käyttää. Itse käytän mustaa rasvaa myös ulkoleluissa, omien havaintojen mukaan säännöllisesti rasvattu/huollettu nivel kestää kulumatta pidempään kuin kuivalla nivelellä kirskuttelu.

No, elämä on valintoja täynnä joten kukin parhaaksi katsomalla tyylillä :wink:
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Bulvaani - 27.04.10 - klo: 20.48
Erityisesti vetareiden nivelet tykkää huonoa pöly-rasva -seoksesta.

Tästä en välttämättä ole samaa mieltä. Kuiva metalli metallia vasten, sekaan pöly niin kiinnileikkaantuminen tulee esiin kulumisen muodossa. Kuivavoiteluaine, grafiitti jota saa lyijykynästä on sopivaa voiteluainetta niveliin jos ei mustaa rasvaa halua käyttää. Itse käytän mustaa rasvaa myös ulkoleluissa, omien havaintojen mukaan säännöllisesti rasvattu/huollettu nivel kestää kulumatta pidempään kuin kuivalla nivelellä kirskuttelu.

No, elämä on valintoja täynnä joten kukin parhaaksi katsomalla tyylillä :wink:

Jepu. Olen kokeillut kumpaakin vaihtoehtoa vetareissa;sekä kuivavoiteluaineita että mustaa rasvaa. Hyvin pestyllä asfaltilla toimii musta rasva ihan hyvin, mutta mitä pölyisempää on, sitä enemmän kallistuu grafiitin tai molybneenisulfidin puolelle.
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: Voyager - 27.04.10 - klo: 21.03
Tulee arvon turistikuskeille tällainen kysymyksen poikanen koskien kesän asfaltilla ajettavia turistikisoja. Eli mielessä olisi että ajaisin ainakin yhden asfaltilla ajettavan turistikisan. En kuitenkaan raaskisi naarmuttaa oman autoni pohjaa ja mietinkin että jos ostaisi jonkun halvemman turistin jolla voisi sitten huoletta rytistellä asfaltilla. Silmiini osui Honkkarin X-10e ja XRAY T2R PRO. kysymys kuuluukin että onko nuissa autoissa potentiaalia ihan radalle ja pystyykö niillä kamppailemaan sijoituksista ? Ajotaidossahan on kyllä korjaamista mutta siis yleisesti ajatellen.

Moi Snakepoison!

Minulla itselläni on Xray:n T2R Pro ja aion ajaa sillä VTR kisoja.
Uskon, että auto on aivan kilpailukykyinen.

Sähkispuolelta löytyy "Xray T2R Pro" topikki, jossa on jaettu kokemuksia autosta.

Toni
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 28.04.10 - klo: 23.03
Taitaa olla että tuolla samalla kalustolla ajetaan myös kesällä muutama kapina. Kuten tuolla jo joku mainitsikin, saa kesälläkin nauttia kunnon kalustosta. Sitten jos pohjan naarmut ärsyttävät niin sillä uuden halppisauton hinnalla todellakin ostetaan se uusi pohjalevy. Mitenkäs ostetaanko kesällä myös renkaat kisapaikalta vai mikä on käytäntö ? En myöskään itse löytänyt edes tuota kyseistä Vtec-rengasta muutamalta suomalaisilta sivuilta. Kuinkas paljon matto ja asfaltti ajo sitten eroavat toisistaan ja mitä kannattaa ottaa huomioon ?
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: peitsamo - 28.04.10 - klo: 23.24
En myöskään itse löytänyt edes tuota kyseistä Vtec-rengasta muutamalta suomalaisilta sivuilta. 

http://rc10.fi/index.php?topic=45606.msg424366#msg424366
Otsikko: Vs: Projekti: Touring-kisailu
Kirjoitti: snakepoison - 05.11.10 - klo: 10.01
Nostetaampa aihetta ylöspäin. Nyt kun rengas on valittu,säätimet ja koneetkin lyöty lukkoon olisi mukava kuulla testien tuloksia ja ajatuksia siitä miten radikaalisti säädöt ovat muuttuneet ajatellen viime vuotta. Itse ajattelin TSS-luokkaa jatkaa. Eli minkälaiseen säätöön auto kannattaa alustavasti vääntää ? Millaisilla kokonaisvälityksillä kannattaa lähteä liikkeelle, nyt kun dynaamiset ennakot on poistettu. Kaikki vinkit ovat kovasti tervetulleita.