Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - HLuomanen

Sivuja: 1 ... 3 4 5 [6]
151
Vapaa keskustelu / Vs: Miten aloitit RC harrastuksen?
« : 09.10.11 - klo: 00.48 »
Tämä aihe on näemmä jäänyt vähän unhoon, mutta ansaitsee tulla nostetuksi.

Oma harrastus alkoi keväällä 2010, kun poika tuli 6 v ja tuntui siltä että isä-poika harrastus olisi tarpeen ja pikku insinööriä kiinnostaa tekniikka ylipäätään. Itsellä (tuolloin 42v) oli pitkään ollut mielessä että RC-autoilu jossain muodossa olisi itselleni sopiva harrastus, mutta ajatus ei ollut edennyt lähellekään toteutusta.

Katseltiin lähinnä Youtubesta että Traxxas Rustler voisi olla sopiva auto, takatuuppari sähköllä joka tapauksessa, ihan yksinkertaisuuden ja hinnan takia. Ja krossari, tasaista asvalttia kun on huonommin tarjolla lähiympäristössä. Ihan periaatteesta ja fiiliksen takia päätin että käydään ostamassa auto liikkeestä eikä nettikaupasta. No, eipä tullut varmisteltua etukäteen joten eihän sellaista löytynyt Tampereelta Atala RC:stä, minkä kautta kuljettiin PK-seudulle kesälomareissulle. Myyjä siellä hoiti hommansa hyvin ja ehdotti Traxxas Slash 2WD:tä, jollainen löytyi hyllystä. Muutaman minuutin harkinnan jälkeen kaupat tehtiin: ei huvittanut ruveta odottelemaan Rustleria koko kesää kun piti päästä harrastuksen alkuun. Slash ei ollut etukäteen tuttu automalli. Näin "rationaalisesti" tuli päädyttyä SC10-luokkaan joka näin jälkikäteen arvioiden sopiikin meille erinomaisesti. Autot on sympaattisen näköisiä ja meno on parhaimmillaan näyttävää.

Sittemmin on ajeltu pihalla, kentällä, montulla ja radalla, hengailtu kisoissa ja Youtubessa ja otettu asioista selvää. Nyt on 2xSlash 2WD harjattomilla ja lipoilla, yksi transponderi hommattuna ja yksi kerhokisakin käytynä. Isi on käyttänyt harrastukseen suht. paljon energiaa. Rata-ajo tuntuu itsestä mielekkäämmältä kuin sudittelu. Poikakin ajaa aina joskus, enimmäkseen kun ei ole kovasti yleisöä. 7 v:tä ei ole rata-ajo isommin innostanut, on enempi kaikenlainen kikkailu mielessä. Auto kyllä pysyy pojalla hanskassa ihan OK, ja mekkaaminen kiinnostaa kohtuullisesti. Ajokalusto laajentunee meillä seuraavaksi crawlereiden suuntaan. Myös Minille löytyisi ajoseuraa talvisin, ja kisahermo varmaan kehittyisi.

152
Traxxas / Vs: Traxxas Slash 2wd
« : 08.10.11 - klo: 18.29 »
Terve.

Hei mitäs mun tarvis tietää noista harjattomista moteista ja nopareista, että saisin sellaset istumaan tähän mun slässiin. Meinasin vaan et sit kun toi harjakas kone sanoo, Sihh.. ni ei mun varmaan kanduu uutta sellasta siihen hommata vaan pistää sitten päivittäen. Toki varmaan jotain kiinan-päivityksiä vaan, kun ei toi varallisuus-ministeri oo niin hirveen tohkeissaan syytämässä rahaa mulle.

Ihan kiva peli tää toki on näinkin kun on vettä sietävä, sopii hyvin tänne syksyyn. Ja siitä olen iloissani ettei mitään oo vielä hajonnu, toisin ku pta3 hajos jo ennen ku sai renkaat maahan.

Omat kokemukset kuluneelta kaudelta, kun selvittelin keväällä vm. 2010 perus-Slashin päivitystä harjattomiin ja tuli ostettua käytetty autokin toiseksi joka oli jo päivitetty. Yksi kerhokisakin tuli käytyä (Vaasan Syyscruising). Moottoriksi joku 8,5T...12T, vähempi kääminkierroksia on parempi mutta ottavat enempi virtaa ja lämpenemisongelmat tulevat herkemmin vastaan. Tuota 8,5T:tä "tylymmät" (vähemmän kääminkierroksia) moottorit vaativat ehkä enempi asiantuntemusta lämpöongelmien välttämisen kanssa ja herkkyyttä kuskilta, pintakaasulla ajelu ei ole Slashin tyypillistä käyttöä, auto on raskaanlainen ja pidon riittävyys ongelma... Pieniä pinioneita kannattaa ruveta metsästämään, 15...18 ja silleen. Säästyy lämpenemisongelmilta ja on helpompi ajella ainakin pienillä radoilla. Turnigy Car60 on hyvässä maineessa oleva ja edullinen nopeudensäädin, on toiminut ainakin meillä ja siitä voi jo säätääkin yhtä sun toista, tosin ehkä liian karkeasti pidemmälle ehtineiden asianharrastajien makuun. Turnigy Tracstar 60 -säädin taas kärvähti aika äkkiä, en voi omasta kokemuksesta suositella. Sensorittomat moottorit toimii ihan OK, sensorillisesta ei itsellä kokemusta mutta siinä on ainakin yksi kaapeli enempi jonka pitää pysyä kunnossa, eikä kaikki noparit tue sensoreita. Sensorillinen moottori pyörii kyllä sensorittomallakin säätimellä. 2S/30C lipoilla on enimmäkseen ajettu, harjaton pyörii kyllä NiMH-akullakin ihan OK. Mutta jos budjetti on pieni niin laittaisin tänä vuonna harjattoman moottorin ja ensi vuonna lipoakut. Meillä Titan 12T-moottorit on kestäneet n. 30 akullista, eli kyllä sulta moottori taitaa tosiaan loppua pian, ainakin ennen akkua.

Tässä olikin sitten kiteytettynä kaikki tieto mitä moottoriasioista on itselleni kertynyt. Paremmin tietävät täydentäkööt: mikä on "tylyin järkevä" moottori Slashiin, kun yritetään ajella nätisti ja nopeasti rataa pitkin? Ja onko suositus sama (a) pienelle piharadalle, kierros n. 9 sek  (b) kunnolliselle sähkökrossiradalle, kierros n. 30 sek  (c) sisäradalle, tyyliin LRP-areena Turussa, kierros n. 20 sek

153
Mylaps RC4 on uusin versio, sillä ainakin tulee asia kerralla kuntoon muutamaksi vuodeksi ja saa varmasti myös henkkoht ajanottopalvelut mylaps.com:in kautta jos ratasysteemeillä on nettiyhteys. Suomesta löytyy ainakin Power Racing Oy:ltä. Seuraavana linkki, jos linkitykseni vaan onnistuu: http://www.power-racing.net/catalog/product_info.php?products_id=3439

154
Tulokset / Vs: Vaasan Syyscruising 2011
« : 12.09.11 - klo: 07.26 »
Ensikertalainen Kauhavalta kiittää järjestäjiä ja kisaseuraa! Erityiskiitos Riku Toloselle pyyteettömästä paneutumisesta keltanokan Slashin setuppiin, ja näyttävästä menosta radalla! Silmä lepäsi Rikun 2WD Slashin nojaamisessa kaarteissa ja jostain riitti hänellä pitoa ja tehoa vetää hypytkin isommasti kuin mitä luulin olevan tuupilla mahdollista!

Omalta kohdalta hermo kesti radan/auton liukkautta ja kilpailutilannetta lopulta yllättävän hyvin (kun ensimmäisessä alkuerässä olin ensin kaatanut kahdesti ekassa hyppyrissä, kiitokset joutuisalle nostajalle jolla oli silmät selässäkin...), puristusta olisi ehkä saanut olla enemmänkin monessa kohtaa. Pääsuoralla ei aina muistanut olla nopea, kun piti hengähtää... Toisen alkuerän keskeytti alkuunsa tekniikkamurhe takaiskarin irrottua yläpäästä, mutta onneksi paikka B-finaalissa oli tullut jo ansaittua... Myöhemmätkään näytöt eivät olisi oikeuttaneet A-finaaliin. Kaksi ensimmäistä B-finaalierää meni coolisti mutta hitaanlaisesti ilman kaatoja, kolmannessa tuli sitten pari huolimatonta hyppylinjaa ja kaatoa/ohiajoa isossa kaksoishyppyrissä (varovaisesta - ja ainoasta mahdollisesta - 1+1-taktiikasta huolimatta). Turnigy 60A ESC + Velineon 10T, 17/90 välitykset antoi kilpailukykyisen nopeuden pääsuoralla, mutta hyppyjen ottaminen isosti ei liene mahdollista noilla? Proline Caliber renkaat oli aika lahjakkaasti tukossa koko ajan, olisi mukava kuulla oliko jollakin rengas joka pysyi auki kostealla savella? Ehkä pienempää ja kartion muotoista tappia ja harvemmassa? Rikun ja muiden huippujen tasoon ja tarkkuuteen ajamisessa on "yksisilmäisen" varmaan turha kuvitella pääsevänsä, mutta jos isi oppisi ymmärtämään alustan ym. säätämisestä ja oikeista rahoituskohteista jotain niin ehkä tervesilmäinen poika aikanaan... Varmaan nuo väljyydet ohjauksesta kannattaa kitkeä mahdollisimman tarkkaan, nyt ei maailmalta tilatut linkin päät ym. ehtineet tulla ja oli tyydyttävä valitsemaan kisapulkaksi kahdesta autosta se tiukempi.

Hyvät fiilikset jäi touhusta. Uskon ilmaantuvani pojan (nyt 7 v, mutta kasvaa...) kanssa jatkossakin miehittämään SC2-10-luokan ulkoratakisojen B...N-finaaleja eri puolille Suomea.

155
Raportoinpa tänne uudesta löydöstäni kun en löytänyt siitä mitään mainintaa: ilmainen Easy Lap Counter (http://sites.google.com/site/easylapcounter/) käyttää webkameraa kierroslaskentaan ja ajanottoon. Toimii hienosti ainakin yhdellä autolla (uppasin videota:
) ja ennuste on aika hyvä myös useammalle autolle, kunhan ovat riittävän selkeästi eri värisiä.
Ajanottopuolella tuo ohjelma ei vielä juhli, talteen jää paras aika ja kierrosaikojen keskiarvo. Avokätisiä kannustuspalkkioita PayPal:in kautta tekijälle niin eiköhän se siitä...

156
Radiolaitteet / Vs: Traxxas radiot
« : 29.08.10 - klo: 22.12 »
Hyvin on Slash 2WD 2010 RTR 2,4 GHz radio pelannut meilläkin. Yli 50 akullista ajettu ulkona ja sisällä parissa kuukaudessa, ei yhtäkään radiohäiriötä. Paristot vaihdettu kerran, kun haettiin vikaa auton kulkemattomuuteen(joka oli moottorin hiilten loppuminen n. 40 akun jälkeen). Kantamaa ei ole vasiten testattu, mutta kyllä se nyt ainakin 100 m on. Expo on käännetty klo 2:n paikkeille. Tuota jarrun lieventämistä radion säädöillä täytyykin kokeilla, kun sisärata on niin liukas.

157
Aivan mahtavaa! Täällä olisi yhdelle setille ostaja, mustat mielellään, eikä oo hirmu kiire. Laitan osoitetietoa privana.

Sivuja: 1 ... 3 4 5 [6]