Kirjoittaja Aihe: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi  (Luettu 6203 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa halmelujah

 • Jäsen
  • Profiili
FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« : 29.12.17 - klo: 18.32 »
Pakkohan se oli tälläinenkin saada talliin kun suosikkilähirc-kauppani EuroRC oli saanut muutaman kappaleen maailmalta haltuunsa! Mikrohommat on jo pitkään olleet mietinnässä ja nyt kun tilaisuus tähän tuli niin eipä siinä juuri vaihtoehtoja.  :grin:Lupaava, pieni laatikko ja parit tarrat joita ei tietenkään ole koskaan liikaa.Hylje on murrettu. Heh.Kurkistus lootaan. Mitähän salaisuuksia.. Onpa se pieni!Tuoreena lootasta! Tuo pienenpuoleinen koko tekee tietyn lelumaisen vaikutelman mutta muuten tuo kori ja ulkoasu yleisesti on aika scale ja mittasuhteet kohdallaan. USB-laturi, kattava manuaali räjäytyskuvin, yksi (1.) tarra ja pieni ohjain kuuluivat luonnollisesti tähän pakettiiin. Ohjaimen mukana ei tullut paristoja mutta muuten kaikki ajoon tarvittava on mukana. 1.9" Dirt Grabber on vähän antamassa harrastajien valistuneelle silmälle osviittaa tämän mikron mittakaavasta!

Kokovertailua. Auton mittakaavaksi on tosiaan ilmoitettu 1/24 joka ei kyllä valitettavasti ihan pidä paikkaansa. Tai tietty riippuu millaisesta monsterista alkuperäiset mitat on otettu mutta näin yleisesti voisi todeta että mittakaava on lähempänä noin 1/20 kokoluokkaa. Nostin viereen 1/24 (vai olikohan 1/25) skaalaisen kuplavolkkarin. Sama mittakaavaharha taitaa olla tosin kaikissa tähän kokoluokkaan tarjolla olevissa skaleautoissa kuten Prolinen Ambushissa ym. Teen tätä mittakaavavertailua siksi koska tokihan se olisi hienoa saada tähän Miniin joku päheä kova koppa istutettua. Myös 1/20 kokoluokkaan on tarjolla muovirakennussarjoja mutta ovat hieman harvinaisempia kuin tuo perinteinen yhdensuhdekahteenkymmeneenneljään.

Kurkistus kuoren alle paljastaa keskimoottorisen ja -lootaisen, taka-akkuisen ja CMS-ohjauksella (ohjausservo siis rungossa) sekä nelilinkitetyn scalerunkoisen pikkuauton. Aika vakuuttavaa täytyy sanoa, ihan kuin isommat veljensä tämä! Akselitkin niin pikkuiset. Vetarit ovat aika julmassa kulmassa ja muoviset. En ole niitä kuitenkaan saanut vielä rikki ja auto on ollut muksujenkin käsittelyssä..  Varsinainen koeajoraportti videoineen on tekeillä ja tulee hieman myöhemmin. Akku on 4,8V NiMH mutta maailmalla olivat koittaneet tätä myös pienellä 2S lipolla ja savut olivat pysyneet sisällä.

Noparivastarikombo on varustettu normaalilla servoliittimellä joten servon vaihtaminen käy tarvittaessa helposti.Sivuprofiilista voi tirkistellä tuon vetareiden häijyn kulman, pitäisiköhän tätä hieman koittaa saada alemmas.. hmmhmm! Myös jos syvän lavan tai ohjaamon haluaisi tehdä niin saisi kyllä miettiä sähköjen paikkoja. Mutta tälläisenään on kyllä vakuuttava ja kompakti paketti. Niin pientä ja söpöä kaikki aiettä!Sähköt päälle. Tässähän olikin valot! Ei välttämättä huono tälläisenä etä-ohjattavana taskulamppunakaan.Poimitaan katon valorauta skaleyksityiskohdaksi...ja vähän joustoja. Jousitus tuntuu ensitestien perusteella aika kireältä ja pompottaa autoa kovin. Eipä tälläinen tietenkään paljoa paina ja täytyy varmaan muistaa että tämän kohderyhmä ei varsinaisesti ole hardcorekisakuljettajat. Mutta enemmän tämä myös on kuin pelkkä hauska lelu!

Katsotaanpa mitä tästä saisi aikaiseksi.. ja enemmän mikroista kokemusta omaavat pistäkäähän ehdotuksia miten tätä lähdetään virittelemään!

Poissa privy

 • Uusi jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #1 : 30.12.17 - klo: 10.36 »
Mukava esittely.
Voisiko tuossa käytää 2S lipon ja säätimen välissä BECiä. Ei kait tuo kovin montaa amppeeria kuluta. 6V asetus vastaa suunnilleen täpötäyden orkkis akun jännitettä kuormittamattomana. 5V asetus lienee sama kuin 4,8V nimh kuormitettuna ja hieman purettuna. Jos tuo toimisi, niin säädin/vastarin kuormitus vähenisi ja saisi lipot käyttöön.

Poissa halmelujah

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #2 : 03.03.18 - klo: 11.58 »
Mukava esittely.
Voisiko tuossa käytää 2S lipon ja säätimen välissä BECiä. Ei kait tuo kovin montaa amppeeria kuluta. 6V asetus vastaa suunnilleen täpötäyden orkkis akun jännitettä kuormittamattomana. 5V asetus lienee sama kuin 4,8V nimh kuormitettuna ja hieman purettuna. Jos tuo toimisi, niin säädin/vastarin kuormitus vähenisi ja saisi lipot käyttöön.

Kiitos! Voihan siinä toki BECiä käyttää jos siltä tuntuu. Nopari näyttäisi kyllä videoiden perusteella sietävän 2S käyttöä mutta oletan että niinsanottu LiPo-katkaisu puuttuu. Pitää etsiä sopivan kokoinen litiumpolymeeriakku tähän ja kokeilla mutta en usko että BECiä tähän laitan. Lähempänä pienoismalliprojektia kuin varsinaista ajeluvehjettä on tämä.


Lievä alakulohan se iski kun aikomuksena oli alunperin ympätä tähän jonkunlainen 1/24 muovisarjan kori ja kulkea helpon kautta voittoon. Varmasti joku mud truck -tyyppinen ratkaisu olisi ihan "scale" ollutkin mutta kun ei. Mielessä alkoi muhia myös ajatus että tekisikös sitä tähän ihan käsin jonkun simppellin kopan, esim Land Roverin tai Jeep CJ:n mutta enpä päässyt ajatusta pidemmälle kun kirpparilta löytyi tälläinen jalokivi..Tonka Jeep Wagoneer, oletan! Hauska tavata! Upea ja tyylikäs vanhempi rouvahan se siinä! Metalli kori, muovinen runko. Aitoa seitkytlukua! (vai vanhempi?)Aito.ja virallinen!Pientä vertailua FTX Outback Minin alustaan. Samalla planeetalla ollaan mutta selkeästi eri aikajanalla! Mutta tämä voisi olla se..Alkuperäisen oloinen kiinnike. Oletan että tässä on ollut joskus niitti joten jokuhan on tätä jo käpälöinytkin entuudestaan. Myös maalipinta vaikka siisti onkin ei taida olla alkuperäinen. Sääli sinänsä koska nyt tälläisellä restauroinnilla on pilatty hyvä vanha patina. Kirpputori (Suomen Kasarmin Aarteet Hämeenlinnassa) josta tämän bongasin myy myös paljon kaikkea jenkkikamaa.. Alkuperäisiä tienviittoja, vanhoja liikennevaloja ja edullisia 120e maksavia puisia Coca-Cola koreja. Ehkäpä tämä on tullut sieltä saakka jossain kuormassa koska en muista paljoa näitä Tonkalaisia Suomessa nähneeni. Vai olenko vain liian nuori muistaakseni.Niitti ulos, koppa sisään. Sellanen on työmiehen lauantai. Ja valmista tuli, kiitos seuraajille nähdään ensi kerralla!!Match made in heaven!

Akseliväli jää muutaman sentin vajaaksi. Jotta akselin saa kohdalleen pitää minun nyt tehdä uudet takaiskarin kiinnikkeet ja varmaan pidempi kardaani laittaa tai kyhäillä. Muuten ollaan aika lähellä!

Maalaukseen liittyviä ehdotuksia otetaan vastaan, kuten muukin palaute - aina tervetullutta!

terveisin Heikki

Poissa halmelujah

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #3 : 08.03.18 - klo: 09.33 »
Tarkemmin asiaa pohdittuani totesin että iskareiden lenkit ovat ihan käyttökelpoiset ja järkevämpää (?) on tehdä kokonaan uudet ja täysimittaiset runkoaisat häneen. Tein siis koekappaleet styreenistä jotta näkisi miten akselit autoon asettuu!Nyt sitten tarvitaan joko pidempi kardaani taakse tai voimansiirto-vaihdelaatikko möhkäleen siirto keskemmälle. Luulen että jätän sen kuitenkin tuohon paikkaan missä se nyt on kun nuo etummaiset tukivarretkin niin nätisti siihen vakiona kiinnittyvät!LWB eli pitkä akseliväli. Pidän pitkistä akseliväleistä ja niin tietysti pitävät kaikki muutkin!Ainakaan vielä ei nuo renkaat härki liikaa poteroistaan ulos mutta kuva vähän hämää kun peltikori on alaosastaan hieman levällään.Kovin innoissani olen nyt tästä projektista! Aina ollut haaveena rakentaa pienemmän mittakaavan esikuvauskollinen radio-ohjattava!

Tänks.

Poissa halmelujah

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #4 : 30.03.18 - klo: 10.50 »
Ennenkuin voin päästää itseni tuon peltikopan kimppuun eli lähinnä maalaamaan sitä uuteen sävyyn niin tokihan tuo alusta täytyy saada kunnolla rullaamaan ensin.

Käytin styreenistä leikkaamiani malleja kopioidakseni pidennettyjen runkoaisojen muodon vielä kerran, nyt 2mm alumiinilevylle. Hahmottelin dremelillä kaksi raakiletta aisantapaista, ruuvasin ne yhteen ja viilasin ne oikeaan muotoon yhtäaikaa. Reikien poraamiseen käytin erityistä tarkkuutta koska reikien poraaminen on tarkkaa hommaa ja korostuu etenkin nyt kun on mikrotason replika tekeillä.Nyt kun tämä paketti oli muutenkin pöydällä levällään niin tuli oiva tilaisuus kurkistaa akseleiden sisälmyksiin. Työn ja koneistuksen jälki miellyttää kyllä silmää, liukulaakerit ja kaikki. Mitään rasvaa tänne ei ollut tuhlattu joten pistin pienet knöllit sitäkin. Pikkurattaan akseli ui irtonaisena (eli ei ole kiinni esim. seegerillä tms) ja mikäli kardaaniin päätyy irroittamaan on sen takaisin laittaminen hankalaa koska akseli pyrkii luisumaan paksuista sormista karkuun banjon sisään. Eli jos vaihdat tähän kardaania niin varaudu avaamaan koko akseli.Tässäpä nämä pidennetyt aisat osia kannattelemassa. Työvaraa on vielä aisojen molemmissa päissä runsaasti jäljellä.Muutoin työvaiheet pidennystä varten olivat aika selkeät kun vähän mietiskeli ja sovitteli erilaisia osia paikoilleen. Kardaanin jatkoin vanhan kuivemustekynän rungolla jonka porasin 6,5mm sisämittaan. Akryyliähän tuo putki on, eli erittäin murtumaherkkää mutta eipä tästä mikään kisapeli taida olla tulossakaan. Ja väri on kiva! Alalinkit jatkoin yksinkertaisesti poraamaalla 5mm putken sisältä auki 3,5 millimetrin mittaan. Lähellä on kardaania mutta eivät osu toisiinsa! Niin tarkkaa!Pikasovitus. En tahtoisi leikellä noita pyöränaukkoja suuremmiksi mutta voi olla ehkä pakko..  ?Sellasta tänne pikkuautoveistämöön, kiitos ja hyvää pääsiäistä! Kommentit ja kaikenlaisten sekavien ajatusten jakaminen erittäin tervetullutta! ;)


Poissa halmelujah

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #5 : 01.04.18 - klo: 16.41 »
Kopalle kiinnikkeitä. Magneetteja tietysti! Jos ei nämä pidä tarpeeksi hyvin niin sitten vaihdan tattitarraan.Takana magneetit nappaavat kiinni peltikorissa olevaan poikittaiseen suikaleeseen joka juuri sopivasti sattuu menemään iskaritornien kohdalla. Vähän pääsee kori sivusuunnassa luisumaan edestakaisin kun kosketuspinta on niin pieni. Pitää keksiä tähän jotain..Älä jätä mua roikkuuuSitten pitäisi kohta lyödä maalihommia lukkoon. Mikähän olis kiva..


Poissa Metsäläinen

 • Fullspeed RC
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #6 : 01.04.18 - klo: 17.54 »
Eurorc - Hobao Hyper VSE Pro - XRay XB4'19 - XRay XT2C'19 - Axial SCX10 II - Gmade Komodo - Hobbywing - Highest - Dash/Arrowmax - Sanwa - Futaba

Poissa syclone

 • Uusi jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #7 : 25.04.18 - klo: 22.23 »
Ootko vaihtanu pinionia pienemmäksi? Tuntuu, että vakiovälitys on aivan liian suuri ja ajo on nykivää.

Poissa privy

 • Uusi jäsen
  • Profiili
Vs: FTX Outback MINI 1/24 scalemaasturi
« Vastaus #8 : 05.01.19 - klo: 12.07 »
Tulipa hankittua tälläinen jo syksyllä alennuksesta EuroRC:ltä odottamaan myöhempiä synttäreitä.
Nyt on päästy testailemaan ja tuli testattua samalla tuo BECin käyttö pudottamaan 2S LiPon jännitettä.

Akkuna oli 400 ja 550mAh LiPoja, jotka eivät enää sisälennokki käytössä piisaa mihinkään. BEC oli edullinen 3A malli, jossa jännitteen saa valita jumpperilla joko 5V tai 6V. Matalampi asetus oli lähempänä alkuperäistä ja korkeampi antoi suuremman huippunopeuden, mutta esteiden ylittämisessä tarvittava vääntö ei lisääntynyt huomattavasti.

Osoittautui, ettei 3A regulaattorin rajat tule vastaan, joten virran tarve on melko pieni. Mainituilla akuilla ajelee iät ja ajat, vaikkakin vakio akkukin kestää ihan kelpo ajelun sekä latautuu siedettävässä ajassa. Vääntävämpi moottori olisi tietenkin poikaa, mutta eihän tätä ole tarkoitettukaan vaativaan crawling käyttöön.

2,4GHz Ohjaimessa on trimmien ja reverssien lisäksi EPA molemmille kanaville sekä hyvä tuntuma. Liipaisin on keskimääräistä tiukempi, joten peruutus onnistuu paremmin pieni sormisilla. Kevyessä sisäajelussa ajaa varmasti asiansa.

Omasta mielestäni auto on huomattavasti parempi vaihtoehto lapsille kuin markettien valoja vilkuttavat ja ääntä pitävät toisinaan jousittamattomatkin mööpelit, vaikka ihan pienet lapset saattavat löytää mieleistään, joskin sopimatonta syötävää auton pienistä osasista. Tämä on syytä muistaa.

PS. Isälle on kertynyt ajoja lasta enemmän  :wink: