Kirjoittaja Aihe: Nylonin kestävyys?  (Luettu 6316 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa VTEC

  • Ulvilan RC-rata
    • Profiili
Nylonin kestävyys?
« : 07.07.19 - klo: 23.46 »
Onko 3d tulostetun nylonin kestävyys verrattavissa normaaleihin muoviosiin? Eli kestääko vaikka nailonista tehdyt tukivarret rc autokäytössä?
Team Corally SBX410, Xray T4 '14 ja FG Marder "jokkis"
Youtube Kanava: https://www.youtube.com/channel/UC08uZiWtJ7b5MHZiEqAjUZQ

Poissa HLuomanen

  • Ylläpitäjä
    • Profiili
    • Kotisivu
Vs: Nylonin kestävyys?
« Vastaus #1 : 12.07.19 - klo: 11.46 »
Kun ei nyt moneen päivään ole ilmaantunut varsinaista kokemusasiantuntijaa niin spekuloidaan nyt vähän. Varovasti arvioisin että kestää materiaalina kyllä. Mutta nylon myös joustaa, joka voi olla ongelma. Jäykkyyden saavuttamiseksi pitää kappaleen mittoja kasvattaa yleensä melko reilusti, kovin hienovarainen hifistely jäykistemuodoilla ei välttämättä riitä. Eli tilanpuute voi tulla ongelmaksi monissa osissa.

Itsellä RC-harrastusta 2010-2013 (SC10-2 luokka) ja 3D-tulostusharrastusta 2015- (MiniFactory 3-tulostin, PLA-muovia ja Taulmanin nylonia olen käyttänyt), mutta en varsinaisesti ole auton osia tehnyt.
Kauhavan UA, Short Course 2WD (SC2-10) harrastelija vuodesta 2010

Poissa NJ

  • Fullspeed RC
    • Profiili
    • NIXconcepts
Vs: Nylonin kestävyys?
« Vastaus #2 : 13.07.19 - klo: 09.29 »
Oma kokemukseni rajoittuu SLS tai MJF tekniikalla printattuihin polyamidiosiin (PA 2200/PA12/Nylon12...). Ne kestävät kyllä täysvauhtista off-road radalla ajoa, mutta eivät tietenkään samanlaista pahoinpitelyä ja kolarointia, jota modernit ruiskupuristetut osat sietävät. Ihan osan käyttötarkoituksesta, muodosta ja siihen kohdistuvista voimista riippuu, hoitaako printattu osa hommansa ruiskupuristeosan tavoin.

Kuten HLuomanen jo mainitsi, printattu osa joustaa huomattavan paljon enemmän ja osasta riippuen se voi olla ongelmallista. Tukivarsi on mielestäni haastavin suunnitella niin, että se toimii ja kestää jotenkin järkevästi. Jäykkyyttä saa vain poikkileikkauksen mittoja kasvattamalla, joten printattu tukivarsi on syytä olla perusmuodoltaan tuhti. Printtimateriaali on kevyttä, joten osan painosta ei tule ongelma, vaikka mittoja kasvattaa. Järkevyyden rajoissa, kaikki käytössä oleva tila kannattaa käyttää tukivarren tukevuuden maksimoimiseen.

Esimerkkinä ohessa suunnittelemani tukivarsi RC10:iin. Sen avulla B6:n hubi vetoakseleineen asentuu vanhaan peltiamme-assoon ja mahdollistaa hexivanteillla ajon + muutaman linkkiasennon lisää + hubin korkeussäädön.

-Niki-
« Viimeksi muokattu: 13.07.19 - klo: 09.39 kirjoittanut NJ »
NIXconcepts - I.materialise - Shapeways

Poissa VTEC

  • Ulvilan RC-rata
    • Profiili
Vs: Nylonin kestävyys?
« Vastaus #3 : 16.07.19 - klo: 22.18 »
Kiitoksia vastauksista! :smiley:
Team Corally SBX410, Xray T4 '14 ja FG Marder "jokkis"
Youtube Kanava: https://www.youtube.com/channel/UC08uZiWtJ7b5MHZiEqAjUZQ