Kirjoittaja Aihe: Printatut korit?  (Luettu 4597 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Printatut korit?
« : 28.11.19 - klo: 15.58 »
Onko kenelläkään kokemusta rc korien 3d printtauksesta? Ja/tai K.O materiaalien sopivuudesta käytettäväksi koreissa ylipäätään?

Poissa AlfaCorse

  • Jäsen
    • Profiili
    • Chicago Drifters - Lahden RC Drifting Kommuuni
Vs: Printatut korit?
« Vastaus #1 : 28.11.19 - klo: 22.07 »
Kyllähän tuo varmasti onnistuisi. Tosin tuotannollisesti hieman hankala projekti kenties jos meinaa isompaa koria kun 1/12 tehdä. Tarvii aika hyvänkokosen koneen myös. Oletettevasti FDM masiinalla oltaisiin tekemässä, niin silloin myöskin jälkityöstyölle olisi myöskin kova tarve.


Itse olen jotain scaletavaraa PLA:sta FDM printterillä tehnyt ja se on kestänyt drifterin korissa hienosti läjässä. Seuraava aluevaltaus ois SLA tekniikalla toteutetut printit..Nylonmateriaali oisi varmasti käyttökelpoisin kun kestää taivutusta.
Chicago Drifters Finland - Lahden seudun RC-drifting kommuuni

Poissa mdm

  • Jäsen
    • Profiili
Vs: Printatut korit?
« Vastaus #2 : 04.12.19 - klo: 02.02 »
Riippu vähän käyttötarkoituksesta. En lähtisi mihinkään turistiin koria tulostamaan, koska siitä tulee väkisin melko painava, suhteessa polykarbonaatista tehtyihin valmiisiin koreihin.

Olen pari koria tulostanut PETG materiaalista scale crawleriin, jotka ovat toistaiseksi jääneet hyllylle pölyyntymään, kun totesin, että on helpompi mallintaa kori alusta asti itse, kun ruveta väkertämään sisustaa ja kinnityksiä valmiiseen, eli ei siis johdu suoraan tekniikasta, vaan omasta perfektionismistä/ocd:stä.  :azn:

Oman printterin tulostusala on kutakuinkin 220mmx180mmx170mm, joten sillä ei kokonaista 1/10 koppaa tulostella, mutta pikaliimalla + kiihdyttimellä olen liimannu noita kasaan ja ovat kestäneet kyllä. Muovin ollessa kyseessä, osat voi toki juottaa kasaan lämpösäätöisellä kolvilla tai 3D kynällä, mutta liimaaminen on mielestäni helpompaa ja nopeampaa.

Tuon crawler projectin lisäksi on työn alla lähes kokonaan tulostettu traileri johon menee 1/10 scaalan turisti kyytiin helposti. Tuossa sitten viimeistään näkee mitä nuo tulosteet kestää. Työn alla on myös venäläinen telatraktori kokoa 1/10. Siihen on melkein kaikki osat tulostettu, jotka pitäisi vaan viimeistellä ja maalata.
Tarkoituksena on myös tulostaa noin metrin pituinen RC troolari, jahka saan sen mallinnettua valmiiksi.

FDM (Fuse deposition modelling, tekniikka jossa tulostin tulostaa kerros kerrallaan) tekniikalla tulostettuiden kappaleiden kanssa on aina oma hommansa jälkikäsittelyssä, sillä niihin jää epätasainen pinta, joka on jotenkin tasoitettava ennen maalausta.
Tähän on monia keinoja, mutta helpoin mitä olen kokeillut on ihan tavallinen puukitti. Se on halpaa ja helppo hioa. Olemassa on myös erilaisia epoksi tyyppisiä aineita, jotka ovat itsestään silottuvia, mutta kokemukseni mukaan niilläkään ei saa suoraan maalivalmista pintaa, vaan joutuu hiomaan ja uudelleen käsittelemään, ainakin kertaalleen. Ne ovat myös suhteellisen kalliita.

Tuli vähän pitkä ja laaja vastaus. Lisää saa kysyä, jos kiinnostaa, vastaan mielelläni, mutta en kovin usein käy täällä lurkkimassa.

TL;DR Kyllä ja tietyin varauksin kyllä.