Meillä on vanhat akut käytössä ja akut kyykkää selkeästi ennen erän loppua kun moottorista otetaan paras hyötysuhde irti ennekoiden ja välitysten kanssa, silloin moottorin nimelliskulutus testerissä asettuu sinne 5-5.5A haarukkaan. Miedommilla virrankulutuksilla akkujen kyykkäämistä ei samalla tavalla huomaa. Tämän ongelman kanssa on ihmetelty pitkän aikaa kunnes aloin keräämään tietoa sieltä-täältä, suuntaviivat oli purkamisen suuntaan ja monet varikolla sanoi että turhaa puuhaa ja purkaminen on rahamiesten hommaa ja akut menee siitä rikki nopeasti. Aika näyttää onko varikon kokemusasiantuntijat oikeassa vai ei, mutta seuraavia huomioita on tehty.
Meillä on paljon ajetut laadukkaat pari vuotta vanhat akut käytössä joilla on ajettu pelkkää viriä. Stockia kun alettiin ajamaan niin kiinnitettiin huomiota ettei montaa lämppäriä pysty ajamaan jos aikoo ajaa 5min niin ettei tule akuissa selkeää notkahdusta viimeisten kierrosten aikana. Uusien akkujen osto alkoi pyörimään mielessä kunnes alettiin miettimään miksi 4200 akut kyykähtää noin 1800-2000mAh kohdalla, vaikka kapasiteettiä piäisi vielä olla vaikka kuinka paljon. Tämän näki selkeästi parissa kisassa kun meno alkoi olla varsin verkkaista viimeisillä kierroksilla.
Alettiin kiinnittämään huomiota erän jälkeiseen akkujen jännitteeseen sekä kulutetun virran määrään. Käytännössä erän jälkeen akun varaustila on sama kun storagessa, mitä sitten yhdistää näitä kahta asiaa ja mitä tapahtuu akun kapsiteetin kanssa?
Kun akkua kuormitetaan toistuvasti samaan pisteeseen, sekä säilytetään samassa jännitteessä/kapasiteetissa, akku alkaa oppimaan ettei mun tarvii tehdä enempää duunia vaan mä väsähdän aina samassa kohdassa. Tämä näkyy ajossa akkujen kyykkäämisenä erän aikana, tai välittömästi erän jälkeen jos ajaa yli 5min treenejä.
Maailmalla stock luokissa puretaan isoilla virroilla akut aina ennen latausta 3.3v kennojännitteeseen ja sitten akut täyteen vaihtelevilla virroilla virralla riippuen siitä kenellä on mikäkin näkemys. Aloin laturilla purkamaan akkuja 2A virralla 3.3v kennojännitteeseen ja kirjasin ylös purkuvaiheen ja latauksen kapasiteetit, yksikään akku ei päässyt lähelle nimelliskapasiteettiä vaan kaikki jäivät alle 4000mAh ekan purun ja latauksen jälkeen. Parin purkamisen ja lataamisen jälkeen kaikkiin akkuihin alkoi menemään lähelle nimellisvirtaa oleva kapasiteetti. Ensimmäinen testi radalla kertoi että akkujen kyykkääminen väheni selkeästi erän aikana.
Tässä vaiheessa otettiin käyttöön erillinen purkulaite ja akun purkamiset tehty 20A virralla heti ajon jälkeen, tai storagesta purkuun ja akku täyteen. 20A purkuvirtaan päädyttiin sen perusteella että purkuvurta on samaa luokkaa mitä tapahtuu 5min erän aikana, eli noin 2000mah viidessä minuutissa. Jatkossa purkuvirta asetetaan Maastosarjan sääntöjen mukaiseksi, ainakin kisoissa. Latausvirta meillä on ollut jo vuosia 1.5-2C joka tarkoittaa meidän akuilla 6-7.5A latausvirtaa.
Maastosarjan säännöissä on max purkuvirta 10A ja max latausvirta 10A, akun lämmittimet on kielletty, kuten on monessa sarjassa ympäri maailman. Yksi syy koviin purku/latausvirtoihin on se että niillä saadaan akku lämpimäksi ennen erää, lämmin akku luovuttaa virtaa paremmin kun kylmä akku ja tehoa on enemmän käytössä. Ulkomailla kierretään akkujen lämmitys sääntöä pitämällä akkuja latauksen jälkeen taskussa tms lämpimässä paikassa ja akku autoon kiinni vasta ennen erää. Ei olla koettu että akkujen lämmitykseen olisi tarvetta, ainakaan lämpimässä sisätilassa.
Sellainenkin huomio tuli tehtyä että aikaisemmin viikon tauon jälkeen storagesta täyteen ladattu akku on aika vaisu ajettava ekalla ajokerralla, toisen latauksen jälkeen kulkua on ihan eri tavalla. Nyt kun akku ensin puretaan storagesta 3.3v/kenno ja ladataan täyteen niin akku on paremmin hereillä heti ekasta akullisesta lähtien. Myös kisassa potkua riittää koko erän ajaksi ja pystyy hyvin taistelemaan sijoituksesta koko erän ajan, ilman viimeisillä kierroksilla tapahtuvaa nyykähdystä.
Nämä kirjoitukset on osittain omia päätelmiä muiden puheista, kirjoituksista ja testeistä, sekä omista kokemuksista jotka ei perustu mutuun vaan ajamalla testattuihin asioihin. Akkujen purkua ollaan tehty jo jonkin aikaa mutta viime aikoina se on tullut näkyväksi ja herättänyt varikolla kysymyksiä, siksi tein yhteenvedon mitä ollaan havaittu ja opittu omista sekä muiden kokemuksista. Vastaavia asioita löytyy monelta ulkomaan foorumeilta ja kannattaa lukea myös niitä keskusteluja, myös youtubessa on joitain selostuksia akkujen purusta/latauksesta.
Tekstissä voi olla asiavirheitä ja sekavuutta kun välillä kirjoitellut muun tekemisen ohella.