RC Center

Kirjoittaja Aihe: Muoviosien värjäystä  (Luettu 43970 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Janezki

 • KUArc
  • Profiili
  • RC videot
Muoviosien värjäystä
« : 11.08.07 - klo: 01.19 »
Tämä projekti sai alkunsa kun sattumalta huomasin Traxxasin omalla foorumilla kuvia erikoisen värisistä Rustler XL-5:n rungoista (alkuperäisenä ankea harmaa...). Väritystä ei kuitenkaan ollut maalaamalla muutettu, sillä kaikki runkomateriaalin tyypilliset pintakuviot sun muut olivat selvästi esillä. Maalatessahan pinta saa kokonaan uuden "kerroksen", jolloin pintamateriaalista häviävät normaalit esim. valussa syntyneet kuviot ja alkuperäisyyden tuntu.
Tarkemmin asiaan perehdyttyäni selvisi että värin muutos oli toteutettu värjäämällä (dye, dyeing) muoviosat ns. tekstiiliväreillä kuumassa vedessä. Aiheesta löytyy juttu myös Misbehavin' RC-sivuilta.
Yleensä aina homma oli toteutettu aineella nimeltä Rit Dye. Google ei ainetta luvannut kotimaasta löytyvän, joten jotain piti siis keksiä tilalle.
Koska värjäyksestä saati tekstiiliväreistä ei itselläni sattumalta ole aikaisempaa kokemusta, niin ihan perusteistahan se emännän neuvoilla piti lähteä. Paikallisesta askarteluliikkeestä kävin hakemassa sinistä Dylon:ia ja Deka-merkkistä väriainetta. Tuota Dylon:ia löytyy varmasti monesta suuremmasta marketistakin, kannattaa kysyä henkilökunnalta.
Seuraavaksi piti löytää tarpeeksi suuri astia johon Rustlerin runko mahtuisi lillumaan. Kattilakaappeja kolutessani sain armosta käyttööni ison n. 10 litran ovaalin muotoisen kattilan, jolle ei kuulemma ollut muuta käyttöä...
Kotiliedellä en hommaa kehdannut tehdä luettuani jenkkien juttuja vihaisista vaimoista ja roiskeista värjääntyneistä keittiötasoista...  :embarrassed:

Onneksi työpaikallani on vanha kaksilevyinen sähköliesi jota on käytetty erilaisiin tarkoituksiin aina pienien pulverimaalausten "polttoon" asti.
Siispä eräänä aamuna pari tuntia aikaisemmin töihin ja kattila lämpiämään. Pesin värjättävät osat veden kiehumista odotellessa astianpesuaineella ja ripustelin rautalangalla uunin ritilään roikkumaan. Veden kiehuttua heitin sekaan reilun ruokalusikallisen suolaa ja Dekan sinisen väriainepussin koko sisällön. Kunnollinen sekoitus ja levy viitoselle, niin ettei keitos enää kiehu (lämpötila jossain 80-90 astetta). Ritilä kattilan päälle niin että osat olivat kokonaan upoksissa ja odottelemaan tulosta. Osien suuresta koosta vaiko väriaineesta johtuen jouduin odottelemaan tunnin ennenkuin osat alkoivat näyttää sopivasti värjääntyneiltä. Ripustelin osat kuivumaan ja puhaltelin paineilmalla pahimmista paikoista ylimääräiset väriaineet pois. Kymmeneen minuuttiin kaikki olikin jo kuivaa, mutta näytti mielestäni vielä liian vaalealta. Eikun takaisin kattilaan (onneksi en ehtinyt heittää lientä pois).
Puoli tuntia lisää ja väri saikin jo reilusti lisää tummuutta jolloin päätin lopettaa - kohta alkaisi jo työaikakin...

Kunnolla kuivuttuaan osissa oli havaittavissa pientä vaaleaa "härmää" pinnassa, joka lähti rätillä hankaamalla pois itse värin kuitenkaan tarttumatta rättiin.
Osat näyttivät todella hyviltä, aivan kuin ne olisivat olleet alunperinkin sinisiä.

Itse olin ainakin suoritukseeni tyytyväinen, ja autokin komistui kummasti (makuasioista ei voi kiistellä :)).

Prosessin vaikutus osien kestävyyteen on vielä testaamatta, kun ei tässä ole työkiireiden takia ehtinyt oikein kunnolla harrastamaan. En kuitenkaan ole lukenut ainakaan jenkeiltä negatiivisia havaintoja asian tiimoilta.

Seuraavassa hieman projektikuvia:

Projektin kohteeksi joutunut Traxxas Rustler XL-5Värjäykseen käytetty Deka:n väriaine (muistaakseni 3.40€ pussi)Soppa höyryää...Ensimmäinen kuivatusKuivat ja putsatut osatVärjäsin varuilta kaksi bulkheadia kerralla. Jos sattuu yksi menemään rikki, niin on pistää samansävyinen tilalle.


« Viimeksi muokattu: 11.08.07 - klo: 03.08 kirjoittanut Janezki »

Poissa Janezki

 • KUArc
  • Profiili
  • RC videot
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #1 : 11.08.07 - klo: 01.20 »
Valmiista autosta vielä kuvia. Muutakin on tosin muuttunut matkan varrella ensimmäisestä kuvasta. :)Huom omavalmiste wheeliebar jossa vanhan 70-luvun rc-patteriauton renkaat saavat uusiokäyttöä ja elämänsä kyydit :)Akkukaukalosta lipojen tieltä poishiotut ulokkeet erottuvat selvästi vaaleampina kohtina johtuen ilmeisesti karkeammasta pinnasta.Kokeilin myös värjätä valkeita servosaveriä (on muuten hankala saada se jousi sinne sisälle kasausvaiheessa!) ja ohjausvivustoja mutta ei tuo Deka niihin ainakaan purrut. Misbehavin' RC:n artikkelissa noita oli värjätty Rit Dye:llä, mutta lieneekö sitten erilaista materiaalia, dunno.
Rittiä on tulossa amerikoista neljä pakettia, joten pitänee sitäkin vielä kokeilla kunhan ehtivät perille.

Muutama varoituksen sana vielä lopuksi jos meinaatte itse kokeilla samaa;
Keitoksen hyöryjä ei välttämättä kannata pahemmin hengitellä, saattavat olla jopa haitallisia.
Kumihanskat tms. suositeltavat, muuten voi olla tuloksena mielenkiintoisen värisiä sormia... :)
Jos käytät värjäyksessä kattilaa, huomioi että sitä ei välttämättä kannata käyttää enää ruoan valmistukseen.

« Viimeksi muokattu: 11.08.07 - klo: 02.44 kirjoittanut Janezki »

Poissa TheArska

 • Fullspeed RC
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #2 : 11.08.07 - klo: 01.40 »
Mielenkiintoista..Oman autoni muovi(vai komposiittimuovi?) osat ovat mustia, tankkia ja vanteita lukuun ottamatta. Mustia osia tuskin voi värjätä, ainakaan selvästi eriväriseksi?? No täytyy seuraavia vanteita koittaa värjätä..Olisihan se vaikka punainen tankkikin härski.. :grin:
Kyosho: Evolva(x2)REX pr-21r01wc/IDM Picco evo2 p7-r, V-one RRR(x2)LRPz.12r spec3/Team Orion crf.12 wasp.
Hpi: Baja 5b cy26, Savage X STS d30m. Hong Nor X1crt pro SHpt28*m-p6,plus muut 1/36-1/8 autot

Poissa Janezki

 • KUArc
  • Profiili
  • RC videot
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #3 : 11.08.07 - klo: 02.50 »
Jotain komposiittimateriaalejahan nämä tarkasti ottaen ovat. Ja mustia osia ei kyllä oikein muun värisiksi enää saa.
Unohtui tuossa mainita että RPM:n kromiosia (vanteet, puskurit) pystyy värjäämään, linkki.
Muiden valmistajien kromiosien värjäystä ei kannata kokeilla, saattaapi lähteä koko pinta irti.

Poissa MME

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #4 : 11.08.07 - klo: 09.05 »
Mikään ihan uusi juttuhan muoviosien värjäys ei ole. Itse olen värjännyt Asson valkoiset muovit Dylonilla jo joskus -80 luvun lopussa :smiley: Tuosta kestävyydestä sen verran että,keittämisenhän sanotaan tekevän muoviosat sitkeämmiksi.Väriaine ei tiettävästi vaikuta millään tavalla osien kestävyyteen,joten ei tuosta värjäyksestä ainakaan haittaa pitäisi olla.
Ei sponsoreita.

Poissa MarkusH

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
  • http://www.freewebs.com/markushe/
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #5 : 11.08.07 - klo: 23.03 »
Mitenköhän hyvin tuo väri pysyy kiinni? Esim. pohjalevyn kohdistuu kaikenlaista hankausta, kuluukohan pohjasta värit pois jo ekalla ajokerralla :smiley:

Poissa Nege

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #6 : 12.08.07 - klo: 09.45 »
pointtihan tuossa keittämisessä on se, että väri imeytyy muovin huokosiin.
Eli väri ei jää kerrokseksi pinnalle kuten maalatessa vaan imeytyy muoviin jolloin se ei kulu pois.

Poissa jerzirccar1

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #7 : 12.08.07 - klo: 10.42 »
Mikään ihan uusi juttuhan muoviosien värjäys ei ole. Itse olen värjännyt Asson valkoiset muovit Dylonilla jo joskus -80 luvun lopussa :smiley: Tuosta kestävyydestä sen verran että,keittämisenhän sanotaan tekevän muoviosat sitkeämmiksi.Väriaine ei tiettävästi vaikuta millään tavalla osien kestävyyteen,joten ei tuosta värjäyksestä ainakaan haittaa pitäisi olla.

Töölöön kisahalli oli -80 luvulla mitä ihmeelisiä assoja, kenties muistat jos siellä kävit.
Itsekin värjäsin vaalean punaiseksi osaat.
Jerzi

PS Joo tuo keittäminen oli myös -80 luvulla todella melkein joka pojan juttu kuin nuo rattaat olivat sitä ja tätä laatua niin kiukan sitkeemäksi ne sai keittämällä.
SUOMI ON KATEELLISTEN LUVATTU MAA😂😂

Poissa R5

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #8 : 12.08.07 - klo: 12.16 »
Voisi itsekin kokeilla moista konstia joskus. Harmi vain, että nykyinen runko jo näinkin pienessä ajassa niin hakattu, ettei sille viitsi paljoa enää tehdä. Jossain vaiheessa jos uuden ostaa, niin sitten. Turhan tumma tuo vakiosävy kyllä on, joten pitänee valkoisilla väreillä käsitellä ennen, että saa tarpeeksi vaaleaksi. Sitten mieleisellä värillä. Tiedä sitten siitä, että onko miten järkevää montaa kertaa käsitellä..
Rustler XL5 med Titan 12T :E

Poissa ToniP

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #9 : 12.08.07 - klo: 15.17 »
Jotkut muovilajit keitetään jo valmistuksen jälkeen tehtaalla. Silloin käytetään nesteessä erilaisia aineita (mm. väriaineita) ominaisuuksien parantamiseksi kuten sitkeys ja pakkasen- ja kemikaalinkestävyys.

Jos joku tuntee vaikka kampaajansa niin hyvin, että sais tipan vetyperoksidia kokeeks. Sillä vois koittaa vaalentaa muoviosia ennen värjäystä. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta olen kuullut sen toimivan joillekin muoveille. En myöskään tiedä miten se tehdään joten multa on turha kysyä.

Samoten oon kuullu, että ohennetulla epoksiliimalla voi "maskeerata" muovikappaleesta alueita, joihin ei halua väriaineen tarttuvan. Siitäkään en tiedä tämän enempää mut vois olla hauska tehdä vaikka pohjalevyyn oma logo. Olisko tässä vinkkiä ihan blingbling-osien valmistajille asti  ($$$)

Poissa Monstertruck76

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #10 : 12.08.07 - klo: 15.54 »
Komee verrattuna entiseen väriin :roll:
Tamiya Hilux 4x4 Mountaineer. Tamiya TXT-1. Kyosho Mad Cruiser, 1/1 lumikone RC. RC Bruder kaivuriprojekri.

Poissa Janezki

 • KUArc
  • Profiili
  • RC videot
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #11 : 12.08.07 - klo: 22.22 »
Onkin jo aika herätellä tätä katoavaa kansanperinnettä sitten henkiin  :wink:

Kävin tänään montulla ajelemassa ja voin sanoa että kyllä siinä olisi maalit pohjasta karisseet.
Muutama uusi naarmu pohjaan tuli mutta väri säilyi pinnassa. Takavanteen sain tosin rikki kun kaahasin kivikasaan. :(

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vanteiden värjäys?
« Vastaus #12 : 12.01.10 - klo: 08.45 »
Vanteiden värjäykseen voisi kokeneemmat antaa vinkkejä.

Varoittava esimerkki:
Pikkasen otin selvää, että kankaiden värjäämiseen tarkoitetulla jauheella homma pitäis onnistua. Kuin kunnon tee-se-itse mies, hain lähimmästä kaupasta Dylonin värijauheet (musta) ja laitoin sopan kiehumaan. (Vettä oli noin 6-7 litraa + suolaa muutama rkl + 2x250g dylon jauhetta)

Keitin Hyper ST Pro:n vanteita noin 1½-tuntia ja juuri mitään ei ollut tapahtunut, joten sammutin keittolevyn ja jätin vanteet siihen vielä yöksi killumaan.

Nyt aamulla menin jännityksellä katsomaan, josko ne olis edes vaalean harmaat. Kröhöm... Ei, eivät olleet harmaat. Ne olivat ihonväriset! :shocked: Pirun nätit!

Vinkkejä otetaan vastaan.
Pitäiskö lisätä asetonia liuokseen?
Vaiko Rit -värijauheet tilaukseen jostain?
Vai mitä ihmettä...
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa Hegetus

 • JoeUa RC
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #13 : 12.01.10 - klo: 09.39 »
Miksei niitä voisi maalata spray maalilla, tai pienoismalleihin tarkoitetuilla emalimaaleilla?
Tai siis näin itse olen tehnyt, ja varsinkin nuo emalimaalit on kestäneet hyvin myös kolhuja.....
Lennokkeja ja autoja..... =) JoeUA
Sponsored by oma ja emännän lompakko.

Poissa samae

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #14 : 12.01.10 - klo: 09.44 »
Ne peltiset Dylonin värinapit vois toimia paremmin.

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #15 : 12.01.10 - klo: 11.25 »
Peltiset värinapit..?
Niitä en paikallisesta minimanista löytänytkään. Pitänee etsiä muualta.

Sitäkin mietin, että onko tuo soppa liian laimeaa?
6-7 litraa vettä ja kaksi pussia (á 250g) väriä.

Ja jos ei tuo väri rupea kohta muuttumaan, niin kyllä ne saa sitte spray pullosta.
Sitten varmaan kannattaa joku muoville tarkoitettu otepohja vetää ihan ensin.
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa MirosHima

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #16 : 12.01.10 - klo: 11.28 »
Rallimustaa vaan purkista, ihan turha painia tuollasen asian kanssa :D
Kyosho Ultima SC6 #Sponsored by RCJKL www.rcjkl.fi

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #17 : 12.01.10 - klo: 14.38 »
Se voipi olla, mutta kaikenlainen ylimääräinen näpertely ja nysvääminen on kivaa.  :p

Näyttää vain niin helpolta tuolla youtubessa...


Pitää vielä katsoa tuo vielä kotona oikein äänien kera,
työkoneella kun ei ole kajareita.

Taidan hakea silti varalle paukkupullot.
Ei muuta kuin leuka rintaa vasten ja kohti uusia vastoinkäymisiä.
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa Bonzer

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #18 : 12.01.10 - klo: 16.56 »
Minä olen maalannut vanteet revelin pienoismalli maaleilla. ei kannata maalata. omista vanteista lähtee maalit aina kun joku ajaa päin mun autoa, niistä puuttuu maalia sieltä täältä.

Poissa TTH-80

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #19 : 12.01.10 - klo: 17.17 »
Mitenkäs vasaralakka, onko kukaan kokeillut RC-touhuissa?
Värivalikoima ei oo hirmuisen iso, mutta kestävyys ois vähän eri luokkaa verrattuna perus Mastoniin.
Kyosho Mini-Inferno - Tamiya tt-01d - Tamiya Blitzer Beetle

Poissa mascot

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #20 : 12.01.10 - klo: 17.30 »
Vanteiden värjäykseen voisi kokeneemmat antaa vinkkejä.

Varoittava esimerkki:
Pikkasen otin selvää, että kankaiden värjäämiseen tarkoitetulla jauheella homma pitäis onnistua. Kuin kunnon tee-se-itse mies, hain lähimmästä kaupasta Dylonin värijauheet (musta) ja laitoin sopan kiehumaan. (Vettä oli noin 6-7 litraa + suolaa muutama rkl + 2x250g dylon jauhetta)

Keitin Hyper ST Pro:n vanteita noin 1½-tuntia ja juuri mitään ei ollut tapahtunut, joten sammutin keittolevyn ja jätin vanteet siihen vielä yöksi killumaan.

Nyt aamulla menin jännityksellä katsomaan, josko ne olis edes vaalean harmaat. Kröhöm... Ei, eivät olleet harmaat. Ne olivat ihonväriset! :shocked: Pirun nätit!

Vinkkejä otetaan vastaan.
Pitäiskö lisätä asetonia liuokseen?
Vaiko Rit -värijauheet tilaukseen jostain?
Vai mitä ihmettä...
Ei toimi suolalla... Dylonille pitää laittaa muuan ruokalusikallinen ETIKKAA!! Oon dyloneilla värjännyt APC:n kuituvahvisteisia nylon potkureita eräänkin kerran ja ykskään yritys suolalla ei onnistunu vaan vaati sen etikan sinne sekaan...
TeamC TM2  - Viper VST 8.5T - Xerun V3, Corally RDX Phi 09 - DualSky Z5 10.5T - Xerun Xtreme, Team C TR8E - Xerun 4274 2200kv - Xerun 150A, Axial SCX10 Hummer

Poissa Casull

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #21 : 12.01.10 - klo: 18.40 »
No onpas kumma jos ei Dyloneilla onnistu?

Itse värjäsin kerran muutamat vanteet suolan ja dylonien kanssa eikä mitään ongelmaa.
Väri tosin ei ollut ollenkaan toivottu, kirkkaan keltaista tavoittelin ja lopputulos oli tumman oranssi.

Laitoin liikaa värijauhetta, eli yhden pussin kolmeen litraan vettä.
Noin neljäsosa pussia olisi luultavasti tuottanut toivotun tuloksen.

No, jos joskus vetäisi uudelleen ja tällä kertaa mustaksi.
Hobao ST PRO,OS28xz,Torsen|8.5 PRO, OS Speed,BBF,Torsen|2xInferno DX, 21RZ-V01B|Futaba 3Pk 2.4Ghz/40FM/27AM

Poissa Kakkutukka

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #22 : 12.01.10 - klo: 20.09 »
Onkos tuo vanteiden maalaus kuinka hankalaa ja millaista tulosta voi saada? Kelpaako tuohon ihan tavallinen spraymaali, kunhan suojaa kumit?
Voimaa ja valtaa.

Poissa Duster1

 • JoeUa RC
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #23 : 12.01.10 - klo: 22.27 »
Onko kellään fakta tietoa pysyykö nämä korimaalit (Parma fascolor) miten vanteissa?
Axial SCX 10 TR

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #24 : 13.01.10 - klo: 09.38 »
No niin, nyt onnistui.
Löysin Prismasta NITOR yleisväriä (2,50€/pkt).
Paketin kyljessäkin jo luki, että tepsii nyloniin.

Paketissa vain 15g jauhetta, mutta näytti purevan 7 litrassa vettä tosi hyvin.
Keittelin vanteita n. 60 min. ja homma oli selvä.
Saatiin Hyperiin mustat vanteet alle.  :cool:

Helppoa ja ennenkaikkea väri pysyy vanteissa kiinni.
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa SLap

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #25 : 13.01.10 - klo: 13.14 »
Laitoitko sen kanssa etikkaa / suolaa sekaan ? Vai siltääsä veteen ja menox. Ja aika isot vanteet saa olla, jos tarvittee 7 litraa vettä. 1/8 ? Itsekin tuli mieli värjätä vanteet tuolla tavalla. -Sami
Jeps

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #26 : 13.01.10 - klo: 14.33 »
Nitorin kanssa ei tarvinnu mitään muuta kuin kiehuvaa vettä. Luulisin tämän vastaavan hyvinkin tuota Rit dye -jauhetta, mitä maailmalla näkyvät paljon käyttävän.

1/8 vanteet joo.
Perhana kun tuo mun 7l kattila on sen kokoinen, että vanteiden piti olla "pystyssä".
Keitin siis kaikki kerralla, hätäinen kun olen.

Mutta hyvin tuntu 15g tuohonkin riittävän.
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa Hyrsleri

 • Vanhempi jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #27 : 14.01.10 - klo: 12.12 »
Tuli mieleen, että onko teillä ihan omat kattilat tähän touhuun? Mietin vaan, että värjääkö tuo litku kattilaa. Toisaalta tuskin se kovin terveellistä on keittää perunoita samassa kattilassa. Ainakaan samaan aikaan =)
Wraith Bronco 2.2 scale, Tamiya Pajero Wraith/ax10, LRP/? Foff-auto ja muutama projekti sekä lätäköissä Robbe Katja. Spektrum dx3c ja dx3s
Turun Seudun Crawlerit  RacersRCshop

Poissa Iletus

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Vanteiden värjäys?
« Vastaus #28 : 14.01.10 - klo: 12.24 »
Hain juuri tähän tarkoitukseen ihka uuden 7l kattilan.
Mistään kun en löytänyt käytettyäkään, enkä jaksanu lähteä kirppareita kiertämään.

En kyllä keittäisi tuossa enää mitään syötävää.
Hyper ST
Turbo Inferno - raato

Poissa ironmanxxxx

 • Jäsen
  • Profiili
Vs: Muoviosien värjäys
« Vastaus #29 : 09.02.10 - klo: 15.11 »
voisiko mustat osat vrjätä prus siniseksi valkoisen ja sinisen yhdistelmällä??? :huh: