Kiitoksia!
Nyt on työn alla vanhan Marui Hunterin mallintaminen ja tulostaminen. Toki noita muutamia tyyppivikakohteita on tarkoitus samalla korjailla ja parannella. Esim. noi takaiskarin kiinnityspisteet on nyt irralliset/vahvistetut ja kahdella ruuvilla vaihdettavissa. Idleri on kuulalaakeroitu, takatukivarret on kahdella 10mm ulkohalkaisijan kuulalaakerilla per tukivarsi, säädettävällä ulosjouston rajotuksella ja mahdollisuudella käyttää saranapinnin muovitappien sijasta ruuvi + kuulalaakeriyhdistelmää. Myös laakereiden paikkaa alkuperäseen vetariin nähden on huomaamattomasti muutettu muutamalla millillä, jolloin alkuperäsillä "oilles metal bearingeilla" tuhotut alkuperäset vetarit saadaan laakeripinnoiltaan välyksettömiks.
Koko vaihdelaatikko osittain jo suunniteltu uusiks, diffi suunnitellaan myös uusiks käyttämään RB6:n ratasdiffin sisuskaluja, jolloin varaosien saanti helpottuu jne... Diffiä en oo pystyny vielä alottamaan, kun ei ole osat tulleet maailmalta, väliversio hyödyntää Ultima ST:n diffiä. Samalla vaihdelaatikon rataskoko vaihtuu "tulostettavaksi".
Katotaan nyt mitä tästä tulee. Voin tännekkin tätä päivitellä mikäli kiinnostusta löytyy. Pääasiassa oon tuonne päivitelly tätä Marui Prokkista:
https://www.rc10talk.com/viewtopic.php?f=33&t=45922&p=520089#p520089Ja sit tuonne Vintage Kyoshon alle noita kahta Ultima ST projektia.


Tuossa vielä testailukuva siitä Ultiman 3D tulostetusta iskarista.

Iskarin alapään tiivistepaketti on seuraavanlainen alhaalta ylöspäin luetellen:
- 3x6x1mm alumiiniprikka
- ORG03X X-tiiviste
- 3x6x1mm alumiiniprikka
- ORG03X X-tiiviste
- 3x7x1mm alumiiniprikka
- Tähtialuslevy
Koko paketti lyödään nippuun männänvarteen asennusshimmin kanssa, männänvarsi työnnetään yläkautta läpi ja vedetään napakasti, jolloin tähtialuslevyn nappaa kiinni iskariputken alahuullokseen ja pitää tiivistepaketin paikoillaan. Lopuks vetästään männänvarsi vielä pois, poistetaan asennusshimmi ja pistetään varsi takas paikoilleen. Lopuks vaan öljyt sisään, ilmakuplien poisto, alapallon ruuvaus, ylätiiviste, yläpallo, korkki ja jousi paikoilleen ja eikun kovaa ajoa.
Suurin homma koko iskarissa oli saada tulostetut kierteet pelaamaan. Loppujenlopuks en keksiny mitään muuta kun vetää Fusionin "pull" komennolla korkin kierteitä 0,10mm "ulospäin", jolloin sain sen verran toleranssia kierteisiin että korkin saa pyöritettyä paikoilleen.
Tällä testi-iskarilla on nyt työnnetty menemään -30 asteen keleilläkin ja vieläkin on samat öljyt sisällä. Noista alkuperäisistä huolletuista iskareista karkas öljyt, joten pitää tulostella loputkin iskarit.
Tuossa viimeinen revisio Ultima ST:n alustasta. Tuosta on korjattu kaikki eteen tullu + lisätty tukea eri alustavariaatioille (mahdollisuus esim. käyttää koko RB5:n takapäätä ja RT6/SC6 taka-alatukivarsia) + tietysti lisätty tuki 3S lipolle. Maksimikoko akulle on Orionin 3S/4300mAh/55C lipon fyysisistä mitoista otettu. Kriittisimmät "body post" pointsit on suunniteltu siten, että niiden sisään tuikataan M3/30mm alumiininen "standoff" ja se ruuvataan pohjalevyn puolelta kiinni ja siihen saa sitten yläpuolelta ruuvattua osat. Tällä kierretään 3D-tulostamisen rajat layer-adhesionin suhteen. Muutoin pitäis tehdä noista kriittisimmistä ruuvinpaikoista ihan törkeen isot, että ne kestäis vääntöä. (eli esim. etuyläalustan kiinnitys/taka-bulkhead/iskaritornin kiinnitys).

Viimeisin update Maruin pohjalevystä:
Etuosa tulostettu ja testattu että menee osat siihen kiinni:


Korjauspalat takaiskarin kiinnitykselle:

Aika liki valmista oleva "pohjalevy"



Modattu kaksiosaiseksi, koska ei mahdu Prusan pedille muuten, eikä oo muutenkaan järkee tulostaa yhtenä palikkana:

Edit: Osittain kasattu pohjalevyn etuosa. Tämä menee jo käyttöön ekaan ajettavaan protoon:
