Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Team PSR

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6
61

EFRA Handbook 2008 sivu 106

5.5. WINGS
The rear wing with a maximum overall size 217 mm
length and a chord of no more than 85 mm may be fitted.


AKK sääntökirja 2008 sivu 240
- takaspoilerin
- jänne max 77 mm
- leveys max 217 mm
- max kulma 45 ast

Turun SM-kisoissa hylättiin katsastuksessa buggyja laittoman siiven vuoksi. Kuulemani mukaan esim. LRP, Hong Norin jokin malli ja vanha Himoto olivat laittomia. Mittaus suoritettiin AKK:n kirjan sivulla 240 olevan ohjeen mukaan. Protestoidessani asiaa minulle kerrottiin sääntöjen muuttuneen!

Katsastajat ovat oikeassa, säännöt ovat muuttuneet! EFRA:n sääntökirjassa sivulla 106 mainitaan mittaustavaksi jänne, mutta maksimimitaksi 85 mm. Esim. vanhan Himoton mitta on 77,8 mm, joka mahtuu mainiosti vielä säädettyihin mittoihin, kuten kaikki muutkin Turussa hylätyt siivet.

Vanha mittaustapa, jonka jäännökset näkyvät AKK:n kirjassa, suoritettiin rata-autoissa jänteen mittauksena, mutta off-road autoissa siiven ollessa max. 45 asteen kulmassa. Erilaisesta mittaustavasta oli sääntökirjassa maininta, joka on tänä vuonna poistettu, koska mittaustapa on nyt sama. Mittaustavan muutoksesta johtuen on 1/8 off road autojen
jännemittaa nostettu 85 mm. Tämä muutos on Turun katsastajilta jäänyt huomaamatta, eikä sitä muutosta ole AKK:n kirjaan edes tehty. Muutoksen huomaaminen olisi vaatinut myös EFRA:n sääntöjen seuraamista, jota ei oikein voi näin harrastuspohjalta odottaakaan saati vaatia. Kyllä AKK:n kirjan pitäisi olla ajan tasalla!

AKK:n sääntökirjassa on vanhentunutta tietoa, joten kysynkin, aiotaanko SM- kisoissa noudattaa AKK:n vai EFRA:n mittaussääntöjä.

Terveisin

Pekka Eklund

62
Hehe.. Kaheli, kysy jp-nitroracingiltä hyper 8 laakeriä. Se voisi sopia, hinta kyoshon laakeria aavistuksen kalliimpi.
Mä kysyin ja ko. laakeria on tulossa lähitulevaisuudessa ja hintaa on noin 20€ kappale, eli ei paha.

Tilasimme Boca Bearingilta aika kasan takalaakereita Kyoshon koneeseen. Eivät siis ole Hyperin laakereita, vaan Bocan. Laakerit eivät ole keraamisia. Saapuvat ensi viikolla ja myyntihinnaksi veroineen tulee noin 20 euroa kpl!

63
Polttisautot / Vs: 1/8 rata-autot (C8 luokka)
« : 14.05.08 - klo: 13.09 »

Mutta miten on voiko moottoriin laittaa ihan stanu skf:t vai pitääkö ostaa jostain rc kaupasta joku erikois laakeri ? Etulaakerissa on muovinen suoja ja mielestäni se on tihkunut öljyä mutta kuin paljon, niin enpä
osaa sanoa. Eihän se voi täysin tiivis olla jos siellä ei ole mitään stefaa.

Etulaakeri joutuu tosi koville, koska non contact kumisuojatun keraamisilla kuulilla olevan laakerin max-kierrosluku on oikeasti noin 33.000 rpm. Jos koneessasi on vanhan mallinen kumisuojattu laakeri, niin se on vielä kovemmilla ollut, koska max. kierrosluku on yleensä noin 15.000 rpm. Nämä siis jatkuvana kierroslukuna, hetkellisesti arvot voidaan ylittää.

Jotta tavallinen teräskuulainen kumisuojattu laakeri saadaan kestämään suurempia kierroslukuja on usein poistettu sisempi suoja paremman voitelun takaamiseksi. Ratkaisu on voitelun kannalta hyvä, mutta tiivistyksen kannalta huono.

Nykyaikaisesta keraamisilla kuulilla varustetusta laakerista ei saa poistaa takasuojaa, koska laakerin oma voiteluaine + kuulien materiaali takaavat riittävän voitelun koko laakerin eliniän. Laakeri toimii paremmin omassa voiteluaineessaan kuin polttoaineen voitelemana. Koska takasuojaa ei poisteta, on tiivistys noin kaksi kertaa parempi kuin tavallisella laakerilla. Tällä on uskomattoman suuri vaikutus koneen toimintaan ja säädettävyyteen. 

Laakerin oma voiteluaine kiehuu noin 187 asteen lämpötilassa, jolloin laakerin sisäinen paine saattaa pullauttaa kumisuojan irti. Tämä tapahtuu helposti esim. kytkinlaakereille, kun olosuhteet ovat raskaat ja kytkin alkaa luistaa. Tämän takia kannattaa jostain syystä erittäin korkealla lämpötilalla ajetun moottorin etulaakeri tarkistaa/vaihtaa, jos ulkopuolisessa suojassa näkyy pullistumia.

Laakerin välystä arvioitaessa pitää ottaa huomioon moottorin toimintalämpötila, niissähän pitää olla riittävä väljyys vielä yli 200 celsiuksen lämpötilassa, jonka lämpötilan huolellisesti piikille väännetty tai letkuvikainen kone helposti saavuttaa!  Tämä näkyy mm. päälaakerin toleransseissa siten, että ne ovat poikkeuksetta väljän tuntuisia kylmänä, niin keraamiset kuin teräskuulaiset!

Tämän takia on varsinkin päälaakerin kunto hyvin vaikeaa arvioida, ehkä ainoana keinona on arvioida pyörimistä, eli takerteleeko se. Tämä kannattaa tehdä niin, että laakeri on varmasti voideltu. Jos arvion tekee puretulle ja puhdistetulle moottorille, laakeri voi olla kuiva, eikä luotettavaa arviota voi tehdä!

Uusia tiivistemateriaaleja on tullut markkinoille, mutta näissä on aina jokin ominaisuus, jonka takia ne eivät sovellu rc-käyttöön. Tästä johtuen non contact kumisuojattu laakeri on vielä paras kompromissi ulkoiseksi rc-laakeriksi, moottoriin ja voimansiirtoon.

64
RC-kerhot ja -radat / Vs: Lavangon rata
« : 26.04.08 - klo: 21.38 »
Matias on näköjään jo päässäyt kokeilemaan uutta autoaan Lavangossa.
Onko kokemuksia jaettavaksi miltä tuntuu uusi rata ajaa?

65
Polttisautot / Vs: schumacher nitro fusionin kytkimestä
« : 13.04.08 - klo: 17.21 »
En tiedä ymmärsinkö kysymyksen oikein, mutta vastataan silti!

Me olemme vaihtaneet jonkin veran neulalaakereita kuulalaakereiksi, joten tässä muutama vinkki:

1. Jos laakeri ei mahdu kelloon, niin laakeriputkessa on varmasti vielä likaa. Me usein  ajamme poralla muutaman kerran läpi, jotta putken seinämiin mahdollisesti sulaneet jämät saadaan pois. Puhdistuksen jälkeen laakerit menevät paikoilleen aika helposti.

2. Laakeria kannattaa painaa vain ulkokehästä, niin pysyy kunnossa.

3. Yleensä laakeriputkessa on pieni kynnys, jota vasten laakerin ulkokehä painuu ja oikein shimmaamalla pysyy kello paikallaan. Jos tällaista kynnystä ei löydy, niin irroita yhdestä laakerista ulkokehä ja liimaa se kynnykseksi. Homman voi tehdä siten, että laittaa ruuvinpuoleisen laakerin  (tai pari laakeria) paikalleen, ja sitten työntää toiselta puolelta ulkokehän paikalleen. Kun mitat ovat oikein, niin ottaa laakerit ulos ja tipalla pikaliimaa lukitsee ulkokehän paikalleen.

Toivottavsti näistä ajatuksista on apua.

Pekka
   


66
Polttisautot / Vs: Joku vaihde ongelma genesiksessä
« : 18.03.08 - klo: 06.43 »
Alkuperäiset tapit on vähän liian kovaa kamaa. Jos niitä vähän kuumentaa kaasuliekillä, niin kestävät paljon paremmin.

Vanhat tapit saa pois 3 mm tuurnalla, uudeksi tapiksi ihan tavallista 3 mm teräslankaa.

67
Polttisautot / Vs: Fail safe
« : 11.03.08 - klo: 11.36 »
Olen ostamassa fail safe mun revolle 3.3, onko ehdotuksia kumpi ostaisin
olen kattonut Venom Smart Temp Fail Safe http://sabe.fi/hobby/index.php?prodid=30438&grpid=2903
onko hyvä/huono.. muita


Venomin Smart Temp toimii normaalina fail safena, ja sen lisäksi siihen voidaan ohjelmoida moottorin lämpötila, jossa kaasuservo ei enää anna kaasua. Servo alkaa toimia normaalisti, kun kone jäähtyy alle ko. lämmön. Jartsa on käyttänyt sitä uusien koneiden sisäänajossa estämään koneiden liian kuumana ajamisen. Sitten kun kaasarin oikut on opittu, niin käyttöön on otettu radion fail safe. On yhden koneen meillä pelastanut, kun sisäänajossa pa-letkuun tuli reikä ja kone alkoi lämmetä liikaa. Olisihan se varmasti huomattu koneen ominaisuuksien muuttuessa, mutta nyt auto pysähtyi jo 130 asteen kohdalla ja saatiin vika korjattua!

Ofna on myös hyvä ja paljon käytetty perus-fail safe.

68
Tossa oli jo joku aika sit ulkomaisissa foorumeissa puhetta et TM:ltä tulee taas uusi buggy..ei ilmeisesti tuo ulkonäkö ollut monen mieleen ja oliko sitten nuo kaikki tekniset ratkaisutkaan niin toimivia kun niitä jo muutetaan..
..en ole kyllä paljon nähnyt voittoja otettavan tm:llä, ei niitä yleensä näy edes koko tulos listoissa, saati kärkipäässä..
lainaus red rc:stä:
Our partners Auto RC in Spain have the first production pictures of the new M8 buggy by Team Magic. The front and rear of the car now sport big bore shock absorbers, mounted to the top instead of the side of the shock cap and the car now sports a more conventional buggy look. There are also new strengthened front and rear wishbones, adjustable rear uprights, new geometry and new CVD’s. Along with new differentials, a new style bodyshell and a lowered centre of gravity, its safe to say that this is another completely new buggy from TM.
http://www.redrc.net/2008/02/team-magic-m8-buggy/


Voittoja ja TQ:ita M1:llä on tullut lähinnä kerhokisoissa. TM on valinnut muista poikkeavan linjan auton markkinoinnissa: auto on TM:n mielestä hyvä, kun tavallinen kerhokuski sillä pärjää. Ja tämä piste on jo osittain saavutettu, auto on nykykuosissaan nopea ja kestävä.

Useat muut merkit palkkaavat huippukuljettajia viemään viestiä autonsa erinomaisuudesta. Kuskit vaihtavat automerkkejä, mutta usein menestys jatkuu uudellakin merkillä ja aina on samat naamat top 10:ssä, merkin vaihdoista huolimatta!

Ehkä paras esimerkki tällaisesta markkinoinnista tällä hetkellä on GRP, joka ensin osti ison määrän huippukuskeja, ja nyt, yllättäen, moottori komeilee tuloksissa korkealla. Tästä voi päätellä, että moottori ei ole huono, ainakaan kilpakuskeille annetut käsin tehdyt, mutta onko myyntimalli huomattavasti parempi kuin muut, jos Adam Drake, Yannick Aigoin ja Mike Truhe pärjää käsintehdyllä virikoneella? Siitähän kilpakuskien menestys ei kerro mitään! Mutta kauppa tulee varmasti käymään, ja panostus markkinointiin tuo rahat GRP:lle moninkertaisena takaisin!


On varmasti totta, että M1B ei kaikkien silmää miellytä. Kuitenkin, kun laitan sen minkä tahansa buggyn viereen, näyttää tuo toinen auttamattoman vanhanaikaiselta! Eiväthän ne ole vanhanaikaisia, mutta silmäni on jo tottunut Mäzikin mataluuteen. Tämä ulkonäkökysymys on täysin subjektiivinen, en väitä olevani oikeassa enkä usko muiden olevan väärässä, silmäni on vain tottunut. 

Teknisesti Mäzikin ratkaisut ovat toimivia, varsinkin tehtaan tekemien hienosäätöjen jälkeen.
Myös iskareiden matala sivukiinnitys yläpäässä. Auton tullessa markkinoille odotettiin iskareiden sivuliikkeen aiheuttavan iskarinvarteen vuotoja, mutta mitään tällaista ei ole tapahtunut. Jartsan kilpa-autossa käytetään tällä kaudella alkuperäisiä iskareita. Ja tarkkaan katsoessa huomaa, että jonkin suuruista sivuliikettä on jokaisen auton iskareissa, Mäzikissä se on vain niin helposti nähtävissä.

Tuosta uudesta mallista sen verran, että on Rcrediltä on vähintäänkin liioittelua puhua aivan uudesta mallista, tuollaisen kun on pystynyt rakentamaan hop up osista jo lähes puoli vuotta  sitten! Samaten maininta big bore iskareista: Mäzikissä on jo alunperin markkinoiden suuritivuuksisimmat iskarit, näissä on vain hattu vaihdettu ja alapään tiivistys muutettu tavalliseksi. mielestäni yläpään muutos on tarpeeton, sillä saadaan auto vain näyttämään tavanomaiselta, ja alapään muutos on askel taaksepäin! Jos itselleni rakentaisin uudet korkeat iskarit Mäzikiin, niin ehdottomasti ottaisin M1B:n vakioiskarit ja lisäisin niihin vain korkeat hatut. M1B:n huulitiivistetty, sukaton iskarin alapää on ehdottomasti parempi kuin mikään, mihin tähän mennessä olemme törmänneet.

69
Hobao / Vs: HoBao Hyper 8
« : 17.02.08 - klo: 20.12 »
Hobao 8 ja 8,5 on eri putsarinrungolla. Onneksi 8 suodatinrungon voi vaihtaa uudempaan Hobaoon ja siten käyttää PSR:n suodattimia.

Tehtaalla on loppusuoralla 8,5 suodatinpatruunat, mutta suunnitteluun ja tuotannon alkuun menee vielä jokunen tovi.

Niko toimitti heti 8,5 tullessa markkinoille mallikappaleen uudesta suodatinrungosta Saksaan. Saksalaisten pyrkimys tarkkuuteen ja toimivuuteen tekee suunnittelusta aikaa vievän prosessin. Mutta tuleepahan sitten taas toimivia suodattimia kesäksi.

70
Polttisautot / Vs: CEN Racing MG10
« : 14.02.08 - klo: 10.48 »
onko kellään tietoo?? miks mg10:ssä menee niin älyttömän paljon kytkin jousia?? ei kerkee kun vähän ajaa niin taas pamahtaa jousi!!!  :angry:

Saattaa olla myös asennusvirhe. Jos jouseen tulee pienikin naarmu asennettaessa, niin naarmun kohdasta jousi helposti katkeaa. Käytä asennuksessa joko kulunutta ruuvaria (= ei teräviä kulmia) tai oikeaa kytkimenasennustyökalua.

71
Muutama vuosi sitten krossikuskien keskuudessa liikkui varmana tietona huhu, että valkoinen siipi olisi kaikkein vahvin, johtuen juuri väriaineen vaikutuksesta. Huhun mukaan valkoisessa siivessä ei väriainetta ollut, eli se oli täysmuovinen, ja siitä syystä vahvin.

Himoton siivissä emme ole huomanneet värin vaikuttaneen siiven kestoon, tosin vihreätä siipeä ei ole ollut omassa käytössämme. 

72
Ei Suomesta varmaankaan mistään. Himoton minimitilausmäärä/väri contra vihreän siiven huono suosio pitää huolen siitä, ettei niitä ihan heti Suomeen tulekaan. Varmaan googlettamalla löytyy jostain ulkomailta. Ulkomailta tilattaessa tosin pelkät postikulut voivat ylittää tuon 10 euroa, mitä meillä yksi muun värinen siipi maksaa!

73
Prototyyppikuvat uudesta M8:sta näyttäis ihan autolta...  :grin: Ilmeisesti muutamat M1:n ratkaisut eivät sitten kuitenkaan toimineet halutulla tavalla vaan on suosiolla siirrytty normaalimpaan lähestymistapaan esim. iskareitten osalta.

Tarkkaan katsoen huomaa, että ilmoituksen laatija on Espanjan maahantuoja! Eli ei taida olla tehtaan oma prototyyppi, ainakaan tehtaalta ei ole herunut meille mitään tietoa ko. autosta.

Autossa näyttää olevan korkeammat iskaritornit (edessä tehtaan versio, takana ilmeisesti espanjalaisten omatekemä), ja ainakin edessä uudet tehtaan iskunvaimentimet (sopivat Kyoshoon ja Mugeniin suoraan,  M1:een iskaritornit vaihtamalla).

Iskunvaimentimissa on sama big bore runko-osa kuin vakio iskareissa, ainoastaan hattu ja alapään tiivistys on erilainen, koska tässä iskarissa käytetään sukkaa. Alkuperäisessähän ei sukkaa ole, vaan tiivistys/varren puhdistus tapahtuu huulitiivisteellä, kuten esim. oikeissa moottoripyörissä ja autojen iskareissakin.

Tehdas on kehittänyt alkuperäistä iskunvaimennusta koko ajan, koska alkuperäiset iskarin "nännit" olivat liian kovaa silikonia. Meiltä ostettuihin autoihin laitetaankin mukaan uudet "nännit".

Team Magic tekee KFactory- nimellä hop uppia muihin automerkkeihin. Luulen Mäzigin uusien iskaritornien tulleen valikoimiin juuri siksi, että tehdas haluaa mahdollistaa tekemiensä iskareiden käytön myös M1:ssä. On hienoa, että tehdas tekee osia, joilla asiakas voi valita haluamansa iskunvaimentimet autoon, joko alkuperäiset, KFactoryn sukalliset matalalla tai normaalihatulla tai jonkin muun valmistajan tekemät. Varmasti iskunvaimennukseen löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Omat kokemuksemme alkuperäisestä iskunvaimennuksesta matalilla korkeilla ja uusilla nänneillä ovat olleet niin hyviä, että käytämme tulevallakin kaudella niitä. Tottumattomaan silmään ne saattavat näyttää "erilaisilta", mutta ne toimivat. Valmistusteknisesti matala hattu on vaikeampi/kalliimpi tehdä, joten ko. ratkaisua ei varmaankaan tulla näkemään kovin monessa autossa. Iskunvaimennus toimii erittäin hyvin, huulitiivisteet eivät vuoda ja ovat pitkäikäisiä, sukkien puuttuminen tekee iskunvaimennuksen herkäksi ja männänvarret ovat pysyneet naarmuttomina. Käytämme autoissa edelleen viimevuotisia iskareita!

Ainoa tekemämme muutos iskunvaimennuksessa on, että käytämme etuiskareissa röykkyradoilla takaiskareiden pidempiä männänvarsia. Näin olemme saaneet ulosjoustoa enemmän röykkyradoille (jopa niin paljon, että sitä on jouduttu rajoittamaan), mihin espanjalaisetkin ovat kuvasta päätellen pyrkineet. Tosin aika paljon hankalammalla tavalla  :azn:

Mielenkiintoisen espanjalaisten ilmoituksesta tekee kaksi asiaa: 1. Kuinka painopiste alenee iskaritorneja korottamalla ja 2. Ilmoituksen ajankohta: ilmoitus on julkistettu heti tehtaiden sulkemisen jälkeen, Taiwanissahan juhlitaan kiinalaisen vuoden vaihtumista ja tehtaat ovat monta päivää suljettuna!  Eikö ole haluttu tehtaan näkevän, ainakaan heti, tehtyjä muutoksia. Vai onko tämä vain sattumaa :mrgreen:

74
RC-kerhot ja -radat / Vs: Lavangon rata
« : 01.02.08 - klo: 11.03 »

Tosin eka kierros on hieman pidempi koska startataan ponderilinjan takaa, mutta mitäs se taas haittaa.


Tämä on offtopic, mutta kerron kuitenkin. Pari-kolme vuotta sitten Virossa pojilla oli hieno ajanottojärjestelmä, joka laski lähdön ääneen, ja sen jälkeen kertoi aina linjan ylittänee auton numeron. Hieno ja uusi järjestelmä. No, autot viivan taakse, kone laskee ääneen 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,aja. Kaikilla kauhea kiire ensimmäiseksi kolaroimaan suoran päähän, jolloin kone alkaa luettelemaan linjan ylittävien autojen numeroita. Sattumalta autot ylittävät linjan järjestyksessä 10,9,8,7 6, jolloin tuomari ja osa kilpailijoista luulee, että starttilaskenta alkoi alusta. Virolaiseen välittömään tapaan U-käännös keskellä pääsuoraa, täysillä takaisin lähtölinjan taakse, uusi U-käännös ja menoksi. Oli huiman näköistä menoa, kun pääsuoraa ajetaan kahteen suuntaan täysillä.

Tuloksena, että Jiri (Moukari), joka oli ajamassa noususta, tipahti, vaikkei kukaan suomalaisista ymmärtänyt, miten voi jäädä kierroksella, jos kukaan ei ohita, vaan itse ohittaa muita. Ei paljon lohduttanut laivalla takaisin tullessa saatu pahoittelusoitto: Jiri oli tippunut, koska oman kerhon pojilla oli 9 sekunnin kierros ensimmäisenä, Jirin nopeimman ollessa jotain 48 sekunnin luokkaa! Silloin ei naurattanut, mutta nyt on jo hauska muisto :grin:

75
RC-kerhot ja -radat / Vs: Lavangon rata
« : 31.01.08 - klo: 20.22 »
Laskennan piuha pysyy samassa paikassa kuin tähän asti.

Tarkoittaako tuo sitä, että jos starttaa varikolta, niin häviää heti kierroksen  :huh:

Vai plokataanko ensimmäinen ylitys jotenkin ohjelmallisesti?

76
RC-kerhot ja -radat / Vs: Lavangon rata
« : 31.01.08 - klo: 10.37 »
Kun itse en aja, vaan rata tulee tutuksi vain nostajana, niin muutama huomio tästä näkövinkkelistä:

- onnistuuko 10-12 nostajalla
- missä starttipaikka?
- takastopparin jälkeinen nostopaikka näyttää nostajalle vaaralliselta, koska sen edessä näyttää olevan kuollut kulma. Korostan sanaa "näyttää", koska tämähän on vasta suunnitelma.

Kohtuullisilla nostoalueilla/nostaja tarvittaisiin äkkiä laskien 14-17 nostajaa, jotta lauteilla ja varikolla tänäkin kesänä vallitsisi kilpailutilanteessa niin yleinen seesteisenharmooninen rauha  :grin:

Koska varikon edustalla on kaatopaikkoja ja hitaita osuuksia, ei tankkaus aiheuta suurtakaan ajanmenetystä. Muuttaa varmasti taktiikoita, ellei sitten varikon ulostuloa hidasteta/vaikeuteta!

On hyvä asia, että erilaisia suunnitelmia julkistetaan ja niitä pääsee katsomaan ja kommentoimaan. Tässä suunnitelmassa pistää erikoisesti silmään, että nopeassa kohdassa auton voi havaita jo kaukaa, joka on turvallinen ratkaisu. Myöskään radassa ei näytä olevan kohtia, joissa auto voi nostajan huomaamatta hypätä paikkaan, josta sitä ei helposti havaitse. 

77
Kyosho / Vs: 1:8 GT onroading
« : 22.01.08 - klo: 20.30 »
Outlaw luokka toimii vain silloin jos ainut sääntö on GT kori ja siten että se peittää koko auton. C8 auton omistajat voisivat siis ajaa sitä kun hankkii tällaisen korin(t)  :mrgreen: :p ...silloin jäisi vielä pellepelottomille mahdollisuus kokeilla kaikenmaailman virityksiä...  (ahdettuja koneita yms.) [tämä oli sitten ihan puhdas läppä]

Hieno idea, outlaw luokan säännöt:
1. 1/8 mittakaavaisen henkilöauton korin täytyy ylhäältä katsoen peittää pyörät niiden ollessa säädettynä suoraan
2. 1/8 mittakaavaisen henkilöauton korin täytyy sivulta katsottuna peittää tekniikka näkyvistä(paitsi renkaat, moottorin kansi ja moottorin apulaitteet).
3. Suihkumoottorit ja höyrykoneet kiellettyjä

Siinä olisi ropelihatuille temmellyskenttää :grin:

78
Kyosho / Vs: 1:8 GT onroading
« : 22.01.08 - klo: 19.52 »
Pointti oli, että ehkä minien menestysreseptistä voisi tuoda jotain elementtejä tähänkin valmisteluun.

Sillehän ei voi mitään, että kullakin luokalla on oma kustannusraaminsa. Kuskien piirissä laaditaan säännöt ja sen jälkeen kukin kuski itse päättää luokan sopimisesta itselleen.




Jarkko juuri näin. Ei vaan yksi mies sanele miten tehdään vaan ns. lajiryhmä päättää asiasta keskenään. Pointsit tälle idealle ehdottomasti.

Demokratia ns. lajiryhmineen ym. ei ole tässä toimiva ratkaisu. Kaikki muistavat varmaan ns. leikkimieliset monsterikisat, joissa ei demokratialla pystytty edes päättämään, mikä on monsteri! Tai ralligamet, joissa ei päästy yksimielisyyteen edes radan materiaalista!

Mikalla on tässä selkeä konsepti, joka tuo mukanaan monia etuja verrattuna ns. yleiseen luokkaan:
- ei tarvita katsastusta (poikkeavuudet huomataan kanssakilpailijoiden toimesta heti)
- kaikilla yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä
- helppo pitää kattavaa varaosasalkkua paikalla
- matala kynnys uusilla kavereilla tulla mukaan
- kohtuulliset, ennakoitavat kustannukset

Etuja on muitakin, mutta nämä riittävät varmasti vakuuttamaan konseptin toimivuudesta. Kun vielä tarjolla oleva auto on hieno, lähes bling bling, hinta/laatu erittäin kohdallaan, ja kori näyttävä (upein näkemäni), niin lupaavalta näyttää!

Demokratiahan toimii sitten loppupeleissä siten, että ne jotka kannattaa, ostaa auton, ja muut ei  :mrgreen:

Tämä on Mikalta hieno idea, ja toivon, että Mika pistää säännöt lukkoon TÄMÄN luokan osalta. Outlaw luokka kuulostaa toki hienolta vaikka pahoin pelkään, että sääntöjä luodessa voi olla vaikeuksia. Ja sehän on selvää, ettei outlaw-luokassa pärjätä millään 350 euron autolla, vaan siitä tulee huomattavan kallis luokka vapaine moottoreineen ja autoineen, ainakin jos aikoo pärjätä. 

Mika, idean isänä omaat valtuudet toimia diktaattorina, jotta homma lähtee liikkeelle. Kyllä se sitten myöhemmin löytää demokratialla oikean uran.

79
Polttisautot / Vs: Auto ja Kytkin.
« : 28.12.07 - klo: 14.34 »
Peugeot käytti sodan jälkeen sähköistä kytkintä puoliautomaattisessa vaihteistossaan. Periaate oli sellainen, että vauhtipyörän ja kytkinlevyn välissä oli rautajauhoa. Kun rautajauhoon vaikutettiin sähkömagneetilla, se muodosti sillan kytkimen ja vauhtipyörän välille. Jännittettä vaihtelemalla kytkimen kiinniottoa pystyi säätämään. Jännite tuli kytkimelle laturista, siihen aikaan tasavirtalaturista. Mitä suuremmat kierrokset, sitä vinhemmin laturi pyöri ja latasi, ja sitä kovempaa kytkin otti kiinni,

Ehkä suurinpiirtein samanlainen sähkökytkin, pienillä eroilla, toimisi rc-autoissa. Esim. KFactoryn kytkinkelloissa on leveämpi hammaspyörä kuin useimmissa päärattaissa. Tämä sallii kytkinkellon liikkumisen eteen-taakse suunnassa useita millejä ilman että hammaskosketus vaaraantuu. Jos kytkinkellossa on kitkalevy ja vauhtipyörässä toinen, voidaan sähkömagneetilla, tai liikuttamalla servolla kestomagneettia tai yksinkertaisesti painamalla servolla kytkinkello kiinni, saada riittävä kitka homman toimimiseksi.

Ehkä yksinkertaisinta olisi laittaa kytkinkellon päähän pieni painelaakeri ja servolla painaa siitä kytkin kiinni.

80
Älä vielä keitä, vaan tarkkaile postiasi! Jos olet ollut kiltti, voi Pukki yllättää :wink:

81
Tarkista ettei ole putsarin kumiputki väärinpäin :grin:
Pidempi osa kaasariin, lyhyt suodattimeen.

82
Niin mitä siihen tulee kun auto lähtee keulimaan. Autohan nappaa ympäri(kuten kaikki ovat varmaan huomanneet) mutta miksi ilmavirta ei paina takapäähän niin että perä nousee hiukan ilmaan ja lyö taas etupään maahan? Johtuuko tämä siivestä?

Tässä vähän yksinkertaistettuna keulimisesta tilanteessa, jossa takapyörät pysyvät maassa. Nämähän ovat asioita jotka jokainen tiedostamattaan tietää, eli lyhyt, kevyt keula ja painopiste taakse, auto keulii, pitkä, painava keula, taka-akseli takana ja painopiste keskelle, ei keuli, mutta kerrataan:

Keuliminen johtuu takapyöristä maahan välittyvästä voimasta (ja taka-akselin takana alaspäin suuntautuvasta , esim. siivestä), joka on suurempi kuin akselin etupuolelle vaikuttavat voimat (maan vetovoima ja muut alaspäin vaikuttavat voimat). Niin pienissä nopeuksissa mitä rc-autolla normaalisti saavutetaan ei ole vaaraa auton leijumaan lähdöstä (poislukien rata-autot).

Auton keuliessa on piste josta keula nousee, sanotaan vaikka voimapiste, taka-akselin kohdalla. Jos takapyörät pystyvät välittämään enemmän tehoa kuin maan vetovoima ja muut voimat (esim. etuspoileri) yhteensä tuottavat alaspäin suuntautunutta voimaa akselin etupuolelle, keula nousee. Mitä korkeammalle keula nousee, sitä lyhyemmäksi vaakatasossa keulan ja taka-akselin momentti tulee ja sitä pienemmällä voimalla keula pysyy pystyssä. Tästä syystä keula on helppo saada pystyyn, mutta on vaikeaa saada pysymään valitussa asennossa. Koska akselin taakse jää hyvin pieni alue pohjaa, ei siihen kohdistuva ilmanpaine riitä millään tasapainon palauttamiseen.

Jos siipi on tarpeeksi pystyssä, se varmasti keventää keulaa nopeassa ajossa. Kuitenkin keuliessa siipi jää auton taakse, pois virtauksesta, ja menettää näin tehoaan.

83
JQ:n kanssa samaa mieltä, nykyiset siivet ovat kaukana optimaalisista. Ehkä se toisaalta kertoo siiven pienestä merkityksestä, kun näilläkin on tultu toimeen. Tuosta df:stä sen verran, että ensimmäisessä Himoton df-siivessä on alasvedetyssä osassa profiili ylösalaisin, kun muissa näyttää vain vedetyn suora osa alemmaksi, profiilin pysyessä muuttumattomana. Liekö muoti ratkaissut ulkonäön?


84
Polttisautot / Vs: kisa krossit
« : 02.12.07 - klo: 01.58 »
...pyrkii palauttamaan auton vaakasuoraan. Jos keula nousee, hoitaa auton pohja saman asian siiven jäädessä turbulenssiin.

Väittäisin kyllä,että keulan noustessa pohjalevyä painava ilmavirta pikemminkin nostaa keulaa ylemmäksi,kuin pyrkii palauttamaan auton vaakasuoraan.

Näinhän se on, silloin kun määrätty kulma ylittyy ja tilannetta ei kuski korjaa. Vaikka ko. voima ei tilannetta aina pysty korjaamaan, niin se vaikuttaa. Teoriassahan auton keulan noustessa keula samalla liikkuu ohuemmassa ilmassa kuin alhaalla oleva takaosa, joten takaosaan kohdistuu isompi paine. Tähän osaltaan perustuvat nuo laakeat kauniit hypyt, jotka alkavat keula hiukan koholla ja päättyvät myötämäkeen keula alaspäin. Back flipissä kulma taas pyritään ylittämään, ja silloin hyödynnetään mainitsemaasi keulan nostetta. Buggyssä asiaan vaikuttaa korin profiili, pohjan muoto/pinta-ala, painopiste, tuuli, pyörien pyörimisnopeuden muutokset ym. Käytännössä kuski ei ajattele ilmanpaineita tai kohtauskulmia, vaan korjaa tilanteen haluamakseen. Ja kuten sanottua, nämä ovat lillukanvarsia, koska porukalla on talvella liikaa aikaa :wink:

85
Polttisautot / Vs: kisa krossit
« : 02.12.07 - klo: 01.16 »

Se, miksi siipi on niin takana kuin se on, johtuu siitä, että siivelle pyritään saamaan mahdollisimman paljon momenttia, koska suuremmalla momentilla tarvitaan pienempi kohtauskulma (joka taas vaikuttaa vastukseen). Samalla se pyritään saamaan puhtaaseen virtaukseen, mahdollisimman kauaksi korista.

Mielenkiintoinen kysymys on myös se, miksi DF- siipi toimii erilailla kuin tavallinen siipi, mutta tämä ei taida kiinnostaa kuin minua ja menisi jo offtopikiksi :grin:

Mahdollisimman paljon momenttia, taka-akselinko suhteen? eikös se käytännössä ole vastavoima sille voimalle, joka pitää keulaa maassa?

Kohtauskulma ja momentti lienevät tässä toisiinsa suoraan vaikuttavia suureita, koska suurempi kulma aiheuttaa voimavektorin kosinin "pidentymisen" ja näinollen suuremman momentin samalla voiman varrella, joka tässä tapauksessa on ilmeisesti taka-akselin ja siipeen vaikuttavan voiman keskipisteen välinen etäisyys?

Mitä eroa on Downforce- ja "tavallisella" siivellä? Ymmärtääkseni kohtauskulmalla säädetään alaspäin painavan voiman suuntaa ja määrää, periaate lienee kuitenkin sama, se mihin ajo-ominaisuuteen halutaan vaikuttaa, riippuu sitten aina tapauksesta.

Tarkoitan momenttia hypätessä, tarkemmin: auton ollessa ilmassa, eli tarkastelin toimintaa hypyn vakauttajana, en perinteisenä spoilerina, joka pyrkii painamaan autoa alaspäin. Buggyn siiven toimintaa täytyy tarkastella sekä hypyssä että suoralla. Olisin voinut rajata tarkastelutilanteen paremmin, niin olisi ymmärrettävämpää tekstiä.

DF- siiven profiili poikkeaa normaalin sileän siiven profiilista. Jos katsoo siipiä rinnakkain, niin huomaa että df- siivessä on voimakas alipainealue juuri tuolla down force alueella, profiilihan on siinä kohtaa ylösalaisin. Siksi sitä pystyy ajamaan pienemmällä kohtauskulmalla kuin sileää siipeä. Samasta syystä kohtauskulmaa suurennettaessa siipien toiminta alkaa muistuttaa toisiaan, eli df- siipi on havaittavasti parempi vain pienillä kulmilla tai jopa nollakulmalla (koska siivessä on "sisäänrakennettuna" df-alue) Sileässä siivessä alipainealue muodostuu ensin siiven yläosaan (tosin niissä on yleensä hyvin vaatimaton profiili) ja sitten pikkuspoilerin taakse, se kun on voimakkaasti profiloitu. Samalla pikkuspoilerin yläpintaan on tarkoitus muodostua ylipainealue, joka painaa siipeä alas. Nykyisiä sileitä siipiä säädetään kuin ne olisivat deltasiipiä, siis kohtauskulman vaikutuksen suhteen paineeseen. Kulmaa muuttamalla ylipainealue tulee siiven yläpinnalle, eli miksi ne sitten yleensäkään on profiloitu! Niitä ei mielestäni ole suunniteltu tarpeeksi hyvin, kun ne noinkin ovat toimineet.

On jotenkin turhauttavaa huomata, että monissa siivissä on valmistajan kohotekstit juuri suurimman alipaineen ja nopeimman virtauksen alueella :huh: Eihän ne ole ajoa haitanneet, mutta jos niistä vielä paremman haluaisi, niin kohokirjaimet pitäisi poistaa.

Yhtä outoa on ollut aiemmin valmistajien pyrkimys rakentaa jonkinlaisia formulakopioita siivistä, vaikka tarkoitus on aivan erilainen M8:ssa.

Olisi mielenkiintoista kokeilla eri siipiä ja asetuskulmia oikein pölyisellä suoralla, tyynellä säällä. Silloin virtaukset näkyisivät aika hienosti ja samalla pystyisi toteamaan pohjan asennon vaikutuksen virtauksiin. Mutta kuten Hoke sanoi, niin koko setuppi homman ratkaisee, siipi on vain yksi lillukanvarsi koko hommassa. Ja tärkeimpänä lenkkinä on se kylmänviileä äijä siellä lauteilla, joka siitä setupista ja siivestä hyödyn osaa ottaa. Tämä on mielenkiintoinen osa-alue, mutta silti vain osa-alue :smiley:

Spoilereissa tullaan varmasti näkemään voimakasta kehittymistä muutaman lähivuoden aikana. Osa valmistajista tietenkin vain kopioi, tai tekee siipiä jotka näyttävät toimivilta, mutta varmasti mukaan tulee myös oikeita kehitelmiä. Jo nyt näkyy siivissä pieniä leikkauksia, joilla pyritään hallitsemaan virtauksen irtoamista, samaten pää- ja pikkuspoilerin välinen rako alkaa saada muutakin kuin ulkonäkömerkitysta. Df-siivet ovat nyt muodissa, ja niissä on monia etuja, mutta suuri syy niiden hyvyyteen on nykyisten suorien siipien huonous. Uskoisin hyvin suunnitellun suoran siiven toimivan loppupeleissä paremmin kuin nykyisten df- siipien. Onhan df-siipi alasvedettyine df-alueineen lähempänä häiriöalueita (moottorin, korin ja pyörien aiheuttamat epävakaudet virtauksessa) kuin korkealla oleva suora, hyvin suunniteltu siipi. Viime kaudella ajoimme df-siivillä, koska ne toimivat hyvin, mutta seuraavalla kaudella aiomme kokeilla Mäzikissä sen uutta suoraa siipeä, koska se näyttää toimivalta ja siinä on oikein suunnitellun näköisiä yksityiskohtia, mutta eihän sitä kokeilematta voi tietää, kun tuulitunneli on remontissa.

Tästä tulikin mieleen, että meidän kisainsinöörillä oli ainakin aikaisemmin mahdollisuus pienen tuulitunnelin käyttöön, pitääpä Antilta tiedustella, onko vielä. Olisi mielenkiintoista kokeilla erilaista buggysiipeä, jossa pikkuspoilerilla olisi sama kohtauskulma kuin isolla, ja koko toiminta perustuisi niiden väliseen solaan. Sillä saataisiin auton imua pienennettyä, mutta esim. hypyssä kohtauskulman muuttuessa se vakauttaisi kuten nykyinenkin siipi. Auto hyppäisi pienemmällä voimalla tai samalla voimalla pidemmälle (onko tämä edes etu?) ja kulkisi suoralla teoriassa nopeammin. Tankkivälikin saattaisi kasvaa sekunnin tai pari.



Ps. Olen silloin tällöin nähnyt siivettömiä buggyja radalla, ja niillä on erittäin vaikea hypätä pienien töyssyjen yli, menevät niissä helposti yläkautta selälleen, ja uskomattoman pienissäkin nopeuksissa. Toisaalta olen nähnyt kaverin hyppäävän Lavangon kolmoshyndässä ilman siipeä ilman sen suurempia vaikeuksia, vauhti vain oli tosi kova ja laskeutu milloin minnekin, mutta suoraan lensi. Että sano sitten tähän jotain :mrgreen:

86
Polttisautot / Vs: kisa krossit
« : 01.12.07 - klo: 22.39 »
Mihin perustuu se, että oikeissa formuloissa siipi on kuitenkin taka-akselin takapuolella, etusiiven tasapainoittavaan voimaanko? Voisiko sellainen olla RC-autossa?

Olen ymmärtänyt että byggyissa ja tryggyissä siiven tehtävänä ei ole ajon vakauttaminen suurilla, vaan pienillä nopeuksilla. Mitä ylemmäksi esim. hypyssä auton perä nousee, sitä suuremmaksi muuttuu siiven kohtauskulma, sitä enemmän se vastustaa ja pyrkii palauttamaan auton vaakasuoraan. Jos keula nousee, hoitaa auton pohja saman asian siiven jäädessä turbulenssiin.

Down Force- siivillä saavutetaan sama pyrkimys stabiliuteen (pyrkimys palauttaa siipi/auto vaakasuoraan) pienemmällä kohtauskulmalla, eli siipi lähes vaakatasossa. Näin sen vaikutus suurissa nopeuksissa, esim suoralla ja nopeissa mutkissa, auton aerodynaamiseen tasapainopisteeseen (eli takapää ei painu siiven voimasta alas) on pienempi kuin suuremmalla kohtauskulmalla ajettavalla suoralla siivellä. Samalla tietenkin auton pohja on suoremmassa, eli keulan alle ei muodostu ylipainetta.

Tämä näkyy kuskille siten, että auto on rauhallisempi suoralla ja tasapainoisempi nopeissa mutkissa, josta johtuen saatetaan ajatella DF- siiven painavan auton alustaan ja siten vakauttavan ajoa. Oikeastihan käy niin, että 1. DF- siiven pieni kohtauskulma ei paina perää/nosta keulaa ja 2. tästä johtuen siiven vastus on pienempi eikä keulan alle muodostu patopainealuetta, koska pohjan kohtauskulma on pienempi (ja taas vastus pienempi). Auton pohjan ollessa mahdollisimman lähellä vaakatasoa, mieluimmin jopa muutaman asteen eteen kallistuneena, alkaa pohjan ja maan välissä tapahtua mielenkiintoisia, pitoon ja vakauteen vaikuttavia asioita, mutta ei niistä nyt sen enempää.
 
Se, miksi siipi on niin takana kuin se on, johtuu siitä, että siivelle pyritään saamaan mahdollisimman paljon momenttia, koska suuremmalla momentilla tarvitaan pienempi kohtauskulma (joka taas vaikuttaa vastukseen). Samalla se pyritään saamaan puhtaaseen virtaukseen, mahdollisimman kauaksi korista.

Mielenkiintoinen kysymys on myös se, miksi DF- siipi toimii erilailla kuin tavallinen siipi, mutta tämä ei taida kiinnostaa kuin minua ja menisi jo offtopikiksi :grin:

87
Polttisautot / Vs: kisa krossit
« : 30.11.07 - klo: 15.37 »
kun kävin ostaa kytkin kellon jp nitroracingista sano että inffi ja m1b on suurimmaks osaks samanlaisia

Ettei ois tarkoittanut inffillä Team Infinityä joka on osa Team Magicia kuten myös Kfactory jonka kytkinkelloja siellä myydään, eli ne molemmat on Team Magicia.

Nyt alkaa tulee niin hurjaa juttua, että pakko on vähän oikaista. Ensinnäkin tuosta samankaltaisuudesta, Team Magicin M1B- mallin vetarit on täsmälleen saman mittaiset kuin Kössin 777, liekö sattumaa, en tiedä, mutta näis se vaan on. Ajoltaan autot muistuttavat Jartsan mielestä toisiaan jopa niin paljon, että muistini mukaan ensimmäiset säädöt otettiin edellisen kauden 777 Sp2:sta. Muuten ei taida saada osia ristiin laitettua.

Tuotemerkeistä (hienosti sanottuna brandeista) Team Magic, KFactory ja H.A.R.D tulevat samasta firmasta, Team Infinity ja Team Titan ovat omat firmansa. KFactory teki ja tekee paljon hopuppia Kyösteihin, siitä kerrotaan nimenkin juontavan, K(yosho)Factory. Uskonkin että Maziggiä suunnitellessa on paljon ajettu Kyösteillä testejä, jotta tiedetään mihin pitää pyrkiä ja ylittää. Hienoja autoja molemmat, kuten monet muutkin nykyään markkinoilla olevat kilpa-autot.

88

Nyt ajelen tällä ja laitan hyvän kamat kiinni ja sitten kun kelit sallii niin joku enemmän autoista tietävä saa testailla autoa. Ois ihan ok päästä joskus Lavangon radalle mutten edes tiedä missä se on mutta ehkä joskus sinne pyyhällän.

Justiin matkahuolto ilmoitti että tuu hakemaan kassis eli maalit on tullut ja pääsen räpeltämään. Seuraavan korin saa maalata "ammattilainen" kun itellä ei graafiset lahjat sprayn kanssa puhkea kukkaan eikä oikeen pensselikään kulje.

Sinun kannattaa itse ajaa autoa ihan alusta asti, ne enemmän autoista tievät tietää enemmän, koska ovat ajaneet enemmän! Samaan jengiin pääset ajamalla enemmän. Sama koskaa maalausta. Virheet peitetään tarroilla. Jos ei tarroja ole tarpeeksi, niin meiltä saa lisää :mrgreen:

Tässä pieni tarina auton ammattilaisilla ajattamisen hyödyistä: Ennen Lavangon PM:iä Jartsa oli treenaamassa Lavangossa ja halusi lopuksi Artsin testaavan Kyoshoaan (777 Sp2). Tuomio oli tyly: hyppää nätisti, mutta tämä ei käänny mihinkään, eihän tällä voi ajaa! Siihen Jose: "anne tänne, sä et vaan osaa". Tuomio oli aivan erilainen: "täähän kääntyy loistavasti kaasulla, upea balanssi, mutta tätä muuttaisin" (itselle mieleiseksi, joka taas ei välttämättä Jartsan tyyliin sovi, tai sitten sopii). Tarkoitan tällä tarinalla. että kuskien ajotavat eroavat huippukuskeillakin niin paljon, että ei siitä testaamisesta paljon hyötyä ole, itse kannattaa ajaa. Kavereilta kannattaa kysellä sitten, kun haluaa tietää miten autoa muuttaa mieleisekseen, esim: tää puskee, mitä kannattaisi säätää? Jos satut radalle saamaan aikaan esim. Artsin kanssa, niin se kaveri osaa kertoa miten autosta saadaan sinulle mieleinen, kun vain itse tiedät mitä haluat. Mutta ajamalla Artsikin kikat on oppinut!

89
Sorry!!, jos viestini on tulkittu kiihkeiksi ja asiaan perehtymättömiksi. :sad: En todellakaan ole tarkoittanut niitä sellaiseksi, vaan keskustelun pohjaksi. :smiley:

Uudet innovatiiviset ratkaisut kiinnostavat aina, mutta kyllä niiden pitää kestää kritiikkiä.

En ainakaan minä ole kommenttejasi ylläolevan kaltaisiksi kokenut :huh: En itseasiassa edes kritiikiksi, olethan kommentoinut vain yleisiä ratkaisumalleja, joista meillä vielä samat käsitykset. Kysehän oli oikean rakenteen käytöstä oikeassa paikassa, ei saman joka paikassa. Eli mistä riidellään, jos ollaan samaa mieltä :grin:

90
  • Vastaottimeen sijoitus?
Jos joutuu vaihtama kiden tai kytkemään ponderin (vuokra) nopeasti niin joutuu suorittamaa ylimääräisiä  purkutoimintoja vaikkakin irrotetaan vain sokat, kuten irrottamaan tankin ja radiolevyn (huom. servo huovat irrotettava). Nyt vasta pääse itse vastarin kotelokannen ruuveihin käsiksi.
  • Akku kotelon kannen avautuminen?
Kaasu/jarru vipu rajoittaa kannen avautumista, aukene noin 45°.
  • Keskidiffin ison hammaspyörän alla oleva suojakotelo?
Ajatus hyvää mutta jonkinmoinen riski, mitäs jos koteloon mene kivi?
  • Diffien säätö kitkalevyillä?
Säädetään kiristämällä kuusiokolo ruuveja mitkä puristavat sylinterimäisiä pintoja toisiinsa. Jotenkin tunnoton säädettävä ja miten käy jos kitkalevyt joutuvat ääri olosuhteisiin (erän mestarin keskidiffi finaalin jälkeen 146°C :grin:)
  • Islarin kiinnitys pisteitten ja iskarimännän liikesuunan välinen kulmaero?
Pieni kylläkin mutta synnyttää ylimääräisen turhan vääntömomentin iskarin rakenteisiin.
  • Etu- ja takajarrun välisen tehoeron säädön puuttuminen.

Sanoisin että autosta näkee että suunnittelussa on pyritty painopisteen saamiseks mahdollisemman matalaksi.
Mielestään nerokkaat ratkaisut ovat:
  • Alatukivarsien sisätappien kiinitys/laakerointi
  • Suhteellisen nopea pääsy diffeihin käsiki
  Ei tarvi purkaa tukivarsien rakenteita.
  • Diffikoteloitten tiiveys
  • Etuiskarien  yläosien suojaus
  • yms.

Hyviä huomioita, ja näistä ainakin osa on ihan kuskikohtaisia arvostuskysymyksiä.

Vastariin kiinnipääsemiseksi on tosiaan siirrettävä tankki syrjään (3 sokkaa) ja irroitettava radiolevy (3 sokkaa ja servohuovien irroitus). Tämä on aika jännä huomio, koska asia on oikeasti näin, emme vain ole sitä koskaan panneet merkille, koska ainakin Jartsa irroittaa nuo osat muutenkin erien välillä auton puhdistusta varten. Viime kesänä käytettiin kiteitä, ja ne vaihdettiin tarvittaessa samalla kun auto huollettiin. Mutta tosiaan, jos on kideradio, ja joutuu radalle mennessä kiteet vaihtamaan, niin kyllä siinä varmaan 4 minuuttia menee, eli kauemmin kuin yläkannellisella autolla. 2,4 Ghz:llä ei huolta enää ole.

Kerhojen ponderit taitaa olla omilla akuilla, siksi niitä joutuu aina erien välillä palauttelemaan, joten se ei ole ongelma. Jos lainaa kaverin personalponderia, niin silloin joutuu purkamaan, tai sitten laittaa jatkojohdon kolmoskanavasta odottamaan ponderia. 

Akkukotelon kansi avautuu riittävästi, että akun saa helposti vaihdettua. Tämä on kanssa jännä juttu, kun se on aina näin tässä autossa ollut, niin emme ole edes miettineet koko asiaa: kansi raolleen ja akku vaihtoon. Akkuhan on tässä litteä ja lappeellaan (eli kyljellään nuoremmille lukijoille) ja viety niin keskelle ja eteen kuin mahdollista. Auton mukana tosin tulee levy, jolla koko kotelo voidaan korvata. Tällöin akku kiinnitetään levyyn nippusitojilla ja levy autoon ruuveilla. Levy löytyy myös varaosana. Tätä emme ole itse edes harkinneet, koska nykyinen toimii hyvin eikä akun vaihto ole ollut hankalaa. 

Päärattaan suojaus alapuolelta oli yksityiskohta, jota itsekin vähän arastelimme. Käytännössä se toimii, sinne ei ole mennyt yhtäkään kiveä pyörimään. Ja kun tarkemmin katsoo, niin mistä sinne kiviä menisikään, kun ainoa reikä pohjassa (vauhtipyörän) on eri linjalla kuin diffi. Eli kolmen kuskin autoissa ei kertaakaan kiveä, ei edes raappimajälkiä suojan sisäpinnassa.

Diffejä olemme säädelleet silikoniöljyllä, noihin kitkasäätöihin emme ole turvautuneet kuin muutaman kerran, kun on kiireessä tarvittu JÄYKEMPIÄ diffejä. Eli ne pyörii vapaasti mukana ja tarvittaessa kiristetään. Kai noillakin voisi säädellä, mutta kun ne toimii normaalidiffeinäkin ja Suomen kesä on lyhyt, niin ei ole aikaa testailla. Eräs insinööri kertoi, että palat muuttaa välystä, eli itse palat eivät toimi kitkapaloina, nehän pyörii mukana. Tästä johtuen ei mitään huomattavaa lämpenemistäkään ole tapahtunut.

Iskareiden kulmaero mietitytti meitäkin, lähinnä pelkäsimme huulitiivisteen kuluvan pienestä sivuttaisesta voimasta (autossahan ei ole sukkia, vaan huulitiiviste pyyhkii iskarinvarren puhtaaksi). Iskarit ovat kuitenkin toimineet moitteitta ja iskareissa on vielä alkuperäiset huulitiivisteet ja varret. Autoon saa nykyään korkeat iskaritornit, jolloin siihen käy hatut vaihtamalla nämä alkuperäiset Big Boret tai sitten jonkin muun valmistajan  iskarit. Itse emme aio torneja vaihtaa, koska olemme tyytyväisiä näihin alkuperäisiin.

Jarrubalanssin voi säätää sieltä palojen luota, tosin itse olemme ajaneet aivan perussetupilla. Olemme testanneet Nikon lasikuitulevyjä, ja näyttää siltä että siirrymme ensi kaudella niihin.

Sellainen muutos kannattaa autoon tehdä, että etutornin takatuesta, siitä poikittaisesta nailonpatukasta, kannattaa leikata kannasta sen verran pois, että sen saa työnnettyä mutterin ohi ulos. Tämä mahdollistaa sen, että etuylätukivarren saranatapin voi kääntää toisin päin, eli mutteri tankkia kohti. Koska saranatappi nyt tulee ulos etukautta(alunperin tankkia päin) voi tukivarren irroittaa purkamatta etupäätä sen enempää. Suosittelen.

Kiitoksia OLRA asiantuntevasta ja kiihkottomasta raportista, sitä oli mukava lukea ja kommentoida.

Pekka

 

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6