Jotenkin muistelen että täällä tarvittiin pientä ohjeistusta nuissa led jutuissa. Siispä pieni ohje lista:
Eli ledejä kytkettäessä pitää ottaa huomioon sen tarvitsema vastus sekä kumpaan jalkaan tulee plus ja kumpaan miinus.
Vastuksen suuruus lasketaan siten, että jos on vaikka led, jonka kynnysjännite (= jännite, jolla led syttyy) on 3V, ja virtalähde vaikkapa 9V patteri, kynnysjännite vähennetään tuosta virtalähteen jännitteestä, eli 9V:stä. Siispä tulee lasku 9V - 3V=6V. Tämä 6V jaetaan 0.02A, joka on useimpien ledien virrankulutus. Siis 6V/0.02A=300, joten vastuksen suuruus on 300 ohmia. Kaava siis on U/I=R (U=jännite, I=virta, R=vastus). Jos laitetaan sarjaan useampi led, vastus lasketaan muuten samalla tavalla, paitsi kynnysjännitteet lasketaan yhteen, eli jos on kaksi lediä, joiden kynnysjännite on 3V, lasketaan edellisen kaavan mukaan näin: 9V-(2x3V)/0.02A=150 ohmia.
Vastus pitää laittaa aina, kun laitetaan led johonki palamaan. Myös rinnan kytketyissä ledeissä kaikilla pitää olla oma etuvastus. (minä en ole kyllä laittanu ikinä, eikä ole vielä palanut mikään.. tämä ei sitten ollut kehotus, joten omalla vastuulla jättäkää pois.
)
Rinnan kytkettyjen ledien pitää muuten olla samanlaisia, jos niille laittaa kaikille saman vastuksen (jota ei edelleenkään saisi tehdä), sillä vastus rajoittaa sen jännitteen kaikille samaksi, eli kaikki ei välttämättä pala tai joku hajoaa liian suuresta jännitteestä.
Sitten on tämä ongelma, että kumpaan jalkaan laitetaan
plus. Ledissä on kaksi jalkaa, joista toinen on vähän pitempi. Tämä on
plus. Lyhyemmän jalan, eli miinuksen puolella on ledin alareunaa kiertävässä kauluksessa pieni viiste, josta tunnistaa
miinuksen jos jalkoja on vähän karsittu.
Näillä pitäis toimia.
Ja kutistesukka on aika kätevää näissä kolvauksissa. Sitä ei kai tarvi ohjeistaa.
Lisätkää/korjatkaa jne. jos jotain on väärin tai jotaki puuttuu, sillä en ehkä huomannu ihan kaikkea kirjottaa.