RC10.FI

Kilpailut => Kilpailijoiden kanava => Aiheen aloitti: sami.salmela - 31.03.23 - klo: 21.23

Otsikko: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 31.03.23 - klo: 21.23
Moi,

Pientä tiedustelua että onko paljon kiinnostuneita/kuskeja tulossa tähän 13.5t/blinky krossiin?

Itseä tämä rupesi kiinnostamaan kovasti. Voisi olla mukava aloitus luokka krossiin
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 01.04.23 - klo: 12.54
Stanu krossi. Olisi aivan mahtavaa lajin kannalta, jos se taas toimisi porttina harrastukseen. Myös sisällä. Sopivan tehoisella autolla oppisi ajolinjat ja vauhdin ylläpitämisen. Hyvää kisaamista, vähemmän romua ja enemmän iloisia ihmisiä harrastuksen parissa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 02.04.23 - klo: 23.53
Laittoi käämiluvuksi tai muuksi kaluston rajoitteeksi mitä vaan, niin aina löytyy väkeä, jotka rakentaa sääntöjen puitteissa tykimmän auton ja sen lisäksi osaa ajaa niin hyvin, että turpiin tulee vaikka autot olisi kaikilla samat.

Haluan jättää harkittavaksi tällaisen ajatuksen: jos ajettais samoja luokkia kuin ennenkin, mutta kaluston sijaan rajattaisiin kuskeista ”liian viritetyt” pois. Nöösikuskien luokassa voisi kisailla omantasoistensa seurassa, mutta sitten kun alkaa jollain mittarilla menestyä liian hyvin, on velvollinen siirtymään kaikille avointen luokkien puolelle.

Ajoin stanukrossia silloin kun hiilellisissä moottoreissa oli 27 käämikierrosta ja NiCad-akuissa 1700 mAh kapasiteettia. Kisoissa pärjääminen vaati niin isoa panostusta, että aloittelijan edessä oli ikäänkuin Modified-vuori, jota ei saa valloitettua, ja melkein yhtä korkean näköinen Stock-vuori, joka ei myöskään houkuttele.

Päättäväinen kilpaurheilija tietenkin ottaa tällaiset vain haasteina ja ryhtyy töihin, mutta jos kisoihin haluaa matalalla kynnyksellä vähemmän tosissaan harrastavia tyyppejä, saattaa olla tarpeen tehdä jotain muuta kuin luoda uusia luokkia, joissa menestyminen muuttuu pian niin vaikeaksi, ettei innosta.

Itse asiassa mulla on toinen ehdotus: ihan kaikki meistä varmaan tuntee porukkaa, joilla on RC-autoja ja kisaaminen ehkä vähän kiinnostaisi, mutta joku on kuitenkin esteenä. Kysykää heiltä, minkälainen kisa olisi semmoinen, mihin he tulisivat. Veikkaan, että vastaukset on jotain muuta kuin mitä me kuvitellaan.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 05.04.23 - klo: 10.28
Stanukrossin perimmäinen ajatus on juuri aiemmissa viesteissä mainittu tuoreiden kuskien mukaan saaminen pienemmällä kynnyksellä. Mielelläni näkisin suuren määrän stanuilijoita jo kesällä kisoissa, fakta on kuitenkin se, että laji tarvitsee nuoria ja siellä on se tulevaisuus. Kaikki kiinnostuneet rohkeasti mukaan. Kesäksi ainakin täysi finaalillinen stanukrossaajia kisoihin, eikö?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 05.04.23 - klo: 18.11
Stanukrossin perimmäinen ajatus on juuri aiemmissa viesteissä mainittu tuoreiden kuskien mukaan saaminen pienemmällä kynnyksellä.

Miten stanuluokka pienentää kynnystä osallistua kisoihin kuin nykyiset krossiluokat joissa saa ajaa millä moottorilla
haluaa?

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 05.04.23 - klo: 19.23
Stanukrossin perimmäinen ajatus on juuri aiemmissa viesteissä mainittu tuoreiden kuskien mukaan saaminen pienemmällä kynnyksellä.

Miten stanuluokka pienentää kynnystä osallistua kisoihin kuin nykyiset krossiluokat joissa saa ajaa millä moottorilla
haluaa?
Tämä askarruttaa myös mun mieltäni.

Mun muistikuvissani stanuluokka ei ole ikinä ollut matalamman kynnyksen luokka, vaan ihan yhtä kovatasoinen kilpaluokka kuin modikin, missä maan parhaat kuskit ajaa viimeisen päälle rakennetuilla autoilla, mitä nyt pikkusen eri teknisten sääntöjen liitettä katsoen.

Kantsii kysyä niiltä nuorilta ja aloittelijoilta, minkälaiseen kisaan heillä olisi matalampi kynnys tulla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 06.04.23 - klo: 08.59
Eikai siinä minkään pitäisi askarruttaa - vauhdiltaan hitaampi stanu on maalaisjärjenkin mukaan helpommin lähestyttävä aloittelijalle ja vähemmän ajaneelle kuin hirmutehoinen viri. Ei ole sattumaa että useimmat (kaikki?) Suomen kärkikuskit nyt ja ennen ovat ajaneet stanua alkuvuosina, jossa se ajamisen harjoittelun pohja on rakennettu. Äärimmilleen vedetty stanuluokka on varustelukilpailua jos sen sallii mennä sellaiseksi, se ei ole kuitenkaan pakollinen lopputulos.

Hieman positiivisempaa lähestymistapaa nyt toivoisin näihin(kin) asioihin.

Ajatus oli, että stanuluokkien kisa voisi olla formaatiltaan lyhyempi, jotta kisapäivä ei välttämättä veny pitkäksi. Jokin entry level -luokka pitöisi krossissa, ja muissakin lajeissa olla, jotta uusia kiinnostuneita saisi mukaan. Se on kuitenkin fakta ettei kukaan ekaksi tule kisoihin ja sitten vasta paikalliseen kerhoon, vaan toisinpäin, eli asenteista ja tekemisestähän nämä on aina kiinni. Alkuvaiheessa S2-10 voisi palvella hyvin nuoria ja vanhojakin kuskeja, joille virin vauhti on vaan liian kova mielekkään ajamisen kannalta.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 06.04.23 - klo: 09.57
Ei ole sattumaa että useimmat (kaikki?) Suomen kärkikuskit nyt ja ennen ovat ajaneet stanua alkuvuosina, jossa se ajamisen harjoittelun pohja on rakennettu.

Hieman positiivisempaa lähestymistapaa nyt toivoisin näihin(kin) asioihin.


Kymmenen vuoden aikana kun ajoin krossia kilpaa 2011-2022 ei ole ollut stanuluokkaa. Kaikki tämän hetken nuoret kärkikuskit on aloittanut krossin ajamisen viriluokassa. :wink:
Touringissa homma voi olla toisin.
En pidä tätä negatiivisena asiana, mietin vain onko stanuluokalle oikeasti tarvetta.
Tuo Saulin ehdotus tuntuu järkevältä, että kysytään uusilta kuskeilta heidän mielipidettä asiaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: EeLa - 06.04.23 - klo: 10.36
Itse näkisin asian että "entry level" luokan pitäisi olla nimenomaan vapaampi kaluston suhteen, kuin että on rajoitettu tiettyyn autotyyppiin ja moottoriin.

Moni aloittavan nuoren vanhempi ostaa todennäköisemmin jonkin rtr vehkeen pihalla ajeluun eikä suoraa kilpakalustoa.
Jos kipinä rata-ajosta ja kilpailusta syntyy on helpompi käydä testaamassa sillä kalustolla joka on jo hankittu kuin alkaa ostamaan uutta uutta autoa tai moottoria ja sensorillista säädintä.

Rajoituksina voisi olla että auton pitää olla sähkökäyttöinen 1/10 kokoinen tai pienempi ja akku mikä tahansa 2s lipo. Luokan sisällä voidaan vaikka sitten kisoissa palkita nopein krossi, trukki, sc, monsteri yms.

Esim. Asson rtr RB10 varmasti todella hyvä auto aloittaa krossi. Mutta jos sillä haluaisi lähteä kokeilemaan nyt suunniteltua stanuluokkaa pitäisi siihen vaihtaa säädin ja moottori (~200€).

Eli aloittaminen pitäisi olla niin helppoa että kaupasta saa ns. valmiin paketin jolla voi osallistua ja ei tarvitse ajatella että on nopeampien tiellä vaan saa ajaa muiden aloittelijoiden kanssa.
Se missä vaiheessa tulee siirtyä M2-10 tai M4-10 voisi olla jokin nousupiste järjestelmä. Jos kauden aikana ajaa useamman kisan ja kerääntyy pisteitä tarpeeksi niin ensi kaudella ei saa ajaa enää entry levelissä.
Motocrossin puolella 85cc luokka on jaettu tällä tavalla. (tai oli ainakin 15-vuotta sitten)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 06.04.23 - klo: 10.51
2010 -luvulla ei ole ollut stanuluokka, nimenomaan siksi ei ole myöskään porukkaa kuten oli 2000 luvun taitteessa, kun stokkiluokissa oli 100+ kuskia. Useimmat nykyiset kärkikuskit luokkaan katsomatta, 90- tai 2000 luvun alkuvuosina aloittaneet ovat lähes poikkeuksetta ajaneet  (okei, muutama tulee mieleen joka ei, kymmeniä jotka ovat) stanua ensimmäiset vuodet jossain luokassa. Kuskimäärän kasvu hidastuu siitäkin syystä, ettei ole stanuluokkaa ollut tarjolla siten, että siinä olisi ollut kriittinen massa kuskeja, jotta luokka alkaa vetää, Tuo määrä ollut yleensä n 15 viime vuosina.

Nousupisteet oli käytössä 90-luvulla, itse en ole silloin ajanut, vasta sen jälkeen, mutta ennen mentaliteetti oli se, että ensin opitaan stanussa ajamaan ja menestymään, eikä mennä sitä viriin opettelemaan kylmiltään. Mun mielestä tämä on myös yksi syy, miksi niin moni lopettaa lajin niistä, jotka kisoja ajavat = porukkaa on suht vähän ja kärkeen on valtava ero, ja esim B-finaalissa voi olla todella valtavat erot kärjen ja peräpään välillä. Mitä hitaampi luokka, sitä useammalla on lähtökohtaisesti helpompaa olla "kisassa mukana" ja ero kärjen ja perän välillä varmasti pienempi.

Tuo EeLan ehdottama entrylevel -luokka on ollut framilla lajiryhmässäkin kauan, mutta tuo kokonaisuus vaatisi maahantuojien jne yhteistyötä. Maastosarjan yhteyshenkilönä voin alkaa asiaa ajamaan ja en näe ongelmaa, että suoraan kaupan paketilla voisi tulla ajamaan, päinvastoin se olisi erittäin hyvä asia. Voisi olla esim lista suositelluista autoista jotka saa suoraan kaupasta rtr-pakettina, mutta muitakin sallitaan.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 06.04.23 - klo: 12.28
Kun katsoo nykyisiä krossin a-finaali listoja kuskit on syntynyt 2000 luvun alussa tai myöhemmin.
Turha haaveilla mistään menneestä vaan kääntää pää/mieli tulevaisuutta kohti.
Toi tehdään kaikki niinkuin on aina tehty, siitä pitäisi päästää irti ja yrittää elää tätä hetkeä.
Suurin syy miksi itse lopetin kisaamisen ja kerhotoiminnan, koska homma junnaa paikoillaan ja
yrität ehdottaa jotain uutta niin pääsee RC mustallelistalle. :evil:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: EeLa - 06.04.23 - klo: 12.37
Vielä lisätäkseni edelliseen viestiini, entry level ja viriluokan lisäksi olisi hyvä olla suunniteltu stanu luokka rajoitetulla moottorilla.

Best lap kierrosajat itsellä olisi varmasti samaa luokkaa 10,5t koneella Oulun radalla kuin mitä ajan 6,5t koneella.
Sen mitä häviää suoranopeudessa ottaa takaisin mutkissa kun ei tarvi varoa kaasunkäyttöä niin paljon.
Pystyy keskittyä paremmin ajolinjoihin jolloin ajo on tasaisempaa ja perättäisten kierrosten välinen hajonta ei olisi niin suurta.
 -> ajaminen mielekkäämpää ja ajotaidot kehittyvät paremmin.

Saman huomannut myös touring puolella.
Nopealla autolla ajo mene putkiin törmäilyksi ja mollien kolisteluksi.
Ajaminen mielekkäämpää kun ei kolistele putkia pitkin ja hyppäyttele mollista.


Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 06.04.23 - klo: 13.26
Kun katsoo nykyisiä krossin a-finaali listoja kuskit on syntynyt 2000 luvun alussa tai myöhemmin.
Turha haaveilla mistään menneestä vaan kääntää pää/mieli tulevaisuutta kohti.
Toi tehdään kaikki niinkuin on aina tehty, siitä pitäisi päästää irti ja yrittää elää tätä hetkeä.
Suurin syy miksi itse lopetin kisaamisen ja kerhotoiminnan, koska homma junnaa paikoillaan ja
yrität ehdottaa jotain uutta niin pääsee RC mustallelistalle. :evil:

Olisi pitänyt kirjoittaa vähemmän tulkinnanvaraisesti. Tarkoitin, että useiden luokkien kärkikuskit aiemmin ja myös nykyisin ovat tulleet menestyksekkäinä stanukuskeina viriluokkiin.

M2-10 SM 2022 tuloslistalla ainakin 17/28 on syntynyt 90-luvulla tai aiemmin.

Laitoin itseasiassa kyselyä maahantuojille tuosta RTR-asiasta jo.

Sääntöihin kirjoitin että S2-10 kone on vapaa 13,5t moottori, se on sama kuin vintageluokassa on minimissään. Mielestäni nämä voivat ajaa jopa samaan aikaan / erissä, mikäli tarve ja halu.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä enkä väitä niitä vastaan. Sen kuitenkin sanon, että ainakaan itse en pysty listaamaan yhtääbn syytä, miksi lajin nopeimmat luokat olisivat paras tapa aloittaa vs. stanuluokka kyseisessä lajissa. Vähän niinkuin Formula1:een suoraan ja sitten sieltä jokkikseen.

Se miten itse tulkitsen näitä rekka, mini ja muita hitaampia ja edullisia luokkia on, että box stock -kalustolla olisi kiva saada ajaa kilpaa ilman viimeisintä tekniikkaa. Joka luokkaan löytyy kuitenkin aina se, joka treenaa, testaa jne enemmmän kuin muut ja sitä kautta se kilpavarustelu kasvaa, ellei sitä säännöillä voida rajata.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 06.04.23 - klo: 14.51
Ennen oli modelexpo jäähallillinen RCeetä ja muuta pienosmalli touhua. Nykypäivänä ei ole oikein mitään
mikä toisi samanlaista näkyvyyttä lajille. Kaupungilla pyöriessä ei törmää näyteikkunoihin joissa komeilee rc autoja.
Nykypäivänä nuoriso tuntuu viihtyvän enemmäkin sisällä tuijottamassa älylaitteiden ruutua ja e-sportilla voi tienata
miljoonia toisin kuin rc autoilussa.
RC on loputon raha reikä, mikä varmaan karsii paljon lajista kiinnostuneita harrastajia. Kunnon kilpakaluston hankintahinta puhtaalta pöydältä on järkyttävän korkea tänäpäivänä.
RTR luokka voi olla hyvä juttu, että pääsee kokemaan mitä RC autoilu on parhaimmillaan suuria tunteita niin onnistumisen riemua kuin myös epäonnistumisen nielemistä ja uudelleen yrittämistä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 06.04.23 - klo: 15.08
Ennen oli modelexpo jäähallillinen RCeetä ja muuta pienosmalli touhua. Nykypäivänä ei ole oikein mitään
mikä toisi samanlaista näkyvyyttä lajille. Kaupungilla pyöriessä ei törmää näyteikkunoihin joissa komeilee rc autoja.
Nykypäivänä nuoriso tuntuu viihtyvän enemmäkin sisällä tuijottamassa älylaitteiden ruutua ja e-sportilla voi tienata
miljoonia toisin kuin rc autoilussa.
RC on loputon raha reikä, mikä varmaan karsii paljon lajista kiinnostuneita harrastajia. Kunnon kilpakaluston hankintahinta puhtaalta pöydältä on järkyttävän korkea tänäpäivänä.
RTR luokka voi olla hyvä juttu, että pääsee kokemaan mitä RC autoilu on parhaimmillaan suuria tunteita niin onnistumisen riemua kuin myös epäonnistumisen nielemistä ja uudelleen yrittämistä.

Juurikin näin.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Meeme - 06.04.23 - klo: 18.15
Komppaan kaikkia positiivisia kommentteja sekä stanuluokan, että RTR-luokan osalta. Ehkä kuitenkin näin, että RTR toimisi hyvin kerhotasolla ja stanu kansallisissa sarjoissa.

Itse aloitin noin kymmenisen vuotta sitten ja stanuluokka olisi varmaan laskenut kynnystä aloittaa kilpaileminen. Me löydettiin onneksi oma polkumme SC-luokan kautta.

Viime vuosina ollaan ajettu kilpaa vain sisäradoilla, jolloin oma kokemukseni rajoittuu WJ-, FORS- ja SC-sarjoihin, mutta hitaimpien finaalien kuskien keski-ikä ja harrastusvuosien määrä on ollut karmeaa katsottavaa, kun siellä pitäisi olla niitä nuoria kuskeja. Eli vauhtia ja kustannuksia pitäisi saada alas. Joten kaikki yritykset madaltaa kisailun kynnystä ovat tervetulleita!

Niin, kaytiin viime kuussa ajamassa yksi kisa Eestissä ja siellä oli stanukuskeja kahden erän verran. Sähköjen lisäksi vauhtia oli Eos-matolla hidastettu myös foamirenkailla. Stanuluokan lisäksi siellä näyttää olevan myös ns. Junior sarja, jossa ajetaan ilmeisesti Rtr-autoilla ja siinäkin näytti tulosluoettelossa olevan 30 nimeä. Jos naapurissa tämä onnistuu, niin miksei täälläkin?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 08.04.23 - klo: 10.58
Muistan hyvin kuin yritettiin elvyttää s2-10 luokkaa n.10v sitten niin 17.5 koneilla mentiin mutta jotta saatiin autoihin järkevät vauhdit niin että kone ei mennyt kuumaksi niin esteeksi tuli auton kokonais välitykset.
Pääratas kuin piti olla pienin mahdollinen ja pinioni piti olla tuöyyliin 37-39 hampainen niin silti piti modata motorplatea jotta saatiin välityksen kohdilleen. Mutta tiksissä ajettiin stanukrossia betonilla ja myönnän yhden asian. Oli niin maan prkleen hauskaa ja tasaista..
Jerzi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 08.04.23 - klo: 23.50
Tuo EeLan ehdottama entrylevel -luokka on ollut framilla lajiryhmässäkin kauan, mutta tuo kokonaisuus vaatisi maahantuojien jne yhteistyötä. Maastosarjan yhteyshenkilönä voin alkaa asiaa ajamaan ja en näe ongelmaa, että suoraan kaupan paketilla voisi tulla ajamaan, päinvastoin se olisi erittäin hyvä asia. Voisi olla esim lista suositelluista autoista jotka saa suoraan kaupasta rtr-pakettina, mutta muitakin sallitaan.
Tuo EeLan kirjoitus ja ehdotus on juuri hyvä. Säännöt niin että jos olet ostanut kaupasta RC-autopaketin, niin se on OK (no, ehkä jotain karkeita rajoituksia pitää laittaa, mittakaava jne.). Mutta kisaamisen kannalta kynnyksen ensimmäisen kisaan osallistumiseen on tärkeä olla matala. Itse jos harkitsisin aloittelijana S2-10 sarjaa niin lopettaisin lukemisen kohdalla "blinky", sillä ei hajuakaan mitä se tarkoittaa ja sitä ei ole avattu.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 09.04.23 - klo: 00.13
Sääntöihin kirjoitin että S2-10 kone on vapaa 13,5t moottori, se on sama kuin vintageluokassa on minimissään. Mielestäni nämä voivat ajaa jopa samaan aikaan / erissä, mikäli tarve ja halu.
Vintagessa on tainnut parhaat tulokset tulla 13.5T:llä, olisi myös pärjännyt M2-10:n alimmissa finaaleissa. Tuo V2 ja S2 yhdistäminen tarvittaessa on hyvä idea jos niin saadaan tarvittaessa tarpeeksi autoja kisaan. Vintagehan on ollut aika veitsenterällä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 09.04.23 - klo: 17.56
Kuten EeLa hyvin totesi, niin moni kuski saa miedommalla koneella paremman tuloksen kuin virikoneella.

Mitä jos ajettaisiin stanu-luokka ja modified sekaisin samoissa lähdöissä, mutta jaetaan palkinnot kahdessa eri luokassa. Muuten porukka jakaantuu taas useampaan luokkaan ja kisojen järjestäminen käy työläämmäksi. Tämä vaatii tosiaan sen, että stanukone ei ole liian lussu, jotta ei kulje suoralla huomattavasti hitaampaa. Stanuluokkaan vaikka paikolliseksi pinkki siipi, niin alempien finaalien virikuskit ei aja stanukuskeja päin, jos muodostuu ongelmaksi.

Tuloksista voisi kukin itse katsoa toiko moottoritehon lisääminen paremman sijoituksen. Lupaavat juniorit olisi aivan varmasti yllättävän korkealla tuloksissa. Samoin ne harrastajat, jotka jaksaa treenata sopivalla koneella, nousee nopeampaa tuloslistoilla, kuin ne jotka vain rällä liialla teholla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 10.04.23 - klo: 15.36
Mites nelkut, onko niillä tulevaisuutta stanuissa?

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 10.04.23 - klo: 16.33
Mites nelkut, onko niillä tulevaisuutta stanuissa?
Oma veikkaus on että kuin yritetään tehdä stanu kuskeille mahdollisemman helpot olot niin tuuppi on se päivän sana vaikkakin 4wd nykyautot ovat kestäviä ja huolto vapaita.
Jerzi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 10.04.23 - klo: 16.35
Ja pappa luokka myös eli 50v ja vanhemmat.
45v käyttää vielä vaippoja niin he ovat liian nuoria pappa luokkaan ja myös että pitää olla myös isä..
Jerzi 54v kohta🤣🤣
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 10.04.23 - klo: 16.54
Pappaluokan perään vielä vaariluokka :afro:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 10.04.23 - klo: 18.56
Hyvä, hieno temppu! Nyt samalla innolla hommaatte vielä kilpailijat noihin luokkiin.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 10.04.23 - klo: 20.05
Miksi ihmeessä? Voitto vaarantuu välittömästi jos vaariluokassa on toinenkin kilpailija :cool:

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 11.04.23 - klo: 09.01
Stanujen ja virien ajaminen samassa erässä on todella hankalaa, eikä lisää kiinnostusta kumpaankaan luokkaan, koska vauhti/teho-erot ovat kiihdytyksissä ja suorilla niin valtavat, että se vain pilaa molempien kisan.

S2-10:een laillisten RTR autojen listaus tulee lähiaikoina pikimmiten.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 16.04.23 - klo: 06.33
Ollaanko nyt tekemässä RTR-luokkaa ja sillä korvataan mahdollinen stanuluokka, vai tuleeko stanuluokka omana RTR-luokan lisäksi vai molempien yhdistelmänä?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 16.04.23 - klo: 07.49
Taitaa olla kyse RTR autoista joilla voi osallistua stanuluokkaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 16.04.23 - klo: 10.26
Taitaa olla kyse RTR autoista joilla voi osallistua stanuluokkaan.

Näin juuri. Ensi viikolla lisää infoa aiheeseen.

Kuinka moni on konkreettisesti tulossa kisoihin viivalle S2-10 -luokkaan kesäksi 2023 Maastosarjan kisoihin?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Akikari - 16.04.23 - klo: 12.18
Tervehdys toverit. Ehdottomasti peukku stanu luokalle. Käytännössä voit ajaa samalla kalustolla kuin maailman parhaat kuskit. Oli se moottorin teho sit mikä hyvänsä. Varmasti madaltaa kynnystä lähteä kisoihin jos ei tarvii kisata Joonaa ja kumppaneita vastaan. Ja onhan takavetoisessa puolet vähemmän ruuvattavaa, mikä myös sopii aloittelijoille ja minulle :)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 24.04.23 - klo: 15.50
Ei hirveetä tunkua ole stanuluokkaan. RTR:iä jotka "soveltuu" kilpailemiseen on kolme ja ainoastaan assoja
myydään suomessa. Toiset vaihtoehdot serpent ja yokomo. Yokomon hinta mibosportissa 849e harjallisilla sähköillä.
Neljäs olisi traxun bandit ja siitä ei tule kisa-autoa vaikka yrittäisi. :wink:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 26.04.23 - klo: 19.52
Ei hirveetä tunkua ole stanuluokkaan. RTR:iä jotka "soveltuu" kilpailemiseen on kolme ja ainoastaan assoja
myydään suomessa. Toiset vaihtoehdot serpent ja yokomo. Yokomon hinta mibosportissa 849e harjallisilla sähköillä.
Neljäs olisi traxun bandit ja siitä ei tule kisa-autoa vaikka yrittäisi. :wink:
Tätä mietittiin viime Fors kisassa.
Kuten yllä joku sanoi niin auto kalusto sama millä maailman mestarit ajelee mutta sähköt sopivat stanuluokkaan.
Jerzi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 27.04.23 - klo: 00.15
Mitäs jos se entry level-luokka oliskin vaikka Traxxas Bandit-merkkiluokka? Auto olisi halpa ja yksinkertainen, varaosia joka kaupassa, ja mikä parasta, se sietää ajoa myös oikeassa maailmassa, eikä pelkästään laboratorio-olosuhteissa. Samalla autolla voi viikolla bäshätä ja perjantaina putsata sen viikonlopun kisoja varten.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 27.04.23 - klo: 00.17
Käsittääkseni Slash-merkkiluokat ovat maailmalla (ainakin olleet?) suosittuja.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: VTEC - 28.04.23 - klo: 11.30
Jos jollekin tietylle autolle halutaan rakentaa luokkaa, niin sen tulisi ehdottomasti olla Associated RB10, eikä Bandit. VXL Bandittiin verrattuna jopa halvempi, ja ajo-ominaisuudet paremmat.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 28.04.23 - klo: 15.10
Jos jollekin tietylle autolle halutaan rakentaa luokkaa, niin sen tulisi ehdottomasti olla Associated RB10, eikä Bandit. VXL Bandittiin verrattuna jopa halvempi, ja ajo-ominaisuudet paremmat.
Ei hullumpi ehdotus tuokaan, mutta merkkiluokan ollessa kyseessä, huippuunsa hiotuilla ajo-ominaisuuksilla ei ole tavallaan mitään väliä, koska se auto on sama kaikille.

Ennemmin painottaisin hintaa (se on Assossa kyllä hyvä), auton sekä sen varaosien saatavuutta (Traxussa paljon parempi, näitä on joka kaupassa), auton kestävyyttä (en tiedä, kumpi parempi) sekä yleiskäyttöisyyttä (sopii sekä hupirälläykseen että kilvanajoon. En tiedä, kumpi on parempi).
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: tommivesalo - 28.04.23 - klo: 16.40
Tervehdys,

Poikkeava mielipide.

Mikä on se ongelma, jonka stanuluokka ratkaisee? Kustannuksia se ainakaan ei vähennä, kun nykyiset pelit kulkee ja kestää käyttöä ja rengassäännötkin ovat varsin tiukat. Käytettyä kalustoa saa sopuhintaan myös.

Mielestäni meillä on luokkia jo tarpeeksi, mutta harrastajia liian vähän. Luokkien lisääminen vähentää kuskeja per luokka -> kisat pienenee ja kurjistuu. Lennokkipuolella on tullut lisää luokkia koko ajan viimeiset 25 vuotta ja nyt siellä on paljon kuolleita luokkia ja loput vielä jotenkin kituuttavat nippa nappa hengissä. Tätäkö halutaan?

Vastaehdotus: Lisää markkinointia ja juniorityötä.

Terveisin aikuisena RC-autoilun aloittanut.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: pintakaasu - 29.04.23 - klo: 12.08
Tuttua. Luokkia tulee ja menee. Aina joku löytää jonkun uuden luokan jota on pakko harrastaa, vaikka ei ymmärretä edes pitää vanhoista kiinni....

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on arviolta tullut ja kadonnut (tai jäänyt kitumaan pienen harrastajamäärän turvin) noin kymmenkunta luokkaa.

Suomessa on arviolta 50-100 aktiivista kisakuskia (arvio ei perustu mihinkään tilastoon, vaan on vain ihan mututuntuma ja arvio voi olla yläkanttiin) ja näistä ei voi saada jokaiseen uuteen kilpailuluokkaan kuljettajia.

Semmottii.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 29.04.23 - klo: 18.43
Onko olemassa, tai kehitteillä säännöt ja missä vaiheessa lukitaan moottorityyppi ja mahdollisesti merkki/malli?

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: EeLa - 29.04.23 - klo: 18.47
http://rc10.fi/index.php?topic=111792.0 (http://rc10.fi/index.php?topic=111792.0)

Maastosarjan säännöistä löytyy.
Vapaa 13.5t moottori.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 29.04.23 - klo: 19.02
Kiitos! :smiley:

Sittenhän tässä ei ole mitään epäselvää, kesän aikana romppeiden ostoa ja ajamaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 29.04.23 - klo: 22.33
Ymmärrän huolen uusien luokkien keksimisestä ja pienen porukan jakautumisesta entistä pienempiin porukoihin.
Suurin ongelma on seurojen tekemättä jäänyt promo lajin eteen, jotta uusia voisi saada kisoihin asti. Tämä tyhjiö on tapahtunut 5-10 vuotta sitten, joka alkaa näkyä nyt.

S2-10 luokka ei ole uusi luokka, sitä ei vaan ole ajettu pitkään aikaan. Itse uskon, että monen muun syyn lisäksi luokan olemassa olo ja sen suosio on yksi suuri syy siihen, miksi porukkaa ei ole "nousemassa" järjestelmällisesti. Vertaisin tilannetta siihen, että koulujen ja junnujen hiihtokisat jätetään väliin ja pakotetaan kaikki suoran hiihtämään Iivoa vastaan kun eka kertaa kisoihin uskaltaudutaan.

Syitä osallistua ja olla osallistumatta on varmasti lukuisia, toivon kuitenkin, että vaikka joukko olisi vähälukuinen aluksi, se alkaisi pikkuhiljaa kasvaa ja saataisiin kynnystä tulla kisoihin pienemmäksi.

Asso RB10 on ainakin sellaisenaan tulossa sallituksi S2-10 luokkaan. Eli kyseisen auton omistavat voivat sellaisella huoletta tulla mukaan Maastosarjan S2-10 kisoihin. :)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 30.04.23 - klo: 07.53
Jos ollaan huolissaan että S2-10 luokka tulee tuhoamaan koko RC-harrastuksen ja kisaamisen niin huoli on turha, varsinkin niiden keskuudessa joita kyseinen luokka ei kosketa millään tavalla. S2-10 on vastaava mikä on rata-matto luokissa stokki tai stanut, ei niissäkään lajeissa ajeta pelkkää viriä, eikä aloiteta suoraan virillä.

Mitä siitäkin tulisi kun ajettaisiin turistia ja mattokiilaa pelkkänä virinä ja lopetetaan siinä sivussa kaikki muut hitaammat luokat, kuten suurta suosiota nauttiva rekka-luokka?

Sähkökrossissa on pelkkiä viriluokkia ja nykyisillä sähköillä vauhdit on kasvaneet todella koviksi. Tämä tarkoittaa sitä että jos aikoo ajaa kärjen tuntumassa niin se vaatii mielettömästi treeniä joka omalta osalta lisää viriluokan muutenkin kovaksi nousseita kustannuksia, vaikkapa renkaiden osalta joita pitää olla reilusti eli runsaasti, näin ainakin turffilla mutta pätee osittain muihinkin pintoihin.

Meillä on ollut hyvänä verrokkina kaksi nelkkua joilla on ajettu viime syksystä asti. Molemmat on virejä mutta toisessa autossa on tehot varsin maltilliset että kuskin kädet ja pää pysyy edes jollain tavalla mukana. Täysitehoisella uusien renkaiden käyttöikkuna on hyvinkin kapea turffilla, jos haluaa treenata huippusuorituksia ja ajaa kisoissa kärkeä vastaan niin renkaita menee jumalattomasti. Sama havainto betonilla.

Vastaavasti miedommalla koneella olevalla nelkulla rengaskulutus on selvästi inhimillisemppää eikä uuden ja kuluneen renkaan kontrasti ole niin suuri että se näkyisi merkittävästi kellossa, kun vauhdit on pienemmät niin kuluneella renkaalla pystyy ajamaan samoja aikoja ja tuloksia kun uusilla renkailla.

Autojen mekaaninen kuluma korreloi myös suoraan tehoihin ja vauhteihin, toiseen autoon on vaihdettu enemmän laakereita ja voimansiirron osia kun toiseen. Huollon puutteesta johtuvaa kulumaa ei ole kummassakaan autossa joten siihen ei kannata vedota. Kovissa vauhdeissa kun pelit poistuu niin tehokkaalla virillä tuho on yleensä ollut radikaalimpaa ja osaa saanut vaihtaa välillä vähän reilummin.

Yhden talvikauden ajojen perusteella A-finaalin kärkeen vaadittavilla tehoilla kokonaiskustannukset on ollut selkeästi korkeammat kun miedommilla tehoilla olleella autolla jonka kulku on ehkä nelkkustanun luokkaa. Ja nämä on tosiaan ollut nelkkuja, ei tuuppeja.

Toivottavasti Hakkilassa nähdään monia muitakin stanukrosseja tulevalla sisäkaudella, jos kisoissa saataisiin tulevaisuudessa omat erät stanuille.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: pintakaasu - 01.05.23 - klo: 10.39
Useimmat haluavat tähän lajiin uusia harrastajia. Ja jos tahtotila on riittävä, niin se myös tehdään. Silloin pitää olla valmis ottamaan myös riskejä.

Alla oleva ohjelma lähtee niin kutsutusta 0-pisteestä eli siitä että paikkakunnalla ei ole kiinteätä rataa, mutta tahtotila tehdä on riittävän kova.

Tässäpä "ohjelma" mitä se vaatii:

1. Pitää olla riittävä pääoma talvikauden sisäratavuokriin (min. 10 000 euroa, jolla kattaa muutaman kuukauden tilavuokran. Tämä on ikään kuin pankki, jolla katetaan tilavuokria, jotta ratapaikka ei mene heti alta rahan niukkuuden vuoksi)

2. Ulkopuolinen vuokratakaaja takuuvuokrille (mielellään iso urheiluautoiluseura, jolla on halua tukea myös pienoisautoilua)

3. Kiinteän radan hankinta, vähintään 500 m2, mielellään enemmän.

4. Kiinteälle radalle rakennetaan ensisijaisesti liukaspintainen krossirata, (tasamaarata (touring/mattoautot/minit/rekat) on toissijainen ratavaihtoehto), koska suurimmalla osalla harrastajia on krossiautoja, monstereita ja short course autoja.

5. Radalle karismaattinen vetäjä, jolla on vähintään auttavat sosiaaliset taidot ja halua auttaa/neuvoa vasta-alkajia. Ja jos osaa toimia nuorten parissa ja jopa uskaltaa hymyillä jengille, niin sitä parempi. Mielellään vetäjällä pitää olla meriittiä lajissa menestymisestä esim. suomen mestari pienoisautoilussa tuo uskottavuutta kerhonvetäjälle. Itseasiassa yksi vetäjä on riittävä, mutta hänellä on hyvä olla pari kaveria tuuraamassa.

6. Jokaviikkoiset vasta-alkajien kerhoillat, jossa neuvotaan uusia kuljettajia ja halutaan vastata heidän kysymyksiinsä. Tähän tarvitaan 2-3 henkilöä.

7. Riittävä tietotaito ja osaaminen lajista vetäjillä.

8. Halu järjestää jokaviikkoisia leikkimielisiä kerhokisoja ja myös tähän tehtävään toimitsijoita. Vakavammat kilpailut sitten erikseen.

9. Leppoisa ja mukava ilmapiiri radalla, päänaukomista ja kettuilua ei tuoda mukana radalle. Sillä se karkoittaa vain uudet harrastajat.

10. Muista että olit itsekin joskus vasta-alkaja ja yritä asettua siihen rooliin, kun opastat uusia harrastajia lajin pariin.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 01.05.23 - klo: 11.15
Uusien harrastajien saamisen lisäksi kannattaisi miettiä miten saisi myös vanhat harrastajat pysymään mukana toiminnassa. :wink:


4. Kiinteälle radalle rakennetaan ensisijaisesti liukaspintainen krossirata, (tasamaarata (touring/mattoautot/minit/rekat) on toissijainen ratavaihtoehto), koska suurimmalla osalla harrastajia on krossiautoja, monstereita ja short course autoja.
 


Youtubesta kun nykyisin katsoo 1/10 krossi kisoja, niissä ei paljon liukaspintaisia ratoja näy. :wink:
Sitten kun on videoiden perusteella hankkinut kisakaluston mitä maailman huippukuskit käyttää ja
lähtee tutustumaan paikallisen kerhon toimintaan, siellä on betonirata niin saattaa harrastus jäädä
siihen.
Yksi asia mikä tässä harrastuksessa on varmaa, että rahaa kuluu ja paljon varsinkin jos rupeaa kilpaa
ajamaan siihen ei ole halpaa vaihtoehtoa ja tämä kannattaa tiedostaa jo harrastuksen alussa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: kyoshodbx - 02.05.23 - klo: 06.31
Lainaus käyttäjältä: pintakaasu - eilen kello 10:39

4. Kiinteälle radalle rakennetaan ensisijaisesti liukaspintainen krossirata, (tasamaarata (touring/mattoautot/minit/rekat) on toissijainen ratavaihtoehto), koska suurimmalla osalla harrastajia on krossiautoja, monstereita ja short course autoja.


Näin on Kuopiossa toimittu,ja uutta väkeä on tullut mukaan.joten tuo väittämä ei oo täysin väärä.toki asiaan vaikuttaa myös muutaman aktiivin järjestämät viikottaiset aloittelija illat joissa pääsee ajamaan kerhoautoilla ja kuulee mitä kannattaa ostaa.ettei tarvii youtupeen luottaa.

Mikään överi liukas rata ei saa olla.meillä sitä on aika ajoin pesty ihan koneellisestikin.jotta pito olisi tasainen.samalla sitä(pitoa)myös tahtoo tulla lisää.jopa haitaksi asti.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 02.05.23 - klo: 07.34
Suositellaanko Kuopiossa aloittelijoita hommaamaan ensimmäiseksi autoksi takavetobuggy?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: kyoshodbx - 02.05.23 - klo: 14.48
Luultavasti sitäkin on tapahtunut,mutta yleensä pyritään kertomaan eri vaihtoehdot.jotta kaveri voi itse ratkaista asian.jotku on ostanu ekaksi tuupin,toiset jonkin muun.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 02.05.23 - klo: 16.11
Muotoillaan vaikkapa näin. Aloittelija ostaa takavedon ja ajelee sillä turffilla tyytyväisenä, voi kun on helppoa kun pitoa riittää eikä auton säädöt ole niin justiinsa. Into piukeena ojaa turffilla muutaman kisan ja siitä jää nälkä päälle joten osallistuu myös muihin kisoihin.

Kisapaikalla onkin ratamateriaalina betoni joka on kieltämättä kyllä alkuun hyvinkin haastava kokeneellekkin kuskille joka ei ole vuosiin ajanut betonilla. Liukastelua, driftaamista ja ihmettelyä kun muut ajaa niin helkutin kovaa eikä liukkaudesta ole tietoa vaikka on samat renkaat alla. Tulee turhautuminen ja harrastamisen mielekkyys saa kolauksen, voi olla että se oli sitten siinä, tai aletaan opiskelemaan auton säätöjä ja muuttamaan ajotyyliä.

Betonilla ajaminen vaatii malttia, opettaa auton säätämisen vaikutuksia auton hallintaan kun onnistumisia alkaa tulla niin huomaan oman kehityksen lähteneen nousuun kun auto pysyy linjalla eikä pyöri sykkyrää kuten akoina päivinä. Takavetoisella ajaminen betonilla on haastavampaa kun nelkulla mutta opettaa ajamista enemmän kun nelkku, joka luo kuskille illuusion että helppoahan tämä on, kunnes tulee vetokuski jonka vauhdista selviää hyvin nopeasti että kirittävää on.

Aivan varmaan S2-10 autolla aloittelijan käsissä tulee olemaan haasteita liukkaalla radalla, mutta sitä varten me kokeneemmat ollaan paikalla että voidaan auttaa aloittelijoita oikeille jäljille, kuten tähänkin asti. Ja vaikka se oma osaaminen ei ole A-ryhmän kärkitasoa niin siitä huolimatta aloittelijoiden opastaminen on erittäin tärkeää ja susiteltavaa, joskus saattaa jopa tulla hyvä mieli itselle kun huomaa että aloittelijan auto alkaa pysyä radalla ja parhaassa tapauksessa ajolinjalla.

Jos nyt keskityttäisiin tässä viestiketjussa enemmän S2-10 luokkaan ja siihen miten saadaan aloittelijoita ja vähemmän krossia harrastavia kuskeja mukaan luokkaan. Turhat kärjistämiset ja väännöt ratamateriaalista ei houkuttele ketään mukaan, lähdetään mielummin liikkeelle positiivisuuden kautta ja lopetetaan turha marmattaminen joka ei edistä kenekään harrastamista.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 03.05.23 - klo: 07.33
Jos nyt keskityttäisiin tässä viestiketjussa enemmän S2-10 luokkaan ja siihen miten saadaan aloittelijoita ja vähemmän krossia harrastavia kuskeja mukaan luokkaan. Turhat kärjistämiset ja väännöt ratamateriaalista ei houkuttele ketään mukaan, lähdetään mielummin liikkeelle positiivisuuden kautta ja lopetetaan turha marmattaminen joka ei edistä kenekään harrastamista.

Youtube kuitenkin on paikka mistä monille se kipinä rc autoiluun tulee. Ratamateriaalit  tuli keskusteluun mukaan ja kiinnostaa tietää, että ohjataanko liukasrata kerhoissa aloittelijat hankkimaan takavetobuggy.

Luultavasti sitäkin on tapahtunut,mutta yleensä pyritään kertomaan eri vaihtoehdot.jotta kaveri voi itse ratkaista asian.jotku on ostanu ekaksi tuupin,toiset jonkin muun.


Tässä on mahdollisesti syntymässä luokka aloittelijoille, niin kyllä kerhojen tulisi ohjata aloittelevat krossikuskit
nimenomaan tähän luokkaan tai tällä koko keskustelulla ei mitään merkitystä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: tommivesalo - 03.05.23 - klo: 12.46
Terve,

Keskustelua syntyy, hyvä! Ja paljon näkemyksiä.

Kuopion sisäradalla on muovilaattalattia, jonka pito vaihtelee. Joskus on liukasta ja joskus jo melkein tulee traction rollia. Ainakin, kun tulee hypystä huonosti alas.

Ollaan suositeltu radan kiertoon käytettyä kilpa-autoa. Sitten ollaan kerrottu eri tyyppisten ajopelien ominaisuuksista. Porukka on sitten valinnut mitä on. Ehkä 2wd Buggy on ollut suosituin.

Ollaan pidetty kerhokisoja ja viikkokisoja ja isompiakin kisoja ja yleensä on ollut aloittelijoiden luokkakin mukana. Kisoihin uskaltautuneille ollaan suositeltu ajokykyjen mukaan joko aloittelijan luokkaa tai sitten oikeaa kisaluokkaa.

Markkinointia ja junnutyötä tämä touhu kaipaa - luokasta riippumatta. Tuosta varmaan ollaan yhtä mieltä kaikki.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 08.05.23 - klo: 21.12
"Ketä tahansa" pärjää takavetokrossarilla betonilla, kun
* rata on huollettu oikein. Pölyt imuroidaan pois ja pidotus tehdään maltilla. Näin rata on tasaisen liukas ja linjalta poistuminen ei rankaise niin pahasti.
* Kone on mieto, mutta täysin riittävä, esim. 13.5
* Autossa on jokin perus betonisetuppi ja todennäköisesti pakettisetuppikin ihan ok
* Renkaat ovat OIKEAT ja ajetaan säntillisesti vuoronperään kahta takarengasparia yhtä eturengasparia kohden. Rengasbalanssilla on aivan järjetön vaikutus. Jos takarenkaat ja eturenkaat eivät ole samaa paria, niin joko auto ei käänny tai sitten sutii ympyrää.

Takavedossa on vähemmän huollettavaa, nelkulla voi vetää vähän enemmän lintassa ja pitää hauskaa.

Olisi huippua jos pk-seudulta vihdoin löytyisi taas kilpa-ajajia betonille, niin voitaisiin laittaa toinen halli Hakkilan rinnalle, jos Fullspeed ei tule järkiinsä. Ehkä ulkokrossikauden jälkeen taas löytyy innokkaita kilpakuskeja, jotka haluavat treenata talvellakin. Betoni kuitenkin vastaa kaikista parhaiten ulkokrossirataa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 09.05.23 - klo: 06.07
Betoni kuitenkin vastaa kaikista parhaiten ulkokrossirataa.

Neljästä maastosarjan kisasta kolme ajetaan turffilla. :wink:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 13.05.23 - klo: 14.31
S2-10 kasattu, nopari blinkylle ja 13.5T lainamoottori kiinni, videolla välitykset pinjoni 30 ja spurri 72. Lämpöjen kanssa ei mitään ongelmaa ja kulkua ihan kivasti, verrokkina oli viime kisan virituuppien ajat. Joku 120-150 kierrosta tuli ajettua eikä renkaat kuluneet juuri ollenkaan.

Molempien kuskien yhteenveto stanusta on että pirun hauska ajaa kun ei tarvitse taistella tehojen kanssa ja voi keskittyä enemmän ajamiseen. Vaikka auton säädöissä ja välityksissä on vielä hakemista niin suurin säätö tulee olemaan ajotekniikassa koska siinä on parannettavaa molemmilla kuskeilla, varsinkin mekaanikolla. Molemmat jäi heti koukkuun tähän luokkaan :smiley:

Tästä on hyvä jatkaa testejä tulevaa sisäkautta varten.

https://aijaa.com/q025tZ (https://aijaa.com/q025tZ)

(https://img.aijaa.com/t/00941/15150770.t.jpg) (https://aijaa.com/q025tZ)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 15.06.23 - klo: 21.04
Nyt on kahdella autolla ajettu likimain 2000 läppiä turffilla ja muutamia huomioita tehty matkan varrella. TSP 13.5T koneella/combolla pääsee hyvin alkuun mutta jos on uutta moottoria ostamassa niin kannattaa siirtää katseet 30-40€ kalliimpiin kilpamoottoreihin, vääntöä on enemmän ja lämmöt pysyy oikeilla välityksillä kurissa. Kovaa sillä TSP koneellakin pääsee kun on kuski ratissa.

Ennakon lisääminen moottorin päädystä ei välttämättä näy (sisäradalla) kierrosaikojen ja tuloksen paranemisena joten vääntävä kiinteäpäätynen moottori on ihan toimiva vaihtoehto. Välityksien ja noparin säätöjen merkitys on ehkä suurempi kun ennakon lisääminen koneen päädystä.

Turffilla yksi setti edessä ja kaksi takana kestää ajettavana ja nopeana noin 600-700 läppiä, ajotyyli sekä auton säädöt näkyy rengaskulutuksessa. Turffi syö rengasta mutta se ei samalla tavalla näy kellossa kun virillä.

Hauskuuskerroin ajamisessa on 100%, tehoa riittää nopeaan etenemiseen mutta kuskin ei tarvitse taistella tehoja vastaan. Stanutuuppi on omalla tavalla anteeksiantava ajon osalta ja alkuun ajaminen tuntuu ehkä liiankin helpolta, mutta samalla se haastaa kuskia etsimään keinoja miten saa parempia bestläppejä ja tuloksia.

Kun kokemusta kertyy niin kiistän jyrkästi kaikki edelliset kirjoitukset koneista, säädöistä ja renkaiden kulumisesta :grin:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 15.06.23 - klo: 22.41
Vähäisempi renkaiden kuluminen, osien hajoilu sekä ajamisen helpottuminen ovat kaikki oikeansuuntaisia muutoksia, jos kynnystä kisaamiseen halutaan laskea.

Mua epäilyttää, onko se kuitenkaan tarpeeksi. Jos stanuakin kisatessa on oleellista valkkailla eri moottoreita ja tanssia käämikierrosten rajoitusten ympärillä jollain muovirattailla diffeissä ja kevennetyillä vetoakseleilla, se on varmasti viriluokkiin verrattuna helpompaa ja edullisempaa, mutta voi olla vasta-alkajalle iso vuori kiivettäväksi.

Semmonen ajatus tossa tuli mieleeni, että voisko ihan kylmästi vaan suurin sallittu huippunopeus ja/tai alin sallittu kierrosaika (ns. bracket racing -ajatuksella) olla jossain nyyppäluokassa toteuttamiskelpoinen keino laskea kynnystä ja mahdollistaa tasaväkisempi kisaaminen kirjavalla kalustolla?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 16.06.23 - klo: 06.05
Mua epäilyttää, onko se kuitenkaan tarpeeksi. Jos stanuakin kisatessa on oleellista valkkailla eri moottoreita ja tanssia käämikierrosten rajoitusten ympärillä jollain muovirattailla diffeissä ja kevennetyillä vetoakseleilla, se on varmasti viriluokkiin verrattuna helpompaa ja edullisempaa, mutta voi olla vasta-alkajalle iso vuori kiivettäväksi.

Hifistelystä en lähtisi tekemään mörköä kun puhutaan aloittelijoista, senioreista ja muista jotka kokee että vireissä on liikaa vauhtia ja kustannuksia. Ajamalla ne tulokset tehdään eikä hifistelyllä, kourallinen kärkikuskeista saattaa saada hifistelyistä etua koska taitojen puolesta ovat hyvinkin tasaväkisiä mutta heidän perässä ajavien tehokkaimmat hifistelyt on auton säätäminen ja ajotaitojen kehittäminen. Vasta kun aletaan taistelemaan podiumeista niin hifistelyillä saattaa olla jo merkitystä, eikä silloin olla enää aloittelijoita.

Sellainen huomio on jo tehty että jos ajaa kisakuskia +1 kierroksen huonomman tuloksen niin ei se auton hifistely sitä eroa tule pienentämään. Suurin hifistely tehdään auton säädöissä ja omissa käsissä kun moottoreilta autot on hyvinkin tasaväkisiä.

Moottoreista sen verran meidän testien perusteella että ainakaan turffilla moottoreiden väliset teho/vääntöerot ei näy merkittävästi kellossa. Toisessa koneessa on kiinteä pääty ja toisessa säädettävä, vaikka ennakot käännetään 20 asteesta 45 asteeseen ja välitetään moottori samaan lämpötilaan, meno muuttuu hieman hurjemmaksi mutta ei se näy kierrosajoissa tai tuloksessa parantavana vaikutuksena. Tässäkin aloittelija tai seniori tuskin tulee saamaan kannun kääntämisestä juurikaan eroa, suurimmat erot tehdään edelleen ajoteknikassa, kunhan auto ja nopari on ensin säädetty kohdalleen koska molempien säädöt tuntuu korostuvan enemmän kun vireissä.


Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 16.06.23 - klo: 16.15
..., jos kynnystä kisaamiseen halutaan laskea.
...
Semmonen ajatus tossa tuli mieleeni, että voisko ihan kylmästi vaan suurin sallittu huippunopeus ja/tai alin sallittu kierrosaika (ns. bracket racing -ajatuksella) olla jossain nyyppäluokassa toteuttamiskelpoinen keino laskea kynnystä ja mahdollistaa tasaväkisempi kisaaminen kirjavalla kalustolla?

Suoraan sanoen liian monimutkaista. Tähän on jo keksitty ratkaisu vuosia sitten. Stanutuuppi-luokka löysällä pipolla, missä ajetaan tietyllä moottorilla + mahdollisuus osallistua esim. rtr-assolla ilman muutoksia.

Jos joku pärjää liian hyvin luokassa viriosilla, niin sitten muiden pitää ajaa kovempaa ja voittaa taidolla. Ehkä jokin sääntö joka pakottaa jossain vaiheessa siirtymään viriluokkaan, mutta toisaalta miksi.

Yleisesti todettuna RC-ympyröissä pitäisi vain ymmärtää se, että jokainen ei voi olla voittaja. Minusta on hienoa testata 100 kuskin joukossa mihin omat taidot riittää just nyt (vs. 10 kpl 10 kuskin luokkaa missä jokainen pääsee a-finaaliin)

Short course -luokka oli myös aivan mahtava ponnahduslauta harrastukseen.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 16.06.23 - klo: 16.28
Neljästä maastosarjan kisasta kolme ajetaan turffilla. :wink:

Totta - vähän omista lähtökohdista tuo huomio - eniten 8-krossia. Lavangon ulkoturffi oli kyllä paljon parempi kuin sisäturffi, kun oli pölyä, hiekkaa, epätasaisuutta ja kosteutta tms.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: pintakaasu - 16.06.23 - klo: 20.44
Stanuauto hommattu. Istutin siihen vanhan HW justock 13.5 koneen. Vähän verkkainen on, pääsuoralla kerkiää hyvin kääriä sätkän tai hörpätä kahavet... Vieruskaverilla on joku käsinkääritty pannu, niin hirmu kyytiä sillä vedättää menemään. Joten kyllä 13.5 lankaisissa myllyissä on paljon eroja...
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 16.06.23 - klo: 23.43

Suoraan sanoen liian monimutkaista. Tähän on jo keksitty ratkaisu vuosia sitten. Stanutuuppi-luokka löysällä pipolla, missä ajetaan tietyllä moottorilla + mahdollisuus osallistua esim. rtr-assolla ilman muutoksia.

Jos joku pärjää liian hyvin luokassa viriosilla, niin sitten muiden pitää ajaa kovempaa ja voittaa taidolla. Ehkä jokin sääntö joka pakottaa jossain vaiheessa siirtymään viriluokkaan, mutta toisaalta miksi.

Yleisesti todettuna RC-ympyröissä pitäisi vain ymmärtää se, että jokainen ei voi olla voittaja.
Monimutkaisuus on subjektiivinen käsite. Mun mielestäni suurin sallittu kattonopeus ei ole ollenkaan monimutkaista määritellä ja valvoa. Jollekin noi käämikierrokset ja blinky-modet tuottaa jo ylimääräisiä hankintoja ja päänvaivaa, jos ei ole tietoa montako kierrosta käämilankaa siellä omassa moottorissa menee, kun sen suorituskyky on ilmoitettu KV-numerolla.

Jos ratkaisu olisi keksitty, meillä olisi enemmän kisaajia. Mutta kun ei ole, ja sehän tän koko keskustelun pointti on: miten saadaan uutta verta lajin pariin?

Ongelmaa kuvaa mun mielestäni hyvin, että puhut siitä mitä RC-ympyröiden sisällä pitäisi tajuta. Se mitä nykyiset kisaajat pitää hyvänä juttuna ja mitä he ovat tajunneet, on kuvaus nykytilanteesta. Fokuksen pitäisi olla siinä, miten porukkaa saadaan ympyröiden ulkopuolelta mukaan ja mitä luokkia ajetaan tulevaisuudessa.

On ihan mahdollista, että minä olen erehtynyt ja S2-10:n säännöt on oikein hyvät; syy harrastajakatoon on jossain muualla. Voi hyvin olla, ettei mun ehdottamilla ajatuksilla saisi sellaista luokkaa aikaan, johon tulisi sen enempää kisaajia kuin nykyisiinkään.

——

Koheltaja: on taivahan tosi, että huippukuskit ei paljoakaan hitaampia kierroksia ajaisi, vaikka voimansiirto ja vanttiruuvit olisi ihan vaan terästä. Ajotaitoa ei saa hankittua kaupasta. Ilmiö on tuttu monistakin lajeista, missä käytetään välineitä. Aloittelevalle henkilölle olisi siitä huolimatta psykologisesti helpompi lähestyä välineiden osalta rajoitetumpaa luokkaa, siis vieläkin rajoitetumpaa kuin S2-10.

Mietitään hetki syitä, miksi aloittelijat eivät menisi suoraan modiluokkiin: no koska autot kulkee niin pirun lujaa ettei ne pysy alkuunkaan käsissä, ja kanssakisaajat ajaa kaksi kierrosta siinä ajassa missä itse ajaa yhden. Sama pätee mun mielestä stokkiluokkiinkin, vaikkakin vähemmän pahana: värkit kulkee silti liian kovaa ja tuntuu että on vain nopeampien tiellä. Kokeneet kuskit ottaa vakioautoilla rennosti ja pitää hauskaa. Mutta missä on aloittelijat?

Koetan siis sanoa, että vakioluokka on askel oikeaan suuntaan, mutta ehkä ei riittävän iso askel.

En tietenkään voi varmaksi sanoa, mutta luullakseni tilausta olisi nimenomaan semmosille Bandit-, Slash-, tai Grasshopper-luokille jotka on selvästi laimeampia kuin millä S2-10-luokkaa ajetaan kilpaa. Tämmöinen, mutta ilman sitoutumista tiettyyn merkkiin tai malliin.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 17.06.23 - klo: 06.52
Stanuauto hommattu. Istutin siihen vanhan HW juustock 13.5 koneen. Vähän verkkainen on, pääsuoralla kerkiää hyvin kääriä sätkän tai hörpätä kahavet... Vieruskaverilla on joku käsinkääritty pannu, niin hirmu kyytiä sillä vedättää menemään. Joten kyllä 13.5 lankaisissa myllyissä on paljon eroja...

On täysin arvoitus lähteekö tämä luokka liiton vai putoaako se tonttiin heti alkumeterillä... lähinnä tätä moottori asiaa silmällä pitäen koska 13.5T vapaissa moottoreissa on huimia eroja tehon ja väännön osalta, lisäksi on kourallinen roottoreita joilla muutetaan moottorin luonnetta.

Alkuun pääsee millä tahansa 13.5T moottorilla mutta jos luokka lähtee liitoon niin silloin kannattaisi miettiä käytetäänkö jotain tiettyä moottoria, esimerkiksi samaa mikä on käytössä EOS sarjassa. Silloin moottorien saanti on turvattu aika hyvin ja ne ovat kilpamoottoreita, ei niitä RTR koneita joita käytetään matolla stokki luokissa. Hintaero ei ole merkittävä kun katsoo kokonaisuutta kahden vuoden budjetissa.

No, tämä tuskin on tässä vaiheessa ajankohtainen aihe mutta heitin ajatuksen valmiiksi pöydälle jos luokka alkaa vetämään ja moottorit alkaa puhuttamaan.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 17.06.23 - klo: 07.23
Koetan siis sanoa, että vakioluokka on askel oikeaan suuntaan, mutta ehkä ei riittävän iso askel.

En tietenkään voi varmaksi sanoa, mutta luullakseni tilausta olisi nimenomaan semmosille Bandit-, Slash-, tai Grasshopper-luokille jotka on selvästi laimeampia kuin millä S2-10-luokkaa ajetaan kilpaa. Tämmöinen, mutta ilman sitoutumista tiettyyn merkkiin tai malliin.

Reilu 10 vuotta sitten oli Short Course kovassa nousukiidossa aloittelijoiden luokkana mutta luokka kuukahti vuosien aikana totaalisesti, syytä en tiedä. Autot oli tasaväkisiä, kestäviä ja vauhdit järkeviä, isoa autoa oli muutenkin helpompi viedä kun käytös oli, erästä rc-tohtoria lainatakseni, "nallekarhumaisen pehmeää". Joku merkkiluokka voisi olla hyvä ajatus, HF:än järjestämät corri kisat on ollut hauskan näköisiä ja vauhdit järkeviä ensikertalaisille ja vähän ajaneille.

Tämäkin on monimuotoinen kysymys olisiko Corrit, tai jopa merkkiluokka -se juttu- millä saadaan uusia tai harrastuksen lopettaneita mukaan.

S2-10 autot pohjautuu usein samaan malliin tai on samoja autoja kun virissä joten taitojen kehittyessä voi hypätä suoraan viriin moottorin vaihtolla, ehkä myös nopari jos se on stokki mallia. Nykyisille harrastajille joilla into on hiipunut kustannusten ja kovien vauhtien (hitaiden käsien) takia, S2-10 voi antaa uuden mahdollisuuden ajaa kilpaa ja treenata pienemmillä kustannuksilla sekä tolkullisilla vauhdeilla/tehoilla.

Kun puhutaan uusien harrastajien saamisesta lajiin niin S2-10 luokkan ikkuna on aika pieni, pitää katsoa suurempaa kuvaa koska RC-harrastus/kilpaileminen on paljon muutakin kun 10-krossi luokat. Laji on edelleen aika tuntematon ja usein saa selittää mistä on kyse, koska monikaan ei ole tietoinen pienoisautoilusta ja ne rinnastetaan helposti markettien nikkoihin.

Vuoden-parin kuluttua olemme viisaampia S2-10 luokasta, onko sitä olemassa vai ei.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 17.06.23 - klo: 22.35
HF:än järjestämät corri kisat on ollut hauskan näköisiä ja vauhdit järkeviä ensikertalaisille ja vähän ajaneille.

Tämäkin on monimuotoinen kysymys olisiko Corrit, tai jopa merkkiluokka -se juttu- millä saadaan uusia tai harrastuksen lopettaneita mukaan.

S2-10 autot pohjautuu usein samaan malliin tai on samoja autoja kun virissä joten taitojen kehittyessä voi hypätä suoraan viriin moottorin vaihtolla, ehkä myös nopari jos se on stokki mallia. Nykyisille harrastajille joilla into on hiipunut kustannusten ja kovien vauhtien (hitaiden käsien) takia, S2-10 voi antaa uuden mahdollisuuden ajaa kilpaa ja treenata pienemmillä kustannuksilla sekä tolkullisilla vauhdeilla/tehoilla.

Kun puhutaan uusien harrastajien saamisesta lajiin niin S2-10 luokkan ikkuna on aika pieni, pitää katsoa suurempaa kuvaa koska RC-harrastus/kilpaileminen on paljon muutakin kun 10-krossi luokat. Laji on edelleen aika tuntematon ja usein saa selittää mistä on kyse, koska monikaan ei ole tietoinen pienoisautoilusta ja ne rinnastetaan helposti markettien nikkoihin.

Vuoden-parin kuluttua olemme viisaampia S2-10 luokasta, onko sitä olemassa vai ei.

Ei voi kuin nyökytellä tätä lukiessa: oli aloittelijoiden suosioon nouseva luokka mikä hyvänsä, mä uskallan väittää sen oleellisiksi piirteiksi alempia nopeuksia ja kustannuksia. Koska nää kaksi on ne tekijät, minkä vuoksi stokki- ja merkkiluokkia ylipäätään on olemassa.

Corrit on hyvä esimerkki oikeansuuntaisesta luokasta, mutta taisi sielläkin kilpavarustelun myötä autot alkaa kulkea niin kovaa, että jäljelle jäi vain tasokkaita kisakuskeja, kunnes hekin palasivat buggyihin ja touringiin. Ja tämähän on kilpaurheilussa täysin luonnollista evoluutiota sääntöjen puitteissa.

Mulla on sillä tavalla tässä oma lehmä ojassa, että kisoihin palaaminen kiinnostaisi, löytyy seuran jäsenyys, pari autoa ja transponderi, mutta nelikymppisenä perheenisänä aika on tosi kortilla ja tiedä vaikka kädetkin olisi hidastunu niistä ajoista kun ajoin JRX Pro:lla silloin kun sen paikka ei ollut vintage-luokassa. Tekemisen pitää olla hauskaa, kuten Spede Pasanen on neuvonut, ja näillä rahkeilla luultavasti olisin S2-10:ssä lähinnä muiden tiellä. Tamiya-rekat ei kiinnosta, mutta muuten olen kaikkiruokainen, kunhan on töyssyjä ja hyppyreitä.

Luultavasti on muitakin, joille ei olisi ihan niin justiinsa millä värkeillä ajetaan krossiradalla kisaa, kunhan vauhti ja kustannukset pysyvät aisoissa.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 18.06.23 - klo: 06.32
Mulla on sillä tavalla tässä oma lehmä ojassa, että kisoihin palaaminen kiinnostaisi, löytyy seuran jäsenyys, pari autoa ja transponderi, mutta nelikymppisenä perheenisänä aika on tosi kortilla ja tiedä vaikka kädetkin olisi hidastunu niistä ajoista kun ajoin JRX Pro:lla silloin kun sen paikka ei ollut vintage-luokassa. Tekemisen pitää olla hauskaa, kuten Spede Pasanen on neuvonut, ja näillä rahkeilla luultavasti olisin S2-10:ssä lähinnä muiden tiellä. Tamiya-rekat ei kiinnosta, mutta muuten olen kaikkiruokainen, kunhan on töyssyjä ja hyppyreitä.

Luultavasti on muitakin, joille ei olisi ihan niin justiinsa millä värkeillä ajetaan krossiradalla kisaa, kunhan vauhti ja kustannukset pysyvät aisoissa.

Reilu 10 vuotta sitten meiltä loppui RC-harrastus kokonaan kun tuli muita kuvioita jotka veivät mennessään. Paljon ehti tapahtumaan vuosien aikana ja jokunen vuosi sitten palattiin lajin pariin ja Hakkilan turffille. Kävi heti selväksi että mun rooli on varikolla eikä ollut mitään mielenkiintoa lähteä ajamaan kovapitoisella ja nopealla turffilla. Pari vuotta meni ja mieli teki ajaa, autoksi valikoitui touring miedolla moottorilla mutta kun erinäisistä syistä kädet nykyään kädet ei riitä niiden vauhteihin niin innostus hiipui hyvin nopeasti.

Viime kesänä ostin nelkun niin sen kanssa ajaminen oli enemmän ja vähemmän taistelua radalla pysymisen kanssa, betonilla ajo alkoi luonnistumaan mutta kovapitoisella turffilla ei. Intoa on enemmän kun järkeä eikä pääkoppa halua hyväksyä että vuosien aikana on tapahtunut paljon ja myös ikä alkaa tekemään tehtävänsä kun alkaa lähestyä kuuttakymppiä.

Keväällä mietittiin tiimin sisällä nelkkujen vaihtamista tuuppeihin ja alkuun oli virikone kiinni. Saatiin 13.5 kone lainaan ja alkuun oltiin skeptisiä vauhdista ja tapahtuuko turffilla muuta kun koneen savuaminen. Yllätys oli positiivinen vauhdin osalta, ja kun sai auton parempiin säätöihin niin ajamisen helppous korostui. Siinä vaiheessa päätettiin että tulee myös toinen stanutuupi ja tuleva talvikausi ajetaan 13.5 koneella, oli sille luokkaa tai ei.

Takaveto on turffilla paljon anteeksi antavampi ajaa kun nelkku, siihen kun yhdistää 13.5t moottorin niin ajamisen helppous pääsi yllättämään positiivisesti. Siitä lienee reilu 10 vuotta aikaa kun viimeksi olen saanut ajettua useamman tuloksen kaatamatta saman päivän aikana, ei onnistunut touringissa eikä virinelkulla. Ajaminen sai uutta intoa koska nyt vauhdit on sillä tasolla että kädet riittää jollain tavalla ajamiseen ja alentuneet kustannukset  plussana siihen päälle.

Kannattaa tulla Hakkilaan kokeilemaan stanutuuppia jos luokka kiinnostaa, mun autoa saa tarvittaessa kokeilla. Tänään käyn testaamassa uutta noparia ja seuraavan kerran sitten elokuussa kun palaan lomilta.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 18.06.23 - klo: 17.25
Nyt oli semmonen myyntipuhe että pitää tarttua tarjoukseen ja hankkia lisää kokemuksia.

Tämä ei välttämättä ratkaise sitä isompaa kuvaa (epäilen, että pitäis olla vieläkin alemmat vauhdit ja kustannukset), mutta jos nyt alkuun kokeilen ite ja koetan edes joihinkin kisoihin päästä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 18.06.23 - klo: 19.54
Monimutkaisuus on subjektiivinen käsite. Mun mielestäni suurin sallittu kattonopeus ei ole ollenkaan monimutkaista määritellä ja valvoa.

Sinänsä stanuun määrätty lankamäärä määrittää epäsuorasti aika hyvin kattonopeuden, hirveän isoa pinionia ei kannata laittaa kun sitten häviää kiihdytyksissä.

Fullspeedillä on suht kallis tutka autojen nopeuksien tutkaamiseen, mutta siinä tulee hieman haasteeksi se, että tutkattava kohde on aika pieni ja äkkiä monta autoa samaan aikaan keilassa ja keilaus suuntakin pitäisi olla ilmeisesti melko kohtisuoraan kulkusuuntaan nähden. Vähän huonosti tuolla kalliilla tutkallakaan on käsittääkseni saatu mitattua autojen nopeuksia.


Jos ratkaisu olisi keksitty, meillä olisi enemmän kisaajia. Mutta kun ei ole, ja sehän tän koko keskustelun pointti on: miten saadaan uutta verta lajin pariin?

Ongelmaa kuvaa mun mielestäni hyvin, että puhut siitä mitä RC-ympyröiden sisällä pitäisi tajuta. Se mitä nykyiset kisaajat pitää hyvänä juttuna ja mitä he ovat tajunneet, on kuvaus nykytilanteesta. Fokuksen pitäisi olla siinä, miten porukkaa saadaan ympyröiden ulkopuolelta mukaan ja mitä luokkia ajetaan tulevaisuudessa.

Pitäisi tosiaan keksiä mikä RC:ssä on rikki, että mikä siinä pitäisi korjata. En nyt suoraan sanoen osaa sanoa yhtään yksittäistä syytä mitä nyky krossi-formaateissa on massiivisesti vialla, jotta ihmiset eivät tulisi kisaamaan.

Yksi selvä ongelma on se, että kaikki haluaa aloittaa kilpaa-ajamisen mod-luokasta ja sitten menee hermo kun se on liian vaikeaa ja autot hajoaa.

Stokki-luokka nimenomaan ratkaisi tämän.

Tämän lisäksi myös Euro Touring rekka on aivan loistava luokka uusille ja meille hitaille vanhuksille. Hyvää kilvanajoa matalalla kynnyksellä.

Perjantaitreeni on yksi älyttömyys, joka a) nostaa kustaunnuksia, kun treeneihin on pakko tulla b) ihmisten työvuoroista riippuen kaikki ei niihin pääse -> reilumpaa olisi, kun rata olisi kaikille kisapäivänä uusi. (järjestävät seurat saa samat rahat vähemmällä työllä, kun nostavat kisojen hinnan korkeammaksi)

Noin muuten syyttäisin lajin ahdingosta tempoilua eri suuntiin, heikkoa keskusjärjestöä, joka koordinoisi toimintaa seurojen välillä. Seuroissa markkinointi ja aloittelijatoiminta on ihan olematonta. Muiden lajien pyörittäminen on noussut ihan eri tasolle ja kilpailu uusista harrastajista on kovaa. Jos vain hiljaa touhutaan piilossa jossain teollisuus hallissa, niin hyvin harva sinne löytää sattumalta.


kanssakisaajat ajaa kaksi kierrosta siinä ajassa missä itse ajaa yhden.  ... värkit kulkee silti liian kovaa ja tuntuu että on vain nopeampien tiellä.

Jos kisoissa olisi 150 osanottajaa, niin kullekin löytyy omantasoinen kilpakumppani. Tämä on juuri sitä parhautta, kun ajetaan vain muutamaa luokkaa missä on monta osanottajaa.

En tietenkään voi varmaksi sanoa, mutta luullakseni tilausta olisi nimenomaan semmosille Bandit-, Slash-, tai Grasshopper-luokille jotka on selvästi laimeampia kuin millä S2-10-luokkaa ajetaan kilpaa.

Tutkimme Fullspeedissä, josko RTR-luokka olisi hyvä, mutta siinä törmäsi siihen, että RTR-autot vain on täyttä roskaa kilvanajossa. Ne sopii hyvin ensikosketukseksi, mutta kyllä mahdollisimman nopeasti kannattaa siirtyä stanu-krossiin. (Tai correihin. Associatedin RTR corri olisi aivan pätevä SC-2-luokkaan)

Jatkuvalla pidon jahtaamisella korrit tapettiin ensin EOS:illa ja sitten lopullisesti Turffilla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 18.06.23 - klo: 19.56
Tämä ei välttämättä ratkaise sitä isompaa kuvaa (epäilen, että pitäis olla vieläkin alemmat vauhdit ja kustannukset), mutta jos nyt alkuun kokeilen ite ja koetan edes joihinkin kisoihin päästä.

Kannattaa kokeilla Rekka-sarjaa. Aivan loistavaa pipo löysällä kisailua, mikä oikeasti kehittää ja on hauskaa. Super yksinkertaista ja tasaväkistä kisaamista. Viime kaudella oli jo sen verran kuskeja, että kaikille löytyi joku kilpakumppani.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 18.06.23 - klo: 20.39
Jatkuvalla pidon jahtaamisella korrit tapettiin ensin EOS:illa ja sitten lopullisesti Turffilla.

SC kuoli kun mukaan tuli sääntö nillittäjät ja yksityyppi ihmiset, hauskuus ja vapaus katosi. ;)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 19.06.23 - klo: 11.48
SC kuoli kun mukaan tuli sääntö nillittäjät ja yksityyppi ihmiset, hauskuus ja vapaus katosi. ;)

Ei ihan perätön väite tämäkään :)

Juuri tämän takia pätöksen teko lajissa pitäisi olla jähmeämpää. Pitäisi olla oikeasti toimiva keskusjärjestö, minkä faktapohjaisen päätöksenteon läpi muutokset menisi. JA päätöksiä tekevä ryhmä pitäisi olla ennemminkin 10 henkilöä, eikä vain yksi.

Säännöt toki pitää olla ja niistä pitää pitää tarkasti kiinni, koska tällöin kisaaminen on kaikista reiluinta kaikille. En nyt tiedä/muista tarkkaan mihin viittasit, mutta sellainen mutu on, että väite tosiaan pitää paikkansa. :)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 19.06.23 - klo: 12.27
Ei ihan perätön väite tämäkään :)
Säännöt toki pitää olla ja niistä pitää pitää tarkasti kiinni, koska tällöin kisaaminen on kaikista reiluinta kaikille. En nyt tiedä/muista tarkkaan mihin viittasit, mutta sellainen mutu on, että väite tosiaan pitää paikkansa. :)

SC kisat oli hauskan pitoa rc autoilun parissa, kun suosio alkoi kasvaa mukaan tuli ihmisiä joille ei siihen asti hyvin toiminut homma ei kelvannut. Samaan aikaan alkoi myös M8E kasvattaa suosiotaan ja kisoissa oli alkuun
samantyylinen meno kuin sc kisoissa. Sitten sc luokkien muuttajat tuli mukaan M8E luokkaan ja lopputulos näkyy
säännöissä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 19.06.23 - klo: 16.01
Fullspeedillä on suht kallis tutka autojen nopeuksien tutkaamiseen, mutta siinä tulee hieman haasteeksi se, että tutkattava kohde on aika pieni ja äkkiä monta autoa samaan aikaan keilassa ja keilaus suuntakin pitäisi olla ilmeisesti melko kohtisuoraan kulkusuuntaan nähden. Vähän huonosti tuolla kalliilla tutkallakaan on käsittääkseni saatu mitattua autojen nopeuksia.

Yksi selvä ongelma on se, että kaikki haluaa aloittaa kilpaa-ajamisen mod-luokasta ja sitten menee hermo kun se on liian vaikeaa ja autot hajoaa.

Stokki-luokka nimenomaan ratkaisi tämän.

Tutkimme Fullspeedissä, josko RTR-luokka olisi hyvä, mutta siinä törmäsi siihen, että RTR-autot vain on täyttä roskaa kilvanajossa. Ne sopii hyvin ensikosketukseksi, mutta kyllä mahdollisimman nopeasti kannattaa siirtyä stanu-krossiin. (Tai correihin. Associatedin RTR corri olisi aivan pätevä SC-2-luokkaan)

Ei kai nopeuksia olisi tarpeen jatkuvasti mitata? Katsastuksessa katottaisiin kertaluonteisesti, että nopeus ei ylity täysiä ajaessa, sitten teippi dualrate-potikan päälle. Jos kisan aikana joku auto näyttää menevän selvästi muita kovempaa, voi protestoida. Tai sitten se ratakohtaisesti määritelty alin sallittu kierrosaika transponderien valvomana, jolloin kisan haasteena on puhtaiden kierrosten ajaminen toistettavasti – eli just se mitä aloittelijoille suositellaan.

Just tää ensikosketus kilpa-ajoon on se, mikä mun mielestäni olisi kaikista tärkeintä saada. Vaikka se kävisi niin, että nyyppäjokkista ajettaisiin rtr-autolla vain yksi kisa ennen kunnon stokkiluokkaan siirtymistä. Stokkiluokkaa on ajettu ennenkin ja nyt aloitetaan taas, aika näyttää onko se oikeasti ratkaisu aloittelijakatoon.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, minkälainen on kynnys tulla kokeilemaan kisaamista sillä autolla mikä jo löytyy vs. tulla kokeilemaan kisaamista niin, että aloittaa kisakelpoisen S2-10-auton rakentamisesta 1000 eurolla.

S2-10 on ratkaisu ja autot riittävän hitaita – kisaajien näkökulmasta.
RTR:t on kelvottomia kisa-ajoon – kisaajien mielestä.

Mun mielestä täältä edelleen puuttuu aloittelevien kisaajien näkökulma.

Mut ehkä mä olen väärässä ketjussa, koska S2-10 on kyllä hyvä luokka olla olemassa, eikä sitä ole tarpeen kuohia rtr-ystävälliseksi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jarkkom - 20.06.23 - klo: 08.07
Ottamatta nyt mitenkään kantaa luokkaan, mutta mielestäni sisäänheittoluokan kalusto pitäisi olla ostettavana RTR:nä suoraan kaupasta ilman, että tarvitaan mitään muokkauksia. Tuntuu olevan aivan liikaa vaadittu nykyisin, että autoa pitäisi rakentaa jne.

Mallia voi katsoa tuolta ns. crawler-skenestä, jossa tosiaan saa suoraan ajoon (ja miksei kisaankin) valmiin auton kaupan hyllystä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Kimmo S - 20.06.23 - klo: 14.23
Ei kai nopeuksia olisi tarpeen jatkuvasti mitata? Katsastuksessa katottaisiin kertaluonteisesti, että nopeus ei ylity täysiä ajaessa, sitten teippi dualrate-potikan päälle.

Lasten kisoihin tätä tehtiin ja yllättävän työlästä oli. Itseasiassa näppärin tapa laittaa autot kulkemaan samaa vauhtia oli kiihdyttää tietyltä viivalta hyppyriin ja katsoa, että autot hyppää yhtä pitkälle.


Stokkiluokkaa on ajettu ennenkin ja nyt aloitetaan taas, aika näyttää onko se oikeasti ratkaisu aloittelijakatoon.

Tärkeä olisi koordinoida tämä kaikkien seurojen ja edes kunkin seuran sisällä, että on selvä kaava miten harrastajien odotetaan siirtyvän eteenpäin seuran sisällä.

Näin harrastajat saataisiin ohjattua samoihin sarjoihin, kisojen järjestäminen tehostuisi ja kisoissa olisi suhteessa enemmän porukkaa, kun ihmiset kerääntyisivät samoihin luokkiin.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 21.06.23 - klo: 02.58
Ottamatta nyt mitenkään kantaa luokkaan, mutta mielestäni sisäänheittoluokan kalusto pitäisi olla ostettavana RTR:nä suoraan kaupasta ilman, että tarvitaan mitään muokkauksia.

Kyllä, tai sisäänheittoluokan kaluston pitäisi ehkä olla jo hankittunakin: rc-autoja löytyy ihan hiton monelta ei-kisaajalta. Jos tätä kohderyhmää saisi kisoihin matalalla kynnyksellä, ehkä 1–2 kisan jälkeen kärpänen purisi ja sen jälkeen matka S2-10:n hankkimiseen olisi lyhyempi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 21.06.23 - klo: 05.40
Pitäisikö RTR/aloittelijaluokalle, sekä keinot uusien kuskien houkuttelemiseksi, aloittaa oma keskustelu ja keskityttäisiin tässä topicissa S2-10 luokkaan?

Alkaa muuten olla makkarat ja perunat aika sekaisin tässä topicissa jonka otsikko on S2-10 krossi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 13.33

Mun mielestä täältä edelleen puuttuu aloittelevien kisaajien näkökulma.

Itse en ole yhtäkään kisaa ajanut RC-autolla, vaikka ensimmäisen auton, Losi XX:ni hankin 90-luvun lopulla (ja nyt 2020-luvulla innostuin uudestaan).

Yritin tuossa aiemmin sanoa, että sisäänheittoluokan auton täytyisi omasta mielestäni olla sellainen, että sillä voi viikolla rällätä soramontulla ja viikonloppuna kokeilla kisaa. 90-luvulla tämä onnistui, kun esim. tuossa Losissa oli varsin hyvin suojattu voimansiirto.
Tuntuu, että nykyiset 1/10  kisa-autot ovat aivan liian kaukana "tavallisen" harrastajan tarpeista, eihän semmoisella tohdi ajaa missään "oikeassa maailmassa".

 Traxxas Slashillani tämä kuitenkin onnistuu. Ehkäpä vielä joku päivä lähden koittamaan oikeaan corrikisaan, mutta siihen asti rällään omaksi ilokseni omaa höntsykisaa muita "jokkishemmoja" vastaan.
Puhtaan kisakaluston ostamiseen into on pyöreä nolla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 13.41
Toinen ihmetykseni aihe on RC-kisojen kisaformaatti: jos olen ymmärtänyt oikein, alkuerät ajetaan käytännössä kelloa vastaan, eli voit voittaa erän, vaikka et ohittaisi edellä ajaavaa autoa, kunhan olet saanut erän aikana edes hieman kiinni sitä edellä ajavaa, eli aikasi on parempi. Saatan olla käsittänyt väärinkin, mutta mikäli näin on, niin tuntuu aivan hullulta, ettei ruutulipulle ensimmäisenä tuleva voitakaan kisaa.

Mallia voisi ottaa esim. karting-kisoista: ensin aika-ajot, joka määrää lähtöjärjestyksen alkueriin. Alkuerien maaliintulojärjestyksen mukaan jaetaan pisteet, jotka määräävät lähtöjärjestyksen finaaliin (ja jos on tarpeeksi kilpailijoita, alkuerien perusteella jaetaan porukka A- ja B-finaaliin).
Finaalin maaliintulojärjestys on yhtä kuin kilpailun lopputulos.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 13.46
Ottamatta nyt mitenkään kantaa luokkaan, mutta mielestäni sisäänheittoluokan kalusto pitäisi olla ostettavana RTR:nä suoraan kaupasta ilman, että tarvitaan mitään muokkauksia.

Kyllä, tai sisäänheittoluokan kaluston pitäisi ehkä olla jo hankittunakin: rc-autoja löytyy ihan hiton monelta ei-kisaajalta. Jos tätä kohderyhmää saisi kisoihin matalalla kynnyksellä, ehkä 1–2 kisan jälkeen kärpänen purisi ja sen jälkeen matka S2-10:n hankkimiseen olisi lyhyempi.

Mielestäni Sauli Lumikko on asian ytimessä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 21.06.23 - klo: 14.21
Toinen ihmetykseni aihe on RC-kisojen kisaformaatti: jos olen ymmärtänyt oikein, alkuerät ajetaan käytännössä kelloa vastaan, eli voit voittaa erän, vaikka et ohittaisi edellä ajaavaa autoa, kunhan olet saanut erän aikana edes hieman kiinni sitä edellä ajavaa, eli aikasi on parempi. Saatan olla käsittänyt väärinkin, mutta mikäli näin on, niin tuntuu aivan hullulta, ettei ruutulipulle ensimmäisenä tuleva voitakaan kisaa.

Mallia voisi ottaa esim. karting-kisoista: ensin aika-ajot, joka määrää lähtöjärjestyksen alkueriin. Alkuerien maaliintulojärjestyksen mukaan jaetaan pisteet, jotka määräävät lähtöjärjestyksen finaaliin (ja jos on tarpeeksi kilpailijoita, alkuerien perusteella jaetaan porukka A- ja B-finaaliin).
Finaalin maaliintulojärjestys on yhtä kuin kilpailun lopputulos.

RC kisoissa on usein harjoituksissa reseedaus minkä mukaan kilpailijat jaetaan alkuerä ryhmiin. Alkuerät on yhtäkuin aikaajot niiden perusteella jaetaan finaali ryhmät ja a-finaalien voittaja voittaa koko kisan.
Eli täsmälleen sama kuin tuo karting esimerkki.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 16.05
Toinen ihmetykseni aihe on RC-kisojen kisaformaatti: jos olen ymmärtänyt oikein, alkuerät ajetaan käytännössä kelloa vastaan, eli voit voittaa erän, vaikka et ohittaisi edellä ajaavaa autoa, kunhan olet saanut erän aikana edes hieman kiinni sitä edellä ajavaa, eli aikasi on parempi. Saatan olla käsittänyt väärinkin, mutta mikäli näin on, niin tuntuu aivan hullulta, ettei ruutulipulle ensimmäisenä tuleva voitakaan kisaa.

Mallia voisi ottaa esim. karting-kisoista: ensin aika-ajot, joka määrää lähtöjärjestyksen alkueriin. Alkuerien maaliintulojärjestyksen mukaan jaetaan pisteet, jotka määräävät lähtöjärjestyksen finaaliin (ja jos on tarpeeksi kilpailijoita, alkuerien perusteella jaetaan porukka A- ja B-finaaliin).
Finaalin maaliintulojärjestys on yhtä kuin kilpailun lopputulos.

RC kisoissa on usein harjoituksissa reseedaus minkä mukaan kilpailijat jaetaan alkuerä ryhmiin. Alkuerät on yhtäkuin aikaajot niiden perusteella jaetaan finaali ryhmät ja a-finaalien voittaja voittaa koko kisan.
Eli täsmälleen sama kuin tuo karting esimerkki.
Jos nyt taas ymmärsin oikein, niin finaali toimii kyllä samoin kuin kartingissa. Mutta nuo alkuerät ovat kartingissa kuski vastaan kuski-mittelyä, vain sijoituksella ruutulipun heilahtaessa on merkitystä, ei ajalla. RC-kisoissa taas on tavallaan hirveän monta aika-ajoa, ja lopuksi vain yksi "oikea" kilpailulähtö.

Aika-ajokin on tyystin erilainen, kartingissa nopein yksittäinen kierros on aika-ajon tulos, eikä kokonaisaika, kuten ilmeisesti RC-kisoissa. Siihen en ota kantaa, kumpi on fiksumpi aika-ajotapa, mutta tuo ns. normaalien kilpailulähtöjen vähyys (vain finaali) kummastuttaa.
 
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 21.06.23 - klo: 16.29

RC-kisoissa taas on tavallaan hirveän monta aika-ajoa, ja lopuksi vain yksi "oikea" kilpailulähtö.

Aika-ajokin on tyystin erilainen, kartingissa nopein yksittäinen kierros on aika-ajon tulos, eikä kokonaisaika, kuten ilmeisesti RC-kisoissa. Siihen en ota kantaa, kumpi on fiksumpi aika-ajotapa, mutta tuo ns. normaalien kilpailulähtöjen vähyys (vain finaali) kummastuttaa.

Finaaleita on sähköluokissa yleensä kolme per ryhmä. Ainoastaan polttisluokissa on yksi finaali, sitä ennen ajetaan "välierä" finaaleita.
Kannattaa tutustua eri luokkien sääntöihin ajoformaatteihin osa on tuossa kilpailijoiden kanavan alussa punertavan taustan osiossa vissiin SM tason kisasysteemit ja muut kikkailu luokat on löytyy jostain täältä kilpailijoiden kanavalta.  :wink: Kannattaa myös käydä tutustumassa kisoihin, jos on lähellä rc rata. Tässä topicissa on tarkoitus puhua S2-10 krossi luokasta.
Tässä linkki SC kesäsarjan sääntöihin mihin slashillä voi mennä koittamaan, miten huono se on kilpa-autona.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 21.06.23 - klo: 21.38
Toinen ihmetykseni aihe on RC-kisojen kisaformaatti: jos olen ymmärtänyt oikein, alkuerät ajetaan käytännössä kelloa vastaan, eli voit voittaa erän, vaikka et ohittaisi edellä ajaavaa autoa, kunhan olet saanut erän aikana edes hieman kiinni sitä edellä ajavaa, eli aikasi on parempi.
On nuo alkuerät ihan eri asia kuin aika-ajot. Nimenomaan sen takia, että joku kerran vetäisty hot lap ei paljoa lämmitä jos hyvää suoritusta ei pysty toistamaan kierros toisensa jälkeen, ja vieläpä niin että radalla on samaan aikaan muita kuskeja. Jos osaat ajaa nopeita kierrosaikoja ja saat jopa toistettua niitä luotettavasti, tulee eteen vielä kanssakisaajien ohittelu, ja he ei tilaa anna paitsi jos ohitat jo kierroksella. Eikös tässä tule punnittua kilpa-ajon keskeiset taidot sen verran haastavassa ja muuttuvassa ympäristössä, että tällaisten alkuerien jälkeen finaaleissa on ne ketkä sinne kuuluukin?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 21.06.23 - klo: 22.23
Jos osaat ajaa nopeita kierrosaikoja ja saat jopa toistettua niitä luotettavasti, tulee eteen vielä kanssakisaajien ohittelu, ja he ei tilaa anna paitsi jos ohitat jo kierroksella.

Vaikka olisi samalla kierroksella alkuerissä hitaamman kuuluu antaa tietä nopeammelle kuskille, se on säännöissä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 22.41
Jos osaat ajaa nopeita kierrosaikoja ja saat jopa toistettua niitä luotettavasti, tulee eteen vielä kanssakisaajien ohittelu, ja he ei tilaa anna paitsi jos ohitat jo kierroksella.

Vaikka olisi samalla kierroksella alkuerissä hitaamman kuuluu antaa tietä nopeammelle kuskille, se on säännöissä.
Ei kuulosta varsinaiselta kilvanajolta, vaan aika-ajolta. Mutta toki tuollakin tavalla varmasti nopeimmat kuskit pääsevät ansaitsemalleen paikalle finaaliin.
Ei vaan kuulosta yhtä hauskalta kuin se, että edellä oleva yrittää peitellä ja taaempi kärkkyä ohituspaikkaa. Hieman on mun mielestä edelleen erikoisen kuuloinen kisaformaatti, jos ensin tahkotaan päivän mittaan usean erän verran vaan sitä hyvää ja tasaista kierrosta hitaampien väistellessä ja nopeammille tietä antaen, ja varsinaisesti kilpaa saa ajaa sitten ainoastaan finaalissa. Mutta kukapa minä olen tuomitsemaan, kun en ole ikinä tuollaista kisaamista kokeillut.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 21.06.23 - klo: 23.48
Ei vaan kuulosta yhtä hauskalta kuin se, että edellä oleva yrittää peitellä ja taaempi kärkkyä ohituspaikkaa. Hieman on mun mielestä edelleen erikoisen kuuloinen kisaformaatti, jos ensin tahkotaan päivän mittaan usean erän verran vaan sitä hyvää ja tasaista kierrosta hitaampien väistellessä ja nopeammille tietä antaen, ja varsinaisesti kilpaa saa ajaa sitten ainoastaan finaalissa. Mutta kukapa minä olen tuomitsemaan, kun en ole ikinä tuollaista kisaamista kokeillut.
Ihan hyvä kommentti. Aikoinaan alkuerissäkin autot lähti samaan aikaan viivalta ja oli tuollaista kilpaa ajoa jo niissäkin. Huono puoli on se että finaalipaikkaa ajatelleen tulos voi huonontua kun ei voi ajaa sitä omaa ajoa. Mutta aikoinaan kun kisoissa oli ehkä jopa 100 osallistujaa niin alkuerät oli se päivän ainoa kilpaa ajamisen mahdollisuus, finaalipaikkahan ei ollut itsestäänselvyys. Nykyään on aina päässyt finaaliin kun osallistujamäärät ovat pienet. Mutta tuo 4 alkueräkierrosta ei kokemuksena ole välttämättä aina "hauska" etenkään harjoitusluokissa jossa kaikki kuitenkin lopulta ajavat samassa finaalissa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Verskis - 21.06.23 - klo: 23.55
Pikkuautoilla leikkiessä juuri se hauskuus pitäisi olla prioriteetti numero yksi, kuka sitä nyt tylsiä leikkejä pidemmän päälle jaksaa   :)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 22.06.23 - klo: 06.30
Pikkuautoilla leikkiessä juuri se hauskuus pitäisi olla prioriteetti numero yksi, kuka sitä nyt tylsiä leikkejä pidemmän päälle jaksaa   :)

Tästä syystä en ole enää mukana kerhotoiminnassa, enkä myöskään kilpaile enää. :wink:

Tämmöistä stocki krossia on jostain syystä kiinnostanut kokeilla, mutta nykyisillä hinnoilla ei
opiskelijana ole mitään mahdollisuutta kilpailla. Eikä tämä S2-10 näytä suurta kiinnostusta
herättävän.


Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Jämsä - 25.06.23 - klo: 15.19
Olen mielenkiinnolla seurannut - pitkästä aikaa - hyvää keskustelua rc10:ssä. Pitää näemmä käydä lukemassa useammin. :) Hyviä asioita tuotu esille varsin monipuolisesti.

Vuosikymmenien kokemuksesta erilaisissa rooleissa seuratoiminnassa ja eritasoisissa kilpailuissa osallistujana ja järjestäjänä, olen myös ollut virittelemässä käyntiin SC-luokkaa, rekka-luokkaa sekä Finnish Open sarjaa. Näistä kaikista tuli hyvin suosittuja.

Keskusteltaessa aloittavasta harrastajasta ja hänen toimistaan, hyvin helposti unohtuu se, että hänellä ei ole juurikaan kokemusta harrastamisesta tai kilpailemisesta. Siten ensimmäinen kausi harrastuksessa on todella tärkeä jatkon kannalta. Ensimmäisellä kaudella on minusta aivan sama millaisella kalustolla harrastaa kunhan sillä on mahdollista halutessaan osallistua seuran viikkokisaan tai johonkin kansalliseen kerhokisaan ja mikä tärkeintä AJAA RADALLA ja harrastaa. Tärkeintä on, että harrastajalla on mahdollisuus osallistua. Tässä nostaisin kerhotoiminnan ja innostavan kerho-ohjaajan suurimpaan merkitykseen.

Stanuluokan tai RTR-luokan (tai miksi halutaankaan kutsua) moottori/tehosääntö on minusta tarpeeksi väljä,
kunhan kerrotaan, että sallittu vain esim. 13,5t ja sitä miedommat moottorit. Jos joku tietyn merkkinen 13.5t on tehokkaampi kuin muut, ekassa kisassa muut osallistujat kyllä huomaavat minkämerkkinen kone tällä harrastajalla on ja seuraavassa kisassa useammalla saattaa olla juuri samanlainen moottori. Näin vapaa valinta toimii. Ensimmäisellä kaudella kilpailtaessa moottorinmerkillä ei ole juurikaan mitään merkitystä vaan ajotaidolla. Seuraavaksi kaudeksi harrastaja voi pyytää just tämän hyvän koneen vaikkapa joululahjaksi ja kesällä vauhti on kohdallaan. Seuraavalla kaudella on ajotaidotkin kehittyneet. Ajotaito kehittyy vain harjoittelemalla mitä erilaisimmilla ajoalustoilla ja autoilla. Se on hyvä muistaa.

Ajoformaatit ovat nykyään hyvin samanlaiset kuin 90-luvulla. Pienoisautoilussa tällaiset asiat ovat
toimineet kohtuullisen hyvin, myös SC-luokissa, Finnish Openissa ja rekoissa.

Minusta tärkeätä harrastuksen aloittamisessa on suhteellisen edullinen kalusto. SC2-auto maksoi muistaakseni alkuun noin 300-400€. Nelkkuihin siirryttiin kun oli enempi kokemusta ja isompi kukkaro. Rekka-luokka on ns. sisäänheittoluokka, jossa kustannukset ovat alhaiset, ajo tasaista sekä säännöt tiukat. S2-10 tai vastaavassa luokassa näkisin, että on hyvä tarjota edullista uutta RTR-kalustoa tai käytettyä kilpakalustoa, jolloin voi valita omalle kukkarolle sopivan alkukustannuksen. On hyvä huomata, että toiselle 500€ on iso raha ja toiselle pikkuraha. Silti molemmat voivat harrastaa omalla tyylillään.

Komppaan monessa asiassa Sukasen Kimmoa. Hänellä on hyvää näkemystä ja kokemusta rc-harrastuksen suuntauksista. Tiedän myös, että Kimmo arvostaa ohjattua kerhotoimintaa hyvin paljon - kuten minäkin.

Aijuu, meinasi unohtua, että Turkuun on aloitettu rakentaa 10-ulkokrossirataa. Valmistumiselle ei ole laitettu aikarajaa. :) Alkuun pohjaksi tulee savi ja neulehuopamatto hyppyreissä. Myöhemmin mahdollisesti jotain karvamattoa kunhan rata on ensin asettunut pari talvea. Sen takia olen myös kiinnostunut vaikkapa Asson RTR 10-krossarista ym.


t. Kai
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 19.08.23 - klo: 19.53
Tulevan FORS kauden avaus on 30.9 Hakkilassa ja lisättiin S2-10 luokka listoille, itse meinasin ja tiedän pari muutakin, ketkä meinasivat luokassa ajaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 20.08.23 - klo: 08.09
S2-10 luokan lisääminen FORS:iin oli positiivinen yllätys, aika näyttää ajetaanko virien seassa keskinäistä kisaa vai saadaanko sen verran autoja että olisi oma erä stanuille.

Sellainen huomio tuli kesän aikana tehtyä että turffilla rengaskulut on A:pienet, B:nopeusero uusilla ja kuluneilla ei ole jäätävä vaan yllättävän pieni. Yhdet eturenkaat ja kahdet takarenkaat joilla oli ajettu +1000 kierrosta ja tuloksessa ero 10 sekunnin luokkaa uusiin verrattuna. Toki muuttuvia tekijöitä riittää mun käsillä mutta niin taitaa tapahtua monella muullakin, ajamisen varmuus on toki parempi uusilla renkailla. Kisasta jääneillä renkailla ajaa monet treenit.

Takarenkailla ajan pari akullista ja vaihdan toiseen rengaspariin, seuraavassa vaihdossa muutan pyörimissuunnan ettei nappula kulu vinoksi vaan pysyy tasaisen pyöreänä, silloin renkaalla pystyy ajamaan pitkään eikä tule radikaaleja muutoksia pidossa. Eturenkaita vaihtelen puolelta toiselle samasta syystä että kuluvat tasaisemmin. 

B6.4:ssa pinjoni 30-32 ja spurri 72, niillä pääsee alkuun, kyseinen välitys on meillä käytössä Muchmoren kisakoneissa. Säädettävä ennakko ei ole välttämätön, on kokeiltu ja päädyttiin 20 asteen ennakkoon. Suuremmalla ennakolla tarvitaan tiheämpää välitystä että saa koneen lämmöt pysymään moottorin keston kannalta järkevänä, 20 ennakolla ja oikealla välityksellä kisamoottori on vääntävä sekä tunnokas ajettava ja kulkua on riittävästi. Samaa välitystä voi kokeilla mattopuolelta jääneille 13.5 Reedy ja HW koneille joiden kulku on hieman maltillisempaa kun kilpakoneella.
 
Slipperin voi ruuvata kiinni. Muistakaa laittaa tehokas puhallin koska moottori kuumenee ilman puhallinta todella nopeasti ja moottorin saa kuumenemisella nopeasti rikottua, myös tehot hiipuu kun moottori ylikuumenee. Tehokkaalla puhaltimella ja oikeilla välityksillä moottorin lämmöt pysyy 80 tuntumassa, tehot säilyy ja moottori kestää pitkään. Pääsuoran huippunopeuteen ei kannata satsata laittamalla pitkää välitystä koska se kostaantuu moottorin kuumenemisena ja liian pitkä välitys tekee moottorista tuhnun ajettavan teknisellä osiolla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: pintakaasu - 20.08.23 - klo: 10.26
No niin, laitetaampa tänne kokemuksia. Ajoin siis Maastosarjan Oulun SM-osakilpailun stanuautolla 2 viikkoa sitten. Huomasin, että autolla kerkeää varsin nätisti (autossa oli kiinni Hobbywing Justock 13.5 kone (3200 rpm/v)) viriautojen seassa. Tosin tällä kertaa ei ollut asiaa A-finaaliin, mutta b-finaalissa pärjäsin kohtuudella, jossa lopputuloksena oli b-finaalin voitto. Pääsystä A-finaaliin jäin 4 sekuntia....

Stanuautolla ajaminen on varsin helppoa, kun auto on säädössä, niin se pysyy erinomaisesti linjalla ja eikä karkaa kuten, ainakin omalla kohdallani, viriauto tekee. Tosin pitää mainita, että en ajanut blinkymodella stanua, vaan otin noparista kaikki tehot ulos mitä sieltä sai. Tietenkin, koska kyseessä oli viriluokan kilpailu  :grin: Moottorin välitys oli: spurri 72 ja pinjoni 30.

Ylikuumenemisongelmia en havainnut. Kisassa oli noin 25 astetta lämmintä varjossa, auringossa + 40 astetta.  Etuhytissä minulla oli tehty 7 kpl 8 mm reikiä, ei lisätuuletinta moottorille tai vastaavaa. Ylikuumenemisongelmia havaitsin vasta myöhemmin treeneissä viikko kisan jälkeen, kun ajoin 3 akullista putkeen ilman auton sähköjen jäähdytystä.

Suosittelen muillekin stanuautolla ajoa Maastosarjassa :afro:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Jd41side - 25.08.23 - klo: 14.46
Tulevan FORS kauden avaus on 30.9 Hakkilassa ja lisättiin S2-10 luokka listoille, itse meinasin ja tiedän pari muutakin, ketkä meinasivat luokassa ajaa.

Messis 👍🏻 ekaan en vissiin pääse kun painan korttia jossain .

Ryan Harrisilla on aika paljon Stock luokan videoita rapakon takaa, siellä luokka on iso ja painetaan "tosissaan" itsellä ei ihan samanlaiset tavoitteet ole, mutta mielenkiintoista nähdä miten saa vauhtia lisää kisojen mittaan.

Vauhti varmaan lisääntyy aika nopeasti alkuun pelkästään sen takia että olen ajanut RC autolla viimeksi huhtikuussa ja tälleen talviharrastajana tuo stock luokka on kuin nenä päähän.

-Niko Molin
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Tumppi T - 25.08.23 - klo: 14.56
Virittelin omaan tuuppiin just kans sähköt takaisin ja moottoriksi tuo samainen Justock 13.5T  :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 30.08.23 - klo: 13.34
FORS sarjassa näköjään 1500g minipaino. Mitenköhän tämä vaikuttaa? Ainakin keventää ei tartte
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 30.08.23 - klo: 15.30
Tuo 1500gr on muistaakseni otettu suoraan jenkkien stock luokan säännöistä, en ainakaan löytänyt EFRA säännöistä painoa, mutta voi olla, että tarvitsee uudet silmälasit hankkia. Ja idea on FORS sarjassa pitää kivaa ja ajaa kisaa.  :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 30.08.23 - klo: 15.35
Kesän Maastosarja ajettiin, eikä paikalle uskaltautunut kuin yksi S2-10 tekniikalla ajanut, todella sääli.

Ajoin mielenkiinnosta kauden päätöskisassa Kuopiossa myös V2-10 luokan kisan M2-10:n ohella. Autona RC10 Worlds car, tekniikkana Reedyn 13.5t kisakone ja paksu 6400mah shorty. Metriäkään en autolla ajanut ennen kisaa, treeneissä kokeilin autoa alle 5 kierrosta ja sitten lauantaina kisaerät.

Nopein läppi oli 27,1s, kun M2-10 kisan nopein läppi oli aikalailal tasan 24s. Eli siis 30v vanha takamoottorinen Asso jossa 13,5t kone vs M2-10 kärkikuski = ero n 3s kierrosajassa, mielestäni aika pieni ero eikä ainakaan sen vuoksi pidä kellään jättäytyä pois kisoista.

Sanoisin, että turha "tinkerönti" ja arpominen kannattaa jättää sivuun ja vain mennä sinne radalle ajamaan, ja tulla sinne kisoihin mukaan, 13.5t tekniikalla ehtii aivan varmasti nykyautolla lähes virivauhtia jos kädet sen mahdollistavat, ja taas toisinpäin, eli jos se viri ei pysy lapasessa niin 13.5t antaa aivan varmasti paremman tuloksen kuin virikone.

Mielestäni V2-10 ja S2-10 voisivat olla jatkossa saman S2-10 luokan alla, koska tekniikaltaan ne ovat samankaltaisia, jos pidetään 13.5t esim moottorisäännössä mukana speksinä.

Ensi kesänä kyllä järkätään ainakin Oulussa vintage/stockki nationaalit, jonne kaikki ovat tervetulleita. Turffilla nuo vintagekrossit on oikeasti hauska luokka eikä niitä tarvi liikoja hifistellä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 30.08.23 - klo: 16.10
Sanoisin, että turha "tinkerönti" ja arpominen kannattaa jättää sivuun ja vain mennä sinne radalle ajamaan, ja tulla sinne kisoihin mukaan, 13.5t tekniikalla ehtii aivan varmasti nykyautolla lähes virivauhtia jos kädet sen mahdollistavat, ja taas toisinpäin, eli jos se viri ei pysy lapasessa niin 13.5t antaa aivan varmasti paremman tuloksen kuin virikone.

Ei lisättävää.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 30.08.23 - klo: 21.17
Ajattelin ajaa FORS-sarjan World's carilla. Nykyisellä säätimellä en pääse kuitenkaan kuin M2-luokkaan. Mikä olisi edullinen, kestävä ja helposti saatavilla oleva blinky-mode säädin? Riittääkö 60A?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: mts80 - 30.08.23 - klo: 21.43
Ajattelin ajaa FORS-sarjan World's carilla. Nykyisellä säätimellä en pääse kuitenkaan kuin M2-luokkaan. Mikä olisi edullinen, kestävä ja helposti saatavilla oleva blinky-mode säädin? Riittääkö 60A?

Tämä kiinnostaa itseänikin. Pitääkö olla blinky, vai riittääkö että on turbot sun muut buustit nollilla?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 30.08.23 - klo: 22.05
Mulla oli vintagessa säätimenä Reedyn 600z G2 blinkysäädin. Kisapaikalla kisaa seuranneet voivat varmasti todeta että kulkee vähintäänkin riittävästi ;)

https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27012-ASC27012-blackbox_600z-g2_zero-timing_competition_esc/ (https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27012-ASC27012-blackbox_600z-g2_zero-timing_competition_esc/)

Koneena oli

https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27403-ASC27403-reedy_s-plus_13_5_competition_spec_class_motor/ (https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27403-ASC27403-reedy_s-plus_13_5_competition_spec_class_motor/)

Ja akkuna

https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27382-ASC27382-zappers_sg5_6400mah_90c_7_6v_shorty/ (https://www.associatedelectrics.com/reedy/parts/details/27382-ASC27382-zappers_sg5_6400mah_90c_7_6v_shorty/)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 30.08.23 - klo: 22.31
Mulla oli vintagessa säätimenä Reedyn 600z G2 blinkysäädin. Kisapaikalla kisaa seuranneet voivat varmasti todeta että kulkee vähintäänkin riittävästi ;)
Kiitos vinkistä, ja ihan kohtuuhintainen kyllä. Vauhtia autossasi oli tosiaan kyllä hyvin! Itse ajoin vintagessa 9.5T koneella ja oli kyllä aivan liikaa tehoja omiin kykyihin nähden. Vaikka slipperiäkin yritin löysäillä niin yksi finaalilähtökin meni niin että auto keuli jo lähtöruudussa ympäri.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 30.08.23 - klo: 23.03
FORS kisoissa riittää, että saa turbot jne pois ”blinky modeen”
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 31.08.23 - klo: 08.22
Nykyaikaisissa nopareissa se menee kuten Hanes kirjoitti, arvot nollille niin nopari on blinky modessa.

Kesällä olin noparia ostamassa ja aikani kun luin jenkkien foorumeita niin eniten suosituksia tuli HW XR10 Pro-Stock noparista ja sellaiseen päädyin, osittain siitä syystä että toisessa autossa on XR10 virinopari joten säädöt onnistuu samalla kapulalla. Kaasutuntuma on hyvä, samoin jarru ja kesällä Hakkilan +30 helteessä noparin lämmöt pysyi tuulettimen kanssa alle 80 asteessa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jval - 31.08.23 - klo: 10.56
Ajoin kesän alussa Oulussa kotiradalla jonkin verran stanukorssia vanhalla B6:lla. Moottorina aikoinaan GT-12 luokkaa varten hommattu Motiv 13,5 jossa säädettävä ennakko ja noparina HW XR10 blinkynä. Kyydissä myös iso/painava vuosia vanha reedyn akku ja Sawoxin SB-2271SG servo, kokonaispaino 1476g. Välitys 31/72 ja moottorissa ennakkoa noin 40 astetta. Kesäkuu oli kylmä joten laitteet pysyi viileänä ilman potkureita. Nopein kierrosaika oli vain sekunnin hitaampi kuin B6.2:lla 6,5 vapaalla tekniikalla ajamani sen hetkinen rataennätys. 5 minuutin tulos oli jotain 15 sek hitaampi kuin silloin virillä ajetut. Oli siinä sen verran kulkuja että Vesa oli ainut meidän seuran kuskeista joka meni vapaalla moottorilla tätä stanua lujempaa 5min tuloksessa.
Mukava se on ajaa, suoralla vauhti ei päätä huimaa mutta ei se pienempi teho muualla näkynyt eikä kuitenkaan tarvinut vetää koko ajan sormi koukussa.
Kuten yllä mainittiin niin renkaiden kuluminen oli huomattavasti maltillisempaa kun ei turhia sudi.

Ensi kesänä voisi kilpailuissa kokeilla ajattaa Vintage ja S2-10 samassa lähdössä mutta palkita erikseen jos sillä saataisiin lisää autoja radalle.

Edit. tarkennettu välitys, ennakko, servo ja paino
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 31.08.23 - klo: 12.42
Tuo 1500gr on muistaakseni otettu suoraan jenkkien stock luokan säännöistä, en ainakaan löytänyt EFRA säännöistä painoa, mutta voi olla, että tarvitsee uudet silmälasit hankkia. Ja idea on FORS sarjassa pitää kivaa ja ajaa kisaa.  :smiley:

Nopea googlaus kertoi että 1500g on vanha ROAR minimipaino joka päivitettiin vuosi-pari sitten vastaamaan EFRA 1474g painoa helpottamaan jenkkien kv-kisaajia. EOS lienee samoilla säännöillä kun EFRA.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 31.08.23 - klo: 14.27
Joo, melkein unohtaisin painon, tässä juuri Hakkilassa testailemassa niin oma auto on 1989gr  :grin: Ihan pirun hauskaa tämä on, ja ero pieni mod ja stock kierrosajoissa. Mod autolla 17.2 ja stokilla 17.4.. varmaan kertoo jotain omista ajotaidoista… tosin pinion pitää laittaa isompi, ainoa mikä löytyi oli 29t ja spurri 71.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 31.08.23 - klo: 17.01
No nyt on painot ja vauhti kohdallaan :grin:

Välttämättä en paljoa isompaa pinjonia laittaisi noin painavalle autolle, moottorin lämmöt kertoo paljon onko välitykset kohdallaan vai ei. Sellainen huomio tuli tehtyä moottorin lämmöistä ja välityksistä, jos tuntuu siltä että akku hyytyy ajon aikana niin katso ensin moottorin lämmöt ja kokeile lyhyempää välitystä, ennen kun lähdet ostamaan uutta akkua.

Pitkällä välityksellä roottorin ylikuumeneminen tekee juuri sen efektin että akku alkaa hyytymään, vaikka todellinen ongelma on roottorin ylikuumeneminen ja magneettisuuden väheneminen -> tehot alkaa hiipumaan. Oikealla välityksellä roottori pysyy järkevän lämpöisenä ja tehot säilyy koko erän aikana. Tällä alkaa olla merkitystä jos radalla on esimerkiksi pitkä hyppy joka pitää pystyä toistamaan koko erän ajan. Jokainen ylikuumeneminen syö promillen pois roottorin magneettisuudesta joka lyhentää moottorin käyttöikää.

Pitkällä välityksellä tulee valheellinen fiilis että nyt on pelit laukkaa kunnolla, fiilis hyytyy 1-4 minuutin kohdalla ja erän lopussa meno on aika ponnetonta. Kun välitys on kohdallaan niin moottori pysyy viileänä ja ajotuntumassa ei juurikaan tule muutoksia erän aikana.

Muistakaa laittaa puhallin tai aukkoja koriin, puhallin saa mielellään olla tehokas eikä liukulaakeroitu tuhisija.

Nämä on niitä asioita, auton säätöjen lisäksi, joilla on paljon suurempi merkitys kun sillä, onko auto 1474g vai 1598g painava.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 31.08.23 - klo: 17.49
Oho, tuli pieni kirjoitus virhe, eli 1489g  :grin: Ei sentään kahden kilon siikaa..
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Petri_S - 02.09.23 - klo: 16.57
S2-10 luokka kiinnostaisi kovasti kun se sopisi paremmin aloittelijalle. Voisiko joku asiaa tunteva kertoa onko HW Quickrun 10BL60a nopari sallittu S2-10 luokassa vai ei? Olen ymmärtänyt että ajoituksen säätö 13.5t moottorissa on sallittu niin ei ilmeisesti haittaa vaikka tuossa noparissa ei kai varsinaisesti olekaan vilkkuvaa lediä nolla ajoituksen merkkinä? Ajoituksen toki saa säädettyä nollaan mikäli se luokkaan vaaditaan. Tuo mainittu nopari on minulla jäänyt miltei käyttämättä ja voisin toiseen tuuppikrossiin hankkia sen kaveriksi 13.5t moottorin jos se kävisi S2-10 luokkaan.

Olen ymmärtänyt että moottoriksi käy kaikki nämä alla olevalla EFRA:n listalta löytyvät 13.5t moottorit myös säädettävällä päädyllä? Vai pitääkö olla sekä moottorissa kiinteä ajoitus ja noparissa blinky mode? Onko suosituksia moottoriksi?

https://www.efra.ws/wp-content/uploads/2023/08/2023%20EFRA%20Brushless%20Motors%2013%205T%20Spec%202023%20v4.pdf (https://www.efra.ws/wp-content/uploads/2023/08/2023%20EFRA%20Brushless%20Motors%2013%205T%20Spec%202023%20v4.pdf)

 
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 02.09.23 - klo: 17.34
Noparista ei ole kokemusta joten en osaa sanoa saako sen blinky modeen.

Moottoriksi käy mikä tahansa 13.5 -kilpakäyttöön tehty moottori- kiinteällä tai säädettävällä ennakolla, esimerkiksi Hobbywing Xerun V10 13.5 G4, Muchmore Fleta ZX V2 13.5, Reedy S-Plus 13.5, LRP X22 13.5, Orca 13.5 jne. Kun on ostamassa moottoria niin kannattaa välttää niitä 60-80€ perusmoottoreita, ne on teholtaan miedompia kun edellä mainitut 100-130€ kisamoottorit.


Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 02.09.23 - klo: 17.39
S2-10 luokka kiinnostaisi kovasti kun se sopisi paremmin aloittelijalle. Voisiko joku asiaa tunteva kertoa onko HW Quickrun 10BL60a nopari sallittu S2-10 luokassa vai ei? Olen ymmärtänyt että ajoituksen säätö 13.5t moottorissa on sallittu niin ei ilmeisesti haittaa vaikka tuossa noparissa ei kai varsinaisesti olekaan vilkkuvaa lediä nolla ajoituksen merkkinä? Ajoituksen toki saa säädettyä nollaan mikäli se luokkaan vaaditaan. Tuo mainittu nopari on minulla jäänyt miltei käyttämättä ja voisin toiseen tuuppikrossiin hankkia sen kaveriksi 13.5t moottorin jos se kävisi S2-10 luokkaan.

Olen ymmärtänyt että moottoriksi käy kaikki nämä alla olevalla EFRA:n listalta löytyvät 13.5t moottorit myös säädettävällä päädyllä? Vai pitääkö olla sekä moottorissa kiinteä ajoitus ja noparissa blinky mode? Onko suosituksia moottoriksi?

https://www.efra.ws/wp-content/uploads/2023/08/2023%20EFRA%20Brushless%20Motors%2013%205T%20Spec%202023%20v4.pdf (https://www.efra.ws/wp-content/uploads/2023/08/2023%20EFRA%20Brushless%20Motors%2013%205T%20Spec%202023%20v4.pdf)

 

Saa, noparista saa boostit, turbot tms säädettyä pois, eli kovaa ajoa vaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 15.09.23 - klo: 09.24
Kesän ja syksyn aikana on testattu kaikenlaista, eri moottoreita, nopareita, auton painoa, pyörivän massan vähentämistä jne.

Moottorista on jo ollut puhetta että kisamoottori on oikea valinta jos haluaa autolle kulkua joten tästä ei sen enempää.

Varikolla kuiskitaan että stanusta on tulossa varustekilpailu luokka, varmaan tulee mutta onko kaikista sijoitetuista euroista hyötyä radalla?

Auton paino on puhuttanut, testattu keskitason ja kärkitason kuljettajalla ettei ole juurikaan vaikutusta onko auto 30-40g painavampi vai ei. Samoja läppiaikoja ja samoja tuloksia tulee molemmilla kuskeilla auton painosta riippumatta.

Slipper eliminaattorilla saa sen 25-30g pyörivää massaa pois voimansiirrosta. Vaikutus turffilla on sen verran pieni ettei kumpikaan kuski huomannut juurikaan muutosta kiihtyvyyteen tai auton käytökseen. Kierrosajoissa ja tuloksessa ei eroja.

Moottorin ennakot ja välitykset. Toisessa autossa kiinteä ennakko ja toisessa säädettävä, moottorit on muuten samat. Moottorin lämmöt määrittelee välitykset ja ennakot joten siinäkään ei ole juurikaan eroja.

Molemmat autot on 95% identtisiä ja on aivan sama kumpi meistä ajaa kumman autolla, lopputulos on että nopeampi kuski paukuttaa kaikesta huolimatta 2 kierrosta kovemman tuloksen vaikka mitä tekisi.

Loppullinen tuomio on stokki autoista se että voi toki lähteä varustekierteeseen, mutta kuinka moni kuski todellisuudessa siitä hyötyy muuten kun psykologisesti? Auto paketista kasaan, kisamoottori kiinni, nopari blinkylle, välitykset kohdalleen, auto säätöihin ja ajamaan. Tosiasia on se, että myös tässä luokassa suurimmat erot tulee kuljettajan taidoista, ei siitä kenellä on kivemman väriset ruuvit ja gramman kevyempi auto.

Rohkeasti mukaan stokki kisatouhuun, ajamalla ne tulokset ajetaan eikä sillä että on kaikki hifistelypalikat autossa kiinni. Ajamisessa tasaisuus on valttia tässäkin luokassa, yksi kaato erän aikana ja sillä ei ole lopputuloksessa merkitystä miten nopea olet ollut yhdellä tai kahdella kierroksella.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 15.09.23 - klo: 10.34
Ensi kesän maastosarjassa S2-10 sekä V2-10 ajetaan yhdistettynä luokkana, lopputuloksiin poimitaan kunkin luokan parhaimmisto sitten erikseen. Tuossa on hyvä verrata omaa vauhtiaan 30v vanhaan kalustoon.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: mts80 - 21.09.23 - klo: 20.39
Nyt olisi auto kasattu, ja ensitestien jälkeen ongelmaksi nousi kohtuullisen kova moottorijarru. Noparista säädetty dragbrake nollille, pinjonin/spurrin välys kunnossa, mutta liukkaalla betonilla perä karkaa suoran päässä kun kaasun nostaa.
Turffillla tätä vaivaa tuskin on.
Koneena on hw 13.5t g4 joka tuntuu huomattavasti "kireämmältä" kuin justock jonka kanssa kyseistä ongelmaa ei ollut.
Lähinnä kiinnostaa onko tämä tiheämpilankaisen koneen ominaisuus?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 21.09.23 - klo: 21.13
Moottorijarru on suhteessa kovempi stokkikoneissa, koska roottori on aikalailla vahvempi ja isompi kuin virikoneissa.

Kannattaa laittaa säätimestä coastia, jos on HW säädin, nyt en muista miten se meni Reedyn säätimessä koska en sitä käytä itse, mutta säädät tavallaan "rullausta" neutraalilla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: mts80 - 22.09.23 - klo: 07.44
Moottorijarru on suhteessa kovempi stokkikoneissa, koska roottori on aikalailla vahvempi ja isompi kuin virikoneissa.

Kannattaa laittaa säätimestä coastia, jos on HW säädin, nyt en muista miten se meni Reedyn säätimessä koska en sitä käytä itse, mutta säädät tavallaan "rullausta" neutraalilla.

Justockissa tuota coast ominaisuutta ei taida olla. Noparia ostaessa puntaroin justockin ja xr10 stockspecin kanssa, ja tottakai päädyin halvempaan....buy cheap buy twice :grin:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 22.09.23 - klo: 10.46
Eikö stokkikoneiden kanssa kuitenkin käytetä aika paljon kovempia välityksiä, mikä vastaavasti vähentää jarrutehoa? Ei välttämättä tarpeeksi, mutta siihen suuntaan isompi pinioni tilannetta muuttaa. Jos välitystä ei ole vielä haettu kohdilleen, tämä kantsii huomioida.

Anti-squatin vähentämisen pitäisi ymmärtääkseni myös auttaa siihen, että vauhdin hidastuessa pito ei lähde takapäästä niin äkkiväkkiä. 
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: mts80 - 22.09.23 - klo: 11.38
Eikö stokkikoneiden kanssa kuitenkin käytetä aika paljon kovempia välityksiä, mikä vastaavasti vähentää jarrutehoa? Ei välttämättä tarpeeksi, mutta siihen suuntaan isompi pinioni tilannetta muuttaa. Jos välitystä ei ole vielä haettu kohdilleen, tämä kantsii huomioida.

Anti-squatin vähentämisen pitäisi ymmärtääkseni myös auttaa siihen, että vauhdin hidastuessa pito ei lähde takapäästä niin äkkiväkkiä.

30/72 on välitys, pitää ajan kanssa tutustua säätöihin, nyt oli tosiaan vain pintaraapaisu. vetareista kun konetta pyörittää niin huomaa miten valtava ero on 7.0t->13.5t koneissa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 22.09.23 - klo: 15.49
Kilpakäyttöön tehdyssä stokkikoneessa on vahva roottori ja se itsestään jarruttaa kun päästää kaasun, turffilla sitä ei juuri muuten huomaa kun hypyissä, tarjoaa keulaa alas herkemmin kun 6.5 moottorilla. 30/72 välitykset on aika ok sisäradoille, hammas-pari suuntaan tai toiseen ei juurikaan muuta voimakkaan roottorin jarruttavaa vaikutusta.

Roottorin voimakkuutta kuvaa se että puhallinta voi olla turha laittaa moottorin ja akun väliin, kokeiltu on ja puhaltimen teho puolittuu moottorin vieressä. Ja mikä vaikutus puhaltimen magneetilla on roottorin pyörimiseen? Pitäisi päästä testerillä testaamaan. Assossa suosittelen puhaltimen laittoa moottorin päätyyn tai 6.4:ssa viistolla kiinnityksellä, #2 pala slipperin kanssa ja #1 pala eliminatorin kanssa, #1 palalla puhallinen tulee hivenen lähemmäksi moottoria.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 01.10.23 - klo: 14.05
Eka kisa ajettu eikä moottorien osalta tullut yllätyksiä ylivoimaisuuden osalta, vaikka jollain taisi noparissa olla turbo/boost käytössä. Ainakin neljä eri moottoria oli kisassa, HW G4, Trinity, Muchmore V2 ja mattopuolelta poimittu Justock jolla kuitattiin esimerkillisen puhtaalla ajolla kakkospaikka vaikka tehoissa antoi tasoitusta. Stanuja oli yhden erän verran joka oli positiivinen yllätys, toivottavasti saadaan seuraavaan kisaan lisää kuskeja kun nyt on todettu että millä tahansa 13.5 moottorilla pärjää kisoissa.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 01.10.23 - klo: 16.39
Erittäin positiivinen kokemus oli stanu krossi! Elämäni toisen kerran ajoin krossia ja eka kisakin vielä ja jäi hyvä maku kyllä. Itse ajoin ORCA Blitreme2 13.5t koneella ja se toimi kyllä hienosti.

Jaa,oliko siellä jollain turboa/boostia käytössä? Eikös nämä voisi poistaa vaikka pienellä tsekkauksella,kun eihän tämä sovi tähän hommaan.

Terv. Salmela, oranssi Yokomo
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 01.10.23 - klo: 17.58
Yhdessä erässä pääsuoralla huomasin yllättävän ripeää kiihtymistä, kun otin varikolla puheeksi niin muutkin oli huomannut sen. Katsotaan mitä järjestäjä keksii seuraavaan kisaan.

Hauskaa oli, lähinnä niillä jotka seurasin mun räpiköintiä kun pää kertoo yhtä ja kädet tekee toista, lopputulos oli armotonta räpeltämistä. Se oli sellainen päivä, aamulla kävin ajamassa eilisen harmituksen pois ja seuraavaa kisaa odotellaan.

T: Ari, se poukkoileva banaani :grin:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 01.10.23 - klo: 18.10
No kenen auto se oli? Itse en kerennyt seuraamaan kun keskityin ajoon
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 01.10.23 - klo: 18.16
Sitä en ehtinyt rekisteröimään kun ajettiin samassa nipussa 3-4 auton sumassa pääsuoralla, tuli vasta myöhemmin mieleen pöydässä kyseinen episodi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: AlReim - 01.10.23 - klo: 18.17
Tosiaan auton väri oli sininen, olin pääsuoran loppu päässä kyseisen auton edellä. Itsellä täydet vauhdit mitä sillä pääsi ja sininen auto tuli sieltä "lentämällä" viereen. En tiedä kenen auto oli. Mutta jatkossa vois joku katsoa että on blinky mode kaikilla päällä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 01.10.23 - klo: 18.20
No just, tommoinen pitää kitkeä pois sieltä seuraavassa Forssissa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 01.10.23 - klo: 20.24
Oli kyllä pirun hauskaa kisailla, oma ajaminen meni yliyrittämisen puolelle, joka ei itseä yllättänyt.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Asko - 03.10.23 - klo: 06.18
Nyt osui maalin väri oikeaan, niin oli pakko ihan rekisteröityä kommentoimaan. Tuolla erässä ajoi mun huomioiden mukaan vaan kaksi sinistä autoa,
joista mulla toinen tummemman sininen(streamistähän sen vois tarkistaa). Mulla ei ole ainakaan mitään houkutusta ajaa turboilla/boosteilla, päinvastoin.
Mä tarkistin moneen kertaan, että varmasti on nollat asetuksissa, nopari vilkkuu ja auto toivotun painoinen. Sehän tossa stokissa oli just se tarkoitus.
Ainoa ero mitä keksin oli se, että omassa autossa oli iso pinjoni(33) sillä mä sain suoran loppuun mennessä kovan vauhdin, mutta mutkissa se oli kyllä auttamatta liian iso.
Toi xr10 jättää kyllä nopeimmat kierrokset moottorista muistiin jos tässä täytyy jotain vielä todistella.
Se mitä tohon vilkutuksen tarkastukseen tulee, niin se ei olis kyllä iso vaiva vilkaista vaikka siinä ennen erän alkua, jäis ainakin turha spekulointi pois varikolta. Taitaa olla muutenkin melkein kaikilla läpinäkyvä "lasi" korissa, eli sen kurkkauksen vois tehdä vaikka kori olisi kiinni. Mä en ainakaan suutu vaikka joku haluaisi tulla erän jälkeenkin kurkkaamaan mun noparin, jos on herännyt epäilys erän aikana.

Toi oli kyllä hauska profiili ajaa ja ihan mahtavaa että saatiin täysi erällinen kuskeja. Oli hyvä meininki kiitos siitä järjestäjille ja muille kuskeille.
Ainoa asia mitä muuttaisin noihin lähtöihin jos kantautuu idea päättäjille:
Voisko scn ja stokin vaihtaa toisinpäin?
Täyden nelkkuerän jälkeen oli korrikuskeilla 10 nostajaa neljälle(vai viidelle) autolle. Vastaavasti täys erällinen stokki kuskeja neljälle RTR-kuskille.
Tavote on tietysti pysyä 5min pystyssä, mutta se on ainakin mulla mahdottomuus.

Toivottavasti saadaan seuraavaan kisaan yhtä paljon tai vielä enemmän kuskeja mukaan.

Asko, pitkää viestiä pahoitteleva tummansininen Xray
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 03.10.23 - klo: 10.18
On ollut jo puhetta, että järjestystä tullaan viilaamaan, sekä Stock luokan "katsastus", eli tsekataan blinkyt, jossain kohtaa tai randomilla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 17.10.23 - klo: 19.10
Tulevaan FORS II kisaan on jo 12 stanua ilmoittautunut, aivan mahtavaa!!

Jos joku miettii osallistumista kilpailuun, noparin saat blinkylle mutta ei ole 13.5 moottoria niin, meillä on ylimääräinen kilpamoottori joka voidaan lainata kisaan. Pakettiin kuuluu johtojen juottaminen moottoriin ja oikeat välitykset Asso B6.x, tai XB2 jos sulla on 72 tai 75 spurri.

yyvee tai reimaar ät gmail.com
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 17.10.23 - klo: 20.33
Kuuleman mukaan, siellä olisi vielä muutama tulossa ajamaan stokkia, eli saadaan hyvät kisat aikaan!
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Vesa - 17.10.23 - klo: 21.50
Hieno kuulla! Ensi kesänä sitten kaikki mukaan maastosarjaan myös ajamaan S2-10!
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 25.10.23 - klo: 18.47
Tulevaan FORS II kisaan on jo 12 stanua ilmoittautunut, aivan mahtavaa!!

Jos joku miettii osallistumista kilpailuun, noparin saat blinkylle mutta ei ole 13.5 moottoria niin, meillä on ylimääräinen kilpamoottori joka voidaan lainata kisaan. Pakettiin kuuluu johtojen juottaminen moottoriin ja oikeat välitykset Asso B6.x, tai XB2 jos sulla on 72 tai 75 spurri.

yyvee tai reimaar ät gmail.com

Tämä tarjous on vielä voimassa sillä erolla että moottoreita on kaksi vapaana. Menestyminen ei ainakaan ole koneesta kiinni, kuten ensimmäinen kisa osoitti meidän tiimin osaavamman kuljettajan toimesta. Voidaan myös auttaa Asson sekä HW noparin säätämisen kanssa jos on tarvetta.

Kyllä nyt on pieni kynnys lähteä mukaan kisaamaan stanuluokkaan :smiley:

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 28.10.23 - klo: 20.36
Toinen FORS kisa takana ja oli taas mahtava päivä vaikka oma päivä oli enemmän ja vähemmän värkikäs, vasta vikassa finaalissa alkoi ajo jollain tavalla sujua. Jokainen ajaa kisaa tosissaan ja kolahteluja sattuu mutta fiilis pysyi niistä huolimatta rentona, tätä kuvaa hyvin pienet kevennykset korokkeella ennen vikan finaalin lähtöä :grin:

Moottoreina oli useita eri merkkejä ja nopealla profiililla vauhdit hyvinkin tasaisia, suurimmat erot lienee välityksissä ja moottoreiden luonteessa. Yksikään moottori ei noussut kulkunsa puolesta ylitse muiden, toisella kulki paremmin pääsuoralla kun toisella oli parempi vääntö ja kiihtyvyys syheröllä.

Lisää on luvassa 18.11 tulevassa FORS III:ssa ja sama tarjous voimassa moottorin osalta, yksi Muchmore 13.5 on pakissa vapaana lainaksi jos haluaa kokeilla stanukrossia.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: HaJa - 29.10.23 - klo: 08.14
Moi!

Näin sivusta seuranneena(poika ajoi) , niin voisihan sitä jopa itse lähteä seuraavaan kisaan kokeilemaan...

Jos vaan saa tuon auton(Asso B6) kasattua (moottori ja 30 pinioni puuttuu)

T:Janne
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Asko - 29.10.23 - klo: 13.25
Kiitokset kaikille munkin puolesta. Oli kyllä hauskaa taas kerran. Profiili oli sopivan haastava ja kuskit nopeita. Toivottavasti saadaan seuraavaan kisaan vielä muutama kuski lisää. Toi 11sta auton finaali oli omille taidoille vähän liian ruuhkainen, mutta omaa syytä se lopulta on kun ei pysy auto oikeinpäin.

Ps. pistä Janne auto nippuun ja nimi listalle
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 29.10.23 - klo: 15.40
Oli kyllä eilen taas hauskaa! Vauhdit sopivia ja hyvää vääntöä! Eli Janne auto kasaan ja kisoihin!

Mietin tässä, että pitää laittaa nelkkuun 10.5 kone kiinni ja testata koska jos tää on näin kivaa, niin on se nelkku stokki myös oltava!   :grin:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 29.10.23 - klo: 17.54
Kun vuosien tauon jälkeen palasin ratin taakse niin laitoin nelkkuun 9.5T moottorin kiinni ja aika maltilliset säädöt nopariin. Oli aivan älyttömän hauska ajaa kun sai syöttää oikein kunnolla eikä tarvinnut pelätä tehoja, yhtä hauskaa kun stanutuupilla.

Seuraavaan kisaan pitää jättää ne säätöräpellykset kokonaan pois ja luottaa siihen että auto toimii, eikä heti säikähdä uuden profiilin liukkautta ja outoutta. Kahden ekan kisan perusteella myös opittiin ettei toimivaan konseptiin tehdä mitään viime hetken kokeiluja ja muutoksia ennen kisapäivää. On tämä ikuista opettelua, iän tuomia etuja on että osaan unohtaa kaiken edellisen ja ensi kisassa on jälleen radalla poukkoileva banaani. Toivottavasti ei... :grin:



Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 30.10.23 - klo: 12.36
Oli kivaa taas jälleen kerran! Kiitokset kuskeille!

11 stockia lauteilla ehkä vähän liikaa,menee äkkiä melko sekavaksi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 30.10.23 - klo: 15.43
Jep, 11 on finaalissa aika paljon, mutta kovastihan näyttää, että ens kisaan saadaan 2 erää, koska nyt jo 9 ilmoittautunutta.  :cool: Ja muutama nimi omaan muistiin uusia, tai ei ollut viimeksi listoilla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 30.10.23 - klo: 16.30
Mää kans, nyt on jo 10 kuskia mukana :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 30.10.23 - klo: 20.29
Tilanne elää, MUTTA eniten ilmoja tällä hetkellä Stokki Buggyssä. Erikoista, mutta ainakin mua toi luokka himottaa ja oli pakko ilmoittautua.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 31.10.23 - klo: 09.29
Se on hienoa nähdä että stokkiluokka alkaa kiinnostamaan.

Jos katsotaan vaikka viime kisan vikan finaalin tuloksia ja korokkeelta kärjen taistelua kuunnelleena niin kärkipaikka vaihtui usean kerran ja taistelu oli kovaa, kyllä siellä keskivauhdissakin oli hyviä kisahetkiä niin kauan kunnes sortui omaan virheeseen.

Monen stokkikuskin kanssa juttelin ja usealta tuli vastaus että hauskaa taistella sijoituksista kun autojen kulku on hyvinkin tasaista, stokissa auton säädöt ja ajotaidot on tärkeämmässä roolissa kun tehot on rajalliset.

Moottoreista sen verran että jos koneessa on säädettävä ennakko niin maksimi ennakot ei automaattisesti, jos koskaan tuo sitä parasta tehoa-vauhtia-tulosta. Ennakon lisääminen vähentää alavääntöä ja suurempi ennakko lisää moottorin lämpöjä jos samalla ei muuteta välitystä tiheämmäksi, eli 1-3 hammasta pienempi pinjoni. Suurilla ennakoilla ja pienellä pinjonilla moottori on kuin kuminauha joka ei välttämättä ole se paras yhtälö pitävällä ja teknisellä radalla.

Sähkömoottorin tehokäyrä on laskeva. Kuvitellaan että 20 asteen ennakolla tehokäyrän viiva on jyrkkä alamäki, vääntöä on alhaalla mutta yläkierroksilla kone on ponneton ja maksimikierrokset on matalat. Kun lisätään ennakko 60 asteeseen niin alamäki muuttuu loivemmaksi, alavääntö vähenee mutta moottorin huippukierrokset kasvaa. Tässä kohtaa joutuu muuttamaan välitystä tiheämmäksi että saa moottorin lämmöt pysymään kurissa.

Myös moottorit on erilaisia ja optimi ennakot vaihtelee suuresti, tähänkään ei ole yhtä oikeaa vastausta paljonko laitetaan ennakkoa koska sen lisäämiseen vaikuttaa moni asia moottorin sisällä. Meillä on 3kpl Muchmore Fleta ZX V2 moottoreita jotka on luonteeltaan ja magnettisuudetaan hyvinkin erilaiset kun käytetään samaa ennakkoa. Vaikka nämä ovat kilpamoottoreita ja pitäisi olla samanlaisia niin eivät ole, myöskään optimaalinen ennakko/välitys/lämmöt ei mene yksi-yhteen vaan tässäkin kukin moottori on yksilö. Esimerkiksi kaksi kiinteä päätyistä 30 asteen ennakolla olevaa moottoria, toisessa on käytettävä 1 piikkiä pienempää pinjonia että saa lämmöt pysymään samana.

Seuratkaa moottorin lämpöjä. Jos käy kuumana niin lyhentäkää välitystä tai/ja säätäkää ennakkoa. Tämä lienee se helpoin tapa saada moottorista paras suorituskyky ulos, moottoritesterillä saisi ajettua ennakot optimi alueelle suhteessa virrankulutukseen mutta sellaista ei jokaisella ole käytössä. Yleensä hyötysuhteelta toimivin ennakko löytyy 35-45 asteen väliltä, 40 astetta on aika hyvä kompromissi ja siihen hakee välityksen kohdalleen. Suuremmat ennakot ei välttämättä tee muuta kun lisää virrankulutusta joka näkyy moottorin turhana kuumenemisena.

Lopuksi.

Ei mopolla moottoritielle.

On hyväksyttävä että moottorin tehot on rajalliset, eikä sillä nopeimmalla kuskilla välttämättä ole tehokkain moottori, tai hitaimmalla tehottomin moottori.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 31.10.23 - klo: 10.49
No jep,

Ja viime kisoissa juurikin kokeilin, iskeä ennakkoa enemmän, ehkä pääsuoran lopulla vähän saattoi vaikuttaa, mutta suurin haitta oli, että kone meinasi palaa  :grin:

Siistiä edelleen, että vaikka monenlaista moottoria on ja jotkut spekuloivat, että osa moottorista menisi lujempaa tms, niin kyllähän sen näki, että auton säädöt ja ajotaidot hommat taas ratkaisi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 31.10.23 - klo: 11.24
Juuri noin.

Mä ajoin kisan 40 ennakolla ja sunnuntaina kun vaihdoin toisen moottorin niin ennakko näytti olevan 45 astetta, sitä  ennakon lisäämistä on liikkeellä vaikka kaikki edellämainitut asiat oli jo tiedossa :grin:

Lopetin itseni kusettaminen ennakoiden säätämisen osalta, vaihdoin moottorin missä on kiinteä pääty ja ennakko 30 astetta. Auton säädötkin löytyi aika hyvin kohdalleen kun ne teki mestarin ohjeiden mukaan, loppu onkin omissa käsissä eli edelleen ollaan oman vauhdin osalta epätoivon partaalla :grin:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 09.11.23 - klo: 20.28
Muutama kuski jos vielä saadaan listoille niin seuraavassa kisassa on yli 20 stokkia :grin:




Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 13.11.23 - klo: 10.39
20 kuskia seuraavaan FORSssiin stock luokkaan tuli täyteen juuri  :cool:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Deeppi - 14.11.23 - klo: 19.06
Hyvä on noste luokassa. Forssiin ei kerkeä tällä kertaa mutta seuraavaan sitten.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 15.11.23 - klo: 06.07
Noste on yllättänyt positiivisesti. Keväällä kun ruuvattiin 13.5 moottorit autoihin ja alettiin puhumaan stokkiluokasta niin meitä pidettiin kylähulluina, oikeassa olivat, mutta sillä ei ole mitään tekemistä stokkiluokan kanssa... :grin:

Varovainen ajatus oli että saisi johonkin kisaan niin paljon kuskeja että saisi oman erän, nyt alkaa näyttää siltä että olisi tulossa kolme erää stokkeja jos saadaan vielä muutama kuski mukaan tulevaan kisaan. Suosio on ollut positiivinen yllätys, kun S2-10 noste on noinkin kova niin mielenkiinnolla odotellaan miten lähtee S4-10 kasvuun talven aikana.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 19.11.23 - klo: 16.19
Linkissä "jyrkin" ohjeistusta stokkiluokan akkujen ylläpidosta, herättääkö ajatuksia? https://www.youtube.com/watch?v=axkLlGD0I10 (https://www.youtube.com/watch?v=axkLlGD0I10)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 19.11.23 - klo: 23.12
Onko akulla edes oikeasti isoa merkitystä stokkiluokassa nykyään? Jotain perusteluita olisi myös hyvä kuulla noihin videon heittoihin. Miksi LiPo akkua pitäisi purkaa ennen latausta ja mitä hyötyä on yli 1C latauksesta? Muistaakseni joskus kilpailukutsuissa on myös rajoitettu latausvirtaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 19.11.23 - klo: 23.49
Ensi kesän maastosarjassa S2-10 sekä V2-10 ajetaan yhdistettynä luokkana, lopputuloksiin poimitaan kunkin luokan parhaimmisto sitten erikseen. Tuossa on hyvä verrata omaa vauhtiaan 30v vanhaan kalustoon.
Tämä on hyvä muutos. Ajoin syksyn S2-10 FORS-kisat vintage autolla, ja paljon mielekkäämpiä ja haastavampia ajaa tuollaiset "isot" täydet erät kuin mitä 3 auton V2-kruisailut ovat Maastosarjassa olleet. Nyt viimeisessä kisassa C-finaalissa oli useampikin auto samalla kierroksella, pientä skabaamistakin oli vintage-auton kanssa. Toivottavasti tämä stokkiboomi näkyy myös kesän Maastosarjassa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 20.11.23 - klo: 11.17
Stock luokat ei ole meillä uusi ilmiö lipojen aikakautena, mattoluokkia on ajettu vuosi stock moottoreilla. Miten toimitaan mattopuolella akkujen lataamisten ja purkamisten osalta? Onko havaittu akun suorituskyvyssä eroja erän aikana?

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: pintakaasu - 20.11.23 - klo: 12.45
Varmaankin jotta akusta saa parhaan tehon irti, akku kannattaa purkaa jokaisen erän jälkeen esim. 40 A purkuvirralla ja sitten vasta ladata. Tämä auttaa akkua ottamaan maksimimäärän kapasiteetia sisäänsä. En tiedä tarkalleen miten tämä tapahtuma toimii sähkökemiallisella tasolla, mutta se voi auttaa saamaan akusta parhaan tehon irti.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 20.11.23 - klo: 14.01
Meillä on vanhat akut käytössä ja akut kyykkää selkeästi ennen erän loppua kun moottorista otetaan paras hyötysuhde irti ennekoiden ja välitysten kanssa, silloin moottorin nimelliskulutus testerissä asettuu sinne 5-5.5A haarukkaan. Miedommilla virrankulutuksilla akkujen kyykkäämistä ei samalla tavalla huomaa. Tämän ongelman kanssa on ihmetelty pitkän aikaa kunnes aloin keräämään tietoa sieltä-täältä, suuntaviivat oli purkamisen suuntaan ja monet varikolla sanoi että turhaa puuhaa ja purkaminen on rahamiesten hommaa ja akut menee siitä rikki nopeasti. Aika näyttää onko varikon kokemusasiantuntijat oikeassa vai ei, mutta seuraavia huomioita on tehty.

Meillä on paljon ajetut laadukkaat pari vuotta vanhat akut käytössä joilla on ajettu pelkkää viriä. Stockia kun alettiin ajamaan niin kiinnitettiin huomiota ettei montaa lämppäriä pysty ajamaan jos aikoo ajaa 5min niin ettei tule akuissa selkeää notkahdusta viimeisten kierrosten aikana. Uusien akkujen osto alkoi pyörimään mielessä kunnes alettiin miettimään miksi 4200 akut kyykähtää noin 1800-2000mAh kohdalla, vaikka kapasiteettiä piäisi vielä olla vaikka kuinka paljon. Tämän näki selkeästi parissa kisassa kun meno alkoi olla varsin verkkaista viimeisillä kierroksilla.

Alettiin kiinnittämään huomiota erän jälkeiseen akkujen jännitteeseen sekä kulutetun virran määrään. Käytännössä erän jälkeen akun varaustila on sama kun storagessa, mitä sitten yhdistää näitä kahta asiaa ja mitä tapahtuu akun kapsiteetin kanssa?

Kun akkua kuormitetaan toistuvasti samaan pisteeseen, sekä säilytetään samassa jännitteessä/kapasiteetissa, akku alkaa oppimaan ettei mun tarvii tehdä enempää duunia vaan mä väsähdän aina samassa kohdassa. Tämä näkyy ajossa akkujen kyykkäämisenä erän aikana, tai välittömästi erän jälkeen jos ajaa yli 5min treenejä.

Maailmalla stock luokissa puretaan isoilla virroilla akut aina ennen latausta 3.3v kennojännitteeseen ja sitten akut täyteen vaihtelevilla virroilla virralla riippuen siitä kenellä on mikäkin näkemys. Aloin laturilla purkamaan akkuja 2A virralla 3.3v kennojännitteeseen ja kirjasin ylös purkuvaiheen ja latauksen kapasiteetit, yksikään akku ei päässyt lähelle nimelliskapasiteettiä vaan kaikki jäivät alle 4000mAh ekan purun ja latauksen jälkeen. Parin purkamisen ja lataamisen jälkeen kaikkiin akkuihin alkoi menemään lähelle nimellisvirtaa oleva kapasiteetti. Ensimmäinen testi radalla kertoi että akkujen kyykkääminen väheni selkeästi erän aikana.

Tässä vaiheessa otettiin käyttöön erillinen purkulaite ja akun purkamiset tehty 20A virralla heti ajon jälkeen, tai storagesta purkuun ja akku täyteen. 20A purkuvirtaan päädyttiin sen perusteella että purkuvurta on samaa luokkaa mitä tapahtuu 5min erän aikana, eli noin 2000mah viidessä minuutissa. Jatkossa purkuvirta asetetaan Maastosarjan sääntöjen mukaiseksi, ainakin kisoissa. Latausvirta meillä on ollut jo vuosia 1.5-2C joka tarkoittaa meidän akuilla 6-7.5A latausvirtaa.

Maastosarjan säännöissä on max purkuvirta 10A ja max latausvirta 10A, akun lämmittimet on kielletty, kuten on monessa sarjassa ympäri maailman. Yksi syy koviin purku/latausvirtoihin on se että niillä saadaan akku lämpimäksi ennen erää, lämmin akku luovuttaa virtaa paremmin kun kylmä akku ja tehoa on enemmän käytössä. Ulkomailla kierretään akkujen lämmitys sääntöä pitämällä akkuja latauksen jälkeen taskussa tms lämpimässä paikassa ja akku autoon kiinni vasta ennen erää. Ei olla koettu että akkujen lämmitykseen olisi tarvetta, ainakaan lämpimässä sisätilassa.

Sellainenkin huomio tuli tehtyä että aikaisemmin viikon tauon jälkeen storagesta täyteen ladattu akku on aika vaisu ajettava ekalla ajokerralla, toisen latauksen jälkeen kulkua on ihan eri tavalla. Nyt kun akku ensin puretaan storagesta 3.3v/kenno ja ladataan täyteen niin akku on paremmin hereillä heti ekasta akullisesta lähtien. Myös kisassa potkua riittää koko erän ajaksi ja pystyy hyvin taistelemaan sijoituksesta  koko erän ajan, ilman viimeisillä kierroksilla tapahtuvaa nyykähdystä.

Nämä kirjoitukset on osittain omia päätelmiä muiden puheista, kirjoituksista ja testeistä, sekä omista kokemuksista jotka ei perustu mutuun vaan ajamalla testattuihin asioihin. Akkujen purkua ollaan tehty jo jonkin aikaa mutta viime aikoina se on tullut näkyväksi ja herättänyt varikolla kysymyksiä, siksi tein yhteenvedon mitä ollaan havaittu ja opittu omista sekä muiden kokemuksista. Vastaavia asioita löytyy monelta ulkomaan foorumeilta ja kannattaa lukea myös niitä keskusteluja, myös youtubessa on joitain selostuksia akkujen purusta/latauksesta.

Tekstissä voi olla asiavirheitä ja sekavuutta kun välillä kirjoitellut muun tekemisen ohella.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 20.11.23 - klo: 16.36
Noste on yllättänyt positiivisesti. Keväällä kun ruuvattiin 13.5 moottorit autoihin ja alettiin puhumaan stokkiluokasta niin meitä pidettiin kylähulluina, oikeassa olivat, mutta sillä ei ole mitään tekemistä stokkiluokan kanssa... :grin:

Varovainen ajatus oli että saisi johonkin kisaan niin paljon kuskeja että saisi oman erän, nyt alkaa näyttää siltä että olisi tulossa kolme erää stokkeja jos saadaan vielä muutama kuski mukaan tulevaan kisaan. Suosio on ollut positiivinen yllätys, kun S2-10 noste on noinkin kova niin mielenkiinnolla odotellaan miten lähtee S4-10 kasvuun talven aikana.
Tikkurilan aikana ajettiin stockiluokkaa ja oli helkkarin hauskaa.
Silloin oli käytössä 17.5 kone koska se oli turistin/ vtr luokan valittu moottori ja oli helposti saatavilla..
Jerzi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: KanKo - 10.01.24 - klo: 12.18
Ei näytä ”noste” riittävän Äänekoskelle saakka.
Vasta yksi ilmo kehissä Äkpan Winteriin, sekin paikallinen kuski.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 10.01.24 - klo: 22.47
Täytyy sanoa, että pirun siistiä, että stock luokka on Äänekoskella mukana, itselle kyseinen viikonloppu ei vaan onnistu tulla kisaamaan, muuten olisi ilmo jo listoilla. Toivottavasti kisaan muutenkin tulisi lisää porukkaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Jd41side - 11.01.24 - klo: 22.42
Joo valitettavasti mulla sama Äänekosken suhteen että sattui "väärälle" viikonlopulle.

Tosi kiva että saadaan WJ:seen Stokki luokka lisäluokaksi.

Uskon että sen pitäminen WJ:ssä kantaa hedelmää pitkässä juoksussa!
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 14.01.24 - klo: 18.25
FORS kisatauon aikana testailtiin eri akkuja ja pohdittiin minkä kokoiset akut kannattaa seuraavaksi ostaa, pienellä kapasiteetilla kevyet vai suurella kapasiteetilla painavat. Kokemusta oli jo 4200mah kokoluokan akuista joten testi verroksiksi laitettiin muutaman vuoden kaapissa seissyt LRP Stock Spec 5800 akku joka oli 40g painavampi kun pienemmät 4200 akut jotka oli käytössä.

Vakio kuntoisesta B6.4 kun otti lisäpainot pois niin auton paino 5800 akulla oli juuri kisalaillinen, 4200 akulla käytettiin 40g painolevyä että kokonaispaino pysyi samana. Niin siinä vaan kävi että 5800 akku jaksaa paljon paremmin ja tasaisemmin kisaerän aikana kun pienempi akku, treeneissä 5800 akulla pystyi ajamaan pidempiä vetoja kun sai ajovireen päälle. Myös isomman akun jännite pysyy korkeampana erän aikana kun pienemmällä akulla, tämän johdosta ei tule sitä tunnetta että nyt alkoi meno hyytymään.

Akkumerkkejä arvottiin hetken aikaa ja saatavuuden sekä hinnan osalta päädyttiin Hobbyfactoryn edustamiin Absima 5800 akkuihin. Näillä akuilla on nyt ajettu useat treenit ja yhdet kisat kahdella autolla, akkuja on jatkuvasti purettu/ladattu aiemmin kerrotulla tavalla ja toimii loistavasti. HV jännitteeseen ladattu akku antaa heti alusta asti tasaisesti virtaa ulos ja kisaerän/treenin pystyy ajamaan täyspainoisesti koska akku pysyy lähes muuttumattomana erän ajan. Näiden kokemusten perusteella olemme hyvinkin tyytyväisiä Absiman akkuihin, kymmenet/sadat latauskerrat tulee aikanaan kertomaan miten kestää käyttöä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Jämsä - 14.01.24 - klo: 20.52
Hauska huomata, että kesän lämmittelyn ja syksyn FORS-kisaamisen aikana krossin vakioluokka on lähtenyt kivaan nousuun osallistujamäärässä. Katselin videoita tänään ja näyttää vauhdit sopivan hyvin ajotaitoihin. Arvostan Koheltajan hyvää teknistä neuvontaa ja testitoimintaa sekä tiedon jakamista tässä topikissa. Tämä auttaa madaltamaan kynnystä alkaa harrastaa tätä luokkaa. Itsellekin oli mielenkiintoista lukea nämä viimeisimmät akkutestit ja kommentit.


t. Kai
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 15.01.24 - klo: 06.17
Kiitos, olen sitä mieltä että jaettu tieto on paras tieto.

Helpottaa harrastamista jos jokaisen ei tarvitse painia samojen asioiden kanssa ja on pienempi kynnys lähteä mukaan luokkaan. On toki olemassa eriäviä mielipiteitä ja näkemyksiä näistä asioista ja niin pitää ollakkin koska ei ole yhtä tapaa tehdä asioita. Meidän näkemykset perustuu testeihin sekä tulkittu vertaistukena maailmalla ajettavien stokkiluokkien kokemuksia ja käytäntöjä.


EDIT: täsmennetty
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 15.01.24 - klo: 11.55
Kiitos Ari ja Aleksi luokan uudelleen nostamisesta ja tiedosta täällä sekä radalla.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Jd41side - 15.01.24 - klo: 17.00
Taitaa olla kyse RTR autoista joilla voi osallistua stanuluokkaan.

Näin juuri. Ensi viikolla lisää infoa aiheeseen.

Kuinka moni on konkreettisesti tulossa kisoihin viivalle S2-10 -luokkaan kesäksi 2023 Maastosarjan kisoihin?

Miksi 1:10 Krossi SM kisat on kesällä kun suurin osa ajajista ajaa talvella?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 23.01.24 - klo: 17.27
Vaikka ei suoranaisesti kuulu tänne mutta huomio SkyRc 200/250 purkulaitteesta kun niitä näyttää olevan muillakin käytössä. Jos laittaa johdot väärinpäin akkuun niin laitteesta palaa 40A lattasulake jonka sijainti on pohjalevyn alla. Irroita kumitassut, avaa 4 ruuvia ja kampea ruuvarilla pohjalevy auki niin pääset käsiksi sulakkeeseen.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 10.03.24 - klo: 16.04
Tällä puolella on ollut hiljaisempaa viime aikoina, sen verran kattavasti on tullut kirjoitettua tänne stokkiluokan "saloista" eikä ole juuri mitään uutta tullut vastaan. Moottorien osalta näyttää Reedy SP5 ja HW G4 olevan suosituimpia moottoreita, joitain muitakin merkkejä on autoissa mutta nuo kaksi on kokemusten perusteella varmoja valintoja. Käytetyin ennakko on edelleen 40 asteen tuntumassa.

FORS 6 ajetaan viikon kuluttua ja taas on tulossa uusi profiili kisoihin, kahden viikon kuluttua ajetaan WJ Hakkilassa joten nyt on tiivistä kisaamista seuraavat pari viikkoa.

Nähdään kisoissa :smiley:

EDIT: Ai niin, nopareista pieni huomio. Mulla oli HW XR10 Pro-Stock Spec nopari, se lilliputin kokoinen enkä saanut sitä koskaan mieleiseksi ajettavuuden osalta. Vaikka mitä säätöjä teki niin aina oli sama tunne että pienellä kaasulla herää mutta isolla kaasulla ei herääminen jatku. Tämän huomasi usein pääsuoran kiihdytyksissä, lähti hyvin liikkeelle mutta sitten mentiin ohi vaikka moottorit ja akut oli samat, ainoa ero oli nopareissa, toisessa autossa XR10 Elite eli oikea kisanopari. Pieni pro-stock ei vaan anna täydellä kaasulla virtaa niin paljoa läpi mitä moottori haluaisi ja tämä näkyy kiihdytyksissä, 13.5 moottori haukkaa aika hyvin amppeereita kiihdytyksissä ja silloin nopari ei saa niitä rajoittaa. Pro-Stock Spec on suosittu nopari jenkeissä mutta nehän ajaa siellä 21.5 ja 17.5 moottoreilla jotka on selvästi säyseämpiä kun 13.5 SP5 ja G4 moottorit.

Sitten muistin että mulla on kaapissa Reedy 510R joka oli lähes käyttämätön. Reedy kiinni ja ensimmäisellä akullisella tuli virne naamalle kun ei tarvinnut antaa tasoitusta kiihdytyksissä. Virne jatkui myös sen jälkeen kun sain hyvin nopeasti noparin mieleisiin säätöihin, vastaavaan ajotuntumaan ei päästy HW:n nopareilla 13.5 moottoreilla, kun mitä Reedyn kanssa päästiin. Toiseen autoon laitettiin Reedy 610R joka on monipuolisempi säädöiltään mutta yhtä helppo säätää ajotuntuma kohdalleen kun 510R kanssa, nyt molemmat autot on voimalinjaltaan samanlaisia ja helppoja ajaa. Nämä on pieniä asioita mutta niillä voi olla valtava merkitys ajon kannalta, omassa tekemisessä tämä alkoi näkymään ajamisen varmuutena kun auto pysyy hieman paremmin oletetulla linjalla.

Erot Reedyn ja HW:n kisanopareiden välillä on hyvin pitkälti makuasioita, kunhan pysyy erossa niistä halvemmista malleista jotka on tarkoitettu lähinnä 17.5 ja 21.5 moottoreille, ei paljon virtaa tarvitseville 13.5 moottoreille, vaikka speksit muuta väittäisi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 10.03.24 - klo: 21.58
Vahva veikkaus, että pienemmällä moottoriennakolla ja sopivalla välityksellä stockkinoparistakin löytyy tarpeeksi tehoa? Ei mitään faktaan pohjautuvaa, kunhan utelen?

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 11.03.24 - klo: 01.27
Vahva veikkaus, että pienemmällä moottoriennakolla ja sopivalla välityksellä stockkinoparistakin löytyy tarpeeksi tehoa? Ei mitään faktaan pohjautuvaa, kunhan utelen?
---
Tästä kyseessä olleesta nopasta muuten julkaistiin pari viikkoa sitten G2 eli veikkaan sen julkaisun liittyvän juurikin tähän esille nostettuun ongelmaan. Ton nyt julkaistun G2:n pitäs 10,5 lankasetkin saada toimimaan, kun vanha oli 13,5->
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 11.03.24 - klo: 06.17
Vahva veikkaus, että pienemmällä moottoriennakolla ja sopivalla välityksellä stockkinoparistakin löytyy tarpeeksi tehoa? Ei mitään faktaan pohjautuvaa, kunhan utelen?

Pienemmällä ennakolla moottori rykäsee terävästi liiikkeelle ja sitten vääntökäyrä lähtee jyrkästi alaspäin ja moottori tuntuu ponnettomalta, pikkunoparin amppeerivaje korostaa tätä ominaisuutta. HW:n pikkunopari toimii ihan ok niissä moottoreissa jotka ei haukkaa niin paljoa virtaa, kannattaa tutustua youtuben tarjontaan moottoreiden testeistä koska sieltä löytyy paljon tietoa moottoreiden todellisista tehoista.

Kun 13.5 moottorin amppeerilukemat 40 asteen ennakolla on luokkaa 3-4A niin pikkunopari toimii ihan ok, mutta kun mennään SP5 ja G4 ~5A lukemiin niin pikkunopari alkaa rajoittamaan virtaa ja tuntuu puutuneelta.

Mainospuheet on monesti raflaavia ja puhutaan tehokkaasta moottorista, kun se laitetaan kiinni moottoritesteriin niin koruton totuus paljastuu. Juuri testattiin yksi 13.5 outlaw moottori jonka piti olla tehokkain, testeri taisi näyttää reilu 3A lukemaa 40 asteen ennakolla, ehkä se oli valmistajan tehokkain moottori mutta kaukana SP5 ja G4 moottoreista. Teho on suoraan verrannollinen siihen paljonko moottori ottaa virtaa, tilanne on käytännössä sama kun auton moottoreissa, 200hp tehotykki ei revi samalla tavalla liikkeelle kun 300hp perheauto.

3-4A teho ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö se olisi nopea radalla, se on ajotuntumaltaan erilainen kun alhaalta rajusti vääntävät 5A moottorit.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 12.03.24 - klo: 11.40
Asiaan näköjään paneuduttu ihan tosissaan, kiitän informaatiosta. Stanuluokka on kyllä mielenkiintoinen, ei vaan vaikuta edelleenkään aloittelijoiden luokalta muuta kuin ehkä vauhdin osalta. Tiedon määrä mitä pitää ottaa
huomioon saadakseen toimiva stanuauto on moninkertainen verrattuna modiin. Ei välttämättä huono asia, jos
löytyy aloittelijoita kahlaamaan stanutieteen läpi niin tiedot kyllä tulee auttamaan myös kaikessa muussakin rc touhussa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 12.03.24 - klo: 17.21
Stokkiin tarvitaan 13.5 kilpamoottori jäähdytyspuhaltimella sekä nopari jonka saa blinkylle, kaikki muu on samaa mitä virissä. Tämän suurempaa tiedon määrää ei tarvitse kun lähtee stokkiin mukaan.

Ajamaan opitaan ajamalla, jatkuvaa toistoa toiston perään, oli autona viri tai stokki. Jälkimmäisen etuna on alhaisemmat kokonaiskustannukset renkaiden ja auton kulumisen osalta. Kisarenkailla ajaa paljon treeniä ja kuluneellakin renkaalla pystyy ajamaan vertailukelpoisia tuloksia joka vireissä taas on aika mahdotonta, siis jos puhutaan vireistä joilla ajetaan kovempia läppiaikoja ja tuloksia kun stokeilla. Harva ajaa virissä samoilla renkailla 600 läppiä niin että tulos pysyy 4-10 sekunnin ikkunassa uuden ja 600 kierrosta ajetun renkaan välillä, joskus on ajettu kovimmat tulokset ja bestläpit erittäin kuluneilla renkailla vaikka ne yleensä tulee uusilla renkailla. Tämä on stokkien hauskuus kun voi ajaa paljon täysipainoista treeniä pienillä kustannuksilla.







Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 12.03.24 - klo: 18.19
Stokkiin tarvitaan 13.5 kilpamoottori jäähdytyspuhaltimella sekä nopari jonka saa blinkylle, kaikki muu on samaa mitä virissä. Tämän suurempaa tiedon määrää ei tarvitse kun lähtee stokkiin mukaan.


Tämän lisäksi lukemani perusteella akut on tärkeässä osassa, että on tarpeeksi kapasiteettia, lataa ja purkaa oikein. Akuissa enemmän kapasiteettia tarkoittaa korkeampaa hintaa ja miten tuommoinen jatkuva purku/lataus vaikuttaa akkujen kestoon. Laturiksikaan ei taida riittää mikä tahansa härpäke.
Minkä rengas kuluissa säästää, menee muuhun kilpavarusteluun.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 12.03.24 - klo: 20.08
Aika kovaa porukka ajaa stokkia 4-5 vuotta vanhoilla autoilla, jollain vielä kuuladiffi joka antaa tasoitusta, toisella on kisakuskin vanhat pikku akut, kiinan radioitakin on näkynyt, meidän laturihärpäke maksoi uutena 79€...

Tänne kerääntynyt tieto vahaan vuoden ja +35000 kierroksen jälkeen toimii hyvänä tietopankkina. Toki niitä voi käyttää negatiiviseen sävyyn luokan dissaamiseen, mitä kuulee myös varikolla, tai poimia tietomäärästä ne hedelmät joiden kanssa voi säästää rahaa, kun ei tarvitse edetä yritys-erehdys metodilla ja kuluttaa rahojaan epäoleelliseen.

Parasta on ollut seurata kuskien kehittymistä, viime syksystä moni kuski on kehittynyt selkeästi nopeammaksi ja varmemmaksi kuljettajaksi :smiley:

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 12.03.24 - klo: 20.57
Tarkoitus ei ole dissata luokkaa, saattaa vaikuttaa siltä koska kyseenalaistan asioita. :wink: Yritän kaivaa esiin tärkeimmät faktat luokkaan liittyen. Nimenomaan kärkikuskien salaisuudet pärjäämiseen (ajotaidon lisäksi) ei aika kovaa ajamiseen.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 13.03.24 - klo: 06.30
4000 ja 6000 akun hintaero on noin 20€ joten ei puhuta kovinkaan suuresta erosta hinnan osalta, kahdella akulla pärjää mutta kolmella vielä paremmin. 4000 akulla pystyy hyvin ajamaan täyspainoisesti kisaa tai treeniä vaikka ei anna höpinää yhtä tasaisesti kun suurempi akku, tulosten osalta tällä ei ole suurta merkitystä, jos ollenkaan. Eron huomaa enemmän kaasutuntumassa mutta usein ne bestläpit on tulleet lähes tyhjällä akulla, kun on vähemmän potkua (tyhjempi akku) niin auto pysyy paremmin linjalla ja tämä kertoo siitä että on vielä paljon opittavaa ajamisessa sekä auton säätämisessä.

Tässä päästäänkin siihen että onko tehokkaat 5A SP5 ja G4 moottorit liian tehokkaita monille kuskeille? Pääsuoralla ei etua saa ja liika teho vie autoa pois ajolinjalta. Noparin säädöt nousee suureen rooliin noiden moottoreiden kanssa koska jos nopari ei ole säädöissä niin ajaminen on vaikeaa hyökkäävällä autolla. Väitän että stokkiluokka opettaa myös paneutumaan noparin säätöjen saloihin, säätöjä on vähemmän kun vireissä ja helpompi sisäistää mikä säätö vaikuttaa mihinkin. Näihin asioihin saa apua varikolta niiltä kuskeilta jotka ovat enemmän touhunneet nopareiden säätöjen kanssa.

4000 akku on 40-50g kevyempi kun 6000, näkyykö tämä kierrosajoissa vai vaatiiko isompi akku auton keventämistä että pääsee minimipainon. Molempiin on vastauksena, ei. Jälleen päästään ajamisen kulmakiveen, ajotaidot ja säätämisen taidot.

Laturiksi kelpaa mikä tahansa laturi ja yleensä niissä on myös purkutoiminto, hidas 1-2A ja purkua ei voi käyttää ajopäivän aikana mutta muuna aikana kyllä. Sekin auttaa paljon akkujen virran anto kykyyn että akut puretaan hidaspurkuna ajojen välissä ennen kun ladataan ne täyteen ennen seuraavaa ajoa. Purkulaite ei ole välttämätön mutta siitä on etua, muutenkin kun stokkiluokassa, jos vaikka auto hajoaa ja akut on täynnä.

Kärkikuskien pärjäämisen salaisuuksia on kaksi, luontainen lahjakkuus sekä suuret ajomäärät. Lahjakkuutta ei saa edes treenaamalla mutta paljon ajamalla saa kokemusta ja luottoa ajamiseen. Mitä enemmän ajaa, sitä enemmän alkaa vaatimaan autosta ajettavuutta. Virheitä tulee mutta johtuuko ne ajotaidon puutteesta vai siitä ettei ole osattu säätää autoa kuljettajan luontaiselle ajotyylille? Kaikki kun ei osaa sopeutus mihin tahansa säätöihin, kuten lahjakkaat kuskit yleensä sopeutuu hyvinkin nopeasti, kun normi kuski painii jatkuvasti ajettavuuden kanssa.

Auton säätäminen tulee ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin ja kokemuksesta voidaan sanoa että toisten säätöjen kopioiminen ei aina tuo oikotietä onneen, mutta monen huippukuskin säädöistä saa suunnan minkälainen auton pitäisi olla ja ne toimii hyvänä pohjana. Auton säätämisessä on useita eri lähestymistapoja ja hyvinkin erilaisilla säädöillä voidaan saavuttaa sama lopputulos koska kuljettajien ajotyylit usein poikkeaa paljon toisistaan.

Tästä päästään jälleen siihen että ajamaan oppii vain ajamalla, toistoja toistojen perään ja stokki on siihen hyvä koska kulut on todellisuudessa kohtalaisen pienet renkaiden ja auton kulumisen osalta.

Moottorin ostoon ja mukaan tähän hauskaan hullutukseen, välillä myynnissä on käytettyjä kisakoneita joten kynnys lähteä mukaan stokkeihin on aika pieni :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 13.03.24 - klo: 09.58
Mielenkiintoista että akkujen hinnassa 20e on pieni summa ja vastaavasti rengas kuluissa valtava.
40g-50g ero akkujen painossa on suuri näin pienissä autoissa ja varmasti tuntuu ajossa. Sen huomaa selvästi vauhdissa, sekä auton käytöksessä mod autoissa ja pienempi tehoisilla moottoreilla varmasti vielä selvemmin. :wink: Eikä paino ole ainoa ero akuissa myös akun korkeus vaikuttaa auton käytökseen esim. Gens ace redline 4000mAh korkeus on 18mm paino 147g ja redline 6000mAh korkeus 25mm paino 220g

Kärkikuskien pärjäämisen salaisuuksia on kaksi, luontainen lahjakkuus sekä suuret ajomäärät. Lahjakkuutta ei saa edes treenaamalla mutta paljon ajamalla saa kokemusta ja luottoa ajamiseen. Mitä enemmän ajaa, sitä enemmän alkaa vaatimaan autosta ajettavuutta. Virheitä tulee mutta johtuuko ne ajotaidon puutteesta vai siitä ettei ole osattu säätää autoa kuljettajan luontaiselle ajotyylille? Kaikki kun ei osaa sopeutus mihin tahansa säätöihin, kuten lahjakkaat kuskit yleensä sopeutuu hyvinkin nopeasti, kun normi kuski painii jatkuvasti ajettavuuden kanssa.

Auton säätäminen tulee ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin ja kokemuksesta voidaan sanoa että toisten säätöjen kopioiminen ei aina tuo oikotietä onneen, mutta monen huippukuskin säädöistä saa suunnan minkälainen auton pitäisi olla ja ne toimii hyvänä pohjana. Auton säätämisessä on useita eri lähestymistapoja ja hyvinkin erilaisilla säädöillä voidaan saavuttaa sama lopputulos koska kuljettajien ajotyylit usein poikkeaa paljon toisistaan.

Itse olen onneksi luontaisesti lahjakas. Miten sen saa selville onko lahjakas vai peruskuski harrastusvälineiden olisi hyvä olla alusta asti samat kuin kärkikuskeilla. Sitten voi sulkea pois vaihtoehdon, että huonoajo johtuu välineistä. Usein kuultu selitys varikolla. :roll: Alusta asti kannattaa alkaa säätämään autoa, vaikka säädöt ei menisikään heti kohilleen. Samalailla säätöjä joutuu harjoittelemaan kuin ajamista eli toistoa.
Tähänkin topicciin voisi tämän hetkiset kärkikuskit pistää omat setupit esille, koska suurin buumi on täällä Helsingin suunnalla ja kaikki ei käy Hakkilassa ajamassa. Tieto taito leviäisi helpommin ympäri Suomen ja mahdollisesti kasvattaisi luokan suosiota.  Varsinkin kun kesän maastosarjan kisoista kolme ajetaan turffilla.
Kiinnostaa kuinka paljon autoa muutettu siihen verrattuna millaisena tulee suoraan paketista ja mikä on tämän hetken suosituin auto ajaako kärjessä kaikki samalla kalustolla, sekä sähköt eli nopari, moottori ja akut.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 13.03.24 - klo: 11.02
Setuppeja kuskit on laittaneet faceen jonnekkin, en tiedä kun en ole facessa. Jotain setuppeja Assoihin löytyy Hobbyfactoryn sivuilta sekä PetitRC:n setup osiosta.

Kaikki muu oleellinen on jo käsitelty aiemmissa viesteissä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 13.03.24 - klo: 12.05
Minäkään en ole facessa, sen vuoksi toivoisin setuppeja tänne. Tämän hetken Suomi stockki setupit kiinnostaa petitrc:eestä ei ole semmoisia. En löytänyt yhtään setuppia Hobbyfactoryn sivuilta ja tuskin sieltäkään löytyy stockki setuppia.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 13.03.24 - klo: 12.34
Asiaan näköjään paneuduttu ihan tosissaan, kiitän informaatiosta. Stanuluokka on kyllä mielenkiintoinen, ei vaan vaikuta edelleenkään aloittelijoiden luokalta muuta kuin ehkä vauhdin osalta. Tiedon määrä mitä pitää ottaa
huomioon saadakseen toimiva stanuauto on moninkertainen verrattuna modiin. Ei välttämättä huono asia, jos
löytyy aloittelijoita kahlaamaan stanutieteen läpi niin tiedot kyllä tulee auttamaan myös kaikessa muussakin rc touhussa.

Vastaus löytyy viestistäsi kohdasta missä kirjoitat:
"ei vaan vaikuta edelleenkään aloittelijoiden luokalta"

Mä kerron omat havainnot (en puhu luulopuheista tai mielokuvituksestani)
* Oon aloittelija
* Tuolla on paljon muitakin aloittelijoita 13,5 koneella ja blinky nopalla.
* Setuppien tekoon oon saanut paljon apua Hakkilassa.
* Radan lukemiseen, linjalla pysymiseen jne olen saanut apua Hakkilassa.
* Ajan museoaikakauden Reiskalla
* Mulla isoin ongelma on saada auto minipainoon, eli ilman 220g akkua, isoa 65g servoa ja 40g lisäpainoja en saa ikinä minimipainoa (1474g)
* Mun setupit ei toimi sulla tai sun mulla.
* Kärkikuskit ajaa vaikka RB10:llä (joka on hyvä auto) muita kovempaa.
* Podiumilla on ollut Asso B6.4, Asso B7, Reiska XB2(2019) Schumi (joku malli LD2/LD3) C Finaalissa RB10 vei (itse XB2:lla tyyliin vika)
* Kuskeja on ko. Luokassa eniten kisoissa ja seassa kaiken ikäisiä.
* Mä ajoin edellisen Forssin virin myös samalla 100% stokki autolla.
* Mä olen hidas ja epävarma, MUTTA silti valovuoden kehittynyt just sen takia, kun auto on stokki.
* Virin B-finaali voitettiin Stokilla viime Forssissa vakuuttavalla suorituksella ja virin B:ssä oli muistaakseni 9 kuskia.
* Sen painon sijoittamisella on myös suuri merkitys vs LCG akku.
* Mä taaperran siellä peräpäässä museoautolla, jossa ei ole yhtää titaania, blingiä tms. Silti mun autosta se kulku ei ole kiinni.
* Huollan autoa todella vähän ja osia olen rikkonut todella vähän.
* Mikäli uusi kuski haluaa aloittaa niin RC10 käy hyvin.
* Kitti auton jos haluaa niin kaikki noi Schumit, Assot ja Reiskat toimii ja niihin saa säätöapua Hakkilassa. Muista merkeista en osaa sanoa, mutta varmaan Losit, HB:t ja Swörkzit jne joku osaisi taikoa toimimaan ?
* Niin se mun laturi on muuten kallis ja vanha 20€ maksanut mulle kirpputorilta.
* Autoni maksoi 160€ käytetty vanha Reiskan museoauto.
* Koheltajan kirjoituksissa on niin järjetön tietopankki tähän luokkaan, että sitä lukemalla saa 100% voittaja-auton. Ajaa pitää silti osata.

Mitä olen seurannut läheltä virikuskien touhua niin ainakin osa rikkoo enemmän osia ja renkaat vaihtuu aika pienillä lapeilla vs. Oma puuhailu. Lisäksi kello tykkää enemmän, jos ne mustat rinkulat on lähempänä lattiaa, kun auton katto.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 13.03.24 - klo: 13.09
Vastaus löytyy viestistäsi kohdasta missä kirjoitat:
"ei vaan vaikuta edelleenkään aloittelijoiden luokalta"

* Mun setupit ei toimi sulla tai sun mulla.
* Koheltajan kirjoituksissa on niin järjetön tietopankki tähän luokkaan, että sitä lukemalla saa 100% voittaja-auton. Ajaa pitää silti osata.


Vastaus mihin? Setupit ei ole pelkästään minulle vaan kaikille yleisesti vähän osviittaa mihin rahaa sijoittaa.  Koheltajan tekseistä löytyy tietoa hänen omien kokemusten pohjalta, yritän saada laajempaa näkökulmaa asioihin se tuskin on keneltäkään pois.   
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 13.03.24 - klo: 16.03
Kuskit ketkä ajavat STOKKI 10 (2wd/4wd) ovat tervetulleita WA-ryhmään. Ryhmän yhteystiedot löytyy Facebookista RC10 kanavalta.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 13.03.24 - klo: 19.19
Mahdollisesti tuleva kuski ei älypuhelinta eikä WA:ta.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Maxxi - 13.03.24 - klo: 22.03
Minäkään en ole facessa, sen vuoksi toivoisin setuppeja tänne. Tämän hetken Suomi stockki setupit kiinnostaa petitrc:eestä ei ole semmoisia. En löytänyt yhtään setuppia Hobbyfactoryn sivuilta ja tuskin sieltäkään löytyy stockki setuppia.
Tosta löytyy esimerkiksi setuppia:
https://hobbyfactory.fi/a124/team-associated-b6-info-setup-laput-ohjekirjat#:~:text=B6%20autot%20stokki%20autona (https://hobbyfactory.fi/a124/team-associated-b6-info-setup-laput-ohjekirjat#:~:text=B6%20autot%20stokki%20autona)
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 14.03.24 - klo: 06.16
Setupit on yleensä ratakohtaisia, se mikä toimii sisäturffilla, ei välttämättä toimi ulkoturffilla. Myös kuskikohtaiset säädöt poikkeaa paljon toisistaan, vaikka moni käyttää jonkun säätöjä pohjana.

Jokaisella radalla on niitä kuskeja jotka ovat löytäneet sopivat säädöt kyseiselle radalle ja autolle. Näiltä kuskeilta kannattaa kysyä säätöjä varikolla koska heillä on yleensä se viimeisin ja toimivin setuppi, monikaan ei setuppeja kirjaa mihinkään ylös joten niitä on silloin mahdoton laittaa jakoon.

Jos tulet ajamaan Hakkilassa, autosi on B6.4, B7, XB2, Yokomo, Shumi ja uutena tulokkaana Mugen niin siellä on useita kuskeja joilta voi kysyä apua setupeista. Vinkkinä sellainen asia että annettu setuppi pitää tehdä kokonaan ohjeistuksen mukaan, jos kopioi jotain sieltä ja jotain täältä niin setuppi ei ole sama, kuten ei myöskään ajettavuus. Jos käy kysymässä setuppi apua aina eri kuskilta niin saat jokaisella kerralla erilaisen vastauksen, jormalla on yksi näkemys, reiskalla toinen ja pertti tyrmää molempien edellisten näkemykset.

Tulostaululta katsoo nopeimpia autoja ja niitä kuskeja jotka ajaa vähillä virheillä, heillä on yleensä toimiva setuppi autossa jonka kanssa pääsee hyvin alkuun.

Mitään voittajasetuppia ei ole olemassa koska auto ei aja itsekseen radalla ja suurin este voittamiselle löytyy usein ajotaidoissa, ei niinkään setupeista. Olen ajanut useita kertoja voittajan setupeilla ja silti jään kierrosajoissa voittajalle 2sek per kierros ja tämä ero tulee siitä että olen kylätason rc-kuski joka ei kykene ajamaan tarkasti ja virheettömästi kierros toisen jälkeen identtisillä ajolinjoilla ja hypytkin pitäisi aina onnistua samalla tavalla. Jos taas on niin lahjakas ja taitava ajamaan että kykenee stokissa tai virissä top 3-5 vauhtiin, niin silloin osataan jo säätää auto omatoimisesti nopeaksi, toki silloinkin keskustellaan toisten kuskien kanssa ja usein pohditaan setuppeja ja niiden vaikutuksia. Näitä keskusteluja ei käydä netissä tai somessa vaan varikolla silloin kun on tilanne päällä ja ollaan tekemässä jotain säätömuutosta autoon.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 14.03.24 - klo: 07.42
Maxxille kiitos linkistä! En kysynyt edelleenkään setuppeja sen takia että olisin kopioimassa toisten säätöjä.
Enemmänkin sen takia, että saisi yleiskatsauksen millaisilla autoilla stokkiluokassa ajellaan eli onko peruskitteihin hirveästi vaihdettu palikoita Amerikan tyyliin ja mitä palikoita. Mielellään setuppeja eri auto merkeiltä. Olen aloittamassa täysin tyhjältä pöydältä. En edes tiedä vielä minkä auton hankkisin ja vielä vähemmän siitä mitkä sähköt autoon hankkisin. :smiley:
Koheltajalta hyvää tekstiä oikeille aloittelijoille ja Niko Molinin tekstissä HF sivuilla tämän topicin tiedot on koottu selkeästi kasaan! Minulla on kymmenen vuotta kisakokemusta taustalla.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 14.03.24 - klo: 09.30
Meidän autot on 98% vakiokunnossa ilman kevennyksiä tai blingiä. Ohjauslinkusto on vaihdettu alumiiniseen ja slipper eliminator laitettu slipperin tilalle. Kumpikaan ei ole välttämätön ja täysin ppaketista kasaan voi ajaa täyspainoisesti kilpaa.

Edellisessä Forssissa kasattiin B7 kolmessa tunnissa ja ekalla vedolla kelloon tuli kolmanneksi nopein aika. Setuppi oli pakettikasaus ja joillain pienillä muutoksilla.

Asso lienee yleisin ja sen jälkeen Xray ja Shumi. Jonkun noista kun valitsee niin apuja varmaan saa säätöihin.

EDIT: Jenkeissä ajetaan stokkia 17.5 ja 21.5 moottoreilla jotka on selkeästi vaisumpia kun 13.5 moottorit. Siksi jenkeissä joutuu lähtä kilpavarusteluun mukaan jos aikoo pysyä kisoissa mukana, edes henkisellä tasolla. 13.5 moottorit on tehokkaampia eikä samalla tavalla hyödy kevennyksistä kun laiskemmat moottorit. Auton tuunaaminen on oma juttunsa ja onhan ne makeen näköisiä, mutta korostan, kevennykset ja tuunaamiset ei ole välttämättömiä kisamenestyksen osalta. Auton säätäminen ja ajotaidot on edelleen tärkeimmässä roolissa.


 
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 14.03.24 - klo: 13.42
Mun auto 99% vakiohiluilla rakennettu museoluokan Xray XB2 Dirtti.
Tuunatut osat:
1. Toinen takatukivarsi garbonia eli sekin kertoo miten "sinnepäin" auton voi rakentaa...
2. Slipper eliminator

HW:n  n.10 vee vanha nopari
HW G4 13,5 vanha kone
220g painava akku Optilover (uudehko)
Savöxin joku 10+ vuotias servo
T-Wörksin painolevyt jne.

Rakennettu boksista carpetiksi. Hieno säätö radan mukaan.

Autolla Hakkilassa ajan hitaasti, mutta epävarmasti. Toinen kuski ajaa autollani todella lujaa (yli 2sek/kierros kovempaa)

Treenaaminen ja tavoitteellinen treenaaminen. Siinä se miten oppii. Forsseissa on yli 5-vuotta vanhalla Reiskalla otettu mitalia kaulaan vaikka kone ja nopari on vanha, kuin taivas ja pohjalevy on hieman taittunut...

Ei ole halvempaa luokkaa, kuin RTR-luokka ajaa mikäli haluaa kilpailla. Tässä luokassa pärjää esim. Asso RB10:llä.

Mikäli haluaa alkaa ajamaan niin radalla tätä voi treenata. Parempi vaan mikäli on ihan paketti setuppi ainakin Reiskasta tulee ihan asiallinen. Sitä voi sit alkaa hieromaan, kun ymmärtää edes hieman ajamisesta. Apua saa radalla (ainakin Hakkilassa)

Kaikille aloittelijoille ja muille tervetuloa Hakkilaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 14.03.24 - klo: 13.53
Stokkituuppi ei ole lajin pariin kokonaan uutena tulevalle mitenkään pienen kynnyksen takana, mutta jos krossia haluaa ajaa se on ilman muuta paras valinta niistä mitä on.

Noi kalliit titaaniosat ym. on todettu koristeiksi ja hyvänmielen osiksi myös rapakontakaisilla moottoreilla. Oikeasti joku 7 gramman painonsäästö täydestä setistä vanttiruuveja ei varmasti tee eroa mitä kukaan pystyisi huomaamaan. Keraamiset laakerit rullaa kivasti pittistandilla moottori irrotettuna, mutta ei niidenkään vastus öljyttyihin teräslaakereihin verrattuna juuri alempi ole, kun laakerille tulee kuormaa. Jos taistelee kärkipaikasta ja ero takana kuumottelevaan on sekunnin kymmenyksiä koko erän ajalta, ehkä näillä just sen verran etua voi saada että on kakkosen sijasta ykkönen. Tällainen ei ole aloittelijan päänvaiva.

Eikä hyvänmielen osissa mitään vikaa ole, kyllä harrastusväline saa olla käyttäjälleen miellyttävä muutenkin kuin kovalla tieteellä mitattuna. Luotto ajopeliin saattaa vaikuttaa positiivisesti ajotuloksiinkin, ihmiset kun näitä ajaa.

Harmiksi tällaiset virittelyjutut kuitenkin muodostavat aloittelijoille psykologisen kynnyksen ja mielikuvan modiakin kalliimmasta rakenteluluokasta. Nostan hattua koville kuskeille joiden autot on lähestulkoon suoraan paketista laitettu radalle – suorituksen lisäksi hyvän esimerkin näyttämisestä.

S2-10 on hyvä sellaisena kuin on. Moottoreita voisi rajata ja välityssuhteille asettaa katon jos haluaisi sähkövarustelua hillitä, mutta ei se aloittelijoiden sisäänheittoluokaksi siltikään muuttuisi. Aloittelijoiden houkuttelu mukaan nojaa ihan muihin asioihin kuin siihen, mitä lajin sääntöjen teknisessä liitteessä lukee.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 14.03.24 - klo: 13.59
Vahvasti eri mieltä.

Itse aloitin ajamaan tämän luokan ilmestymisen takia. Mulla on ihan stanuauto. Nyt just kasaan uutta autoa, mutta en siksi, että pärjäisin paremmin vaan siksi, että pystyn selvittelemään minulle mielenkiintoisia juttuja, kun on kaksi autoa ja näissä voi tehdä erilaisia setuppeja jne jne.

Mukaan vaan.

Kaikki muut rajoitteet on turhia pl. Paino rajoite ja kisa etiketti. Kaikki muu on aivan turhaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: evok - 14.03.24 - klo: 16.16
Olen seurannut keskustelua, kun S2-10 krossi kiinnostaa. Mahdollisesti ensi talvena viivalla.

Touring puolella ajoin ProStockia monta talvea ja tällä kokemuksella väitän, että Suomen stocki luokissa yleisesti ratkaisee vain ja ainoastaan ajo- sekä säätötaito. Nämä kulkevat käsi kädessä. Täytyy osata ajaa, mutta myös auton säätöjen tulee olla kohdallaan. Nimenomaan itselleen oikeat säädöt. Ei petitrc:n nopean kuskin setuppi. Vinkkejä ja inspiraatiota kannattaa toki nopeailta hakea.

Sensijaan, että käyttää rahaa hifitelyyn minkä hyöty on korkeintaan marginaalinen kannattaa käyttää aikaa treenaamiseen ja testaamiseen. Hyöty valtavasti suurempi. Näin löydät useita kymmenyksiä per kierros, kun hifistelyosalla löydät muutaman kymmenyksen per 5min.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 14.03.24 - klo: 17.06
Nyt tulee viestejä joista tykkään, tämä on juuri sitä mitä stokkiluokan pitää olla. Auto kasaan ja radalle, unohdetaan vaaka, satsataan blinggiin menevä raha renkaisiin tai tuoreisiin akkuihin ja ajetaan niin paljon treeniä kun lompakko kestää ostaa renkaita. Pienillä säätö muutoksilla pystyy ajamaan hyvinkin kuluneilla renkailla kun ne ensin lämpenee 3-5 kierrosta, ja taas ollaan kovassa vauhdissa. Kuluneilla renkailla ajaminen on myös hyvää treeniä, kun on muutaman viikon tahkonut huonoilla renkailla niin uudet renkaat on elämys :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Tikkeri - 14.03.24 - klo: 17.20
Itsellä on vanha b6.1 ja alkuun oli kiinteäennakkoinen vanha reedy moottorina. Puolen talven ajojen jälkeen tuli vastaan edukkaasti vain 6v vanha Muchmoren fleta jossa siis säädettävä ennakko. Tammikuussa myös ostin kaksi uutta akkua. Kierrosajat on tasoittunut suunnattomasti ja vauhtikin kasvanut lähes sekuntin läpiltä ja paljon enemmän viisminuuttisessa. Suurin ero ajamisessa on tainnut tulla kun sen +7000 läppiä oon täällä kotkan sisäradalla tänätalvena jauhanut. Kaluston päivittäminen tottakai on aina haaveissa mutta tämän halvempaa harrastamista pienoisautoilun saralla en äkkiä keksi. Realistisesti siis käytetty auto (alle 150e) nopari (käytetty HW justock 30e) moottori käytettynä (50e) kaksi uutta akkua (yht 110e) servona r12s (59e) ja sokerina pohjalla meillä kotkassa pelaa renkaat lähes sliksiksi asti, siksi tuupissa kaksi täyttä kierrosta ja yhdet ylimääräiset takaset on riittäneet tähän suoritukseen.

Forsseissakin vauhti riitti reedyllä b-finaalin voittoon ja nykyisellä fletalla vauhti aivan satavarmasti riittää vaikka a-finaaliin jos kuski vain toimii. Ja toimiihan se kun malttaa ajaa lisää ja lisää,  metsästää niitä sekuntin kymmenyksiä radalla eikä rahalla.

T:Antti / Honkalan porukka
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 14.03.24 - klo: 19.14
FORS6 kisaan ilmoittautunut 25 stokkia, uusi ennätys ja vielä ehtii ilmoittautumaan hetken aikaa  :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 15.03.24 - klo: 11.00
Heitän omat kokemuksen kehiin, ajanut nyt stockkia Schumin LD2, LD3 ja nyt viimeisempänä Asson B7:lla. Schumeissa ollut blingiä ja sitä ja tätä, mutta ei se vauhtiin ole vaikuttanut. Niitä on ollut vaan hauska hankkia, edelleenkin väitän, että Suomessa ajettava Stock luokka on halvin buggy luokka lähteä mukaan harrastamaan, kuten ollaan aiemmissa viesteissä monesti kirjoiteltu. B7 kun kasasin, niin kitti setuppi, muutamalla Karrin vinkillä ja sitten siitä hierottu mieleisekseen. Ainoat "päivitykset" metalliset ohjauskilkkeet ja titaaniset vantit. Vantit vaan koska ne sai sinisenä...  :grin: LD3 kori kävi vielä sopivasti, niin LW kopalla mentiin juuri luokan sallittuun painorajaan.

Sähköjen puolesta ollut HW Just Stock noparia, HW hipo hipo Pro Elite mikä lie noparia ja kaikilla on päästy ihan samaa vauhtia, eli omaa täysiä. Suurimman eron huomannut kun nyt hankin HW 13.5 G4 moottorin ja laitoin sen kiinni HW nopariin, niin oma fiilis, että tuntuu toimivan paremmin yhteen kuin aiemmin käytössä ollut Trinityn kone. Tai ainakin lämmöt on matalemmat.

Mutta se mikä luokassa on ihan parasta, että oma ajaminen on kehittynyt todella paljon, vaikka kerkeän ehkä sen kerran tai kaksi viikossa käydä ajamassa. Nyt viikonlopun forssiin lähdetään 3 viikon tauolla ajamisesta... Mutta sen tiedän, että kivaa tulee kuitenkin taas olemaan.  :azn:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 16.03.24 - klo: 14.11
Vahvasti eri mieltä.
Mistä?

Tuskin koko viestistä, koska minusta me ollaan stokkiluokan luonteesta suurimmaksi osaksi samaa mieltä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 16.03.24 - klo: 21.38
Vaffasti erimieltä, että luokka olisi:
* Hankala uudelle kuskille.
* Hankala hahmottaa autoa koskettavia nykyisiä sääntöjä.
* Että sääntöjä kirjoitettaisiin lisää.
* Kaluston hinnasta. Tämä on nähtävissä esim. FORS-kilpailuissa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jarkkom - 16.03.24 - klo: 22.47
Onhan tälle luokalle ihan selkeä tilaus 'sisäänheitto'luokkana. Ylläolevista kommenteista tosiaan voi saada sen väärän kuvan, että vain kalustoon panostamalla voi pärjätä.

Sitten kun treenisessioissa menee useampi erä putkeen ilman virheitä ajamisessa, voi näistä mainituista vinkeistä ottaa pointereita seuraaviksi kehitys-stepeiksi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 17.03.24 - klo: 06.47
Eilen oli tiukkaa kisaa kärjen osalta, kuten on aina, koska siellä ne osaavimmat kuskit on. Kisan voittaja ajoi paketista kasatulla autolla joten ihan vakio autolla voi menestyä kun kuski osaa viedä autoa.

Oma kisa meni loistavasti, sijoituin vaari-luokassa toiseksi :grin:

Varikolla juttelin muutamien kuskien kanssa ja kyllä siellä oltiin sitä mieltä että stokkien molemmat luokat on sitä mitä on kaivattu alhaisten kustannusten ja vauhtien osalta. Stokki toimii hyvänä sisäänheito luokkana, toisille harrastuksen jatkumona.

Ne jotka ei ole stokkien WA ryhmässä niin mulla on B7:aan 30x30 puhaltimen ja moottorin väliin 3D tulostettuja tunneleita, sopii pienellä sovituksella ainakin B6.4:een. Ei maksa mitään ja varikolla tunnisteena on B7 mattamustalla korilla.

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 17.03.24 - klo: 13.56
Tarkennetaan vielä tota voittajan autoa.
Auto oli 100% paketista ja käsittääkseni esim. Akut millä ajettiin oli toisen kuskin vanhoja akkuja.

Sähköihin EN ota kantaa, mutta epäilen sähköjen olleen myös aiemmin käytössä.

Käsitykseni mukaan kaikki kommentit luokan kalliista kulurakenteesta on kirjoitettu henkilöiden toimesta jotka eivät ole metriäkään ajaneet ko. Luokan autoilla tai edes omistaneet kyseisen luokan autoa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Lathe - 17.03.24 - klo: 14.17
Fors oli itselle eka krossi kisa ja ajoin siellä B-finaalin keski kahinoissa. Oma huomio oli että itse kisan tuloksen kannalta ei ollut väliä mikä moottori tai mitkä akut on käytössä.
Silloin kuin ajaa yksin kelloa vastaan voi eri moottorilla saada ehkä jotain parannuksia aikaan. Mutta kisassa tapahtui niin paljon omia virheitä ja muita yllättäviä tilanteita, että eniten omilla ajotaidoilla oli merkitystä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 17.03.24 - klo: 19.30
Asso B7:ssa tuli tänään testattua kasausohjeiden setuppi, helppo ja varma ajaa, ei vikuroi ja kääntyy hienosti. Oli oikeastaan positiivinen yllätys miten hyvin setuppi toimi turffilla, eli ihan hyvin voi kasata auton, laittaa sähköt kiinni ja vaikka suoraan lähteä kisaan tai treenaamaan. Autoa kokeili myös viriä ajava kärkikuski ja kello kertoi että vauhtia riittää kun osaa ajaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 18.03.24 - klo: 08.41
Vaffasti erimieltä, että luokka olisi:
* Hankala uudelle kuskille.
* Hankala hahmottaa autoa koskettavia nykyisiä sääntöjä.
* Että sääntöjä kirjoitettaisiin lisää.
* Kaluston hinnasta. Tämä on nähtävissä esim. FORS-kilpailuissa.
No kaluston hinnastahan me ollaan samaa mieltä: ei tämä ole sellainen välineurheiluluokka kuin jotkut luulee. Luokalla on kuitenkin rasitteena se ilmiö, että levitetään juttua ”pakollisista” ja kalliista osista. Siis mielikuva.

Sääntöjäkään ei minusta tarvita lisää, ja ihan selvät ne on.

Se mikä on hankalaa uudelle kuskille on subjektiivista. Sulla on kuitenkin harrastusvuosia takana, jos en erehdy? Minäkään en katso asiaa puhtaasti aloittelijan silmin, vaikka oon tuoreempi naama Hakkilassa. Meillä on lajin sisällä väistämättä sokea piste sille, minkälaisena ihan kokonaan uudet harrastajat näkee lajin ylipäätään ja erilaiset luokat. Niistä krossiluokista mitä löytyy, S2-10 on ihan varmasti helpoin lähestyä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: sami.salmela - 19.03.24 - klo: 16.28
Yhden aloittelijan mielipide tässä.

Syksyllä hyppäsin Fors sarjaan S2-10 luokkaan mukaan, koskaan en ollut ajanut 1/10 krossia,en sisällä enkä ulkona. Kisakokemus lähes nolla.

Autona Yokomo SO1.0, paketti setup, ei mitään optioita, akun alla paino että saa edes minimi painoon, kone HW 13.5t G4

Kivaa on ollut, nyt ajanut 3 Fors kisaa, jotain treeniä kun kerennyt. Renkaita on mennyt taakse 6 paria, eteen 2 paria. Auto pysynyt ehjänä, silloin tällöin huoltoa, erittäin vaivatonta

Oma ajo parantuu kokoajan mitä enemmän ajaa, auto on helppo viedä.

Suosittelen itse ainakin Stock luokkaa aloittelijoille, kulut minimaaliset ja ajotaitoa karttuu ajanmyötä



Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 24.03.24 - klo: 08.33
Positiivista on, että kuluneella talvikaudella on stanu-luokassa ollut uusia kuskeja FullSpeedin Fors-kisoissa sekä eilen WinterJumpseissa.

Mikäli kisoja järjestäneet kerhot tekisivät yhteenvetoja näistä tiedoista ja miettisivät asiaa eteenpäin ja kyselisivät asiasta kuskeilta.

Itse olen aloittanut ajamaan pitkän tauon jälkeen tämän luokan takia.

Kiitos kilpakumppaneille, kisan järjestäjille, kirjoittelijoille sekä muille asiaan liittyville.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 07.04.24 - klo: 07.43
Kolme erää nyt jo kasassa stokkeja vikaan FORS kisaan, saadaanko vielä neljäs erä kauden päätöskisaan? :wink:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 08.04.24 - klo: 14.33
Eikun 5 erää ! SIINÄ tähtäin. 50 henkilöä !
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Tomi83 - 09.04.24 - klo: 08.45
Kovaa hypetystä ja hyvää pöhinää stokkien ympärillä. Myös itse hankin vajaaveto stokin ja seuraavat forssit ovat oiva tulikaste.

Kesä tulee kovaa vauhtia ja hakkilassa väkisinkin hiljenee. Ensi talvea silmällä pitäen olisi aivan mahtavaa, jos muutama tai useampi tuuppaaja saisi kesän aikana hankittua täysvetoisen vakion. Riittääkö hypeä enää sinne, jää nähtäväksi...
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Sauli Lumikko - 09.04.24 - klo: 10.01
Siirtyykö jengi 1/8-kalustoon kesäksi vai hiljentääkö työväenluokan ja koululaisten kesälomat Hakkilan? Omalla kohdalla kun on vain 1/10 autoja, en ajatellu käydä Hakkilassa sen vähempää kuin talvellakaan.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jarkkom - 09.04.24 - klo: 11.28
Virissä rengaskulut on aivan järjettömät. Takarengasparilla pääsee sen 150-200 läppiä järkevästi ja jokainen voi itse laskea montako akullista se tarkoittaa jos ajat 17 läppiä 5 minuuttiin. Eli tulee itsekin kokeiltua tuota ns. stanukonetta... Vauhdin puolesta se moottori on ehkä liiankin tehokas, mutta sopii mulle.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 09.04.24 - klo: 13.30
Itse ainakin siirryn 8krossilla ajamaan kesäksi, koska on sekin vaan niin pirun hienoa hommaa. Stockilla sitten taas syksyllä, jos budjetti antaa niin eihän koskaan tiedä jos hankkii modin stokin kaveriksi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 09.04.24 - klo: 16.17
Siirtyykö jengi 1/8-kalustoon kesäksi vai hiljentääkö työväenluokan ja koululaisten kesälomat Hakkilan? Omalla kohdalla kun on vain 1/10 autoja, en ajatellu käydä Hakkilassa sen vähempää kuin talvellakaan.

Vastaan luulosta ja kaikki saattaa muuttua.
Käsittääkseni osa ajaa kesälläkin sisällä osa vähemmän ja osa enemmän.

Itse yritän saada patteri8:lla jotain aikaiseksi, mutta EN ole kauhean innoissani ko. Luokasta. Ajattelin 2x kisaa ajaa (Hyvinkää ja joku toinen) En pääse "kotikisoihin" tämä on merkittävästi vähemmän, kuin stockilla ja asiat mitä teen patteri8:lla on niin paljon kiinni kelistä, muusta tekemisestä niin toi kesä on pääosin kaiken muun harrastamisen aikaa. Toivoisin kesällä 3-5 ajopäivää ulkona kuukaudessa, mutta muut harrastukseni ovat niin kesäpainotteisia, että en ihmettelisi vaikka Juhannukseen mennessä olisi patteri8 myynnissä, sillä stokkituuppi on kiehtova laite.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 09.04.24 - klo: 17.25
Me ajetaan vain stokkia eli käydään myös kesällä Hakkilassa, hyvä aika testailla asioita tulevaa kautta varten.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: aakoskin - 09.04.24 - klo: 23.50
Kyllähän tämä on paras RC-luokka, täyttää kaikki omat kriteerit:
- takaveto ja avorenkaat
- periaatteessa ympärivuotinen
- minimaaliset kulut kalustolle
- voi ajaa vintage-kalustolla.

Kesälläkin kisoja olisi ainakin Maastosarjan merkeissä, mutta näyttää että virissä pitää ajaa ne kisat ennakkotietojen perusteella.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 10.04.24 - klo: 06.16
Eli tulee itsekin kokeiltua tuota ns. stanukonetta... Vauhdin puolesta se moottori on ehkä liiankin tehokas, mutta sopii mulle.

Pahaa pelkään että 17.5 koneella luokka ei olisi noussut suosioon ja EOS vauhditti päätöstä 13.5 moottorille. Omille käsille 17.5 olisi varmaan riittänyt mutta onhan tuo 13.5 hauska ajaa kun pääsuora ei ole junnaamista ja hyvällä noparilla saa pehmeäksi ajettavaksi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 10.04.24 - klo: 11.30
Eli tulee itsekin kokeiltua tuota ns. stanukonetta... Vauhdin puolesta se moottori on ehkä liiankin tehokas, mutta sopii mulle.

Pahaa pelkään että 17.5 koneella luokka ei olisi noussut suosioon ja EOS vauhditti päätöstä 13.5 moottorille. Omille käsille 17.5 olisi varmaan riittänyt mutta onhan tuo 13.5 hauska ajaa kun pääsuora ei ole junnaamista ja hyvällä noparilla saa pehmeäksi ajettavaksi.
--
Jälleen kerran saman kaltaisia pohdintoja itselläni aiheesta.
Riippuen kesästä niin saattaa olla, että testaan 17,5 konetta. Epäilen tykkääväni siitä 17,5 koneesta, mutta samalla saan tietoa ja ymmärrystä laitteista.

Treenaamisesta yleisesti omia ajatelmia (HUOMIO ! EN ole nopea ja siis kisoissa olen ihan hähtäpäässä, mutta silti saattaa jokin olla fiksua ajatuksissani)

1. Huolla ja tarkastele autoasi kokoajan (onko ruuveja löysällä, miten kaikki toimii jne) tätä en itse tehnyt niin tuloksena oli yhden auton pilalle menneet vetarit ja teknisiä keskeytyksiä kisoissa sekä sekä treeneissä.
2. Aja paljon. Treenaa erilaisia juttuja esim. 5 minuuttista, nopeita lappeja ja kysele joltain kokeneelta treeni vinkkejä.
3. Aja paljon. Liikaa tuskin voit ajaa.
4. Mikäli teet muutoksia niin muuta yksi asia kerrallaan ja ymmärrä mitä teit.
5. Panosta renkaisiin. Rengaskulut on osa harrastusta.
6. Suosittelen uusilla renkailla tekemään kaikki muutokset autoon. Älä säädä autoasi vanhoilla renkailla.
7. 40+ kuljettavat tarvitsevat unta ja ravintoa. Väsyneenä ei aina kannata liikaa yrittää.

Itse pyrin nostamaan kierrosmääriä.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: evok - 11.04.24 - klo: 11.07
Eilen ensimmäinen treeni S2-10:llä. Enimmäkseen meni ihan kymppikrossiin totutteluun, mitä en ole muutamaan vuoteen ajannut.

Ensituntumana oli vauhdikkaampi mitä odotin. Kaasutuntuma hyvin virimäinen, toisin kuin touring Stock tai ProStock luokissa. Touringissa käytetään tosin huomattavasti pidempiä välityksiä, mikä puuduttaa kaasun. M2-10 nähden isoin repiminen jää pois, mikä helpottaa hallitsemista. Aloittelijaluokaksi saisi olla vielä vähemmän tehoja, mutta selkeästi helpompi ottaa haltuun kuin viri.

Akkuina käytin LRP 4100 stock spec HV. Näille ranteille riitti vallan mainiosti, vaikka en HV:n ladannut. Esimerkkinä, että best lap tuli usein session loppuolulella, jopa viimeisellä kierroksella.

Rengaskuluma varmasti pienempi kuin virissä (sen mitä muistan), mutta kuluvat nämä tässäkin. Ajoin noin 400 läppiä / 23 akkua, alkavat olemaan pian vaihtokunnosa.

Jokatapauksessa positiivinen kokemus! Viimeiseen FORS:iin kokeilemaan miltä tällä kilpailu tuntuu.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 21.04.24 - klo: 18.39
FORS7 ajettu ja kausi siltä osin päättyi, mutta S2 luokka ei. Kauden aikana huimat 54 kuljettajaa on ollut kisaamassa S2 luokassa ja kuskeja riittää kolmeen eri finaaliin, kun ekassa kisassa kaikki mahtui yhteen ryhmään.

Kauden aikana on opittu paljon ja yhdessä kaikkien kanssa on edistetty kukin omalla tavallaan lajin kiinnostavuutta, aivan mahtavaa että luokka lähti nousuun ja vakiintui kauden aikana. Eniten olen innoissani siitä kun on nähnyt monen kuljettajan kehittyvän nopeammaksi ja kypsemmäksi kisakuskiksi kauden aikana, varsinkin nuoria kuskeja on tullut mukaan joka on aivan mahtavaa!

Kokonaisuutena kaudesta jäi todella hyvä fiilis ja sillä fiiliksellä on hyvä jatkaa syksyllä uutta kautta stokkien kanssa. Iso kiitos kaikille kun olette lähteneet luokkaan mukaan, olemme yhdessä saaneet jakaa monia kokemuksia ja onnistumisia kisoissa sekä treeneissä. Kesällä moni siirtyy ulkoradoille mutta me jatketaan sisällä ja testaillaan asioita tulevaa kautta varten, vaikka paljon on opittu S2:sta sekä omasta tekemisestä niin oppimisen matka ei pääty koskaan.

Nähdään viimeistään syksyllä kisoissa  :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 22.04.24 - klo: 00.04
Itse jatkan sisällä sekoilua ton S2:n parissa. On kasi hommattu, mutta toisaalta ei tarvitse mennä paljon pieleen kelien kanssa, kun Hakkilassa olen Stokilla leikkimässä.

Hieno luokka ja fiksut laitteet. Kesällä, kun sen 10k+ lappia taas ottaa niin on taas syksyllä nopeampi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 22.04.24 - klo: 06.18
Kesällä, kun sen 10k+ lappia taas ottaa niin on taas syksyllä nopeampi.

Tämä.

Ajamaan oppii vain ajamalla ja suurella määrällä toistoa. Vuoden aikana ajanut +25000 läppiä, ajo on parantunut mutta kyllä niitä sinkoiluja tapahtuu edelleen kuten vikassa kisassa nähtiin, varsinkin jos auto ei ole täysin säädöissä rataprofiilille. Kesällä tarkoitus ajaa +5000 läppiä treeniä ja ennalta määriteltyjä testejä että oppii enemmän auton säätämisestä, siihen ollaan saatu todella paljon apua varikolla, ettei aina tarvitse mennä yritys-erehdys metodilla. Tästä iso kiitos meidän nopeille kuskeille joilla riittää kärsivällisyys meidän toheltamisen kanssa :grin:

Auton säätäminen on helppoa, mutta säätöjen vaikutuksen ymmärtäminen kokonaisuuteen ei ole ihan niin helppoa. Teoria ja käytäntö ei aina mene käsikädessä sen kanssa miltä auto tuntuu radalla, kyse kun on kokonaisuudesta eikä yksittäisestä tekijästä. Tämä on yksi asia joka motivoi treenaamaan, miten saa autoa paremmaksi, nopeammaksi ja varmemmaksi ajaa.

Toisilla kuskeilla on lahja jota ei saa edes treenaamalla, pystyy ajamaan mielettömän kovaa esimerkiksi rusetilla olevalla etubulkilla, iskarin varsi jumissa, hingepin jumissa ja rikkinäisellä servolla. Yhden noista vielä pystyy ehkä omilla käsillä paikkaamaan mutta kaikki yhdessä, ei tarvii ajaa...

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 22.04.24 - klo: 08.51
Toisien kuskien lahjakkuutta tai lahjattomuutta yhtään sivuuttamatta tai väheksymättä tehän pystytte myös kokeilemaan vaikutusta, kun on kaksi identtistä autoa, että miten tämä tai tuo vaikuttaa asiaan. Se hieman helpottaa asioita ja niiden selvitystä.

Itselle ehkä se isoin top3 on:
1. Treenata ja malttaa hakea se vauhti hitaasti linjaa pitkin. Korostan hitaasti hakea se vauhti linjalta.
2. Treenata OIKEIN. Treenata fiksusti EIKÄ treenata virheitä.
3. Oppia ajamaan liukkaalla profiililla ja ymmärtää miten siinä pitää ajaa ja mistä saan sen vauhdin siihen.

Eilen palasin omalle tasolle treenatessani, mutta kesän tavoite on niin kova, etten sitä ääneen edes sano. Kisaamista oppii kisaamalla, mutta tuuppi stokki on upee luokka.

Yksi mikä siinä on hienoa niin se auto on nopea osaavissa käsissä. Mun auto toimii hyvin. Annoin eilen kaverin ajaa ja piiskasi heti 17,4 lappeja (rata edelleen liukas) sitten tein yhden pienen muutoksen ja auto olikin 16,2 lapin vauhdissa (edelleen 100% stock) minä en ko. Autolla alle 18,5 aja bläppiä.

On ne nopeita.

Ps. Bläppi kisoissa oli tuupin virissä 15,9
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: AlReim - 22.04.24 - klo: 10.08
Toisien kuskien lahjakkuutta tai lahjattomuutta yhtään sivuuttamatta tai väheksymättä tehän pystytte myös kokeilemaan vaikutusta, kun on kaksi identtistä autoa, että miten tämä tai tuo vaikuttaa asiaan. Se hieman helpottaa asioita ja niiden selvitystä.

Monesti moni luulee että meillä on samanlaiset autot, tosiasia on että eri nopari, servo ja sanwat ovat eri säädöissä. Sekä autot ovat yksilöitä.

 Mutta kuitenkin pystytään jotain asioita testaamaan 2 autolla. Varsinkin iskari ja diffi testejä. Sitten päästään siihen että meillä on ”päämekkanikon” kanssa noin 1 sekunnin vauhtiero/kierros joka taas vaikeuttaa asioitten testausta, hitaampi löytää hänelle toimivan jutun ja nopeempi kokeilee eikä se ei välttämättä toimi kun vauhti nousee merkittävästi.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 22.04.24 - klo: 13.10
Väheksymättä yhtään teidän autojen samankaltaisuutta niin itse ainakin meinaan testata muutamia juttuja ristiin vaikka vetarit on erimittaiset ja erilaiset diffit niin silti sieltä saa kaiveltua isoja hauskoja juttuja esille.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 23.04.24 - klo: 09.53
Omat kokemukset 6kk ko. Luokkaa harrastaneena.

Aloittamiseen tarvitset:
2wd auton
13,5 lankaisen (tai vaikka 17,5) koneen
Nopeudensäätimen (ns. blinky olisi hyvä olla)
Ihan mikä vain servo
Ihan mikä vain 2S lipo
Ihan mikä vain radio vastarineen

RTR:nä RB10 on todella mainio.

Kittinä mikä vain auto.

Koneessa ja akussa on turha hakea sitä tehokkainta. Todella moni kuljettaja ajaa omat bläpit 5minnan ajon jälkeen. Toki renkaatkin ovat lämpöiset jne mutta silti kun paras ja terävin hönkä on poissa akuista alkaa tulokset paranemaan MONELLA kuljettajalla.

Luokka on entry level luokka VAIKKA moni on panostanut luokkaan hyvinkin paljon. Ajotaitoa EI VOI ostaa. Kaikki luokkaa ajaneet ovat tämän todenneet ja kaikki tämä on usein mainittuna pitkin threadia harrastajien toimesta. Kisoissa on podiumia napsunut viime vuosikymmenen kalustolla ja kaikilla laitteilla.

Luokan korkeasta kustannuksesta ainoat kommentit ovat henkiköiltä ketkä eivät ole tätä edes harrastaneet.



Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Flameball - 23.04.24 - klo: 14.37
Itse tuoreena stanuluokan auton kuskina reliikkischumilla (2017 cougar kc) yrittänyt nyt niputtaa semmosen biilin mikä käyttäytyis Hakkilassa edes jotenkin. Välitykset ei riitä millään kärkiukkojen tahtiin eli niitä pitäs saada vielä säädettyä. Ajanut nyt muutamat viikonloput turffilla ja vasta viikko takaperin sain ponderin kierrosaikojen selvittämiseksi. Eilen sain vasta väljät pois ohjauksesta ja vaihdettua suositellut iskariöljyt vanhojen likaisten&tuntemattomien arvojen tilalle. Ennen näitäkin oli ihan hauskaa ajella, mutta auto lähti lapasesta helposti laskuissa keulan pohjatessa herkästi. Luokan harrastus edullista varsinkin käytetyillä autoilla&osilla. Ei tarvitse olla parasta hipoa sähköjenkään puolella, että kykenee menemään muiden perässä. Itseltä ehdoton peukku luokalle ja varmasti itse ajelemassa kesälläkin sisällä, sillä ei ole ulkoautoja. Ensi talvena uskaltaa ehkä jo osallistua kisoihinkin. Enemmän alkanut ajelemaan vasta tämän vuoden puolella ja ikää 38. Tätä ennen pelkkää piharälläystä takana eikä mitään hajua kisailusta ja sen kyllä radalla alkuun huomaakin varsin helposti.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 23.04.24 - klo: 16.41
Upeaa.

Tervetuloa.

Eise jeesaa, että auto on nopea vaan kuskin pitää olla nopea. Minä ajan mun autolla +3sekkaa per kierros hitaammin, kun nopea kuski mun ajoneuvolla. Se on siinä mielessä lohdullista, että syssyllä olin sen 10 sekkaa per kierros hitaampi.

Kehitystä on tullut, mutta edelleen olen hidas ja epäluotettava, mutta onneksi oon komea niin sillä pärjää.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: evok - 26.04.24 - klo: 14.40
Havainto akuista, jotka ovat aina stocki luokissa kova puheen-, huolen- ja spekulaation aihe.

Tulin eilen ajaneeksi joka toisen vedon hyvin tuoreilla LRP 4100 stock spec akuila ja joka toisen vedon virituristia  paljon ajetuilla Nosram 4200 akuilla. Eivät ole loppuun ajetut, mutta paljon ajetut.

Ajoin molemmilla täysin samat tulokset:
Paras tulos uusi: 17k 1.3s
Paras tulos paljon ajettu: 17k 1.1s

Tuntumassa huomasi, että tuoreemmat aavistuksen pirteämmät mutta kellossa ei mitään eroa.
Ehkä joku nopeampi saa paremmista akuista kellossa myös hyötyä irti, mutta minun ajolla ei. Ajoin viikko sitten FORS:issa 8:ksi, joten A-finaaliin päästäkseen ei tarvitse akkujen kanssa alkaa hifistelemään.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 26.04.24 - klo: 15.00
Havainto akuista, jotka ovat aina stocki luokissa kova puheen-, huolen- ja spekulaation aihe.

Tulin eilen ajaneeksi joka toisen vedon hyvin tuoreilla LRP 4100 stock spec akuila ja joka toisen vedon virituristia  paljon ajetuilla Nosram 4200 akuilla. Eivät ole loppuun ajetut, mutta paljon ajetut.

Ajoin molemmilla täysin samat tulokset:
Paras tulos uusi: 17k 1.3s
Paras tulos paljon ajettu: 17k 1.1s

Tuntumassa huomasi, että tuoreemmat aavistuksen pirteämmät mutta kellossa ei mitään eroa.
Ehkä joku nopeampi saa paremmista akuista kellossa myös hyötyä irti, mutta minun ajolla ei. Ajoin viikko sitten FORS:issa 8:ksi, joten A-finaaliin päästäkseen ei tarvitse akkujen kanssa alkaa hifistelemään.

Mikä auto, nopari, moottori ja välitykset?
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: evok - 26.04.24 - klo: 15.15

Mikä auto, nopari, moottori ja välitykset?

Auto: Schumacher LD3
Nopari: Hobbywing Quicrun 10BL120 G2 120A (kisasssa laina nopari, kun omani oli epäilty rikkinäiseksi. Nyt taas XR10 Pro kiinni)
Moottori: Hobbywing G4
Välitys: 5.88
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: AlReim - 26.04.24 - klo: 20.20
Nyt on kausi ajettu stokkituuppilla, ja todettu että vakio kuntoisella autolla pärjää varsin hyvin. Ainoat päivitykset ovat olleet alumiininen ohjaus sekä slipperi eliminaattori. Viimeisen kilpailun auton paino oli noin 1540g. Ja sillä pärjäsi ihan kohtalaisesti. Joten voidaan todeta että vakio kuntoisella autolla voi/pystyy pärjäämään kilpailuissa. Kädet ratkaisee enemmän kun auton ”hifistely”.



Auto: Associated B6.4 ja B7
Moottori: HW G4
Nopari: Reedy 610r
Servo: PowerHD R12
Akut: Absima 5800 mAh

Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 26.04.24 - klo: 20.42
Aika sama kattaus tiimin hitaammalla kuskilla. Toistaiseksi ajetaan slipperillä joka on 28g painavampi kun Ruddog/Revolution eliminaatori. Syksyyn mennessä pitää saada paino lähelle minimiä eli 70-80g painoa pois, ehkä joutuu palaamaan 4000mAh akkuihin.

Auto: Associated (B6.4) -> B7
Moottori: (HW G4) -> Reedy SP5, molemmissa ennakko 40 astetta
Ruddog/Revolution slipper eliminator, spur AE3922
Välitys: 72/31 (6.04) tai 72/30 (6.24) riippuen radan profiilista ja fiiliksestä
Nopari: (HW Stock Spec) -> Reedy 510R
Noparin alla carbon plate
Servo: PowerHD D12
Akut: Absima 5800 mAh
Paino: 1509g

EDIT: lukuja täsmennetty
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 26.04.24 - klo: 21.07
All New 21 ja 23
Slipper eliminaattorit molemmissa
Toisessa Ruddogin halvin on road servo toisessa joku 10-vuotias Savöx.
Akut OptiLover 6000mah HV ajan HV:lla (210g/216g)
Toisessa välitys 69/28 toisessa 72/30 All New 2.65 sisäinen vämitys.
Nopat HW XR10 (joku todella vanha) toisessa G2 elite
G4:t molemmissa.
Lisäksi molemmissa lisäpainoja 40 - 50 grammaa levyinä pitkin pohjalevyä Reiska on todella kevyt auto.
Autojen painot 1476 - 1488 riippuen akusta, korista ja renkaista.

Optiot:
Front bulk head alumiini
Rear roll center alumiinia
LW Koppa

Taakse 3 dottia 450 hydy oilit
Eteen 4 dottia 550 hudy oilit
Maavara 20/19

Auto on valonnopea. Kuski ei.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jerzirccar1 - 26.04.24 - klo: 23.10
Aika sama kattaus tiimin hitaammalla kuskilla. Toistaiseksi ajetaan slipperillä joka on 28g painavampi kun Ruddog/Revolution eliminaatori. Syksyyn mennessä pitää saada paino lähelle minimiä eli 70-80g painoa pois, ehkä joutuu palaamaan 4000mAh akkuihin.

Auto: Associated (B6.4) -> B7
Moottori: (HW G4) -> Reedy SP5
Ruddog/Revolution slipper eliminator, spur AE3922
Välitys: 72/31 (6.04) tai 72/30 (6.24) riippuen radan profiilista
Nopari: (HW Stock Spec) -> Reedy 510r, molemmissa ennakko 40 astetta
Servo: PowerHD D12 tai 15
Akut: Absima 5800 mAh

Mä tunnen kaverin joka voi tehdä hiilikuidusta rungon tuohon autoon.
Jerzi
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 27.04.24 - klo: 06.01
Hiilaripohjalevy ei ole vaihtoehtona, aloitetaan painon vähentäminen ylhäältä alaspäin.

5800 -> 4200           -35g
Lw kori                      -8g?
Eliminaattori         -20-28g
Carbon osat              -15g? 
titaanivantti/pallot     -15g?
muoviset diffin rattat   -9g
alu vs muovipuhallin    -4g?
Titaaniruuvit                  g?
         
Mikään näistä ei ole pakollinen mutta monet osat tulee ajan kanssa vaihdettua luontaisen kulumisen tai rikkoontumisen johdosta. B7 on osoittautunut kestäväksi eikä ihan heti mene rikki isommastakaan osumasta.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Metsäläinen - 27.04.24 - klo: 07.36
Jes hienoo äijät näitä tietoja juuri tarkoitin, kun puhuin harhaan johtavasti setupeista.  :smiley:
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 28.04.24 - klo: 06.35
Kaikkea kun on kiva testailla niin HW G4 moottori korvattiin Reedy SP5:lla. G4 lienee tehokkain moottori tällä hetkellä, vääntöä löytyy ja kulkua riittää, hieno moottori ja varma valinta. SP5 on mittausten perusteella hieman tehottomampi joka tekee moottorin luonteen erilaiseksi, vääntö tulee alhaalta asti pehmeämmin ulos joka helpottaa omaa ajamista, kulkua kyllä riittää kuten viime kisassa kahden kärkikuskin vauhdista näki.

Eilen ekat ajot SP5:lla ja sain sillä ajettua tasaisemmin tuloksia kun G4:lla, siitä huolimatta että säädin autoa joka stinttiin ja välillä se oli aika kamala ajaa. Ajossa SP5 ei ole väännön osalta yhtä repivä kun G4 joka helpottaa hitailla käsillä ajamista. Kokeilin myös nuoren kilpakuskin Xrayta missä oli G4 mutta siihen oli vaihdettu ohuempi roottori, oli muuten hyvän tuntuinen moottori ajaa kun oli pitkää ja tasaista voimaa käytössä, kylmiltään ajoin sillä saman tuloksen kahteen kertaan mitä omalla autolla, auton setuppi ja balanssi aivan mahtava.

Joku siellä jo näpyttelee kysymystä että miksi et säädä noparia että saa moottorin pehmeämmäksi. Kyllä noparilla saa tehtyä paljon säätöjä mutta kun aikansa sieltä pehmentää niin kaasutuntuma menee tunnottomaksi ja sitä ei haluta. Emme myöskään harrasta ohjauksen tai kaasuvasteen säätämistä mankasta.

Jos vertaan yhden päivän perusteella G4 ja SP5 noparisetuppia niin SP5:lla sai nostaa (Reedy 510R) punchia terävämmäksi ja laskea hertsejä alemmaksi eli molemmilla vähän terävöittää koneen luonnetta. Näillä säädöillä moottori on tunnokas ajaa, auto kiihtyy määrätietoisen pehmeästi mutta tarvittaessa pystyy näpäyttämään terävästi esim hypyssä.

Jos moottoria on ostamassa ja arvuuttelee minkä ostaisi niin G4 ja SP5 on varmoja valintoja. G4 on rajummin vääntävä tehopakkaus kun SP5 on tasaisemmin vääntävä, molemmilla pääsuoran kulku samaa luokkaa jos se jotain mietityttää. Lohdutuksena voin sanoa että suoravauhdilla harvoin on merkitystä kierrosaikojen tai kisamenestysen osalta, syheröllä ja hypyissä ne erot otetaan ja niihin kannattaa panostaa enemmän kun siihen, kuinka kovaa auto menee suoralla.



Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: jarkkom - 28.04.24 - klo: 10.53
Hmm mulla Hobbarin G4 myös ja silmämääräisesti 6,2 välitys tuntui parhaalta. Toki tasan kutonen on hieman helpompi ajaa, mutta tuntui jotenkin laiskalta suoralla. tuolla 6,2 vaikutti, että olisi vielä kiihtynyt jos olisi pääsuoraa riittänyt pidempään. Akkuina koko talven ajetut Sunpadow 4000, normaalit, ei siis high voltaget.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Hanes_ - 28.04.24 - klo: 16.11
Alkukaudesta Schumin LD2, HW XR10 Elite Pro mikälie nopari ja Trinityn Slotmachine 13.5T kone, sitten LD3S kun julkaistiin ja siihen pitikin laittaa paljon painoa, että päästiin auton kanssa lailliseksi painon suhteen

B7 Julkaisun myötä lopullinen setti on nyt ollut

Asso B7
HW XR10 Pro Elite tms nopari
Exotek Eliminator 72/31 välityksellä.
STR servo
Aluohjauspalat
LD3 LW koppa kun se sopi  :grin:
JC Titaanivantit koska ne on kivan väriset
LRP Stock Spec 4100 akut HV jännitteissä.
Hiilikuituinen levy sähköjen alla
Paino: 1476gr

Ainoa mitä stock luokkaa varten hankkinut, oli 13.5T kone ja akut oli muutenkin uusimisen tarpeen niin hankin stockspeck akut samalla sitten.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: iippo777 - 28.04.24 - klo: 16.30
Mä luulin, että mulla on aavikko välitykset niin vielä mitä... Mulla välitykset 6,33 - 6,53 ja 6,33 sillä vielä kiihtyy pääsuoran lopussa edelleen, kun pitää alkaa jarruttaa.
Otsikko: Vs: S2-10 krossi
Kirjoitti: Koheltaja - 28.04.24 - klo: 18.44
Koko pääsuoran matkan kiihtyy 6.0 (72/31) välityksellä ja jatkaisi kiihtymistä ellei tulisi takaseinä vastaan. 6.4 (72/29) välityksellä kiihtyminen loppuu ennen pääsuoran loppua.

Välityksiä en hae sen mukaan miten kulkee pääsuoralla, toki se on kiva jos pääsuoralla ei mennä vasemmalta ja oikealta ohi kierros toisensa jälkeen. Välitykselläkin saa muutosta ajotuntumaan ja kulkuun, lyhyellä välityksellä kone ei hyökkää teknisellä osuudella samalla tavalla kun pitemmällä välityksellä, jolla saa hyödynnettyä paremmin moottorin vääntöä kun lyhyellä välityksellä. Joskus lyhyempi välitys on helpompi ajaa jos ajotaidot ei ole podium tasoa, tämäkin riippuu moottorista, noparin säädöistä ja akuista. Kannattaa kokeilla pinjoneita vaikka 28-32 väliltä, erot on selkeitä ja aina se pitkä välitys ei ole automaattisesti paras, kuten ei lyhytkään.