Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Koheltaja

Sivuja: [1] 2 3 4 ... 137
1
Myydään RC-tarvikkeita / M: Absima 5800 Shorty akut
« : 12.05.24 - klo: 18.21 »
Tammikuussa ostettu S2-10:iin, ajettu kisaa ja treeniä. Ladattu 1.8c virralla 8.4v jännitteeseen ja ajon jälkeen aina storageen. Talvella akut turposi tuntemattomasta syystä reilu puoli milliä, jonka jälkeen ei ole turvonnut. Potkua ja ajoaikaa riittää. Mukaan ei tule kuvassa olevaa latausjohtoa. Akkuja on 6kpl 2kpl ja kaikilla ajettu yhtä paljon.

https://hobbyfactory.fi/p78986/absima-competition-lipo-shorty-5800mah-140c-2s-5mm-plug

HP: 40€/kpl tai 70€/2kpl

Nouto pk-seudulta tai Hakkilasta, postit maksaa vastaanottaja.

Kuvia tarvittaessa sähköpostiin tai whatsappiin.

yyvee tai reimaar ät gmail.com2
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 28.04.24 - klo: 18.44 »
Koko pääsuoran matkan kiihtyy 6.0 (72/31) välityksellä ja jatkaisi kiihtymistä ellei tulisi takaseinä vastaan. 6.4 (72/29) välityksellä kiihtyminen loppuu ennen pääsuoran loppua.

Välityksiä en hae sen mukaan miten kulkee pääsuoralla, toki se on kiva jos pääsuoralla ei mennä vasemmalta ja oikealta ohi kierros toisensa jälkeen. Välitykselläkin saa muutosta ajotuntumaan ja kulkuun, lyhyellä välityksellä kone ei hyökkää teknisellä osuudella samalla tavalla kun pitemmällä välityksellä, jolla saa hyödynnettyä paremmin moottorin vääntöä kun lyhyellä välityksellä. Joskus lyhyempi välitys on helpompi ajaa jos ajotaidot ei ole podium tasoa, tämäkin riippuu moottorista, noparin säädöistä ja akuista. Kannattaa kokeilla pinjoneita vaikka 28-32 väliltä, erot on selkeitä ja aina se pitkä välitys ei ole automaattisesti paras, kuten ei lyhytkään.

3
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 28.04.24 - klo: 06.35 »
Kaikkea kun on kiva testailla niin HW G4 moottori korvattiin Reedy SP5:lla. G4 lienee tehokkain moottori tällä hetkellä, vääntöä löytyy ja kulkua riittää, hieno moottori ja varma valinta. SP5 on mittausten perusteella hieman tehottomampi joka tekee moottorin luonteen erilaiseksi, vääntö tulee alhaalta asti pehmeämmin ulos joka helpottaa omaa ajamista, kulkua kyllä riittää kuten viime kisassa kahden kärkikuskin vauhdista näki.

Eilen ekat ajot SP5:lla ja sain sillä ajettua tasaisemmin tuloksia kun G4:lla, siitä huolimatta että säädin autoa joka stinttiin ja välillä se oli aika kamala ajaa. Ajossa SP5 ei ole väännön osalta yhtä repivä kun G4 joka helpottaa hitailla käsillä ajamista. Kokeilin myös nuoren kilpakuskin Xrayta missä oli G4 mutta siihen oli vaihdettu ohuempi roottori, oli muuten hyvän tuntuinen moottori ajaa kun oli pitkää ja tasaista voimaa käytössä, kylmiltään ajoin sillä saman tuloksen kahteen kertaan mitä omalla autolla, auton setuppi ja balanssi aivan mahtava.

Joku siellä jo näpyttelee kysymystä että miksi et säädä noparia että saa moottorin pehmeämmäksi. Kyllä noparilla saa tehtyä paljon säätöjä mutta kun aikansa sieltä pehmentää niin kaasutuntuma menee tunnottomaksi ja sitä ei haluta. Emme myöskään harrasta ohjauksen tai kaasuvasteen säätämistä mankasta.

Jos vertaan yhden päivän perusteella G4 ja SP5 noparisetuppia niin SP5:lla sai nostaa (Reedy 510R) punchia terävämmäksi ja laskea hertsejä alemmaksi eli molemmilla vähän terävöittää koneen luonnetta. Näillä säädöillä moottori on tunnokas ajaa, auto kiihtyy määrätietoisen pehmeästi mutta tarvittaessa pystyy näpäyttämään terävästi esim hypyssä.

Jos moottoria on ostamassa ja arvuuttelee minkä ostaisi niin G4 ja SP5 on varmoja valintoja. G4 on rajummin vääntävä tehopakkaus kun SP5 on tasaisemmin vääntävä, molemmilla pääsuoran kulku samaa luokkaa jos se jotain mietityttää. Lohdutuksena voin sanoa että suoravauhdilla harvoin on merkitystä kierrosaikojen tai kisamenestysen osalta, syheröllä ja hypyissä ne erot otetaan ja niihin kannattaa panostaa enemmän kun siihen, kuinka kovaa auto menee suoralla.
4
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 27.04.24 - klo: 06.01 »
Hiilaripohjalevy ei ole vaihtoehtona, aloitetaan painon vähentäminen ylhäältä alaspäin.

5800 -> 4200           -35g
Lw kori                      -8g?
Eliminaattori         -20-28g
Carbon osat              -15g? 
titaanivantti/pallot     -15g?
muoviset diffin rattat   -9g
alu vs muovipuhallin    -4g?
Titaaniruuvit                  g?
         
Mikään näistä ei ole pakollinen mutta monet osat tulee ajan kanssa vaihdettua luontaisen kulumisen tai rikkoontumisen johdosta. B7 on osoittautunut kestäväksi eikä ihan heti mene rikki isommastakaan osumasta.

5
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 26.04.24 - klo: 20.42 »
Aika sama kattaus tiimin hitaammalla kuskilla. Toistaiseksi ajetaan slipperillä joka on 28g painavampi kun Ruddog/Revolution eliminaatori. Syksyyn mennessä pitää saada paino lähelle minimiä eli 70-80g painoa pois, ehkä joutuu palaamaan 4000mAh akkuihin.

Auto: Associated (B6.4) -> B7
Moottori: (HW G4) -> Reedy SP5, molemmissa ennakko 40 astetta
Ruddog/Revolution slipper eliminator, spur AE3922
Välitys: 72/31 (6.04) tai 72/30 (6.24) riippuen radan profiilista ja fiiliksestä
Nopari: (HW Stock Spec) -> Reedy 510R
Noparin alla carbon plate
Servo: PowerHD D12
Akut: Absima 5800 mAh
Paino: 1509g

EDIT: lukuja täsmennetty

6
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 22.04.24 - klo: 06.18 »
Kesällä, kun sen 10k+ lappia taas ottaa niin on taas syksyllä nopeampi.

Tämä.

Ajamaan oppii vain ajamalla ja suurella määrällä toistoa. Vuoden aikana ajanut +25000 läppiä, ajo on parantunut mutta kyllä niitä sinkoiluja tapahtuu edelleen kuten vikassa kisassa nähtiin, varsinkin jos auto ei ole täysin säädöissä rataprofiilille. Kesällä tarkoitus ajaa +5000 läppiä treeniä ja ennalta määriteltyjä testejä että oppii enemmän auton säätämisestä, siihen ollaan saatu todella paljon apua varikolla, ettei aina tarvitse mennä yritys-erehdys metodilla. Tästä iso kiitos meidän nopeille kuskeille joilla riittää kärsivällisyys meidän toheltamisen kanssa :grin:

Auton säätäminen on helppoa, mutta säätöjen vaikutuksen ymmärtäminen kokonaisuuteen ei ole ihan niin helppoa. Teoria ja käytäntö ei aina mene käsikädessä sen kanssa miltä auto tuntuu radalla, kyse kun on kokonaisuudesta eikä yksittäisestä tekijästä. Tämä on yksi asia joka motivoi treenaamaan, miten saa autoa paremmaksi, nopeammaksi ja varmemmaksi ajaa.

Toisilla kuskeilla on lahja jota ei saa edes treenaamalla, pystyy ajamaan mielettömän kovaa esimerkiksi rusetilla olevalla etubulkilla, iskarin varsi jumissa, hingepin jumissa ja rikkinäisellä servolla. Yhden noista vielä pystyy ehkä omilla käsillä paikkaamaan mutta kaikki yhdessä, ei tarvii ajaa...


7
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 21.04.24 - klo: 18.39 »
FORS7 ajettu ja kausi siltä osin päättyi, mutta S2 luokka ei. Kauden aikana huimat 54 kuljettajaa on ollut kisaamassa S2 luokassa ja kuskeja riittää kolmeen eri finaaliin, kun ekassa kisassa kaikki mahtui yhteen ryhmään.

Kauden aikana on opittu paljon ja yhdessä kaikkien kanssa on edistetty kukin omalla tavallaan lajin kiinnostavuutta, aivan mahtavaa että luokka lähti nousuun ja vakiintui kauden aikana. Eniten olen innoissani siitä kun on nähnyt monen kuljettajan kehittyvän nopeammaksi ja kypsemmäksi kisakuskiksi kauden aikana, varsinkin nuoria kuskeja on tullut mukaan joka on aivan mahtavaa!

Kokonaisuutena kaudesta jäi todella hyvä fiilis ja sillä fiiliksellä on hyvä jatkaa syksyllä uutta kautta stokkien kanssa. Iso kiitos kaikille kun olette lähteneet luokkaan mukaan, olemme yhdessä saaneet jakaa monia kokemuksia ja onnistumisia kisoissa sekä treeneissä. Kesällä moni siirtyy ulkoradoille mutta me jatketaan sisällä ja testaillaan asioita tulevaa kautta varten, vaikka paljon on opittu S2:sta sekä omasta tekemisestä niin oppimisen matka ei pääty koskaan.

Nähdään viimeistään syksyllä kisoissa  :smiley:

8
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 10.04.24 - klo: 06.16 »
Eli tulee itsekin kokeiltua tuota ns. stanukonetta... Vauhdin puolesta se moottori on ehkä liiankin tehokas, mutta sopii mulle.

Pahaa pelkään että 17.5 koneella luokka ei olisi noussut suosioon ja EOS vauhditti päätöstä 13.5 moottorille. Omille käsille 17.5 olisi varmaan riittänyt mutta onhan tuo 13.5 hauska ajaa kun pääsuora ei ole junnaamista ja hyvällä noparilla saa pehmeäksi ajettavaksi.

9
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 09.04.24 - klo: 17.25 »
Me ajetaan vain stokkia eli käydään myös kesällä Hakkilassa, hyvä aika testailla asioita tulevaa kautta varten.

10
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 07.04.24 - klo: 07.43 »
Kolme erää nyt jo kasassa stokkeja vikaan FORS kisaan, saadaanko vielä neljäs erä kauden päätöskisaan? :wink:

11
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 17.03.24 - klo: 19.30 »
Asso B7:ssa tuli tänään testattua kasausohjeiden setuppi, helppo ja varma ajaa, ei vikuroi ja kääntyy hienosti. Oli oikeastaan positiivinen yllätys miten hyvin setuppi toimi turffilla, eli ihan hyvin voi kasata auton, laittaa sähköt kiinni ja vaikka suoraan lähteä kisaan tai treenaamaan. Autoa kokeili myös viriä ajava kärkikuski ja kello kertoi että vauhtia riittää kun osaa ajaa.

12
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 17.03.24 - klo: 06.47 »
Eilen oli tiukkaa kisaa kärjen osalta, kuten on aina, koska siellä ne osaavimmat kuskit on. Kisan voittaja ajoi paketista kasatulla autolla joten ihan vakio autolla voi menestyä kun kuski osaa viedä autoa.

Oma kisa meni loistavasti, sijoituin vaari-luokassa toiseksi :grin:

Varikolla juttelin muutamien kuskien kanssa ja kyllä siellä oltiin sitä mieltä että stokkien molemmat luokat on sitä mitä on kaivattu alhaisten kustannusten ja vauhtien osalta. Stokki toimii hyvänä sisäänheito luokkana, toisille harrastuksen jatkumona.

Ne jotka ei ole stokkien WA ryhmässä niin mulla on B7:aan 30x30 puhaltimen ja moottorin väliin 3D tulostettuja tunneleita, sopii pienellä sovituksella ainakin B6.4:een. Ei maksa mitään ja varikolla tunnisteena on B7 mattamustalla korilla.


13
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 14.03.24 - klo: 19.14 »
FORS6 kisaan ilmoittautunut 25 stokkia, uusi ennätys ja vielä ehtii ilmoittautumaan hetken aikaa  :smiley:

14
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 14.03.24 - klo: 17.06 »
Nyt tulee viestejä joista tykkään, tämä on juuri sitä mitä stokkiluokan pitää olla. Auto kasaan ja radalle, unohdetaan vaaka, satsataan blinggiin menevä raha renkaisiin tai tuoreisiin akkuihin ja ajetaan niin paljon treeniä kun lompakko kestää ostaa renkaita. Pienillä säätö muutoksilla pystyy ajamaan hyvinkin kuluneilla renkailla kun ne ensin lämpenee 3-5 kierrosta, ja taas ollaan kovassa vauhdissa. Kuluneilla renkailla ajaminen on myös hyvää treeniä, kun on muutaman viikon tahkonut huonoilla renkailla niin uudet renkaat on elämys :smiley:

15
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 14.03.24 - klo: 09.30 »
Meidän autot on 98% vakiokunnossa ilman kevennyksiä tai blingiä. Ohjauslinkusto on vaihdettu alumiiniseen ja slipper eliminator laitettu slipperin tilalle. Kumpikaan ei ole välttämätön ja täysin ppaketista kasaan voi ajaa täyspainoisesti kilpaa.

Edellisessä Forssissa kasattiin B7 kolmessa tunnissa ja ekalla vedolla kelloon tuli kolmanneksi nopein aika. Setuppi oli pakettikasaus ja joillain pienillä muutoksilla.

Asso lienee yleisin ja sen jälkeen Xray ja Shumi. Jonkun noista kun valitsee niin apuja varmaan saa säätöihin.

EDIT: Jenkeissä ajetaan stokkia 17.5 ja 21.5 moottoreilla jotka on selkeästi vaisumpia kun 13.5 moottorit. Siksi jenkeissä joutuu lähtä kilpavarusteluun mukaan jos aikoo pysyä kisoissa mukana, edes henkisellä tasolla. 13.5 moottorit on tehokkaampia eikä samalla tavalla hyödy kevennyksistä kun laiskemmat moottorit. Auton tuunaaminen on oma juttunsa ja onhan ne makeen näköisiä, mutta korostan, kevennykset ja tuunaamiset ei ole välttämättömiä kisamenestyksen osalta. Auton säätäminen ja ajotaidot on edelleen tärkeimmässä roolissa.


 

16
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 14.03.24 - klo: 06.16 »
Setupit on yleensä ratakohtaisia, se mikä toimii sisäturffilla, ei välttämättä toimi ulkoturffilla. Myös kuskikohtaiset säädöt poikkeaa paljon toisistaan, vaikka moni käyttää jonkun säätöjä pohjana.

Jokaisella radalla on niitä kuskeja jotka ovat löytäneet sopivat säädöt kyseiselle radalle ja autolle. Näiltä kuskeilta kannattaa kysyä säätöjä varikolla koska heillä on yleensä se viimeisin ja toimivin setuppi, monikaan ei setuppeja kirjaa mihinkään ylös joten niitä on silloin mahdoton laittaa jakoon.

Jos tulet ajamaan Hakkilassa, autosi on B6.4, B7, XB2, Yokomo, Shumi ja uutena tulokkaana Mugen niin siellä on useita kuskeja joilta voi kysyä apua setupeista. Vinkkinä sellainen asia että annettu setuppi pitää tehdä kokonaan ohjeistuksen mukaan, jos kopioi jotain sieltä ja jotain täältä niin setuppi ei ole sama, kuten ei myöskään ajettavuus. Jos käy kysymässä setuppi apua aina eri kuskilta niin saat jokaisella kerralla erilaisen vastauksen, jormalla on yksi näkemys, reiskalla toinen ja pertti tyrmää molempien edellisten näkemykset.

Tulostaululta katsoo nopeimpia autoja ja niitä kuskeja jotka ajaa vähillä virheillä, heillä on yleensä toimiva setuppi autossa jonka kanssa pääsee hyvin alkuun.

Mitään voittajasetuppia ei ole olemassa koska auto ei aja itsekseen radalla ja suurin este voittamiselle löytyy usein ajotaidoissa, ei niinkään setupeista. Olen ajanut useita kertoja voittajan setupeilla ja silti jään kierrosajoissa voittajalle 2sek per kierros ja tämä ero tulee siitä että olen kylätason rc-kuski joka ei kykene ajamaan tarkasti ja virheettömästi kierros toisen jälkeen identtisillä ajolinjoilla ja hypytkin pitäisi aina onnistua samalla tavalla. Jos taas on niin lahjakas ja taitava ajamaan että kykenee stokissa tai virissä top 3-5 vauhtiin, niin silloin osataan jo säätää auto omatoimisesti nopeaksi, toki silloinkin keskustellaan toisten kuskien kanssa ja usein pohditaan setuppeja ja niiden vaikutuksia. Näitä keskusteluja ei käydä netissä tai somessa vaan varikolla silloin kun on tilanne päällä ja ollaan tekemässä jotain säätömuutosta autoon.

17
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 13.03.24 - klo: 11.02 »
Setuppeja kuskit on laittaneet faceen jonnekkin, en tiedä kun en ole facessa. Jotain setuppeja Assoihin löytyy Hobbyfactoryn sivuilta sekä PetitRC:n setup osiosta.

Kaikki muu oleellinen on jo käsitelty aiemmissa viesteissä.

18
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 13.03.24 - klo: 06.30 »
4000 ja 6000 akun hintaero on noin 20€ joten ei puhuta kovinkaan suuresta erosta hinnan osalta, kahdella akulla pärjää mutta kolmella vielä paremmin. 4000 akulla pystyy hyvin ajamaan täyspainoisesti kisaa tai treeniä vaikka ei anna höpinää yhtä tasaisesti kun suurempi akku, tulosten osalta tällä ei ole suurta merkitystä, jos ollenkaan. Eron huomaa enemmän kaasutuntumassa mutta usein ne bestläpit on tulleet lähes tyhjällä akulla, kun on vähemmän potkua (tyhjempi akku) niin auto pysyy paremmin linjalla ja tämä kertoo siitä että on vielä paljon opittavaa ajamisessa sekä auton säätämisessä.

Tässä päästäänkin siihen että onko tehokkaat 5A SP5 ja G4 moottorit liian tehokkaita monille kuskeille? Pääsuoralla ei etua saa ja liika teho vie autoa pois ajolinjalta. Noparin säädöt nousee suureen rooliin noiden moottoreiden kanssa koska jos nopari ei ole säädöissä niin ajaminen on vaikeaa hyökkäävällä autolla. Väitän että stokkiluokka opettaa myös paneutumaan noparin säätöjen saloihin, säätöjä on vähemmän kun vireissä ja helpompi sisäistää mikä säätö vaikuttaa mihinkin. Näihin asioihin saa apua varikolta niiltä kuskeilta jotka ovat enemmän touhunneet nopareiden säätöjen kanssa.

4000 akku on 40-50g kevyempi kun 6000, näkyykö tämä kierrosajoissa vai vaatiiko isompi akku auton keventämistä että pääsee minimipainon. Molempiin on vastauksena, ei. Jälleen päästään ajamisen kulmakiveen, ajotaidot ja säätämisen taidot.

Laturiksi kelpaa mikä tahansa laturi ja yleensä niissä on myös purkutoiminto, hidas 1-2A ja purkua ei voi käyttää ajopäivän aikana mutta muuna aikana kyllä. Sekin auttaa paljon akkujen virran anto kykyyn että akut puretaan hidaspurkuna ajojen välissä ennen kun ladataan ne täyteen ennen seuraavaa ajoa. Purkulaite ei ole välttämätön mutta siitä on etua, muutenkin kun stokkiluokassa, jos vaikka auto hajoaa ja akut on täynnä.

Kärkikuskien pärjäämisen salaisuuksia on kaksi, luontainen lahjakkuus sekä suuret ajomäärät. Lahjakkuutta ei saa edes treenaamalla mutta paljon ajamalla saa kokemusta ja luottoa ajamiseen. Mitä enemmän ajaa, sitä enemmän alkaa vaatimaan autosta ajettavuutta. Virheitä tulee mutta johtuuko ne ajotaidon puutteesta vai siitä ettei ole osattu säätää autoa kuljettajan luontaiselle ajotyylille? Kaikki kun ei osaa sopeutus mihin tahansa säätöihin, kuten lahjakkaat kuskit yleensä sopeutuu hyvinkin nopeasti, kun normi kuski painii jatkuvasti ajettavuuden kanssa.

Auton säätäminen tulee ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin ja kokemuksesta voidaan sanoa että toisten säätöjen kopioiminen ei aina tuo oikotietä onneen, mutta monen huippukuskin säädöistä saa suunnan minkälainen auton pitäisi olla ja ne toimii hyvänä pohjana. Auton säätämisessä on useita eri lähestymistapoja ja hyvinkin erilaisilla säädöillä voidaan saavuttaa sama lopputulos koska kuljettajien ajotyylit usein poikkeaa paljon toisistaan.

Tästä päästään jälleen siihen että ajamaan oppii vain ajamalla, toistoja toistojen perään ja stokki on siihen hyvä koska kulut on todellisuudessa kohtalaisen pienet renkaiden ja auton kulumisen osalta.

Moottorin ostoon ja mukaan tähän hauskaan hullutukseen, välillä myynnissä on käytettyjä kisakoneita joten kynnys lähteä mukaan stokkeihin on aika pieni :smiley:

19
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 12.03.24 - klo: 20.08 »
Aika kovaa porukka ajaa stokkia 4-5 vuotta vanhoilla autoilla, jollain vielä kuuladiffi joka antaa tasoitusta, toisella on kisakuskin vanhat pikku akut, kiinan radioitakin on näkynyt, meidän laturihärpäke maksoi uutena 79€...

Tänne kerääntynyt tieto vahaan vuoden ja +35000 kierroksen jälkeen toimii hyvänä tietopankkina. Toki niitä voi käyttää negatiiviseen sävyyn luokan dissaamiseen, mitä kuulee myös varikolla, tai poimia tietomäärästä ne hedelmät joiden kanssa voi säästää rahaa, kun ei tarvitse edetä yritys-erehdys metodilla ja kuluttaa rahojaan epäoleelliseen.

Parasta on ollut seurata kuskien kehittymistä, viime syksystä moni kuski on kehittynyt selkeästi nopeammaksi ja varmemmaksi kuljettajaksi :smiley:


20
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 12.03.24 - klo: 17.21 »
Stokkiin tarvitaan 13.5 kilpamoottori jäähdytyspuhaltimella sekä nopari jonka saa blinkylle, kaikki muu on samaa mitä virissä. Tämän suurempaa tiedon määrää ei tarvitse kun lähtee stokkiin mukaan.

Ajamaan opitaan ajamalla, jatkuvaa toistoa toiston perään, oli autona viri tai stokki. Jälkimmäisen etuna on alhaisemmat kokonaiskustannukset renkaiden ja auton kulumisen osalta. Kisarenkailla ajaa paljon treeniä ja kuluneellakin renkaalla pystyy ajamaan vertailukelpoisia tuloksia joka vireissä taas on aika mahdotonta, siis jos puhutaan vireistä joilla ajetaan kovempia läppiaikoja ja tuloksia kun stokeilla. Harva ajaa virissä samoilla renkailla 600 läppiä niin että tulos pysyy 4-10 sekunnin ikkunassa uuden ja 600 kierrosta ajetun renkaan välillä, joskus on ajettu kovimmat tulokset ja bestläpit erittäin kuluneilla renkailla vaikka ne yleensä tulee uusilla renkailla. Tämä on stokkien hauskuus kun voi ajaa paljon täysipainoista treeniä pienillä kustannuksilla.
21
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 11.03.24 - klo: 06.17 »
Vahva veikkaus, että pienemmällä moottoriennakolla ja sopivalla välityksellä stockkinoparistakin löytyy tarpeeksi tehoa? Ei mitään faktaan pohjautuvaa, kunhan utelen?

Pienemmällä ennakolla moottori rykäsee terävästi liiikkeelle ja sitten vääntökäyrä lähtee jyrkästi alaspäin ja moottori tuntuu ponnettomalta, pikkunoparin amppeerivaje korostaa tätä ominaisuutta. HW:n pikkunopari toimii ihan ok niissä moottoreissa jotka ei haukkaa niin paljoa virtaa, kannattaa tutustua youtuben tarjontaan moottoreiden testeistä koska sieltä löytyy paljon tietoa moottoreiden todellisista tehoista.

Kun 13.5 moottorin amppeerilukemat 40 asteen ennakolla on luokkaa 3-4A niin pikkunopari toimii ihan ok, mutta kun mennään SP5 ja G4 ~5A lukemiin niin pikkunopari alkaa rajoittamaan virtaa ja tuntuu puutuneelta.

Mainospuheet on monesti raflaavia ja puhutaan tehokkaasta moottorista, kun se laitetaan kiinni moottoritesteriin niin koruton totuus paljastuu. Juuri testattiin yksi 13.5 outlaw moottori jonka piti olla tehokkain, testeri taisi näyttää reilu 3A lukemaa 40 asteen ennakolla, ehkä se oli valmistajan tehokkain moottori mutta kaukana SP5 ja G4 moottoreista. Teho on suoraan verrannollinen siihen paljonko moottori ottaa virtaa, tilanne on käytännössä sama kun auton moottoreissa, 200hp tehotykki ei revi samalla tavalla liikkeelle kun 300hp perheauto.

3-4A teho ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö se olisi nopea radalla, se on ajotuntumaltaan erilainen kun alhaalta rajusti vääntävät 5A moottorit.

22
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 10.03.24 - klo: 16.04 »
Tällä puolella on ollut hiljaisempaa viime aikoina, sen verran kattavasti on tullut kirjoitettua tänne stokkiluokan "saloista" eikä ole juuri mitään uutta tullut vastaan. Moottorien osalta näyttää Reedy SP5 ja HW G4 olevan suosituimpia moottoreita, joitain muitakin merkkejä on autoissa mutta nuo kaksi on kokemusten perusteella varmoja valintoja. Käytetyin ennakko on edelleen 40 asteen tuntumassa.

FORS 6 ajetaan viikon kuluttua ja taas on tulossa uusi profiili kisoihin, kahden viikon kuluttua ajetaan WJ Hakkilassa joten nyt on tiivistä kisaamista seuraavat pari viikkoa.

Nähdään kisoissa :smiley:

EDIT: Ai niin, nopareista pieni huomio. Mulla oli HW XR10 Pro-Stock Spec nopari, se lilliputin kokoinen enkä saanut sitä koskaan mieleiseksi ajettavuuden osalta. Vaikka mitä säätöjä teki niin aina oli sama tunne että pienellä kaasulla herää mutta isolla kaasulla ei herääminen jatku. Tämän huomasi usein pääsuoran kiihdytyksissä, lähti hyvin liikkeelle mutta sitten mentiin ohi vaikka moottorit ja akut oli samat, ainoa ero oli nopareissa, toisessa autossa XR10 Elite eli oikea kisanopari. Pieni pro-stock ei vaan anna täydellä kaasulla virtaa niin paljoa läpi mitä moottori haluaisi ja tämä näkyy kiihdytyksissä, 13.5 moottori haukkaa aika hyvin amppeereita kiihdytyksissä ja silloin nopari ei saa niitä rajoittaa. Pro-Stock Spec on suosittu nopari jenkeissä mutta nehän ajaa siellä 21.5 ja 17.5 moottoreilla jotka on selvästi säyseämpiä kun 13.5 SP5 ja G4 moottorit.

Sitten muistin että mulla on kaapissa Reedy 510R joka oli lähes käyttämätön. Reedy kiinni ja ensimmäisellä akullisella tuli virne naamalle kun ei tarvinnut antaa tasoitusta kiihdytyksissä. Virne jatkui myös sen jälkeen kun sain hyvin nopeasti noparin mieleisiin säätöihin, vastaavaan ajotuntumaan ei päästy HW:n nopareilla 13.5 moottoreilla, kun mitä Reedyn kanssa päästiin. Toiseen autoon laitettiin Reedy 610R joka on monipuolisempi säädöiltään mutta yhtä helppo säätää ajotuntuma kohdalleen kun 510R kanssa, nyt molemmat autot on voimalinjaltaan samanlaisia ja helppoja ajaa. Nämä on pieniä asioita mutta niillä voi olla valtava merkitys ajon kannalta, omassa tekemisessä tämä alkoi näkymään ajamisen varmuutena kun auto pysyy hieman paremmin oletetulla linjalla.

Erot Reedyn ja HW:n kisanopareiden välillä on hyvin pitkälti makuasioita, kunhan pysyy erossa niistä halvemmista malleista jotka on tarkoitettu lähinnä 17.5 ja 21.5 moottoreille, ei paljon virtaa tarvitseville 13.5 moottoreille, vaikka speksit muuta väittäisi.

23
Ostetaan / O: Ruddog 1/10 krossin kuljetuspussi
« : 02.03.24 - klo: 16.01 »
Jos on ylimääräisenä niin saa tarjota: https://www.ruddog.eu/RUDDOG-Car-Bag-1-10-Offroad-Buggy_1

yyvee tai reimaar ät gmail.com

24
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 23.01.24 - klo: 17.27 »
Vaikka ei suoranaisesti kuulu tänne mutta huomio SkyRc 200/250 purkulaitteesta kun niitä näyttää olevan muillakin käytössä. Jos laittaa johdot väärinpäin akkuun niin laitteesta palaa 40A lattasulake jonka sijainti on pohjalevyn alla. Irroita kumitassut, avaa 4 ruuvia ja kampea ruuvarilla pohjalevy auki niin pääset käsiksi sulakkeeseen.

25
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 15.01.24 - klo: 06.17 »
Kiitos, olen sitä mieltä että jaettu tieto on paras tieto.

Helpottaa harrastamista jos jokaisen ei tarvitse painia samojen asioiden kanssa ja on pienempi kynnys lähteä mukaan luokkaan. On toki olemassa eriäviä mielipiteitä ja näkemyksiä näistä asioista ja niin pitää ollakkin koska ei ole yhtä tapaa tehdä asioita. Meidän näkemykset perustuu testeihin sekä tulkittu vertaistukena maailmalla ajettavien stokkiluokkien kokemuksia ja käytäntöjä.


EDIT: täsmennetty

26
Kilpailijoiden kanava / Vs: S2-10 krossi
« : 14.01.24 - klo: 18.25 »
FORS kisatauon aikana testailtiin eri akkuja ja pohdittiin minkä kokoiset akut kannattaa seuraavaksi ostaa, pienellä kapasiteetilla kevyet vai suurella kapasiteetilla painavat. Kokemusta oli jo 4200mah kokoluokan akuista joten testi verroksiksi laitettiin muutaman vuoden kaapissa seissyt LRP Stock Spec 5800 akku joka oli 40g painavampi kun pienemmät 4200 akut jotka oli käytössä.

Vakio kuntoisesta B6.4 kun otti lisäpainot pois niin auton paino 5800 akulla oli juuri kisalaillinen, 4200 akulla käytettiin 40g painolevyä että kokonaispaino pysyi samana. Niin siinä vaan kävi että 5800 akku jaksaa paljon paremmin ja tasaisemmin kisaerän aikana kun pienempi akku, treeneissä 5800 akulla pystyi ajamaan pidempiä vetoja kun sai ajovireen päälle. Myös isomman akun jännite pysyy korkeampana erän aikana kun pienemmällä akulla, tämän johdosta ei tule sitä tunnetta että nyt alkoi meno hyytymään.

Akkumerkkejä arvottiin hetken aikaa ja saatavuuden sekä hinnan osalta päädyttiin Hobbyfactoryn edustamiin Absima 5800 akkuihin. Näillä akuilla on nyt ajettu useat treenit ja yhdet kisat kahdella autolla, akkuja on jatkuvasti purettu/ladattu aiemmin kerrotulla tavalla ja toimii loistavasti. HV jännitteeseen ladattu akku antaa heti alusta asti tasaisesti virtaa ulos ja kisaerän/treenin pystyy ajamaan täyspainoisesti koska akku pysyy lähes muuttumattomana erän ajan. Näiden kokemusten perusteella olemme hyvinkin tyytyväisiä Absiman akkuihin, kymmenet/sadat latauskerrat tulee aikanaan kertomaan miten kestää käyttöä.

27
Ei siellä mitään salaseuroja ole, kunhan porukat on testaillut erilaisia asioita kun 10.5 kisamoottoreita ei ole kotimaan hyllyissä niin ovat rukanneet virikoneista tehot stokkia vastaavaksi. Ilman näitä testejä ei saada arvokasta tietoa sekä kokemuksia stokkiluokan vauhdista ja hauskuudesta, on järkevää ensin miedontaa virikonetta että saa kokeiltua onko nelkkustokki itseä kiinnostava ennen kun laittaa satasen moottoriin ja satasen-pari blinkynopariin.

Treeneissä saa ajaa millä koneella tahansa ja kisoissa pätee säännöt samalla tavalla kun S2-10 luokassa, satunnaisten katsastusten perusteella ovat olleet sääntöjen mukaisia kilpureita. Eiköhän nelkuissakin tule kisossa satunnaiset katsastukset kuten S2:ssa.

On kyllä hienoa että S4 luokka on lähdössä nousuun samalla tavalla kun S2, muutaman S4 kuskin kanssa jutellut ja innoissaan on olleet, myös siitä että renkaat kestää useamman treenipäivän kun virissä ne kesti päivän jos sitäkään. Stokissa ajamisen hauskuus tulee siitä että aina joku on nopeampi, eikä sitä ratkaista millään muulla kun -säätää autoa ja opetella ajamaan- :smiley:

28
Aika samoilla linjoilla ilmaamisen suhteen krossin iskareiden ja diffin osalta, sillä erotuksella että iskarit teen XB2 ohjeiden mukaan. Ensin iskari kasaan että ylimääräiset öljyt poistuu, imaruuvi muutaman kierroksen kiinni, 6 pumppausta, iskari pitkäksi, ruuvi auki, painetaan iskari kasaan ja ilmaruuvi kiinni. Tällä tavalla tehtynä iskariin ei tule suurta alipainetta koska ilmatila on riittävän suuri -> iskari ei ime lisää ilmaa sisään ajon aikana eikä rebound lisäänny.

Diffin kasaamisessa on eri koulukuntia, toiset laittaa täyteen, toiset käyttää vaakaa ja joku ei huolla diffejä kun kerran vuodessa.

Siitä päästiinkin iskarin ja diffien huoltoväliin, meillä molemmat tehdään 200-300 kierroksen eli ajopäivän jälkeen, oli siihen tarvetta tai ei. Samalla yleensä tehdään autoon täysi huolto, laakereiden tarkastus/vaihto/öljyäminen, vetareiden huolto, alustan herkkyyden tarkastus sekä pyöränkulmien ja ohjauksen epan tarkastus säätö. Vain tällä tavalla varmistetaan että auto pysyy näiltä osin mahdollisimman muuttumattomana ja kisa/treenikuntoisena. Varikolla näkee ihan liian paljon huoltamattomia autoja joiden toimivuutta sekä kestävyyttä sitten ihmetellään.

29
Onko iskaripumpuista hyötyä emulsio iskunvaimentimissa joissa on ilmatila ja öljy on samassa tilassa ja ilma sekoittuu öljyyn joka tapauksessa? 

Kun ajon jälkeen avaa huolella ilmatun diffin, onko öljy kirkasta vai sakeaa? Jälkimmäisessä on ilmaa seassa koska diffi tasaa lämpötilan muutoksista johtuvaa painetta ulostulojen tiivisteiden kautta.

Mitä lisäarvoa saadaan alipainepumpuista kyseisissä tapauksissa?

30
Imureiden huollot unohtui kokonaan kun oli niin täpinöissä uudesta rataprofiilista, seuraavalla kerralla uusi yritys.

Jälleen kiitokset ratamestarille :smiley:


Sivuja: [1] 2 3 4 ... 137