Jotta tulojen kierrättämisestä Oy:n kautta osingoiksi on mitään hyötyä verrattuna palkkatuloon (siis joko suoraan saatuun tai tulon nostaminen palkkana Oy:n kautta) vaatii se pohjaksi pari seikkaa:
- tuloja pitää oikeasti tulla hiukan reilummin...perus 30000 - 40000 €:n vuosituloilla ei vielä pahemmin hommasta hyödy mutta jos tienaa yli 100000 € vuodessa niin tilanne muuttuu.
- Tuloja pitää olla sen verran paljon, ettei tarvitse kaikkea saatua tuloa nostaa heti omaan käyttöön. Tällöin Oy:tä voi käyttää ns. säästöpossuna, jonne "ylimääräiset" varat saa jätettyä verotuksellisesti kohtuu edullisesti. Samalla säästöpossuna käyttö kartuttaa tuota aiemmin mainittua nettovarallisuutta, joka mahdollistaa osingon nostamisen niin, ettei sitä rasita kuin 26 %:n yhteisövero.
Verosuunnittelu on yleensäkin aihe, joka vaatii suunnitelmallisuutta pidemmällä aikavälillä. Jos aletaan laskea, että mikä on kuinkakin edullista tässä ja nyt yhden vuoden kohdalla lähtötilanteessa nolla, niin päädytään usein täysin virheelliseen käsitykseen siitä, mikä on pidemmällä aikavälillä verotuksellisesti edullisinta.
Juristit ja lääkärit ovat päässeet esimerkeiksi lähinnä siksi, että heidän kohdallaan kyse ei ole ollut aidosta yrittäjänä toimimisesta vaan yrittäjästatusta on käytetty ainoastaan verosuunnittelun välineenä. Kummankin ammatttiryhmän kohdalla pätevät nuo alussa esitetyt vaatimukset tulojen määrästä.
Noista artikkeleista sen verran, että mikä sitten on laaja ongelma? Suomessa on kuitenkin kohtuullisen vähän sellaisia henkilöitä, joilla palkkatulojen muuttaminen pääomatuloiksi on mahdollista ja lisäksi kannattavaa. Ainakin jos näitä verrataan kaikkien suomalaisten saamiin tuloihin.
Jälkimmäisessä artikkelissa on käsitelty lääkäreiden verotusongelmaa. Tämähän on vastannut jo aikaisemmin käytettyä muotoa muuten, paitsi tässä on hyödynnetty uuden osakeyhtiölain mahdollisuuksia jakaa osinkoa omistussuhteesta poiketen ja osingot onkin jaettu työpanoksen perusteella. Aiemmin tämä sama lopputulos on saavutettu artikkelissakin esitetyn holding - yhtiörakenteen avulla. Kuten artikkelin lopussa on todettu, järjestelyn syynä ei ole pidetty osinko- tai yhteisöveron mataluutta vaan ansiotuloverotuksen korkeaa tasoa.
Verosuunnitteluun on yleensä hyvin vaikeaa ellei mahdotonta antaa mitään yleispätevää sabluunaa, jonka mukaan kannattaisi toimia vaan jokainen tapaus pitää miettiä ja laskea erikseen, jotta päästään optimitulokseen. Tietysti on aina olemassa siinä laillisuuden rajoilla olevia keinoja mutta niiden käytössä on aina riskinsä, joka realisoituessaa saattaa käydä kukkarolle hyvinkin pahasti, joten niistä ei sen enempää.
Juize